«ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ» 2014 – Μαυρομμάτι, γενέτειρα του Μεγάλου Πολέμαρχου του 21 Γεώργιο Καραϊσκάκη


 

C:\Users\Vaios\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\Karaiskakis_2.jpgC:\Users\Vaios\Desktop\KARAGOYNA - MAYRO0MMATI 2014.jpg

Σχέση μεταγενέστερων πολιτών με το Πάνθεο των Ηρώων και την Ιστορία

 

Αφιέρωμα-τιμής ένεκεν από το Θεσσαλό Πολίτη Βάιο Φασούλα   

Το συναίσθημα που νιώθει κανείς από τη σχέση που θέλει να έχει με την Ιστορία και τους ήρωες της, είναι ένα συναίσθημα που προκαλεί δέος και ρίγη, ένα ανατρίχιασμα και τράνταγμα που φτάνει μέχρι στα βάθια της ψυχής, ένα συναίσθημα φορτωμένο με συγκίνηση, περηφάνια και πατριωτισμό, λεβεντιά και κάλλος, συναίσθημα που προκαλεί το άκουσμα του γιγαντιαίου ονόματος Γεώργιος Καραϊσκάκης. Το ελάχιστο, σαν μεταγενέστερος κληρονόμος-Πολίτης μιας Ιστορίας που έχει κανείς να κάνει, είναι η παρουσία του να αποτίνει τον ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του και να αφήσει το νου του να ταξιδέψει πίσω και ακόμα, αν είναι μπορετό, να γίνει  υπόδουλος επί τετρακόσια χρόνια και στη συνέχεια να γίνει ελευθερωτής, έτσι που επιστρέφοντας στο παρόν να νιώσει το συναίσθημα ότι εκτέλεσε το καθήκον του έναντι μιας υπέρτατης υποχρέωσης αποτείνοντας την δέουσα τιμή στους ήρωες του 21.  

Στο Μαυρομμάτι, λοιπόν, πλήθος κόσμου βρέθηκε να τιμήσει δεόντως με την παρουσία του τα τεσσαρακοστά έβδομα (47) Καραϊσκάκεια 2014, εδώ στο Μαυρομμάτι, στη γενέτειρα του Ήρωα και Αρχιστράτηγου της επαναστατημένης Ελλάδας Γ. Καραϊσκάκη.

Το 2012 σε μια παρόμοια τιμητική αναφορά για τον ήρωα του 21 Γ. Καραϊσκάκη, ο γράφων μεταξύ άλλων έγραφε και τούτα:

    «Καραϊσκάκεια, λοιπόν, Ιστορική και Πολιτιστική Γιορτή Μνήμης, πλαισιωμένη από τις ένδοξες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας και κεντημένη με τα υφάδια του ύψιστου κάλλους των αξιών και της λευτεριάς. Επί τη ευκαιρία αυτής της τρανής και εξέχουσας ημέρας μνήμης του Αρχιστράτηγου Γ. Καραϊσκάκη, μιας ημέρας εγκλωβισμένης στα δίχτυα, όχι των Τούρκων, όπως στην εποχή των καπεταναίων του 21, αλλά στα δίχτυα των… πολιτισμένων ευρωπαίων, μεταφέρω και μια επισήμανση, μια άλλη διάσταση των Παγκόσμιων Αποδήμων Ελλήνων.     Πρόκειται για μια ασίγαστη μεγάλων μεγεθών ανησυχία των απανταχού αποδήμων ελλήνων, σ’ ό, τι αφορά τα σημερινά δυσάρεστα συμπαρομαρτούντα, για τα οποία, οι αγωνιστές του 21 θυσιάστηκαν χύνοντας το αίμα τους. Δεν είναι λίγες οι φωνές των αποδήμων απ’ όλα τα σημεία του Πλανήτη που διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν όχι μόνο τους «πολιτικούς» αλλά και τους γηγενείς Πολίτες, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για την σημερινή κατάσταση. Πάραυτα γεγονός είναι-και πρέπει να μείνει ως τέτοιο- ότι η σύσφιξη των σχέσεων αποδήμων και γηγενών, χωρίς καμία αμφιβολία αποτελεί προϋπόθεση ύπαρξης για την ίδια την Ελλάδα και τον ελληνισμό και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει όλοι μας να συνταχτούμε και να αποτρέψουμε το αρνητικό κλίμα».

Πριν κλείσουμε το σύντομο τιμητικό σχόλιό μας, θα ήταν παράληψή μας να μην αναφερθούμε στην πολυάριθμη συμμετοχή του κόσμου, (δείτε περισσότερα εδώ https://www.facebook.com/giotisdhm?fref=ts ) και βεβαίως να συγχαρούμε την απόλυτη επιτυχία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου, «Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ», την Τ.Κ. Μαυρομματίου και όσους συμμετείχαν στην όλη επιτυχή διοργάνωση. Η παρουσίαση και συμμετοχή διαφόρων Συλλόγων κάλυψε το εορταστικό ρεπερτόριο με παραδοσιακές μουσικές, χορούς και τραγούδια την δε παράσταση του όμορφου και του ωραίου, της δημοτικής αρχοντιάς, της γοητείας και του κάλλους, κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντα, έκλεψε ο Σύλλογος Γυναικών Μαγούλας με χορούς του Θεσσαλικού κάμπου, της ανεπανάληπτης «Καραγκούνας», όπως προαναφέραμε στις πρώτες αράδες για κείνο το έρμο συναίσθημα, έτσι και εδώ η πα-ρουσίαση αυτών των γυναικών της Μαγούλας (χωριό της Καρδίτσας) έδωσαν τη δική τους ξεχωριστή διάσταση με τις ενδυμασίες που στολίζουν ολάκερο τον Θεσσαλικό κάμπο και όχι μόνο, με τους ιεραρχημένους χορούς…, ηλικιωμένες Αρχόντισσες γυναίκες σύρανε πρώτες το χορό δίνοντας με τον τρόπο τους τη μύηση προς τους νέους και μια ανεξίτηλη θύμηση πως και ο χορός αρματωμένος με λυρικό λόγο στάθηκε στο ύψος του πολεμώντας την τότε τυραννία. Από τούτη τη θέση ο γράφων επιθυμεί να συγχαρεί θερμά και από καρδιάς τις γυναίκες της Μαγούλας για την παράσταση με το σπιθοβόλο πατριωτικό της Μάνας Καραγκούνας ανάστημα, που χάρισαν στους παρευρισκομένους προσκυνητές.

Μαυρομμάτι Καρδίτσας Απρίλιος 25 2014 pelasgos@fasoulas.de   www.fasoulas.de

C:\Users\Vaios\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\CZI1CXA2\DSC09648 (7).JPG

Αναρτήθηκε στις ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Ετικέτες: . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: