ΟΙΚΟΛ.ΠΡΑΣΙΝΟΙ : Δελτία Τύπου 29/04/2014 [ 14:05-15:24-17:55-18:29-19:01 ]


μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

29/04/2014

 Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες για νέες θέσεις εργασίας μέσω ΕΣΠΑ, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μάγκυ Δούση, τόνισε:

«Στο πλαίσιο των προεκλογικών εξαγγελιών και μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης ο πρωθυπουργός ανακοινώνει τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας… Η αλήθεια είναι ότι από τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και από την καθημερινή «ενημέρωση» των media έλειπε η οποιαδήποτε αναφορά σε μια πιθανή μείωση της ανεργίας και της φτώχειας. Αυτό δεν αποτελεί αβλεψία αλλά σκόπιμη αποσιώπηση των μακροχρόνιων κοινωνικών επιπτώσεων που έχει η οικονομική πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια. Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πως η όποια οικονομική ανάκαμψη σημειωθεί από το 2014 και μετά, θα συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας για πολλά χρόνια, εξέλιξη που θα καταδικάσει σε μακροχρόνια φτώχεια ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού. Το εν λόγω στοιχείο επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές εντός και εκτός Ελλάδας, με τελευταία την έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (International Labour Organization – ILO) η οποία αναφέρει πως η κατάσταση της απασχόλησης στην Ελλάδα παραμένει αδύναμη και απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν για να βελτιωθεί. Όλες οι σχετικές έρευνες έχουν δείξει πως απαραίτητες προϋποθέσεις για διαρκή και υγιή οικονομική ανάκαμψη είναι η πολιτική και κοινωνική ομαλότητα, η δυναμική εγχώρια ζήτηση, το σταθερό φορολογικό περιβάλλον, οι θετικές προοπτικές μιας άλλου είδους ανάπτυξης»

Πληροφορίες: 6937038083

_____________________________________________________________________________________

29/04/2014

 Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει…

Σχετικά με την απόφαση της διακομματικής για το πώς θα μοιραστεί ανάμεσα στα κόμματα ο τηλεοπτικός χρόνος, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μάγκυ Δούση, σχολίασε:

“Η κυβερνητική ασυδοσία επεκτείνεται και στα πιο ουσιαστικά θέματα που αφορούν στην τηλεοπτική παρουσία των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο. Εκτός από τον τρόπο που θα μοιραστούν τα επτά εκατ. ευρώ για τις ευρωεκλογές, οι κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν το 40% του τηλεοπτικού χρόνου να διανεμηθεί στα κόμματα με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2009, όπου η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση δε ξεπέρασε το 5%, ενώ το ποσοστό του σημερινού κυβερνητικού εταίρου ήταν 30%.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε δικαιότερη κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου και καταδικάζουμε την επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να διασώσουν με κάθε τρόπο τη δικομματική συνεργασία τους”

Πληροφορίες :6937038083

_____________________________________________________________________________________________

29/4/2014

Η καθολικότητα της ψήφου προϋποθέτει την απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και από τα ΑμεΑ

Εν όψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών ανακύπτει το ζήτημα της προσπελασιμότητας των εκλογικών κέντρων, καθώς ελάχιστα από αυτά είναι πλήρως προσπελάσιμα, γεγονός που τα καθιστά απρόσιτα στα Άτομα με Αναπηρία που επιθυμούν να ψηφίσουν. Η απουσία έστω και προσωρινών  ραμπών που θα διευκόλυναν την πρόσβαση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες προβληματίζει, ιδιαιτέρως αν λάβουμε υπόψη ότι τα εκλογικά κέντρα λειτουργούν συνήθως σε χώρους σχολείων, γεγονός που σημαίνει ότι η έλλειψη κατάλληλων υποδομών αποτελεί ταυτόχρονα τροχοπέδη για τα παιδιά με αναπηρία που φοιτούν σε αυτά.

Οι εκπαιδευτικές κτιριακές υποδομές της χώρας χωρίς καμιά προηγούμενη μελέτη προσβασιμότητας, αναδεικνύουν την απουσία της κρατικής μέριμνας ως προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που συντελεί στην περιθωριοποίησή τους, είτε είναι μαθητές, είτε εκλογείς. Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε σχετική επιστολή τους είχαν επισημάνει ήδη από τις τελευταίες εθνικές εκλογές το ζήτημα της προσβασιμότητας των εκλογικών κέντρων στα Άτομα με Αναπηρία. Επί του ζητήματος, το αρμόδιο, ως προς τη διενέργεια των εκλογών, Υπουργείο Εσωτερικών με την υπ΄αριθμ.22293/1.6.2012 επιστολή του, είχε αναφερθεί στην υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας να υποδείξει σχολικά κτίρια που είναι προσπελάσιμα από όλους τους πολίτες. Εντούτοις, σε σχετική εγκύκλιό του μετακυλίει στους δικαστικούς αντιπροσώπους και στην εφορευτική επιτροπή την ευθύνη για την προσβασιμότητα των εκλογικών κέντρων, ζητώντας να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διευκόλυνση της προσέλευσης των Ατόμων με Αναπηρία στα εκλογικά Τμήματα με ad hoc λύσεις. Η διευκόλυνση που παρέχουν είναι αναγκαία, δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει την απουσία των κατάλληλων υποδομών. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούμε να ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα όπως λ.χ. προσθήκη οδηγών τυφλών, μηχανισμών ή ραμπών στις σκάλες, κατασκευή ειδικών τουαλετών για ΑμεΑ, καθώς και την ανάρτηση ειδικών πινακίδων για κωφούς.

Η ανικανότητα, η βραδύτητα στη λήψη αποφάσεων, η έλλειψη συντονισμού των αρμόδιων φορέων, σε συνδυασμό με την απουσία πολιτικής βούλησης που έχει επιδείξει ο κρατικός μηχανισμός μέχρι σήμερα, δεν μπορούν να εγγυηθούν τη διασφάλιση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και να προστατεύσουν επαρκώς τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Ταυτόχρονα τίθεται μείζον ζήτημα, δεδομένου ότι η απουσία κρατικής παρέμβασης αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην απρόσκοπτη άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του «εκλέγειν».  Το ενεργητικό εκλογικό δικαίωμα είναι απολύτως συνδεδεμένο με την αρχή της πολιτικής ελευθερίας και η ψήφος θεωρείται ταυτόχρονα άσκηση θεμελιώδους πολιτικού δικαιώματος και συνταγματικού δικαίου λειτούργημα. Έτσι, καταστρατηγούνται τόσο η αρχή της καθολικής ψηφοφορίας (άρθρο 51 παρ.3 Σ.), όσο και η αρχή της υποχρεωτικής ψηφοφορίας (άρθρο 51 παρ.5 Σ.). Οι Οικολόγοι Πράσινοι απευθύνουμε έκκληση στην Πολιτεία να ληφθούν, έστω και τώρα, όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας σε σχολικά συγκροτήματα προσπελάσιμα στους συμπολίτες μας με αναπηρία, ώστε να καταστεί εφικτή η απρόσκοπτη άσκηση του θεμελιώδους εκλογικού δικαιώματος, σε εναρμόνιση με τις επιταγές του Συντάγματος.

Η Θεματική Ομάδα για τα Άτομα με  Αναπηρία

Περισσότερες πληροφορίες:

Συντονιστής ΘΟ ΑμεΑ :Φώτης Μπίμπασης τηλ.:6974530195

http://www.ecogreens-gr.org/amea/

______________________________________________________________________________________________

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ

«ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ»

με υποψήφιο δήμαρχο τον Φώτη Κουγιουμτζή

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαμε έγκαιρα επισημάνει, ότι ο νόμος του Καλλικράτη είναι αντιδημοκρατικός και αποκλείει τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων και τον έλεγχο της διοίκησης των δήμων.

Οι διοικήσεις των Δήμων από δημάρχους εκλεγμένους με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επιδεινώνουν το πρόβλημα, μετατρέποντας τις διοικήσεις των δήμων σε μακρύ χέρι της κυβέρνησης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε προτείνει ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης των δήμων με αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας, διαφάνεια και ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών.

Σε αυτή την κατεύθυνση παρεμβαίνουμε στην αυτοδιοίκηση στηρίζοντας δημοτικούς συνδυασμούς με ουσιαστική παρουσία στα κινήματα των πολιτών και προγράμματα που να εγγυώνται πολιτικές για:

  • Ορθό χωροταξικό σχεδιασμό, που να αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής και την παραγωγικότητα των πολιτών.
  • Βιώσιμες μεταφορές
  • Ενίσχυση τοπικής οικονομίας, ως βασικού πυλώνα ενάντια στην κρίση.
  • Κατοχύρωση των δημόσιων αγαθών, ώστε να διασφαλίζεται η δωρεάν προσφορά τους στους πολίτες

Σε αυτή την κατεύθυνση, στο Περιστέρι οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε τους «Ενεργούς πολίτες για την ανατροπή στο Περιστέρι» με υποψήφιο δήμαρχο τον Φώτη Κουγιουμτζή και καλούμε τους πολίτες να δώσουν το παρόν για μία ουσιαστική αλλαγή στον δήμο.

 

Πληροφορίες: 6974263565

__________________________________________________________________________________________

29/4/2014

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στην Καμπάνια χωρίς μίσος

Την Τρίτη 29 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε διακομματική συνέντευξη τύπου στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ από την Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος (ΟΛΚΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία «ΑΝΤΙΓΟΝΗ», στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής καμπάνιας «Όχι μίσος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το 2014». Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής των Ελλήνων Κατερίνα Παπακώστα, ενώ παρευρέθηκαν και υποψήφιοι βουλευτές. Οι συμμετέχοντες δεσμεύθηκαν ότι τα κόμματα που εκπροσωπούν δέχονται τις βασικές αρχές της διακήρυξης που έχει ως  στόχο να επιτευχθεί μία προεκλογική εκστρατεία χωρίς υλικό ή δηλώσεις υπέρ του ρατσισμού, της ομοφοβίας, της τρανσοφοβίας και όλων των μορφών διακρίσεων και μισαλλοδοξίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η υποψήφια ευρωβουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους, Κωνσταντίνα Κοσμίδου, ειδική εμπειρογνώμονας για τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), ακτιβίστρια των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων και μέλος ΔΣ σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο αναφέρθηκε στην άνοδο του ακροδεξιού και φασιστικού φαινομένου που προωθείται ως «διέξοδος» ενός κακώς νοούμενου εθνικισμού και μίας λογικής συλλογικής ευθύνης βάσει της οποίας όλοι οι πολιτικοί θεωρούνται «σάπιοι». Τόνισε επίσης ότι έπειτα από πιέσεις των Πρασίνων, ορίστηκε ένας Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για να ενισχυθεί η διαφάνεια της πολιτικής της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ αναφέρθηκε τις βασικές αρχές των Οικολόγων Πράσινων στα ανθρώπινα δικαιώματα:

 

Εμείς, οι Οικολόγοι Πράσινοι:

 

  • Πιστεύουμε σε μια ανοικτή και πολυπολιτισμική κοινωνία και στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Δεν έχει σημασία ποιες μειονότητες θέλουμε εμείς να αναγνωρίζουμε, αλλά ποιες και ποιοι συμπολίτες μας επιθυμούν να καταγράφονται ως ιδιαίτερες εθνικές ή γλωσσικές ομάδες στα πλαίσια της ελληνικής κοινωνίας. Τα μειονοτικά ζητήματα δεν είναι ζητήματα διακρατικών σχέσεων αλλά ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Θεωρώντας τις ιδιαιτερότητες αυτές πολιτισμικό πλούτο και όχι δυνητική απειλή, αρνούμαστε κάθε διάκριση μεταξύ πολιτών με κριτήρια εθνικής καταγωγής ή ταυτότητας.
  • Για εμάς οι μετανάστες/τριες και οι πρόσφυγες αποτελούν πλούτο και όχι απειλή. Προϋπόθεση όμως για να έρθει ο πλούτος αυτός στην επιφάνεια, είναι η αποδοχή της παρουσίας τους και η ισότιμη ένταξή τους στην κοινωνία μας.
  • Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τους Ρομά, υποστηρίζουμε την προσαρμογή των πολιτικών και πρακτικών σε όλα τα επίπεδα, ώστε να εξαλειφθούν οι διακρίσεις απέναντί τους και να καταργηθούν τα στερεότυπα που έχουν αναπτυχθεί.
  • Οι κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από όψεις κοινωνικού αποκλεισμού, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα που δεν έχει πάντα κοινά στοιχεία: Διακρίσεις υφίστανται και οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία, αλλά και άποροι, αναλφάβητοι, αποφυλακισμένοι, εκδιδόμενα άτομα.
  • Τέλος, όσον αφορά στα ΛΟΑΤ ή LGBTI δικαιώματα, συντασσόμαστε πλήρως με τις αρχές του ΟΗΕ και της FRA, ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός και ταυτότητα φύλου, αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου. Η θεσμική ρύθμιση της συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων προσώπων αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα, ενώ ζητήματα που αφορούν στη ρύθμιση οικογενειακών σχέσεων, κληρονομικών δικαιωμάτων, ασφάλιση εξαρτώμενων μελών, φορολόγηση κ.ο.κ. πρέπει να  επιλυθούν άμεσα.

Για τους Οικολόγους Πράσινους τώρα είναι η ώρα της εναλλακτικής Ευρώπης, της ριζοσπαστικής, της κοινωνικά δίκαιης, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και ισοτιμία ανάμεσα στα κράτη – μέλη της. Αυτό που θα αναδύεται μέσα από αυτή τη νέα πολιτική, θα είναι η θριαμβευτική αναγνώριση της κοινωνίας να ορίσει ελεύθερα το μέλλον της! Ή όπως θα έλεγε ο Καβάφης: «Και τέλος πάντων, να τραβούμ’ εμπρός!»


Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Περισσότερες πληροφορίες:

K. Κοσμίδου:6972911009, Χ. Κατσούλη: 2103306301

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: