Love: ΜΗΔΕΝΙ ΔΙΚΗΝ ΔΙΚΑΣΗΣ, ΠΡΙΝ ΑΜΦΟΙΝ ΜΥΘΟΝ ΑΚΟΥΣΗΣ


 

ΜΗΔΕΝΙ ΔΙΚΗΝ ΔΙΚΑΣΗΣ, ΠΡΙΝ ΑΜΦΟΙΝ ΜΥΘΟΝ ΑΚΟΥΣΗΣ

Μη δικάσεις καμμίαν δίκη, εάν δεν ακούσεις και τις δύο πλευρές

ΦΩΚΥΛΙΔΗΣ ΕΚ ΜΙΛΗΤΟΥ

 

Νίκολαος ΓεωργαντζάςΓράφει ο Νίκος Γεωργαντζάς

Στις παλιές ωραίες ημέρες, πολλά πράγματα ήταν πολύ χειρότερα από σήμερα. Οι άνθρωποι δεν είχαν ηλεκτρική ενέργεια, γιά παράδειγμα, ή ακόμη και αποχέτευση.

Κάποια άλλα πράγματα όμως ήταν πολύ καλύτερα από σήμερα. Ένα από αυτά ήταν η ευγενής έννοια της δικαιοσύνης, στην οποία ο κάθε φερόμενος ως δράστης έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως «αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου», ενώ οι άνθρωποι δεν πηδούσαν πρόωρα σε συμπεράσματα.

«ΜΗΔΕΝΙ ΔΙΚΗΝ ΔΙΚΑΣΗΣ, ΠΡΙΝ ΑΜΦΟΙΝ ΜΥΘΟΝ ΑΚΟΥΣΗΣ» ή μη δικάσεις καμμίαν δίκη αν δεν ακούσεις και τις δύο πλευρές, έλεγε ο ΦΩΚΥΛΙΔΗΣ ΕΚ ΜΙΛΗΤΟΥ. Ή ΑΛΛΙΩΣ ΜΗΝ ΒΓΑΛΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΑΝ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ.

Στη συνέχεια, όμως, ήλθε η «δίκη από τα μέσα ενημέρωσης» και όλα άλλαξαν προς το χειρότερο. Δεν πρέπει όμως ποτέ να πέφτουμε στην παγίδα του σημερινού κυνηγίου μαγισσών.

Πρέπει να αποφύγουμε τις εκ προοιμίου αρνητικές παραδοχές. Κάθε ευαίσθητο θέμα μας αξίζει πάντα μίαν βαθύτερη εξέταση, έστω και εάν μοιάζει να είναι ολοφάνερο από την πρώτη στιγμή.

Ζούμε ή όχι πλέον μέσα στον παγκόσμιο πόλεμο των εννοιών; Δες εδώ ένα απλό παράδειγμα του πόσο συγχέονται οι άνθρωποι πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη Γη, ίσως διότι δεν είναι σε θέση να διαχωρίσουν το πάθος του έρωτα από την λαγνεία και το συν·αίσθημα της αγάπης: Love by Yann Arthus Bertrand in «7 billion others».

 

Ευοί Ευάν,

 

Νίκος Γεωργαντζάς

Aντιπρόεδρος, Επιτροπή Διαχείρισης και Ελέγχου Ε.N.D. (End National Debt: http://ei-end.org/)

 

Αναρτήθηκε στις ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Ετικέτες: . Leave a Comment »