ΣΥΡΙΖΑ : Δελτία Τύπου 23/04/2014 [ 10:09-13:45-14:16-14:22-14:40-15:12-15:38-17:15-18:37-18:41-21:01-21:27 ]


ΣΥΡΙΖΑΠεριοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα,

σε Κρήτη – Ν. ΛασΙθίου –

Τετάρτη 23/4

 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σήμερα Τετάρτη 23/4, δεύτερη ημέρα επίσκεψής του στην Κρήτη, στο νομό Λασιθίου θα έχει το ακόλουθο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμά του έχει αναλυτικά ως εξής:

ΛΑΣΙΘΙ

10:00 πμ: Περιοδεία στη Νεάπολη, Εγκαίνια γραφεία ΣΥΡΙΖΑ

11:15 πμ: Επίσκεψη στον Άγιο Νικόλαο, όπου θα εγκαινιάσει το Εκλογικό Κέντρο της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Κρήτης.

13:00 μμ: Περιοδεία στη Σητεία, επίσκεψη στο νοσοκομείο της πόλης, συνάντηση με φορείς της περιοχής

18:00 μμ: Επίσκεψη στο Μακρύ Γιαλό. Εγκαίνια γραφείων οργάνωσης

20.00 μμ: Ομιλία σε ανοικτή συγκέντρωση στην Πλατεία Ηρώων στην Ιεράπετρα.

Παρακαλούμε για την κάλυψη

23/4/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

_______________________________________________________________________________________

sakΠαρουσίαση του ψηφοδελτίου και των προγραμματικών θέσεων

για τη λειτουργία των θεσμών του δήμου
Πέμπτη 24/4 – 12.30 μμ – Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
Την Πέμπτη 24 Απρίλη, στις 12.30 μμ. στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» θα παρουσιάσει τα πλήρη ψηφοδέλτιά της για τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου στην Αθήνα.

Στην εισήγησή του, ο υποψήφιος δήμαρχος Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα παρουσιάσει και τις προγραμματικές θέσεις της Ανοιχτής Πόλης για τη λειτουργία των θεσμών του Δήμου, τη διαφάνεια και τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.
Παρακαλούμε για την κάλυψη.

23-4-2014

To Γραφείο Τύπου

_________________________________________________________________________________________

NON PAPER

Σχετικά με τη μη συμμετοχή του υποψηφίου για την Προεδρία της Κομισιόν και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σε debate μεταξύ των υποψηφίων, που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, τη Δευτέρα 28 Απριλίου

23/4/2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε απάντησε θετικά στο συγκεκριμένο αίτημα, δεδομένου ότι η σχετική πρόταση ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση από τους διοργανωτές και με δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε από καιρό προγραμματισμένη περιοδεία σε Ευρωπαϊκές πόλεις για εκείνες τις μέρες. 

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος υποψήφιος που κάνει πραγματική καμπάνια (και όχι καμπάνια μόνο μέσα σε studio) σε όλη την Ευρώπη. Είναι λογικό η διαθεσιμότητά του να μην είναι απεριόριστη και ο σχεδιασμός της να μην μπορεί να αλλάζει εύκολα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Θα έχει τη δυνατότητα σίγουρα να «τηλεμαχήσει» με τους υπόλοιπους υποψηφίους στο επίσημο, κεντρικό debate που διοργανώνεται από την EBU στο ευρωκοινοβούλιο στις 15 Μαϊου.

Να υπενθυμίσουμε σε όσους ενδιαφέρονται μόνο για τη συμμετοχή Τσίπρα στο συγκεκριμένο ντιμπέιτ ότι εκκρεμεί ακόμη απάντηση από την μεριά των κ.κ Σουλτς και Γιούνκερ για τη συμμετοχή σε αντίστοιχο debate που θα διοργανώσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ελπίζουμε να τους πιέσουν εκείνοι που τους στηρίζουν στην Ελλάδα, ώστε να αποδεχθούν την πρόσκληση να έρθουν στη χώρα που αποτελεί τα τελευταία χρόνια επίκεντρο της πιο βάρβαρης πολιτικής λιτότητας. Είμαστε σίγουροι ότι από αυτήν την συνάντηση, αλλά και από τις επόμενες, θα προκύψει ένας πολύ ζωντανός και γόνιμος προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης. Κυρίως δε οι ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν ποια είναι η άποψη των υποψηφίων προέδρων για την Κομισιόν για το μνημόνιο που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και τις συνέπειές του.

________________________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

  • Νίκος Χουντής για τα στοιχεία του πρωτογενούς πλεονάσματος:

«Ζούμε, τελικά, σε μια χώρα που πλεονάζει η φτώχεια, η δυστυχία και η υποκρισία. Πλεονάζουν οι εκατομμύρια άνεργοι, οι χιλιάδες κλειστές επιχειρήσεις, η υπερφορολόγηση των φτωχών και των αδυνάτων και τα «δωράκια» στους ισχυρούς και τα μονοπώλια».

 

Με αφορμή τη σημερινή επιβεβαίωση των στοιχείων του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας από τη Eurostat, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

 

«Ζούμε, τελικά, σε μια χώρα που περισσεύουν τα λογιστικά πλεονάσματα, τα πλεονάσματα της φτώχειας και της δυστυχίας, τα πλεονάσματα της υποκρισίας.

Ζούμε σε μια χώρα που πλεονάζουν οι πολιτικές λιτότητας που έχουν δημιουργήσει 1.5 εκατ ανέργους, που έχουν κλείσει χιλιάδες επιχειρήσεις και εργοστάσια, που έχουν οδηγήσει έναν λαό στην κατατροφή.

 

Ζούμε σε μια χώρα που πλεονάζει η υπερφορολόγηση των φτωχών και των αδυνάτων και τα «δωράκια» στους ισχυρούς και τα μονοπώλια.

 

Αυτό είναι το success story του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου.

Αυτή είναι η παράσταση που δίνει ο Μνημονιακός θίασος σε Ελλάδα και Ευρώπη, ένα μήνα πριν τις εκλογές.»

 

 

23/04/2014                                          ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

__________________________________________________________________________________________

Δήλωση του Τάσου Κουράκη

Συντονιστή Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Αναπλήρωση μαθημάτων στις Πασχαλινές διακοπές. Το Υπουργείο Παιδείας αντιστρέφει πλήρως την πραγματικότητα»

Με υποκριτική αυστηρότητα, το Υπουργείο Παιδείας «κουνάει το δάκτυλο» στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, υποχρεώνοντάς τους να αναπληρώσουν τις χαμένες διδακτικές ώρες λόγω «καταλήψεων» εν μέσω Πασχαλινών διακοπών, υποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό, ότι οι διδακτικές ώρες που έχουν χαθεί στο δημόσιο σχολείο οφείλονται στις καταλήψεις και τους αγώνες των μαθητών και των εκπαιδευτικών : η πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας. Εάν η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αναζητά ενόχους για να φορτώσει τις ελλείψεις στην Δημόσια εκπαίδευση, θα πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να αναγνωρίσει τον εαυτό της ως μοναδικό υπαίτιο, διότι είναι οι δικές της αποφάσεις που δημιούργησαν χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες, με την κατάργηση των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και με την πρωτοφανή καθυστέρηση τοποθέτησης εκπαιδευτικών, ακόμα και για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Οι εκπαιδευτικοί-τους οποίους το Υπουργείο Παιδείας κοπιάζει να παρουσιάσει ως αδιάφορους ή τεμπέληδες-έχουν την αίσθηση καθήκοντος και την ευσυνειδησία που χρειάζεται και κυρίως διαθέτουν το παιδαγωγικό κριτήριο, ώστε να έχουν ήδη φροντίσει, σε συνεργασία με τους μαθητές τους, να αναπληρώσουν –πάνω από το μέτρο του δυνατού- τα κενά και τις ελλείψεις που δημιουργήθηκαν , όχι από την συμμετοχή τους σε αγώνες και διαμαρτυρίες αλλά από την ανεπάρκεια του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας.

Οι απειλές του υφυπουργού για «πειθαρχικές διώξεις» σε όσους εκπαιδευτικούς συμμετέχουν στις προγραμματισμένες στάσεις εργασίας, ασκώντας το συνταγματικό τους δικαίωμα στην απεργία, είναι όχι μόνο εκβιαστικές αλλά και άκρως επικίνδυνες για τη Δημοκρατία.

Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς τους, γνωρίζουν πολύ καλά «τις πταιει» για τις ελλείψεις στα δημόσια σχολεία και με τους αγώνες τους φροντίζουν να αποδώσουν τις ευθύνες εκεί που ανήκουν και να διεκδικήσουν μια καλύτερη δημόσια παιδεία.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   23/04/2014

______________________________________________________________________________________________

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

για την επικίνδυνη και ανεύθυνη στάση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Τις τελευταίες 2 ημέρες βλέπουμε την αποθέωση της επικίνδυνης ανευθυνότητας από την πλευρά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που στην προσπάθειά τους να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αντιλαμβάνονται το πόσο κρίσιμο και ευαίσθητο είναι το μειονοτικό ζήτημα στη Θράκη. Με τη διχαστική τους τάση τα δύο κόμματα ρίχνουν νερό στο μύλο ακροδεξιών εθνικιστικών επιδιώξεων, υπονομεύοντας έτσι την αρμονική συνύπαρξη της μειονότητας με την πλειονότητα, καθώς και σε σχεδιασμούς κύκλων του τουρκικού προξενείου, όπως εκδηλώνονται και με την προσπάθεια διαμόρφωσης μειονοτικού συνδυασμού στις ευρωεκλογές

Οι τελευταίοι που μπορούν να κατηγορήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εκπρόσωποι της εθελόδουλης κυβέρνησης των δανειστών, εκείνοι που έχουν μάθει να σκύβουν το κεφάλι και να μην λογαριάζουν τους Έλληνες πολίτες και τα συμφέροντα της χώρας.

Για μια ακόμη φορά, συγκεκριμένα ΜΜΕ αναδεικνύονται ως άξιοι συμπαραστάτες των κυβερνητικών κομμάτων σε αυτήν την επίθεσή ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η δική μας στάση είναι ξεκάθαρη και δεν υπακούει σε πρόσκαιρες μικροπολιτικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες . Είναι μια στάση ευθύνης που απορρέει από την αξιακή αρχή του σεβασμού όλων των πολιτών της περιοχής, και της θέσης ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να είναι ίσοι και να απολαμβάνουν των ίδιων δικαιωμάτων.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   23/04/2014

_________________________________________________________________________________________

Δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου,

Βουλευτή Β’ Αθήνας και Υπεύθυνου ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ,

σχετικά με την ανακοίνωση της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα

Το πρωτογενές πλεόνασμα που πιστοποίησε η Eurostat για το 2013 παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως η πρώτη μεγάλη επιτυχία για να «αλλάξει σελίδα η Ελλάδα». Προφανώς, και κατά αναλογία, φέτος που πρέπει να παρουσιάσουμε πλεόνασμα €2,8 δις και το 2016 που θα πρέπει να παρουσιάσουμε €9 δις θα χαιρετιστούν ως ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες. Αυτοί όμως οι «άθλοι» οικοδομήθηκαν και θα συνεχίσουν να στηρίζονται πάνω σε απίστευτες θυσίες του ελληνικού λαού και την κατάρρευση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού. Και συγχρόνως, τα συνεχόμενα πλεονάσματα σημαίνουν ότι μια φτωχή χώρα θα μεταφέρει διαρκώς πόρους στις πλουσιότερες, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο στο ελάχιστο τα διαθέσιμα ποσά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Αυτό που θα συνεχιστεί, που είναι άλλωστε και ο στόχος, είναι η πολιτική των χαμηλών μισθών και συντάξεων, η φορολογική αδικία και η περαιτέρω αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, τέλος, δεν λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, που αυξήθηκε το 2013 και ανήλθε σε 175% του ΑΕΠ, και για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μεγάλο κούρεμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υποχρέωση του Eurogroup να ανταποκριθεί στο πλεόνασμα δεν θα αλλάξει τις βασικές κατευθύνσεις που έχουν χαράξει οι υποστηρικτές των Μνημονίων “forever” εντός κι εκτός Ελλάδας.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   23/04/2014

__________________________________________________________________________________________

Δήλωση – Απάντηση του Πάνου Σκουρλέτη,

Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ,

στην Εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ

Ο ακροδεξιός λόγος της ΝΔ του κ. Σαμαρά αποκαλύπτεται πλέον σε όλες του τις διαστάσεις, μέσω της ακραίας εθνικιστικής και διχαστικής μισαλλοδοξίας. Πρόκειται για μια επικίνδυνη εξέλιξη για τα συμφέροντα της χώρας, που αναγνωρίζει στους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας ρυθμιστικό ρόλο στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας μας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ     23/04/2014

_______________________________________________________________________________________________

Δήλωση Δημήτρη Χριστόπουλου, υποψήφιου ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, κυρίας Άννας Ασημακοπούλου, περί τάχα επικίνδυνων και ανιστόρητων δηλώσεών μου, απαντώ:

Ζήτημα Λωζάννης δεν τέθηκε και δεν τίθεται, όπως άλλωστε μου έχει δοθεί η ευκαιρία να διευκρινίσω, όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια που ασχολούμαι με το ζήτημα, πριν μάλλον η κ. Ασημακοπούλου ειδικευτεί στα της Θράκης. Αντιθέτως, αυτό που τίθεται ως κρίσιμο ζήτημα σχετικά με τα θέματα της μειονότητας είναι ότι οι χρόνιες πολιτικές διακρίσεων του ελληνικού κράτους σε βάρος του συνόλου της μειονότητας έχουν σπρώξει μείζον τμήμα της στη «φιλόξενη» αγκαλιά του τουρκικού προξενείου. Απέναντι στην εθνικιστική λογική της μισαλλοδοξίας, από όπου και αν αυτή προέρχεται, η Αριστερά προτάσσει, όπως οφείλει, την αλληλεγγύη και την ενότητα των ανθρώπων, μειονοτικών ή μη, που βιώνουν όσο ποτέ άλλοτε την κοινωνική οδύνη. Θεωρώ την περαιτέρω συζήτηση με αυτούς τους όρους απολύτως παραπλανητική, άγονη και συνάμα επικίνδυνη.

*Δημοσίευση μόνο σε έντυπη μορφή

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ           23/04/2014

_______________________________________________________________________________________________

NONPAPER

                                                                                                 23/04/2014

 

Επαναλαμβάνουμε ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη και δεν υπακούει σε πρόσκαιρες μικροπολιτικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες. Είναι μια στάση ευθύνης, που απορρέει από την αξιακή αρχή του σεβασμού όλων των πολιτών της περιοχής, και της θέσης ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να είναι ίσοι και να απολαμβάνουν των ίδιων δικαιωμάτων και εναντιώνεται σε ακραίες εθνικιστικές επιδιώξεις, που υπονομεύουν την αρμονική συνύπαρξη της μειονότητας με την πλειονότητα, και σε σχεδιασμούς κύκλων του τουρκικού προξενείου όπως εκδηλώνονται με την προσπάθεια διαμόρφωσης μειονοτικού συνδυασμού στις ευρωεκλογές.

 

Υπό αυτό το πρίσμα, η οργάνωση Ξάνθης είχε βγάλει ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη Ντεβλέτ Μπαχτσελί και έκανε λόγο για προσπάθεια πυροδότησης κλίματος δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην ειρηνική συμβίωση των κατοίκων της Θράκης.

 

Υπό αυτή την έννοια και μετά τη γνωστοποίηση των δηλώσεων του Αχμέτ Κουρτ ζητήθηκε η παραίτηση το,υ κάτι που ο ίδιος έπραξε και παραιτήθηκε από το περιφερειακό ψηφοδέλτιο.

 

Δεν μπορεί να αποκρύπτεται από τα ΜΜΕ ότι σε αυτή την παρουσία του Μπαχτσελί παρέστησαν βουλευτές, πολιτευτές και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όπως οι Φαίκογλου Αχμέτ και Μάντατζη Τσετίν του ΠΑΣΟΚ, οι πολιτευτές, της ΝΔ, Αδνάν Πετσενίκ και Μεχμέτ Εμίνογλου και του ΠΑΣΟΚ, Μπαράν Μπουρχάν.

 

Παρατίθεται link για τα άνωθεν:

 

http://www.kanali6.gr/%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83/

___________________________________________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα,

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

 

 

Πολίτες της Ιεράπετρας

Χαιρετίζω στο πρόσωπό σας την Κρήτη που θέλει να «ανακαταλάβουμε» ο επί δεκαετίες υπουργός του ΠΑΣΟΚ και νυν οπαδός του κυρίου Σαμαρά, Θεόδωρος Πάγκαλος. Ξέρετε γιατί σας κήρυξαν ξαφνικά εκείνοι που «μαζί τα έφαγαν» τον πόλεμο από το ραδιόφωνο του Οργανισμού Λαμπράκη; Δεν είναι η μπαλωθιά που σκότωσε ένα συνάνθρωπο μας, που τους ενοχλεί. Δεν τους συγκίνησε η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής που δείχνει ότι η κατοχή, η χρήση και η κατάχρηση των όπλων φέρνει θάνατο. Αν ήταν αυτό θα είχαν λάβει μέτρα τόσα χρόνια που κυβέρνησαν τη χώρα. Είναι η «μπαλωθιά» που δίνει ο κρητικός λαός στους φθαρμένους πολιτικούς, στα φθαρμένα κόμματα που μας έφεραν ως εδώ, στη φθαρμένη πολιτική του κυρίου Σαμαρά, με τον οποίο έχουν συμμαχήσει οι κάθε λογής Πάγκαλοι. Αυτή η «μπαλωθιά» τους καίει και τους πονάει.

Γιατί είχαν καλομάθει χρόνια τώρα, θα θεωρούν τη δημοκρατική Κρήτη φέουδό τους. Και δεν εννοούν να καταλάβουν πώς ο κρητικός λαός τόλμησε να σηκώσει κεφάλι. Κι αφού δεν εννοούν να σας καταλάβουν, φτάνουν στην πολιτική σχιζοφρένεια να θέλουν να σας ανακαταλάβουν. Αλλά δε θα τους περάσει.

Φίλες και φίλοι.

Επιτρέψτε μου με αφορμή αυτό το ακραίο κρούσμα εκλογικού θεατρινισμού, να ξεκαθαρίσω κάτι: Οι επικείμενες εκλογές δεν είναι και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνουν μια πασαρέλα βλακείας, ψεύδους, και συκοφαντίας. Μια επίδειξη των δυνατοτήτων που έχει ο θηριώδης μηχανισμός των δυνάμεων του μνημονίου στην απάτη, στο μοντάζ, στη διαστρέβλωση, στην κατασκευή μιας τεχνητής πραγματικότητας, στην παραγωγή και αναπαραγωγή κλίματος ανωμαλίας. Και μια απόδειξη φόβου από εκείνους που τρέμουν την ομαλή, δημοκρατική, με επιχειρήματα αντιπαράθεση, και καταφεύγουν στην ακραία κινδυνολογία. Για να αποδειχτεί ότι ο κύριος Σαμαράς, η ακροδεξιά σέχτα του Μαξίμου, και οι σύμμαχοί τους, αποτελούν πηγή κινδύνων για τη χώρα, για τους πολίτες, για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων.

Καταγγέλλω τον κύριο Σαμαρά και την παρέα του ότι εκπροσωπούν την ανωμαλία, επιδιώκουν την ανωμαλία, μεταφέρουν την ανωμαλία από τις θεσμικές κορυφές μέχρι το τελευταίο ελληνικό σπίτι. Ανωμαλία στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, που διέπονται τον τελευταίο καιρό από μια αρχή: Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ανωμαλία στην κοινωνία, όπου δικαιώματα, ελευθερίες, μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, θεσπισμένα μέτρα προστασίας, γίνονται κουρελόχαρτα. Ανωμαλία για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, που βλέπουν τη ζωή τους να ρημάζεται, τα εισοδήματα να εξανεμίζονται, τα παιδιά τους να απελπίζονται και τι προοπτικές τους να μηδενίζονται. Ανωμαλία στη δράση του κράτους που έχει καταντήσει κράτος-εκβιαστής, κράτος-ληστής, κράτος που αντί να στέκεται κοντά στον πολίτη στέκεται απέναντί του, φορολογεί αλύπητα, παραβιάζει τις υποσχέσεις και τους κανόνες που το ίδιο έχει θεσπίσει, φυλακίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία στα κελιά του ΣΔΟΕ και των μηχανισμών καταδίωξης. Ανωμαλία στις ανθρώπινες σχέσεις που πλήττονται από τη μιζέρια της μνημονιακής καθημερινότητας. Ανωμαλία στην υγεία, στην παιδεία, στο περιβάλλον, σε κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων.

Αυτή η παρατεταμένη ανωμαλία πρέπει πολίτες της Ιεράπετρας, συντρόφισσες και σύντροφοι, να τελειώσει. Τον ξέρουμε τον ένοχο κι είναι γνωστή η αιτία. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτό το καθεστώς ανώμαλων μέτρων, ανώμαλων ρυθμίσεων, που επιβάλλονται με ανώμαλα μέτρα. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν δικαίωμα στην ομαλότητα. Σε μια ζωή που δεν πληγώνεται από την αγωνία για το αύριο. Με ένα σύστημα αξιών και ρυθμίσεων που δεν αλλάζει κατά τα γούστα της τρόικας και της κυρίας Μέρκελ.

Ως εδώ. Το δίλημμα γίνεται κάθε μέρα πιο ξεκάθαρο.

Με την Αριστερά ή με την Μέρκελ. Με την Ελλάδα ή με τη Βαυαρία.

Και τελικά: Με την ομαλότητα ή με την ανωμαλία.

Ρωτάω στο σημείο αυτό: Δεν είναι ανωμαλία ανώμαλων εγκεφάλων, που περιφρονούν το λαό μας, η απόφαση για την απόθεση των χημικών της Συρίας στη γειτονιά σας; Δεν είναι ανωμαλία η μετατροπή της Κρήτης σε χημική βόμβα που απειλεί τους κατοίκους της και το περιβάλλον; Δεν είναι ανωμαλία να επιχειρούν να κλείσουν το νοσοκομείο της Ιεράπετρας και να αφήνουν δίχως καρδιολόγο το νοσοκομείο της Σητείας. Δεν είναι ανωμαλία να επεμβαίνει ασύστολα ο Γερμανός κύριος Σόιμπλε και η και Μέρκελ με τις επισκέψεις και τις δηλώσεις της στα εσωτερικά της Ελλάδας για να μας συμβουλέψει, δηλαδή να μας διατάξει, να ψηφίσουμε Σαμαρά; Δεν είναι ανωμαλία να υποτάσσονται υπουργοί, η Βουλή, το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, στις θελήσεις του Βερολίνου; Δεν είναι ανωμαλία, όχι μόνο να μην αντιστέκονται σ’ αυτό, αλλά και αν το θεωρούν ρεαλιστική πολιτική που δήθεν θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση;

Πολίτες της Ιεράπετρας

Είναι καιρός να τελειώνουν τα ψέματα. Είναι καιρός να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας. Είναι καιρός να αλλάξουμε τα δεδομένα. Ας δούμε την αλήθεια κατάματα:

Η Αριστερά ήταν πάντα μια δύναμη αλλαγής, προόδου, υπεράσπισης των αδύνατων, υπεράσπισης της πατρίδας. Απέδειξε με αγώνες, θυσίες, διωγμούς, την αφοσίωσή της στο λαό, στις ιδέες της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το παρελθόν μας είναι η συστατική επιστολή μας. Τα χέρια μας είναι καθαρά. Όμως μέχρι τώρα ήμασταν μια δύναμη αντιπολίτευσης. Μια δύναμη κοινωνικής διαμαρτυρίας και αντίστασης. Εκεί μας έταζε ο λαός κι εκεί κάναμε το καθήκον μας απέναντί του, χωρίς να τσιγκουνευτούμε κόπο και θυσίες.

Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Το παλιό σάπισε, κακοφορμίζει, δηλητηριάζει την κοινωνία και τη χώρα. Δανειστές, αγορές, ξένοι προστάτες, λαίμαργα funds, διαπλεκόμενοι και τραπεζίτες, έχουν πέσει πάνω στο σώμα της πατρίδας και της κοινωνίας. Και η αριστερά είναι η παράταξη που μπορεί να μετατρέψει την απελπισία και την οργή σε δύναμη αλλαγής και ανατροπής. Να αντιμετωπίσει την ανωμαλία, να εξουδετερώσει τους κινδύνους για την πατρίδα και τη δημοκρατία.

Δεν έχουμε δοκιμαστεί σε ρόλους κυβερνητικούς. Ναι. Που πάει να πει ότι δεν προσκυνάμε κανέναν, δεν έχουμε παρτίδες με κανένα Καίσαρα, δεν έχουμε φθαρεί από τις καρέκλες της εξουσίας. Έχουμε μεγάλες φιλοδοξίες -να ανοίξουμε πόρτες και παράθυρα στον ήλιο μιας νέας Ελλάδας. Έχουμε μεγάλο κουράγιο -δεν πρόκειται να τα διπλώσουμε μπροστά σε κανένα ισχυρό, ντόπιο ή ξένο. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες -πείρα, γνώση, ωριμότητα, αίσθημα ευθύνης. Έχουμε το γνώθι σ’ αυτόν -ξέρουμε και διακηρύσσουμε ότι δεν είμαστε σωτήρες κι ότι χωρίς την ενεργό συμμετοχή και παρέμβαση του λαού καμιά αλλαγή δεν μπορεί να γίνει. Πάνω από όλα όμως θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αισθανόμαστε και είμαστε έτοιμοι. Και δεν ζητάμε την ψήφο του λαού για να την εξαργυρώσουμε στα διεθνή και εσωτερικά παζάρια όπως κάνουν χρόνια τώρα οι δυνάμεις του δικομματισμού που κατέρρευσε. Αυτοί είναι κολαούζοι της κυρίας Μέρκελ και του κυρίου Σόιμπλε στην επιβολή των μνημονίων, της λιτότητας, του αυταρχισμού, της ανωμαλίας. Εμείς είμαστε κομμάτι του ελληνικού λαού, συμπαραστάτες του στον αγώνα να σπάσουμε αυτόν τον άξονα που δυναστεύει τις ζωές μας και φράζει το μέλλον μας.

Γι’ αυτό μας συκοφαντούν

Εμείς κι εσείς μαζί είμαστε ο φόβος τους.

Γι’ αυτό χτίζουν εκβιασμούς και τείχη ψεύδους -για να μην ενωθεί η αριστερά με τα μεγάλα λαϊκά ρεύματα της αλλαγής. Ο λαός που ξυπνάει είναι τρομερή δύναμη. Αυτό φοβούνται.
Φίλες και φίλοι

Μας λένε εξτρεμιστές. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν έχουμε παρτίδες με κανένα Καίσαρα του πλούτου, της διαπλοκής και της εξουσίας που κατέστρεψαν τη χώρα. Μας κατηγορούν ότι είμαστε κατά της Ευρώπης. Ξέρετε γιατί; Γιατί είμαστε κατά της δικής τους Ευρώπης, που επιλέγει κάθε μέρα τα τελευταία χρόνια το μεσαίωνα αντί για το διαφωτισμό, τον αυταρχισμό αντί για τη δημοκρατία, τη λιτότητα αντί για την αλληλεγγύη. Μας λένε οπαδούς του κρατισμού. Ξέρετε γιατί; Γιατί είμαστε αντίθετοι στο ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών που συνδέονται με την ίδια τη ζωή του λαού μας, όπως το νερό, η ενέργεια, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Μας λένε ότι δεν στηρίζουμε τις επενδύσεις. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν στηρίζουμε επενδύσεις καταστροφής του περιβάλλοντος και διασπάθισης του δημόσιου πλούτου όπως το έγκλημα στις Σκουριές στη Χαλκιδική ή στη Μονή Τοπλού, εδώ στη Κρήτη. Μας λένε υπονομευτές του τραπεζικού συστήματος. Ξέρετε γιατί; Γιατί καταγγέλλουμε το τεράστιο σκάνδαλο, να ζουν οι τράπεζες με δανεικά που αρπάζουν από το τραπέζι του φτωχού και να παραδίνονται στους τραπεζίτες, για να συνεχίσουν την εκμετάλλευση του φτωχού. Μας λένε εχθρούς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ξέρετε γιατί; Γιατί πολεμάμε και θα πολεμάμε μέχρι τέλους τη διαπλοκή, το άρρωστο σύμπλεγμα πολιτικής εξουσίας και μεγάλων συμφερόντων.

Ας το πω, λοιπόν, για άλλη μια φορά με την ευκαιρία. Η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας της αριστεράς θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να καθίσουν στο σκαμνί όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο της οικειοποίησης των τραπεζών από τους ίδιους ανθρώπους που τις οδήγησαν στην πτώχευση. Και θα εξαντλήσει όλα τα όπλα της δημοκρατίας, του Συντάγματος, και της ανεξάρτητης δικαιοσύνης για να εξαλείψει το καρκίνωμα της διαπλοκής που παραμορφώνει το σώμα της πατρίδας, υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, μετατρέπει την πολιτική σε σέρβις μεγάλων συμφερόντων.
Πολίτες της Ιεράπετρας

Πίσω από την χυδαία προπαγάνδα όλου του συστήματος διαπλοκής, πίσω από το success story, κρύβεται αυτό που έχουμε αποκαλύψει εδώ και ένα μήνα. Ένα νέο μνημόνιο. Το έχει ήδη συμφωνήσει ο κ. Σαμαράς και σε αντάλλαγμα πήρε τα «δώρα» της κ. Μέρκελ, την στήριξη του κ. Σόιμπλε και τους επαίνους όλων των κερδοσκόπων. Ζητήσαμε να το καταθέσουν στη Βουλή. Αλλά για κακή τους τύχη, ένα-ένα τα σημεία του νέου μνημονίου, αυτής της νέας βαρβαρότητας, βγαίνουν στη φόρα. Και αυτό είναι το πραγματικό προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Σαμαρά.

  • Απελευθέρωση απολύσεων.
  • Γενίκευση της ενοικίασης εργαζομένων ακόμα και στο δημόσιο.
  • Κατάργηση τριετιών που σημαίνει ότι όλοι οι μισθοί θα πάνε στο επίπεδο του βασικού.
  • Κατάργηση οικογενειακών δικαιωμάτων.
  • Νέα μείωση συντάξεων ακόμα και των αναπηρικών.

Μετά την κάλπη όλα. Μέχρι την κάλπη κρύβονται. Όπως ακριβώς έκαναν και το 2012, όταν έταζαν επαναδιαπραγμάτευση πριν τις κάλπες ενώ είχαν έτοιμο το μεσοπρόθεσμο και τα νέα μέτρα για μετά. Όπως δεν δίστασαν ακόμα και για το θέμα του κατοχικού δανείου, των πολεμικών αποζημιώσεων, να αραδιάσουν ψέματα. Αλλά εκτέθηκαν από τους ίδιους τους προστάτες τους, τους Γερμανούς. Που ανακοίνωσαν επισήμως ότι το θέμα του κατοχικού δανείου ουδέποτε ετέθη από την ελληνική κυβέρνηση στην κ. Μέρκελ. Δεν είναι μακριά η μέρα όμως. Που θα τεθεί, θα διεκδικηθεί και θα δικαιωθεί ιστορικά το θέμα του κατοχικού δανείου. Η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι κυβέρνηση υποτέλειας, δεν θα την κρατά κανείς από πουθενά. Θα είναι κυβέρνηση της αριστεράς. Θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Πριν δυο μέρες ήταν η μαύρη επέτειος της 21ης Απριλίου. Επέτειος επίκαιρη όχι μόνο για λόγους ιστορίας ή και τιμής σε όσους είπαν τότε το μεγάλο όχι στο φασισμό. Αλλά και γιατί ο φασισμός σηκώνει και σήμερα κεφάλι. Με το άσχημο πρόσωπο της εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Αλλά και με το πρόσωπο εκείνων που ορκίζονται στο συνταγματικό τόξο, αναμασούν τις θεωρίες των δύο άκρων, κατέχουν θέσεις ευθύνης στο δημοκρατικό καθεστώς, και βυσσοδομούν στο παρασκήνιο με τους νεοναζί κατά της δημοκρατίας. Η υπόθεση Σαμαρά-Μπαλτάκου-Κασιδιάρη έσκισε λίγο το παραπέτασμα αυτού του ανίερου ναού. Αποκάλυψε ότι οι φρουροί της δημοκρατίας συνωμοτούν με τους εχθρούς της.

Ο άξονας των μνημονίων διεμβολίζει την ίδια τη δημοκρατία. Ο αυταρχισμός, τα μέτρα καταστολής, η μετατροπή της Βουλής σε βιομηχανία νομοσχεδίων ενός άρθρου, η περιφρόνηση του πρωθυπουργού προς τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αποδείχτηκε ότι ήταν η διαδρομή προς τις σκοτεινές κρεβατοκάμαρες της Χρυσής Αυγής. Αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα σήμερα Οι αυτουργοί των μνημονίων. Οι παραγωγοί της ανωμαλίας, Θεωρούν ακόμη και τη δημοκρατία αναλώσιμη.

Κι αυτό κάνει επιτακτικό το καθήκον όλων μας:
Να τελειώνουμε με το παλιό, το φθαρμένο, το αυταρχικό, το επικίνδυνο, το αντιδημοκρατικό που εκπροσωπεί η κυβέρνηση Σαμαρά. Να τελειώνουμε μ’ αυτούς εδώ και τώρα. Και να σταθούμε απέναντι στον άξονα που θέλει την Ελλάδα όχημα ξένων και εχθρικών στο λαό της συμφερόντων. Αυτή είναι η δική μας πρόταση ευθύνης, μάχης και εξουσίας. Αυτό καθορίζει και το χαρακτήρα της εκλογικής μάχης και στα τρία μέτωπα -ευρωεκλογές, περιφέρειες, δήμοι. Να ηττηθούν παντού οι δυνάμεις των μνημονίων. Να ηττηθούν συντριπτικά και απόλυτα. Να δώσει ο ελληνικός λαός την ευκαιρία σε πρόσωπα άφθαρτα, με αγωνιστικό βιογραφικό, με γνώση των προβλημάτων, αλλά και αποφασισμένα να δώσουν τη μάχη κατά της καταστροφής, να αναλάβουν την ευθύνη στους δήμους και στις περιφέρειες.
Να δώσει την ευκαιρία εδώ στη Κρήτη να ξεκινήσει η μεγάλη ανατροπή, με τον Μιχάλη Κριτσωτάκη για τη Περιφέρεια. Για να ξαναγίνει η Κρήτη η δυναμική οικονομία που όλοι θαυμάζαμε. Για να χτυπηθεί άμεσα η ανεργία που κάνει το νησί να αιμορραγεί. Για να σταματήσει η καταστροφή των κοινωνικών υποδομών. Θέλουν την Κρήτη χώρο φαραωνικών σχεδίων και κατασκευών, δίνουν την Κρήτη λάφυρο στα μεγάλα συμφέροντα. Η Κρήτη, όμως, αξίζει μία καλύτερη μοίρα.
Μπορούμε να αντιστρέψουμε τη συνεχιζόμενη παρακμή της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Προέχει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας. Και δεν είναι λίγοι οι αγρότες και στο Λασίθι που προσπαθούν πρωτοποριακά εγχειρήματα, οι αμπελουργοί και οι οινοπαραγωγοί της Κρήτης κάνουν τεράστια βήματα για την αναβάθμιση του κρασιού, πολλές εξαιρετικές προσπάθειες τυποποίησης ποιοτικών προϊόντων της κρητικής γης έχουν ξεκινήσει, δυστυχώς όμως χωρίς την υποστήριξη της πολιτείας. Αυτή τη Κρήτη που παλεύει, τη Κρήτη που αντιστέκεται, που δίνει τη μάχη της παραγωγικής ανασυγκρότησης, χωρίς κρατική αρωγή, χωρίς εργαλεία και μέσα που αφειδώς έπρεπε να προσφέρει η πολιτεία, αυτήν την Κρήτη εμείς θα στηρίξουμε, αυτήν την Κρήτη οραματιζόμαστε. Η Κρήτη χρειάζεται αναπτυξιακό όραμα και σχεδιασμό. Χρειάζεται κατεπειγόντως χωροταξικά σχέδια παντού. Χρειάζεται να προστατεύει τους υπέροχους φυσικούς θησαυρούς της από το Λαφονήσι, το Μπάλλο και τη Σαμαριά μέχρι το Βάι. Η Κρήτη χρειάζεται να ζωντανέψει την ενδοχώρα της, συνδέοντας τον τουρισμό με τον πολιτισμό και την εξαιρετική παραγωγή της. Η Κρήτη χρειάζεται να αξιοποιήσει το επιστημονικό της δυναμικό και τα εξαιρετικά της πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Χρειάζεται να ανοίξει νέους δρόμους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και στους τομείς της ανακύκλωσης, να δώσει νέα παραδείγματα στην αναμόρφωση των πόλεων και στην ανάδειξη του μοναδικού αρχιτεκτονικού της πλούτου.
Πολίτες της Ιεράπετρας

Σε αυτές τις εκλογές έχουμε τρεις κάλπες αλλά μια επιλογή. Να νικήσουμε. Να σταματήσουμε τη καταστροφή. Να γυρίσουμε σελίδα. Για τη Κρήτη, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη. Γιατί σε αυτές τις εκλογές πάνω από όλα ψηφίζουμε για τις ζωές μας.

Με ρωτάνε ποιο είναι το όριο της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές της εκλογές. Απαντώ: Να είναι τέτοιο το αποτέλεσμα σε όλες τις κάλπες, ώστε να σηματοδοτήσει ένα τέλος και μια αρχή. Τέλος στο ανώμαλο καθεστώς με βούλα Βερολίνου. Αρχή για την Ελλάδα ανθρωπιάς και της προόδου.

Τέρμα η ανοχή. Τέλος στην υπομονή. Στις 18 και στις 25 ψηφίζουμε στις 26 φεύγουνε. Και γυρίζουμε σελίδα.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 23/04/2014

______________________________________________________________________________________

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις αστείες δικαιολογίες της ΝΔ για τους πολιτευτές της και τους υποψηφίους της στη Θράκη

Οι δικαιολογίες της ΝΔ ότι οι υποψήφιοί της, αντίστοιχα για το Δήμο Κομοτηνής Χασάν Χασάν, αντιπρόεδρος της νεολαίας ΝΔ στη Ροδόπη, και Οντέρ Μουμίν, για το Περιφερειακό συμβούλιο της Αν. Μακεδονίας Θράκης, οι οποίοι αμφότεροι με δηλώσεις τους υποστηρίζουν το μειονοτικό κόμμα, βρέθηκαν εκεί σε κοινωνικού περιεχομένου εκδήλωση, είναι αστείες.

Αναμένουμε από τη ΝΔ την επίσημη απάντησή της για τους πολιτευτές της που βρέθηκαν με τον επικεφαλής εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας και τους υποψηφίους της με τους συνδυασμούς που στηρίζει στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και δηλώνουν στήριξη στο μειονοτικό κόμμα.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 23/04/2014

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: