ΣΥΡΙΖΑ : Δελτία Τύπου 11/04/2014 [ 10:46-11:14-13:44-14:22-14:46-15:16-15:25-19:46-21:08


ΣΥΡΙΖΑΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

 11/4/2014

 Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την κ. Μέρκελ

Η Ευρώπη ή θα υπηρετεί τον κόσμο της εργασίας ή θα διαλυθεί.

 Η επίσκεψη Μέρκελ στην πρωτεύουσα των μνημονίων, επαναφέρει στο προσκήνιο το αδιέξοδο που δημιούργησαν όσοι παρέλαβαν την Ευρώπη των λαών και την μετέτρεψαν σε εργαλείο των αγορών. Οι αρχικές διακηρύξεις και προθέσεις πολύ γρήγορα μπήκαν στο συρτάρι. Αντικαταστάθηκαν από συνθήκες που εξυπηρετούσαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και όχι τους ευρωπαϊκούς λαούς. Το χειρότερο όλων σε αυτήν την μακρά πορεία μετάλλαξης, είναι ότι το κέντρο λήψης των αποφάσεων έφυγε από τους πολίτες και τις κυβερνήσεις και μεταφέρθηκε σε τεχνοκράτες, κλειστά συμβούλια και κερδοσκόπους. Πρωταγωνιστές αυτής της Ευρώπης-καζίνο είναι οι δύο μεγάλες «πολιτικές οικογένειες» της Ευρώπης. Λαϊκό κόμμα και (πρώην) Σοσιαλιστές συμπεριφέρθηκαν ως ιδιοκτήτες όχι ενός κοινού μέλλοντος, αλλά ως χρηματιστηριακοί σύμβουλοι και νεοφιλελεύθεροι ταλιμπάν.

Σήμερα η Ευρώπη της κ. Μέρκελ, δεν εμπλέκεται απλά στην δίνη της κρίσης, είναι η δημιουργός και επιταχυντής της κρίσης. Το «επ’ ωφελεία των λαών» έχει αντικατασταθεί με το «επ’ ωφελεία των αγορών». Το κοινό νόμισμα από εργαλείο της ευρωπαϊκής ενοποίησης μετατράπηκε σε όχημα της γερμανικής ηγεμονίας.

Η κυρία Μέρκελ έρχεται να κάνει προεκλογική εκστρατεία για τον εκλεκτό της στην Ευρώπη και τον προστατευόμενο της στην Ελλάδα. Η κ. Μέρκελ θα δει μία πόλη-φάντασμα, αστυνομοκρατούμενη, με απαγορευμένες και κόκκινες ζώνες. Δεν θα δει τα αποτελέσματα της πολιτικής της.

Η Ελλάδα βιώνει την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Η μνημονιακή πολιτική κατάφερε το χρέος από 120% του ΑΕΠ το 2010,να βρίσκεται σήμερα στο 175%. Η ανεργία από 10% να εκτιναχθεί στο 30%. 3,5 εκατομμύρια Έλληνες είναι ανασφάλιστοι, χωρίς πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Η μεσαία τάξη, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούσαν τον βασικό πυρήνα της ελληνικής οικονομίας, κατέρρευσαν.

Φτωχοποιήθηκαν και έχουν φτάσει στα όρια της εξαθλίωσης τα εργατικά στρώματα. Ο αγροτικός τομέας δέχεται την μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών από τα καρτέλ και τις πολυεθνικές. Η χώρα μετά από εξήντα χρόνια βρίσκεται μπροστά σε ένα κύμα μετανάστευσης νέων,της πιο μορφωμένης γενιάς που είχε αυτός ο τόπος.

Την καλώ τις λίγες ώρες που θα μείνει στην Αθήνα, να μην περιοριστεί στα καλά λόγια προς τον κ. Σαμαρά, ούτε να περιορίσει τις συναντήσεις της με επιχειρηματίες. Καλό θα ήταν να επισκεφθεί ένα νοσοκομείο για να διαπιστώσει την τριτοκοσμική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο νευραλγικός τομέας της υγείας. Καλύτερο θα ήταν να επισκεφτεί ένα σχολείο για να δεί σε τι συνθήκες δάσκαλοι και καθηγητές προσπαθούν να κάνουν μάθημα σε υποσιτιζόμενα παιδιά. Καλύτερα θα ήταν να περπατήσει ένα κεντρικό δρόμο για να δεί τα λουκέτα στα καταστήματα. Ή να επισκεφτεί μία δομή αλληλεγγύης και ένα κοινωνικό ιατρείο, ώστε με τα μάτια της να διαπιστώσει το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η κ. Μέρκελ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης με καθεστώς εκτάκτου ανάγκης. Ο πρωθυπουργός της δεν έρχεται, ούτε μιλά στη Βουλή. Το δεξί του χέρι συνομιλεί και διαπραγματεύεται με τους νεοναζί. Η διαπλοκή εξασφαλίζει και διευρύνει τα συμφέροντα και την ατιμωρησία της. Το εργατικό δίκαιο αντικαταστάθηκε από το εργοδοτικό δίκαιο. Νομοσχέδια εκατοντάδων σελίδων, με ένα μόλις άρθρο, ψηφίζονται στη Βουλή με την διαδικασίας του κατεπείγοντος, χωρίς ουσιαστική συζήτηση. Μεγάλοι δημόσιοι οργανισμοί και δημόσια περιουσία παραχωρούνται σε ιδιώτες σε εξευτελιστικές τιμές.

Δεν χωρά αμφισβήτηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε δύο ζητήματα συμφωνεί απόλυτα.

Υπάρχουν εκκρεμότητες μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Ο κ. Σαμαράς δεν θα τις θέσει στο τραπέζι. Το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων δεν έχει λήξει. Ούτε ο ελληνικός λαός, ούτε η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας, έχει σκοπό να απεμπολήσει οικονομικά δικαιώματα και αυτό το ιστορικό χρέος.

Η Ελλάδα δικαιούται ίση αντιμετώπιση. Δίκαιη αντιμετώπιση. Ότι ίσχυσε για την Γερμανία το 1953, πρέπει να ισχύσει και για την δική μας το 2014. Η Ευρώπη αν θέλει να ανακαλύψει τον εαυτό της, αν θέλει να επιστρέψει στις ρίζες της, πρέπει για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του νότου, να αλλάξει πολιτική. Να τερματίσει την λιτότητα, να δώσει τέλος στα δάνεια που εξυπηρετούν παλαιότερα δάνεια, να προχωρήσει σε γενναίο κούρεμα του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης. Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να ανακαλύψει ξανά την Δημοκρατία. Πρέπει να αποφασίσει ότι θα σώζει ανθρώπους και λαούς και όχι τις τράπεζες.

Απέναντι σε αυτήν την Ευρώπη κάστρο της κ. Μέρκελ, που λειτουργεί ως χορηγός του ευρωσκεπτικισμού και της νεοναζιστικής απειλής, υπάρχει η πραγματική Ευρώπη. Που βάζει τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη. Η δική μας Ευρώπη είναι στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας και του αυταρχισμού. Είναι η Ευρώπη της δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους. Η Ευρώπη του διαφωτισμού και της επιστημονικής και τεχνολογικής επανάστασης. Είναι η Ευρώπη του διεθνισμού, της οικολογίας και του φεμινισμού.

Αυτή η Ευρώπη, των κινημάτων και της προόδου, του κόσμου της εργασίας και του πολιτισμού, βρίσκει την έκφρασή της στην παρουσία, την δράση και τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Σε όλη την Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια ένα τεράστιο ρεύμα αντίστασης και ανυπακοής, με μαζικούς και αμεσοδημοκρατικούς όρους, έδωσε μάχη ενάντια στα μνημόνια και την τρόικα, απέναντι στις ορέξεις των αγορών. Υπερασπίστηκε τον δημόσιο χώρο και τον δημόσιο πλούτο απέναντι στις ορέξεις του κερδοσκοπικού ιδιωτικού κεφαλαίου.

Στις επερχόμενες ευρωεκλογές η ευρωπαϊκή αριστερά δεν θα αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Δεν θα αφήσει τεχνοκράτες και ιεροκήρυκες να κάνουν τα πολιτικά και κερδοσκοπικά τους παιχνίδια χωρίς αντίπαλο. Για πρώτη φορά διεκδικεί την προεδρία της Κομισιόν. Διεκδικεί να ακουστεί η φωνή του κόσμου της εργασίας. Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο. Αλλά είναι η πρώτη φορά που το δίλημμα το βάζουν οι λαοί και όχι το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο. Με την Ευρώπη ή με την γερμανική Ευρώπη; Με την κυριαρχία των αγορών ή με την Ευρώπη των λαών; Με την πολιτική του τρίπτυχου «λιτότητα-ύφεση-ανεργίας» ή με την Ευρώπη της ανάπτυξης και των εργαζομένων;

Και στην Ελλάδα το δίλημμα γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο. Είναι η μόνη θετική εξέλιξη από την επίσκεψη Μέρκελ. . Όποιος πιστεύει ότι η καγκελάριος έχει κάνει ορθές επιλογές κατά τη διάρκεια της κρίσης μπορεί να ψηφίσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου. Όποιος πιστεύει ότι αυτή η πολιτική είναι καταστροφική θα συνταχθεί με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος θεωρεί ότι μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική απάτη των στημένων εξόδων στις αγορές μπορεί να στηρίξει τον κ. Σαμαρά και τους προστάτες του. Οι υπόλοιποι έχουν μόνο μία επιλογή που είναι πραγματικά αντισυστημική και ριζοσπαστική. ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη.

_____________________________________________________________________________________________

Θέμα: Δήλωση των Υπευθύνων του Τομέα Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου & Ευγενίας Ουζουνίδου:

«Άκυρη και Παράνομη η απόφαση με τηλεδιάσκεψη του ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε. για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ»

 

Καταγγέλλουμε τον πρόεδρο του ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε. κο Ζερβό ο οποίος κατ΄ επιταγή της συγκυβέρνησης προχώρησε κατά παράβαση κάθε νομιμότητας σε διεξαγωγή της συνεδρίασης του ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε. με τηλεδιάσκεψη!!! με σκοπό την επιτάχυνση της διαδικασίας για ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ.

Γνωρίζει ο κος Ζερβός, το ΔΣ της ΔΕΗ αλλά και η κυβέρνηση που θέλουν να ξεπουλήσουν τον ΑΔΜΗΕ ότι η χθεσινή τους πράξη(10/4/2014) είναι παράνομη γιατί η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ μετά την παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ουδέποτε ξεκίνησε, και σύμφωνα με το κανονισμό όπως τονίζουν και έγκριτοι νομικοί για να γίνει νέα συνεδρίαση τα μέλη του Δ.Σ έπρεπε να ενημερωθούν 48 ώρες νωρίτερα, κάτι που δεν συνέβη. Συνεπώς η χθεσινή απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε. για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ είναι άκυρη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίζει καμία πράξη ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Αυτό να γίνει κατανοητό από τα ντόπια και ξένα συμφέροντα που θέλουν να αγοράσουν αντί πινακίου φακής την στρατηγικότερης επιχείρησης της χώρας των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τον ΑΔΜΗΕ ως 100% Δημόσια Επιχείρηση και όσοι παρανόμησαν και έπληξαν τα συμφέροντα του Δημοσίου και της ΔΕΗ θα κληθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

 

Το Γραφείο Τύπου

_________________________________________________________________________________________

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ,

ΣΕ ΠΑΤΡΑ, ΑΓΡΙΝΙΟ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΔΑ

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 14 , ΤΕΤΑΡΤΗ 16/4

 

 

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει περιοδείες τη Δευτέρα 14/4 σε Πάτρα και Αγρίνιο και την Τετάρτη 16/4 σε Χαλκίδα.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 14/4

 

Πάτρα

11:30 Αγορά Αργύρη,  Αγίου Ανδρέου 12: Εκδήλωση για το θαλάσσιο μέτωπο

 

Αγρίνιο

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην πλ. Δημοκρατίας στις 8 μ.μ.

 

 

Τετάρτη 16/4

 

Χαλκίδα   Ομιλία στην . παραλία Χαλκίδας Κόκκινο Σπίτι στις 8 μ.μ.

 

 

Παρακαλούμε για την κάλυψη

 

 

 

 

11/4/2014

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

_________________________________________________________________________________________

 

Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα

Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου Προέδρου για την Κομισιόν

Στην αυστριακή τηλεόραση «ORF»

Στην εκπομπή «InsideBrussels»

 

 

–          Για τις αρμοδιότητες των ευρωπαϊκών οργάνων

Το κρίσιμο ερώτημα είναι να δούμε αν θα έχουμε περισσότερες αρμοδιότητες και κυριαρχία στους λαούς της Ευρώπης ή θα χαθεί κάθε ίχνος κυριαρχίας στους λαούς και θα περάσουν όλες οι αρμοδιότητες σε υπερεθνικούς οργανισμούς οι οποίοι, όμως, δεν θα κρίνονται και δεν θα ελέγχονται από τους λαούς. Νομίζω ότι αυτό είναι το βασικό πρόβλημα.

Εμείς, ξέρετε, έχουμε μια αντίληψη και διεθνιστική και φιλοευρωπαϊκή, διότι ακριβώς και οι ενστάσεις που βάζουμε στη σημερινή εξέλιξη και πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., είναι ενστάσεις διότι χάνουμε τις ιδρυτικές αξίες της Ε.Ε.: την αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία.

Σήμερα οι λαοί καλούνται να αποφασίσουν κάθε πέντε χρόνια, αλλά για τις κρίσιμες αποφάσεις δεν τους ρωτάει κανένας. Οι κρίσιμες αποφάσεις παίρνονται σε κάποια Συμβούλια Κορυφής, όπου μαζεύονται 27 υπουργοί ή πρωθυπουργοί και συνήθως αγνοούν τις πραγματικές ανάγκες των λαών τους, δεν τους θέτουν στην κρίση τους κρίσιμα ερωτήματα. Η Ευρωπαϊκή Συνθήκη δεν επικυρώθηκε από τους λαούς. Προχώρησαν παρακάμπτοντας τους λαούς.

Θέλω να πω, λοιπόν, ότι το κρίσιμο θέμα σήμερα δεν είναι να γυρίσουμε ξανά στο έθνος – κράτος, όπως λέει η λαϊκιστική δεξιά, η ακροδεξιά που θέλει να διαλύσει την Ευρώπη. Αυτή είναι μια λάθος επιλογή. Εμείς την απορρίπτουμε.

Το ζήτημα είναι, όχι να διαλύσουμε την Ευρώπη και να επιστρέψουμε σε μια αδιέξοδη λογική, ο καθένας στη χώρα του και να ανταγωνιζόμαστε οι ευρωπαϊκοί λαοί μεταξύ μας, το κρίσιμο είναι να δούμε πώς μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την Ευρώπη για να την κάνουμε πιο κοινωνική, πιο δημοκρατική, να ξανακερδίσουμε την κοινωνική συνοχή και να μπορέσουμε να μιλήσουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία για το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον.

 

–          Είναι όμως δημοκρατικά εκλεγμένοι οι ηγέτες και μάλιστα η κα Μέρκελ πρόσφατα επανεκλέχτηκε και επισκέπτεται αύριο την Αθήνα, γιατί όμως;

 

Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς.

 

–          Σας λυπεί αλήθεια το γεγονός ότι παρομοιάζεται συχνά από διαδηλωτές η κα Μέρκελ με τον Χίτλερ, γιατί είναι αλήθεια ότι καθιστά σχεδόν αδύνατο έναν διάλογο στην Ευρώπη και κυρίως μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας;

 

Προφανώς και μας στεναχωρεί, αλλά πρέπει να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Γιατί η κα Μέρκελ σήμερα έχει τόσο αρνητική δημοφιλία στον ελληνικό λαό; Και δεν ξέρω αν θα κάνει καλό στον κ. Σαμαρά που θα έρθει αύριο (σήμερα 11/4) στην Αθήνα. Σήμερα βγήκε μια έγκυρη δημοσκόπηση στην Ελλάδα, όπου το 80% του ελληνικού λαού είναι αντίθετο με την πολιτική της κας Μέρκελ και πιστεύει ότι αυτήν την πολιτική την επιβάλλει για δικό της όφελος στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον ελληνικό λαό.

Εγώ θα ήθελα, πριν μπω στην ουσία, να πω κάτι που κατά τη δική μου άποψη έχει μια σημασία. Πώς θα φανταζόσασταν εσείς, πώς θα σας φαινόταν αν λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές ερχόταν στη Γερμανία ή στην Αυστρία πριν τις αυστριακές εκλογές ο Βρετανός πρωθυπουργός ή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προκειμένου να στηρίξει ένα πολιτικό κόμμα, τον αντίπαλο της κας Μέρκελ για παράδειγμα ή την ίδια την κα Μέρκελ; Πώς θα σας φαινόταν;

 

–          Δεν είναι αυτό ζήτημα που αφορά την Ευρώπη;

 

Μισό λεπτάκι. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Ο κάθε λαός έχει την ευθύνη και είναι νοικοκύρης στον τόπο του. Έχει την ευθύνη να αποφασίσει ποιο είναι το μέλλον του, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.

Είμαι βέβαιος ότι δεν θα άρεσε καθόλου σε εσάς, αν συνέβαινε αυτό στη χώρα σας, και δεν θα άρεσε σε όλα τα κόμματα. Και στο κόμμα της κας Μέρκελ και σε όλα τα άλλα κόμματα.

Λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα μικρό προβάδισμα αλλά τελικά έχασε με μικρή διαφορά τις εκλογές, στη Γερμανία υπήρξε πολύ έντονη αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Μάλιστα θυμάμαι ότι ειπώθηκε από μια γερμανική εφημερίδα που δεν υπάρχει πια, η FinancialTimesDeutschland, με ένα ολόκληρο άρθρο πρωτοσέλιδο γραμμένο στα ελληνικά. Και αυτό μας ξάφνιασε πάρα πολύ. Αυτό το άρθρο ήθελε να πείσει τους Έλληνες να μην ψηφίσουν εμένα προσωπικά και τον ΣΥΡΙΖΑ διότι πίστευαν ότι θα καταστρέψω την Ευρώπη. Την Ελλάδα θα καταστρέψω και κατ’ επέκταση την Ευρώπη.

Στην πραγματικότητα, όμως, δεν πίστευαν ότι θα καταστρέψω την Ελλάδα. Πίστευαν ότι αν εκλεγόταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέστρεφε ένα σχέδιο βολικό για την κα Μέρκελ. Όμως, το βολικό σχέδιο για την κα Μέρκελ, ξέρετε, δεν είναι βολικό σχέδιο για τους ευρωπαϊκούς λαούς. Όχι μόνο για τον ελληνικό. Είναι ένα σχέδιο που επενδύει στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής στον ευρωπαϊκό νότο.

Σήμερα έχουμε ποσοστά ανεργίας επίσημα 30%. Για τους νέους ανθρώπους 60%. Αυτά τα μεγέθη δεν μπορεί να είναι αποδεκτά. Είναι στίγμα στον κοινό ευρωπαϊκό μας πολιτισμό.

Μιλήσατε πριν για τα δώρα που θα φέρει η κα Μέρκελ. Στην Ελλάδα υπάρχει μια παροιμία που λέει «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας». Να φοβάσαι τους Δαναούς, ακόμα και αν φέρουν δώρα. Γιατί αυτά τα δώρα δεν μπορεί να αποτελέσουν γιατρικό στις πληγές της ελληνικής οικονομίας. Αυτή τη στιγμή για να επανεκκινηθεί η ελληνική οικονομία χρειάζονται σοβαρές αποφάσεις για ένα σχέδιο δημόσιων ευρωπαϊκών αναπτυξιακών επενδύσεων, που δεν μπορούν να μετρηθούν σε ορισμένες δεκάδες εκατομμυρίων ή κάποιες εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Χρειάζεται άλλο όραμα, άλλο σχέδιο, άλλη πολιτική και κυρίως δεν μπορεί να συνυπάρξει το σχέδιο της ανάπτυξης με το σχέδιο της λιτότητας που καταστρέφει την κοινωνία.

 

 

–          Γιατί όμως πιστεύετε ότι τα προβλήματα στην Ελλάδα πηγάζουν από την Ευρώπη; Εσείς τι διαφορετικό θα κάνετε; Αφού πιστεύετε ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης στην Ελλάδα είναι πειθήνια, εσείς προσωπικά τι θα κάνετε για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα;

 

Πρέπει κατ’ αρχήν να σας πω ότι δεν θεωρούμε ότι για τα προβλήματά μας φταίνε μονάχα οι Ευρωπαίοι εταίροι. Προφανώς τα συσσωρευμένα αυτά προβλήματα οφείλονται και στην κακή διαχείριση των ελληνικών κυβερνήσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όμως ξέρετε ζούμε σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον, σε αυτό το ευρωπαϊκό περιβάλλον με πρόσχημα το υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας και την επίθεση των αγορών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα επιβλήθηκε στην Ελλάδα, με τη συνέργεια εμείς λέμε των κυβερνήσεων και του κ. Σαμαρά και του κ. Παπανδρέου πιο πριν, μια πολιτική η οποία είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε σε όλα τα επίπεδα μια πολλαπλή αποτυχία. Είχαμε δηλαδή και κοινωνική διάλυση και ανθρωπιστική κρίση και ταυτόχρονα είχαμε μια μεγάλη αποτυχία σε όλους τους δημοσιονομικούς στόχους. Εμείς λέμε ότι το φάρμακο το οποίο επιλέχθηκε για την Ελλάδα την έκανε χειρότερα από ότι η ίδια η ασθένεια που είχε από πριν.

 

–          Θα μπορούσε όμως η κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο να αρνηθεί, να πει όχι.

Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό και εμείς πιστεύουμε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν διαπραγματεύτηκαν ποτέ με τους Ευρωπαίους εταίρους μια διαφορετική λύση, μια διαφορετική συνταγή η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από όλους. Κι αν θέλετε αυτή είναι η βασική μας κατηγορία στους πολιτικούς μας αντιπάλους. Και δεν διαπραγματεύτηκαν ποτέ διότι πιστεύουμε ότι αυτό που τους ένοιαζε σε μια περίοδο κρίσης που είχε χαθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, που έπεφταν τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων, ήταν να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία κι όταν έχαναν τα ερείσματά τους στο λαό, βρήκαν έρεισμα στη συμπάθεια των ισχυρών δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως της κυρίας Μέρκελ. Βεβαίως λοιπόν η κυρία Μέρκελ έχει κάθε λόγο να χαίρεται που είναι ο κ. Σαμαράς πρωθυπουργός και θα θέλει να συνεχίσει να είναι διότι δε θα της ήταν ευχάριστο να διαπραγματεύεται με μια κυβέρνηση η οποία θα διεκδικεί διαφορετικές λύσεις.

Επιτρέψτε μου όμως να σας πω τα νούμερα επανερχόμενος σε αυτό που σας έλεγα πριν. Όταν μπήκαμε στο Μνημόνιο είχαμε χρέος 120% επί του ΑΕΠ. Σήμερα έχουμε χρέος 175%. Το χρέος δηλαδή πολλαπλασιάστηκε στην Ελλάδα που ήταν η βασική αιτία που οι αγορές δε μας δάνειζαν και μπήκαμε στο Μνημόνιο. Σήμερα βγαίνουμε στις αγορές παρότι έχουμε 175% χρέος, με παρόμοιο επιτόκιο με αυτό που ήταν απαγορευτικό όταν μπαίναμε στο Μνημόνιο. Συνεπώς εδώ φαίνεται ότι όλα όσα έγιναν στην Ελλάδα και στον Ευρωπαϊκό νότο δεν είχαν στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους αλλά είχαν στόχο να επιβληθεί η πολιτική της λιτότητας, να διαλυθούν οι εργασιακές σχέσεις, να δημιουργηθεί στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες λέω εγώ μια ειδική οικονομική ζώνη φθηνής και επισφαλούς εργασίας και βεβαίως να ιδιωτικοποιηθεί, να εκποιηθεί ο δημόσιος πλούτος.

 

–          Αλήθεια τώρα πιστεύετε ότι σκοπός της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι η εξαφάνιση των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα; Αυτή είναι μία πολύ τολμηρή θέση νομίζω.

 

Όχι να καταστρέψει τις δουλειές, να διαλύσει το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Και αυτό διότι υπάρχει μια αντίληψη, κατά την άποψή μου απόλυτα λαθεμένη ότι με μια περιφέρεια που θα έχει μισθούς Κίνας, μισθούς Νοτιοανατολικής Ασίας αλλά θα βρίσκεται στην Ευρώπη η Ευρωπαϊκή οικονομία θα γίνει πιο ανταγωνιστική. Κατά την άποψή μου αυτό είναι λάθος. Διότι δεν κάνεις την οικονομία σου πιο ανταγωνιστική μειώνοντας το εργασιακό κόστος. Αν ήταν έτσι, η πιο ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο θα ήταν αυτή του Μπαγκλαντές και όχι η Σουηδική, η Γερμανική οικονομία, ή η Αυστριακή, που έχουν κάποια επίπεδα μισθών κάποιους εργασιακούς νόμους που τους σέβονται όλοι. Αυτή λοιπόν ήταν μια λάθος πολιτική επιλογή μια λάθος στρατηγική η οποία κατά την άποψή μας απειλεί την Ευρώπη όχι μόνο την Ελλάδα. Απειλεί όλη την Ευρώπη.

 

–          Τα χρέη δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης όλη. Απ΄ ότι καταλαβαίνω η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρόκειται να διοργανώσει ένα συνέδριο για το χρέος και να προτείνει την απομείωση/κούρεμα του χρέους για όποια κράτη μέλη έχουν χρέος και πως θα γίνει ακριβώς αυτό και πως θα συμφωνήσουν σ΄ αυτό οι πολίτες των οικονομικά ισχυρών κρατών;

 

Όχι δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι πολίτες των οικονομικά ισχυρών χωρών, θα σταματήσουν να βάζουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώνουν στις χώρες εκείνες που συσσωρεύουν χρέος το οποίο δεν είναι βιώσιμο. Και θέλω αυτό να το κατανοήσετε διότι η λύση που προτείνουμε για διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, Μορατόριουμ στην αποπληρωμή, ρήτρα ανάπτυξης, μια λύση που δόθηκε για την ίδια την Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1953 και ήταν αυτή η λύση που έδωσε τις προϋποθέσεις γι΄ αυτό το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας που είδαμε όλα τα χρόνια μετά. Είναι μια λύση που δεν αφορά μονάχα τις χώρες του Νότου ή τους λαούς του Νότου και αδικεί τους λαούς του Βορρά, ίσα – ίσα, είναι μια λύση που θα καταστήσει ικανούς τους λαούς του Νότου να παράξουν ώστε να μπορούν από δω και στο εξής να ξεπληρώνουν τα χρέη τους. Διότι φανταστείτε ένα νοικοκυριό υπερχρεωμένο, κάποιον που έχει πάρα πολλά δάνεια, η λύση γι αυτόν τον άνθρωπο δεν είναι να μη δουλεύει και να του δίνεις δάνεια για να πληρώνει τα προηγούμενα, η λύση γι αυτόν τον άνθρωπο είναι να κάνεις μια ρύθμιση για το χρέος να μπορεί να το αποπληρώνει με τα λεφτά που θα εξοικονομεί ο ίδιος δουλεύοντας. Άρα λύση για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό νότο είναι η ανάπτυξη, να μπορούμε να δουλεύουμε και να έχουμε ένα χρέος βιώσιμο ώστε να μπορούμε να το αποπληρώνουμε. Με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι αυτό που προτείνουμε δεν είναι κάτι ιδιαίτερα επαναστατικό, κάτι ιδιαίτερα ριζοσπαστικό, αφορά στην κοινή λογική, είναι μια ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση, η οποία πιστέψτε με κάποια στιγμή θα υλοποιηθεί το ζήτημα είναι με τι όρους θα υλοποιηθεί. Αν θα υλοποιηθεί αφού έχει κλείσει ο κύκλος της κοινωνικής λεηλασίας και της διάλυσης ή αν θα υλοποιηθεί με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας.

 

–          Η αλήθεια είναι ότι έχει παρόμοιο πρόβλημα και η Ιταλία όπως η Ελλάδα. Επίσης θα ξέρετε ότι είστε με τη λίστα «Τσίπρα» και σε εμάς ένας «σταρ». Τι ακριβώς νομίζετε ότι πρέπει να κάνει το κράτος, γιατί λέτε ότι πρέπει να σταματήσει η λιτότητα, να προχωρήσει σε επενδύσεις, να περιοριστεί η γραφειοκρατία, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας; Αλλά κυρίως που θα βρείτε τα λεφτά;

Κατ΄ αρχήν να σας πω τι εννοώ όταν λέω να σταματήσει η λιτότητα. Λέω ότι πρέπει κατ΄ αρχήν να σταματήσουν οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις στους ανθρώπους εκείνους που παίρνουν τόσα λίγα χρήματα ώστε ό,τι παραπάνω παίρνουν θα το δώσουν στην πραγματική οικονομία και δεν θα το αποταμιεύσουν. Αυτός είναι ο τρόπος για να βγεις από την κρίση. Οι οικονομολόγοι αυτό το λένε, τόνωση της ενεργούς ζήτησης, ώστε να μπορέσει να ξανακινηθεί η οικονομία. Και πρέπει να γίνουμε σοφότεροι. Πώς βγήκαν από την κρίση του 1929 της Αμερικής; Έκαναν το αντίθετο απ΄ αυτό που έγινε στην Ευρώπη, στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και είχαμε τα αποτελέσματα που είχαμε μετά.

Όμως επιτρέψτε μου μία παρατήρηση. Θα συμφωνήσω μαζί σας. Υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν το κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, λιγότερο σπάταλο, περισσότερο ανταποδοτικό τον πολίτη. Τα προγράμματα της λιτότητας, όπου επιβλήθηκαν, τουλάχιστον στη χώρα μου, δεν έκαναν καθόλου αυτό. Πήραν απλά ένα μαχαίρι, όπως ο χασάπης που κόβει το κρέας και το βάζει στη μηχανή του κιμά, έτσι κι εκεί πήραν ένα μαχαίρι και έκοψαν, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς κριτήρια, χωρίς μέθοδο για να γίνει πιο αποτελεσματικό το κράτος. Έκοψαν μόνο θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα αναγκαίες.

Μην δυσανασχετείτε. Αν είχατε και στη χώρα σας αυτές τις περικοπές, θα είχατε ήδη βγει να διαδηλώνετε στους δρόμους. Αν στη χώρα σας δεν είχατε νηπιαγωγεία, έκλειναν τα σχολεία, έκλειναν τα νοσοκομεία και δεν είχατε κοινωνικό κράτος, θα είχατε βγει ήδη στους δρόμους να διαδηλώνετε κι εσείς.

 

–          Εγώ θέλω να επανέλθω σε κάτι προηγούμενο, όσον αφορά την έλλειψη δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ. Στην Αυστρία το αριστερό κόμμα που συνεργάζεται με τους κομμουνιστές στις Ευρωεκλογές προτείνει κατάργηση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εσείς τι πιστεύετε , γιατί απ΄ότι φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις προηγείται το κόμμα σας στις Ευρωεκλογές και ίσως ως επόμενος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, θέλετε να καταργηθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης;

 

Κατ΄ αρχήν η πρόταση που κατατίθεται δεν είναι για να καταργηθεί. Είναι να περάσει η δικαιοδοσία των κρίσιμων αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δηλαδή να ελέγχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Συμβούλιο των αρχηγών. Προφανώς και πρέπει να υπάρχει Συμβούλιο των Αρχηγών, προφανώς και πρέπει να υπάρχει αυτή η συνεννόηση, η διαπραγμάτευση, η συμφωνία, οι συνθέσεις, αλλά το κρίσιμο όργανο που θα πρέπει να ελέγχει και να αποφασίζει πρέπει να είναι αυτό που εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες της Ευρώπης και είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θέλω να σας πω ότι στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία μπλοκ δυνάμεων. Το ένα, παρά τις μεγάλες διαφορές τους, δεν τις ισοπεδώνω, αλλά είναι αυτό το μπλοκ που λέει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μονάχα ο δρόμος της λιτότητας και του περιορισμού της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Είναι οι κύριοι Σουλτς και Γιούνκερ που ακολουθούν αυτή την πολιτική και οι κυβερνήσεις της ευρωπαϊκής λαϊκής δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας.

Το άλλο μπλοκ είναι της λαϊκιστικής άκρας δεξιάς που θέλει να καταργηθεί η Ευρώπη, θέλει να γυρίσουμε στα έθνη κράτη και να ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας με τα εθνικά μας νομίσματα.

Υπάρχει και το τρίτο μπλοκ, που είναι το μπλοκ της εναλλακτικής αριστεράς. Εμείς λοιπόν λέμε όχι στο να καταργηθεί η Ευρώπη, όχι στο να διαλυθεί η Ευρώπη, όχι να γυρίσουμε σ΄ αυτόν τον άγονο ανταγωνισμό των εθνικών νομισμάτων. Να αλλάξει η Ευρώπη. Να ξαναγυρίσει στις ιδρυτικές της αξίες, που ήταν η αλληλεγγύη, η κοινωνική συνοχή και η δημοκρατία. Ευρώπη χωρίς κοινωνική συνοχή και δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει, δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά.

 

–          Θα ήθελα να σας ρωτήσω μια επίκαιρη ερώτηση εξωτερικής πολιτικής για την Ευρώπη σχετικά με τις σχέσεις με τη Ρωσία και τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν σημάδια εκτόνωσης της κατάστασης. Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική εκτός από την ενδυνάμωση των οικονομικών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας ή θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι ένα γειτονικό κράτος με εθνικιστική προπαγάνδα και στρατιωτικά μέσα αλλάζει εθνικά σύνορα και επιβάλλει τη θέση του. Ποια είναι η δική σας γνώμη;

 

Πρέπει να σας πω ότι είναι πολύ ανησυχητικές αυτές οι εξελίξεις, διότι εγκυμονούν έναν μεγάλο κίνδυνο εκ νέου, μετά από πολλά χρόνια που είχαμε φύγει από τον Ψυχρό Πόλεμο, ενός επικίνδυνου διχασμού στην καρδιά της Ευρώπης.. Πρέπει όμως να σας πω ότι η πολιτική των κυρώσεων δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που πρέπει είναι να σιγήσουν τα όπλα, να σταματήσει η απειλή των όπλων και να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος.

Θα ήθελα να σας πω ότι βεβαίως η καταπάτηση των αρχών του διεθνούς δικαίου είναι μια απαράδεκτη πρακτική από όποιον κι αν εφαρμόζεται. Από την άλλη πλευρά, και η Ε.Ε. έχει ευθύνες διότι ανέχτηκε στην Ουκρανία εξελίξεις που επίσης παραβίαζαν το συνταγματικό πλαίσιο αυτής της χώρας. Και χωρίς να έχω καμία συμπάθεια στον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, κάθε άλλο, εντούτοις θεωρώ ότι εκεί έγινε μια αλλαγή πέρα και έξω από το πλαίσιο του Συντάγματος και έγιναν αποδεκτοί στην Ουκρανική κυβέρνηση νεοναζί οι οποίοι αυτή τη στιγμή έχουν έναν σημαντικό έλεγχο της εξουσίας σε μια ευρωπαϊκή χώρα, κάτι το οποίο, κατά την άποψή μου, δεν θα έπρεπε να είναι αποδεκτό από την Ε.Ε. και από τις ηγέτιδες δυνάμεις της Ε.Ε.

Η άποψή μου είναι ότι έχουμε μακρύ δρόμο στην Ουκρανία και θα πρέπει να κυριαρχήσουν οι λογικές της συνεννόησης και του διαλόγου στα πλαίσια των κανόνων του διεθνούς δικαίου και όχι της αναζωπύρωσης των εντάσεων και των πολεμικών συγκρούσεων.

 

 

Επισυνάπτεται το σχετικό link

 

http://tvthek.orf.at/program/Inside-Bruessel/3084543/Inside-Bruessel/7727382/Inside-Bruessel/7747236

Hεκπομπή προβλήθηκε χθες το βράδυ.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

11/04/2014

__________________________________________________________________________________________

                 Ανακοίνωση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

                                        

                       ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ!

                                 ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και στην απεργιακή Συγκέντρωση την Κυριακή 13 Απρίλη 2014 στην Αθήνα στις 11.00 π.μ. (ΣΥΝΤΑΓΜΑ & ΕΡΜΟΥ) και στις κατά τόπους αγωνιστικές συγκεντρώσεις

 

Η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κορυφώνει την βάρβαρη επίθεσή της ενάντια στον κόσμο της εργασίας, ισοπεδώνοντας και τα τελευταία υπολείμματα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο-μνημόνιοκαθιερώνεται – μεταξύ πολλών άλλων- η Κυριακάτικη λειτουργία όλων των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές όλες τις Κυριακές του χρόνου, δρομολογώντας την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική που εξυπηρετεί αποκλειστικά τις πολυεθνικές αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα, καταργώντας την κυριακάτικη αργία είμαστε οργισμένοι και αποφασισμένοι. Αποφασισμένοι να αντισταθούμε και να αντεπιτεθούμε μέχρι την νίκη. Οι αγώνες των εργαζομένων θα καταργήσουν αυτές τις αντεργατικές ρυθμίσεις και θα ανοίξουν τον δρόμο για την προοδευτική ανατροπή!

ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ!

____________________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

στον κυβερνητικό εκπρόσωπο

 

Διαρκές είναι το έγκλημα εις βάρος της κοινωνίας, από μια κυβέρνηση υποταγμένη στους δανειστές. Αυτό το έγκλημα ούτε παραγράφεται, ούτε διορθώνεται από νέες κακοστημένες παραστάσεις υπό την ευγενή χορηγία της κ. Μέρκελ.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ     11/04/2014

_______________________________________________________________________________________________

Τοποθέτηση Θοδωρή Δρίτσα στη Βουλή, σχετικά με Υπουργικές τροπολογίες για τα Υποβρύχια και τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων

 

Την Πέμπτη 11 Απριλίου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα υδατοδρόμια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ A΄ Πειραιά & Νησιών Θοδωρής Δρίτσας, σχετικά με τις Υπουργικές τροπολογίες για τα Υποβρύχια και τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, τοποθετήθηκε ως ακολούθως:

 

«Παρά το γεγονός ότι η εκλογική μάχη για το Δήμο Πειραιά εντείνεται και εγώ ως υποψήφιος είμαι παρών εκεί, θεωρώ υποχρέωσή μου σήμερα να τοποθετηθώ τόσο εξαιτίας της πολύχρονης ενασχόλησής μου με τα θέματα της άμυνας και της ναυτιλίας και ειδικά με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα υποβρύχια, όσο και γιατί η υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων δεν αφορά στενά την άμυνα μόνο, που είναι καίριας σημασίας ζήτημα, αλλά ολόκληρη τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, ολόκληρη την παραγωγική βάση του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής.

 

Ως εκ τούτου, πρέπει να επισημάνουμε από την αρχή ότι μία περιπέτεια, μια τραγωδία δεκατεσσάρων ετών -δώδεκα είπε ο κύριος Υπουργός- αλλά και στην τελική της φάση από το 2010, με τη συμφωνία ΕΝΑΕ – ελληνικού δημοσίου, που κυρώθηκε με το ν. 3885, το να οδηγηθεί στη λύση, όπως ισχυρίζεται ο κύριος Υπουργός και η Κυβέρνηση σήμερα, τουλάχιστον ως προς τα υποβρύχια, μέσα από μια τέτοια σύντομη διαδικασία, είναι αναντίστοιχο.

 

Θα έπρεπε να περάσει από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων -ήταν υποχρεωτικό κιόλας- θα έπρεπε να περάσει από διαδικασίες της Βουλής και να μην ενταχθεί ως τροπολογία σε ένα άσχετο νομοσχέδιο και με την πίεση του χρόνου.

 

Θέλω, πριν απ’ όλα, να τονίσω ότι αυτή η τροπολογία αφήνει μετέωρα μια σειρά προαπαιτούμενα για την υλοποίησή της. Και, βέβαια, ο Υπουργός βεβαιώνει ότι όλα αυτά είναι ρυθμισμένα. Όμως, η Βουλή δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στη διαβεβαίωση του κυρίου Υπουργού.

 

Είναι αναγκαία κείμενα -όπως η συμφωνία με τα ΕΝΑΕ- για την υλοποίηση αυτής της τροπολογίας, η συμφωνία με τη HDW, την ThyssenKrupp και τη SIEMENS, που είναι οι υπεργολάβοι για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας, η συμφωνία με τους εργαζόμενους. Και προς αυτή την κατεύθυνση πολλά ακόμα έγγραφα θα έπρεπε να διαθέτει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, για να μπορεί πραγματικά να σχηματίσει έγκυρη γνώμη και να ψηφίσει μια τέτοια τροπολογία.

 

Εμείς, από την 1η Απριλίου είχαμε καταθέσει Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων. Δεν θα περιγράψω ποια έγγραφα ζητούσαμε. Θα τα καταθέσω για τα Πρακτικά για μια ακόμα φορά. Επίσης, θα καταθέσω για τα Πρακτικά την ανακοίνωσή μας από 15/3/2014, την ανακοίνωσή μας από 16/3/2014, αλλά και την ανακοίνωση στις 23/3/2014. Τα καταθέτω όλα αυτά για τα Πρακτικά, γιατί θεωρώ ότι είναι χρήσιμα ντοκουμέντα για να τεκμηριωθεί και η δική μας άποψη, αλλά και για τις διαδικασίες του μέλλοντος -εικάζω όχι του πολύ μακρινού μέλλοντος- ώστε να αξιολογηθούν τα πράγματα.

 

Διότι εμείς τι θέλουμε εδώ; Και είμαι βέβαιος ότι το θέλει όλο το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον, το θέλει και το διεκδικεί χρόνια τώρα σταθερά. Θέλουμε τα υποβρύχια πολύ σύντομα να ενταχθούν στο δυναμικό του Πολεμικού Ναυτικού. Θέλουμε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να κατοχυρωθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Θέλουμε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να λειτουργήσουν και να είναι πραγματικά η ναυαρχίδα της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας μας, που έχει καταρρεύσει για πολλούς και άλλους λόγους, αλλά και για το λόγο ότι έχουν καταρρεύσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που είναι η ναυαρχίδα. Και θέλουμε και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Θέλουμε πολλά; Όχι. Αυτά απαιτεί ο ελληνικός λαός. Το ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει σε αυτά να είναι ευθυγραμμισμένο.

 

Είχαμε επί σειρά ετών, κύριε Υπουργέ, Υπουργούς που να λένε: «Είμαστε στριμωγμένοι. Το ελληνικό δημόσιο είναι με την πλάτη στον τοίχο εξαιτίας της αρχικής σύμβασης.». Και επικαλούμενοι αυτό να οδηγούνται πάντα σε «ρεαλιστικές αντιμετωπίσεις». Αντιλαμβανόμαστε το ρεαλισμό. Δεν είμαστε έξω από τον όποιο ρεαλισμό. Όμως, αυτός ο ρεαλισμός βήμα-βήμα μας έφερε στο να μη μπορεί να επιλυθεί και αντίθετα να επιδεινώνονται τα πράγματα. Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και τώρα.

 

Τι συμβαίνει όμως; Δικαιώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ που έκανε την πρόταση για την εξεταστική επιτροπή. Είχαμε έναν πυρήνα σε αυτή την πρόταση, ότι τα ΕΝΑΕ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με αυτή την διεύθυνση, του κ. Σάφα, είναι «φάντασμα», δεν είναι πραγματική παραγωγική μονάδα, δεν έχουν τεχνογνωσία να στηρίξουν. Και από πίσω, για να καλυφθούν οι ευθύνες τους, ο ν. 3885 του κ. Βενιζέλου έδιωχνε προς τα πίσω τη SIEMENS, τη HDW, την ThyssenKrupp. Ένας αχυράνθρωπος, ο Σάφα, ήταν μπρος, η ΕΝΑΕ, χωρίς καμιά δυνατότητα να εγγυηθεί, ούτε με το κεφάλαιο που είχε, ούτε με την τεχνογνωσία, ούτε με τις υποδομές. Να εγγυηθεί τι; Τίποτα!

 

Και τώρα έρχεται αυτή η τροπολογία και για να αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό να προχωρήσει αυτές τις διαδικασίες, πρέπει να συνάψει συμφωνία με τους αναγκαίους υπεργολάβους, που είναι αυτοί οι τρείς, η SIEMENS, η ThyssenKrupp και στην HDW, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι στα δικαστήρια.

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Η SIEMENS όχι.

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Δεν είναι; Δεν νομίζω ότι υπάρχουν άλλοι, κύριε Υπουργέ.

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Είναι η HDW.

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Η HDW είναι. Η SIEMENS δεν είναι;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Όχι.

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Πώς θα ολοκληρωθούν τα ηλεκτρονικά συστήματα;

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Πάντως, δεν είναι.

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Εν πάση περιπτώσει, θα έπρεπε η Βουλή να τα ξέρει όλα αυτά.

Έρχεται, λοιπόν, η τροπολογία στην παράγραφο 1 και επικαλούμενη μια κυριότητα του ελληνικού δημοσίου που δεν είναι κατοχυρωμένη πουθενά -μόνο στον «Ωκεανό» έχει το ελληνικό δημόσιο κατά 100% κυριότητα, για τα άλλα τρία έχουμε ποσοστά κυριότητας- επικαλούμενη τη νομή και κατοχή, αναθέτει το έργο στο Πολεμικό Ναυτικό.

 

Εν συνεχεία, οι εργασίες ολοκλήρωσης των υποβρυχίων θα εκτελεστούν στο χώρο των ΕΝΑΕ με τους αναγκαίους υπεργολάβους -το οποίο σχολίασα αυτό-άνευ ουδενός ανταλλάγματος.

 

Το Πολεμικό Ναυτικό, σε σχέση με τους εργαζόμενους, θα καταβάλει μηνιαίες αμοιβές που θα συμφωνηθούν με κάθε εργαζόμενο, πλέον την αναλογούσα αμοιβή – ασφαλιστική εισφορά, ως αποζημίωσή του για τις υπηρεσίες που θα παρασχεθούν. Αυτό σημαίνει ότι συλλογικές συμβάσεις που κατοχυρώνουν τους εργαζόμενους αγνοούνται, παύουν να ισχύουν στην πραγματικότητα -ισχύουν οιονεί, αλλά δεν ισχύουν στην πράξη- και μετατρέπονται σε συμβασιούχους ιδιωτικού δικαίου. Αυτό τι εξασφάλιση των εργαζομένων περιέχει; Και όταν λέτε «όλων», εννοείτε και τους εργαζόμενους του τροχαίου υλικού, τους πάντες;

 

Λέει, όμως, μετά, «…οι πληρωμές για την ολοκλήρωση των εργασιών από την έναρξη ισχύος του παρόντος σύμφωνα με την ισχύουσα ελεγκτική νομοθεσία και μέχρι ύψους 75,5 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι ήδη εγγεγραμμένα.». Εσείς ελπίζετε ότι το κόστος θα είναι μικρότερο. Όμως, το Γενικό Λογιστήριο και η Εισηγητική Έκθεση αναφέρουν ότι εάν υπερβεί το κόστος, θα το επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο.

 

Εδώ, όμως, σύμφωνα με το νόμο, θα πληρώσει μέχρι το ύψος των 75 εκατομμυρίων, που είναι εγγεγραμμένο. Δηλαδή, εάν πάμε πάνω από 75,5 εκατομμύρια θα σταματήσουν τα υποβρύχια να κατασκευάζονται; Ο νόμος αυτό λέει έτσι όπως το έχετε διατυπώσει.

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Πάντως, εάν με ρωτούσατε τι θα γίνει, εάν ξοδέψουμε λιγότερα…

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Εδώ έχουμε και το πρόσθετο, ότι καταργούνται οι δεσμεύσεις των αναδόχων σε περίπτωση αστοχιών. Εάν για κάποιο λόγο αποδειχθεί ότι έχουμε κάποιες αστοχίες στο έργο -για παράδειγμα η περίπτωση του «Παπανικολή»- όλη την ευθύνη αποκατάστασης των αστοχιών δεν την αναλαμβάνουν οι ανάδοχοι, αλλά το ελληνικό κράτος και το Πολεμικό Ναυτικό, που σημαίνει νέο κόστος και νέος χρόνος.

 

Τελειώνω -γιατί είναι πάρα πολλά τα ζητήματα και είναι κρίμα που δεν μπορούν να συζητηθούν σε μια επιτροπή σοβαρά και κανονικά, όπως αντιστοιχεί στην τεράστιας σημασίας αυτή υπόθεση- με τα προκαταβληθέντα. Με το ν. 3885 και την εφαρμογή του και επί Υπουργίας κ. Βενιζέλου, καταβλήθηκαν 103 εκατομμύρια για υλικά, τα οποία δεν παρελήφθησαν ποτέ και άλλα 235 εκατομμύρια ως προκαταβολή για τα δύο επόμενα υποβρύχια, που τελικά από ό,τι φαίνεται -δεν αναφέρεται τίποτα στην τροπολογία σας- δεν θα κατασκευαστούν.

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Δεν το έχουμε πει.

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Δεν το έχετε πει. Δεν ξέρω τι λέει το Πολεμικό Ναυτικό. Είναι εδώ ο Αρχηγός. Εδώ, όμως, δεν αποσαφηνίζεται. Αυτό θα ήταν πολύ χρήσιμο να το ξέρουν η Βουλή και η Επιτροπή.

 

Εν πάση περιπτώσει, ή θα συμψηφιστούν για την εκτέλεση των δύο επόμενων υποβρυχίων –που δεν νομίζω, δεν το λέτε- ή θα καταλογιστούν, όπως λέτε.

 

Θα καταλογιστούν πού; Σ’ έναν Σάφα –το είπε ο κ. Βαρεμένος- που έχει είκοσι πέντε χιλιάδες κεφάλαιο; Και πότε; Μ’ αυτό τον τρόπο, μήπως πρέπει να καταλογιστούν και σ’ αυτούς που τα κατέβαλαν, κύριε Υπουργέ, και όχι μόνο σ’ αυτούς που τα εισέπραξαν; Εάν είναι πράγματι αχρεωστήτως καταβληθέντα, υπάρχουν δύο υπεύθυνοι, όχι μόνο ένας, αυτός που τα πήρε, αλλά και αυτός που τα έδωσε. Αντιλαμβάνεστε ότι τα κενά είναι πάρα πολλά ακόμα.

 

Κυρία Πρόεδρε, θα σταματήσω εδώ. Σέβομαι το χρόνο και των συναδέλφων και της διαδικασίας. Σας βεβαιώνω ότι είπα το πολύ τα μισά απ’ όσα έπρεπε και θα μπορούσα να πω από συγκεκριμένα στοιχεία και όχι από αόριστες τοποθετήσεις. Πρέπει το θέμα να έλθει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, κύριε Υπουργέ, έστω και εκ των υστέρων.

 

Δεν μπορεί η Βουλή να μείνει χωρίς γνώμη για όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα. Η σύσκεψη που οργανώσατε στο Υπουργείο δεν ήταν σύσκεψη έκφρασης γνώμης. Ήταν σύσκεψη απλά ενημέρωσης. Επομένως, εκκρεμεί αυτή η διαδικασία.

 

Σας ευχαριστώ πολύ».

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Δευτερολογία για τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων

 

«Πολύ σύντομα, ένα σχόλιο αναφορικά με την τροπολογία για τα υποβρύχια και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

 

Στην πρωτολογία μου, εξέθεσα όλα τα επιχειρήματα. Δεν συναινούμε ούτε και στη διαδικασία για αυτήν την τροπολογία. Αντίθετα, θα έπρεπε να συζητηθεί εν εκτάσει. Δεν είναι καθόλου σωστό, αυτό που επιχειρήθηκε εν συνεχεία να εμφανιστεί, ότι αυτή η τροπολογία εγγυάται τα προαπαιτούμενα. Τα προαπαιτούμενα, είναι όρος για να μπορεί η Βουλή να αποφασίσει επ’ αυτής της τροπολογίας.

 

Αντίθετα, έχουμε ένα άνοιγμα στην απαλλαγή ή στον εξωραϊσμό των ευθυνών για τον ν.3885/2010 και για την εφαρμογή του και για όλα όσα συνοδεύουν αυτή τη σκανδαλώδη διαδικασία.

 

Ξαφνικά, αιφνιδίως τα κυβερνητικά έδρανα γέμισαν.

 

Τί ακούσαμε για την Υπουργική τροπολογία 1399 με ειδικό αριθμό 185; Ενώ είχαμε μια αξιοπρεπή και κοινοβουλευτικά έγκυρη και έντιμη στάση από το νέο Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά, ο οποίος έδωσε μαθήματα με τη δήλωσή του -γιατί έτσι έπρεπε να γίνει- ακούσαμε τον κ. Στουρνάρα να λέει, ότι ήταν λάθος του κ. Ταγαρά.

 

Όχι, ήταν πολύ σωστή η στάση του κ. Ταγαρά, έγκυρη, έντιμη και απολύτως σωστή! Τώρα, πώς εσείς, κύριε Στουρνάρα, αποφασίζετε ότι είναι λάθος; Αυτό είναι μια ιδιοτυπία. Γιατί; Επειδή την υπογράφετε εσείς;

 

Προχωρώ, όμως, σε αυτή την τροπολογία. Ήρθε ο κ. Βαρβιτσιώτης, μίλησε και έφυγε. Η παράγραφος 3 αυτής της τροπολογίας, αναφέρεται στη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων. Μας είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ότι ενισχύει τις θεσμικές θωρακίσεις. Αντιθέτως, περί φύλλου συκής πρόκειται.

 

Επιχειρείτε να πωληθεί το λιμάνι του Πειραιά. Δεν θα μπορέσετε τελικά να το πουλήσετε. Θα φύγετε πριν το καταφέρετε. Όλος ο Πειραιάς, είναι αντίθετος. Δεν υπάρχει κανένας φορέας στον Πειραιά, που να συμφωνεί. Παρανόμως, με παραπλάνηση της Βουλής, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά στην πώληση του λιμανιού του Πειραιά.

 

Και έρχεται στο πολυνομοσχέδιο, με τις απαράδεκτες έκτακτες διαδικασίες, να θεσμοθετηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων. Μα, η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, είναι ένας θεσμός τεράστιας σημασίας, για κάθε λιμάνι. Εδώ όμως υπάρχει προχειρότητα, αλλά και το επείγον, ακριβώς για να ξεπουλήσετε το λιμάνι. Και επειδή δεν έχετε νομιμοποίηση και δεν μπορείτε να βρείτε, κάθε μέρα συναντάτε εμπόδια και έρχεστε με μια τροπολογία τέτοιου τύπου, να τα καλύψετε.

 

Και τί λέτε; Γιατί υπάρχει Οργανισμός Λιμένων. Ο ΟΛΠ, δεν είναι μόνο ανώνυμη εταιρία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, είναι και Οργανισμός Λιμένων. Όταν πουλήσετε τις μετοχές του, λοιπόν, τί θα πουλήσετε; Το πεδίο που ασκεί τις αρμοδιότητές του ως οιονεί αρχή λιμένος;

 

Και έρχεστε τώρα, να φτιάξετε μια γενική Αρχή Λιμένων για όλα τα λιμάνια της Ελλάδας, χωρίς καμία δυνατότητα πραγματικά να ελέγχει. Η θωράκιση, το φύλλο συκής για να τρέξετε να πουλήσετε, τί είναι; Το να δώσετε κάποιες αρμοδιότητες, τις οποίες, όμως, δεν περιγράφετε.

 

Έρχεται τροπολογία της τροπολογίας, όπου θα καθορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα οι ακριβείς ρυθμιστικές αποφάσεις, για την έκδοση των οποίων είναι αρμόδια η ΡΑΛ. Τι ωραία! Ελληνικό Κοινοβούλιο, ελληνική δημοκρατία. Άψογα! Και έχει λάθος ο κ. Ταγαράς, κύριε Στουρνάρα;

 

Τροπολογία της τροπολογίας. Και τί κάνετε μετά; Αντί για δυο χρόνια που είχατε ψηφίσει τα μέλη της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένος, το κάνετε πενταετία. Το μόνο που ξεχάσατε, είναι να φέρετε -να έρθει ο κ. Βαρβιτσιώτης να φέρει- τροπολογία που να τους απαλλάσσει από τις ποινικές, τις αστικές και όλες τις άλλες ευθύνες, όπως κάνετε με όλα τα άλλα. Είναι δυνατόν, η λιμενική βιομηχανία της χώρας να στηριχθεί σε αυτές τις αθλιότητες, τις προχειρότητες, τους εξαναγκασμούς;

 

Κύριε Πρόεδρε, μη δεχτείτε αυτή την τροπολογία. Δεν προλαβαίνω να μπω στα υπόλοιπα άρθρα, αλλά είναι πραγματικά πρόκληση αντιδημοκρατικής νοοτροπίας, προχειρότητας και ιδιοτέλειας.»

 

Το Γραφείο Τύπου

11/04/2014

___________________________________________________________________________________________

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

για τις σημερινές δηλώσεις του κ. Σαμαρά και της κ. Μέρκελ

 

Οι δηλώσεις των κκ Μέρκελ και Σαμαρά επιβεβαίωσαν την πλήρη συμφωνία των δύο πλευρών στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής λιτότητας και μνημονίων. Ο πρωθυπουργός, για μια ακόμη φορά, δεν έθεσε κανένα από τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, παρά έμεινε στις ευχαριστίες προς τη Γερμανίδα καγκελάριο για την τιμή που του έκανε να τον συναντήσει, σε ευχολόγια για την ανάκαμψη και στα καθιερωμένα κροκοδείλια δάκρυα για τις θυσίες του ελληνικού λαού. Δεν αξίζει στο λαό μας ένας τέτοιος πρωθυπουργός, δεν του ταιριάζει τέτοια αντιμετώπιση.

 

Το Γραφείο Τύπου

11/04/2014  

___________________________________________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

 

 

σε εκδήλωση που διοργανώνει το Μέτωπο της Αριστεράς, κηρύσσοντας την έναρξη της καμπάνιας του Μετώπου για τις ευρωεκλογές

 

 

 

 

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

 

Είμαι σήμερα εδώ, ανάμεσά σας.

Για να στείλουμε μαζί απο εδώ απο το Παρίσι.

Ένα δυνατό Μήνυμα ενότητας και νίκης.

Μήνυμα ενότητας της Αριστεράς.

Στη Γαλλία.

Στην Ελλάδα.

Σε όλη την Ευρώπη.

Μήνυμα ενότητας των λαών της Ευρώπης.

Μήνυμα νίκης των λαών της Ευρώπης.

 

Και αύριο με τη καθολική παρουσία του Παρισινού λαού στο συλλαλητήριο κατά της λιτότητας, να στείλουμε μήνυμα ανατροπής.

 

Στις εκλογές του Μάη.

Με την ευρωπαϊκή Αριστερά.

Θα αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη.

Προς όφελος του κόσμου της εργασίας και του πολιτισμού.

Προς όφελος των μεσαίων και χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων.

Προς όφελος των νέων, των ανέργων και των συνταξιούχων.

 

Σ’ αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για τη ζωή μας.

Η ψήφος μας το Μάη είναι σημαντική.

Επηρεάζει την πορεία, όχι μόνον της χώρας μας, αλλά όλης της Ευρώπης.

Και είναι στο χέρι μας, μπορούμε.

Να ανακόψουμε το νεοφιλελευθερισμό και τη γερμανική Ευρώπη.

Να κάνουμε την κυρία Μέρκελ μειοψηφία στην Ευρώπη.

Να την απομονώσουμε πολιτικά.

Να την νικήσουμε.

Το πετύχαμε στο παρελθόν.

Με την τότε παντοδύναμη και ακλόνητη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Μπορούμε να το πετύχουμε σήμερα.

Για να δώσουμε αμέσως τέλος στη λιτότητα.

Για να ανακτήσουμε τη δημοκρατία.

Τις εργασιακές και κοινωνικές εγγυήσεις.

Για να ανακτήσουμε την Ευρώπη.

 

Γιατί η Ευρώπη σήμερα έχει απομακρυνθεί από το πολιτικό σχέδιο και το όραμα ακόμα και των συντηρητικών πολιτικών που τη θεμελίωσαν.

Γεννά λιτότητα, ύφεση, ανεργία, φτώχεια.

Και έτσι απομακρύνει τους πολίτες.

Τους κάνει ευάλωτους στις σειρήνες του λαϊκισμού.

Στον εθνικισμό της άκρας δεξιάς.

Στη μισαλλοδοξία και τη βία του νεοναζισμού.

 

Η ψήφος στη Μαρίν Λεπέν δεν αποτελεί αντισυστημική επιλογή.

Η πρωτοφανής στήριξή της από το επικοινωνιακό κατεστημένο αυτής της χώρας δεν είναι τυχαία ή συμπτωματική.

Είναι πολιτικά σκόπιμη.

Πριμοδοτούν την άκρα δεξιά έναντι της Αριστεράς.

Το Εθνικό Μέτωπο έναντι του Μετώπου της Αριστεράς.

Και έτσι το ίδιο το κατεστημένο.

Αποδεικνύει και στους πιο δύσπιστους.

Ποια πολιτική δύναμη είναι πραγματικά αντισυστημική.

Αποδεικνύει ότι η Μαρίν Λεπέν.

Η άκρα και λαϊκιστική δεξιά.

Είναι η εφεδρεία του νεοφιλελευθερισμού.

 

Στις δημοτικές εκλογές ο γαλλικός λαός έδωσε ένα ηχηρό χαστούκι στον Φρανσουά Ολάντ, που ακούστηκε έως την Ελλάδα.

Εμείς το ακούσαμε.

Εκείνος, όμως, το άκουσε;

Η βασική πολιτική κατεύθυνση του ανασχηματισμού δείχνει πως όχι.

Ακούσαμε και τον Αρνό Μοντεμπούρ.

Τον νέο υπουργό Οικονομίας.

Ότι η Ευρώπη θ’ αλλάξει.

Και συμφωνήσαμε μαζί του.

Αλλά η Ευρώπη δεν θ’ αλλάξει ζητώντας χρονική παράταση για τις ίδιες πολιτικές.

Τις πολιτικές της λιτότητας.

Η Ευρώπη θ’ αλλάξει αλλάζοντας αυτές τις πολιτικές.

Τερματίζοντας τη λιτότητα.

 

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

 

Σήμερα μάλιστα ήρθε στην Χώρα μου η κυρία Μέρκελ για να υποστηρίξει τον αντιπρόσωπό της στην Ελλάδα, τον κο Σαμαρά.

Γεγονός που αποδεικνύει πως σε αυτές τις ευρωεκλογές το δίλλημμα είναι ή η Μέρκελ ή εμείς.

 

Η κα Μέρκελ το έχει καταλάβει για αυτο και ανησυχεί.

Τρέμει στην ιδέα οτι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην ελλάδα θα ανήξει το δρόμο για μια μεγάλη ανατροπή στην Ευρώπη.

 

 

Για αυτο το λόγο οργάνωσε και αυτή τη τυχοδιωκτική, προεκλογική παράσταση με την έξοδο στις αγορές.

 

Η Ελλάδα δανείστηκε χθες από τις αγορές, χωρίς να έχει πρώτα αναδιαρθρώσει το χρέος της ώστε να πέσουν τα επιτόκιά της.

 

Και δανείστηκε ακριβά.

 

Οι αγορές δεν εξέφρασαν χθες την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία.

Απλώς κυνήγησαν και πέτυχαν μεγάλα και, κυρίως, εγγυημένα κέρδη.

 

Στον προεκλογικό τυχοδιωκτισμό, όμως, Μέρκελ- Σαμαρά, να επιβαρύνουν ένα ήδη μη βιώσιμο χρέος.

Ο ελληνικός λαός θα απαντήσει με ωριμότητα, υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια.

Θα στείλει τους τυχοδιώκτες σπίτια τους.

 

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

 

Το Μέτωπο της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς,

Όλες οι δημοκρατικές και προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις,

Έχουμε όλοι ένα κοινό στόχο:

Να βγάλουμε την Ευρώπη από το βαθύ σκοτάδι του νεοφιλελευθερισμού

Ποτέ στο παρελθόν, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι Ευρωπαίοι δεν ήταν τόσο καχύποπτοι ο ένας για τον άλλον.

Ποτέ στο παρελθόν, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου οι Ευρωπαίοι δεν ήταν τόσο ευρωσκεπτικιστές.

 

Αυτό ακριβώς είναι και το κίνητρο της υποψηφιότητάς μου για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς:

 

▪         Να βάλουμε τέλος στη λιτότητα για να ξανακερδίσουμε την Δημοκρατία.

▪         Να αναχαιτίσουμε τις κοινωνικές διεργασίες που αναβιώνουν τις εθνικιστικές τάσεις και την ξενοφοβία. Που αναζωπυρώνουν τον δεξιό λαϊκισμό και εξτρεμισμό.

▪         Nα ξαναενώσουμε λαούς και χώρες που ο νεοφιλελευθερισμός χωρίζει.

▪         Να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συμμαχία ενάντια στη λιτότητα.

▪         Να προωθήσουμε την αλληλεγγύη των νέων γυναικών και ανδρών. Των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων. Σε μια Ευρώπη ενάντια στην ηγεμονία του κεφαλαίου. Είναι η μόνη αλληλεγγύη που μπορεί να σπάσει τη διαίρεση Βορρά-Νότου.

 

Γι’ αυτό η υποψηφιότητά μου για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι τυπική.

Είναι εντολή ελπίδας και αλλαγής στην Ευρώπη.

 

Αναρωτιέμαι:

Ο αντίθετος πολιτικός πόλος του κυρίου Γιούγκερ και του κυρίου Σουλτς.

Οι υποψήφιοι που έχουν τη στήριξη του ευρωπαϊκού κατεστημένου.

 

Αν κάποιος από αυτούς εκλεγεί.

Τι ακριβώς θα κάνει για να σταματήσει αμέσως τη λιτότητα και τις αποτυχημένες πολιτικές της λεγόμενης «εσωτερικής υποτίμησης» στην Ευρώπη;

Τι ακριβώς θα κάνει για να χρηματοδοτήσει με ευρωπαϊκούς πόρους την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης;

Τι συγκεκριμένο θα κάνει για να αναχαιτίσει την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα;

 

Οι λαοί της Ευρώπης χρειάζονται δεσμεύσεις και δράση — όχι ευχές.

Δε θέλουν την πολιτική, όπως μέχρι τώρα συνήθως ασκείται. Θέλουν τη ρήξη με την πολιτική και τις πολιτικές αυτές.

 

Αυτός είναι και ο λόγος του σκεπτικισμού τους για την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Και η Ευρώπη του κυρίου Γιούγκερ και του κυρίου Σουλτς είναι ακριβώς η Ευρώπη που θέλουμε να αλλάξουμε.

 

Στη θέση μιας Ευρώπης του φόβου για την ανεργία και την φτώχεια.

Στην θέση της σημερινής Ευρώπης που αναδιανέμει εισόδημα στους λίγους και φόβο στους πολλούς,

Στη θέση μιας Ευρώπης στην υπηρεσία των αναγκών των τραπεζιτών,

Θέλουμε μια Ευρώπη στην υπηρεσία των ανθρωπίνων αναγκών.

 

Φίλοι και σύντροφοι,

 

Το ευρωπαϊκό κατεστημένο έχει διαχειρισθεί την κρίση, όχι για να την επιλύσει, αλλά για να ξαναγράψει τη μεταπολεμική πολιτική οικονομία της Ευρώπης.

Για να πυροδοτήσει την χιονοστιβάδα του κεφαλαίου κατά της εργασίας.

 

Γι’ αυτό η Καγκελάριος Μέρκελ στην Γερμανία.

Από κοινού με την νεοφιλελεύθερη γραφειοκρατική ελίτ στις Βρυξέλλες.

Αντιμετωπίζουν την κοινωνική αλληλεγγύη και την ανθρωπινή αξιοπρέπεια ως οικονομικές στρεβλώσεις.

Και την εθνική κυριαρχία ως ενόχληση.

 

Γι’ αυτό επιβάλλουν στην Ευρώπη τον ζουρλομανδύα της λιτότητας, της πειθαρχίας και της απορρύθμισης.

Η απάντηση μας είναι καθαρή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει.

 

Αυτό που κρίνεται στις ευρωεκλογές του Μαΐου είναι αν θα εδραιωθεί η ιστορική οπισθοδρόμηση της Ευρώπης, με τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης, ή αν θ’ αλλάξουμε πολιτική και συνολική πορεία.

 

Αν θα πάμε πίσω ή μπροστά.

 

Απορρίπτουμε την ψήφο στην Μαρίν Λεπέν.

Για μας πάει πάρα πολύ πίσω.

Στην Ευρώπη του αίματος.

 

Απορίπτουμε και την ψήφο στην αποδοχή του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου.

Την επιλογή του κοινού πόλου της λιτότητας που εκπροσωπούν, παρά τις διαφορές τους, οι Γιούνκερ, Φερχόφσταντ και Σουλτς.

 

Επιλέγουμε τη μόνη εναλλακτική

Για την Ευρώπη των λαών και της δημοκρατίας.

Για την επανίδρυση της Ευρώπης σε μια δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική βάση.

 

Με πολιτικές προτεραιότητες:

➢     τη δημοκρατική αναδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

➢     τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας και τη συλλογική και αλληλέγγυα αντιμετώπιση της υπερχρέωσης της Ευρωζώνης, με «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος»,

➢     το σταδιακό οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας, και

➢     τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για τη μετανάστευση, με τα κριτήρια της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης.

 

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

 

Είμαστε, εδώ, όλες και όλοι, συνεπιβάτες στο συναρπαστικό και συνάμα δύσκολο ταξίδι της ελπίδας και της αλλαγής.

 

Έχουμε στις αποσκευές μας το πολύτιμο φορτίο από τους αγώνες, στις ράγες της Ιστορίας, χιλιάδων εργαζομένων, διανοουμένων, απλών ανθρώπων και, κυρίως, της νεολαίας κάθε γενιάς.

 

Και γνωρίζουμε καλά:

Ο μόνος δρόμος για να δημιουργήσουμε το μέλλον.

Είναι να αλλάξουμε το παρόν.

 

Γιατί ποτέ άλλοτε μεταπολεμικά η Ευρώπη δεν βυθίστηκε τόσο βαθιά στο σκοτάδι.

Ποτέ άλλοτε ο φόβος, η ανασφάλεια και η απαισιοδοξία δεν βάραιναν, τόσο έντονα, τις προσδοκίες των ανθρώπων για το αύριο.

 

Αυτήν την Ευρώπη δεν την θέλουμε.

Αυτήν την Ευρώπη θα την αλλάξουμε.

 

Η δική μας Ευρώπη εγγυάται την αξιοπρεπή διαβίωση.

Την οικονομική και κοινωνική ασφάλεια.

Τις ατομικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα.

Την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων κάθε πολίτη.

Η δική μας Ευρώπη εγγυάται τη Δημοκρατία.

 

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

 

Όλες και όλοι μαζί ανοίγουμε το δρόμο στην αλλαγή και την ελπίδα.

 

Είμαι αισιόδοξος οτι θα πετύχουμε τη μεγάλη ανατροπή.

Θα ξεπεράσουμε τις προσδοκίες.

Εμείς θα είμαστε η θετική και ευχάριστη έκπληξη των ευρωεκλογών.

 

Το μέλλον της Ευρώπης είναι στην Αριστερά.

Αυτός θα είναι ο Μάης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Αυτός θα είναι ο Μάης της ελπίδας και της αλλαγής για την Ευρώπη.

Γεια σας και με τη νίκη.

 

 

Το Γραφείο Τύπου

11/04/2014

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: