ΟΙΚΟΛ.ΠΡΑΣΙΝΟΙ : Δελτία Τύπου 25/04/2014 [ 16:14-16:55 ]


μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

25/4/2014

Η Κυβέρνηση απαντά στις καταδίκες του ΕΔΔΑ με επιχειρήσεις

«Ξένιος Ζευς»!

Η νέα επιχείρηση «σκούπα» που μόνο κατ΄ ευφημισμό μπορεί να ονομαστεί «Ξένιος Ζευς» με συλλήψεις και προσαγωγές στο κέντρο της Αθήνας και πρόσχημα την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, του παρεμπορίου και της διακίνησης ναρκωτικών διεξήχθη εχθές, Πέμπτη, την ίδια ημέρα που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Ελλάδα για έλλειψη νομιμότητας στην κράτηση δύο αλλοδαπών. Η «διαβολική» σύμπτωση είναι ενδεικτική της βαρύτητας που δίνει η Ελληνική Κυβέρνηση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η νέα καταδίκη της Ελλάδας αφορά στις προσφυγές της Αϊσαγιάχ Ερλιάνα Χερμάν από την Ινδονησία και του Μπάρντι Σεραζαντίσχιβιλι από τη Γεωργία, που εκδικάστηκαν από κοινού. Οι προσφεύγοντες είχαν συλληφθεί διότι δεν διέθεταν άδεια παραμονής και κρατήθηκαν για ένα εξάμηνο στις φυλακές, ενώ οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου απορρίφθηκαν. Όταν έληξε η περιπέτεια τους προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ, με αποτέλεσμα την καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύει την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, καθώς και για παραβίαση του άρθρου 5, που αφορά στo δικαίωμα στηv πρoσωπική ελευθερία και ασφάλεια και συγκεκριμένα της παραγράφου 4 του εν λόγω άρθρου, βάσει του οποίου «κάθε πρόσωπo στερoύμεvo της ελευθερίας τoυ συvεπεία σύλληψης ή κρατήσεως έχει δικαίωμα πρoσφυγής εvώπιov δικαστηρίoυ το οποίο οφείλει να απoφασίσει εvτός βραχείας πρoθεσμίας επί τoυ voμίμoυ της κρατήσεώς τoυ και να διατάξει τηv απόλυσή τoυ σε περίπτωση παράνομης κράτησης».

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τη νομολογιακή προσαρμογή στη σωρεία αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που καταδικάζουν τη χώρα μας για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση εντός των -κατ΄ ευφημισμό- «κέντρων κράτησης». Αντιθέτως, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, έπειτα από ερώτημα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας εξέδωσε την πρωτοφανή για τα νομικά χρονικά υπ΄ αριθμ. 44/2014 γνωμοδότησή του βάσει της οποίας κάθε ένας από τους μη απελαθέντες αλλοδαπούς μπορεί να μην αφεθεί ελεύθερος «αλλά να του επιβληθεί αυτόματα ο περιοριστικός όρος υποχρεωτικής διαμονής του στο κέντρο προαναχωρησιακής κρατήσεως μέχρις ότου συνεργασθεί με τις αρμόδιες αρχές», δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την επ΄ αόριστον κράτηση και βαπτίζοντας την απόλυτη στέρηση της προσωπικής ελευθερίας, περιοριστικό όρο.

Θυμίζουμε στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι ο βαθμός δεσμευτικότητας της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι αυξημένος, αφού η τελευταία προβλέπει και διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Επιπροσθέτως, τόσο η συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και η αναγνώριση του νομικού δεδικασμένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου βρίσκει έρεισμα στο άρθρο 53 της Σύμβασης, από το οποίο προκύπτει ότι οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ έχουν υποχρεωτική ισχύ για τα διάδικα συμβαλλόμενα Κράτη. Η συστηματική καταστρατήγηση του διεθνούς, αλλά και του εθνικού δικαίου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς και δημιουργεί συνθήκες πραγματικής κόλασης για μία σημαντική μερίδα ανθρώπων, των οποίων η ζωή και η αξιοπρέπεια έχουν την ίδια αξία με τη δική μας.

Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Περισσότερες πληροφορίες:

Ελεάννα Ιωαννίδου: 6932705289, Χ. Κατσούλη: 2103306301

___________________________________________________________________________________________

25/04/2014

Σχετικά με το νέο εθνικό αναπτυξιακό πρότυπο «Ελλάδα 2021» το οποίο παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Euro Working Group, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μάγκυ Δούση, δήλωσε:

«Ενώ ο διεθνής τύπος σχολιάζει χλευαστικά το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα η κυβέρνηση παρουσιάζει- στο περιθώριο της έκθεσης αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία- το νέο εθνικό αναπτυξιακό πρότυπο «Ελλάδα 2021″. Πρόκειται απλά για μια σοβαροφανή μετάλλαξη του αφηρημένου success story εν όψει εκλογών. Κατά την παρουσίασή του απουσίαζαν φυσικά συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ καταγράφηκαν οι προθέσεις της κυβέρνησης να ανασυγκροτήσει τους τομείς που με σχέδιο καταστρέφει».

Πληροφορίες :6937038083

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: