ΟΙΚΟΛ.ΠΡΑΣΙΝΟΙ : Δελτία Τύπου 10/04/2014 [ 11:05-15:53 ]


μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

10/04/2014

Η αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας και της Ελληνικής κυβέρνησης σκοτώνει τα κητώδη!

Αρκετοί επιστήμονες και μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως κατά τη συνεδρίαση των συμβαλλομένων μερών της συμφωνίας ACCOBAMS (για τη διατήρηση των κητωδών της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και του Ατλαντικού) τον περασμένο Νοέμβριο, ότι η παραγωγή θορύβου στη θάλασσα που προκαλείται από το πολεμικό ναυτικό και τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο κητωδών. Δυστυχώς, αν και προσδιορίστηκε για πρώτη φορά χάρτης με τις περιοχές όπου θα πρέπει να αποφεύγονται τα στρατιωτικά ηχοεντοπιστικά συστήματα sonar -και ο θόρυβος γενικότερα- στη Μεσόγειο Θάλασσα, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη, εντούτοις η πρωτοβουλία συνάντησε την έντονη αντίδραση χωρών όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία. Ωστόσο, βγήκε σχετική απόφαση η οποία δεσμεύει τόσο την Ελλάδα όσο και τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες.

Δυστυχώς, σήμερα δρέπουμε τους καρπούς της πλήρους απουσίας πολιτικής προστασίας των κητωδών, αφού οι ασκήσεις που πραγματοποίησαν από κοινού το ελληνικό, το ισραηλινό και το αμερικάνικο πολεμικό ναυτικό με την ονομασία «Noble Dina 2014» στην περιοχή της Κρήτης, είχαν ως αποτέλεσμα τον μαζικό εκβρασμό ζιφιών (Ziphius cavirostris, είδος κητώδους που φθάνει τα 6 μέτρα), κοντά στην περιοχή της Ιεράπετρας στην Ν.Α. Κρήτη. Από την Τρίτη 1 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 6 Απριλίου καταγράφηκαν από τις λιμενικές αρχές και κατοίκους τουλάχιστον 8 περιστατικά εκβρασμού ζιφιών κατά μήκος των ακτών της νοτιοανατολικής Κρήτης. Συνολικά εκτιμάται ότι εκβράστηκαν 5 έως 10 ζιφιοί, ως ζεύγη ή τριάδες σε μια απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων ακτογραμμής. Τα χαρακτηριστικά διάρκειας και γεωγραφικής εξάπλωσης του φαινομένου το κατατάσσουν στους «ατυπικούς μαζικούς εκβρασμούς» ζιφιών, οι οποίοι συνδέονται με την χρήση στρατιωτικών σόναρ στη διάρκεια ασκήσεων στην περιοχή του εκβρασμού.

Από τους ζιφιούς που εκβράστηκαν τρεις πέθαναν ενώ οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν προς τα ανοικτά με την προσπάθεια των τοπικών λιμενικών αρχών αλλά και πολλών εθελοντών που βρέθηκαν στην περιοχή. Είναι αβέβαιο αν τα ζώα αυτά θα μπορέσουν να επιβιώσουν, λόγω των βλαβών που προκαλούνται από την εκτεταμένη χρήση των στρατιωτικών σόναρ στην φυσιολογία των εσωτερικών οργάνων τους. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό ότι πολύ μεγαλύτερος αριθμός ζιφιών πλήττονται ή και πεθαίνουν στα ανοικτά χωρίς να εκβραστούν και να γίνουν αντιληπτοί.

Ο τοπικός πληθυσμός  των ζιφιών έχει επανειλημμένα πληγεί στο παρελθόν από τη ναυτική δραστηριότητα με χρήση στρατιωτικών σόναρ από το ΝΑΤΟ ή το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και οδεύει σταθερά προς  εξαφάνιση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα να σεβαστούν εμπράκτως την οικολογική ισορροπία και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και με οδηγό τους χάρτες που προτάθηκαν στη Σύνοδο, να δημιουργήσουν ειδικές ζώνες προστασίας των κητωδών. Στην κατεύθυνση της περαιτέρω προστασίας των κητωδών, το Πράσινο Ινστιτούτο συγχρηματοδοτεί έρευνα για την προστασία των Φυσητήρων  (είδος μεγάλου κητώδους) με στόχο τον εντοπισμό των περιοχών υψηλού κινδύνου συγκρούσεων των φυσητήρων με πλοία στην Ελληνική Τάφρο. Ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά τόσο  η πτεροφάλαινα, όσο και ο φυσητήρας  αποτελούν το δεύτερο και το τρίτο σε μέγεθος ζώο στον πλανήτη αντίστοιχα και ζουν μόνιμα στις ελληνικές θάλασσες. Η απειλή που υφίστανται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες οδηγεί στη σταδιακή  εξαφάνισή τους, παρά το καθεστώς προστασίας που τους παρέχει η διεθνής και η εθνική νομοθεσία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, διότι αν δεν ληφθούν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της βιοποικιλότητας των ελληνικών θαλασσών, θα τεθεί σε κίνδυνο πλήρους εξαφάνισης στο άμεσο μέλλον ένα μεγάλο μέρος των οικοσυστημάτων ολόκληρης της Μεσογείου. Η αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης αποτελεί χρέος όλων μας.

Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

 

Για πληροφορίες: 210-3306301

____________________________________________________________________________________________

10/04/2014

 

Για την αυριανή επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Αθήνα, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μάγκυ Δούση, σχολίασε:

 

«Για πέντε ώρες θα… στηρίξει η Α. Μέρκελ τον Α. Σαμαρά αύριο ενώ ταυτόχρονα με το νέο της εξόδου της χώρας στις αγορές θα αποπειραθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κρατών-μελών για το αδιέξοδο πρόγραμμα λιτότητας που η ίδια έχει επιβάλει. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το καθαρό όφελος για την ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ ετησίως την ώρα που οι ανάγκες αποπληρωμής του χρέους ξεπερνούν τα 9 δις για τα επόμενα 3 χρόνια. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσουμε ότι επί της ουσίας η έξοδος στις αγορές ήταν ένα προεκλογικό πυροτέχνημα».

 

 

Πληροφορίες: 6937038083

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: