ΣΥΡΙΖΑ : Δελτία Τύπου 25/04/2014 [ 09:59-11:10-12:46-13:30-16:32-16:50-16:56-17:09-19:52 ]


ΣΥΡΙΖΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ

 

Λίγο πριν κλείσω τα 92 μου χρόνια, αποδέχτηκα την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ και πολλών συναγωνιστών να είμαι υποψήφιος Ευρωβουλευτής. Ο λόγος είναι προφανής: στη ζοφερή εποχή που ζούμε, δεν δικαιούμαι να απέχω.

Κι ακόμα υπάρχει ένας ιδιαίτερος, δικός μου λόγος: η κλιμάκωση του αγώνα για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Οι συμμαχητές μου που χάθηκαν σε μάχες, εκτελέστηκαν ή πέθαναν απροσκύνητοι με καλούν να τους εκπροσωπήσω, όρθιος, στις επάλξεις του χρέους.

Γέρασα διεκδικώντας γι’ αυτούς και για τη χώρα μας το αυτονόητο: την απονομή δικαιοσύνης. Είναι πολύ αργά τώρα να το βάλω κάτω. Είναι καιρός η υπόθεση των γερμανικών οφειλών να τελειώνει. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά με έναν τρόπο: τη δικαίωσή μας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

25/04/2014

___________________________________________________________________________________________

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2014

25/04/2014

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΓΙΑ TH ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

 Οι ευρωεκλογές του Μαΐου μάς θέτουν το ιστορικό καθήκον να υπηρετήσουμε έναν μεγαλειώδη αγώνα· έναν αγώνα που θα φέρει την ανατροπή και τη νέα εποχή στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που θα ανοίξει τον δρόμο για μια νέα, δημοκρατική Ευρώπη.

Οι ευρωεκλογές του Μαΐου είναι η στιγμή για να πούμε: “δεν πάει άλλο”!

Με την ψήφο μας στέλνουμε ηχηρά μηνύματα, δρομολογούμε θετικές εξελίξεις.

Καλούμε γυναίκες και άνδρες, εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επιχειρηματίες, αγρότες, τη νεολαία, τον κόσμο της επιστήμης και του πολιτισμού. Καλούμε όλους όσοι βλέπουν τη ζωή τους να καταστρέφεται από τα χτυπήματα της τρόικας και των ελληνικών κυβερνήσεων, στο όνομα μιας αδιανόητης πειθαρχίας με μόνο στόχο να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των δανειστών, των ισχυρών της Ευρώπης, των τραπεζών, των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών, όλους όσοι υποβάλλονται σε αμέτρητες θυσίες χωρίς, αντίκρισμα χωρίς καμία ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Καλούμε την κοινωνία που στενάζει να φωνάξει δυνατά αυτό που βιώνει, αυτό που πραγματικά αισθάνεται: ένα μεγάλο ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Να στείλει με την ψήφο της ρητή εντολή προς την ελληνική συγκυβέρνηση της υποτέλειας και της καταστροφής: ΦΥΓΕΤΕ!

Να δώσει θετική ψήφο στη ριζικά διαφορετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και να ανοίξει έναν νέο δρόμο για μια σύγχρονη Ελλάδα της ανάπτυξης, της λαϊκής κυριαρχίας, της κοινωνικής προκοπής, χωρίς μνημόνια και ταπεινωτική εποπτεία.

Να καταψηφίσει τη σημερινή Ευρώπητων τραπεζών και των πολυεθνικών, την Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας, την Ευρώπη της Μέρκελ και του Σουλτς, την Ευρώπη της γερμανικής επικυριαρχίας και του ιμπεριαλισμού.

Να υπερψηφίσει την άλλη Ευρώπη, τη δική μας Ευρώπη, αυτή της εργασίας, των δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της ειρήνης, της προοδευτικής ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, χωρίς ρατσισμό και ομοφοβία. Την Ευρώπη της ισότιμης συνεργασίας των λαών, την Ευρώπη του σοσιαλισμού.

Να συμμετάσχει ενεργά στον αγώνα για να σταματήσει η πορεία εξαθλίωσης.

Να γυρίσει την πλάτη στην καλλιεργούμενη απάθεια και αποχή που βοηθούν αποκλειστικά και μόνο τους υπεύθυνους της σημερινής κατάστασης: χωρίς την ενεργή δράση των πολιτών καμιά δυνατότητα αναγέννησης του τόπου δεν μπορεί να υπάρξει.

Λαοί της Ευρώπης ενωθείτε!

 

Οι ισχυροί της Ευρώπης επέλεξαν την Ελλάδα ως το πειραματόζωο για την εφαρμογή της πλέον ακραίας, αντιλαϊκής πολιτικής. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου μεταμορφώνουμε την Ελλάδα από πείραμα σε υπόδειγμα για εναλλακτικούς δρόμους πολιτικής προς όφελος των λαών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ξεκινώντας από την Ελλάδα, προκαλούμε ντόμινο θετικών αλλαγών σε όλη την Ευρώπη, μαζί με τους λαούς όλης της Ευρώπης.

 

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, Αλέξη Τσίπρα, να αντιπροσωπεύσει την άλλη Ευρώπη. Να τεθεί επικεφαλής της πανευρωπαϊκής μας προσπάθειας. Να εκφράσει την αμφισβήτηση, τη ριζοσπαστική κριτική και την εναλλακτική πρόταση. Η επιλογή αυτή συσπειρώνει τις δυνάμεις μας και δίνει νέα πνοή στον αγώνα που δίνουμε από κοινού και ενωμένοι οι λαοί της Ευρώπης.

 

Στις ευρωεκλογές του Μαΐου, είναι η στιγμή να αναδειχθούν ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτη δύναμη στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Αριστερά ισχυρή δύναμη στην Ευρώπη.

 

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ

Η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και η δομή της Ε.Ε. έχουν μετατρέψειτη σημερινή Ευρώπη σε ένα υπερσυντηρητικό μόρφωμα που καταδυναστεύει τη ζωή των λαών της.

Η Ευρώπη σήμερα δεν έχει πια καμία σχέση με το μοντέλο σταθερής εργασίας, ισχυρών κοινωνικών εγγυήσεων, αξιοπρεπών συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, αλληλεγγύης και οικολογικής ευαισθησίας, το μοντέλο που αναπτύχθηκε μεταπολεμικά μέσα από την πάλη των εργαζομένων. Από τον συναινετικό καπιταλισμό έχουμε περάσει στον ολοκληρωτικό νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό και στη θεοποίηση της αγοράς. Το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων συρρικνώνονται δραματικά, ενώ ακυρώνεται συστηματικά το κοινωνικό κράτος σε ολόκληρη την Ένωση και γενικεύονται εκτεταμένες ζώνες επισφάλειας, ευκαιριακής εργασίας και φτώχειας.

 

· Η σημερινή Ε.Ε., υπό την ηγεμονία της συντηρητικής γερμανικής κυβέρνησης, έχει μετασχηματιστεί σε μια συνταγματικά κατοχυρωμένη ακραία νεοφιλελεύθερη νομισματική και οικονομική περιοχή. Μια περιοχή που συνθλίβει τις αδύναμες χώρες και αυξάνει σημαντικά την εκμετάλλευση των εργαζομένων σε κάθε της γωνιά, δημιουργώντας τεράστιες ανισότητες. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις το 10% του πληθυσμού της καρπώνεται πάνω από το 50% του ευρωπαϊκού πλούτου. Η κρίση μετατράπηκε σε ευκαιρία για αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στις χώρες της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. Στις χώρες που επιβλήθηκαν μνημόνια, η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους πήρε τη μορφή κοινωνικού προγκρόμ.

 

· Η νέα ΟΝΕ, με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, με τους κανονισμούς εποπτείας και τιμωρίας των κρατών που αντιμετωπίζουν ελλείμματα και υψηλό χρέος και με τον αυστηρό έλεγχο των κρατικών προϋπολογισμών και της μακροοικονομικής πολιτικής, έρχεται ως το απαραίτητο θεσμικό συμπλήρωμα αφενός του προηγούμενου μηχανισμού δημοσιονομικής πειθαρχίας και, αφετέρου, της εισόδου του ΔΝΤ στην Ευρώπη. Η κατάσταση αυτή προκαλεί ασφυξία στις πιο αδύναμες χώρες, εξοβελίζει τη δυνατότητα άσκησης εναλλακτικής πολιτικής ανάπτυξης και διαμορφώνει ένα πλαίσιο διαρκούς ομηρίας τους.

 

· Η δημοκρατία στην Ευρώπη έχει καταντήσει «πουκάμισο αδειανό». Έχει δημιουργηθεί ένα πολυδαίδαλο και συγκεντρωτικό σύστημα λήψης αποφάσεων, με την κυριαρχία της γερμανικής κυβέρνησης, που εκτοπίζει τη λαϊκή και εθνική κυριαρχία, το οποίο συντηρεί και αναπαράγει την ανισοτιμία μεταξύ των κρατών μελών. Οι θεσμοί και οι αποφάσεις είναι άτεγκτοι όταν πρόκειται για τους εργαζόμενους ή τα αδύναμα κράτη αλλά απόλυτα ελαστικοί υπέρ των πολυεθνικών, των τραπεζών και των ισχυρών κρατών.

 

– Η νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση της Ε.Ε. και η λιτότητα που επιβάλλει περικοπές στο κοινωνικό κράτος, επιδεινώνουν περαιτέρω τη θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας (με δραματική ένταση, σε χώρες όπως η Ελλάδα), συντελούν στην αύξηση της βίας κατά των γυναικών και αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τις θεσμικές και ουσιαστικές κατακτήσεις που κέρδισαν οι γυναίκες τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα τελευταία χρόνια, με την στρατηγική της Λισαβόνας και, στη συνέχεια, με τη στρατηγική της δεκαετίας («ΕΥΡΩΠΗ 2020»), έχει επιλεγεί ως στόχος η ενίσχυση του ανταγωνισμού της Ε.Ε. με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική). Ενός ανταγωνισμού στηριγμένου στη διάλυση του κοινωνικού κράτους και στη μείωση του κόστους εργασίας που δημιουργεί από τη μια μεριά τεράστια πίεση στα εργατικά δικαιώματα σε όλη την ευρωπαϊκή ενδοχώρα και, από την άλλη, έναν νέο, ακόμη πιο άνισο καταμερισμό εργασίας μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας. Αυτός ο καταμερισμός είναι που υποβαθμίζει τις χώρες του Νότου, εξομοιώνοντάς τις με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με στόχο την υπέρβαση της καπιταλιστικής κρίσης διά της «καλύτερης αξιοποίησης» του κεφαλαίου, με όρους άγριου καπιταλισμού και στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

· Την ίδια ώρα ολοκληρώνονται οι εμπορικές συμφωνίες, όπως η Διατλαντική Συνεργασία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), μεταξύ Ε.Ε. – ΗΠΑ και Ε.Ε. – Καναδά,που συνιστούν επίθεση στις κοινωνίες της Βόρειας Αμερικής και της Ε.Ε. Στόχος τους είναι η άρση των ρυθμιστικών εγγυήσεων και ελέγχων στην επιχειρηματική δραστηριότητα από τη μεριά των κρατών, παρέχοντας έτσι καθεστώς ασυλίας στις πολυεθνικές επιχειρήσεις και απόλυτη προστασία των κερδών τους. Ο χαρακτήρας αυτών των συμφωνιών καταργεί εργασιακά δικαιώματα, κοινωνικά κεκτημένα, περιβαλλοντικά πρότυπα, υπονομεύοντας εντέλει την ίδια τη Δημοκρατία.

· Στο νέο πλαίσιο των μεγάλων γεωπολιτικών ανταγωνισμών και του πολυπολικού κόσμου, η Ε.Ε., ως ιμπεριαλιστική δύναμη, εμπλέκεται στον διεθνή ανταγωνισμό, επιχειρώντας να επεκτείνει την επιρροή της. Στρατιωτικοποιείται, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη – όπως άλλωστε καταδεικνύουν η παρουσία ευρωπαϊκών στρατευμάτων στις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη και η χωρίς προσχήματα στήριξη της Ε.Ε. στο νέο αντιδραστικό και φιλοφασιστικό καθεστώς της Ουκρανίας.

 

– Σε αυτό το περιβάλλον η νέα γενιά αδυνατεί να δει το μέλλον της. Η νεολαία βρίσκεται από το ξεκίνημα της κρίσης στο στόχαστρο των οικονομικών και πολιτικών ελίτ της Ε.Ε.. Η υψηλότατη ανεργία των νέων μαστίζει όλες τις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα αυτές του Νότου. Υπό την απειλή της ανεργίας, η εργασιακή επισφάλεια με παράβαση κάθε εργασιακού δικαιώματος γίνεται κανόνας. Η νεολαία λειτουργεί μάλιστα σαν πολιορκητικός κριός, προκειμένου να επεκταθεί αυτό το καθεστώς και στους υπόλοιπους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα, οι νέοι δέχονται σκληρή επίθεση στα δημοκρατικά και κοινωνικά τους δικαιώματα, η οποία επιστεγάζει την πλήρη αντίθεση των κυρίαρχων ευρωπαϊκών πολιτικών με τις ανάγκες και τα όνειρα των νέων ανθρώπων.

 

Με λίγα λόγια έχει δομηθεί ένα οικονομικό και πολιτικό σύστημα, που διοικείται αντιδημοκρατικά και άκρως συγκεντρωτικά, προς όφελος των ισχυρών. Μία Ευρώπη ενάντια στους λαούς. Μία Ευρώπη που, μαζί με τους αγώνες σε κάθε χώρα, παραμένει ένα πεδίο σκληρής ταξικής και πολιτικής πάλης. Μία Ευρώπη που πρέπει να επαναθεμελιωθεί με μεγάλες ανατροπές και ρήξεις, στο θεσμικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, με πρωταγωνιστές τους λαούς της, τους εργαζόμενους και τα μαζικά κινήματα.

 

Η Ελλάδα πειραματόζωο του νεοφιλελευθερισμού

Στη χώρα μας, επί 4 χρόνια εφαρμόζεται ένα σχέδιο διαρκούς υπερχρέωσης, ταπείνωσης, παραβίασης της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας και παρακμής της χώρας. Το μνημόνιο εμφανίστηκε ως σωτηρία αλλά ήταν η καταδίκη της χώρας. Η χρεοκοπία του κράτους ύστερα από μια σαραντάχρονη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μετατράπηκε σε χρεοκοπία των νοικοκυριών, των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων. Επιλέχθηκε μια πολιτική εσωτερικής υποτίμησης που ανέτρεψε στην κυριολεξία τη θέση και τον τρόπο ζωής του κόσμου της εργασίας. Η τεράστια ανεργία, η φτώχεια, η δραματική ύφεση, η μεγάλη απώλεια εισοδήματος, η διάλυση του κοινωνικού κράτους και των συλλογικών δικαιωμάτων, τα φορολογικά χαράτσια, το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, συνδυάστηκαν με την έξαρση των ανισοτήτων και την αναδιανομή πλούτου και δύναμης σε όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων. Υπονομεύτηκε όχι μόνο το επίπεδο ζωής των εργαζομένων, αλλά και το μέλλον και η δυνατότητα ανάκαμψης της χώρας.

 

Αναδιανομή εισοδημάτων και δικαιωμάτων με πρόσχημα τη σωτηρία της χώρας

Τα Μνημόνια, όπως και όλοι οι ισχυρισμοί των κυβερνητικών εταίρων και των υμνητών τους, ήταν από την αρχή, όπως άλλωστε αποδείχτηκε παρπλανητικά και καταστροφικά.Ο τερατώδης πολυνόμος -νέο μνημόνιο- που πρόσφατα υπερψηφίστηκε, αποτελεί μνημείο παράδοσης της ελληνικής οικονομίας στις μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις, τα διαπλεκόμενα με το κράτος οικονομικά συμφέροντα, τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους τραπεζίτες. Πρόκειται για νομοθετική παρέμβαση μιας ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, την ίδια στιγμή που αποτελεί την τελευταία πράξη μιας πλήρως απονομιμοποιημένης κυβέρνησης, η οποία υπονομεύει πλήρως την παραγωγική βάση της χώρας και οδηγεί στην «κινεζοποίηση» τους Έλληνες εργαζόμενους.

Είναι πια κοινή πεποίθηση ότι τα μνημόνια δεν τροποποιούνται, δεν διορθώνονται: ακυρώνονται. Τα μνημόνια καταργούνται και στη θέση τους εφαρμόζεται μια ριζικά διαφορετική πολιτική που βρίσκεται στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

 

Το χρέος, η Ε.Ε. και η “Πολιτική του Σοκ και Δέους”

Η πολιτική των Μνημονίων εγκαινίασε μια νέα περίοδο στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. Η χώρα μας αντιμετωπίστηκε ως ιδιαίτερη περίπτωση και ως πειραματόζωο παρά το γεγονός ότι η κρίση δανεισμού και χρέους αφορούσε όλη την Ευρώπη. Το ΔΝΤ δεν έφερε μόνο τεχνογνωσία, αλλά κυρίως πολιτική “σοκ και δέους”, με την Ε.Ε. να αποδεικνύεται ακόμη πιο αντιλαϊκή. Η Ε.Ε. χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως μέσο για να διασώσει το ΕΥΡΩ και τις Γαλλο-γερμανικές τράπεζες και για να δημιουργήσει –κυρίως με ευθύνη της Γερμανίας- ένα σιδηρόφρακτο πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας για όλες τις χώρες. Στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν αμέτρητες παραβιάσεις του κοινοτικού κεκτημένου, ο ελληνικός λαός αντιμετωπίστηκε σαν παρίας, ενώ η δήθεν αλληλεγγύη ήταν στην πραγματικότητα μια πολιτική εκβιασμών και μια οικονομική και πολιτική ομηρία, η οποία μεταφέρθηκε κατόπιν στις άλλες χώρες που υπέγραψαν μνημόνια.

 

Η πλούσια δράση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη.

 

Η πολυδιάστατη δράση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη τον έχει καταστήσει μια πολιτική δύναμη βαθύτατα διεθνιστική. Συμβάλαμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ανάπτυξη ενωτικών δράσεων τόσο μέσα στους υπερεθνικούς θεσμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και εκτός, στα κινήματα των λαών της Ευρώπης – και όχι μόνο. Η δράση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωπορείες, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και πρόσφατα το Alter Summit έδωσαν στον κόσμο της Αριστεράς το παράδειγμα μιας διεθνιστικής δράσης κοινωνικά γειωμένηςκαι ταυτόχρονα ενωτικής και πλουραλιστικής. Παρά τις μικρές δυνάμεις μας, το προηγούμενο διάστημα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο αναδείξαμε δεκάδες σοβαρά προβλήματα που αφορούν την Ελλάδα και, ταυτόχρονα, όλες τις χώρες της Ευρώπης.

 

Με τη δράση μας, στο πλαίσιο της ευρωομάδας της Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL), συμβάλαμε ώστε να διαμορφωθεί πιο καθαρή εικόνα για όσα συντελούνται στη χώρα μας και στην E.E. Ενεργοποιήσαμε δυνάμεις ώστε το πρόβλημα των συνεπειών από τις παρεμβάσεις της Τρόικας και από το σύνολο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, να καταστεί το κεντρικό πρόβλημα των λαών της Ε.Ε. Εργασθήκαμε για την ανάδειξη της αντιδημοκρατικής λογικής που διέπει τα μη αιρετά (δηλαδή ανεξέλεγκτα) όργανα και θεσμούς της Ε.Ε. και των λειτουργιών τους.

 

Αναδείξαμε:

• Τις παραβιάσεις του Ελληνικού Συντάγματος από την Τρόικα.

• Τη δουλικότητα της ελληνικής κυβέρνησης στο μνημόνιο και την εποπτεία της χώρας.

• Την επιλεκτική ερευνά για τη διακίνηση βρόμικου χρήματος μόνο για την Κύπρο.

• Το κλείσιμο της ΕΡΤ.

• Τον κοινωνικά άδικο και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της νέας “Οικονομικής Διακυβέρνησης”.

• Την ανάγκη για ελάφρυνση του Ελληνικού Χρέους.

• Τις μεθοδεύσεις για χρεοκοπία και πώληση της Αγροτικής Τράπεζας.

• Την παράνομη διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ για όσους δεν πληρώνουν το “χαράτσι”.

• Την πλήρη έλλειψη ελέγχου των πολυεθνικών στην Ελλάδα.

• Τις μεθοδεύσεις της Γερμανίας που ξεφορτώθηκε τα ελληνικά ομόλογα (για να προχωρήσουμε κατόπιν στην “αναδιάρθρωση” του χρέους).

• Την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στα επιδόματα, τα δώρα, την αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

• Το κουκούλωμα του σκανδάλου της SIEMENS.

• Την παρέμβαση του Radenmacher για το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ.

• Την πρωτοβουλία Μπαρόζο και Κομισιόν που άνοιξαν διάπλατα τον δρόμο στα μεταλλαγμένα.

• Την ανάγκη αποζημιώσεων στους αγρότες, θύματα της κρίσης και του μνημονίου.

• Τις επιπτώσεις από τα σχέδια εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

Η καταγραφή αυτή είναι ένα μικρό μέρος των παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή, αλλά και μέρος από τη συνολική μας δράση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

 

Με το Kόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (KEA) κατορθώσαμε να συνενώσουμε σε ένα ενιαίο στρατηγικό σχέδιο για την Ευρώπη δεκάδες πολιτικά κόμματα και οργανώσεις. Διευρύναμε τη συνεργασία και τη συμμετοχή μας σε όλα τα κινήματα των λαών της Ευρώπης και στηρίξαμε τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις των πλατειών σε μια σειρά χώρες. Στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης και των συνδικάτων, την πανευρωπαϊκή απεργία, καθώς και την πανευρωπαϊκή ημέρα για την υπεράσπιση του δικαιώματος των γυναικών της Ευρώπης σε ελεύθερες και ασφαλείς αμβλώσεις, στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΚΕΑ.

Από τη συνολική μας δράση μαζί και με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, σε Ελλάδα και Ευρώπη, ήχησε το συμβολικό σύνθημα που έγινε κίνημα και εκφράζει την αλληλεγγύη των λαών στο ελληνικό λαό: “Είμαστε όλοι Έλληνες”.

Διευρύναμε με το ΚΕΑ, αλλά και αυτόνομα, τις σχέσεις μας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής στο πλαίσιο του “Foro SaoPaolo”, όπως επίσης με τις χώρες και τα κινήματα των λαών της ξεχωριστά.

Ενισχύσαμε τη συνεργασία μας με την Εναλλακτική Αριστερά της Αφρικής, με την Αριστερά των χωρών των BRICS, την Αριστερά των Αραβικών χωρών και με δυνάμεις της Αριστεράς στις χώρες Βαλκανικής.

 

Η πρότασή μας για τη σύγχρονη Ελλάδα της ανάπτυξης και της κοινωνικής προκοπής

 

Η κυβέρνηση της αριστεράς σε συνεργασία με ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα, μπορούν να κάνουν παρελθόν την τετραετία οικονομικής και κοινωνικής καθίζησης που οδήγησε τη χώρα δεκαετίες πίσω και απαξίωσε το ανθρώπινο κεφάλαιό της.

Στη χώρα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα προγράμματα ανάπτυξης, αύξησης του όγκου της εργασίας και παραγωγικής ανασυγκρότησης με πρωταγωνιστές τον δημόσιο τομέα, τη μικρομεσαία επιχείρηση, τη συνεργατική, κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και τις αυτοδιαχειριστικές πρωτοβουλίες που έχουν δημιουργηθεί στην παραγωγική βάση. Απαιτείται γενναία φορολογική μεταρρύθμιση, αποκατάσταση της ρευστότητας και ρύθμιση της υπερχρέωσης των νοικοκυριών μέσα από ένα δημόσιο, κοινωνικά ελεγχόμενο τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η άμεση αποκατάσταση της δημόσιας διοίκησης με δημοκρατικό μετασχηματισμό, η ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, η ανατροπή του σάπιου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και πάνω απ’ όλα η αποκατάσταση της δημοκρατίας με την καθιέρωση θεσμών εργατικού και κοινωνικού ελέγχου και διαδικασιών πολιτικής συμμετοχής.

Τέλος, θεμελιώδης είναι η αξιοποίηση των δυνάμεων και των δυνατοτήτων της νέας γενιάς στην πρώτη γραμμή για στη νέα πορεία της χώρας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των άμεσων στόχων (προοδευτική ανάπτυξη, συρρίκνωση της ανεργίας, αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης) είναι η ακύρωση των Μνημονίων και της πολιτικής λογικής που τα επιβάλλει, καθώς επίσης και η αντιμετώπιση του χρέους, το οποίο είναι απεχθές σε ένα μέρος του και μη βιώσιμο: χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του αποκλείεται να ανασάνει η χώρα.

Η αποπληρωμή του χρέους θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα αφού πρώτα εξασφαλιστεί για μια ικανή περίοδο, η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Σε αυτή την κατεύθυνση, διεκδικούμε ευρωπαϊκή διάσκεψη στα πρότυπα της συμφωνίας του Λονδίνου το 1953 για το χρέος της Γερμανίας. Η διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει άμεσα και θα απαιτηθεί η ακύρωση των επαχθών όρων των συμβάσεων. Για την επίτευξη των στόχων θα αξιοποιηθούν, στην περίπτωση εκβιασμού, όλα τα όπλα: η διακοπή πληρωμών, η καταγγελία για πρόκληση ζημιάς στη χώρα μας με στόχο την διάσωση του Ευρώ και των ιδιωτικών τραπεζών, η προσφυγή για την ακύρωση των συλλογικών δικαιωμάτων κατά παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου αλλά και για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και την πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης. Επιπρόσθετα, θα ενεργοποιήσουμε άμεσα τη διαδικασία διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων.

 

Η νέα ελληνική κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της Τρόικας. Θα παλέψει για λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο (και γι’ αυτό το λόγο θα επιδιώξουμε συμμαχίες με τις χώρες του Νότου και με τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης), πλην όμως δεν θα αποδεχθεί εκβιασμούς και μνημόνια. Εμείς θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ΕΥΡΩ και όχι, με πρόσχημα τη σωτηρία του ΕΥΡΩ, να οδηγήσουμε τη χώρα σε καταστροφή. Όπως συμπυκνώνει το σύνθημα: «καμιά θυσία για το ευρώ«, απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι σε κάθε περίπτωση ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει.

 

 

 

 

Αγωνιζόμαστε να χτίσουμε σε νέα θεμέλια μια άλλη Ευρώπη

Η νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ε.Ε. απαιτεί τη δημιουργία μεγάλων κινημάτων και πολιτικών πρωτοβουλιών ρήξης με το υφιστάμενο αντιλαϊκό οικοδόμημα, ενάντια στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού, του ρατσισμού, του πολέμου.

 

Η ριζοσπαστική αριστερά διεκδικεί και αγωνίζεται για:

 

Ευρώπη ειρηνική, από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια προς όφελος της ειρήνης σε όλο τον κόσμο, που θα βασίζει την ασφάλειά της στη μείωση των εξοπλισμών και τη συνεννόηση, στον εξοβελισμό των πυρηνικών και των άλλων όπλων μαζικής καταστροφής. Με ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας και συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Ρωσίας. Ευρώπη που θα απαγορεύει την αποστολή στρατιωτών εκτός συνόρων. Ευρώπη χωρίς ΝΑΤΟ και ευρωστρατό. Ούτε ένα ευρώ, ούτε ένας στρατιώτης για νατοϊκές εκστρατείες! Να αποσυρθούν αμέσως οι δυνάμεις που είναι έξω από το έδαφος της Ευρώπης. Λύση στο ουκρανικό ζήτημα με όρους δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας. Κατάργηση των βάσεων των ΗΠΑ και τα πυρηνικά όπλα! Λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ευρώπη θεσμικά και πολιτικά ικανή να πρωτοστατήσει στον εκδημοκρατισμό και την αναβάθμιση του Ο.Η.Ε., καθώς και των άλλων διεθνών οργανισμών, να οικοδομήσει νέες σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης με τις αναπτυσσόμενες χώρες και ιδιαίτερα τις γειτονικές, στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής και την Αφρικανική Ήπειρο.

 

Ευρώπη κοινωνική, στην οποία οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά και τη σύνταξή τους. Ευρώπη στην οποία η Παιδεία και η Υγεία θα είναι κοινωνικά αγαθά με ελεύθερη πρόσβαση για όλους. Ευρώπη στην οποία θα συμμετέχουν ουσιαστικά στη χάραξη των στρατηγικών κατευθύνσεων της παραγωγής οι άνθρωποι που δουλεύουν και δημιουργούν και όχι, όπως σήμερα, οι διοικήσεις των τραπεζών και οι κάθε λογής κερδοσκόποι.

 

Ευρώπη οικολογική, στην οποία η προστασία του περιβάλλοντος δεν θα εξαρτάται από τα κέρδη, αλλά θα είναι κριτήριο για την παραγωγή και την κατανάλωση. Ευρώπη που θα προστατεύει τα φυσικά τοπία και τους οικισμούς της, που θα απαγορεύει τη μεταφορά οικολογικών προβλημάτων σε άλλες χώρες και θα αποκλείει τη χρήση μεταλλαγμένων. Ευρώπη στην οποία η ενέργεια θα παράγεται δίνοντας έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές, χωρίς ρύπανση της ατμόσφαιρας. Ευρώπη χωρίς πυρηνικά εργοστάσια.

 

Ευρώπη στην οποία ο πολιτισμός αποτελεί βασικό αξιακό στοιχείο ταυτότητας. Όπου το πολιτιστικό αγαθό, σε εθνικό και ευρωπαϊκό πεδίο, καλλιεργείται και διανέμεται στους ευρωπαϊκούς λαούς ως δημόσιο αγαθό που συμβάλλει στην ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη. Η πολυπολιτισμική συμβολή κάθε ευρωπαϊκής χώρας και κουλτούρας και ο λειτουργικός αλληλοσυσχετισμός και σεβασμός όλων των πολιτισμικών κύκλων, αποτελεί δικαίωμα και υποχρέωση κάθε ενεργού πολίτη. Ευρώπη με Δημόσια Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας που θα δίνουν τη δυνατότητα έκφρασης όλων των απόψεων, των ιδεών και των μορφών τέχνης και πολιτισμού.

Ευρώπη φεμινιστική, στην οποία τα δικαιώματα των γυναικών στη ζωή, στη δουλειά και στην πολιτική εκπροσώπηση δεν θα είναι κενό γράμμα. Όπου η ισότητα των γυναικών δεν θα είναι η πρόφαση για την κατάργηση των γυναικείων κοινωνικών κατακτήσεων. Όπου η ισότητα ανδρών και γυναικών στην εργασία, την οικογένεια, την κοινωνική και πολιτική ζωή θα προωθείται συνεχώς μέσα από πολιτικές που θα στοχεύουν ταυτόχρονα στην καταπολέμηση των πατριαρχικών αντιλήψεων και την ανατροπή των στερεοτύπων για τους ρόλους των φύλων. Ώστε να παγιωθούν οι κοινωνικές κατακτήσεις των γυναικών και να εξαλειφθούν οι διακρίσεις και οι ανισότητες στη βάση του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ευρώπη ανοιχτή στον κόσμο που δεν θα εκβιάζει τις φτωχές χώρες, αλλά θα μεταφέρει πόρους για την καταπολέμηση της φτώχειας και θα συμβάλει στο αίτημα της διαγραφής των χρεών των φτωχών χωρών. Που θα συμπεριφέρεται ανθρώπινα στους μετανάστες και πρόσφυγες. Στην οποία δεν θα υπάρχουν άνθρωποι «χωρίς χαρτιά» και χωρίς ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

 

Ευρώπη δημοκρατική, χωρίς τον άτυπο νόμο του ισχυρού. Που καθορίζει τις πολιτικές της χωρίς ανεξέλεγκτα στεγανά, όπως είναι σήμερα η ΕυρωπαϊκήΚεντρική Τράπεζα. Ευρώπη στην οποία κανείς δεν θα φοβάται ότι τον παρακολουθούν. Χωρίς τρομονόμους, Σένγκεν, FRONTEX, στρατόπεδα κράτησης μεταναστών, πολιτικές αποτροπής που μεταβάλλουν την Μεσόγειο σε ένα μεγάλο νεκροταφείο. Ευρώπη χωρίς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης, της οργάνωσης, των απεργιών, του απόρρητου των επικοινωνιών. Χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου, εθνικότητας, θρησκείας, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου. Ευρώπη στην οποία δεν θα επιβάλλονται Συνθήκες και Σύμφωνα χωρίς να κρίνουν οι λαοί. Όπου οι θεσμοί της λαϊκής κυριαρχίας στα κράτη μέλη και στην Ένωση θα ενισχύονται, αντί να αφυδατώνονται. Όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει ουσιαστικά δικαιώματα ελέγχου και αποφασιστικό λόγο για την πολιτική της Ένωσης.

 

Ευρώπη που θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά την ακροδεξιά φασιστική και ναζιστική βία. Που θα ανακόψει τη μισαλλόδοξη ρητορεία που καλλιεργείται πάνω στο έδαφος της οικονομικής κρίσης και οδηγεί, 70 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε αύξηση της επιρροής των φασιστικών/ναζιστικών μορφωμάτων, ακόμη και στη συμμετοχή τους σε κυβερνήσεις, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας.

 

Ευρώπη Σοσιαλιστική. Η Σοσιαλιστική Ευρώπη, θα υπάρξει μόνο ως αποτέλεσμα της μαζικής, δημοκρατικής δράσης των κινημάτων, των πολιτών και των λαών της και της ριζικής αλλαγής των συσχετισμών στις χώρες μέλη, εις βάρος του κεφαλαίου και των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Μιας αλλαγής που θα αναδείξει τις δυνάμεις της εργασίας και την Αριστερά σε ηγετικές δυνάμεις της κοινωνίας. Γι’ αυτόν τον σκοπό χρειάζεται η συμπαράταξη όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο: κομμάτων, κοινωνικών κινημάτων, κινήσεων, ομάδων, αριστερών διανοουμένων και καλλιτεχνών, ώστε να ανθίσει η σκέψη και η κουλτούρα της Αριστεράς.

 

Η Αριστερά αγωνίζεται και διεκδικεί

 

· Άμεσο τερματισμό της πολιτικής λιτότητας.

· Μεγάλη ενίσχυση των πόρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ευρώπη.

· Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος με στόχο τη ρύθμιση και την απομείωσή του, καθώς επίσης για την αντιμετώπιση της κρίσης δανεισμού με όρους ανάπτυξης.

· Ακύρωση των εθνικών και ευρωπαϊκών μνημονίων, καθώς επίσης των Συνθηκών και των κανονισμών από το Μάαστριχτ μέχρι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχουν μετατρέψει την ΟΝΕ σε ζώνη γερμανικής επικυριαρχίας.

· Ακύρωση της σημερινής αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης και επανασχεδιασμό της, με τρόπο που θα εξασφαλίζει τη σύγκλιση των οικονομιών, θα διασφαλίζει μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, θα εξισορροπεί τις εσωτερικές νομισματικές ανισορροπίες.

· Δημοκρατικό έλεγχο και ριζική αλλαγή του ρόλου και του προσανατολισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ θα πρέπει να χρηματοδοτεί απευθείας τα κράτη και να θέτει άλλα κριτήρια και προτεραιότητες στη νομισματική πολιτική -μεταξύ των οποίων το κριτήριο της περιορισμένης ανεργίας και της κάλυψης των κοινωνικών αναγκών.

· Αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού στο 5% του κοινοτικού ΑΕΠ και δραστική αύξηση των μεταβιβάσεων στα πιο αδύναμα κράτη, στο πλαίσιο μιας ριζικά διαφορετικής αναπτυξιακής δημοσιονομικής πολιτικής.

· Άμεσο τερματισμό της ολιγαρχικής μορφής διακυβέρνησης της Ε.Ε. Σημαντική ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο νομοθετικό και ελεγκτικό πεδίο, καθώς και του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων στα ευρωπαϊκά ζητήματα. Ισχυροποίηση του θεσμού των  δημοψηφισμάτων, εξασφάλιση της θεσμικής ενίσχυσης των οργανώσεων εργαζομένων και των κοινωνικών οργανώσεων σε αντίθεση με την αδιαφανή πρακτική lobbying που κυριαρχεί. Αναβάθμιση του ρόλου των Περιφερειών. Ουσιαστική τροποποίηση και νομοθετική κατοχύρωση της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

· Κατάργηση του αντεργατικού πλαισίου που έχει θεσπιστεί στην Ε.Ε. και διασφάλιση αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για όλους και όλες. Αύξηση σε μισθούς και συντάξεις, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν από τη δουλειά τους και τη σύνταξή τους. Αγωνιζόμαστε για την πλήρη ισότητα των φύλων σε αμοιβές, παροχές, ασφάλεια και συντάξεις. Διεκδικούμε τη διατήρηση και περαιτέρω διεύρυνση των εργασιακών κατακτήσεων των γυναικών. Αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη της επισφάλειας, για την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας. Ούτε ένας εργαζόμενος χωρίς πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Εξάλειψη της μαύρης εργασίας. Απαγόρευση των μαζικών απολύσεων. Πλήρης κάλυψη των ανέργων. Το 35ωρο – 5ήμερο – 7ωρο χωρίς μείωση μισθού παραμένει επίκαιρο, περισσότερο παρά ποτέ.

· Απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων, της απελευθέρωσης των αγορών και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών. Υποστήριξη των δημόσιων αγαθών. Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία ανοιχτή στην κοινωνία και τις ανάγκες της, ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας με δωρεάν πρόσβαση για όλους και όλες, δημόσια και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, ποιοτικές δημόσιες δομές φροντίδας και μέριμνας για παιδιά, ηλικιωμένους και ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

· Το δικαίωμα της απεργίας, οι θεσμοί εργατικού και κοινωνικού ελέγχου, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα δεν περιορίζονται από τα εθνικά σύνορα. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που υποτάσσουν τα κοινωνικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στις απαιτήσεις της ελεύθερης αγοράς, πρέπει να ανατραπούν (συντονισμός αγώνων, νομοθετικές ρυθμίσεις κλπ).

· Άμεσα μέτρα ενάντια στο μισθολογικό, κοινωνικό, φορολογικό και περιβαλλοντικό ντάμπινγκ, που αποτελεί σήμερα άμεσο κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ο ανταγωνισμός κρατών και περιφερειών για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων είναι ο μηχανισμός για την αμφισβήτηση των κοινωνικών και εργατικών κατακτήσεων.

· Εναρμόνιση του φορολογικού συστήματος στην ΕυρωπαϊκήΈνωση, που θα περιλαμβάνει: αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα υψηλά κέρδη, έντονα προοδευτική φορολογία εισοδήματος, έλεγχο της κίνησης των κεφαλαίων, κατάργηση των «φορολογικών παραδείσων», κατάργηση των έμμεσων φόρων για τα είδη πρώτης ανάγκης και αλλαγή της αναλογίας μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων υπέρ των πρώτων, προγράμματα δημόσιων επενδύσεων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Οι πρόσθετοι πόροι για τα τελευταία μπορούν να εξασφαλιστούν, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, από τη γενναία μείωση των στρατιωτικών δαπανών και από φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων, των μεγάλων περιουσιών και εισοδημάτων, της πολυτελούς κατανάλωσης.

· Προστασία του εισοδήματος των αγροτών με άμεσα μέτρα, στην κατεύθυνση της ριζικής αναθεώρησης της ΚΑΠ προς όφελος των μικρών και μεσαίων αγροτών και της οικολογικής αγροτικής παραγωγής. Προστασία της ορεινής και νησιωτικής αγροτικής παραγωγής.

· Εφαρμογή εξειδικευμένων νησιωτικών πολιτικών, όπως προβλέπουν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες και το Ελληνικό Σύνταγμα, προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη η έννοια της νησιωτικότητας.

· Τραπεζικό σύστημα υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο. Αποτροπή της τραπεζικής ενοποίηση, υπό τους όρους που έχουν αποφασιστεί. Απαγόρευση της κερδοσκοπίας με χρηματοπιστωτικά παράγωγα και προσανατολισμός των τραπεζών στην αποταμίευση και τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων με κριτήριο την απασχόληση και την προστασία του περιβάλλοντος.

· Μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο που θα αναμορφώσει την οικονομία στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των δημόσιων αγαθών, της κοινωνικής κατανάλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του ισχυρού δημόσιου χρηματοπιστωτικού τομέα, με έλεγχο της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

 

Υποστηρίζουμε μια παγκόσμια ρύθμιση των χρηματαγορών, που προϋποθέτει την καταπολέμηση της κερδοσκοπικής κίνησης των κεφαλαίων, την κατοχύρωση ειδικής φορολόγησης (φόρος τύπου Tobin), αλλά και τη ρύθμιση των χρεών του Τρίτου Κόσμου. Ταυτόχρονα, προϋποθέτει την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων που επιτρέπουν τη μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή του πλούτου.

 

Υποστηρίζουμε: τη μετάβαση του σημερινού ενεργειακού προτύπου που στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα, υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με σεβασμό στο εκάστοτε τοπικό οικοσύστημα. Την ενίσχυση του σιδηροδρόμου στις μεταφορές. Τον δραστικό περιορισμό των ρυπογόνων μεταφορών και μετακινήσεων. Μέτρα στήριξης της βιολογικής αγροτικής παραγωγής και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Την προστασία των θαλασσών από τη ρύπανση και την υπεραλίευση, των τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων και των φυσικών και πολιτιστικών τοπίων από τη γιγάντωση της τουριστικής βιομηχανίας.

 

Υποστηρίζουμε τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ενέργειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ακυρώσει τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις και να επανακτήσει προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος τις επιχειρήσεις ενέργειας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

 

Υποστηρίζουμε τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και την ανακύκλωση στην πηγή, τη μεταστροφή της βιομηχανικής παραγωγής από τα βραχύβια αγαθά σε επισκευάσιμα και επαναχρησιμοποιούμενα αγαθά μακράς διάρκειας.

 

Υποστηρίζουμε την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής πολιτικής ισότητας των φύλων και διεκδικούμε μέτρα που προωθούν την ισότητα αμοιβών και επαγγελματικής εξέλιξης ανδρών και γυναικών, την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και την στήριξη των θυμάτων, την εγγύηση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το δικαίωμα στη δωρεάν, ενταγμένη στο δημόσιο σύστημα υγείας, άμβλωση και αντισύλληψη.

 

Υποστηρίζουμε την προώθηση πολιτικών που στοχεύουν στην εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και των εξουσιαστικών σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων, για ουσιαστική συμμετοχή και εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική και κοινωνική ζωή σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

 

Αντιμετωπίζουμε το μεταναστευτικό ζήτημα με τον σύνθετο χαρακτήρα του. Τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα της εποχής μας είναι αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, που ξεριζώνει τους ανθρώπους από τις εστίες τους καθιστώντας τους θύματα πολέμων ή στερώντας τους τα στοιχειώδη μέσα επιβίωσης. Επιδιώκουμε την αλλαγή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής με κύρια κριτήρια την ευρωπαϊκή κοινωνική και οικονομική συνευθύνη και την αποτροπή φαινομένων υποαμειβόμενης μεταναστευτικής εργασίας. Κατάργηση των συμφωνιών «Δουβλίνο ΙΙ» και «Δουβλίνο ΙΙΙ», καθώς και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση, ώστε να απεγκλωβιστούν από τη χώρα μας οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ως τελικό προορισμό άλλα κράτη μέλη. Κατάργηση των πολιτικών αποτροπής, που οδηγούν σε μαζικούς πνιγμούς μεταναστών στη Μεσόγειο, και των μεσαιωνικών κέντρων κράτησης μεταναστών. Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές είναι γέννημα της ανάγκης και δεν μπορούν να αναχαιτιστούν με βίαια μέτρα. Υποστηρίζουμε μία πολιτική ένταξης των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και ταυτόχρονα μια παγκόσμια αναδιανεμητική οικονομική πολιτική υπέρ των φτωχών χωρών.

 

Ελληνικέ Λαέ

 

Εργαζόμενες και εργαζόμενοι, νέες και νέοι, γυναίκες και άνδρες,

αλλάζοντας αποφασιστικά το συσχετισμό των δυνάμεων μπορούμε να σταματήσουμε την καταστροφή και να ξεκινήσουμε τη νέα μας πορεία.

Αυτός είναι ο λόγος που το σχέδιο της Αριστεράς αφορά τη μεγάλη πλειονότητα των λαών της Ευρώπης.

Είμαστε εκατοντάδες χιλιάδες στην Ελλάδα και εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη που δίνουμε την ίδια μάχη.

Η μεγάλη ευθύνη και τιμή για τον ΣΥΡΙΖΑ να τεθεί επικεφαλής της εκλογικής μάχης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ο Πρόεδρος μας, Αλέξης Τσίπρας, συμβολίζει την ενότητα των λαών της Ευρώπης. Ενότητα που ξεπερνάει τα όρια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και μπορεί να μετατραπεί σε ένα παλλαϊκό Ευρωπαϊκό Κίνημα.

Όλοι μαζί να ενώσουμε τη φωνή και τη δύναμη μας.

Η μεγάλη μας δύναμη πρέπει να αναπτυχθεί μέσα στα κινήματα και τους φορείς των εργαζομένων, της νεολαίας, των δυνάμεων της διανόησης, στα πανεπιστήμια, στους ανθρώπους της τέχνης, στο κίνημα γυναικών και το φεμινιστικό κίνημα, στο κίνημα των ΑΜΕΑ και τα κινήματα των LGBTQ.

 

Συντονίζουμε την δράση της αριστεράς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το μήνυμα μας να φτάσει παντού:

 

Λαοί της Ευρώπης Ενωθείτε

Για την ανατροπή στην Ελλάδα, για την θεμελίωση της άλλης Ευρώπης.

_______________________________________________________________________________________________

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 

 

OΦΕΙΛΟΜΕΝΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Δ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

 

“Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο εφόσον δεν βασίζεται στις οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας. Προκύπτει μέσα από μία πολιτική συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά και της τρόικας για τον τρόπο υπολογισμού της λεγόμενης «άσπρης τρύπας» των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, των ΟΤΑ και ορισμένων ΔΕΚΟ. Η κυβέρνηση ζήτησε να υπολογιστεί η «άσπρη τρύπα» με ένα τρόπο που εγγυάται την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 για να μπορεί να επιχειρηματολογεί υπέρ του ελληνικού success story. “…

“Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης είναι σε μεγάλο βαθμό θεωρητική. Κατασκευάστηκε με την αλλαγή των κανόνων υπολογισμού της λεγόμενης «άσπρης τρύπας» και δεν έχει σχέση με τις πραγματικές δημοσιονομικές επιδόσεις που παραμένουν εξαιρετικά προβληματικές.”….

“Το ουσιαστικά ανύπαρκτο πρωτογενές πλεόνασμα αξιοποιείται από όλες τις πλευρές για να αναπτυχθεί μία ενδιαφέρουσα πολιτική μυθολογία. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι τελειώνουν τα πιο δύσκολα και πως έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται”……

 

Τα παραπάνω λόγια δεν τα υποστήριξε κάποιο στέλεχος της αντιπολίτευσης , αλλά ανήκουν στον Γ. Κύρτσο, υποψήφιο με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές και περιλαμβάνονται σε εκτενές άρθρο του στην εφημερίδα FREESUNDAY (21/1/2014) .

 

Η ΝΔ οφείλει να δώσει εξηγήσεις :

Ποιος έχει τελικώς δίκιο για το πρωτογενές πλεόνασμα ο κ. Κύρτσος που το χαρακτηρίζει ανύπαρκτο ή ο κ. Σαμαράς που πανηγυρίζει ;

Αν ο κ. Κύρτσος εκλεγεί τι θα υποστηρίζει στην Ευρωβουλή γύρω από το “successstory “ και τη «δημιουργική λογιστική » του πλεονάσματος;

Μήπως τελικώς ο κ. Κύρτσος έχει πει αλήθειες που τώρα αναγκάζεται να ξεχάσει ;

 

Την αλήθεια γύρω από το πρωτογενές πλεόνασμα τη γνωρίζει πλέον ο ελληνικός λαός . Γνωρίζει ότι βασίστηκε στην πιο ακραία , ισοπεδωτική και αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόστηκε τις τελευταίες δεκαετίες . Έχει επίσης αντιληφθεί πως αν παραμείνει ο κ. Σαμαράς στην κυβέρνηση τον περιμένουν ακόμα χειρότερες μέρες γι αυτό και θα τον στείλει σπίτι του .

 

 

Επισυνάπτεται το σχετικό link.

 

 

 

 

http://www.fskyrtsos.gr/economy/item/890-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B5%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CF%89-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD

 

25/4/2013

TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

______________________________________________________________________________________

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚEΦΑΛΑΙOΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

 

 

 

Μεγάλα κόλπα με φθηνά παραμύθια.

 

 

Το τελευταίο χαρτί της πριν τις εκλογές, παίζει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, με την στήριξη των περισσοτέρων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που πλασάρουν μια σειρά από απίστευτες ιστορίες τέλους της κρίσης, κρύβοντας την ίδια στιγμή τεράστια σκάνδαλα. Η έξοδος στις αγορές, το τέλος της λιτότητας και η αρχή της ανάπτυξης και κυρίως το πρωτογενές πλεόνασμα, που μέρος του θα πάει σε κοινωνικά «αδύναμους», είναι τα βασικά παραμύθια που εξελίσσονται σαν φούσκες και εύχονται να μην «σκάσουν» πριν το τέλος Μάιου. Παράλληλα, η λεηλασία στον χρηματοπιστωτικό τομέα συνεχίζεται με νέα μεγάλα κόλπα στην Eurobank και στην Εθνική, για τις οποίες όλοι εμείς πριν από 8 μήνες χρεωθήκαμε περίπου 13,8 δισ. Ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τους και τώρα ξεπουλιούνται για 2,5 δισ. ευρώ .

Ας δούμε σε ποια «πετυχημένα παραμύθια» γνωστότερα και σαν successstories στηρίζεται η φιλοδοξία της κυβέρνησης να κλέψει ψήφους στις ερχόμενες εκλογές, αγοράζοντας χρόνο για να περάσει όσα νέα μέτρα προφτάσει, σε όφελος των ελλήνων και ξένων καπιταλιστών .

 

Πρώτα η θρυλική έξοδος στις αγορές. Αποσιωπάται η αναβολή της προγραμματισμένης αξιολόγησης της χώρας που θα υπενθύμιζε ότι δεν έχουμε βγει από την κρίση, ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα νέα χρηματοδοτικά κενά που θα φέρουν καινούργιο Μνημόνιο και τελικά κάτι επουσιώδες για τους προεκλογικούς κυβερνητικούς υπολογισμούς, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αποκρύβεται επίσης, ότι τα ομόλογα εκδόθηκαν ρυθμιζόμενα από το αγγλικό και όχι το ελληνικό δίκαιο και με κρυφές άλλες νομικές δεσμεύσεις που αναβαθμίζουν τα αρπαχτικά Funds σε επίσημους δανειστές, με πρωτοφανή δικαιώματα «κατάσχεσης οποιουδήποτε τμήματος της ελληνικής δημόσιας περιουσίας με μόνη εξαίρεση τα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας» .

 

Αλλά και το επικό ελληνικό πλεόνασμα. Η κυβέρνηση μετά από επαναλαμβανόμενες «προσεγγίσεις», κατέληξε ότι είναι 3,4 δις ευρώ. Σίγουρα θα δεχτεί «πίεση» από την ανακοίνωση της Eurostat, ανάλογα βέβαια μαγειρέματα θα του κάνουν και οι ευρωπαίοι, αλλά αν υπάρχει έστω κάποια σχέση με την πραγματικότητα, θα το ορίσουν σαν έλλειμμα που μπορεί κυμαίνεται από το 12,7% του ΑΕΠ έως το 2,5% του ΑΕΠ, αν βέβαια υπολογίσουν τα 25 δισεκατομμυρίων ευρώ που έδωσε ο Σαμαράς στις ελληνικές τράπεζες ως κεφαλαιακή ενίσχυση και άλλα 14 περίπου για την εξυγίανση τραπεζών που εξαφανίσθηκαν (Αγροτική, ΤΤ, Proton κλ.).

 

Συμπλήρωμα στην εικόνα των δεικτών είναι το δημόσιο χρέος. Όταν χρεοκοπήσαμε το 2009 ήταν στο 129% του ΑΕΠ , σήμερα μετά από κουρέματα και άλλες σωτήριες πολιτικές άγριας λιτότητας βρίσκεται στο 175% . Η ίδια καταστροφική πτώση για το ΑΕΠ της χώρας. Το 2009 ήταν 231 δις ευρώ και σήμερα το ψάχνουμε γύρω στα 182 δις ευρώ. Ιστορικά οι σωτήρες της συγκυβέρνησης σε καιρό ειρήνης, πέτυχαν πτώση ρεκόρ σε 4 χρόνια 50 δις ευρώ !!. Όταν η επίσημη ανεργία πλησιάζει το 30% και οι προβλέψεις για ανάπτυξη δεν ξεφεύγουν από το αρνητικό πρόσημο .

Από την άλλη τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση, εστιάζουν στις τράπεζες, που από καταχρεωμένα και ζημιογόνα μαγαζιά, βαφτίζονται ατμομηχανές της ελληνικής οικονομίας και ανάπτυξης. Βέβαια οι εκλογές που έρχονται πιέζουν τους τραπεζίτες να λύσουν το “ιδιοκτησιακό” αλλά και την ανάγκη να δείξουν ότι μπορούν να περάσουν τα ευρωπαϊκά stresstests. Μπορεί οι έπαινοι να είναι για την δυνατότητα τους να αντλήσουν 8 δισ. ευρώ, μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών αλλά την σημαντική βρώμικη δουλειά της «ιδιωτικοποίησης» τους την έστρωσε η κυβέρνηση με τις σκανδαλώδεις αλλαγές στο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση, που επιτρέπουν την εκποίηση της κρατικής ιδιοκτησίας στις τράπεζες με ζημία του Δημοσίου, απαλλάσσοντας τα μέλη του ΤΧΣ από τις ευθύνες τους. Έτσι με πρόσχημα την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank, συμφώνησαν µε ομάδα από Funds που ονομάζονται θεσμικοί επενδυτές σε τιμή μετοχής 0,30 ευρώ ενώ η προηγούμενη τιμή που αγόρασε το Ελληνικό Δημόσιο την Eurobank είναι 1,54 ευρώ περίπου αλλά μαζί με το ΤΤ έγινε 1,27 ευρώ, οπότε το ποσοστό μείωσης, δηλαδή η ζημιά, είναι 76%.

 

Παρόμοιο κόλπο ετοιμάζεται με την Εθνική. Το καλοκαίρι η ΕΤΕ ανακεφαλαιοποιήθηκε με 9,75 δισ. ευρώ περίπου από το ΤΧΣ και ιδιώτες και τώρα ετοιμάζεται να πουληθεί με ζημιά γύρω στο 41,7% (από 4,29 ευρώ η τιμή της μετοχής όταν την αγόρασε το Ελληνικό Δημόσιο θα πουληθεί τώρα με 2,5ευρώ). Οι πιέσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνονται και με τη δυσκολία που το ΤΧΣ «έδωσε» την έγκριση του, μετά μαραθώνιες συσκέψεις και οριακή πλειοψηφία.
Πέρα απ τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης, το μείζον ζήτημα είναι ότι με τη μεθοδευμένη και υποστηριζόμενη κυβερνητικά άντληση κεφαλαίων μέσω ΑΜΚ, δρομολογείται ο πλήρης έλεγχος των Τραπεζών από ιδιωτικά εγχώρια και διεθνή κεφάλαια, κάτι που στρέφεται σε βάρος των αναγκών της κοινωνίας και της αντίληψής μας, για τη λειτουργία του πιστωτικού συστήματος.

 

Τους διαβεβαιώνουμε για άλλη μια φορά ότι καταγράφεται κάθε παράνομη ενέργεια και μαζί με τους εργαζόμενους στις τράπεζες, θα σταθούμε εμπόδιο στην κλοπή της περιουσίας του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη διερευνά τις νομικές διαστάσεις των ενεργειών της κυβέρνησης για να προχωρήσει άμεσα σε απόδοση ευθυνών έστω και μέσω δικαστικών ενεργειών.

 

 

25/4/2014

________________________________________________________________________________________

Δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου,

Βουλευτή Β’ Αθήνας και Υπεύθυνου ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ,

σχετικά με τη δημοσίευση της έκθεσης αξιολόγησης του Μνημονίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του Μνημονίου αναδεικνύει την εμμονή της Τρόικας στην άσκηση μιας πολιτικής που καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό χωρίς να αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί. Οι αντιφάσεις της πολιτικής του Μνημονίου, παρά τις όποιες προσπάθειες κυβέρνησης και Τρόικας, δεν μπορούν να κρυφτούν. Ειδικότερα:

– Παρά την καλύτερη, αλλά μη βιώσιμη, επίδοση των δημοσίων οικονομικών το 2013 – λόγω της μεγάλης υποεκτέλεσης των κοινωνικών δαπανών – τα δημοσιονομικά κενά παραμένουν για τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, υπάρχει κενό €2 δις το 2015, €3,8 δις το 2016 και €1,9 δις το 2017, για τα οποία θα απαιτηθεί όχι μόνο η συνέχιση των έκτακτων μέτρων αλλά πιθανά και η λήψη νέων.

– Η κατάρρευση των μισθών, που υποτίθεται ότι θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα, δεν έχει οδηγήσει σε μια σημαντική και βιώσιμη αύξηση των εξαγωγών. Οι προβλέψεις, μάλιστα, της Επιτροπής για την πορεία των εξαγωγών τα επόμενα χρόνια το επιβεβαιώνουν. Παρά την αποτυχία αυτή, προβλέπεται νέος γύρος μέτρων για τις ομαδικές απολύσεις και την ολοκλήρωση της διάλυσης του θεσμικού πλαισίου στα εργασιακά.

– Ενώ και στα υπόλοιπα πεδία πολιτικής παρατηρείται στασιμότητα, η συνταγή παραμένει η ίδια. Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις προβλέπονται χαμηλότερα, αλλά ζητείται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα μεταφραστεί σε χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ενώ τίποτα ακόμα δεν γίνεται για τη συνεχή αύξηση των κόκκινων δανείων. Οι απελευθερώσεις επαγγελμάτων και προϊόντων προχωρούν, αλλά οι τιμές ακόμα δεν έπεσαν, ούτε έφεραν επενδύσεις.

– Σε σχέση δε με το σημαντικότερο ζήτημα, τη βιωσιμότητα του χρέους, η κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Εξακολουθούν, βέβαια, Τρόικα και κυβέρνηση, να υιοθετούν την απολύτως παράλογη πρόβλεψη ότι το χρέος θα γίνει βιώσιμο, έχοντας πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 4% από το 2016 και έπειτα, ενώ παράλληλα ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα ξεπερνά το 3%.

Θα συνιστούσαμε, τέλος, σε όσους υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής φτάνει στο τέλος του, να διαβάσουν το κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου στο τέλος της Έκθεσης. Και ας μας εξηγήσουν έπειτα πώς γίνεται να τελειώνει το Μνημόνιο και να προβλέπονται μέτρα όχι μόνο για το 2015, αλλά μέχρι και το 2017. Το πρώτο βήμα για να τελειώσει ουσιαστικά η πολιτική του Μνημονίου είναι να εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   25/04/2014

 

__________________________________________________________________________________________

Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

στον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Εκτός από το να πετάει την μπάλα στην εξέδρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσει στον ελληνικό λαό για το ποιος εκφράζει επίσημα την κυβέρνηση και τη ΝΔ. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Κύρτσος που μιλά για «ανύπαρκτο» πρωτογενές πλεόνασμα ή ο πρωθυπουργός που πανηγυρίζει για την επίτευξή του;

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ     25/04/2014

_________________________________________________________________________________________

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

 

ΤOΣΑΒΒΑΤΟ 26/04 ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 27/04 ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 28/04 ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ

 

 

O Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη το Σάββατο 26/04 στην Πορτογαλία, την Κυριακή 27/04 στην Ισπανία (Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα – Γαλικία) και τη Δευτέρα 28/04 στην Πράγα στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ευρώπη, ως υποψήφιος γι την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

 

Το πρόγραμμά του έχει αναλυτικά ως εξής:

 

Σάββατο 26/04

 

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

 

14.30 (τοπική ώρα)_ Συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο της Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες στη Λισαβόνα.

21.30_Ομιλία σε εκδήλωση του Μπλόκο της Αριστεράς για τα 40 χρόνια από την 25 Απριλίου, επέτειο της Επανάστασης; των Γαρυφάλλων, στο Πόρτο

 

Κυριακή 27/04

 

ΙΣΠΑΝΙΑ

Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα Γαλικία

11.30_Ομιλία σε προεκλογική εκδήλωση της Εναλλακτικής Αριστεράς Γαλικίας.

Δευτέρα 28/04

 

ΤΣΕΧΙΑ

 

17.00_ Ομιλία σε προεκλογική εκδήλωση στην Πράγα.

 

 

24/4/2014         ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

__________________________________________________________________________________________

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΗΜ. ΒΙΤΣΑ ΣΤΟΝ REALFM (Κ. Μακρή)

 

 

–       Τελειώνει μια έντονη εβδομάδα για σας, ένα έντονο δεκαπενθήμερο αρνητικής δημοσιότητας μάλλον για τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τελειώνει και μια βδομάδα για την κοινωνία που ξαφνικά μαθαίνει ότι η πολιτική συμφωνία προεκλογικού χαρακτήρα που έχει κάνει η τρόικα με την κυβέρνηση θα αναρτάται όταν πλέον θα είναι μέτρα και έτσι θα την γνωρίζουμε. Τελειώνει και μια βδομάδα που ακόμα η Βουλή δεν έχει αποφασίσει πότε θα γίνει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για τα περί Χρυσής Αυγής και τον κ. Μπαλτάκο. Τελειώνει δηλαδή μια βδομάδα με αρνητικές ειδήσεις για την κοινωνία.

 

 

–       Σωστό είναι αυτό που λέτε για τη συζήτηση για τον κ. Μπαλτάκο, εκκρεμεί, δεν έχει προσδιοριστεί και ενδεχομένως να πάει και μετά τις ευρωεκλογές. Εγώ κατά κει το βλέπω.. Φαντάζομαι ότι και εσείς το βλέπετε…

 

Εγώ το βλέπω, παρά και τις φοβερές δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο πάει να μπει κάτω από το χαλί. Θα μου πείτε γιατί θέλω να το συνδέσω… Άστοχη η ενέργεια του κ. Σαμαρά να βάλει τον κ. Μπαλτάκο γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, που δείχνει και τη δυνατότητα κυβερνησιμότητας της ίδιας της κυβέρνησης.

 

–       Θα συμφωνήσουμε απόλυτα…

 

Εννοώ το εξής . Υπάρχει μια επικοινωνιακή προσπάθεια από τη μεριά της κυβέρνησης να καλυφθούν τα πραγματικά προβλήματα, να αρχίσουμε να συζητάμε για πράγματα που πρέπει να συζητηθούν σοβαρά θα έλεγα πριν απ΄ όλα και όχι με δημόσιες ανακοινώσεις, όπως είναι τα ζητήματα της Θράκης, που είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα…

 

 

–       Μέχρι τώρα συμφωνούσαμε απολύτως.. Λέτε ότι δεν συζητιούνται τα ουσιώδη και τα σοβαρά. Εσείς δεν έχετε ευθύνη γι αυτό; Που εδώ και 15 μέρες ασχολείστε εσωστρεφώς μόνο με τη ψηφοδέλτιό σας, αν θα είναι ο Βαρουφάκης, αν θα είναι ο Λαπαβίτσας, αν θα είναι ο Κρίτων Αρσένης και μόλις τελειώνει αυτό το ψυχόδραμα αρχίζει ένα δεύτερο που μπλέκει και η μειονότητα της Θράκης, ένα πολύ ευαίσθητο θέμα;…

 

Δεν ξέρω κανέναν άλλο τρόπο συγκρότησης ενός ευρωψηφοδελτίου παρά δια της εσωτερικής συζήτησης. Το ότι αυτή την εσωτερική συζήτηση την παίρνουν τα ΜΜΕ –τη δουλειά τους κάνουν- και προσπαθούν να την κάνουν εικόνα εξωστρεφή είναι άλλη διαδικασία…

 

–       Να ρωτήσω κάτι; Αφού λοιπόν προσπεράσατε το στάδιο ευρώ ή δραχμή και τη διαφωνία με τον κ. Λαφαζάνη και τη μειοψηφία, αμέσως μετά έρχεται το θέμα της κας Σαμπιχά Σουλεϊμάν, που μάλιστα ακόμα και η ΑΥΓΗ, με ένα επικριτικό της άρθρο για σας, ουσιαστικά επιχείρησε να σας το χρεώσει. Θέλω να ρωτήσω ήταν λάθος όλος αυτός ο χειρισμός;…

 

Γιατί κάνετε κατηγορηματική και καταφατική τοποθέτηση; Για παράδειγμα η σημερινή ΑΥΓΗ έχει ένα ωραίο άρθρο με τίτλο «Θεωρίες συνωμοσίας» Κάποιοι πήραν την πρώτη παράγραφο και την τελευταία παράγραφο, ξέχασαν δέκα παραγράφους στο ενδιάμεσο και άρχισαν να συζητάνε. Εγώ έκανα μια δήλωση εχθές σε σχέση και με το δισέλιδο που μου αφιέρωσαν ΤΑ ΝΕΑ –θέλω να κάνω ένα παράπονο και για τη φωτογραφία, έχω και πολύ καλύτερες. Έκανα λοιπόν μια δήλωση, με ρώτησαν τι λέτε γι αυτό το δημοσίευμα; Και είπα «βλακείες του συστήματος που νιώθει ότι χάνει τα προνόμιά του και φοβάται ότι θα χάσει και την εξουσία του». Αυτή δεν μεταφέρθηκε, για παράδειγμα. Ο κόσμος πρέπει να μαθαίνει τι γίνεται, τι κρύβει πίσω της αυτή η διαδικασία.

 

 

–       Ο καθένας –και δεν μιλάω για ΤΑ ΝΕΑ- μπορεί να πάρει ένα θέμα και να το πάει όπου θέλει. Όμως το θέμα έχει και μια μεγάλη ουσία και από εκεί δίνετε εσείς την αφορμή για να το πάρει ο καθένας και να το πάει όπου θέλει. Η ουσία λοιπόν είναι ότι τοποθετείτε μια υποψήφια σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή… την αποσύρετε Δευτέρα του Πάσχα, αρχίζει μετά μια ολόκληρη συζήτηση για το μειονοτικό και λέτε μετά ότι βάλαμε έναν άλλο υποψήφιο γιατί ήταν καλύτερος. Μα είναι τόσο απλό να βγάλεις μια Ρομά υποψήφια μουσουλμάνα, να βάλεις έναν άλλον, να ακουστούν όλα αυτά για το τουρκικό προξενείο σα να μην τρέχει τίποτα;…

 

 

Να σας απαντήσω πολύ σοβαρά και να θυμίσω και μερικά πράγματα. Κατ΄ αρχήν δικαίωμα μιας πολιτικής δύναμης είναι να εκτιμά μια κατάσταση και μετά να την επανεκτιμά. Έχουμε δώσει, κατά τη γνώμη μου, επαρκείς εξηγήσεις και στα μέλη μας και στην κοινωνία σε σχέση με αυτή μας την κίνηση. Θεωρήσαμε ότι τα προβλήματα τα οποία επέλυε ήταν πολύ μικρότερα από τα προβλήματα τα οποία δημιουργούσε. Μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για την ισοπολιτεία, την ισονομία και την πολυπολιτισμικότητα στην περιοχή της Θράκης, η οποία είναι μια ελληνική περιοχή. Και βεβαίως δεν μπορώ να καταλάβω τη συζήτηση που γίνεται λες και μπαίνουμε σ΄ ένα παιχνίδι κατασκόπων. Έχουμε αυτό το δικαίωμα; Νομίζω ότι το έχουμε. Άλλωστε θεωρεί κάποιος ότι ήταν μια άστοχη κίνηση; Να το θεωρήσουμε και παίρνω εγώ όχι την ευθύνη που μου αναλογεί, ολόκληρη την ευθύνη ότι θα έπρεπε να κάνουμε σαν κόμμα και προηγούμενα περισσότερες κινήσεις. Αυτό αμέσως συνδέεται με τη δυνατότητα κυβερνησιμότητας από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ; Ας ρωτήσουν λοιπόν τον κ. Μητσοτάκη, για την άστοχη κίνηση που είχε κάνει ως πρωθυπουργός με έναν συγκεκριμένο υπουργό Εξωτερικών, τον οποίον απέπεμψε ο αείμνηστος Κων/νος Καραμανλής από Σύνοδο αρχηγών, δηλαδή τον κ. Σαμαρά.

 

–       Είναι συμψηφιστικό….

 

Συμψηφιστικό είναι ή επιλεκτική διαδικασία επικοινωνιακής προώθησης …

 

–       .. Να μείνουμε στο ότι λέτε ότι ήταν μια άστοχη κίνηση…

 

 

.. Είναι δυνατότητα «κυβερνησιμότητας» να διατηρεί ο κ. Σαμαράς τον κ. Μπαλτάκο γραμματέα του κυβερνητικού συμβουλίου και να τον αποπέμπει γιατί ήταν άστοχη η κίνησή του να τον βάλει εκεί, γιατί αυτός είχε διαύλους με ναζιστικό κόμμα Δεν είναι συμψηφισμός αυτό.

 

–       Θέλω να πω το εξής.. Αυτά που λέτε για τον κ. Μπαλτάκο είπαμε εκ των προτέρων ότι έχουμε συμφωνήσει, έχουμε συνεννοηθεί σ΄ αυτό. Σας ρωτώ όμως τώρα κάτι πολύ συγκεκριμένο. Για παράδειγμα η επίκριση που ακούγεται, και μάλιστα από τους λεγόμενους Πασοκογενείς του   ΣΥΡΙΖΑ θέτουν θέμα Χριστόπουλου και λένε κάποιοι, καλά βγάλατε τη Σουλεϊμάν και αφήνετε τον Χρστόπουλο στο ψηφοδέλτιο που λέει ότι είναι μία και συμπαγής και ενιαία η μειονότητα επάνω;

 

Κατ΄ αρχήν θέλω να σας θυμίσω τη Συνθήκη της Λωζάννης η οποία μιλάει για μία θρησκευτική μειονότητα και να σας θυμίσω τις εγκληματικές ενέργειες που έχουν κάνει διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις, τουλάχιστον μέχρι το 1990, που απέκλειαν και πίεζαν και καταπίεζαν αυτή τη διαδικασία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη σωστή, ορθή θέση, κατά τη γνώμη μου, η οποία είναι ισονομία, ισοπολιτεία, πολυπολιτισμικότητα χωρίς διαιρέσεις και θεωρώντας όλους Έλληνες πολίτες. Αυτό δεν είναι σωστό;

 

–       Μα είναι Έλληνες πολίτες, αλλά σας λέω, αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Χριστόπουλος το έχει πάει αρκετά παραπάνω και μιλάει για μια ενιαία τουρκική μειονότητα.

 

Ο κ. Χριστόπουλος είπε, και μάλιστα έκανε και δήλωση μετά η οποία δεν μεταδόθηκε απ’ τα κανάλια, ότι αυτές οι πολιτικές διαμόρφωσαν τέτοια συμπαγή –, είπε για συμπαγές πράγμα, το πράγμα ήταν αδόκιμη λέξη, αλλά είναι κάθετη διαδικασία του προφορικού λόγου. Κι εγώ μπορεί να κάνω λάθος, κι εσείς μπορείτε να κάνετε λάθος στον προφορικό λόγο. Ο κ. Χριστόπουλος έχει παλέψει για τα δικαιώματα των μειονοτήτων….

 

–       Ήταν λεκτικό λάθος του κ. Χριστόπουλου, θεωρείτε;

 

Η λέξη «πράγμα» βεβαίως. Όλη του η λογική είναι πράγματα που έχει υποστηρίξει ως πανεπιστημιακός δάσκαλος πάντοτε στη λογική ενδυνάμωσης των δικαιωμάτων εκείνων των πληθυσμιακών ομάδων που διαχρονικά καταπιέζονται. Και μην ξεχνάμε ότι καταπιέζονται οι Ρομά σε όλη την Ελλάδα. Είναι κεντρικό ζήτημα η δυνατότητά τους και στην παιδεία, αλλά και στην στέγαση και την ύδρευση κ.λ.π.

 

–       Ναι, αλλά εσείς βγάλατε μια Ρομά από το ψηφοδέλτιο, που όπως ακριβώς λέτε είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιμάτων…

 

Θα μπορούσαμε να βάλουμε κάποιον άλλο Ρομά. Ας πούμε τον κ. Ν.Μυλωνά από την Ομοσπονδία των Ρομά «Ομηρος» ή κάποιον άλλο. Όμως η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου είναι δική μας ευθύνη και με βάση αυτή προχωράμε.

 

–       Και αν καταλαβαίνω σωστά δεν τίθεται κανένα θέμα και για τον κ. Χριστόπουλο, από αυτά που μου λέτε, παρά τις ενστάσεις που υπάρχουν περί απομάκρυνσής του από το ευρωψηφοδέλτιο, κατά τη γνώμη σας, δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα;

 

Όχι απλώς κανένα απολύτως θέμα, αλλά θεωρώ ότι ο κ. Χριστόπουλος με δύναμη θα υπερασπιστεί τις συλλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως έχουμε και προηγούμενα, όχι ως ΣΥΡΙΖΑ αλλά από τα άλλα κόμματα, μες στην Ευρωβουλή να διατυπώνονται προσωπικές θέσεις. Οι δικοί μας ευρωβουλευτές θα είναι μια συμπαγής ομάδα υπεράσπισης των ελληνικών δικαιωμάτων με επικεφαλής το Μανώλη Γλέζο.

Και θέλω να σας πω το εξής υπάρχει και ένα ζήτημα ισονομίας απέναντι στους υποψήφιους ευρωβουλευτές στη συζήτηση που γίνεται για τον κ.Χριστόπουλο που μάλλον τον ανεβάζει, σε σχέση με το φυσιολογικό συναγωνισμό.

 

–       Οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν….. Πάντως και για τον κ. Γλέζο, που έχει βεβαίως το σεβασμό όλων μας εννοείται, φάνηκε τουλάχιστον και το βλέπετε και σήμερα στον σχολιασμό πολλών εντύπων και διαδικτυακών site, ότι στα δύσκολα επιστρατεύετε πάντα τον Μανώλη Γλέζο για να κάνετε μια φυγή προς τα εμπρός.

 

Την άκουσα και τοποθετήθηκα επ΄ αυτής της λογικής. Εγώ δεν αμφισβητώ το σεβασμό, αλλά ο σεβασμός δεν πρέπει μόνο να υπάρχει αλλά και να φαίνεται. Τι εννοώ με αυτό; Είναι δυνατόν κάποιος να μου λέει ότι μια ιστορική προσωπικότητα ότι ο ίδιος θα δεχτεί να μπει σε επικοινωνιακά παιχνίδια ή σε πολιτικά παιχνίδια;

 

–       Δεν έτσι όπως το λέτε, όταν είναι να προσφέρεις στο κόμμα σου και στην παράταξή σου….. το κάνεις.

 

Ο Μανώλης Γλέζος, και νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε σε αυτό, το πρώτο και το κύριο πράγμα που έχει στο μυαλό του και στην ενεργητικότητα του δεν είναι το μικροκομματικό ή το κομματικό συμφέρον, είναι το συμφέρον της χώρας. Έχει γράψει βιβλίο για τις γερμανικές αποζημιώσεις – που εγώ το κράτησα και το λέω – και ένα μάρκο να ήτανε, έπρεπε να το διεκδικήσουμε. Γιατί είναι οφειλή μας απέναντι στις προηγούμενες γενιές και στην ιστορία της χώρας. Άρα, γι’ αυτό είπα ότι ο σεβασμός δεν πρέπει μόνο να υπάρχει αλλά να επιδεικνύεται κιόλας.

 

–       Έχω ακούσει πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι επιδιώκουν τη μέγιστη δυνατή διαφορά από τη Ν.Δ. για το βράδυ των ευρωεκλογών, και αυτό είναι λογικό, που είναι αναμενόμενο να φέρει και πολιτικές εξελίξεις, έχω ακούσει και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι και με μια ψήφο διαφορά για εμάς είναι νίκη. Τι από τα δυο ισχύει; Εννοώ, μήπως χαμηλώνετε τον πήχη;

 

Και τα δυο ισχύουν.

 

–       Έχει πολύ μεγάλη πολιτική διαφορά βεβαίως.

 

Ξέρετε πώς προσδιορίζουμε εμείς τη νίκη; Ο οριστική νίκη θα είναι όταν σταματήσει αυτή η πολιτική της καταστροφικής λιτότητας και όταν η χώρα θα μπει σε έναν εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό σχεδιασμό, ώσπου θα προστατεύονται όλο αυτοί και όλα αυτά που «μνημονιακά σφαγιάστηκαν»

Να κάνω μια παρένθεση. Ξέρετε τι σημαίνει 500 χιλιάδες αιτήσεις, δηλαδή 1 εκατομμύριο για ένα πεντακοσάρικο; Δείχνει την οικτρή κατάσταση της κοινωνίας μας. Αυτό δεν το καταλαβαίνουν;

Ένα ζήτημα, λοιπόν, είναι η συνεχής προστασία. Το δεύτερο ζήτημα είναι η ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας και το τρίτο είναι σοβαρές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, ξεκινώντας από τον τρόπο λειτουργίας αλλά και τις ευθύνες που έχει η ίδια η Βουλή.

 

–       Άρα, δεν μου απαντάτε με σαφήνεια, μάλλον πάτε για μια μεγάλη νίκη, αλλά και με μια ψήφο διαφορά θα είστε ευχαριστημένοι.

 

Σας απαντώ, πάμε για πολύ μεγάλη νίκη, πάνω σε αυτό εργαζόμαστε, σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε όλοι στραμμένοι και το μυαλό μας και την ενέργειά μας. Και νομίζουμε ότι αυτή η νίκη θα έχει δυο χαρακτηριστικά. Το πρώτο: σαφής καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και το δεύτερο ανοίγουμε ένα νέο δρόμο, όχι για να ελπίσει αλλά, για να προχωρήσει και ο ελληνικός λαός και οι λαοί της Ευρώπης.

Σε αυτή τη λογική είναι και το κεντρικό μας σύνθημα. Στις 25 του μήνα ψηφίζουμε, στις 26 του μήνα φεύγουν.

 

 

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

25/04/2014

___________________________________________________________________________________________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Τρίτη, 29 Απριλίου 2014, 7μμ, Αθηναΐδα

 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη 29 Απριλίου 2014 και ώρα 7μμ, στην Αθηναΐδα (Ιερά Οδός & Καστοριάς 34-36).

 

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΚΑΛΥΨΗ

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

25/04/2014

 

 

 

 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: