ΣΥΡΙΖΑ : Δελτία Τύπου 30/04/2014 [ 10:14-11:25-11:38-11:48-13:07-14:37-16:28-16:32-17:37-17:48-18:06-18:24-20:35 ]


ΣΥΡΙΖΑΔΗΛΩΣΗ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ

 

Σχετικά με τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

 

H φτωχοποίηση της κοινωνίας, η κατάρρευση του κοινωνικού ιστού και η θεοποίηση του χρήματος αποκαλύπτονται από τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ: «Δεν παίζουμε με το ευρώ. Δεν παίζουμε με το νόμισμα, με τα ιερά και τα όσια».

Ιερά και όσια είναι ο Άνθρωπος, η ύπαρξή του, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Ανεξαρτησία.

Η κυνική και απόλυτη αυτή δήλωση δείχνει ότι επιστήμονες που δεν αμφιβάλουν, δεν αμφισβητούν, αλλά έχουν ως θέσφατο την άποψή τους – και μάλιστα μια τέτοια άποψη – σημαίνει ότι υπηρετούν το παλιό, το παρωχημένο, το αντιανθρώπινο, το αντιεπιστημονικό. Η επιστήμη προχωρά με την έρευνα και η έρευνα με την αμφισβήτηση.

Ας καταλάβει, επιτέλους, ο Υπουργός Οικονομικών ότι με αυτόν τον τρόπο δεν υπηρετεί ούτε τον Άνθρωπο, ούτε την Επιστήμη, ούτε την Οικονομία, αλλά ούτε και τη Χώρα. Κρίμα.

30-4-2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

_____________________________________________________________________________________________

                                                                                             Πειραιάς 29/4/2014

          

    Θέμα: Καταγγελία

Με προκλητικό τρόπο και υβρίζοντας όλα τα κόμματα και τη Δημοκρατία εμφανίστηκαν εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής στην προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της διακομματικής- διαπαραταξιακής επιτροπής στο Δήμο Πειραιά για την κατανομή θέσεων προβολής σε συνδυασμούς και κόμματα, ενόψει των επερχόμενων Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών.

«Το Λιμάνι της Αγωνίας/ Πειραιάς η πόλη μας» κατήγγειλε την συμπεριφορά των εκπροσώπων της φασιστικής οργάνωσης και ζήτησε με έντονο τρόπο να μην παρασχεθεί καμία διευκόλυνση στην εγκληματική οργάνωση.

Ωστόσο, με τη δικαιολογία της νομιμότητας η δημοτική αρχή του κ. Μιχαλολιάκου νομιμοποίησε την παρουσία της εγκληματικής οργάνωσης στην πόλη

Ακόμα, ξεκαθαρίσαμε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοί μας θα καταψηφίσουν οποιαδήποτε εισήγηση για την παροχή διευκολύνσεων στους νοσταλγούς του ναζισμού.

 

Το Γραφείο Τύπου

___________________________________________________________________________________________

 

Ανακοίνωση νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

για την αναγνώριση των πτυχίων των κολλεγίων

 

 

Η κυβέρνηση προσθέτει συνεχώς νέα στοιχεία στο ψηφιδωτό που λέγεται «διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας». Νέο στοιχείο είναι η αυτόματη αναγνώριση των τίτλων σπουδών που παρέχουν τα κολέγια-παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, χωρίς να χρειάζεται πρότερη έγκριση από το ΔΟΑΤΑΠ.

 

Η αρχή γίνεται με τα πτυχία της Νομικής και στη σειρά περιμένουν οι μηχανικοί, οι γιατροί και αρκετά άλλα επαγγέλματα. Πρόκειται για τον πλήρη ευτελισμό των ελληνικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Τα 2ετή και 3ετή προγράμματα σπουδών των κολλεγίων εξισώνονται κυριολεκτικά εν μια νυκτί, με τα 4ετή και 5ετή προγράμματα, προφανώς γιατί έτσι ανοίγει μια ακόμα μεγάλη αγορά προκειμένου να υπάρξουν οι επενδύσεις που θα «σώσουν» τις ζωές μας.

 

Φαίνεται ότι η διάλυση της ίδιας της έννοιας του πτυχίου είναι κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ η προάσπιση των συμφερόντων των νέων ανθρώπων είναι βαρίδι και εμπόδιο στον ανταγωνισμό. Έτσι ακριβώς είναι. Και γι’ αυτό δε θα το αφήσουμε να περάσει.

 

Το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει τεράστια μάχη για την προάσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θα το ξανακάνει. Γνωρίζει μάλιστα ότι οι αντίπαλοί του δεν είναι μονάχα κλεισμένοι μέσα σε υπουργικά γραφεία. Είναι μέσα στις ίδιες τις σχολές. Είναι η παράταξη της ΔΑΠ που έδωσε κι αυτή τη δική της «μάχη» για να διαλύσει τα πτυχία μας.

 

Στις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές της 7ης Μάη, η ΔΑΠ θα εισπράξει την καταδίκη που αρμόζει στην πολιτική της και η κυβέρνηση θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να παίζει με τα πάντα και πολύ περισσότερο με τη νεολαία.

 

Δημόσια και Δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για όλες και όλους!

 

30/04/2014

_______________________________________________________________________________________

Ανακοίνωση νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά

 

Από την Αμερική των τελών του 19ου αιώνα, ως την Ελλάδα των αρχών του 21ου, πολλά έχουν αλλάξει, ένα όμως φαίνεται να είναι κοινό: η αντίληψη ότι η «ανάπτυξη» πρέπει να περνάει μέσα από την ισοπέδωση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, μέσα από τον ευτελισμό κάθε έννοιας αξιοπρέπειας.

 

Το successstory της κυβέρνησης Σαμαρά δε διαφέρει καθόλου. Αντίθετα η κυβέρνηση οικοδομεί αυτήν την «επιτυχία» πάνω στη διαιώνιση της ανεργίας των νέων, την επέκταση της επισφάλειας σε όλα τα τμήματα των εργαζομένων, τη διάλυση της ασφάλισης. Αυτή η «ανάπτυξη» δεν είναι παρά ένα αστείο, όπως και να το δει κανείς. Ένα αστείο που τσακίζει τις ζωές και τα όνειρά μας και πρέπει άμεσα να σταματήσει.

 

Στη φετινή εργατική Πρωτομαγιά δίνουμε μια μάχη απέναντι στη λήθη. Δίνουμε μια μάχη για να μην είμαστε η γενιά που χωρίς να το καταλάβει θα έχει γυρίσει στο 19ο αιώνα, δίνουμε μια μάχη για να μην εξαλειφθεί από το λεξιλόγιό μας η φράση «εργασιακά δικαιώματα», όπως θέλουν να μας πείσουν ότι και στα πεντάμηνα voucher προγράμματα δεν είμαστε εργαζόμενοι αλλά «ωφελούμενοι».

 

Καμία μάχη ενάντια στη λήθη δεν είναι μάχη για το παρελθόν. Είναι υπόθεση των μαχών της εποχής μας, των αγώνων που πρέπει να δώσουμε και των νικών που θα έρθουν, μέσα από ένα μαχητικό και διεκδικητικό ταξικό κίνημα που δεν μπορεί παρά να έχει τη νεολαία στην πρώτη του γραμμή.

 

Ζωές και δικαιώματα δεν μπαίνουνε στον πάγο, μας έμαθε πολλά το αίμα του Σικάγο!

 

Να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις του χθες!

 

Να χτίσουμε τις νίκες του αύριο!

 

Προσυγκέντρωση στα Χαυτεία στις 10.30.

 

 

30/04/2014

_________________________________________________________________________________________

 

Απάντηση του Ηλία Νικολόπουλου

υποψήφιου Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

για τις σε βάρος του δηλώσεις του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

 

Ο κ. Βενιζέλος αφού κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ να αποτελειώσει και να μετατρέψει σε πολιτικό φάντασμα – υποζύγιο του κ. Σαμαρά και της Αβερωφικής δεξιάς, το κόμμα που ίδρυσε κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου, έχασε πλέον κάθε έλεγχο. Απορροφημένος στο πώς θα καμουφλάρει πίσω από αλλότριους τίτλους ( ΕΛΙΑ κλπ) τα υπολείμματα του πάλε – ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, απώλεσε κάθε επαφή με την πραγματικότητα.

 

Ο φασισμός αντιμετωπίζεται πρωτίστως ιδεολογικά και με το βάθεμα της δημοκρατίας και όχι με τον παραμερισμό και την απαξίωση του Εθνικού Κοινοβουλίου που συντελέστηκε και συντελείται όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες παρέδωσαν «αμετάκλητα» και άνευ όρων την εθνική κυριαρχία στις Βρυξέλλες και τους «δανειστές». Οι πολιτικές Σαμαρά-Βενιζέλου που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια χάιδευαν το αυγό του φιδιού μέχρι αυτό να εκκολαφτεί. Ήταν αυτές που με τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις, την καταστροφή του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού και τον ξεριζωμό δεκάδων χιλιάδων νέων από τη χώρα μας έστρωναν το χαλί στο φασιστικό μόρφωμα της Χ.Α για να αναπτυχθεί. Σε κάθε περίπτωση η δημοκρατία δεν πρέπει και δε μπορεί να χρησιμοποιεί μέτρα ολοκληρωτισμού για να αντιμετωπίζει τον ίδιο τον ολοκληρωτισμό και τους πυρήνες του.

 

Θα υπενθυμίσω πως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ομότεχνος συνάδελφός μου εκτός του ότι συμφωνεί με την άποψή μου ότι το Σύνταγμα δεν δίνει την δυνατότητα δικαστικής απαγόρευσης πολιτικού κόμματος, «καλύπτει» το φασιστικό αυτό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής ακόμα και για το μέλλον. Πιο συγκεκριμένα όποιος ανατρέξει στο βιβλίο του «Μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου» στη σελίδα 449 θα διαβάσει πως: «…ακόμη και αν επιλεγεί στο μέλλον από τον αναθεωρητικό νομοθέτη η λύση της εισαγωγής του Συνταγματικού Δικαστηρίου… δεν θα πρέπει να διαθέτει αρμοδιότητες σχετικές…με τη δράση και τη λειτουργία των κομμάτων… Η λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος (ως συστήματος θεσμών, διαδικασιών, δικαιωμάτων) ή είναι ελεύθερη ή δεν υφίσταται καθόλου».

 

Το ΠΑΣΟΚ βλέποντας την αυξανόμενη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε  μία απέλπιδα προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την πολιτική ατζέντα. Με τέτοιες πολιτικές μεθοδεύσεις που αγγίζουν τα όρια της παράνοιας η εξαφάνισή του από τον πολιτικό χάρτη είναι ακόμη πιο βέβαιη.

 

Μωραίνει κύριος ον βούλεται απολέσαι.

 

30.4.2014

________________________________________________________________________________________

 

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

για την επίθεση Χρυσαυγιτών σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στον Κολωνό

 

 

 

Οι σημερινοί τραμπουκισμοί Χρυσαυγιτών εναντίον μελών του ΣΥΡΙΖΑ σε λαϊκή αγορά στον Κολωνό, πιστοποιούν εκ νέου δύο πράγματα: Πρώτον, το ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση που χρησιμοποιεί βία κατά των αντιπάλων της και στρέφεται εναντίον θεμελιωδών πολιτικών ελευθεριών, όπως η απρόσκοπτη διακίνηση των ιδεών. Δεύτερον, το ότι ακόμα και μετά την πολιτική κατακραυγή και τις διώξεις εναντίον στελεχών της Χρυσής Αυγής που ακολούθησαν τη δολοφονία Φύσσα, αυτή επιμένει σε εγκληματικές κι αντιδημοκρατικές πρακτικές. Δεν πρέπει λοιπόν να υπάρξει κανένας εφησυχασμός. Ο αντιφασιστικός αγώνας πρέπει να συνεχιστεί αμείωτος και είναι καθήκον όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων να υψώσουν ένα τοίχος απέναντι στους υμνητές του ναζισμού. Δεν τρομοκρατούμαστε από τις επιθέσεις και τους τραμπουκισμούς, δίνουμε τον αγώνα για τη μεγάλη ανατροπή σε Ελλάδα και Ευρώπη στις 18 και τις 25 του Μάη.

 

 

30/4/2014

TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

____________________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών και τoν πρόεδρο του σωματείου επαγγελματιών πωλητών Α΄ Λαϊκής Αγοράς Αθηνών

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Παντελή Μόσχο και τoν πρόεδρο του σωματείου επαγγελματιών πωλητών Α΄ Λαϊκής Αγοράς Αθηνών και μέλος του Δ,.Σ της Ομοσπονδίας, Αντ. Τριανταφυλλόπουλο.

 

Μετά την συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων δήλωσε:

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη διατήρηση όλων των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης καθώς και την ανάθεση των αρμοδιοτήτων για τις λαϊκές αγορές στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που με πρόχειρο, αποσπασματικό και αντιφατικό τρόπο προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Τέλος, ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα μια πραγματική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να ενταχθεί το υπαίθριο εμπόριο στον Εθνικό Σχεδιασμό Ανασυγκρότησης της χώρας, αφού μέσω του θεσμού αυτού εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα πολλών μικρών παραγωγών αλλά και επαγγελματιών, εξασφαλίζει ο καταναλωτής ποιοτικά και φθηνά προϊόντα.

 

 

30/4/2014

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ.

__________________________________________________________________________________________

Δήλωση Ευκλείδη Τσακαλώτου, Βουλευτή Β’ Αθήνας και Υπεύθυνου ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ

σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018

Το νέο Μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή αποτυπώνει τη βούληση της μνημονιακής συγκυβέρνησης να ακολουθήσει την ίδια αδιέξοδη πορεία.

-Το Μεσοπρόθεσμο στηρίζεται, όπως άλλωστε και το Μνημόνιο, στην παράλογη υπόθεση ότι τα συνεχώς αυξανόμενα πλεονάσματα θα συνοδεύονται από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για παράδειγμα, υποτίθεται ότι ενώ το κράτος θα πάρει το 2015 5,1 δις ευρώ περισσότερα από αυτά που δίνει στην οικονομία –το πρωτογενές πλεόνασμα δηλαδή–, η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9%. Αυτό που παίρνει το κράτος από την οικονομία κάθε χρόνο θα αυξάνεται, φτάνοντας στο 2018 όπου, ενώ θα πάρει 11,5 δις, η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% !

– Η κυβέρνηση, πέρα από ευχολόγια, δεν έχει ακόμα δώσει μια πειστική απάντηση για το πώς θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό ύψους 2,8 δις τη διετία 2015-2016. Προφανώς, επιφυλάσσει μια «έκπληξη» για τον ελληνικό λαό μετά τις εκλογές.

– Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο του νέου Μεσοπρόθεσμου είναι η εικόνα που δίνει για την ελληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια.   Όχι μόνο θα μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αλλά θα συρρικνώνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ ακόμα περισσότερο οι κοινωνικές παροχές σε υγεία, παιδεία και ασφάλιση. Όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται τώρα η ανθρωπιστική κρίση, αλλά ουδεμία υπόσχεση υπάρχει ούτε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα για αποζημίωση σε εκείνους που πήραν το βάρος των θυσιών. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι το 2018 οι κρατικές δαπάνες πλην των τόκων θα είναι 33% του ΑΕΠ, τότε καταλαβαίνουμε ότι το όραμα της κυβέρνησης είναι να γίνουμε μια «κανονική» τριτοκοσμική χώρα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Μνημόνιο είναι καθεστώς κι όχι μια «αναπόφευκτη και δυσάρεστη παρένθεση».

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 30/04/2014

____________________________________________________________________________________________

Αποσπάσματα συνέντευξης του Π.Σκουρλέτη

Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Στην τηλεόραση του STAR (Πόπη Τσαπανίδου)

 

 

–       κ. Σκουρλέτη, «whateverittakes» τι θα πει αυτό;

 

Αυτό που καταλαβαίνετε κι εσείς.

 

–       Έχουμε μπερδευτεί λίγο. Έχουμε πάψει να καταλαβαίνουμε.

 

Στην Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού γνωρίζει την αγγλική γλώσσα, από μετρίως έως πολύ καλά. Άρα, λοιπόν, το «ό,τι χρειαστεί» δεν μπορεί να μεταφράζεται σε δημοψήφισμα για το ευρώ.

Φτάνει πια αυτό το ξαναζεσταμένο φαί το οποίο μας το σερβίρουνε μέρα πάρα μέρα από την κυβέρνηση, από το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, το οποίο διαστρέφει ό,τι λέγεται από το ΣΥΡΙΖΑ και που δυστυχώς κάποιοι πρόθυμοι το αναπαραγάγουν με τρομακτικό ζήλο. Αυτό το φαί είναι σαν αυτό που του έστειλε η μάνα του του φοιτητή από το χωριό, το ξεχνάει, έχει αρχίσει να μουχλιάζει, βρομάει…. φτάνει πια.

Ας μιλήσουμε για το μεσοπρόθεσμο, ας μιλήσουμε γι’ αυτό που μας κρύβουν. Ας πούμε για το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο ενώ το επισημαίνει η έκθεση της τρόικα και το δημοσιονομικό, ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη τρεις μέρες πριν και είπε ότι δεν το βλέπει. Ας πούμε για τα νέα μέτρα, τα οποία μας τα παρουσιάζουν δια της σαλαμοποίησης γιατί φοβούνται να τα παρουσιάσουν προ των εκλογών. Ας μιλήσουμε για το συνολικό πακέτο της συμφωνίας. Ας πούμε για το τρικ του κ. Σαμαρά, που επιλέγει στις 5 Μαΐου που συζητιέται στο Eurogroupτο θέμα του χρέους για τη χώρα, επιλέγει να μας μιλήσει για τη συνταγματική αναθεώρηση. Γιατί πιστεύει ότι έχει τους απαιτούμενους ψήφους;

Αυτά τα προβλήματα απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Αυτό που είδαμε πριν στις οθόνες, με τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών και τις ουρές. Αυτά απασχολούν και δεν μπορούμε πλέον να δηλητηριάζουμε την ενημέρωση με επικοινωνιακές φωτοβολίδες, με ατάκες χωρίς ουσία. Θα μιλήσουμε για τα προβλήματα θέλουν δεν θέλουν κάποιοι.

 

–       Τα προβλήματα, σίγουρα απασχολούν τον κόσμο και σίγουρα θέλουν να τα αντιμετωπίσουν και να τα σχολιάσετε και να τα αναλύσετε κιόλας. Από την άλλη μεριά, θέλουν και την προοπτική, θέλουν και το όραμα. Θέλουν να ξέρουν τι υπόσχεστε εσείς για το μέλλον, τι υπόσχεται η ΝΔ, η ΔΗΜΑΡ για τα μέλλον

 

–       Δεν μπερδεύετε τον κόσμο εσείς, όσον αφορά αυτό που του υπόσχεστε για το μέλλον;

 

Καθόλου.

 

–       Τον κρατάτε σε σταθερό δρόμο; Όταν, βγαίνουν και αφήνουν ανοιχτά παράθυρα για δημοψηφίσματα και για εξόδους από το ευρώ…

 

Μα τώρα …πριν από λίγο δείξατε τον κ. Δραγασάκη, ο οποίος εγκάλεσε τον κ. Στουρνάρα και του είπε: «πες μου πού το είπα» και δεν είχε την τσίπα ο υπουργός Οικονομικών να πει ότι έκανε λάθος; Διότι ο κ. Στουρνάρας έκανε λάθος. Έχει γίνει συνώνυμο του πολιτικού λόγου αυτής της κυβέρνησης τα ψέματα. Διαστρέβλωση.

 

–       Τα ίδια άκουγα πριν λίγο και από τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη. Έχει τρελαθεί ο κόσμος με όλη αυτή την ανακολουθία και τα ψέματα.

 

Ο κ. Θεοδωράκης είναι το απόλυτο συνώνυμο του τίτλου του κόμματός του, το Ποτάμι. Ας το πάρει το ποτάμι… Δεν λέει τίποτα για τα τρέχοντα προβλήματα. Τι λες κ. Θεοδωράκη για τα διακυβεύματα της συγκυρίας; Ας το πάρει το ποτάμι. Τι λες για το μνημονιακό αυτή τη στιγμή σύμπλεγμα που μας κυβερνά; Ας το πάρει το ποτάμι. Ανέξοδες κουβέντες, γενικόλογες, συμπαθείς ……Τίποτα επί της ουσίας. Ας το πάρει το ποτάμι.

 

–       Δεν λέει αυτό. Λέει ότι θα συγκροτήσει, θα φτιάξει ένα πρόγραμμα πριν τις εθνικές εκλογές, το οποίο πρόγραμμα θα σας ζητήσει να το δεχτείτε ή να δεχτείτε κομμάτια του να συζητήσετε. Θα είναι ανοιχτό σε όλα τα κόμματα.

 

Θα ζητήσει από εμάς; Δεν μας λέει πρώτα τώρα πώς τοποθετείται απέναντι στα ζητήματα της οικονομίας και της Ευρώπης, για τη λιτότητα. Αυτά θέλω να μας πει ο κ. Θεοδωράκης. Γιατί ο κ. Θεοδωράκης μπορεί να είναι καλός σε ένα πρώτο επίπεδο επικοινωνιακό, ως άνθρωπος της τηλεόρασης, αλλά αυτό ξέρετε δεν φτάνει για να συγκροτήσει κάποιος ένα κόμμα, να διαμορφώσει μια εναλλακτική πολιτική.

 

–       Μάλιστα.. Δεν τον χρειάζεστε δηλαδή σε περίπτωση που εσείς βγείτε πρώτο κόμμα..

 

Να καταλάβουμε τι λέει. Δεν ξέρω εσείς που ήσασταν τώρα τόση ώρα –ρητορικό είναι το ερώτημα, δεν θέλω να σας φέρω σε δύσκολη θέση να απαντήσετε- καταλάβατε τι λέει;

 

Mιλτ. Βαρβιτσιώτης: …   Κεντρική απόφαση δικιά μας είναι η συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. και στη ζώνη του ευρώ. Αυτή η απόφαση, παρότι στην πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκφράζεται δεν εκφράζεται απ΄όλα αυτά στελέχη του… Κάποιοι θα λένε υπέρ του ευρώ και κάποιοι ενάντια του ευρώ..

 

Π. Σκουρλέτης: Άρα ως χώρος είστε ευρωπαϊστές….

 

Mιλτ. Βαρβιτσιώτης Απολύτως…

 

 

Π. Σκουρλέτης (προς Μιλτ. Βαρβιτσιώτη)– Υπηρετείτε την ευρωπαϊκή ιδέα με ακραίο νεοφιλελευθερισμό και αντικοινωνική πολιτική λιτότητας; Με ανεργία, με ύφεση; Οδηγείτε την Ευρώπη ολοταχώς στην αποδόμηση και τη διάλυση. Εσείς και η Μέρκελ. Μάλλον η Μέρκελ και εσείς. Πείτε μας τι διαφορετικό λέτε από την κυρία Μέρκελ για το ευρώ… Πέστε μας τις προτάσεις σας πώς σκέφτεστε το μέλλον της Ευρώπης

 

Mιλτ. Βαρβιτσιώτης– Υπάρχουν δύο πολιτικές.. Η πολιτική της λιτότητας, λέει, είναι καταστροφική πολιτική. Η πολιτική των δανεικών τι ήταν;

 

Π.. Σκουρλέτης– Ποιος την έκανε; Εσείς την κάνατε.. Ποιος κυβερνούσε; Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε;… Και πού πήγαιναν τα δανεικά; Πείτε μας που πήγαιναν τα δανεικά; Σε ποιες τσέπες πήγαιναν; Σε ποιες μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που δεν πλήρωσαν; Σε ποια εξοπλιστικά προγράμματα; Σε ποια κόμματα που χρωστάνε σε τράπεζες; Γυρίστε λοιπόν αυτά που χρωστάτε στον ελληνικό λαό. Φέρτε τα κλεμμένα πίσω. Υπηρετήσατε την κλεπτοκρατία και την τραπεζοκρατία.

 

 

 

30/4/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

___________________________________________________________________________________________

Η δημοσίευση ισχύει μόνο για τα έντυπα μέσα ενημέρωσης

 

Αποσπάσματα συνέντευξης του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του RealFM (Γ.Παπαδόπουλος)

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του RealFM (Γ.Παπαδόπουλος), ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση που θα βάλει τέλος στο Μνημόνιο και τη μονόπλευρη λιτότητα και με σκληρή διαπραγμάτευση, εντός Ευρωζώνης, θα διεκδικήσει μια λύση που να καθιστά βιώσιμο το χρέος. Αυτό απαιτεί «κούρεμα» του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Πρόκειται για μια διαπίστωση που ολοένα και περισσότεροι τη συνυπογράφουν. Έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους, ότι δεν υπάρχει στη φαρέτρα μας η ιδέα δημοψηφίσματος «ναι ή όχι στο ευρώ». Αυτά ήταν στη φαρέτρα του Γ. Παπανδρέου με τα γνωστά αποτελέσματα. Η στρατηγική μας επιλογή, με συνεδριακή απόφαση και μεγάλη πλειοψηφία που είναι δεσμευτική για όλους, είναι λύση εντός ευρώ.

 

Παρουσιάζουν το Μεσοπρόθεσμο ως δήθεν «έξοδο» από το Μνημόνιο, ενώ είναι προθάλαμος για το νέο Μνημόνιο

Οι κύριοι που κυβερνούν, επιδιώκουν να περάσουν το Μεσοπρόθεσμο με διαδικασίες-εξπρές ως δήθεν «έξοδο» από το Μνημόνιο, ενώ είναι προθάλαμος για το νέο Μνημόνιο που έχουν ήδη συμφωνήσει και κρύβουν για να περάσουν τον «κάβο» των εκλογών. Εμείς δεν διεκδικούμε πρωτοφανή πράγματα. Αυτά που περιγράφει η απόφαση του Συνεδρίου μας και επανέλαβε ο Γ. Δραγασάκης είναι πράγματα που έδωσαν στη διαλυμένη Γερμανία το 1953 οι σύμμαχοι και νικητές του Β Παγκόσμιου Πολέμου. Η σημερινή κυβέρνηση του «ναι σε όλα» και του «καλού μαθητή» της Μέρκελ δεν διεκδικεί τίποτα. Κι αν δεν διεκδικήσεις, δεν θα πάρεις τίποτα. Όπως λέει και το περίφημο τραγούδι του Μ. Χατζιδάκη «στρατιώτη μου τον πόλεμο τον χάνει, όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει»!

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές

Δε χωρά αμφιβολία ότι πρέπει να βελτιωνόμαστε καθημερινά σε όλους τους τομείς και να πείθουμε περισσότερο και περισσότερους. Αλλά παντού στον κόσμο, όπου πάω, αυτό που εντυπωσιάζει είναι η εκλογική έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ και η αντοχή του, παρότι τον πολεμά σύσσωμο το φιλοκυβερνητικό μιντιακό σύστημα, οι ολιγάρχες της διαφθοράς και οι κυβερνώντες των τελευταίων σαράντα ετών. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις αναλύσεις του διεθνούς τύπου και όχι των δελτίων των «8», έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και να προκαλέσει επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων.

 

Αν είμαστε πάνω από το άθροισμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα είναι πολιτικός σεισμός

Για εμάς πρωτιά έστω και με μια ψήφο διαφορά είναι νίκη. Από εκεί και πέρα όμως, αν καταφέρουμε -στόχος δύσκολος αλλά όχι ανέφικτος- να είμαστε πάνω από το άθροισμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή να κατεβάσουμε το άθροισμά τους κάτω από το 25%, τότε θα μιλάμε για πολιτικό σεισμό. Κατόπιν αυτού, θεωρώ πως η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να σταθεί και θα είναι πιθανές οι εθνικές εκλογές εντός του 2014. Καλούμε τους πολίτες να σκεφτούν εκτός από το κόμμα που θα ψηφίσουν και τα πρόσωπα που θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάντα μια πολύ ισχυρή παρουσία εκεί, σε όλες της θητείες, γεγονός αποδεκτό και από τους φανατικούς μας αντιπάλους.

 

Αν ο κόσμος δεν «τσιμπήσει» στο δόλωμα της αποχής, θα μιλάμε για μεγάλη έκπληξη

Έχει πολλή μεγάλη σημασία οι πολίτες να διαλέξουν και το κόμμα και τα πρόσωπα που μπορούν να εκπροσωπήσουν επάξια τις ιδέες τους. Έχω την εμπιστοσύνη ότι αν ο κόσμος δεν «τσιμπήσει» στο δόλωμα της δήθεν αντισυστημικής αποχής, αν πάει να «μαυρίσει» στην κάλπη αυτούς που του «μαυρίζουν» καθημερινά τη ζωή, τότε θα μιλάμε για μια μεγάλη έκπληξη και όσα λέει η κ. Μπακογιάννη περί ΝΔ και μικρού κόμματος, θα ωχριούν μπροστά στα αποτελέσματα. Για το χώρο δε που καλύπτουν «Ελιά» και «Ποτάμι», προβλέπω δυσάρεστες εκπλήξεις..

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 30/4/2014

___________________________________________________________________________________________

 

Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

στην ανακοίνωση της κ. Ασημακοπούλου

 

Η κυρία Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κόβεται στις εξετάσεις του μαθήματος «δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ», λόγω πλημμελούς προετοιμασίας. Επειδή όμως είμαστε υπέρ των πολλών ευκαιριών, θα της δώσουμε άλλη μια, ελπίζουμε να προσέλθει καλύτερα προετοιμασμένη.

Επίσης, χρωστάει ακόμα να εξετασθεί στο μάθημα «Το νέο μνημόνιο και τα μέτρα που έρχονται».

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 30/04/2014

_________________________________________________________________________________________

Σχόλιο του Δημ.Στρατούλη

βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Αθήνας, υπευθύνου ΕΕΚΕ Εργασίας

 

για τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας περί μη μείωσης συντάξεων

στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εργασίας της Ε.Ε.

 

 

Η διαβεβαίωση του υπουργού Εργασίας περί μη μείωσης των συντάξεων είναι χωρίς πραγματικό αντίκρισμα

 

 

Η σημερινή διαβεβαίωση του Υπουργού Εργασίας περί μη νέας μείωσης των συντάξεων, είναι, όπως ;και πολλές αντίστοιχες που έχει κάνει στο παρελθόν, χωρίς πραγματικό αντίκρισμα. Οι εφάπαξ παροχές ήδη μειώθηκαν μέχρι και 83% από τον φετινό Ιανουάριο και οι επικουρικές μειώνονται δραστικά από τον ερχόμενο Ιούλιο. Επίσης και οι κύριες συντάξεις θα μετατραπούν σε φιλοδωρήματα από 1/1/2015, με βάση τον μνημονιακό νόμο 3863/2010, αφού η κυβέρνηση θα εγγυάται πλέον μόνο τη λεγόμενη βασική σύνταξη, δηλαδή μέχρι 360 ευρώ μηνιαία.

 

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με τις μνημονιακές πολιτικές της σφαγιασμού των μισθών, αύξηση της ανεργίας και της εισφοροδιαφυγής καθώς και μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης προς την κοινωνική ασφάλιση, έβαλε μπουρλότο στα θεμέλιά της. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει με τους αγώνες και την ψήφο του λαού, πριν προλάβει να ολοκληρώσει την καταστροφή της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων.

 

 

30/4/2014

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

______________________________________________________________________________________________

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ» ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ

 

 

Φίλες και φίλοι, Συντρόφισσες και σύντροφοι

Συναντιόμαστε πάλι. Λίγες μέρες πριν τις τρεις μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις. Μία μέρα πριν την εργατική πρωτομαγιά. Ημέρα σύμβολο. Επέτειος των μεγαλύτερων εργατικών κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο. Που καθιέρωσαν τα εργασιακά δικαιώματα. Το οχτάωρο. Την κοινωνική ασφάλιση. Την δημόσια υγεία.

Αυτά ακριβώς που μας έκλεψαν πριν τέσσερα χρόνια. Αυτά που ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να μας τα στερούν. Αυτά που κατακτήθηκαν με αίμα, που πάλεψε ο κόσμος της εργασίας να κερδίσει 128 χρόνια πριν. Αυτά που κατακτήθηκαν τον 20ο αιώνα. Και που σήμερα η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα μας αρπάζει με τον πιο κυνικό τρόπο.

.Σήμερα, παραμονή πρωτομαγιάς, αποφάσισε η κυβέρνηση, υπακούοντας πιστά στις εντολές της τρόικας και των συμφερόντων να καταθέσει το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή. Της το έδωσαν έτοιμο. Το αποδέχτηκε πλήρως. Το μετέφρασαν στα ελληνικά και το κατέθεσαν με εξπρές διαδικασίες στη Βουλή. Και επειδή η πολιτική απάτη είναι ότι τους έχει απομείνει το ονόμασαν και «χάρτη εξόδου από το μνημόνιο».

Έχουν χάσει πια οι λέξεις το νόημά τους. Η χυδαία προπαγάνδα βαφτίζει έξοδο από το μνημόνιο την παραμονή μας στα μνημόνια τις επόμενες τρεις δεκαετίες τουλάχιστον. Λένε έξοδο από το μνημόνιο ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που είναι πιο μνημόνιο και από το μνημόνιο. Που περιλαμβάνει νέες απολύσεις, διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αποδόμηση και των τελευταίων εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει. Και είναι απλά προάγγελος ενός ακόμα μνημονίου που θα καταθέσουν και θα προσπαθήσουν να ψηφίσουν μετά τις ευρωεκλογές.

Και λέω «θα προσπαθήσουν» γιατί αυτός ο Μάης, είναι ο Μάης της μεγάλης ανατροπής. Είναι ο Μάης της ελπίδας. Σε λίγες ημέρες μιλά ο λαός. Και το μήνυμα που θα στείλει θα είναι ηχηρό.

Ψηφίζουμε, φεύγουν! Φτάνει πια. Αυτός θα είναι ο Μάης της αριστεράς και της δημοκρατίας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Φίλες και φίλοι, Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Ήρθε η ώρα, η οργή και ο θυμός του κόσμου, η οργή και ο θυμός όλων μας, να γίνει πολιτική πράξη. Να γίνει η πολιτική δράση που θα τους διώξει. Δεν έχουμε απλά τρεις κάλπες μπροστά μας. Έχουμε την ίδια μας τη ζωή! Ψηφίζουμε για την ίδια μας την ζωή. Δεν έχουμε απλά τρεις κάλπες μπροστά μας. Έχουμε το μέλλον αυτού του τόπου.

Κλείστε τα αυτιά σας στους χυδαίους συκοφάντες. Κλείστε τις τηλεοράσεις με τα προπαγανδιστικά δελτία που προσπαθούν να σώσουν το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Που προσπαθούν να σώσουν αυτούς που μας κατέστρεψαν. Βγείτε στους δρόμους. Μην αφήσετε να περάσουν τα σχέδια αποχής, τα σχέδια για διέξοδο της οργής προς κόμματα μαξιλαράκια του σάπιου συστήματος. Το δίλημμα το βάζει η πραγματικότητα, το βάζει ο ίδιος ο Λαός. Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, ή με τα μνημόνια για άλλα σαράντα χρόνια. Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την κ. Μέρκελ. Ή με την Ευρώπη της αλληλεγγύης ή με την γερμανική Ευρώπη.

Συντρόφισσες και σύντροφοι. Φίλες και φίλοι.

Έχουν τεράστια σημασία οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Έχουμε και εκεί να δώσουμε μεγάλες μάχες. Δεν έχουμε να κάνουμε με εκλογές δεύτερης κατηγορίας. Κάθε θεσμός που είναι κοντά, δίπλα στον άνθρωπο, είναι για εμάς κεντρική πολιτική σκηνή. Και για αυτό θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να πετύχουμε και στην περιφέρεια και στους δήμους την μεγάλη ανατροπή, την μεγάλη νίκη. Και εδώ θα βρούμε μπροστά μας μεγάλα εμπόδια.

Είναι το πολιτικό προσωπικό που αφήνει πίσω του το παλιό παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα. Είναι το προσωπικό που ευχαρίστως συντάσσεται με τη διαπλοκή χρόνια τώρα. Που σήμερα υποδύεται το ανεξάρτητο και το ακομμάτιστο. Αλλά ταυτόχρονα δεν έχει κανένα πρόβλημα να λειτουργεί ως υπηρετικό προσωπικό του κ. Φούχτελ.

Φίλες και φίλοι, Συντρόφισσες και σύντροφοι

Εμείς έχουμε κάνει τις επιλογές μας. Έχουμε διαλέξει στρατόπεδο εδώ και χρόνια. Και έχουμε πρόταση και πρόγραμμα. Και έχουμε τα κατάλληλα πρόσωπα.

Όπως εδώ στο δήμο σας. Τον υποψήφιο δήμαρχο, τον Οδυσσέα Καμπόλη.

Που μπαίνει μπροστά με μία αυτόνομη- ριζοσπαστική δημοτική κίνηση. Που δημιουργήθηκε μέσα από τα σπλάχνα της τοπικής κοινωνίας. Με πρωτόγνωρες εκλογικές διαδικασίες. Και που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, γιατί θα είναι μία δημοτική κίνηση αλληλέγγυα στον πολίτη.

Και έχουμε τα κατάλληλα πρόσωπα και στην περιφέρεια. Με γυναίκα επικεφαλή. Που έχει επάρκεια, που ξέρει να διοικεί. Τη Ρένα Δούρου.

Ήρθε για να μείνει. Ήρθε για να νικήσει. Για αυτό και δεν δίστασε λεπτό να παραιτηθεί από τη θέση της στην Βουλή. Να παραιτηθεί από κάθε προνόμιο και κάθε σιγουριά. Και να δώσει μαζί με τους πολίτες την μάχη της περιφέρειας. Για να έχουμε την περιφέρεια που χρειαζόμαστε σε αυτήν την μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε.

Εμείς πιστεύουμε ότι ειδικά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι το εργαλείο που θα παρεμβαίνει υπέρ των πολιτών. Και εδώ η Ρένα αποτελεί την καλύτερη εγγύηση.

 

Φίλες και φίλοι, Συντρόφισσες και σύντροφοι

Θα αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα. Θα τους αλλάξουμε και στην Ευρώπη. Προς όφελος του κόσμου της εργασίας και του πολιτισμού. Προς όφελος των μεσαίων και χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων. Προς όφελος των νέων, των ανέργων και των συνταξιούχων.

Αυτό είναι το μόνο χρέος που εμείς αναγνωρίζουμε. Σας θέλουμε δίπλα μας. Στον δρόμο. Στις τρεις κάλπες. Στην μεγάλη ανατροπή. Νίκες παντού για να φύγουν μία ώρα αρχύτερα.

Καλή δύναμη. Καλούς αγώνες.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 30/04/2014

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: