Η σοφή παράδοση του Ιωβηλαίου


Μετά την κατηγορηματική δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας ότι ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ, η κυβέρνηση πρέπει να μας εξηγήσει πού θα βρει τα λεφτά όχι γιά να πληρώσει έστω σταδιακά το τερατώδες χρέος, αλλά και μόνον τους τόκους του. Εκτός εάν η πολυδιαφημιζόμενη «επιστροφή στις αγορές» σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αρχίσει και πάλι να δανείζεται τεράστια ποσά, απλώς και μόνον γιά να πληρώνει τους τόκους του χρέους. Που σημαίνει ότι τα νέα δάνεια θα υψώσουν το χρέος σε ακόμη πιό δυσθεώρητα ύψη, που σημαίνει νέα, ακόμη μεγαλύτερα δάνεια γιά αποπληρωμή των τόκων αλλά και των τόκων των νέων, πιό πρόσφατων δανείων κ.ο.κ. Δηλαδή πορεία προς την κόλαση.

    Τι έχει να μας πει η κυβέρνηση; Κρίμα στον κόπο των επικοινωνιολόγων της. Οργάνωσαν μία επικοινωνιακή επίθεση, που άγγιξε τα όρια της χυδαιότητας και της προσβολής της νοημοσύνης ακόμα και των πιο άσχετων. Προσπάθησε να μας πείσει γιά «επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος»,  «έξοδο στις αγορές», «πρωτογενές πλεόνασμα» και «τέλος των μνημονίων». Το τελευταίο, ειδικά, ακυρώνεται, διότι, κύριοι παπαγάλοι της κυβέρνησης, ο Σόϊμπλε προανήγγειλε νέο πακέτο βοήθειας….
    Αλλά η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης και η ίδια η τύχη της, μας αφήνουν αδιάφορους. Εδώ τίθεται ένα μείζον ζήτημα γιά την χώρα: η παραμονή στην Ευρωζώνη προϋποθέτει, πρώτον, «κούρεμα» και, δεύτερον, κάποια ρευστότητα που να διοχετευθεί σε παραγωγικές επενδύσεις και ανασυγκρότηση της κατεστραμμένης ελληνικής οικονομίας. Παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις σημαίνει ατέρμονα «πακέτα βοήθειας», δηλαδή δανεικά γιά αποπληρωμή των τόκων του χρέους, και ατέρμονα «μνημόνια» που θα εξοντώσουν ό,τι απέμεινε από την ελληνική βιομηχανία, βιοτεχνία, ακίνητη περιουσία κλπ. Στο βάθος ελλοχεύει η μετατροπή της χώρας σε αφρικανική αποικία 19ου αιώνος, μαζική μετανάστευση του πληθυσμού της, δημογραφική κατάρρευση, καταιγιστική άνοδος των άκρων, συνθήκες κοινωνικής αποδόμησης και βίαιης διάσπασης της όποιας κοινωνικής συνοχής απέμεινε. Και, φυσικά, οι αυτονόητες συνέπειες σε επίπεδο εθνικής κυριαρχίας, μιας και περιβαλλόμεθα από ευγενείς και φιλικούς γείτονες….
    Το χρέος θα μας φάει αν δεν το φάμε εμείς, είχε πει κάποτε ο κύριος υπεύθυνος γιά την εκτίναξη του, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Πώς θα «φάμε» το χρέος; Ασφαλώς με μερική (έστω) διαγραφή του. Ώστε να κατέλθει σε λογικά επίπεδα. Οι σοφώτεροι οικονομολόγοι στην παγκόσμια ιστορία, οι Εβραίοι, είχαν θεσπίσει την ανά εξηκονταετία πλήρη διαγραφή όλων των χρεών, το λεγόμενο «Ιωβηλαίο». Διότι είχαν συνειδητοποιήσει ότι οι «φούσκες» που δημιουργούνται από την συσσώρευση υπέρογκων χρεών απειλούν την συνολική ευστάθεια ενος οικονομικού συστήματος. Μετά την διαγραφή, από την οποία κάποιοι θα βγούν ζημιωμένοι, αρχίζει η ανασυγκρότηση, από την οποία όλοι θα βγουν κερδισμένοι. Οι Αρχαίοι Έλληνες το ονόμασαν «σεισάχθεια». Άλλος τρόπος, κύριε Σόϊμπλε, κύριε Στουρνάρα που «αισθάνεσθε δικαιωμένος», κύριε Σαμαρά, κύριε Βαγγέλη Βενιζέλο, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Μην μας κοροϊδεύετε άλλο.

    Ασφαλώς η μερική διαγραφή του χρέους πρέπει να γίνει με σωστό, τεχνοκρατικό σχεδιασμό. Ασφαλώς πρέπει να γίνει με τον διεθνώς αποδεκτό τρόπο, με νόμιμες και λογιστικά άψογες διαδικασίες. Ασφαλώς πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τους δανειστές μας. Ασφαλώς πρέπει να γίνει από μία σοβαρή κυβέρνηση προσωπικοτήτων με γνώση της παγκόσμιας οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ασφαλώς πρέπει να μελετηθούν τα ιστορικά προηγούμενα και ασφαλώς πρέπει να ληφθούν σοβαρά προληπτικά μέτρα και να εκπονηθούν εναλλακτικά σενάρια. Και ασφαλώς πρέπει να υπάρχει, εάν δεν γίνεται αλλοιώς, ένα ολοκληρωμένο, σοβαρό εναλλακτικό σενάριο της επιστροφής στην Δραχμή (ή στην Δραχμή συνδεδεμένη με το δολλάριο, όπως προτείνουν γνώστες του θέματος).
    Αν δεν γίνουν αυτά, τότε η χώρα αργά ή γρήγορα θα χρεωκοπήσει άτακτα, θα επέλθει το απόλυτο χάος, οι δανειστές θα χάσουν κι αυτοί τα λεφτά τους και ο κ. Σόϊμπλε, στα χρόνια της σύνταξής του,  θα προσπαθεί να δικαιολογηθεί απέναντι στην ιστορία.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: