ΟΜΙΛΙΑ ΜΕΛΕΤΗ Η. ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ


Ο Σύλλογος Απογόνων Αγωνιστών 1821 και Ιστορικών Γενών της Ελλάδος οργάνωσε στις 3 Απριλίου 2014 διάλεξη του Μελέτη Η. Μελετόπουλου με θέμα «ΟΙ ΤΡΕΙΣ (ΕΠΙΚΑΙΡΟΙ) ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑ» στην αίθουσα διαλέξεων του Συλλόγου των Αθηναίων (Κέκροπος 10, Πλάκα).

Στην διάλεξη παρευρέθησαν ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών αρχιμανδρίτης κ.Παπαθανασίου, ο πρώην πρωθυπουργός κ.Γρίβας, πρώην υπουργοί, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, πρόεδροι σωματείων κλπ.και πλήθος ακροατών.

Ο ομιλητής, βασιζόμενος σε πηγές, ανέπτυξε τις προϋποθέσεις επιτυχίας της Ελληνικής Επανάστασης, αναφέρθηκε εν εκτάσει στην στρατηγική σκέψη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην διπλωματική ιδιοφυία του Καποδιστρίου που διέσωσε την Επανάσταση από την καταδίκη της από την Ιερά Συμμαχία και ανέλυσε τους πραγματικούς λόγους γιά τους οποίους οι Μεγάλες Δυνάμεις παρενέβησαν στο Ναυαρίνο.

Ο ομιλητής διατύπωσε, εν κατακλείδι, την άποψη ότι το Ελληνικό Έθνος μπορεί να επανακάμψει στο ιστορικό προσκήνιο εφ’ όσον αποκτήσει στρατηγικό σχεδιασμό και διεθνή διπλωματική παρουσία, και εφ’ όσον γνωρίζει να αναλύει σωστά και να αξιοποιεί τους διεθνείς συσχετισμούς δυνάμεως.