ΣΥΡΙΖΑ : Δελτία Τύπου 29/04/2014 [ 11:03-13:08-15:01-15:14-17:26-18:17-19:01-19:10-19:59 ]


ΣΥΡΙΖΑΑνακοίνωση του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ

 

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ

 

 

O κατήφορος της μνημονιακής κυβέρνησης της κοινωνικής και εργασιακής ισοπέδωσης, της εκποίησης της Δημόσιας περιουσίας και του φυσικού πλούτου της χώρας, της διάλυσης της Αυτοδιοίκησης και του ελάχιστου κοινωνικού κράτους, συνεχίζεται.

Οι αγώνες του λαού για να αποδοθεί ο χώρος του Σκοπευτηρίου Καισαριανής στον λαό και την ιστορική μνήμη όχι μόνο ποινικοποιήθηκε, αλλά και τιμωρήθηκε. Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης, αποτελεί χωρική ενότητα με βαρύ και σημαίνον ιστορικό φορτίο, τόπος σύμβολο των αγώνων του λαού μας για λευτεριά και κοινωνική απελευθέρωση. Τόπος θυσίας.

Αποτελεί το αδιαμφισβήτητο τοπόσημο της πόλης μας. Διαχρονικά αποτέλεσε πεδίο συγκρούσεων μεταξύ της Πανελλήνιας Σκοπευτικής εταιρείας που επιμένει να βεβηλώνει τον ιερό χώρο και του λαού της πόλης μας που εμμένει στην ανάδειξη του ιστορικού αυτού τόπου σε δημόσιο με σημαίνοντα κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Και η σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου, του 10ου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, θα είναι μια μαύρη κηλίδα στην Ιστορία της χώρας, καθώς δικαιώνει ουσιαστικά τους καταπατητές και βέβηλους της Πανελλήνιας Σκοπευτικής Εταιρείας (ΠΣΕ) και τιμωρεί τον αγωνιζόμενο λαό.

Ο πρώην Δήμαρχος Καισαριανής Θανάσης Μπαρτσώκας, ο τότε αντιδήμαρχος Κώστας Τάσος και ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Γιάννης Κουβάς τιμωρήθηκαν από το Δικαστήριο με ποινή ενός έτους, μετά από μήνυση της ΠΣΕ. Τιμωρήθηκαν, επειδή αγωνίσθηκαν για την ιστορική μνήμη, για την πατρίδα μας.

Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη σκέλος της συστηματικής επιχείρησης εκβιασμού και εκφοβισμού κάθε κοινωνικής ομάδας, κάθε ανθρώπου ή συλλογικότητας που επιλέγει την αντίσταση και τον αγώνα ενάντια στις επιλογές του μνημονιακού συστήματος.

Μάλιστα η Πρόεδρος του 10ου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου μεταξύ άλλων προχώρησε σε μια πρωτοφανή και καινοφανή «εκτίμηση» της κατάστασης, εξομοιώνοντας τις παρεμβάσεις του λαού και του Δήμου στον «ιδιωτικό χώρο» της Σκοπευτικής εταιρείας με τις παραβιάσεις των Τούρκων στον ελληνικό εναέριο χώρο…..

Η πρωτοφανής αυτή δικαστική απόφαση δίωξη, αποσκοπεί στην κάμψη των αντιστάσεών του λαού μας, σε μία κρίσιμη συγκυρία για τους ίδιους, αλλά και συνολικά για τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας. Στόχος και πάλι η εκποίηση της Δημόσιας περιουσίας και η εγγραφή της Ιστορίας στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ο αγώνας του λαού, των εργαζομένων και των αιρετών στην Αυτοδιοίκηση θα δικαιωθεί. Όχι μόνο δικαστικά με την αθώωσή τους, αλλά και ιστορικά, με την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και των δυνάμεων που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, τη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε ένα χώρο οργάνωσης των συλλογικών αντιστάσεων, σε κύτταρο κοινωνικής αλληλεγγύης και σε πυλώνα της ανασυγκρότησης του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού και αλλαγής πορείας της χώρας.

Η απάντηση είναι μία: «φτάνει πια, ανατροπή σήμερα».

 29/4/2014

____________________________________________________________________________________________

Κώδικας Livestreaming για την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου

< iframe frameborder=»0″ scrolling=»no» width=»720″ height=»406″ 

src=»http://www.hprt.gr/webtv/live-uni/dt-uni-syriza.html» 

name=»imgbox» id=»MEGARON»></iframe >

______________________________________________________________________________________

Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ

 

Η απόλυτη διαστρέβλωση έχει γίνει το συνώνυμο των ανακοινώσεων του κόμματος Σαμάρα. Πρόκειται για ένα ξαναζεσταμένο φαί που το σερβίρουν κάθε μέρα, όσο όμως πλησιάζουμε στις εκλογές έχει αρχίσει και βρομάει. Η ήττα τους πλησιάζει και θα είναι βαριά.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   29/04/2014

____________________________________________________________________________________________

Δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη,

Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

σχετικά με τις διαφαινόμενες μεθοδεύσεις για τους όρους διεξαγωγής των ευρωεκλογών

 

 

Το μνημονιακό μόρφωμα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που μας κυβερνά θέλει να διαμορφώσει ένα αντιδημοκρατικό πλαίσιο διεξαγωγής των εκλογών. Μετά το παιχνίδι με την ημερομηνία των ευρωεκλογών, που αποσκοπεί στο να αποθαρρύνει την συμμετοχή σε αυτές, τώρα μεθοδεύει ρυθμίσεις που οδηγούν στο να πάρει το ΠΑΣΟΚ 400% παραπάνω από την κρατική επιχορήγηση και 50% παραπάνω τηλεοπτικό χρόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Για τους κυβερνώντες η λαϊκή βούληση των εκλογών του 2012 που διαμόρφωσε την εκλογική δύναμη των κομμάτων είναι δευτερεύουσας σημασίας, την αγνοούν. Φαίνεται ξεκάθαρα πως ο αντιδημοκρατικός τους κατήφορος δεν έχει τέλος.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής συγκεκριμένη πρόταση για την ισότιμη προβολή και ενίσχυση των κομμάτων που μετέχουν σε αυτές.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                29/04/2014

__________________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, κ. ΓΙΟΡΓΚ ΑΣΜΟΥΣΕΝ

Τετάρτη, 30/4/14, 12 μ.

 

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον υφυπουργό της κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας κ. Γιόργκ Ασμουσεν, αύριο Τετάρτη, 30/04 και ώρα 12 το μεσημέρι στο γραφείο του προέδρου στη Βουλή. (Ισόγειο, Γραφείο Αρ.70 ).

 

 

Παρακαλούμε για την κάλυψη

____________________________________________________________________________________________

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

για την Εργατική Πρωτομαγιά

 

Πάνω από έναν αιώνα πίσω, το 1886, οι εργάτες του Σικάγου με τους μαζικούς, ηρωικούς αγώνες τους άνοιξαν τον δρόμο για τα εργασιακά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις του εικοστού αιώνα, που η σημερινή μνημονιακή πολιτική προσπαθεί να ισοπεδώσει. Τους αγώνες αυτούς, όπως και όλους τους εργατικούς αγώνες, τιμούμε την 1η του Μάη, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης ενάντια στις ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές κυβέρνησης και τρόικας, που μετατρέπουν τη χώρα σε εργασιακή και κοινωνική «έρημο».

Οι εργάτες του Σικάγου άνοιξαν με θυσίες το δρόμο της νίκης, κατακτώντας εργασιακά δικαιώματα που μέχρι χτες θεωρούνταν αυτονόητα.

Σήμερα όμως, στην Ελλάδα των μνημονίων, όπου η πραγματική ανεργία έχει ξεπεράσει το 30% και στους νέους το 60%, το 8ωρο καταργείται στην πράξη, το δημόσιο σύστημα υγείας και η κοινωνική ασφάλιση διαλύονται, τα «φιλέτα» του Δημοσίου ξεπουλιούνται και οι απολύσεις αυξάνονται κατακόρυφα, τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Μετά τις ευρωεκλογές ετοιμάζουν νέο μνημόνιο, για να δρομολογήσουν την πλήρη κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, νέες μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, σε μια συνολική προσπάθεια αποδόμησης και των τελευταίων εργασιακών δικαιωμάτων.

Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, οι οποίες συνθλίβουν τους ευρωπαϊκούς λαούς, εμείς προτάσσουμε τους αγώνες των εργαζομένων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Αυτός θα είναι ο Μάης της Αριστεράς, της ανατροπής και της ελπίδας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΧΑΥΤΕΙΑ ΣΤΙΣ 10:30, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΟΡΑΗ ΣΤΙΣ 11:00

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 29/04/2014

____________________________________________________________________________________________

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ» ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ,

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 30.04 ΣΤΙΣ 19:30 ΜΕΝΙΔΙ

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα χαιρετήσει την εκδήλωση του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής» που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Αγίου Βλασίου στις 19:30 με κεντρική ομιλήτρια την υποψήφια Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.

 

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ

 

 

29/4/2014

 

TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

____________________________________________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟY ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΑΘΗΝΑΪΔΑ – 29/4/2014

 

Φίλες και φίλοι

 

Σας μεταφέρω μήνυμα αισιοδοξίας, μήνυμα νίκης, μήνυμα αλληλεγγύης από την άλλη γωνιά της Ευρώπης. Από το Πόρτο της Πορτογαλίας, από τη Κομποστέλα της Γαλικίας, αλλά και από τη Πράγα της Τσεχίας. Όλη η Ευρώπη μιλά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλη η Ευρώπη περιμένει από το ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τη μεγάλη ανατροπή στην Ελλάδα και να ανάψει τη σπίθα της αλλαγής σε όλη την Ευρώπη. Μια Ευρώπη που βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

 

Η Ενωμένη Ευρώπη βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της. Χτίζονται τείχη τα οποία αποκλείουν εκατομμύρια ανθρώπους όχι μόνο από τα οφέλη της προόδου, αλλά και από τα στοιχειώδη για μια ανθρώπινη ζωή. Το απαρτχάιντ του σκότους και του χρήματος διαχωρίζει το νότο από το βορρά και διαιρεί τους ανθρώπους. Η Ένωση που ξεκίνησε ως κοινότητα ισότιμων κρατών εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας σε ένωση ιδιοκτητών της Ευρώπης από τη μια και υποτακτικών από την άλλη. Χαρακτηριστικό το πιο πρόσφατο παράδειγμα: Η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιμπλε υποδεικνύουν απροσχημάτιστα στους Έλληνες τι να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Πιο επιτακτικά μάλιστα απ’ ότι το κάνουν στη Σαξονία, ή στη Βαυαρία. Γιατί έμμεσα ή άμεσα απειλούν τους Έλληνες με σκληρές τιμωρίες αν δεν στηρίξουν τον κύριο Σαμαρά και την ακροδεξιά ομάδα του Μαξίμου. Αυτή η Ευρώπη του διχασμού, αλλά και της φτώχειας, της ανεργίας, της κοινωνικής περιθωριοποίησης, δεν έχει σχέση με τη δική μας Ευρώπη.

 

Η δική μας Ευρώπη είναι η Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης. Αυτήν την Ευρώπη. Την Ευρώπη της κας Μέρκελ και των τραπεζιτών, εμείς θα την αλλάξουμε. Με τη ψήφο και με τους αγώνες μας. Αν αυτή η Ευρώπη, κι αυτή η Ελλάδα, αρέσουν σε κάποιους, τότε ας πειθαρχήσουν στις γερμανικές εντολές. Ας στηρίξουν κι ας ψηφίσουν εκείνους που και με επίσημη γερμανική βούλα αναδείχτηκαν οι καλύτεροι εν Ελλάδι αντιπρόσωποι των γερμανικών συμφερόντων, των συμφερόντων του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

 

Εμείς πάντως δεν έχουμε τέτοιο σκοπό. Και δεν είχαμε ποτέ. Στην διακήρυξή μας για τις ευρωεκλογές του 2009, θυμάμαι, περιγράψαμε λέξη προς λέξη το σχέδιο των αγορών και της συντηρητικής ευρωπαϊκής νομενκλατούρας, που οδήγησε στην τεράστια οικονομική κρίση. Που εξελίχθηκε σε μια πρωτοφανή στην αγριότητά της, επέλαση εναντίον όσων κατέκτησαν οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι και οι ευρωπαϊκοί λαοί με αγώνες και θυσίες. Τότε είπαμε: αυτή δεν είναι η Ευρώπη που οραματιζόμαστε. Είπαμε: «Δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη σας-δεν θα πληρώσουμε την κρίση σας!» Ζητήσαμε μαζί με τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και την ευρωομάδα μας «Να αλλάξουμε το τοπίο!»

Και όλο το χρονικό διάστημα από τότε, όταν άλλοι συμμετείχαν σε ανακτοβούλια καταστροφής και προσυπέγραφαν μνημόνια ισοπέδωσης, εμείς αντιπαλεύαμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή την πολιτική.

Αυτή είναι η αλήθεια. Και μ’ αυτή την αλήθεια στεκόμαστε σήμερα μπροστά σε κάθε πολίτη, άντρα και γυναίκα, αυτής της χώρας. Στεκόμαστε μπροστά σε κάθε πολίτη της Ευρώπης. Και λέμε. Δεν πάει άλλο. Η Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ δεν είναι η δική μας Ευρώπη.

Η Ευρώπη ή θα κάνει ένα άλμα προς το φως, προς τη δημοκρατία και τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, ή θα την καταπιεί ο σκοτεινός μεσαίωνας στον οποίο την οδηγούν. Γι’ αυτό και επείγει να απαντήσουμε και να αντεπιτεθούμε. Να μετατρέψουμε αυτές τις ευρωεκλογές στην αρχή μιας νέας πορείας για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μπορούμε; Ναι, μπορούμε!

Περιοδεύοντας στον ευρωπαϊκό νότο, στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, αλλά και σε χώρες του βορά, διαπίστωσα ότι οι δυνάμεις του διαφωτισμού, της δημοκρατίας, του ριζοσπαστισμού, της αντίστασης, της αλλαγής είναι παρούσες σε όλη την Ευρώπη. Και ενισχύονται. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι, στο νότο, αλλά και στο βορρά, κινητοποιούνται. Απαιτούν μια άλλη πολιτική, στον αντίποδα της σημερινής.

 

Και να σας πω και κάτι τιμητικό για τη χώρα μας: Η Ελλάδα, που οι κρατούντες ήθελαν, με τα μνημόνια, να κρεμάσουν το κεφάλι της στο φανοστάτη του Βερολίνου, προς γνώση και συμμόρφωση των υπολοίπων, έχει γίνει χώρα-σύμβολο της αντίστασης. Όπως κάποτε…

Στην Ελλάδα προσβλέπουν για να αρχίσει η αντεπίθεση των λαών. Στον ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν ελπίδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι που υποφέρουν από τις πολιτικές της κυρίας Μέρκελ και της ευρωπαϊκής ιερής συμμαχίας. Κι εμείς υποσχόμαστε να μην τους απογοητεύσουμε. Ούτε τους Έλληνες, ούτε τους Ευρωπαίους.

 

Εξάλλου έχουμε μαζί μας τον Μανώλη Γλέζο. Τον άνθρωπο που έχει αποδείξει ότι ακόμα και οι σιδερόφρακτοι είναι ανίσχυροι μπροστά στη θέληση των λαών για ελευθερία, ανεξαρτησία, και πρόοδο. Που είναι έτοιμος να μας οδηγήσει και πάλι, για να κατεβάσουμε τη σημαία των μνημονίων, της λιτότητας, της υποτέλειας, της υποταγής, του φόβου, από την Ακρόπολη. Που είναι έτοιμος και ακούραστος να μας οδηγήσει να διεκδικήσουμε ανυποχώρητα αυτό που η Γερμανία χρωστάει, όχι μόνο σε εμάς, αλλά σε όλους τους λαούς της Ευρώπης.

 

Φίλες και φίλοι, Ας το κάνουμε για άλλη μια φορά καθαρό προς όλους: Το σταυροδρόμι μπροστά στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη, θέτει για την Ελλάδα διλήμματα ζωής και θανάτου. Ποια Ελλάδα θέλουμε; Υπάρχει κανείς που αποδέχεται την απάτη και τρέφει την αυταπάτη ότι η σημερινή πληγωμένη, ρημαγμένη, ταπεινωμένη Ελλάδα μπορεί ν α ανακάμψει με την πολιτική και τους πολιτικούς που την οδήγησαν ως εδώ; Υπάρχει κανείς που αποδέχεται την απάτη και τρέφει την αυταπάτη ότι από την πελώρια αδικία, και την πελώρια απανθρωπιά, είναι δυνατό να γεννηθεί μια Ελλάδα της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού; Υπάρχει κανείς που αποδέχεται την απάτη και τρέφει την αυταπάτη ότι η δημοκρατική ομαλότητα και η πολιτική σταθερότητα είναι ασφαλείς στα χέρια του κυρίου Σαμαρά, του κυρίου Μπαλτάκου, της ακροδεξιάς σέχτας του Μαξίμου και των μαύρων συνομιλητών τους της εγκληματικής Χρυσής Αυγής;

 

Υπάρχουν θα πείτε. Η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, ο Μπαρόζο, ο Γιούνκερ. Αυτοί έχουν απαντήσει στο δίλημμα. Μαζί με τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τον Άδωνι, τον Πάγκαλο, έχουν κάνει την επιλογή τους. Και η επιλογή τους είναι η Ελλάδα που ζούμε. Είναι η λιτότητα, η φτώχεια, η ανεργία, η απόγνωση, τα αδιέξοδα των νέων. Απόφασή τους είναι όχι απλώς να επιβάλουν μια αντιδραστική πολιτική. Απόφασή τους είναι να επιβάλουν ένα νέο καθεστώς στη χώρα. Βάρβαρο, άγριο, αντιδημοκρατικό, καταδικαστικό για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Αυτή την Ελλάδα θέλουν, γιατί αυτή τους βολεύει. Οικόπεδο, αποικία, στρατόπεδο συγκέντρωσης φτηνής και ανασφάλιστης εργασίας. Με κράτος-εκβιαστή. Με λαό εξουθενωμένο και υποταγμένο.

 

Ας λένε ότι τα μνημόνια τελειώνουν. Το καθεστώς των μνημονίων ήρθε για να μείνει. Και θα μείνει αν δεν το ανατρέψουμε εμείς, αν δεν το ανατρέψει ο λαός μας. Αυτή είναι η αλήθεια. Στις ευρωεκλογές, συνεπώς, είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε. Με την Ελλάδα που ορίζει τον εαυτό της, ή με την Ελλάδα που ορίζει η κυρία Μέρκελ. Με την Ελλάδα που ορίζει τον εαυτό της ή με την Ελλάδα που εξορίζει από τα πολιτισμένα κράτη ο κύριος Σόιμπλε, και διορίζει κλητήρα του Βερολίνου ο κύριος Σαμαράς. Με την Ελλάδα που αντιστέκεται και επιμένει, ή με την Ελλάδα που κοντοστέκεται και περιμένει να τη σώσουν εκείνοι που την καταστρέφουν.

 

Και σε τελευταία ανάλυση ένα είναι το διακύβευμα σε όλη την Ευρώπη:

Με την Μέρκελ ή με την αριστερά; Με τα μνημόνια μέχρι το 2040 ή με μια γενναία και αποφασιστική φυγή προς τα μπρος με το πρόγραμμα σωτηρίας και ανάπτυξης που προτείνει η Αριστερά; Αυτά τα διλήμματα φίλες και φίλοι δεν τα κατασκευάσαμε εμείς. Τα προβάλλει η πραγματικότητα. Σε κάθε ελληνικό σπίτι, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε τόπο συνάντησης, οι άνθρωποι αγωνιούν και αναρωτιούνται πώς θα απαλλαγούν από το ζόφο. Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντί τους. Στεκόμαστε όμως και με αγωνιστική σιγουριά. Είμαστε σάρκα από τη σάρκα του ελληνικού λαού. Και διακηρύσσουμε σε όλους τους τόνους.

Ο μόνος δρόμος της σωτηρίας για μας και για την πατρίδα είναι ο δρόμος του αγώνα. Ο δρόμος της συμμετοχής. Ο δρόμος της ενότητας.

 

Κι αυτή τη στιγμή ήρθαν έτσι τα πράγματα ώστε ο δρόμος αυτός είναι ο δρόμος της αριστεράς. Γιατί είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε την ανατροπή που ταυτίζεται με την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας. Με την ακύρωση των μνημονίων και των 400 εφαρμοστικών τους νόμων. Με την ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος και την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Με την κατάργηση κάθε μέτρου που έχει οδηγήσει σε εργασιακό μεσαίωνα.

 

Φίλες και φίλοι

 

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάζουμε σήμερα δεν προσφέρει κλάδο Ελιάς σε όσους κατέστρεψαν και καταστρέφουν τη χώρα. Δεν προσφέρει την ασπίδα του lifestyle και του «ας το πάρει το Ποτάμι» στους αίτιους και στις αιτίες της καταστροφής.   Είναι ψηφοδέλτιο αλήθειας και μάχης.

 

Συζητήσαμε πολύ όταν άλλοι κατάρτιζαν ψηφοδέλτια με ένα «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Βασανιστήκαμε, δοκιμάσαμε, διορθώσαμε, κάπου διαφωνήσαμε, αλλά το αποτέλεσμα μας κάνει όλους περήφανους.

Σήμερα, λοιπόν, παρουσιάζουμε ένα ψηφοδέλτιο νίκης και ανατροπής. Ποτέ άλλοτε δε καταφέραμε να συμπυκνώσουμε σε ένα ψηφοδέλτιο τόσο αποτελεσματικά, την εμπειρία και τη συλλογική σοφία, με την αγωνιστικότητα και το ριζοσπαστισμό. Τη γνώση της διανόησης με το αυθόρμητο των κινημάτων. Το νεανικό με το ώριμο. Στο ψηφοδέλτιό μας εκφράζονται και εκπροσωπούνται: η αντίσταση, η αντιδικτατορική πάλη, τα δημοκρατικά κινήματα, τα σκιρτήματα λαϊκής πρωτοβουλίας, οι συλλογικότητες, η εργατική τάξη, οι επιστήμονες, οι νέοι, οι γυναίκες, η κοινωνική αλληλεγγύη. Όλοι οι μεγάλοι και μικροί αγώνες των καιρών μας. Αλλά και η σύγχρονη ιστορία των αγώνων του λαού μας.

 

Αυτό ΝΑΙ, είναι το δικό ΜΑΣ ψηφοδέλτιο. Αυτό ΝΑΙ τολμώ να πω, απευθυνόμενος σε κάθε ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα, είναι το δικό ΣΑΣ ψηφοδέλτιο. Το ψηφοδέλτιο που σε κάθε όνομά του αναπνέει μια παρότρυνση: Έλληνες σηκωθείτε. Το μέλλον δεν θα ‘ρθει από μόνο του έτσι νέτο σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς.   Χρέος μας είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής. Χρέος μας είναι κανένας άνθρωπος μόνος του απέναντι στη θύελλα της κρίσης και των μνημονίων. Χρέος μας είναι μια κοινωνία αλληλεγγύης κι όχι μια κοινωνία διάλυσης και υποταγής. Χρέος μας είναι να απαλλάξουμε το αύριο από τις υποθήκες που του φόρτωσαν ξένοι και εγχώριοι έμποροι λαών και εθνών.  

 

Έλληνες σηκωθείτε Να τελειώνουμε με τα ψέματα Με τους Μπαλτάκους. Με την ακροδεξιά του Μαξίμου Με το φασισμό. Με τη διαπλοκή Με το σάπιο πολιτικό σύστημα. Με το κράτος εχθρό. Με την μετατροπή της δημοκρατίας σε υπηρέτρια των μεγάλων συμφερόντων. Φτάνει πια με τα σκληρά μέτρα και τα ψεύτικα λόγια. Είναι ψεύτες όταν λένε ότι έχουν πλεόνασμα. Το πλεόνασμά τους είναι πλεόνασμα δυστυχίας και πόνου. Είναι ψεύτες όταν λένε ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια. Ετοιμάζουν το τρίτο μνημόνιο, ενώ φέρνουν ήδη στη Βουλή με τη συνήθη διαδικασία του κατεπείγοντος το μεσοπρόθεσμο που επιβάλλει νέα αβάσταχτα μέτρα στις λαβωμένες πλάτες του λαού μας. Είναι ψεύτες όταν λένε ότι βγήκαν στις αγορές. Όλη η Ευρώπη γελάει με τα παραμύθια τους. Και γελάει πιο πολύ ο συνεταίρος του Σαμαρά και του Στουρνάρα, η GOLDMANSACHS, που έστησε μαζί τους την παράσταση των αγορών και κέρδισε εκατομμύρια από το δικό μας υστέρημα.

 

Είναι ψεύτες όταν υπόσχονται επίδομα φιλανθρωπίας από το πλεόνασμα του πλεονάσματος γιατί με το άλλο χέρι βάζουν τόσους φραγμούς ώστε ακόμα κι αυτό ελάχιστοι να το πάρουν. Είναι ψεύτες όταν προσπαθούν να μας πείσουν ότι βγήκαμε από τις αγορές με χρέος 120% και ξαναμπήκαμε σε αυτές με χρέος 175% Είναι ψεύτες όταν προσπαθούν να μας πείσουν ότι μπήκαμε στο μνημόνιο επειδή το έλλειμμα ήταν 14% και βγαίνουμε τώρα που ο έλλειμμα είναι 13,5%. Είναι ψεύτες όταν μιλάνε για ανάπτυξη στους πεινασμένους και για πρόοδο στους σακατεμένους.

 

Και μαζί τους στην τεράστια, πρωτοφανή επιχείρηση ψεύδους και εξαπάτησης έχουν τα μεγάλα ΜΜΕ της διαπλοκής, τους ολιγάρχες και τους τραπεζίτες που έχουν θησαυρίσει από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και εξακολουθούν να ελέγχουν τη ζωή μας και τη ζωή της χώρας.

 

Φίλες και φίλοι

 

Ναι, ο λαός μας είναι οργισμένος με όλα αυτά. Ναι, κι εμείς είμαστε οργισμένοι με όλα αυτά. Οργισμένοι με τη βαρβαρότητα που βαφτίζουν μεταρρύθμιση Οργισμένοι με το ψέμα που βαφτίζουν αλήθεια και μάλιστα μοναδική. Οργισμένοι με όσους έκλεψαν και κλέβουν, λήστεψαν και ληστεύουν, περιφρόνησαν και περιφρονούν τον ελληνικό λαό. Οργισμένοι με όσους μετέτρεψαν την κρίση σε ευκαιρία για να αρπάξουν το ψωμί από το τραπέζι του φτωχού. Οργισμένοι με όσους εν ονόματι της ανταγωνιστικότητας καταδίκασαν εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα, χιλιάδες επιχειρήσεις στο λουκέτο, εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στην απόγνωση.

 

Και θέλω να σας διαβεβαιώσω για κάτι: Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί. Όσοι παρανόμησαν χαρίζοντας στους ολιγάρχες τις τράπεζες που αναπνέουν ακόμα χάρη στα δισεκατομμύρια που χρεώνονται στους πολίτες. Όσοι εγκλημάτησαν ξεπουλώντας με ύποπτες διαδικασίας δημόσιο πλούτο. Όσοι εκβίασαν ανθρώπους, βίασαν το περιβάλλον και παραβίασαν τους νόμους της χώρας θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. Θα κριθούν από τη δικαιοσύνη.

 

Καλούμε λοιπόν κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα: Κάνε την οργή σου πολιτική πράξη. Μην πέφτεις στην παγίδα του καναπέ. Αυτό θέλει το σύστημα.   Μην πέφτεις στην παγίδα της αποχής. Αυτό θέλει το σύστημα. Μην πέφτεις στην παγίδα ότι όλοι ίδιοι είναι. Αυτό θέλει το σύστημα. Μην πέφτεις στην παγίδα του πολιτικού lifestyle που παίρνει την αλήθεια σου και σου την κάνει λιώμα.

 

Η ιστορία δεν γράφεται με ρομάντζα μιας αμφισβήτησης που το μόνο που αμφισβητεί είναι η δική σου δυνατότητα να αλλάξεις τα πράγματα. Η ιστορία, και η ιστορία του καθενός μας, γράφεται με συμμετοχή, θέληση, αποφασιστικότητα, ρήξεις και ανατροπές.

 

Και τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία.Να ανατρέψουμε την πιο σκληρή, την πιο ταξική πολιτική που εφαρμόστηκε ποτέ σε ευρωπαϊκή χώρα. Να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εμπρός λαέ Μην τους φοβηθείς, είναι το σύνθημά μας. Μην τους φοβηθούμε γιατί αυτός είναι ο στόχος τους. Ένα κράτος φόβου, ένα κράτος έκτακτης ανάγκης, σε μία Ευρώπη που θα ηγεμονεύουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι.

 

Θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα στους νέους και στις νέες. Η μοίρα σας δεν είναι ούτε η υποταγή στην όποια εξουσία, ούτε η υπακοή στην όποια αυθεντία. Ούτε και στη δικιά μας, για να είμαστε εξηγημένοι. Αμφισβητήστε την εξουσία, αμφισβητήστε τους μεγιστάνες της διαπλοκής, αμφισβητήστε τους μονόδρομους, αμφισβητήστε τους καθηγητές της υποταγής που εμφανίζονται είτε με μανδύα μετριοπάθειας, είτε με μανδύα ανέξοδης και αδιέξοδης ισοπέδωσης. Πολεμήστε τη Μπανανία που προσπαθούν να χτίσουν στα ερείπια του μέλλοντός σας. Πολεμήστε τη μιζέρια, τη δειλία, την αποβλάκωση, την αποχή. Πολεμήστε το σύστημα που σας θέλει χωρίς δικαιώματα.

Χωρίς ελπίδα.

Χωρίς μισθούς και ασφάλιση.

Χωρίς παιδεία και υγεία.

 

Τραβήξτε κι εμάς από το μανίκι όταν δεν καταλαβαίνουμε την οργή σας και τις ευθύνες μας. Αλλά τη μάχη για να γκρεμίσουμε το παλιό και να χτίσουμε το νέο δεν μπορούμε να τη δώσουμε χωρίς εσάς. Δεν μπορούμε να νικήσουμε το λαίμαργο και αδίστακτο σύστημα χωρίς εσάς. Γι’ αυτό σας θέλουμε μαζί μας. Όχι πίσω μας. Πλάι μας. Όχι βουβούς. Εξεγερμένους. Όχι οπαδούς. Πολίτες. Ενεργούς πολίτες στη πρώτη γραμμή των αγώνων για τη κοινωνική αλλαγή.

 

Φίλες και φίλοι

 

Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους πονεμένους και αδικημένους των μνημονίων, στα εκατομμύρια των συμπολιτών μας που υποφέρουν και καρτερούν αν θα έρθουν καλύτερες μέρες. Όσο κατανοείτε την κρισιμότητα των στιγμών. Όσοι κατανοείτε την κρισιμότητα της δικής σας συμμετοχής. Όσο κατανοείτε ότι ήρθε η ώρα της μεγάλης αλλαγής. Πορευτείτε μαζί μας. Με την εναλλακτική πρόταση της ευρωπαϊκής αριστεράς. Υπερψηφίστε την άλλη Ευρώπη. Την Ευρώπη της εργασίας, των δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας. Χωρίς ρατσισμό και νεοναζί. Την Ευρώπη της ισότιμης συνεργασίας των λαών. Την Ευρώπη του σοσιαλισμού.

 

Δώστε μια και μόνη εντολή στη συγκυβέρνηση της υποτέλειας: ΦΥΓΕΤΕ! Μια και μόνη εντολή προςτις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη. ΦΥΓΕΤΕ!

 

Δώστε στην Αριστερά τη δύναμη και η δυνατότητα για πρώτη φορά να δείξει πώς κατανοεί και σήμερα όπως και χθες τι σημαίνει αφοσίωση στην υπόθεση του λαού και της πατρίδας. Τι σημαίνει αρμονία λόγων και έργων. Τι σημαίνει εξουσία που δεν θέλει να αναπαράγει τον εαυτό της αλλά να παράγει περισσότερη δημοκρατία, και περισσότερη συμμετοχή για τον πολίτη. Τι σημαίνει διαπραγμάτευση με τους δανειστές, διεκδίκηση όσων μας ανήκουν, υπεράσπιση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας. Τι σημαίνει υπερήφανη εξωτερική πολιτική ειρήνης, που υπερασπίζεται το απαραβίαστο των συνόρων και αντιστέκεται σε οποιαδήποτε αλλαγή του status στη βαλκανική. Τι σημαίνει ισονομία, ισοπολιτεία, αντίθεση σε κάθε μορφή αλυτρωτισμού.

 

Φίλες και φίλοι

 

Ξέρω ότι πολλοί αμφιβάλλουν, αναρωτιούνται, ταλαντεύονται, ανησυχούν αν θα τα καταφέρουμε. Θα μπορούσα να πω ότι ένα είναι το σίγουρο: Θα τα καταφέρουμε πολύ καλύτερα από κείνους που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Δεν φτάνει όμως αυτό. Και δεν θα χαϊδέψω αφτιά δίνοντας υποσχέσεις.

 

Ξέρω όπως κι εσείς ότι δεν είμαστε αλάνθαστοι. Ξέρω όμως κι ότι η εξουσία για την εξουσία δεν μας αφορά. Εμείς δεν αλλάζουμε απόψεις ανάλογα με τη συγκυρία, για να κερδίσουμε ψήφους. Επιμείναμε στις θέσεις μας όταν ο λαός μας έταξε στη θέση της ήσσονος αντιπολίτευσης. Δεν υποκύψαμε στις σειρήνες του δικομματισμού όταν μας έσπρωχναν να συνεργήσουμε σε πολιτικές απαράδεκτες για να κερδίσουμε θέσεις εξουσίας. Δεσμεύομαι εξ ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ ότι στον ίδιο δρόμο θα επιμείνουμε. Δεν θα σας προδώσουμε ποτέ, όπως άλλοι. Και το ψηφοδέλτιο μας αποτελεί άλλη μια εγγύηση γι’ αυτό.

 

ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν Για να ανακτήσουμε τη δημοκρατία. ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν Για να ανακτήσουμε την Ευρώπη. ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν Για τη ζωή και την αξιοπρέπεια.

 

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 29/04/2014

************************************************

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

EYΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΣΥΡΙΖΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΑ

Η Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα.

Πήρε πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπως και πτυχίο στην Τουρκική γλώσσα και τον πολιτισμό από το INALCO (Institut National des Langues Orientales) στο Παρίσι.

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη Paris-I στο Παρίσι και πήρε το διδακτορικό της πάνω στην Ιστορία από την Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS), επίσης στο Παρίσι.

Ήταν επί 9 χρόνια (1995-2004) καθηγήτρια στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και από το 2004 διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Έχει διδάξει, ως επισκέπτρια καθηγήτρια, σε πολλά Πανεπιστήμια, στην Ευρώπη και στην Αμερική ενώ διαθέτει μεγάλο συγγραφικό έργο. Γνωρίζει τρεις γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Τουρκικά.

Είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ όπως και μέλος του ΔΣ της «Αυγής» και του ραδιοφώνου «στο Κόκκινο». Είναι μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς και των ΑΣΚΙ.

Αρθρογραφεί στις εφημερίδες «Αυγή» και «Εποχή». Είναι μέλος της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής της Ακαδημίας για την Ευρωπαϊκή Ιστορία που έχει συγκροτηθεί στο Παρίσι από το Transform! Europe.

 

ΑΡΣΕΝΗΣ ΚΡΙΤΩΝ

Ο Κρίτων Αρσένης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977 και είναι γιος του Δημοκράτη και της Μαρίας. Είναι ευρωβουλευτής από το 2009.

Η «ατζέντα» του επικεντρώνεται στο Περιβάλλον (χημικά Συρίας, Σκουριές, Προστασία δασών, fast track εγκρίσεις επενδύσεων χωρίς περιβαλλοντική μελέτη, εκτροπή Αώου-Αχελώου), τη Γεωργία-Αλιεία-Κτηνοτροφία (Σπόροι, Μεταλλαγμένα), Αρπαγή δημόσιας γης (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, Σκουριές, Ελληνικό, αεροδρόμια) και τα Δικαιώματα (Φαρμακονήσι, ΕΡΤ).

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μέλος των επιτροπών Περιβάλλοντος και Υγείας, Αλιείας και Διεθνούς Ανάπτυξης. Βραβεύτηκε δύο συνεχόμενες χρονιές, το 2010 και 2011 ως ο καλύτερος ευρωβουλευτής σε τομείς αρμοδιότητάς του (Αλιεία και Δάση).

Βραβεύτηκε το 1998 από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης για τη δράση του για τη διάσωση της Άνω Πόλης. Την περίοδο 2005-2009, σχεδίασε και συντόνισε την εκστρατεία «Αειφόρο Αιγαίο» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, και παρέλαβε το 2009 το πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο από την Ε.Ε. και την EUROPA NOSTRA.

Έχει σπουδάσει Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Παν/μιο Θεσσαλίας και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Kennedy του Harvard (2003), σε οικονομικά Διεθνούς Ανάπτυξης.

 

ΑΡΧΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος γεννήθηκε το 1971 στο Γκρατς της Αυστρίας και εργάζεται στην Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

Έχει πτυχίο τεχνολόγου μηχανικού οχημάτων και κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων. Είναι Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ από το 2000 και πρόεδρος του σωματείου από το 2012.

Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε διεθνή φόρα και συναντήσεις για το νερό (Παγκόσμιο Εναλλακτικό Φόρουμ για το Νερό – Μασσαλία, 2012, Reclaiming Public Water – Βαρκελώνη, 2013, Anti-austerity Alliance (Water Tax) – Δουβλίνο, 2014).

Ήδη από το 2006 αγωνίζεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης και ως ιδρυτικό μέλος του συντονιστικού φορέων και πολιτών, SOSTE το ΝΕΡΟ, πρωτοστατεί από το Μάρτιο του 2013 στο κίνημα με δράσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

 

ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Δημήτρης Βαρνάβας είναι οφθαλμίατρος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Πρόκειται για υποψηφιότητα που εκφράζει τις αγωνίες της κοινωνίας μετά τα ανελέητα πλήγματα που υπέστη το αγαθό της υγείας στα χρόνια του μνημονίου και δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα ν΄ αποκτήσουν εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι χιλιάδες των ανθρώπων που απασχολούνται στο χώρο της υγείας.

Η εκπροσώπηση των Νοσοκομειακών γιατρών από τον Δημήτρη Βαρνάβα ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια και προέκυψε ως συλλογική προσπάθεια ενός δικτύου προοδευτικών γιατρών και εργαζομένων σ΄ όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας.

Σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο είχαν η καμπάνια που ξεκίνησε η ΟΕΝΓΕ για την εξάλειψη της διαφθοράς (φακελάκια, μίζες), οι αγώνες για την υπεράσπιση των ανασφάλιστων που έχασαν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, η συγκρότηση Κοινωνικών Ιατρείων, οι κινητοποιήσεις για τη διατήρηση Νοσοκομείων που απειλούνται με λουκέτο και η κυρίως διασφάλιση ενός δημόσιου, δωρεάν και ποιοτικού συστήματος υγείας που πρέπει να καλύπτει όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις.

 

ΓΛΕΖΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στ’ Απεράθου της Νάξου το 1922. Tο 1935, ως μαθητής δημιούργησε αντιφασιστική ομάδα με στόχο την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και την αποτίναξη της Δικτατορίας της 4ης Αυγούστου.

Με τον Απόστολο Σάντα κατέβασε από την Ακρόπολη τη ναζιστική σημαία στις 30 Μαΐου 1941, ενώ εξακολούθησε την αντιστασιακή του δράση μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τόσο για τη δράση του αυτή όσο και για τους μεταγενέστερους κοινωνικοπολιτικούς του αγώνες, πέρασε 16 χρόνια σε φυλακές και εξορίες, ενώ τρεις φορές καταδικάστηκε σε θάνατο.

Για την πολύπλευρη δράση του έχει βραβευθεί, μεταξύ άλλων, από την Ακαδημία Αθηνών, από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και έχει λάβει το Χρυσό βραβείο «Λένιν» για την Ειρήνη.

Έχει υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση στ’ Απεράθου, στην Αθήνα στην Αττική και στην Πάρο.

Δούλεψε 4 χρόνια ως φαρμακοϋπάλληλος για να σπουδάσει. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πολλές εφημερίδες και διατέλεσε Διευθυντής σε τέσσερις.

Ανακηρύχθηκε επίτιμος Δημότης σε 32 Δήμους και επίτιμος Διδάκτορας στα Πανεπιστήμια Πατρών, Θεσσαλονίκης, Αθηνών και στο Ε.Μ.Π., για την προσφορά του αντίστοιχα στις επιστήμες της Υδρογεωλογίας, Υδραυλικής, Γλωσσολογίας και Μεταλλουργίας

 

ΓΟΛΕΜΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΧΑΡΗΣ)

Ο Χαράλαμπος (Χάρης) Γολέμης κατάγεται από τη Λευκάδα, γεννήθηκε στον Κολωνό και ζει στο Χαλάνδρι. Είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και νόμιμος εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικτύου transform! Οικονομολόγος, με πτυχίο από την ΑΣΟΕΕ και μάστερ από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, εργάστηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας Ελλάδος.

Υπήρξε εμπειρογνώμων του Κέντρου Διεθνικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ (UNCTC) με αντικείμενο τον έλεγχο των τιμών μεταβίβασης (transfer pricing) στις ενδοομιλικές συναλλαγές και επιστημονικός συνεργάτης της ΟΤΟΕ για θέματα χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Προέρχεται από την ανανεωτική, κομμουνιστική και ευρύτερη Αριστερά (ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ-ΑΑ, ΑΚΟΑ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ). Διετέλεσε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Ο Πολίτης, συνεργάζεται από παλιά με τις εφημερίδες Αυγή και Εποχή και φέρει την ευθύνη της ελληνικής έκδοσης του ευρωπαϊκού περιοδικού transform!

Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν στη δεκαετία του 1990 από τους πρωτεργάτες της Κίνησης Πολιτών «Όχι στο Μάαστριχτ. Για μια άλλη συνθήκη Ευρωπαϊκής Ένωσης». Συμμετείχε εξ αρχής στο κίνημα για μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση, το Παγκόσμιο, το Ευρωπαϊκό και το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Πρόσφατα ενεργοποιείται, μεταξύ άλλων, στην Εναλλακτική Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Κινημάτων (Alter Summit).

 

ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ

Η Αναστασία Θεοδωρακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγροτική Οικονομία και σε θέματα ευρωπαϊκής ενοποίησης, στη Σορβόννη στο Παρίσι. Εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα μέχρι την εξαγορά της από τη Τράπεζα Πειραιώς. Από τα φοιτητικά της χρόνια οργανώθηκε στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς (ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ, ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, Ε.ΑΡ) και από το 1989 στο Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου.

Διετέλεσε για πολλά χρόνια μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου και ως Πρόεδρος της Συνέλευσης ανέλαβε για ένα μεταβατικό διάστημα καθήκοντα Προέδρου της Διοίκησης.

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς καθώς και της Γραμματείας του, με τομέα ευθύνης τη σχέση του Κόμματος με τα Κοινωνικά Κινήματα όπως και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς».

Από το 2000 ασχολήθηκε με το κίνημα ενάντια στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και συνέβαλε στη συγκρότηση και λειτουργία του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.

Συμμετείχε σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ (Φλωρεντία, Παρίσι, Λονδίνο, Αθήνα, Μάλμοε, Κωνσταντινούπολη) καθώς και στις συναντήσεις του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ (Βραζιλία, Ινδία, Μάλι, Κένυα, Τυνησία).

Πρόσφατα ενεργοποιείται στην Εναλλακτική Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Κινημάτων (Alter Summit).

 

ΚΑΛΥΒΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Ο Αλέκος Καλύβης είναι μέλος της Πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και μέλος της επιτροπής επεξεργασίας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και έχει την ευθύνη του Πολιτικού σχεδιασμού .

Γεννήθηκε το 1953, στην Αθήνα. Εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα. Από το 1978 και μετά ασχολήθηκε ενεργά με την συνδικαλιστική δράση και το 1980 εκλέχθηκε στη διοίκηση του Συλλόγου Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ).

Διατέλεσε γενικός γραμματέας του ΣΥΕΤΕ (1983-1987), γενικός γραμματέας της ΟΤΟΕ (1991-1994) και από το 1995 εκλέχτηκε στην διοίκηση , στην εκτελεστική επιτροπή και στο προεδρείο της ΓΣΕΕ, στην οποία μέχρι το 2009 ήταν Αναπληρωτής Πρόεδρος.

Ήταν στέλεχος του ΚΚΕ επί πολλά χρόνια. Είναι ιδρυτικό μέλος από το 1991 του Συνασπισμού, του οποίου διετέλεσε μέλος της ΚΠΕ και της Πολιτικής Γραμματείας και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει γράψει πολλά άρθρα και εργασίες γύρω από το συνδικαλισμό καθώς και κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και ευρωπαϊκά ζητήματα. Είναι ιδρυτικό μέλος των κινημάτων των ευρωπορειών κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και ιδρυτικό μέλος και στέλεχος του συντονιστικού του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.

Συμμετείχε στην επιτροπή Απασχόλησης της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και στην κοινοτική Επιτροπή Διαλόγου για την Αγορά Εργασίας.

Διετέλεσε, επίσης, μέλος της διοίκησης του ευρωπαϊκού ιδρύματος με έδρα το Δουβλίνο με αντικείμενο την έρευνα συνθηκών εργασίας και διαβίωσης στην Ευρώπη καθώς και μέλος της διοίκησης του Αρχείου Ιστορίας Συνδικάτων. Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους.

 

ΚΑΝΑΚΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ

Ο Νικήτας Κανάκης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Λακωνία και την Αρκαδία. Σπούδασε οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ειδικεύτηκε στην παιδοδοντία και την οδοντιατρική ειδικών ασθενών στο Πανεπιστήμιο του Leeds στη Μεγάλη Βρεταννία.Είναι επίσης απόφοιτος (MSc) του τμήματος Διεθνούς Ιατρικής- Διαχείρισης Κρίσεων Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.Μέλος των Γιατρών του Κόσμου εδώ και είκοσι χρόνια έχει συμμετάσχει σε εκαντοντάδες ανθρωπιστικές και επείγουσες ιατρικές αποστολές σε όλο τον κόσμο (Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Κόσοβο, Ερυθραία, Λίβανος, Παλαιστίνη, Ινδία, Τουρκία, κλπ).

Έχει διατελέσει πρόεδρος Της Οργάνωσης.

Πολιτικά αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Κοινωνικής Συμφωνίας της οποίας είναι σήμερα Γενικός Γραμματέας.

 

ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ ΜΑΡΙΑ

Η Μαρία Καραμεσίνη είναι καθηγήτρια οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με ειδίκευση σε θέματα αγοράς εργασίας και κοινωνικής πολιτικής και διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής.

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και επιστημονικών άρθρων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα για την ευρωπαϊκή πολιτική απασχόλησης καθώς και την ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική.

Από το 1997 μέχρι σήμερα, είναι ανεξάρτητη εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα φύλου, αγοράς εργασίας και πολιτικής ισότητας των φύλων.

Είναι επιστημονικά υπεύθυνη πολλών ερευνητικών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων η μεγάλη πανελλαδική έρευνα για την απορρόφηση των πτυχιούχων πανεπιστημίου στην ελληνική αγορά εργασίας (2004). Πρόσφατα συμμετείχε σε ερευνητικό πρόγραμμα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών λιτότητας στην αγορά εργασίας και το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη.

Έχει μακρόχρονη δράση στο φεμινιστικό κίνημα και την αριστερά. Σήμερα είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, της Γραμματείας του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου και της Γραμματείας του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.

Συμμετέχει στους Ευρωπαίους Οικονομολόγους για μια εναλλακτική πολιτική στην Ευρώπη (EuroMemo group) και στο δίκτυο transform! europe.

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι συνταγματολόγος, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Σπούδασε στη Νομική της Αθήνας και τη Σορβόννη. Ηταν γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Αθήνας και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Παρισιού.

Eργάσθηκε ως ερευνητής σε ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στην διαδικασία κατάρτισης του Αλβανικού Συντάγματος και σε άλλες χώρες της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Τρίτη Επιτροπή (Δικαιωμάτων) του ΟΗΕ και ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση του Σχεδίου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, της UNICEF, της Ενωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους.

Πέραν από την δικηγορική του συνηγορία υπέρ των δικαιωμάτων, συμμετέχει ενεργά στα μαζικά κινήματα κατά των μνημονίων και υπέρ των ελευθεριών.

 

ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ ΘΕΜΗΣ

Ο Θεμιστοκλής (Θέμης) Κοτσιφάκης είναι πρόεδρος της ΟΛΜΕ, εκπαιδευτικός της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Τέθηκε σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο του 2013 μαζί με 2.500 εκπαιδευτικούς της ΤΕΕ. Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (ETUCE).

Κατοικεί στα Βριλήσσια και κατάγεται από την Κρήτη. Συμμετέχει ενεργά στα κοινωνικά κινήματα μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εκπαίδευσης και το Alter Summit.

Ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στο χώρο της υγείας και μετέπειτα της παιδείας. Διατέλεσε Πρόεδρος και Γεν. Γραμματέας στο Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» (1982-1987) και στην Α-Γ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής (1996-2002).

Είναι συγγραφέας εκπαιδευτικών βιβλίων και επιστημονικών εργασιών ενώ αρθρογραφεί στον Τύπο για θέματα εκπαίδευσης.

ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

O Στέλιος Kούλογλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η μετεκπαίδευση του στην δημοσιογραφία συνεχίστηκε στο Παρίσi, στο Τόκιο και στην Ινδία. Διετέλεσε ανταποκριτής στο Παρίσι και στη Μόσχα και ήταν ειδικός απεσταλμένος στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

Από το 1995 παρουσίαζε στην ΕΡΤ την βραβευμένη εκπομπή «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα». Έχει σκηνοθετήσει μια σειρά ντοκιμαντέρ που βραβεύθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι συγγραφεάς 8 βιβλίων.

Το 2008 ίδρυσε το ενημερωτικό site tvxs.gr Η διεθνής οργάνωση για την προστασία της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» χαρακτήρισε πρόσφατα το Στέλιο Κούλογλου «επί μακρόν σύμβολο της ερευνητικής δημοσιογραφίας».

 

ΚΟΥΝΕΒΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα (Kostadinka Kuneva) γεννήθηκε το 1964 στην πόλη Σιλίστρα της Βουλγαρίας. Είναι πτυχιούχος ιστορίας του πανεπιστημίου «Αγ. Κύριλλος και Αγ. Μεθόδιος» στο Βελίκο Τέρνοβο και μητέρα ενός παιδιού.

Η οικονομική κρίση και τα προβλήματα της χώρας της δεν της έδωσαν τη δυνατότητα να εξασκήσει το επάγγελμα για το οποίο σπούδασε.

Ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2001 οπότε ξεκίνησε, όπως χιλιάδες συμπατριώτες της, να εργάζεται ως υπάλληλος και εγκαταστάθηκε με τη μητέρα και το παιδί της στα Πετράλωνα. Από το 2003 έως και το 2008 εργάστηκε σε μεγάλη εργολαβική εταιρεία, την ΟΙΚΟΜΕΤ, η οποία είχε αναλάβει τις υπηρεσίες καθαριότητας δημόσιων εταιρειών, μεταξύ των οποίων και ο ΗΣΑΠ.

Από το 2002 άρχισε να δραστηριοποιείται ενεργά με το συνδικαλισμό. Γράφτηκε στο σωματείο το 2002 και το 2004 οι συνάδελφοι της την εξέλεξαν στη διοίκηση της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ).

Στις 23.12.2008 καθώς επέστρεφε αργά το βράδυ από τη βάρδια της κι ενώ είχε ήδη υποστεί απειλές για τη δράση της, δέχτηκε αιφνίδια επίθεση με καυστικό οξύ (βιτριόλι). Επέζησε χάρη στη μεγάλη φροντίδα των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα του Ευαγγελισμού, όπου νοσηλεύτηκε επί μήνες αλλά και χάρη στη μεγάλη συμπαράσταση των Ελλήνων που βοήθησαν την οικογένεια της να αντέξει τις συνέπειες, από αυτό το αναπάντεχο χτύπημα και των συναδέλφων της στο σωματείο που επέδειξαν μεγάλη αλληλεγγύη.

Ξέρει από πρώτο χέρι πόσο σημαντική είναι για τη ζωή όλων μας η αλληλεγγύη. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποβληθεί σε αρκετά χειρουργεία τα οποία βελτίωσαν τη φυσική της κατάσταση. Ένα μέρος αυτών των επεμβάσεων έγιναν στη Γαλλία όπου και μετακινήθηκε από το 2012 γι’ αυτό το σκοπό. Δεν μετάνιωσε ποτέ για τον αγώνα που δόθηκε στο σωματείο υποστηρίζοντας τα εργατικά δικαιώματα και την τήρηση του εργατικού δικαίου.

Οι στόχοι αυτοί είναι περισσότερο επίκαιροι από ποτέ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο».

 

ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Γιώργος Κυρίτσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Εξαρχειώτης με καταγωγή από την Ήπειρο και την Αχαΐα. Σπούδασε στο Πάντειο. Από το 1988 εργάζεται ως δημοσιογράφος στην Αυγή και από το 2007 στο Κόκκινο 105,5. Εργάστηκε επίσης στο Σκαι, στον Αδέσμευτο Τύπο και ως ευθυμογράφος στα περιοδικά ΜΕΝ και ΚΛΙΚ. και στην Athens Voice, ενώ κείμενα του έχουν δημοσιευθεί  στο περιοδικό Γαλέρα και στην ιταλική εφημερίδα Manifesto. Πριν ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία εργαζόταν ως μαρμαράς και ως υπάλληλος σε βιβλιοπωλείο. Εντάχθηκε στην Αριστερά στα μαθητικά του χρόνια, οργανωμένος στον Ρήγα Φεραίο. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρώην μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού. Ιδρυτικό μέλος και πρώην της  ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΛΑΣΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο Χρήστος Λάσκος γεννήθηκε το 1961. Εργάζεται ως καθηγητής στο 5ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης. Είναι πτυχιούχος Φυσικής και Οικονομικών.

Έχει μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Φιλοσοφία και διδακτορικό στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης.

Αρθρογραφεί στην Αυγή και την Εποχή. Από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς έχει εκδοθεί το 2010 η εργασία του «Η μαρξιστική συζήτηση για την παρούσα κρίση», ενώ, το 2011 κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις ΚΨΜ, το βιβλίο «Χωρίς Επιστροφή» σε συνεργασία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και το 2012, το «22 Πράγματα που μας λένε για την ελληνική κρίση και δεν είναι έτσι».

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος της Οργανωτικής Γραμματείας για τη Μακεδονία.

ΜΑΝΩΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

Η Δήμητρα Μανώλη γεννήθηκε στο Ελληνικό Φαρσάλων το 1962. Το 1976 για βιοποριστικούς λόγους μετακόμισε με την οικογένεια της στη Ν. Ιωνία του Βόλου, όπου και διαμένει.

Εργάστηκε από μικρή ηλικία ως βιομηχανική εργάτρια στην Βαμβακουργία Βόλου. Μετά το κλείσιμο της Βαμβακουργίας το 1995, εργάσθηκε σκληρά σε διάφορες δουλειές για την επιβίωση της οικογένειάς της. Από το 1998 εργάστηκε ως καθαρίστρια του Υπουργείου Οικονομικών, στη ΔΟΥ Ν. Ιωνίας Βόλου.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, τέθηκε σε διαθεσιμότητα, μαζί με τις υπόλοιπες 594 καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών.

Είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής των 595 ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. Εδώ και επτά μήνες, μαζί με τις συναδέλφισσες της, δίνει καθημερινά τη μάχη στο δρόμο για δουλειά και αξιοπρέπεια.

Οργανώθηκε για πρώτη φορά στην αριστερά το 1982 στη ΚΝΕ και μετά στο ΚΚΕ. Με τη διάσπαση του 1989 εντάχθηκε στο Συνασπισμό και μετέπειτα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι παντρεμένη με το Χρήστο Μανώλη, βιομηχανικό εργάτη και συνδικαλιστή και έχει 2 παιδιά, τη Χριστίνα και τον Αντώνη.

 

ΜΑΡΤΑΛΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Ο Σωτήρης Μάρταλης είναι καθηγητής στη Δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα φοιτητικά του χρόνια συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και στη μεταπολίτευση στρατεύθηκε στην επαναστατική Αριστερά στις γραμμές της ΟΣΕ. Εκλέχθηκε επανειλημμένα στο ΔΣ του συλλόγου φοιτητών Γεωλογικού, καθώς και στο ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Γκύζη.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, το 1981, ήταν ένας από τους πρώτους στρατευμένους που συμμετείχαν σε πορεία του Πολυτεχνείου, αποτελώντας στέλεχος του κινήματος στρατιωτών-ναυτών-σμηνιτών: «Για να πέσουν τα τείχη σιωπής γύρω από τους στρατώνες».

Διορίστηκε στη δημόσια εκπαίδευση το 1987 στη Ρόδο, εκλέχθηκε στην τοπική απεργιακή επιτροπή, στην απεργία που πραγματοποιήθηκε το 1988 για πρώτη φορά σε πανελλαδικές εξετάσεις και την ίδια χρονιά εκλέχθηκε στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, στο οποίο επανεκλεγόταν όσα χρόνια παρέμεινε στη Ρόδο, θητεύοντας στις θέσεις αντιπροέδρου και γραμματέα.

Επανερχόμενος στην Αθήνα, υπηρέτησε σε σχολεία της Δυτικής Αθήνας (Ίλιον), εκλέχθηκε στην Κεντρική Απεργιακή επιτροπή της ΟΛΜΕ στη μεγαλύτερη απεργία του κλάδου το ’97, εκείνη των 57 ημερών. Εκλέχθηκε πολλές φορές στο ΔΣ της Γ΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, καθώς και τρεις φορές Γενικός Σύμβουλος στην ΑΔΕΔΥ.

Είναι στέλεχος της ΔΕΑ από την ίδρυσή της. Έλαβε μέρος στην ίδρυση της «Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Διαδήλωση στη Γένοβα» στην οποία και συμμετείχε, καθώς και στην ίδρυση του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ. Συμμετείχε σε διεθνείς συναντήσεις και διαδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ και στη διοργάνωση του 4ου ΕΚΦ που έγινε στην Αθήνα. Συμμετείχε σε πολλές διεθνείς συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Διεθνιστική Αριστερά», στην εφημερίδα «Εργατική Αριστερά», στην «Αυγή» καθώς και στα site Rproject και Iskra.

Είναι ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο από το 2004 συμμετείχε ενεργά στις διαδικασίες συγκρότησής του. Εκλέχθηκε στην Πρώτη Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια στη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

 

ΜΕΣΤΑΝ ΟΣΜΑΝ ΟΥΜΙΤ

Ο Ουμίτ Μεστάν Οσμάν (Umit Mestan Osman) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σούνιο Ξάνθης.

Μετά το μειονοτικό δημοτικό Σουνίου πήγε στο γυμνάσιο Πολυσίτου και μετέπειτα στο 4ο Ενιαίο Λύκειο Ξάνθης.

Σπούδασε Μοριακή Βιολογία και Γενετική στο Δ.Π.Θ. και από το 2008 είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

Ήταν μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού και μετέπειτα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και μέλος της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης.

 

ΜΗΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γιάννης Μηλιός είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο και διευθυντής του περιοδικού Θέσεις από το 1982.

Στρατεύτηκε στο Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ. Είναι μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυση του μέχρι το Φεβρουάριο του 2008.

Στο 6ο τακτικό Συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας (Ιούνιος 2010) εξελέγη μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας και διετέλεσε υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής.

Σήμερα είναι μέλος της ΚΕ και της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής, θέση στην οποία εξελέγη στο 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούλιος 2013).

 

ΜΠΕΝΟΣ ΑΛΕΞΗΣ

Ο Αλέξης Μπένος είναι γιατρός, καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ιατρική του ΑΠΘ.

Είναι πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Πολιτική Υγείας (IAHP) από το 2000 έως το 2004 και μέλος της διοίκησης της μέχρι και σήμερα όπως και του παγκόσμιου Κινήματος των Λαών για την Υγεία (PHM).

Μέλος της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος (το 1973), της Β’ Πανελλαδικής, της Κίνησης για την Υπεράσπιση των Πολιτικών & Κοινωνικών Δικαιωμάτων και τελικά του ΣΥΡΙΖΑ από το 2004.

Σήμερα είναι μέλος της Οργάνωσης Μελών Κέντρου Θεσσαλονίκης και της Γραμματείας της Θεματικής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δραστηριοποιείται στο κίνημα αλληλεγγύης, την πρόληψη των τροχαίων εγκλημάτων και στηρίζει το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

 

ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γιάννης Μπουρνούς είναι 34 ετών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επικοινωνία & τις Νέες Τεχνολογίες, στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα είναι επιστημονικός συνεργάτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Από το 2010 εκπροσωπεί το ΣΥΡΙΖΑ στην Εκτελεστική Επιτροπή του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ).

Ως φοιτητής πήρε μέρος στα πανεκπαιδευτικά κινήματα κατά των «Νόμων Αρσένη» και κατά της αναθεώρησης του Άρθρου 16. Υπήρξε μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής και του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ.

Εντάχθηκε στη Νεολαία Συνασπισμού το 1998 και υπήρξε Γραμματέας Σπουδάζουσας Αθήνας (2000-2002), μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου (1999-2007) και της Γραμματείας του Κ.Σ. (2002-2007). Διετέλεσε μέλος του 5μελούς Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δημοκρατικών Αριστερών Νεολαιών (ENDYL).

Συμμετείχε στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης και έχει πάρει μέρος σε διεθνείς κινητοποιήσεις, συνέδρια και αποστολές αλληλεγγύης στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Άρθρα και παρουσιάσεις του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και υπεύθυνος του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Συνασπισμού (2008-2013). Σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της Γραμματείας του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του κόμματος.

 

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ

Ο Ηλίας Γ. Νικολόπουλος είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Το 1980 αναγορεύθηκε κρατικός διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris 2). Η διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, με θέμα «Οι έννοιες της νομιμότητας και της νομιμοποίησης στην Ελλάδα από το 1967 έως το 1974», αποτέλεσε την πρώτη αυστηρή επιστημονική και κριτική νομική ανάλυση της δικτατορικής περιόδου.

Από το 1992 διδάσκει Συνταγματικό Δίκαιο και Ανθρώπινα δικαιώματα στη Σχολή Αξιωματικών της Ε.Λ.Α.Σ και από το 2011 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Έχει πλούσια ερευνητική, διοικητική εμπειρία, καθώς και πλούσια συγγραφική δράση για τα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους θεσμούς Λαϊκής συμμετοχής – Άμεσης Δημοκρατίας.

Στις εκλογές του 2002 και του 2006 εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών.

Ως φοιτητής συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα.

Διετέλεσε για σειρά ετών δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων.

Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΗΚΚΙ και μέλος της τριμελούς Διοικούσας Επιτροπής του.

Από το 2010 πρωτοστατεί στον αγώνα κατά των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και στην ανάδειξη των παραβιάσεων του Συντάγματος.

 

ΞΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

Ο Νίκος Γ. Ξυδάκης γεννήθηκε το 1958 στον Πειραιά. Κατάγεται από τη Μύκονο. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές στον Πειραιά και την Ερμούπολη Σύρου. Σπούδασε γραφικές τέχνες (ΤΕΙ Αθήνας, 1976-77), χωρίς να τις ολοκληρώσει. Πήρε πτυχίο από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1984). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ιστορίας τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1999-2004).

Στη δεκαετία του ’80 εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων. Από το 1987 εργάζεται ως δημοσιογράφος. Έχει συνεργαστεί με πολλά περιοδικά κι εφημερίδες, ως συντάκτης, κριτικός βιβλίου και εικαστικών, σύμβουλος έκδοσης, αρχισυντάκτης και εκδότης. Ενδεικτικά: Βαβέλ, Σύγχρονα Θέματα, Πολίτης, Οδός Πανός, Εκ Παραδρομής, Χάος, Γυναίκα, Ταχυδρόμος, Elle, Madame Figaro, Αθηνόραμα, Πρώτη, 01, ρ/σ 902, Seven-X TV, εφημ. Πολίτης (Λευκωσία), Δίφωνο, Φωτογράφος, Εντευκτήριο.

Συμμετείχε στην ιδρυτική ομάδα του περιοδικού «Σύμπτωμα» της Ομάδας Φοιτητών Οδοντιατρικής (1979-1982). Συμμετείχε στην εκδοτική ομάδα και διηύθυνε την εφημερίδα «Η Μυκονιάτικη» (1988-2001). Συμμετείχε ως αρθρογράφος στην ιδρυτική ομάδα της εφημερίδας «Εποχή» (1988-1992).

Από το 1992 εργάζεται στην εφημερίδα «Καθημερινή». Το 1999 ανέλαβε προϊστάμενος πολιτιστικών της κυριακάτικης έκδοσης και από τον Δεκέμβριο του 2003 αρχισυντάκτης της εφημερίδας.

Δοκίμια και πεζογραφήματά του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά βιβλία, πρακτικά συνεδρίων, καταλόγους εκθέσεων. Έχει επιμεληθεί τις ομαδικές εκθέσεις: «All Fashioned: Ζωγραφική στην Ελλάδα, σήμερα» (2002, Λάρισα, Θεσσαλονίκη) και «Αναφορά στον Γύζη» (2004, Τήνος).

Έχει τιμηθεί από το Ίδρυμα Μπότση με το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων ως Πολιτικός Αρθρογράφος της Χρονιάς (2009). Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Είναι μέλος της AICA-Hellas (Εταιρεία Ελλήνων Τεχνοκριτών): το 2002-2005, Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Εταιρείας, το 2007-2009 μέλος του Δ.Σ.

Ζει στην Αθήνα, με τη σύζυγό του, Σίσσυ Αλμπανοπούλου, κλινική ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια, και τους γιους τους Γαλάτη και Αντώνη, φοιτητές Μαθηματικών και Τουρισμού αντίστοιχα.

Το 1998 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Μύκονο με τη Μυκονιάτικη Κίνηση Πολιτών. Το 2000 ήταν υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων συνεργαζόμενος με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού της Αριστεράς.

 

ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1955 στην Αθήνα και κατάγεται από την Ήπειρο. Αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή και τη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

Προέρχεται από το μαζικό φοιτητικό κίνημα της μεταπολίτευσης. Διετέλεσε μέλος του Προεδρείου του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ (1976-79), του Ρήγα Φεραίου και στη συνέχεια του ΚΚΕ εσωτερικού και της ΕΑΡ.

Εργάστηκε από το 1980 έως το 2004 ως πολιτικός μηχανικός, ενώ έχει ειδικευτεί στην ανάπτυξη μορφών ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον, τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την διαχείριση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Το 1988 μετείχε στην τετραμελή ομάδα σύνταξης του κοινού πορίσματος ΕΑΡ-ΚΚΕ που οδήγησε στην δημιουργία του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου.

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ευρωβουλευτής) από το 2004 έως το 2009.

Διετέλεσε βουλευτής Β’ Αθήνας από τις 4 Οκτωβρίου 2009 μέχρι και τις 11 Απριλίου του 2012. Επανεξελέγη βουλευτής Β’ Αθήνας στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, αποτέλεσμα που επικυρώθηκε και στις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιούνη 2012.

Τον Ιούνιο του 2011 εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Γεωργίας, Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Είναι μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τον Ιανουάριο του 2013 εξελέγη Αντιπρόεδρος της Ευρωομάδας «Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά» στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι τακτικό μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU).

Τον Απρίλιο του 2014 εξελέγη υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας μια νέα θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ ΣΟΦΗ

Η Σόφη Παπαδόγιαννη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και έχει καταγωγή από το Διαβολίτσι της Μεσσηνίας.

Μεγάλωσε στου Ζωγράφου. Σπούδασε Κοινωνιολογία στη Γερμανία, στο πανεπιστήμιο της Λειψίας. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση.

Από τα μαθητικά της χρόνια συμμετείχε ενεργά στους κοινωνικούς και λαϊκούς αγώνες, μέσα από τις γραμμές πρώτα της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και στη συνέχεια από αυτές του Συνασπισμού (ΣΥΝ) και του ΣΥΡΙΖΑ. Επί σειρά ετών έχει διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) και της Π.Γ. του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, με ευθύνη στο οργανωτικό γραφείο και στον τομέα της υγείας. Σήμερα κατοικεί στο Γαλάτσι. Είναι παντρεμένη με τον Κώστα Παπαδιγενόπουλο και έχει ένα δωδεκάχρονο γιο.

Η Παπαδόγιαννη Σόφη είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας (Π.Γ.) του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΠΕΡΚΑ ΠΕΤΗ

Η Πέρκα Πέτη (Θεοπίστη) είναι Πολιτικός Μηχανικός -Συγκοινωνιολόγος MSc.

Mέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και συντονίστρια του τμήματος Χωρικού Σχεδιασμού και Υποδομών. Μέλος της Αντιπροσωπείας και υποψήφια για τη Διοίκηση του ΤΕΕ.

Γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1961. Από τα φοιτητικά της χρόνια (ΑΠΘ 1979), ως μέλος της ΠΠΣΠ, ως ανένταχτη, ως μέλος του ΣΥΝ και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σταθερά παρούσα στους κοινωνικούς αγώνες και στα κινήματα.

Εργάσθηκε στον ιδιωτικό και στη συνέχεια στον δημόσιο τομέα ( ΚΥΔΕΠ, ΔΕΚΕ, Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, Δ/νση Περιβάλλοντος Π.Κ.Μ.).

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Γεν. Γραμματέας των Μηχανικών του Δημοσίου ,μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και μέλος της Δ.Ε. του ΤΕΕ-ΤΚ Μακεδονίας. Υπεύθυνη για το πόρισμα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.

Ιδρυτικό μέλος και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την «Θεσσαλονίκη των πολιτών και της οικολογίας» το 2002 και το 2006 και με την «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» το 2010.

Μέλος της Κ.Π.Ε. του Συνασπισμού και υποψήφια βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης το 2009 και το 2012. Είναι μητέρα δυο παιδιών.

ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΠΕΠΗ

H Πέπη Ρηγοπούλου γεννήθηκε από Μικρασιάτες Πρόσφυγες στην Αθήνα. Σπούδασε Χημεία στην Αθήνα και Ιστορία Τέχνης στο Παρίσι. Διδάσκει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι συγγραφέας βιβλίων σχετικών με τον Πολιτισμό, την Τέχνη, τον Μύθο, την Ψυχανάλυση.

Έχει διοργανώσει συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με επίκεντρο τα δικαιώματα του ανθρώπου, τα κινήματα αντίστασης και αλληλεγγύης και την πόλη της Αθήνας. Έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις και μία σειρά από ντοκυμαντέρ και video. Συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά για θέματα πολιτισμού και πολιτικής.

 

ΡΟΜΠΟΛΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

Ο Σάββας Γ. Ρομπόλης γεννήθηκε στην Καισαριανή. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Τελείωσε το 7ο Νυχτερινό Γυμνάσιο –Λύκειο Παγκρατίου. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (D.E.S.) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris I). Διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών (Thèse d’ Etat) του ΙΧ Πανεπιστημίου των Παρισίων (Paris IX). Γνωρίζει Γαλλικά και Αγγλικά.

Εργάστηκε ως επιστημονικό προσωπικό στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ως Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ως Καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 1990 είναι Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ)

Διετέλεσε εμπειρογνώμονας της ομάδας εργασίας για τη Μετανάστευση του ΟΟΣΑ (SOPEMI-OECD, 2000-2010). Συμμετείχε σε όργανα Διοίκησης, σε ομάδες εργασίας, σε συνέδρια και πραγματοποίησε διαλέξεις σε Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διαθέτει πλούσια ερευνητική εμπειρία και είναι συγγραφέας βιβλίων, άρθρων και επιστημονικών εργασιών σχετικών με τα ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

 

ΣΑΚΟΡΑΦΑ ΣΟΦΙΑ

Γεννήθηκε το 1957 στα Τρίκαλα, παντρεμένη μητέρα δύο παιδιών.

Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, εργάστηκε στη μέση εκπαίδευση (1980-1989) και ως ελεύθερη επαγγελματίας (1989-2006).

– 1982 χάλκινο μετάλλιο στους πανευρωπαϊκούς και παγκόσμιο ρεκόρ στον   ακοντισμό.

– Εκλέγεται δημοτική σύμβουλος στους Δήμους Αθήνας και Αμαρουσίου (1994-2006).

– Εκλέγεται βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2000, το 2007 και το 2009. Το 2010 καταψηφίζει το πρώτο μνημόνιο και αποχωρεί.

– 2004 λαμβάνει την παλαιστινιακή υπηκοότητα από τον Γ. Αραφάτ, για να εκπροσωπήσει την Παλαιστίνη στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, ενώ παράλληλα αναπτύσσει πλούσια ακτιβιστική δράση για το παλαιστινιακό.

– 2011 ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας για Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου.

– Εκλέγεται πρώτη βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Β΄ Αθήνας το 2012

 

ΣΒΙΓΚΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ (ΡΑΝΙΑ)

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και είναι 32 ετών. Είναι Υποψήφια Διδάκτορας στην Κοινωνιολογία της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ και στο Κέντρο Κοινωνιολογικών και Πολιτικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, με αντικείμενο τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων. Ενταγμένη από το 2000 στη Νεολαία Συνασπισμού, διετέλεσε μέλος της Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης, καθώς και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συμμετείχε στο Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό φόρουμ από την ίδρυσή τους. Σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και του Γραφείου Τύπου του.

 

ΣΠΑΝΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Η Δέσποινα Σπανού γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς Ικαριώτες. Συμμετείχε από νωρίς στην πολιτική δράση και στο συνδικαλιστικό κίνημα, αρχικά μέσα από τις τάξεις του ΚΚΕ και κατόπιν μέσα από τις τάξεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (Συνασπισμός-ΣΥΡΙΖΑ).

Είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάστηκε στο Δημόσιο και ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση. Υπήρξε μέλος της διοίκησης πρωτοβάθμιων συλλόγων και της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, όπου ασχολήθηκε κυρίως με ζητήματα εργασιακά, κοινωνικά, ισότητας των γυναικών και με θέματα δημόσιας διοίκησης. Επίσης, συμμετείχε σε μια σειρά από κινήματα και ιδιαίτερα στην διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, εκπροσωπώντας το οργανωμένο, δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα. Έφυγε-εκδιώχτηκε από το Δημόσιο με το πρώτο κύμα της εφεδρείας-διαθεσιμότητας.

Σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνη του τμήματος εργατικής πολιτικής του κόμματος.

 

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΔΑ

Η Μάγδα Σπηλιοπούλου γεννήθηκε στην Αμαλιάδα του νομού Ηλείας, σήμερα είναι κάτοικος Αγίας Παρασκευής και έχει μία κόρη.

Φοίτησε στην Βιομηχανική Σχολή Θεσ/νίκης. Από πολύ νωρίς ήρθε σε επαφή με κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, στη συνέχεια του Συνασπισμού (ΣΥΝ) και σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Οργανωτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετείχε ενεργά στην ανάπτυξη του μεγάλου αντι-παγκοσμιοποιητικού κινήματος του Κοινωνικού Φόρουμ, στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Υπήρξε, για χρόνια, υπεύθυνη του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ. Συμμετέχει στην Γραμματεία του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και στο Τμήμα Ευρωπαϊκής Πολιτικής, παίρνοντας μέρος, ως σύνεδρος, σε όλα τα Συνέδρια του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ).

 

ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΛΕΝΗ

Η Ελένη Σωτηρίου είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ από το ιδρυτικό του Συνέδριο. Δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στο Τμήμα Εργατικής Πολιτικής και συμμετέχει στην οργανωτική δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική.

Οργανώθηκε στην Αριστερά στα φοιτητικά της χρόνια. Συμμετείχε ενεργά στο κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και ήταν ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ. Διατέλεσε για χρόνια μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Πρωτοστάτησε στη δράση των Επιτροπών Ακρίβεια-Στοπ και στο κίνημα κατά των διοδίων. Πήρε από την πρώτη στιγμή ενεργητικά μέρος στο κίνημα των πλατειών και σε όλες τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην τρόικα και το καθεστώς αποικίας χρέους, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα με τη συνενοχή των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Δραστήριο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από το 2007, συνέβαλε και στις εκλογικές του μάχες ως υποψήφια βουλευτής της περιφέρειας Αττικής το 2007, 2009 και 2012, και ως υποψήφια ευρωβουλευτής το 2009.

Γεννήθηκε το 1972 στις Ερυθρές Αττικής, από γονείς αγρότες και αριστερούς. Πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως υπάλληλος σε ιδιωτικές εταιρίες. Είναι μητέρα ενός κοριτσιού 2 ετών.

 

ΤΟΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 

Ο Γιάννης Τόλιος είναι διδάκτωρ οικονομικών επιστημών, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιά με μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Λονδίνου και «Λομονόσοφ» της Μόσχας.

Η διδακτορική του διατριβή (Ph.D.) έγινε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μιλάει αγγλικά και ρωσικά. Εργάστηκε στη Δ/ση Μελετών και Προγραμματισμού της Αγροτικής Τράπεζας, μετακλητός υπάλληλος Ελληνικής Βουλής και αλλού.

Την περίοδο της χούντας πήρε ενεργό μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα, συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε. Μετά τη μεταπολίτευση συμμετέχει ενεργά στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες της Αριστεράς.

Έχει δραστήρια συμμετοχή στο «EuroMemo» των ευρωπαίων οικονομολόγων για μια «Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη», είναι συντονιστής του «Μαρξιστικού Χώρου Μελέτης και Έρευνας» (ΜΑΧΩΜΕ) και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων, μεταξύ αυτών: Σύγχρονος Καπιταλισμός, Τάσεις Ανάπτυξης και Αντιθέσεις (1991), Συγκέντρωση Κεφαλαίου, Οικονομικοί Όμιλοι και Οικονομική Ελίτ (1999), Συγκέντρωση Κεφαλαίου, Βιομηχανικοί Όμιλοι και Βιομηχανική Πολιτική (2003),Περιβάλλον και Αγροτική πολιτική σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης (2008), Κρίση, Απεχθές Χρέος και Αθέτηση Πληρωμών. Το ελληνικό …δίλημμα (2011).

 

ΤΣΟΥΛΑΚΟΥ ΑΛΚΗΣΤΙΣ

Η Τσουλάκου Άλκηστις είναι 29 ετών. Γεννήθηκε το 1985 στην Καλαμάτα όπου και μεγάλωσε. Φοίτησε στην Πολυτεχνική Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα. Η εργασιακή της ζωή ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2008. Από την αρχή συμμετείχε στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της Nokia Solutions Networks και αυτή τη στιγμή διανύει τη δεύτερη θητεία της σαν Πρόεδρος.

Τον Αύγουστο του 2012 προσκλήθηκε ως νέα συνδικαλίστρια από τη Νεολαία της Γερμανικής DGB σε περιοδεία στο κρατιδίου του Έσση („Solidaritätstour Griechenland“) και την Πρωτομαγιά του 2013 παρευρέθηκε στην πόλη του Χέρμπορν καλεσμένη από το IG Metal. Στόχος ήταν να καταθέσει τα προβλήματα που βιώνει η γενιά της στην Ελλάδα.

Υ.Γ: Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά

 

ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Γιώργος Φουντουλάκης γεννήθηκε το 1948 στη Σκοπή Κρήτης. Είναι παντρεμένος με τη Ναζελί Πανοσιάν και κάτοικος Ν. Ιωνίας. Σε ηλικία δυο ετών προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα και από την παιδική του ηλικία κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο.

Ως εργαζόμενος στη Δ.Ε.Η. διετέλεσε για 6 χρόνια αναπληρωτής Γραμματέας του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ο.Π ΔΕΗ.

Ωστόσο έργο ζωής από το 1988 μέχρι σήμερα, είναι η θεσμοθέτηση και η πρόοδος του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα και η ανάδειξη τους στο εξωτερικό.

Με τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά του στο Παραολυμπιακό κίνημα, το 2008 εκλέγεται πρόεδρος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες και το 2010 Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.

 

ΧΟΥΝΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

Ο Νίκος Χουντής γεννήθηκε στα Λαγκάδια της Αρκαδίας το 1953, τελείωσε το Γυμνάσιο στους Αγίους Αναργύρους Αττικής και σπούδασε στο Πολυτεχνείο.

Είναι πτυχιούχος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός) και του Παντείου Πανεπιστημίου (Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σπουδές).

Εντάχθηκε στις γραμμές της Αριστεράς την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα και οργανώθηκε στην ΚΝΕ και μετέπειτα στο ΚΚΕ. Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 1987, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας μετά το 13ο Συνέδριο το 1991.

Συμμετέχει στον Συνασπισμό από την ίδρυσή του και είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας από το 1992. Από το 1996 έως το 2000 ήταν Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΝ. Το 2000 έως το 2004 ήταν υπεύθυνος για την Εξωτερική και Ευρωπαϊκή πολιτική του ΣΥΝ και για το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Διετέλεσε Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ το έτος 2004 και μετά το 4ο Τακτικό Συνέδριο του ΣΥΝ Συντονιστής της Πολιτικής Γραμματείας. Τον Μάιο του 2005 εκλέχθηκε Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Τον Φεβρουάριο 2008 επανεκλέχθηκε Γραμματέας της ΚΠΕ στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου μετά το 5ο Συνέδριο του Κόμματος.

Εκλέχτηκε ευρωβουλευτής, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, στις ευρωεκλογές του 2009. Συμμετέχει στη συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE/NGL).

 

ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Η Αλεξάνδρα Χριστακάκη είναι απολυμένη συμβασιούχος δημοσιογράφος της ΕΡΤ, στην οποία εργάστηκε για 13 χρόνια. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Είναι 29 χρόνια επαγγελματίας δημοσιογράφος (σε ιδιωτικούς ραδιόφωνικούς – τηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες και περιοδικά). Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατέχει μεταπτυχιακό στην «Ψυχική Υγεία και την Πρόληψη των Ψυχιατρικών Διαταραχών» στην Ιατρική σχολή Αθηνών. Επίσης έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακά σεμινάρια Πολιτικής Ιστορίας στα ΑΣΚΙ.

Στην ΕΡΤ ήταν πάντα συμβασιούχος – άρα επισφαλής. Πολυεργαλείο ευέλικτο για να είναι χρήσιμο, «βοηθός», όπως απαξιωτικά επιχείρησε να τη συστήσει άνθρωπος του Μαξίμου. Απολύθηκε τρείς μήνες πριν πέσει το «μαύρο» στην ΕΡΤ.

Σήμερα εργάζεται στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο». Ήταν παρούσα στα κινήματα και στην Αριστερά από τα φοιτητικά της χρόνια έως και σήμερα.

Κατάγεται από αγροτική οικογένεια της Θράκης, όπου και έζησε έως και τα 17 της χρόνια.

 

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΤΑΣΙΑ

H Αναστασία (Τασία) Χριστοδουλοπούλου τέλειωσε τη Νομική Σχολή της Αθήνας.

Είναι μαχόμενη δικηγόρος και συνδικαλίστρια. Εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση.

Ιδρυτικό μέλος του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων.

Συμμέτοχος στη δράση του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης, ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, στην καταστολή, στον πόλεμο και στο ρατσισμό.

Δραστηριοποιείται στον τομέα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων, ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις, με βάση την εθνική καταγωγή, το θρήσκευμα, το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τις πολιτικές πεποιθήσεις και την κοινωνική προέλευση.

Η δράση αυτή είναι οικουμενική, αλλά κυρίως ευρωπαϊκή, σε μια Ευρώπη, που συνεχώς συρρικνώνει τα δικαιώματα και εγκαταλείπει τις παραδόσεις της, στο όνομα των αγορών, των κερδών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

 

ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο Κώστας Χρυσόγονος γεννήθηκε στις Σέρρες το 1961, πήρε πτυχίο της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης το 1983 (βαθμός 9.90) και διδακτορικό της Νομικής Σχολής Ανόβερου το 1987.

Διδάσκει στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης από το 1990, όπου εκλέχτηκε ομόφωνα καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου το 2003.

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 17 βιβλία και περίπου 100 άλλες μελέτες. Άσκησε κριτική για τη στρέβλωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης στο βιβλίο του «Το μετέωρο βήμα της Ευρώπης» (2003) και για το ελληνικό πολιτικό σύστημα στα βιβλία «Η ιδιωτική δημοκρατία – Από τις πολιτικές δυναστείες στην κλεπτοκρατία» (2009) και «Η καταστρατήγηση του Συντάγματος την εποχή των μνημονίων» (2013).

Είναι ιδρυτικό μέλος του Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου το 2011 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από το 2013.

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

O Δημήτρης Χριστόπουλος (1969) είναι αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Υπήρξε για 8 χρόνια, από νεαρή ηλικία, πρόεδρος στην Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το μεγαλύτερο και αρχαιότερο σωματείο του σχετικού χώρου στην Ελλάδα.

Είναι αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ενεργός διανοούμενος με σημαντικές δημόσιες παρεμβάσεις σε θέματα μειονοτήτων, μετανάστευσης, ακροδεξιάς, ιθαγένειας και δικαιωμάτων γενικότερα.

Ως συγγραφέας, αρθρογραφεί εντατικά σε εφημερίδες και μεγάλα διαδικτυακά portal. Έχει κρίσιμη ευρωπαϊκή εμπειρία καθώς έχει δουλέψει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Γλώσσες εργασίας του, τα αγγλικά και τα γαλλικά.

 

 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: