ΣΥΡΙΖΑ : Δελτία Τύπου 22/04/2014 [ 14:32-16:15-19:05-20:56-21:11 ]


ΣΥΡΙΖΑΣυνέντευξη του Π.Σκουρλέτη, Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

στον ρ/σ «ΒΗΜΑ FM»

 • Ο κ. Σαμαράς για άλλη μια φορά δεν λέει την αλήθεια. Κρύβεται όταν λέει ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα.
 • Είτε το πούμε, είτε δεν το πούμε μνημόνιο, ουσιαστικά μιλάμε για μια πολιτική που εμπεδώνει αυτό το ανώμαλο μνημονιακό καθεστώς που ζούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
 • Τι διαφορετικό λέει ο κ. Σαμαράς για την Ευρώπη, για το χρέος, για την επόμενη μέρα από την κα Μέρκελ; Δεν υπάρχει τίποτα το διαφορετικό
 • Στο μεσοδιάστημα από τις εκλογές του 2012 μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός έχει φυγομαχήσει ουκ ολίγες φορές
 • Κατ΄ ουσίαν η επιστολή που έστειλε ο Λάκης Λαζόπουλος ήταν μια επιστολή στήριξης και ενθάρρυνσης των προσπαθειών μας

Συστρατεύεται σε μια μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού να ανατραπεί η παρούσα κατάσταση.

 • Μια πιο κατάλληλη γι αυτό που θέλαμε να σηματοδοτήσουμε υποψηφιότητα.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

–       Καλό μεσημέρι και χρόνια πολλά, κ. Σκουρλέτη. Θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο, επειδή φτάνουμε πια στην πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, θα έπρεπε κανονικά να ξεκινήσει η διαδικασία. Αυτά, όμως, φαίνεται να πηγαίνουν προς τα πίσω.

Διαβάζοντας και τη σημερινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην Bloomberg, νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς για άλλη μια φορά δεν λέει την αλήθεια, σε σχέση με τη δυνατότητα της χώρας μας να σταθεί στα πόδια της και κρύβεται όταν λέει ότι δεν έχουμε άλλου είδους χρηματοδοτικές ανάγκες. Πολύ δε περισσότερο, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο ψέμα αυτό το οποίο ισχυρίζεται ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και βγαίνει από το μνημόνιο. Διότι κρύβει ότι υπάρχει συμφωνία με την τρόικα, ότι υφίστανται οι μνημονιακοί νόμοι, ότι υφιστάμεθα τις πολιτικές επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών.

Ουσιαστικά, όπως αποκαλύφθηκε από τις εφημερίδες του τριημέρου, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το δημόσιο, για διαρκείς απολύσεις. Μια πλήρης απορρύθμιση στο δημόσιο τομέα, που ουσιαστικά προωθεί τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη για το δημόσιο που θέλει να συρρικνωθεί όσο δεν πάει άλλο, αγνοώντας βέβαια κάθε έννοια κοινωνικής μέριμνας, κοινωνικού κράτους. Αυτά όλα είναι παρωνυχίδες για την αντίληψη του Πρωθυπουργού και, βεβαίως, υπάρχει και όλο αυτό το μνημόνιο γύρω από τα εργασιακά, του οποίου έχουμε δει κάποιες ψηφίδες, ομαδικές απολύσεις, κατάργηση των τριετιών.

–       Άρα, εσείς κ. Σκουρλέτη λέτε ότι θα χρειαστεί και άλλο μνημόνιο;

Είτε το πούμε, είτε δεν το πούμε μνημόνιο, ουσιαστικά μιλάμε για μια πολιτική που εμπεδώνει αυτό το ανώμαλο μνημονιακό καθεστώς που ζούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

–       Ναι, αλλά αυτό τι θα σημαίνει πρακτικά; Αυτό είναι το ερώτημα. Εσείς, πώς θα αντιδράσετε;

Πρακτικά σημαίνει διαρκής λιτότητα, μια άγρια εκμετάλλευση του κόσμου της εργασίας, μια πλήρης ανατροπή όλων των κατακτήσεων των τελευταίων δεκαετιών, μεταπολεμικών θα έλεγα κατακτήσεων για τον κόσμο της εργασίας και μετατροπή της πραγματικότητας σε κάτι εντελώς νέο, διαφορετικό και πρωτόγνωρο.

Με αφορμή αυτό που με ρωτάτε, θα ήθελα να θέσω κι εγώ ένα ερώτημα. Άκουσα και τα σχόλιά σας για το θέμα του χρέους. Πείτε μου ειλικρινά, τι διαφορετικό λέει ο κ. Σαμαράς για την Ευρώπη, για το χρέος, για την επόμενη μέρα, από την κα Μέρκελ; Αν μου το βρείτε αυτό, σας παρακαλώ να μου το στείλετε κι εμένα να το διαβάσω. Το λέω ρητορικά, γιατί εγώ ψάχνω και δεν το βρίσκω.

Δεν υπάρχει τίποτα το διαφορετικό. Και το λέω αυτό γιατί βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Εδώ θα έπρεπε κάθε πολιτική δύναμη, πέρα από το τι λέει για τον τόπο, για τη χώρα μας, να πει και για την Ευρώπη.

–       Φαντάζομαι, φτάνοντας στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, αυτά τα ζητήματα θα απαντηθούν και όλοι θα πάρετε θέση σε όλα τα ζητήματα.

Προς το παρόν, επειδή το θέμα του χρέους είναι ένα θέμα διαρκές, συνεχές, ο κ. Σαμαράς κρύβεται και δεν λέει τίποτα διαφορετικό από αυτά που λέει η κα Μέρκελ για το ελληνικό χρέος.

–       Προκλήθηκε αίσθηση και έγινε και αρκετή συζήτηση, παρά το χαλαρό των ημερών, από τις …. του κ. Λαφαζάνη ότι δεν είναι και απαραίτητο να γίνετε κυβέρνηση, δεν είναι αυτοσκοπός η εξουσία.

Δεν είπε αυτό ο κ. Λαφαζάνης. Διάβασα πάρα πολύ προσεκτικά, είδα και τον τίτλο της εφημερίδας. Ο κ. Λαφαζάνης λέει ότι είναι μια πρόκληση για την Αριστερά το να βρεθεί στα πράγματα, το να πάρει την κυβέρνηση, πρέπει να το επιχειρήσει και λέει ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση για την Αριστερά δεν είναι αυτοσκοπός κι ούτε τρόπος να λαφυραγωγηθεί η κοινωνία. Αν από αυτό τώρα εσείς βγάζετε το συμπέρασμα ότι ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι δεν θέλουμε την κυβέρνηση… διαφορετικά διαβάζουμε..

–       Μισό λεπτό.. Εγώ δεν είπα αυτό το πράγμα, ότι δεν θέλετε την κυβέρνηση, αλλά είναι άλλο πράγμα να είναι αυτοσκοπός η κυβέρνηση και αυτό εμπεριέχει και έναν υπαινιγμό ενδεχομένως για την πολιτική και την τακτική που ακολουθεί…

Το μέσο είναι να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, για να σταματήσει ο κατήφορος, για να ανακτηθούν πράγματα που χάθηκαν, για να μπει η χώρα σε μια νέα πορεία.

–       Θέλω να επαναφέρω ένα θέμα που έθεσα την προηγούμενη βδομάδα στον κ. Παππά και μου το απάντησε κατά 70%.. Τον ρώτησα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών προ των ευρωεκλογών κι εσείς, επειδή είστε καθ΄’ ύλην αρμόδιος, νομίζω ότι μπορείτε να μας πάτε λίγο παραπάνω από το 70…

Θυμόσαστε ότι και την προηγούμενη φορά ήμασταν αυτοί οι οποίοι προκαλέσαμε τον πρωθυπουργό να έρθει σε μια τέτοιου είδους δημόσια συζήτηση. Εκείνος αρνήθηκε. Θα σας θυμίσω δε στο μεσοδιάστημα από τις εκλογές του 2012 μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός έχει φυγομαχήσει ουκ ολίγες φορές. Μάλλον δεν έχει έρθει ποτέ όταν έχει προκληθεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κουβεντιάσουν στην ώρα του πρωθυπουργού, είτε σε συζητήσεις για φλέγοντα ζητήματα στη Βουλή. Άρα λοιπόν να θεωρείτε ότι είναι σε ισχύ η πρόταση για το ντιμπέιτ.

–       Αυτό αφορά και τον κ. Θεοδωράκη;

Όλους αφορά και θα δούμε στο πλαίσιο της διακομματικής, εάν ποτέ συσταθεί, διότι εν πάση περιπτώσει βλέπετε ότι είναι η πρώτη φορά που ενώ βρισκόμαστε τόσο κοντά στις εκλογές και πολλά πράγματα ακόμα είναι αδιευκρίνιστα, είναι σημεία των καιρών.. Αλλά ο κ. Θεοδωράκης μάλλον αποφεύγει τέτοιου είδους…

–       Το έχετε θέσει Έχετε πάρει τηλέφωνο τον κ. Κεδίκογλου, δεν ξέρω ποιος είναι υπεύθυνος, να του το πείτε επισήμως;

Όχι, συνήθως η κυβέρνηση καλεί εκπροσώπους των κομμάτων για να δουν διάφορα τέτοιου είδους ζητήματα. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει. Μου δίνεται η ευκαιρία λοιπόν τώρα και από τη δική σας ραδιοφωνική συχνότητα να θέσουμε αυτό το θέμα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

–       Την άρνηση του Λάκη Λαζόπουλου να ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ πώς την κρίνετε; Και απαντήστε λίγο και στην κριτική που ασκείται από κάποια πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι επικοινωνιακά υπήρξε λάθος χειρισμός και μεγάλωσε το θέμα κι έτσι και η άρνησή του παρήγαγε περισσότερα αρνητικά αποτελέσματα από όσο μια απλή άρνηση θα παρήγαγε…

Μακάρι να είχαμε και άλλου τέτοιου είδους αρνήσεις σαν του κ. Λαζόπουλου. Γιατί κατ΄ ουσίαν η επιστολή που έστειλε ο Λάκης Λαζόπουλος ήταν μια επιστολή στήριξης και ενθάρρυνσης των προσπαθειών μας. Θεωρώ ότι από το δικό του μετερίζι και όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και τώρα σ΄ αυτή την κρίσιμη στιγμή καταθέτειτ η γνώμη του, όπως εκείνος ξέρει να το κάνει καλύτερα. Θεωρώ ότι συστρατεύεται σε μια μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού να ανατραπεί η παρούσα κατάσταση

–       Δεν σας δυσαρέστησε δηλαδή αυτή η άρνηση;…

Τι να μας δυσαρεστήσει; Ότι ο Λάκης ο Λαζόπουλος τέσσερα χρόνια μέσα από το δικό του τρόπο ήταν συμπαραστάτης στον πόνο του ελληνικού λαού και τώρα εκφράζει κι αυτός την ανάγκη να αλλάξουν τα πράγματα; Σας λέω. Θεωρώ ενθάρρυνση και στήριξη την επιστολή του.

–       Και τέλος για την απόφαση Σουλεϊμάν Σαμπιχά να μην είναι στο ψηφοδέλτιο που προκάλεσε κι αυτό μια έτσι αντιπαράθεση, τελικά ποιο ήταν το κριτήριο για να αποκλειστεί από το ψηφοδέλτιο;

Το ότι βρέθηκε μια πιο κατάλληλη γι αυτό που θέλαμε να σηματοδοτήσουμε υποψηφιότητα.

–       Δηλαδή ήταν επιπόλαιη η πρώτη επιλογή, η πρώτη απόφαση..

Δεν ξέρω αν θα τόλεγε κανείς επιπόλαιη. ‘Ίσως δεν ήταν αρκετά ψαγμένη. Αλλά αυτό που θέλαμε να σηματοδοτήσουμε, το κάνουμε με μια άλλη υποψηφιότητα. Έχουμε ανακοινώσει το όνομα. Γνωρίζετε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν Έλληνες πολίτες από τη μειονότητα στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο νομίζω ότι θα έπρεπε να συμβεί και τώρα, όπως και γίνεται.

–       Είχε εθνικιστικές απόψεις;

Δεν ξέρω αν είναι εθνικιστικές απόψεις ή όχι. Όταν μιλάμε για τα θέματα της μειονότητας γνωρίζετε ότι βρίθουν αντιφάσεων. Είναι ένα περίπλοκο ζήτημα…

–       Ξέρετε θα είναι το δεύτερο περιστατικό μετά την περίπτωση Καρυπίδη…

Στη Θράκη αποτυπώνονται και καταστάσεις οι οποίες λειτουργούν σωρευτικά. Δηλαδή η ελληνική πολιτεία έχει χειριστεί τους ανθρώπους της μειονότητας μέσα από τραγικά σφάλματα κατά καιρούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κινείται σε μια λογική αναγνώρισής του ως Έλληνες πολίτες με τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες υποχρεώσεις. Θέλει μια δημιουργική συνύπαρξη της πλειονότητας και της μειονότητας στη Θράκη και θεωρώ ότι πρωτοπορεί σ΄ αυτό.

22/4/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

_______________________________________________________________________________________

Δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ,

Αλέξη Τσίπρα,

στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νοσοκομείο Ρεθύμνου

 

Στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει τι άφησε πίσω του το μνημόνιο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κάποιοι μιλάνε για πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει πλεόνασμα απελπισίας, υγειονομικής φτώχειας και απανθρωπιάς. Έχουμε μπροστά μας μια πολύ κρίσιμη αναμέτρηση. Τρεις κάλπες, αλλά μια επιλογή. Να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η ίδια η ζωή μας, το μέλλον μας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλο μνημόνια και τρόικα και τις κυβερνήσεις που τα υλοποιούν να καταστρέφουν τη ζωή μας. Γι’ αυτό εμείς βάζουμε τον πήχη στο να φύγει αυτή η κυβέρνηση της καταστροφής και να οικοδομήσουμε από την αρχή, με δυσκολίες αλλά με αυτοπεποίθηση μια Ελλάδα που μας αξίζει, μια Ελλάδα με αξιοπρέπεια και κοινωνική συνοχή.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ         22/04/2014

__________________________________________________________________________________________

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

σχετικά με την υποψηφιότητα από τη μειονότητα στη Θράκη

 

Το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη είναι πολύ σοβαρό για να το εκμεταλλεύονται- διάφορες πλευρές- για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να δώσει εξετάσεις και διαπιστευτήρια απέναντι σε κανέναν για τις θέσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα και στο κατά πόσο υποκύπτει σε πιέσεις ξένων παραγόντων. Αυτές είναι γνωστές και ξεκινούν από την πεποίθηση ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν ίσων δικαιωμάτων.

Να σημειώσουμε επίσης ότι αυτοί που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπέκυψε στις πιέσεις του τουρκικού προξενείου για να αποσυρθεί η υποψηφιότητα της κ.Σαμπιχά, σκόπιμα ξεχνούν να αναφέρουν ότι τα δικά τους κόμματα δεν έχουν καμία υποψηφιότητα προερχόμενη από τη μειονότητα, την ίδια στιγμή που κύκλοι του τουρκικού προξενείου επιλέγουν να κατεβάσουν το δικό τους συνδυασμό και αποθαρρύνουν υποψηφιότητες μειονοτικών στα άλλα κόμματα.

 

Το Γραφείο Τύπου

22/04/2014

________________________________________________________________________________________

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά

 

Πολίτες των Χανίων

Χαιρετίζω στο πρόσωπό σας την Κρήτη που έδωσε νέο νόημα στη λέξη ελευθερία.

Την ανυπότακτη Κρήτη της τουρκοκρατίας.

Την Κρήτη της Αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής.

Την Κρήτη της δημοκρατίας.

Την Κρήτη του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Νίκου Καζαντζάκη, του Μίκη Θεοδωράκη, του Νίκου Ξυλούρη.

Την Κρήτη που έμαθε στα παιδιά του Πολυτεχνείου να τραγουδούν «Πότε θα κάμει ξαστεριά».

Αλλά και τη Κρήτη που δίδαξε σε όλους μας, με τους αγώνες της, ότι ξαστεριά θα κάνει μονάχα όταν όλοι εμείς το αποφασίσουμε.

Όταν όλοι εμείς αφήσουμε τον καναπέ και βγούμε στη στράτα των Μουσούρων.

Στους δρόμους του αγώνα.

Όταν όλοι εμείς πάρουμε στα χέρια μας την όμορφη πατρόνα της πατρίδας, της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας.

Που σήμερα είναι η απόφαση, η θέληση, η συμμετοχή, η αντίσταση, η ψήφος μας.

Όταν όλοι εμείς αποτινάξουμε το φόβο, τους εκβιασμούς, το πέπλο του ψέματος και της απάτης.

 

Φίλες και φίλοι.

Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Ας ξεκινήσουμε όμως διαφορετικά τη σημερινή μας συγκέντρωση.

Τούτες τις μέρες ο άνεμος μας κυνηγάει, λέει ο ποιητής.

Και πράγματι τούτες τις μέρες και μέχρι τις εκλογές θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν και το ψέμα είναι το ποιο έντιμο από αυτά, προκειμένου να συκοφαντήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να αλλάξουν την ατζέντα.

Τους απαντάμε : άδικος κόπος.

Την ατζέντα όσο κι αν προσπαθούν δε τη διαμορφώνουν τα παπαγαλάκια των δελτίων της διαπλοκής, ούτε οι μονταζιέρες του Μαξίμου.

Την ατζέντα, δηλαδή αυτό που σκέφτεται και προσδοκά ο λαικός κόσμος από την εκλογική αναμέτρηση που έρχεται, τη διαμορφώνει η ίδια η πραγματικότητα, η ίδια η ζωή.

Η ίδια η ζωή ιεραρχεί τα προβλήματα και τις καταστάσεις.

Γιατί μερικά θέματα είναι τόσο σημαντικά ώστε να διακυβεύεται η ίδια η ζωή και το μέλλον ενός τόπου.

Το αν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με σκυφτό το κεφάλι και να δεχόμαστε τα μνημόνια της καταστροφής, δεν αποτελεί απλά μια πολιτική διαφωνία.

Είναι ζήτημα ζωής και επιβίωσης, είναι ζήτημα αξιοπρέπειας για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, που είδε τα όνειρα και τη ζωή μας να καταστρέφεται τα τελευταία χρόνια.

Το ίδιο ιεραρχεί η ζωή και για ότι αφορά το περιβάλλον, τις θάλασσες, τον αέρα που αναπνέουμε, τη ποιότητα της ζωής μας.

Είδατε κανένα μεγάλο κανάλι τηλεοπτικό να ασχολείται με το μέγα θέμα της απόθεσης των χημικών στη Μεσόγειο;

Κανένα απολύτως.

Τη Κρήτη όμως και το λαό της την απασχολεί.

Είναι θέμα συζήτησης στις παρέες και στα καφενεία κι ας μην είναι στην ατζέντα της ενημέρωσης της διαπλοκής.

Για αυτό και εμείς θα το φωνάξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, συντασσόμενοι με εκατοντάδες φορείς, με όλες τις συλλογικότητες της Κρήτης, με όλο τον λαό της Κρήτης που ενωμένος αλλά αποκλεισμένος από τα ΜΜΕ, δίνει μία μεγάλη μάχη.

Μακριά τα χημικά από την Κρήτη.

Πάρτε τα σκουπίδια στο σπίτι σας κ. Μπαρόζο. Μακριά από τη θάλασσα της Κρήτης.

Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό το περιβαλλοντικό, αυτό το πολιτικό έγκλημα.

 

Από την μεριά μας κάναμε ότι ήταν δυνατόν μέσω του θεσμικού μας ρόλου.

Στείλαμε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πιέσαμε την ελληνική κυβέρνηση που είναι προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν κάνει τίποτε.

Καταθέσαμε επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή.

Ζητήσαμε τα αυτονόητα.

Να σταματήσει και να ματαιωθεί η διαδικασία καταστροφής χημικών όπλων στην Μεσόγειο.

Να σταματήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να χρηματοδοτεί αυτή την στρατιωτική, άρα αδιαφανή και απόρρητη επιχείρηση.

 

Το μόνο που ψέλλισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ο συνεταίρος του κ. Σαμαρά και συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας, ήταν ότι όσοι αντιστέκονται σε αυτό το έγκλημα «δημιουργούν μία αρνητική συζήτηση στη διεθνή τουριστική αγορά».

Αντί να θέσει βέτο, καλεί σε σιωπητήριο τον λαό.

Η Κρήτη απειλείται και ο υπουργός Εξωτερικών νοιάζεται για τις αγορές.

Που τις θεωρεί και πιο έξυπνες από τους θεσμούς.

Ε, λοιπόν, επειδή ο λαός της Κρήτης νοιάζεται για τον τόπο του, το περιβάλλον του και την ιστορία του, θα κάνει αυτός ότι μπορεί για να σταματήσει το έγκλημα, να σταματήσει την καταστροφή των χημικών στα νερά της Μεσογείου.

Και θα το καταφέρει.

 

Χανιώτες και Χανιώτισσες

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κος Σόιμπλε, αποφάσισε, ανήμερα του ελληνικού Πάσχα, να ασεβήσει κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων.

Ανήμερα της γιορτής που συνδέεται με την ελευθερία και την ανάσταση της Ελλάδας και του λαού της.

Και μια μέρα πριν από τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου.

Αποφάσισε να συμπεριφερθεί απέναντι στους Έλληνες σαν σε λαό υπό κατοχή.

Ή σαν σε λαό που δεν ξέρει τι σημαίνει αξιοπρέπεια.

Ή σαν σε λαό που ξέχασε την ιστορία του -ακόμα και την πιο πρόσφατη, της αλυσίδας των μαρτύρων, τις εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς του, τα μαρτυρικά χωριά όπως η Κάνδανος και τα Καλάβρυτα.

Που ξέχασε ή είναι πρόθυμος να ξεχάσει τι του χρωστά η Γερμανία από ηθική, αλλά και από οικονομική άποψη.

Γιατί τι άλλο να σκεφτεί κανείς, όταν ένας Γερμανός υπουργός υποδεικνύει στους Έλληνες τι να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές;

Ή πιο σωστά, διατάζει εμμέσως πλην σαφώς τους Έλληνες ποιον να ψηφίσουν;

Να τι είπε με μεγάλη αλαζονεία ο συνεργάτης της κυρίας Μέρκελ, μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, και αφού έπλεξε το εγκώμιο στις περικοπές των μισθών στη Ελλάδα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός Σαμαράς και ο υπ. Οικονομικών Στουρνάρας αποδίδουν και φέρνουν αποτελέσματα και ελπίζω ότι ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει να πείθει την πλειοψηφία των Ελλήνων ότι αυτός είναι ο σωστός και ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα».

Ο κος Σόιμπλε είναι πεπεισμένος, ελπίζει, ξέρει αυτός ποιος είναι ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα.

Και για να μην αφήσει καμιά αμφιβολία για το τι εννοεί, συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση».

Προσέξτε: Δεν έχει καν τη διπλωματική ευγένεια να γλυκάνει το χάπι λέγοντας «νομίζω» ή «πιστεύω» ή «αυτή είναι η γνώμη μου»‘.

Όχι.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει….

Ο χερ Σόιμπλε διατάζει την κυβέρνηση.

Ο χερ Σόιμπλε απαιτεί από την κυβέρνηση.

 

Ο άξονας των μνημονίων, ο άξονας Μέρκελ-Σόιμπλε-Σαμαρά, δεν κρύβει λόγια:

Η Ελλάδα να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση!!!!

Ποια κατεύθυνση αλήθεια;

Στην κατεύθυνση που παράγει φτώχεια, ανεργία, απελπισία και θάνατο.

Στην κατεύθυνση που διώχνει από την πατρίδα εκατοντάδες χιλιάδες νέα παιδιά με όνειρα, με μόρφωση, με φωτεινά μυαλά.

Στην κατεύθυνση που έχει κουρελιάσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στην κατεύθυνση που μετατρέπει τον ελεύθερο παραγωγό σε δούλο και τον ελεύθερο άνθρωπο σε δέσμιο του φόβου για το αύριο.

Στην κατεύθυνση που βάζει τους τραπεζίτες, τους ολιγάρχες της διαπλοκής, τα γερμανικά συμφέροντα, την εξουσία και τα κέρδη όλων τους, πάνω από τους ανθρώπους.

Στην κατεύθυνση που όλοι πια ξέρουμε τα αποτελέσματά της, γιατί βλέπουμε ότι διαλύει τη χώρα, καταστρέφει και ταπεινώνει τους ανθρώπους και γι’ αυτό έχει γίνει μισητή στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

Αυτή την κατεύθυνση μας δίνει ο χερ Σόιμπλε.

Και για την επιμονή τους στην κατεύθυνση αυτή συγχαίρει τους συμμέτοχους του άξονα των μνημονίων.

Τον κύριο Σαμαρά και τον κύριο Στουρνάρα.

Παραλείπει όπως βλέπετε τον κύριο Βενιζέλο, για να αποδειχτεί ότι οι στυλοβάτες των μνημονίων είναι αναλώσιμοι.

Μιας χρήσεως.

Για τους δυο λέει πάντως, ότι αποδίδουν και φέρνουν αποτελέσματα.

Άδικο έχει;

Μια ματιά στο τοπίο της κοινωνικής ερήμωσης να ρίξει κανείς καταλαβαίνει πόσο δίκιο έχει να διαφημίζει δημοσίως το έργο της σημερινής συγκυβέρνησης.

Αυτός είναι ο σωστός και ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα, λέει.

Και μας καλεί να πειστούμε όχι από την εμπειρία μας, όχι από τα δράματα που βλέπουμε και ζούμε, όχι από τα ερείπια που αντικρίζουμε, αλλά από τον κύριο Σαμαρά.

Και να δώσουμε την ευκαιρία στον άξονα να συνεχίσει την ίδια πολιτική.

Με την ψήφο μας αυτή τη φορά!

 

Καλά, ας το περιμένει. Δικαίωμά του είναι.

Ας ετοιμάζεται όμως ταυτόχρονα, καλού κακού, να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος.

Και να αντιμετωπίσει μια ελληνική κυβέρνηση που θα καταργήσει τα μνημόνια.

Που δεν θα είναι σαν εκείνα τα παιδιά, που σατιρίζει το παλιό τραγούδι: Το να μου φωνάζει yes, τ’ άλλο μου φωνάζει ya.

Θα είναι μια κυβέρνηση που θα ξέρει να λέει και όχι, και nein, και no.

 

Αλλά ξέρετε τι παθαίνει εδώ ο υπουργός της κυρίας Μέρκελ;

Πέφτει στην παγίδα της νεοφιλελεύθερης αλαζονείας του.

Στο λάκκο της γερμανικής υπεροψίας που σκάβει τα τελευταία χρόνια το Βερολίνο.

Μας αποκαλύπτει ότι όποιος ψηφίζει Σαμαρά, είναι σα να ψηφίζει Σόιμπλε.

Και Μέρκελ.

Τον άξονα των μνημονίων, με λίγα λόγια.

Όποιος ψηφίζει Σαμαρά ψηφίζει τον καλύτερο εν Ελλάδι αντιπρόσωπο των γερμανικών συμφερόντων.

Όποιος ψηφίζει Σαμαρά θέλει να συνεχίσει η χώρα στην ίδια κατεύθυνση όπως μέχρι τώρα.

Όποιος ψηφίζει Σαμαρά στην Αθήνα ψηφίζει Μέρκελ και Σόιμπλε στην Ευρώπη.

Λένε όλοι τους τα ίδια. Για τη λιτότητα, για το χρέος για το κατοχικό δάνειο, για την Ευρώπη.

Έτσι ο χερ Σόιμπλε έκανε τα πράγματα άθελά του απλά για τον Έλληνα πολίτη, που θα προσέλθει σε λίγες εβδομάδες στις κάλπες.

Μας έθεσε το δίλλημα της κάλπης :

Με τη Μέρκελ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον Σόιμπλε ή με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με την πολιτική του Βερολίνου για την Ελλάδα, ή με την πολιτική της Αθήνας για την Ελλάδα;

Με τον άξονα Μέρκελ-Σόιμπλε-Σαμαρά ή με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ευρωπαϊκή αριστερά.

 

Εμείς τον ευχαριστούμε για τις αλήθειες που του ξέφυγαν.

Πρέπει όμως να βγάλουμε ένα συμπέρασμα όχι μόνο για τον Γερμανό υπουργό οικονομικών, αλλά και για τους Έλληνες πολιτικούς που αυτός εντέλλεται να ψηφίσουμε.

Γιατί αν είχαν έστω και μια σπίθα από το ελληνικό φως, για το οποίο ο πρωθυπουργός μίλησε τη μέρα της ανάστασης, θα έπρεπε να πουν:

Αρκετά, χερ Σόιμπλε.

Ως υπουργός οικονομικών της Γερμανίας δεν έχεις καμιά δουλειά να ανακατεύεσαι στα ελληνικά πράγματα.

Ως στέλεχος της Γερμανικής δεξιάς κάνε ότι νομίζεις. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι ούτε Άνω Μπανανία, ούτε Κάτω Σαξονία.

Δεν μπορείς να υποδεικνύεις στους Έλληνες τι και ποιον να ψηφίσουν.

Μπορεί να είσαι εταίρος, αλλά δεν είσαι το αφεντικό αυτής της χώρας και αυτού του λαού.

 

Αυτά θα έπρεπε να πει μια κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της και το ρόλο της σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα.

Δεν πρόκειται φυσικά ούτε και περιμέναμε, να τα σκεφτούν και να τα πουν ο κύριος Σαμαράς και η κυβέρνησή του.

Γιατί ο κύριος Σαμαράς και η κυβέρνησή του, ξέρουν ότι δεν τους θέλει ο ελληνικός λαός.

Και θεωρούν ευπρόσδεκτη κάθε επέμβαση, κάθε ξένη απειλή για το τι περιμένει τους Έλληνες, αν αποδειχτούν απρόθυμοι να συμμορφωθούν προς τις υποδείξεις.

Και θεωρούν εντελώς φυσική και επιθυμητή τη θέση τους στον άξονα των μνημονίων.

 

Έτσι έχουν δυστυχώς τα πράγματα.

Αυτοί κυβερνούν τη χώρα.

Και από αυτούς πρέπει να απαλλαγούμε.

 

 

 

Χανιώτες και Χανιώτισσες

Πολλά θα δουν ακόμα τα μάτια μας και θα ακούσουν τα αφτιά μας μέχρι την ώρα της κάλπης.

Είδαμε τη λεγόμενη έξοδο στις αγορές με έξοδα δικά μας.

Ακούσαμε και θα ξανακούσουμε χίλιες φορές το παραμύθι του successstory από τα χείλη όλων εκείνων, ντόπιων και ξένων, που βολεύονται με τη σημερινή πολιτική της καταστροφής.

«Την ίδια κατεύθυνση», που λέει και ο χερ Σόιμπλε.

Θα δούμε σε μερικές μέρες της μεγαλύτερη απόπειρα προεκλογικής εξαγοράς συνειδήσεων από τη σύσταση του ελληνικού κράτους.

Τη διανομή σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους ενός ποσού φιλανθρωπίας για να πειστούν να πειθαρχήσουν στις εντολές του άξονα.

Και φυσικά θα δοκιμάσουν να παρέμβουν οι παράγοντες των πιο συντηρητικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την τιμωρία που περιμένει τους Έλληνες αν κάνουν την αποκοτιά να ψηφίσουν σαν Έλληνες.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε ήταν μόνο η αρχή.

Ή μάλλον ήταν η συνέχεια της προπαγανδιστικής επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα.

Έπονται, όμως, κι άλλα επεισόδια.

Το είδαμε το έργο και στις προηγούμενες εκλογές.

Εκείνοι που θεωρούν την Ελλάδα αγκιστρωμένο ψάρι δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την προσπάθεια πριν ολοκληρώσουν το έργο τους.

Και ξέρουμε πια όλοι μας ποιον ψηφίζουν, στηρίζουν και ποιόν διαφημίζουν.
Και ποιον δυσφημίζουν, συκοφαντούν και φοβούνται.

Τον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται.

Τον ελληνικό λαό φοβούνται.

Μου δίνουν έτσι την ευκαιρία όλοι τους να δηλώσω εδώ στην Κρήτη της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Έχετε δίκιο να μας φοβάστε.

Γιατί εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε κυβέρνηση για να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, με τις ίδιες μεθόδους και τα ίδια μέσα.

Εμείς ερχόμαστε από άλλη κατεύθυνση απ’ ότι οι εκλεκτοί σας.

Εμείς είμαστε σε ανειρήνευτο αγώνα με τον άξονά σας.

Και σε άλλη κατεύθυνση θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα.

Οι ρίζες μας δεν είναι στο Βερολίνο, ούτε στο Χάρβαρντ, αλλά στους δύσκολους αγώνες για τη χειραφέτηση των εργαζομένων.

Στις Ακροναυπλίες και στα ξερονήσια.

Στην Εθνική Αντίσταση κατά της χιτλερικής κατοχής,

Στην αντίσταση κατά της δικτατορίας.

Στους δημοκρατικούς αγώνες του ελληνικού λαού.

 

Μπορεί κάποιος να επικρίνει την Αριστερά για πολλά και διάφορα.

Αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ανιδιοτέλεια, την ετοιμότητα να σταθεί πλάι στο λαό, τη μέχρι αυτοθυσίας αφοσίωση στα συμφέροντα της πατρίδας, στην εθνική ανεξαρτησία και τη δημοκρατία.

 

Μ’ αυτό το ηθικό φορτίο είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες της διακυβέρνησης της Ελλάδας.

Όχι ως μεταπράτες αλλά ως δημοκράτες.

Τη διακυβέρνηση, όχι ως σκοπό, αλλά ως μέσο για να μπει ορμητικά ο λαός στο προσκήνιο, να γίνει πρωταγωνιστής, να αλλάξει τη μοίρα του.

Με ένα πρόγραμμα ριζικών αλλαγών στην οικονομία, στην κοινωνία, στο πολιτικό σύστημα, στη δημοκρατική εκπροσώπηση.

Ένα πρόγραμμα που το διέπουν δυο βασικές και απλές αρχές:

Ο άνθρωπος της δουλειάς, ο εργαζόμενος, ο μικρομεσαίος, ο αγρότης, ο επιστήμονας, ο νέος, στο επίκεντρό του.

Η διαπλοκή, η διαφορά, οι ολιγάρχες, η σαπίλα του πολιτικού συστήματος, η παντοδυναμία της τραπεζικής αριστοκρατίας, στο στόχαστρο του.

Με ένα πρόγραμμα που αγκαλιάζει όλο και περισσότερος κόσμος που μέχρι χτες δεν ήταν μαζί μας.

 

Μας λένε εξτρεμιστές.

Ξέρετε γιατί;

Γιατί δεν έχουμε παρτίδες με κανένα Καίσαρα του πλούτου, της διαπλοκής και της εξουσίας που κατέστρεψαν τη χώρα.

 

 

Μας κατηγορούν ότι είμαστε κατά της Ευρώπης.

Ξέρετε γιατί;

Γιατί είμαστε κατά της δικής τους Ευρώπης, που επιλέγει κάθε μέρα τα τελευταία χρόνια το μεσαίωνα αντί για το διαφωτισμό, τον αυταρχισμό αντί για τη δημοκρατία, τη λιτότητα αντί για την αλληλεγγύη.

 

Μας λένε οπαδούς του κρατισμού.

Ξέρετε γιατί;

Γιατί είμαστε αντίθετοι στο ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών που συνδέονται με την ίδια τη ζωή του λαού μας, όπως το νερό, η ενέργεια, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.

Μας λένε ότι δεν στηρίζουμε τις επενδύσεις.

Ξέρετε γιατί;

Γιατί δεν στηρίζουμε επενδύσεις καταστροφής του περιβάλλοντος και διασπάθισης του δημόσιου πλούτου όπως το έγκλημα στις Σκουριές.

 

Μας λένε υπονομευτές του τραπεζικού συστήματος.

Ξέρετε γιατί;

Γιατί καταγγέλλουμε το τεράστιο σκάνδαλο, να ζουν οι τράπεζες με δανεικά που αρπάζουν από το τραπέζι του φτωχού και να παραδίνονται στους τραπεζίτες, για να συνεχίσουν την εκμετάλλευση του φτωχού.

 

Μας λένε εχθρούς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Ξέρετε γιατί;

Γιατί πολεμάμε και θα πολεμάμε μέχρι τέλους τη διαπλοκή, το άρρωστο σύμπλεγμα πολιτικής εξουσίας και μεγάλων συμφερόντων, που έχει παραδώσει στα χέρια των εθνικών εργολάβων τα κλειδιά της χώρας και τον ευαίσθητο για τη δημοκρατία τομέα της πληροφόρησης.

Ας το πω, λοιπόν, για άλλη μια φορά με την ευκαιρία.

Η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να καθίσουν στο σκαμνί όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο της οικειοποίησης των τραπεζών από τους ίδιους ανθρώπους που τις οδήγησαν στην πτώχευση.

Και θα εξαντλήσει όλα τα όπλα της δημοκρατίας, του Συντάγματος, και της ανεξάρτητης δικαιοσύνης για να εξαλείψει το καρκίνωμα της διαπλοκής που παραμορφώνει το σώμα της πατρίδας, υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, μετατρέπει την πολιτική σε σέρβις μεγάλων συμφερόντων.

 

Αυτοί είμαστε.

Αυτά πιστεύουμε.

Αυτά θα κάνουμε.

Δεν ερχόμαστε για να βολευτούμε και να βολέψουμε, ας το πάρουν χαμπάρι.

Είμαστε τέκνα της ανάγκης κι ώριμα τέκνα της οργής κι ερχόμαστε για να δώσουμε στο λαό και στη χώρα ελπίδα, αισιοδοξία, και προοπτική.

 

 

Φίλες και φίλοι, πολίτες των Χανίων.

 

Πίσω από την χυδαία προπαγάνδα όλου του συστήματος διαπλοκής, πίσω από το successstory κρύβεται αυτό που έχουμε αποκαλύψει εδώ και ένα μήνα.

Ένα νέο μνημόνιο.

Το έχει ήδη συμφωνήσει ο κ. Σαμαράς και σε αντάλλαγμα πήρε τα «δώρα» της κ. Μέρκελ, την στήριξη του κ. Σόιμπλε και τους επαίνους όλων των κερδοσκόπων.

Ζητήσαμε να το καταθέσουν οι μοιραίοι και άβουλοι στη Βουλή.

Αλλά για κακή τους τύχη, ένα-ένα τα σημεία του νέου μνημονίου, αυτής της νέας βαρβαρότητας, βγαίνουν στη φόρα.

Και αυτό είναι το πραγματικό προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Σαμαρά.

 • Απελευθέρωση απολύσεων.
 • Γενίκευση της ενοικίασης εργαζομένων ακόμα και στο δημόσιο.
 • Κατάργηση τριετιών που σημαίνει ότι όλοι οι μισθοί θα πάνε στο επίπεδο του βασικού.
 • Κατάργηση οικογενειακών δικαιωμάτων.
 • Νέα μείωση συντάξεων ακόμα και των αναπηρικών.

Μετά την κάλπη όλα.

Μέχρι την κάλπη κρύβονται.

Όπως ακριβώς έκαναν και το 2012, όταν έταζαν επαναδιαπραγμάτευση πριν τις κάλπες ενώ είχαν έτοιμο το μεσοπρόθεσμο και τα νέα μέτρα για μετά.

Αλλά δεν θα τους αφήσουμε να κρύβονται και να κοροιδεύουν.

Αυτό κ. Σαμαρά σας το υπόσχομαι προσωπικά.

Το προεκλογικό σας πρόγραμμα θα το μάθει ο λαός.

Με τα ψέματα προσπαθούν να μείνουν όρθιοι.

Αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Όπως δεν δίστασαν ακόμα και για το θέμα του κατοχικού δανείου, των πολεμικών αποζημιώσεων, να αραδιάσουν ψέματά.

Αλλά εκτέθηκαν από τους ίδιους τους προστάτες τους, τους Γερμανούς.

Που ανακοίνωσαν επισήμως ότι το θέμα του κατοχικού δανείου ουδέποτε ετέθη από την ελληνική κυβέρνηση στην κ. Μέρκελ.

Δεν είναι μακριά η μέρα όμως. Που θα τεθεί, θα διεκδικηθεί και θα δικαιωθεί ιστορικά το θέμα του κατοχικού δανείου.

Η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι κυβέρνηση υποτέλειας, δεν θα την κρατά κανείς από πουθενά.

Θα είναι κυβέρνηση της αριστεράς.

Θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Πριν δυο μέρες ήταν η μαύρη επέτειος της 21ης Απριλίου.

Επέτειος επίκαιρη όχι μόνο για λόγους ιστορίας ή και τιμής σε όσους είπαν το μεγάλο όχι τότε στο φασισμό.

Αλλά και γιατί ο φασισμός σηκώνει και σήμερα κεφάλι.

Με το άσχημο πρόσωπο της εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

Αλλά και με το πρόσωπο εκείνων που ορκίζονται στο συνταγματικό τόξο, αναμασούν τις θεωρίες των δύο άκρων, κατέχουν θέσεις ευθύνης στο δημοκρατικό καθεστώς, και βυσσοδομούν στο παρασκήνιο με τους νεοναζί κατά της δημοκρατίας.

Η υπόθεση Σαμαρά-Μπαλτάκου-Κασιδιάρη έσκισε λίγο το παραπέτασμα αυτού του ανίερου ναού.

Αποκάλυψε ότι οι φρουροί της δημοκρατίας συνωμοτούν με τους εχθρούς της.

Ο άξονας των μνημονίων διεμβολίζει την ίδια τη δημοκρατία.

Ο αυταρχισμός, τα μέτρα καταστολής, η μετατροπή της Βουλής σε βιομηχανία νομοσχεδίων ενός άρθρου, η περιφρόνηση του πρωθυπουργού προς τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αποδείχτηκε ότι ήταν η διαδρομή προς τις σκοτεινές κρεβατοκάμαρες της Χρυσής Αυγής.

 

 

Αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα σήμερα.

Τα καλά παιδιά του χερ Σόιμπλε.

Οι αυτουργοί των μνημονίων.

Θεωρούν και τη δημοκρατία αναλώσιμη.

Κι αυτό κάνει επιτακτικό το καθήκον όλων μας:
Να τελειώνουμε με το παλιό, το φθαρμένο, το αυταρχικό, το επικίνδυνο, το αντιδημοκρατικό που εκπροσωπεί η κυβέρνηση Σαμαρά.

Να τελειώνουμε μ’ αυτούς εδώ και τώρα.

Και να σταθούμε απέναντι στον άξονα που θέλει την Ελλάδα όχημα ξένων και εχθρικών στο λαό της συμφερόντων.

 

Αυτή είναι η δική μας κατεύθυνση.

Εντελώς αντίθετη με την κατεύθυνση του άξονα Μέρκελ-Σόιμπλε-Σαμαρά.

Αυτό καθορίζει και το χαρακτήρα της εκλογικής μάχης και στα τρία μέτωπα -ευρωεκλογές, περιφέρειες, δήμοι.

Να ηττηθούν παντού οι δυνάμεις των μνημονίων.

Να ηττηθούν συντριπτικά και απόλυτα.

Να δώσει ο ελληνικός λαός την ευκαιρία σε πρόσωπα άφθαρτα, με αγωνιστικό βιογραφικό, με γνώση των προβλημάτων, αλλά και αποφασισμένα να δώσουν τη μάχη κατά της καταστροφής, να αναλάβουν την ευθύνη στους δήμους και στις περιφέρειες.

 

Εδώ στη Κρήτη να ξεκινήσει η μεγάλη ανατροπή, με τον Μιχάλη Κριτσωτάκη για τη Περιφέρεια.

Για να ξαναγίνει η Κρήτη η δυναμική οικονομία που όλοι θαυμάζαμε.

Για να χτυπηθεί άμεσα η ανεργία που κάνει το νησι να αιμορραγεί.

Για να σταματήσει η καταστροφή των κοινωνικών υποδομών.

Θέλουν την Κρήτη χώρο φαραωνικών σχεδίων και κατασκευών, δίνουν την Κρήτη λάφυρο στα μεγάλα συμφέροντα.

Η Κρήτη, όμως, αξίζει μία καλύτερη μοίρα.

 

Μπορούμε να αντιστρέψουμε τη συνεχιζόμενη παρακμή της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Προέχει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας στη Κρήτη.

Εδώ στον νομό Χανίων 2000 αγρότες ξεκίνησαν πρωτοποριακά εγχειρήματα, οι αμπελουργοί και οι οινοπαραγωγοί της Κρήτης έκαναν τεράστια βήματα για την αναβάθμιση του κρασιού, πολλές εξαιρετικές προσπάθειες τυποποίησης ποιοτικών προϊόντων της κρητικής γης έχουν ξεκινήσει παντού.

Αυτή τη Κρήτη που παλεύει, τη Κρήτη που αντιστέκεται, που δίνει τη μάχη της παραγωγικής ανασυγκρότησης, χωρίς κρατική αρωγή, χωρίς εργαλεία και μέσα που αφειδώς έπρεπε να προσφέρει η πολιτεία, αυτήν την Κρήτη εμείς θα στηρίξουμε, αυτήν την Κρήτη οραματιζόμαστε.

 

Η Κρήτη χρειάζεται αναπτυξιακό όραμα και σχεδιασμό.

Χρειάζεται κατεπειγόντως χωροταξικά σχέδια παντού.

Χρειάζεται να προστατεύει τους υπέροχους φυσικούς θησαυρούς της από το Λαφονήσι , το Μπάλλο και τη Σαμαριά μέχρι το Βάι.

Η Κρήτη χρειάζεται να ζωντανέψει την ενδοχώρα της, συνδέοντας τον τουρισμό με τον πολιτισμό και την εξαιρετική παραγωγή της.

Η Κρήτη χρειάζεται να αξιοποιήσει το επιστημονικό της δυναμικό και τα εξαιρετικά της πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Χρειάζεται να ανοίξει νέους δρόμους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και στους τομείς της ανακύκλωσης, να δώσει νέα παραδείγματα στην αναμόρφωση των πόλεων και στην ανάδειξη του μοναδικού αρχιτεκτονικού της πλούτου.

 

Αλλά και τα Χανιά, το στολίδι της Κρήτης αξίζουν μια νέα αυτοδιοικητική πνοή.

Με όραμα, σχέδιο και δημοκρατικό προγραμματισμό.

Με το πολίτη, το δημότη συμμέτοχο και συνδημιουργό στις αποφάσεις για το αύριο της πόλης.

Με τη Πρωτοβουλία Πολιτών και τον Γιάννη Σαρρή στη δημοτική αρχή της Πόλης.

Την αυτοδιοικητική πρωτοβουλία που βάζει πρώτα τον άνθρωπο, που υπερασπίζεται το βαθύτερο νόημα της αυτοδιοίκησης κόντρα στις παλαιοκομματικές λογικές.

Που μάχεται τα μνημόνια και την λιτότητα.

Πολίτες των Χανίων.

Σε αυτές τις εκλογές έχουμε τρεις κάλπες αλλά μια επιλογή.

Να νικήσουμε.

Να σταματήσουμε τη καταστροφή.

Να γυρίσουμε σελίδα.

Για τη Κρήτη, για την Ελλάδα, για την Ευρώπη.

 

Γιατί σε αυτές τις εκλογές πάνω από όλα ψηφίζουμε για τις ζωές μας.

 

Με ρωτάνε ποιο είναι το όριο της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές της εκλογές.

Απαντώ :

Να είναι τέτοιο το αποτέλεσμα σε όλες τις κάλπες, ώστε ούτε μια μέρα να μη μπορούν πια να σταθούν οι εκπρόσωποι του άξονα της καταστροφής στο τιμόνι της χώρας.

 

Τέρμα η ανοχή.

Τέλος στην υπομονή.

Στις 18 και στις 25 ψηφίζουμε στις 26 φεύγουνε.

Και γυρίζουμε σελίδα.

 

Το Γραφείο Τύπου

22/04/2014

____________________________________________________________________________________________

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ  για το σημερινό δελτίο ειδήσεων του MEGA

 

 

Παρακολουθήσαμε μια καθόλου τυχαία συνάντηση. Τον άνθρωπο που παρέδωσε τον Οτσαλάν στη ΜΙΤ και τους νεοναζί νοσταλγούς της χούντας, να επιτίθενται χυδαία στο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η συμπύκνωση της επίθεσης από το εμετικό παραλήρημα του δελτίου του MEGA, δεν μας προκαλεί έκπληξη. Διαπλοκή, διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και νεοναζί σε απόλυτο συντονισμό.

 

 

Το Γραφείο Τύπου

22/04/2014

 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: