ΣΥΡΙΖΑ : Δελτία Τύπου 10/04/2014 [ 11:42-11:59-15:14-14:38-14:52-14:59-17:52-17:58-19:48 ]


ΣΥΡΙΖΑΤροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την ίδρυση και εγκατάσταση

Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών

Αποτελεί παράδοξο ότι, ενώ από το 2006 θεσμοθετήθηκε και στην Ελλάδα με ομόφωνη ψήφιση του σχετικού νόμου (3448/2006) η αποτέφρωση των νεκρών, η οποία ολοκληρώθηκε με τη δημοσίευση του Π. Δ/τος 31/2009 και της ΚΥΑ 20232/2010, εντούτοις δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση αυτής της νομικής πρόβλεψης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συμβάλει στην επίλυση των ιδιαίτερα έντονων προβλημάτων που δεν επέτρεψαν ως τώρα την ίδρυση Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ), επανέρχεται καταθέτοντας εκ νέου τροπολογία στο άρθρο 35 του Ν. 3448/2006 (ΦΕΚ 57/Α/2006), στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ «Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα- ρυθμίσεις Πολεοδομικής νομοθεσίας» που συζητείται σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με την τροπολογία αποδεσμεύεται η ίδρυση ΚΑΝ από το χώρο ήδη υπαρχόντων κοιμητηρίων. Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα των ΟΤΑ Α’ Βαθμού και των νομικών προσώπων τους που διαχειρίζονται κοιμητήρια, να ιδρύουν Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών σε περιοχές εντός ή και εκτός σχεδίου πόλεως. Επίσης προβλέπεται η συνεργασία μεταξύ ΟΤΑ Α’ βαθμού για την εγκατάσταση των ΚΑΝ εκτός των διοικητικών ορίων ενός ΟΤΑ.

Θεωρούμε ότι η ευθύνη της πολιτείας για την πολυετή μη εφαρμογή ενός νόμου που ψηφίστηκε με απόλυτη διακομματική συναίνεση είναι μεγάλη. Ας μη χαθεί η ευκαιρία να προχωρήσουμε επιτέλους στην εφαρμογή του νόμου, ώστε να δύναται να ασκηθεί πλέον το δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαθέσει μετά θάνατον το σώμα του σύμφωνα με τις ιδεολογικές του αξίες και τα θρησκευτικά του πιστεύω.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

__________________________________________________________________________________________

 Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Για τη βομβιστική ενέργεια έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος

Η βομβιστική ενέργεια έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος το μόνο που εξυπηρετεί είναι στη δημιουργία  ενός κλίματος γενικευμένου φόβου, αποπροσανατολισμού και ενίσχυσης της καταστολής. Ο λαός μας έχει τα δικά του μέσα πάλης, τους μαζικούς ειρηνικούς αγώνες για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

10/4/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

___________________________________________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ του ΣΥΡΙΖΑ και υποψηφίου προέδρου για την Κομισιόν ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

ΣΤΟ συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς με γενικό τίτλο

«Μαζί μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος στα προβλήματα του χρέους και της λιτότητας στην Ευρώπη

 Αγαπητές Φίλες και Αγαπητοί Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Επιτρέψτε μου να εκφράσω τη μεγάλη χαρά που βρίσκομαι, για μία ακόμα φορά, ανάμεσά σας.

Και να συγχαρώ τους συνδιοργανωτές αυτής της τόσο σημαντικής εκδήλωσης.

Διότι η λύση που η κάθε μια πολιτική δύναμη υποστηρίζει για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στις χώρες της ευρωζώνης, δεν αποτελεί απλά μια διαφορετική τεχνοκρατική προσέγγιση. Έχει σαφές πολιτικό και ταξικό πρόσημο.

Η ίδια η συσσώρευση δημόσιου χρέους άλλωστε, λειτούργησε ως μοχλός πίεσης, ως εργαλείο για την επίτευξη του στόχου.

Και ο στόχος δεν είναι άλλος από την επιβολή της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες του ευρώ και ειδικότερα στη περιφέρεια και στο Νότο, όπου με πρόσχημα το χρέος και τις κερδοσκοπικές επιθέσεις των αγορών στα κρατικά ομόλογα, επιβλήθηκε το κοινωνικό χειρουργείο της τρόικας, ενός θεσμού χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση.

Και σήμερα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο στόχος ήταν η λιτότητα και οι αντιμεταρρυθμίσεις. Οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος. Η πλήρης διάλυση της εργασιακής νομοθεσίας. Οι ιδιωτικοποιήσεις και η εκποίηση του δημόσιου πλούτου.

Με δυο λόγια η δημιουργία μιας ειδικής οικονομικής ζώνης φτηνού και επισφαλούς εργατικού δυναμικού στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και η δημιουργία προϋποθέσεων μεγαλύτερης κερδοφορίας στο παρασιτικό και επιθετικό, κερδοσκοπικό χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο.

 

Δείτε τι ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και θα καταλάβετε πλήρως ποιος ήταν ο στόχος της Ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής ελίτ και πως χρησιμοποίησαν το χρέος ως εργαλείο εκβιασμού και επιβολής πολιτικών που εξυπηρετούν το τελικό τους στόχο.

Όταν μας οδήγησαν στο σφαγείο του μνημονίου είχαμε χρέος περίπου 115% του ΑΕΠ. Μας είπαν δεν είναι βιώσιμο, χρεοκοπούμε.

Οι αγορές αύξησαν το επιτόκιο πάνω από 5 %.

Μας ανάγκασαν να αποχωρήσουμε.

Οι εταίροι μας στην Ευρώπη και το ΔΝΤ, σε συνέργεια με τις ελληνικές κυβερνήσεις, παρουσίασαν την επιλογή τους να επιβάλουν τη πολιτική του σοκ, το κοινωνικό σφαγείο του μνημονίου ως ένα ισχυρό εκβιασμό προς το λαό.

 

Σήμερα μετά από τέσσερα χρόνια κοινωνικής λεηλασίας στην Ελλάδα, που έχουν οδηγήσει σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, το χρέος που ήταν η αιτία να βγούμε από τις αγορές αντί να μειωθεί έγινε πολύ υψηλότερο.

Από 115% έγινε 175%.

Παρόλα αυτά τώρα τρόικα και ελληνική κυβέρνηση, αποφάσισαν να ξαναβγούν στις αγορές με παρόμοιο επιτόκιο, όσο ακριβώς ήταν όταν το θεωρήσανε απαγορευτικό και αποχώρησαν από αυτές.

Και όχι μόνο τώρα δε το θεωρούν απαγορευτικό αλλά πανηγυρίζουν κιόλας, που θα δανειστούν 2,5 δις με πενταετή ομόλογα που θα αποδώσουν εγγυημένα κέρδη στους «επενδυτές» πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ.

Δηλαδή επιβαρύνουμε το χρέος, πριμοδοτούσε τους κερδοσκόπους με τοκογλυφικά επιτόκια.

Και πανηγυρίζουμε από πάνω.

 

Αγαπητοί φίλοι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσοι επιθυμούν να κρύψουν την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν τα μνημόνια λιτότητας στην Ελλάδα και κυρίως όσοι επιθυμούν να συνεχιστεί το μαρτύριο της λιτότητας για τον ελληνικό λαό και μετά τις ευρωεκλογές, πήραν τον κύριο Σαμαρά και τον κύριο Βενιζέλο από το χέρι και τους έβγαλαν προεκλογικά στην αγορά.

Στέλνοντας το λογαριασμό στον ελληνικό λαό.

Διότι εκτός από προεκλογικό επικοινωνιακό δώρο της ελληνικής κυβέρνησης προς τη κ. Μέρκελ, δώρο που θα πληρωθεί όμως με τα λεφτά των ελλήνων φορολογουμένων, η έξοδος αυτή αποτελεί και έγκλημα εις βάρος του Ελληνικού αλλά και όλων των ευρωπαϊκών λαών, αφού ενταφιάζει τη συζήτηση και τη προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους, διαγραφής μεγάλου μέρους του.

Μια προοπτική που αποτελεί προϋπόθεση για την έξοδο από τη κρίση και την ανάκαμψη στην ευρωζώνη.

 

Μια προοπτική που εμείς λέμε ότι είναι έτσι και αλλιώς αναπόφευκτη.

Το ζήτημα όμως είναι με ποιους όρους θα γίνει.

Με όρους κοινωνικής διάλυσης, μνημονίων, εργασιακού μεσαίωνα και ανθρωπιστικής κρίσης.

Ή με όρους αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής, προστασίας και αξιοπρεπούς εργασίας.

Θα επανέλθω στο θέμα αναλύοντας τη πρόταση μας για ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος στα πρότυπα της Συνόδου του Λονδίνου το 1953, που αποφάσισε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της μεταπολεμικής Γερμανίας.

 

Ωστόσο επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω το συλλογισμό μου για το πόσο επιβλαβής είπαν για τη Ελλάδα η χθεσινή απόφαση για έξοδο στις αγορές πριν διεκδικηθεί μια κοινή βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

 

Διότι, εάν είχε προηγηθεί η ουσιαστική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, θα είχε βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση των ελληνικών ομολόγων και θα είχε μειωθεί το κόστος δανεισμού από τις αγορές.

Τότε θα υπήρχε, δηλαδή, όφελος στη βιωσιμότητα του χρέους. Τώρα, αντίθετα, η Ελλάδα βγαίνει προεκλογικά στις αγορές, με υψηλό επιτόκιο, δηλαδή επιβαρύνει το χρέος της και ταυτόχρονα αποδυναμώνει την προοπτική για γενναία αναδιάρθρωση του συσσωρευμένου όγκου του δημόσιου χρέους – όχι απλώς του κόστους εξυπηρέτησής

Επιπλέον, με αυτήν την έκδοση, η Ελλάδα καλύπτει μόλις ένα πολύ μικρό μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της για το 2014 (περίπου το 10%, €2,5 δις σε σύνολο €27,8 δις).

Σε αντίθεση με την Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που προηγήθηκαν τον Ιανουάριο του 2014, με την πρώτη κιόλας έκδοση κάλυψαν το 50% των συνολικών χρηματοδοτικών αναγκών τους όλης της χρονιάς.

 

Με δυο λόγια με αυτή την κίνηση που αποσκοπεί μόνο στην εξυπηρέτηση επικοινωνιακών προεκλογικών σκοπιμοτήτων πυροβολούσε τα πόδια μας.

Γιατί από μόνοι μας αποδυναμώνουμε το επιχείρημα της αναγκαίας διαπραγμάτευσης για τη διαγραφή του χρέους, προκειμένου να γίνει βιώσιμο.

Ενώ είναι πασιφανές ότι όχι μόνο δε βγαίνουμε σε ξέφωτο, αλλά παραμένουμε εγκλωβισμένοι στη παγίδα του χρέους.

Αφού σύμφωνα με το πρόγραμμα του μνημονίου, δεσμευόμαστε για μόνιμο πλεόνασμα 4,5% μέχρι το 2020, δηλαδή 60 δις επιπλέον και ταυτόχρονα να βρούμε και άλλα 22 για να εξυπηρετούμε το χρέος κλαίμε χρόνο στο προϋπολογισμό.

Αυτό όχι μόνο δε γίνεται, αλλά ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

 

Φίλες και φίλοι,

Η πρόταση της αριστεράς για Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος με προοπτική τη διαγραφή μεγάλου μέρους του, το μορατόριουμ στην αποπληρωμή των τόκων και την επιβολή ρήτρας ανάπτυξης, δεν αποτελεί μια ευκαιριακή η δημαγωγική επίκληση που στόχο έχει να ωφελήσει τις χρεώστριες χώρες έναντι των δανειστών.

Είναι μια πρόταση ρεαλιστική και βιώσιμη για το σύνολο της ευρωζώνης, για το κοινό συμφέρον των ευρωπαϊκών λαών, σε Βορά και Νότο.

Γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπο για την έξοδο από τη παγίδα του χρέους που μας οδηγεί στο φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Φανταστείτε για λίγο τη σημερινή εικόνα της Ευρώπης.

Αν κάποιος ιστορικός του μέλλοντος τη δει με την απόσταση του χρόνου, θα διαπιστώσει μια Ευρώπη αυτοπαγιδευόμενη στη παγίδα του χρέους.

Όπου η μισή χρωστά στην άλλη μισή.

Και όπου η εμμονή στη παραμονή της στη παγίδα, την εμποδίζει να αναπτυχθεί, να γίνει ανταγωνιστική, να ξεπεράσει τη κρίση.

 

Ο παρατηρητής του μέλλοντος θα δυσκολευτεί πολύ να κατανοήσει αυτή την εμμονή.

Εκτός κι αν κάποιος του εξηγήσει ότι δεν είναι εμμονή αλλά στρατηγική επιλογή.

Στρατηγική επιλογή με ισχυρό ταξικό πρόσημο.

Η επιλογή της διατήρησης της Παγίδας του χρέους ως εργαλείο εκβιασμού των λαών για την εφαρμογή της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων απορυθμίσεων.

Μόνο που αυτή η στρατηγική δεν είναι επικίνδυνη μόνο για τους λαούς της Ευρώπης.

Είναι επικίνδυνη και για την ίδια τη προοπτική, τη συνέχεια της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής ενοποίησης συνολικά.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να πούμε στους πολίτες της Ευρώπης.

Εμείς, πρώτα και πάνω απ’ όλα. Ως Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Ότι έχει χρεοκοπήσει η πολιτική της λεγόμενης «εσωτερικής υποτίμησης», με επίκεντρο τη λιτότητα, την απορρύθμιση της εργασίας και της κοινωνίας, και την εκποίηση δημόσιου πλούτου και αγαθών.

Όχι μόνο γιατί προκάλεσε βαθειά κοινωνική κρίση, όπου εφαρμόστηκε.

Η οποία, στην Ελλάδα, έχει πάρει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης.

Αλλά και γιατί απέτυχε στο δημοσιονομικό πεδίο – και ειδικότερα στην αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.

Γεγονός που αποδεικνύει ότι το κατεστημένο αξιοποίησε την κρίση για να ξαναγράψει τη μεταπολεμική πολιτική οικονομία της Ευρώπης. Για να εξωθήσει τις οικονομίες της Ευρωζώνης προς το αγγλοσαξονικό νεοφιλελεύθερο μοντέλο.

 

Προκάλεσε πρόβλημα δημόσιου χρέους ακόμα κι εκεί που δεν υπήρχε.

Δεν είναι τυχαίο ότι, ανεξάρτητα από τις δημοσιονομικές αφετηρίες των χωρών σε Μνημόνιο, εμφανίζουν όλες, ως κοινή κατάληξη, το ιστορικά υψηλό, δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος.

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που είχε αυτή την εξέλιξη.

 

➢    Η Ιρλανδία, όπου η κυρία Μέρκελ και η νεοφιλελεύθερη ελίτ των Βρυξελλών αναζητούν την υστεροφημία τους. Μπήκε στο Μνημόνιο με δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ 64% το 2009. Βγήκε το 2013 με 125%. Δηλαδή, με το διπλάσιο ως ποσοστό του ΑΕΠ.

➢    Η Πορτογαλία είχε το 2010 δημόσιο χρέος 94%. Το 2013 είχε, περίπου, 130%.

➢    Η Κύπρος, από το 87% το 2012, περίπου στο 113% το 20

➢    Η ίδια η Ευρωζώνη ως σύνολο, παραβιάζει το ποσοτικό όριο του δημοσίου χρέους 60% του συνολικού ΑΕΠ, που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης: από το 80% το 2009 έχει μέσο όρο χρέους 90% το 2012.

 

 

Φίλες και Φίλοι

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

 

Οφείλουμε να πείσουμε τώρα τους πολίτες.

Ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει τη μόνη πραγματική, ρεαλιστική και βιώσιμη λύση για την υπερχρέωση της Ευρωζώνης.

Λύση ευρωπαϊκή, που εδράζεται στις αρχές και τις αξίες της ενωμένης Ευρώπης.

Στις αρχές της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης.

 

Είναι μια λύση με τρεις άξονες:

 

  1. Ο άμεσος τερματισμός της λιτότητας και η αλλαγή πολιτικής. Δηλαδή, η συντονισμένη αναθέρμανση των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ενισχύοντας την εσωτερική ζήτηση, κυρίως στις χώρες με ύφεση ή οικονομική στασιμότητα. Τόσο με ευρεία αναδιανομή εισοδήματος, ώστε να αξιοποιηθεί η μεγαλύτερη οριακή ροπή προς κατανάλωση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Όσο και με την προώθηση δημόσιων επενδύσεων.

2. Η αναδιάρθρωση των υφιστάμενων χρεών, με δύο τρόπους:

α). με την αναδρομική απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σε πείσμα των κυρίων Σόιμπλε και Ρέκλινγκ. Έτσι ώστε, τα αντίστοιχα ποσά να εξαιρεθούν από το δημόσιο χρέος των χωρών μας.

β). με την «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος». Κατά το προηγούμενο της Διάσκεψης του Λονδίνου το 1953 για τη Γερμανία.

Σ’ αυτήν, θα τεθεί και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως δανειστή ύστατης καταφυγής.

Και θα αξιολογηθούν εναλλακτικές στρατηγικές απομείωσης της καθαρής παρούσας αξίας του συσσωρευμένου χρέους για κάθε χώρα ξεχωριστά.

Με λύσεις αντίστοιχες προς τη δομή και τα χαρακτηριστικά του χρέους κάθε εμπλεκόμενης χώρας: τη νομισματική χρηματοδότηση μέρους της ονομαστικής αξίας του ή το λεγόμενο «κούρεμα».

Και, εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, την έκδοση ευρωομολόγων.

Παράλληλα, ανάλογα με την περίπτωση: moratorium στην αποπληρωμή τόκων για επαρκές χρονικό διάστημα, ώστε να πυροδοτηθεί η ανάπτυξη.

Αλλά και καθιέρωση «ρήτρας ανάπτυξης» για την αποπληρωμή του υπόλοιπου μέρους του χρέους της κάθε χώρας.

3. Η ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης – των χωρών, των περιφερειών και των περιοχών της.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό «NewDeal», με έκτακτη και ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Με άμεσες, δημόσιες επενδύσεις στις κοινωνικές υποδομές. Την υγεία και την παιδεία. Τα μεταφορικά δίκτυα και τις νέες τεχνολογίες. Την έρευνα και την ανάπτυξη.

Με ενίσχυση της επενδυτικής δυνατότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

 

Αυτά είναι τα πραγματικά διακυβεύματα των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου.

✓    Η οριστική απομάκρυνση πάνω από την Ευρώπη της δαμόκλειου σπάθης της υπερχρέωσης.

✓    Η πορεία προς την ανάπτυξη, όχι ως αριθμητικό δεδομένο. Αλλά ως κοινωνικό μέγεθος. Ανάπτυξη με νέες, σταθερές και αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Ανάπτυξη με ενίσχυση των κοινωνικών εγγυήσεων αξιοπρεπούς διαβίωσης του κράτους πρόνοιας.

✓    Η ανάκτηση της δημοκρατίας, που, σε αυτή τη φάση, έχει ηττηθεί από το νεοφιλελευθερισμό και τη γερμανική Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ. Με συνέπεια, η σημερινή Ευρώπη να είναι πιο συντηρητική ακόμη και από το αρχικό σχεδιασμό των συντηρητικών πολιτικών που τη θεμελίωσαν. Να είναι η Ευρώπη των πολλαπλών διαιρέσεων και ανισοτήτων. Που τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά και λαϊκιστική αντίδραση.

 

Γι’ αυτό.

Στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Δίνουμε τη μεγάλη μάχη για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών προς όφελος των λαών και της Αριστεράς.

Γι’ αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι η δύναμη της ελπίδας και της αλλαγής.

 

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της διαρκούς λιτότητας που επιβάλλει στην Ευρώπη η κυρία Μέρκελ μπορεί και πρέπει να ηττηθεί.

Και, όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ στο παρελθόν.

Έτσι και η Άνγκελα Μέρκελ σήμερα.

Μπορεί και πρέπει να μειοψηφήσει και να ηττηθεί πολιτικά.

 

Το πρώτο αποφασιστικό βήμα πρέπει να γίνει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Να συμμετάσχουν, όλες και όλοι.

Να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για τη δική τους ζωή.

Να συμμετάσχουν και να ψηφίσουν Ευρωπαϊκή Αριστερά.

 

Αυτό το Μάη η Ευρώπη θα στρίψει Αριστερά.

Θα αλλάξει εποχή.

Γεια σας και σας ευχαριστώ.

____________________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

για την επίσκεψη της κ. Μέρκελ και τον αυριανό αποκλεισμό του κέντρου της Αθήνας

Η  επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ έρχεται να επιβεβαιώσει την πλήρη υποταγή του κ. Σαμαρά στις απαιτήσεις της πιο αντιδραστικής πολιτικής δύναμης στην Ευρώπη. Για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός θα εμφανίζεται περιχαρής μπροστά στα φωτογραφικά φλας κάνοντας βαρύγδουπες δηλώσεις για την έξοδο από την κρίση, ενώ πίσω από τις κλειστές πόρτες θα διαβεβαιώνει για την τήρηση κατά γράμμα των μνημονιακών δεσμεύσεων μετά τις εκλογές.

Ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί και δεν θέλει να ταυτιστεί με τις αγωνίες του ελληνικού λαού, γιατί είναι πλήρως ταυτισμένος με την κ. Μέρκελ. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα θέσει στο τραπέζι τα πραγματικά αιτήματα και τις προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση, την ανάγκη για κούρεμα του χρέους και για πολιτικές στήριξης της ανάπτυξης και της απασχόλησης, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της ανθρωπιστικής κρίσης, για αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής σε επίπεδο Ευρώπης, αλλά που θα θέσει και το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων ως οφείλει μια κυβέρνηση που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας. Αυτά που δεν μπόρεσε  να  θέσει ο κ. Σαμαράς, όντας άξιος σύμμαχος και συμπαραστάτης των ακραίων νεοφιλελεύθερων επιδιώξεων.

Στο μόνο που διαπρέπει η κυβέρνηση είναι στον αυταρχισμό, προσφέροντας άλλο ένα ακραίο δείγμα του, με τον αυριανό αποκλεισμό του κέντρου της Αθήνας και τη δημιουργία “κόκκινων ζωνών”, στην προσπάθειά της να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους Έλληνες πολίτες να διαδηλώσουν μαζικά και ειρηνικά την αντίθεση τους στα κοινά σχέδια Μέρκελ-Σαμαρά, αύριο Παρασκευή 11 Απριλίου, 5μ.μ. στην Πλ. Κλαυθμώνος. Να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα ανατροπής και ελπίδας, ένα μήνυμα υπεράσπισης της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ       10/04/2014

___________________________________________________________________________________________

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΦΟΡΕΩΝ

ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΗΜΙΚΑ

 

Παρασκευή, 11/04/2014, ώρα 10:30 π.μ. – Βουλή

 

Με αφορμή τη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης, που κατέθεσαν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το ζήτημα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους φορέων του νησιού και των Επιτροπών Αγώνα, κατά των χημικών.

 

Η συνάντηση θα γίνει στη Βουλή, την Παρασκευή, 11/04/2014 στις 10:30 π.μ. (Γραφεία ΣΥΡΙΖΑ, 2ος όροφος, Αίθουσα 227).

 

Παρακαλούμε για την κάλυψη

 

10/4/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Επισυνάπτεται η επιστολή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα για το θέμα αυτό προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . J. ManuelBarroso, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. MartinSchulz, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. H. VanRompuy και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Σχέσεις, κα. C. Ashton

 

 

 

 

« Αθήνα, 3 Απριλίου 2014

 

 

Προς

τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. J. ManuelBarroso

τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. MartinSchulz

τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. H. VanRompuy

την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Σχέσεις, κα. C. Ashton

 

 

Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να εκφράσω την έντονη ανησυχία μου για το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα της επικείμενης καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας σε διεθνή ύδατα, στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου.

Η επιχείρηση μεθοδεύεται με αδιαφανείς διαδικασίες, αφού χαρακτηρίζεται ως στρατιωτική, που συντονίζεται από τον ΟΗΕ και εποπτεύεται από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Σύμβασης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης από τον ΟΗΕ και τον OPCW, για την τοποθεσία και για τις ακριβείς μεθόδους που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, έχει εύλογα δημιουργήσει τεράστια ανησυχία για τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η όλη επιχείρηση, σε περίπτωση οποιασδήποτε αστοχίας ή απρόβλεπτου παράγοντα, ενδέχεται να μετατρέψει τη γειτονιά μας σε ‘νεκροταφείο’ επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων, σύμφωνα και με τις έντονες επιφυλάξεις, που έχουν εκφραστεί από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας αναφορικά με την επιστημονική αξιοπιστία της επιχειρούμενης μεθόδου.

Επειδή η διακινδύνευση που εγκυμονεί η επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, για τη Δημόσια Υγεία, το θαλάσσιο οικοσύστημα, την Αλιεία, τον Τουρισμό και μια σειρά άλλες παραγωγικές δραστηριότητες ολόκληρης της Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής είναι τεράστια, καθώς οι μέχρι τώρα εγγυήσεις που δίνονται είναι ανεπαρκείς.

Επειδή ως Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχουμε εκφράσει και προγραμματικά τη θέση ότι η δράση του ΟΗΕ πρέπει να είναι ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ, λειτουργώντας ως ένα δημοκρατικό όργανο, το οποίο θα εγγυάται την παγκόσμια ειρήνη και θα προωθεί την πολυμερή καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων των χημικών όπλων.

Επειδή στις 17 Φεβρουαρίου 2014 η Ευρωπαϊκή Ένωση προέβη στην υπογραφή σύμβασης δωρεάς ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ προς τον OPCW, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Επειδή η επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο θρυμματίζει και έρχεται σε αντίθεση με μια σειρά διακηρυγμένων πολιτικών της ΕΕ όπως:

 

 

 

 

Βουλή των Ελλήνων, 100 21, Αθήνα, Τηλ.: 210 3708170-1, Φαξ: 210 3708977Πλατεία Ελευθερίας 1, 105 53, Αθήνα, Τηλ.: 210 3378633, Φαξ: 210 3219614e-mail : syriza.proedros@parliament.gr / at@syn.gr

 

  • Τη σύμβαση για την προστασία της Μεσογείου από τη ρύπανση, που μετέπειτα ονομάστηκε σύμβαση για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και των Παρακτίων Περιοχών της Μεσογείου (σύμβαση της Βαρκελώνης), η οποία συνήφθη από το Συμβούλιο εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τις αποφάσεις 77/585/ΕΟΚ και 1999/802/ΕΚ .
  • Το πρωτόκολλο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών της Μεσογείου στη σύμβαση για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και των παρακτίων περιοχών της που υιοθέτησε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13/9/2010
  • Τα άρθρα 191 και 192 παράγραφος 5 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ, όπου αναφέρεται ειδικότερα ότι «η πολιτική της ΕΕ στον τομέα του περιβάλλοντος στηρίζεται στις αρχές της προφύλαξης και της προληπτικής δράσης, καθώς και στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει»
  • Το σύνολο της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ
  • Την Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ ως οριζόντια θεματική που διαπερνά το σύνολο των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας. Περαιτέρω, η ελληνική και η ιταλική προεδρία έχουν ονομάσει το 2014 «Έτος της Μεσογείου», σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής προεδρίας.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε Ανακοίνωση στις 20 Φεβρουαρίου 2014 με την νέα Στρατηγική της για τη στήριξη του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού . Η Ανακοίνωση μάλιστα θα παρουσιαστεί επίσημα στις 10-11 Μαρτίου στην Υψηλή Διάσκεψη της Αθήνας για τον Τουρισμό στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας
  • Την έκδοση Ανακοίνωσης της ΕΕ για την «Στρατηγική της ΕΕ στην Αδριατική-Ιόνιο», τον Ιούνιο του 2014 στο τέλος της ελληνικής προεδρίας ΕΕ και την συνακόλουθη υιοθέτησή της από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ το φθινόπωρο του 2014, κατά την διάρκεια της ιταλικής προεδρίας ΕΕ.

 

Καλώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου:

– Να ματαιώσει τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο

– Να ανακαλέσει τη χρηματοδότηση από την ΕΕ της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο.

– Να ασκήσει πιέσεις προς τον ΟΗΕ, με στόχο τον αποχαρακτηρισμό της επιχειρήσεως ως στρατιωτικής και τη μετατροπή της σε ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, εκτός της Μεσογείου και με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες.

 

 

 

Μετά τιμής

 

 

   Αλέξης Τσίπρας

   Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

   Υποψήφιος της Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς

   για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

__________________________________________________________________________________________

Σχόλιο Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ

για την αύξηση συμμετοχής των ασφαλισμένων στα Φάρμακα

 

 

Το νέο χαράτσι που καλούνται να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι με την μεγάλη αύξηση της συμμετοχής τους στα φάρμακα, επιβεβαιώνει τα όσα εδώ και καιρό καταγγέλλουμε για την αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας.

 

Είναι το αποτέλεσμα της μνημονιακής δέσμευσης για δραματικό περιορισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και της συστηματικής μετακύλισης του κόστους στους πολίτες, με τεράστιες επιπτώσεις στην υγειονομική τους περίθαλψη και συνέπειες στην δημόσια υγεία.

 

Οι προ μηνών εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη για μείωση των τιμών στα φάρμακα, η οποία θα ευνοούσε τους ασθενείς, αποδείχθηκαν περίτρανα ψευδείς και παραπλανητικές αφού αλλάζει παράλληλα προς τα κάτω το ποσόν που αποζημιώνει ο ασφαλιστικός φορέας τους ασθενείς. Δηλαδή για άλλη μια φορά οι ασφαλισμένοι θα χρειαστεί να βάλουν πιοβαθιά το χέρι στην τσέπη!

 

Αν συνυπολογίσουμε επιπλέον ότι, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν το 100% της διαφοράς μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής από 50% που ήταν πριν λίγους μήνες, την επιβολή του ένα ευρώ ανά συνταγή, καθώς και την αφαίρεση πολλών σκευασμάτων από τη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων, γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος της υγειονομικής φτώχειας που βιώνουν οι συμπολίτες μας και της ανθρωπιστικής κρίσης που βρίσκεται η χώρα.

Για μια ακόμη φορά η αξιοπιστία των δεσμεύσεων του κ. Γεωργιάδη βρίσκεται στο ναδίρ!

 

Η σημερινή Κυβέρνηση είναι αδίστακτη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Τη λύση θα τη δώσει ο λαός πολύ σύντομα με τη ψήφο του.

 

10/4/2014         Το Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ

_____________________________________________________________________________________________

 

Δελτίο Τύπου

  • Ομιλία Ν. Χουντή στο Ηράκλειο Κρήτης
  • Ν. Χουντής «Οι πανηγυρισμοί για την έξοδο στις αγορές διαψεύδονται από τη σκληρή πραγματικότητα της φτώχειας και της ανεργίας»

 

Στην επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.

Ο Νίκος Χουντής, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Αύριο η καγκελάριος Μέρκελ επισκέπτεται την Ελλάδα. Έρχεται για το γύρο του θριάμβου, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές! Έρχεται να δείξει, κυρίως στους δικούς της ψηφοφόρους ότι το «πείραμα Ελλάδα» πέτυχε. Θέλει να επιδείξει στους υπηκόους της, τους ιθαγενείς ηγέτες Σαμαρά και Βενιζέλο να προσφέρουν γη και ύδωρ. Θέλει να δείξει στους υπόλοιπους ευρωπαίους τη μοίρα που τους περιμένει αν δεν είναι υπάκουοι στις εντολές της Γερμανικής Ευρώπης.

Θέλει να δείξει, όπως και οι ντόπιοι συνεργάτες της, δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση, ένα success story.

«Οι πανηγυρισμοί για την έξοδο στις αγορές δεν μπορούν να κρύψουν ότι με την κίνηση αυτή επιβαρύνεται το χρέος μας ακόμη περισσότερο, καθώς ο δανεισμός γίνεται με τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη. Η Ελλάδα με αυτό τον τρόπο δίνει επιχειρήματα σε αυτούς που αρνούνται την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους μας, προσφέροντας πλήρη υποταγή στις επιθυμίες της Γερμανίας και της κ. Μέρκελ. Αντίθετα, είναι δεδομένο ότι ο δρόμος των νέων μνημονίων και των νέων σκληρών μέτρων, κρυφών ή φανερών, θα συνεχιστεί».

«Είναι σαφές ότι πίσω από αυτή την απόφαση, κρύβονται σκοπιμότητες, αφού οι ίδιοι που με χρέος 120% του ΑΕΠ μας πετάξανε εκτός αγορών, τώρα με χρέος 175%, μας λένε ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο»

«Ντροπή του κ. Βενιζέλου που με υπερβολές και ψέματα, προσβάλλει τον ελληνικό λαό. Και να ήθελε κάποιος να τον πιστέψει, η σκληρή πραγματικότητα τον διαψεύδει»

Τον διαψεύδουν: Οι 2 εκατομμύρια άνεργοι, η μεγαλύτερη δηλαδή ανεργία στην ΕΕ και η πάνω από 60% ανεργία στους νέους,η μεγαλύτερη αύξηση φτώχειας στην Ευρώπη, οι μισθοί Βουλγαρίας,το γεγονός ότι έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας σε καιρό ειρήνης»

«Η κυρία Μέρκελ έρχεται για να επαναλάβει, εδώ, ενώπιον της «περήφανης» ελληνικής κυβέρνησης, αυτά που είπε πριν λίγους μήνες, τον προηγούμενο Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής, ότι θυσιάστηκε η Ελλάδα για να σωθεί το Ευρώ και το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα».

«Θυσιάσαμε: την αξιοπρέπειά μας, την εθνική μας κυριαρχία, το δικαίωμα να ορίζουμε τις ζωές μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα, τις συντάξεις των γερόντων, τους μισθούς μας, τις οικονομίες μας»… «Κι όλα αυτά για να σώσουμε το ευρώ και τις τράπεζές τους!!»

«Ναι, έρχεται η κ. Μέρκελ και θα διευκολύνει τις προσπάθειες των κυβερνητικών ΜΜΕ που με τη βοήθεια κάποιων εισαγγελέων, προσπαθούν να «κουκουλώσουν» τη βρώμικη και επικίνδυνη για τη Δημοκρατία, υπόθεση Μπαλτάκου».

 

10/4/2014                                                                                 Το Γραφείο Τύπου

______________________________________________________________________________________________

 

Απάντηση του Αλέξη Τσίπρα

προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου προέδρου για την Κομισιόν

σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μανώλη Σπινθουράκη

σχετικά την αυριανή επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ.

 

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος πρόεδρος για την Κομισιόν Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μανώλη Σπινθουράκη, σχετικά με την αυριανή επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα, δήλωσε τα εξής:

 

Πρώτα από όλα θέλω να πω ότι η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ αύριο (11/4), δεν έχει έναν τυπικό θεσμικό χαρακτήρα. Όπως θεσμικό χαρακτήρα είχε η επίσκεψη του προέδρου της δημοκρατίας της Γερμανίας του κυρίου Γκάουκ ο οποίος ζήτησε να δει, ως όφειλε βέβαια, θεσμικά την αξιωματική αντιπολίτευση. Η κυρία Μέρκελ έρχεται στην Ελλάδα μόνο και μόνο για να υποστηρίξει τον αντιπρόσωπό της στην Ελλάδα τον κύριο Σαμαρά.

 

Θα της έλεγα όμως αν είχα την ευκαιρία και την τιμή να την δω, ότι η παρουσία της θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Στην Ελλάδα νοικοκύρης είναι ο ελληνικός λαός και αυτός θα έχει τον τελικό λόγο. Και σήμερα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η κυρία Μέρκελ και η πολιτική της έχει την αντίρρηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Θα της εξηγούσα βέβαια ότι αυτή η πολιτική είναι καταστροφική για την κοινωνία. Όλοι οι κοινωνικοί δείκτες αυτό το μαρτυρούν και θα της έλεγα να προετοιμάζεται.

 

Να προετοιμάζεται γιατί πολύ σύντομα θα έχει απέναντί της μια κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί πραγματικά, ουσιαστικά για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού μαζί της. Ταυτόχρονα θα έβρισκα την ευκαιρία για άλλη μια φορά να πω ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες χρέους μοναχά από την πλευρά του ελληνικού λαού, υπάρχει και ένα ιστορικό ανεκπλήρωτο χρέος από την πλευρά την δική της προς τον ελληνικό λαό, αλλά και προς όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.

 

Αφορά το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις το οποίο φυσικά και η δική μας η κυβέρνηση θα το θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για ιστορικούς και ηθικούς λόγους.

 

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

10/04/2014

____________________________________________________________________________________________

 

Δήλωση Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας για τα ποσοστά ανεργίας που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΟΑΕΔ και την ΕΛΣΤΑΤ

 

«Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για έξοδο στις αγορές διαψεύδονται από τη ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα»

 

Η αύξηση των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων και η δραματική μείωση όσων από αυτούς παίρνουν επίδομα ανεργίας, στο 12% των ανέργων που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, επιβεβαιώνουν ότι οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και έξοδο στις αγορές, διαψεύδονται από τη σκληρή πραγματικότητα των κοινωνικών ερειπίων που σκόρπισαν οι μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

 

Οι 1,5 εκατ. άνεργοι, το 34% του πληθυσμού που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, τα 3 εκατ. των ανασφάλιστων, τα 586.000 παιδιά που κινδυνεύουν από την πείνα, οι δεκάδες χιλιάδες κλειστές επιχειρήσεις, οι χιλιάδες συμπολίτες μας που αυτοκτόνησαν, είναι τα θλιβερά τρόπαια των δήθεν πετυχημένων κυβερνητικών πολιτικών.

 

Οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, στέλνουν με τους αγώνες τους και θα επισφραγίσουν με την ψήφο τους, ισχυρό μήνυμα ανατροπής της κυβέρνησης, της τρόικας και των μνημονίων τους και ελπίδας ότι μπορεί με αριστερή κυβέρνηση να προωθηθεί η κοινωνική και οικονομική ανόρθωση της χώρας μας.

 

Το Γραφείο Τύπου

10/04/2014

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: