ΣΥΡΙΖΑ : Δελτία Τύπου 07/04/2014 [ 11:10-12:15-13:22-13:30-17:08-17:25-17:39-19:47-20:03 ]


 

ΣΥΡΙΖΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Βουλευτή Αττικής και υπεύθυνου Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

 Μετατρέπουν τη σύνταξη σε επίδομα

Κύριες συντάξεις με «ρήτρα περιουσίας»

Επικουρικές συντάξεις με «ρήτρα θανάτου»

Εγγυημένη μόνο η βασική σύνταξη από 1-1-2015

 

Αποκαλυπτικό το πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας»! Κυβέρνηση και τρόικα οδηγούν σε κραχ τα Ταμεία. Συμφώνησαν στην «επιδοματοποίηση» της σύνταξης από 1-1-2015. Το κράτος θα εγγυάται μόνο τη βασική σύνταξη. Αντί για τις εισφορές και τα χρόνια ασφάλισης, θα υπολογίζεται μόνο το ύψος των περιουσιακών στοιχείων του συνταξιούχου!

Η Τριαρχία των δανειστών απαίτησε -και η μνημονιακή κυβέρνηση αποδέχθηκε- εφεξής οι κύριες συντάξεις να καταβάλλονται με «ρήτρα περιουσίας», δηλαδή σε συνάρτηση με το αν ο συνταξιούχος έχει ή όχι ιδιοκτησία.

Για τις επικουρικές συντάξεις συμφώνησαν να καταβάλλονται με «ρήτρα θανάτου», δηλαδή σε συνάρτηση με το αν ο συνταξιούχος επιθυμεί, μετά τον θάνατό του, η σύνταξη να περάσει στη σύζυγο ή στα τέκνα (ν. 4052/2012, άρθρο 42).

Η «επιδοματοποίηση» της σύνταξης στο όριο της φτώχειας, ακόμη και γι’ αυτόν που έχει πλήρη ασφαλιστικό βίο, είναι με τις μνημονιακές ρυθμίσεις προκαθορισμένη. Αν για τον υπολογισμό του γλίσχρου ποσού της λαμβάνονται υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, τότε η σύνταξη που θα καταβάλλεται, θα ελαχιστοποιείται εφ ’όρου ζωής μέχρι του κατωτάτου ορίου.

Μετά το κούρεμα των αποθεματικών (PSI), τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 3 δις € από 1-1-2015, τις συνταξιοκτόνες και μισθοκτόνες συνέπειες του Μνημονίου, η κυβέρνηση με την Τρόικα αποφάσισαν οι Έλληνες συνταξιούχοι να λαμβάνουν για τους κόπους μιας ζωής μία σύνταξη-χαρτζιλίκι.

Οι Έλληνες συνταξιούχοι δεν πρέπει να δεχθούν αυτές τις σκληρές ρυθμίσεις.

Όλος ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δεχθεί συνθήκες γενικευμένης εργασιακής ειλωτείας και συνταξιοδοτικής πενίας!

Η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να συνεχιστεί άλλο!

Ο Μάιος των μεγάλων εκπλήξεων, της ανατροπής, αλλά και της ελπίδας και της ανάτασης του λαού μας με την Αριστερά έρχεται!

Το μήνυμα του λαού θα είναι βροντερό και αδυσώπητο για όσους αποφάσισαν να τον καταστρέψουν χωρίς έλεος και χωρίς προοπτική!

            7-4-2014

__________________________________________________________________________________________

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ,ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δευτέρα 07.04.2014

κώδικας για το livestreaming

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει περιοδεία σήμερα Δευτέρα 7/4, στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της περιοδείας του έχει ως εξής:

 

Δευτέρα 07.04.2014

Θεσσαλονίκη

 

15.00 Συνάντηση με το Συντονιστικό Πολιτών και Φορέων «SOSΤΕ το Νερό», στο ραδιοφωνικό σταθμό «93,4 Στο Κόκκινο» (απευθείας αναμετάδοση)

 

19.30 Ομιλία στο Βελλίδειο 

 

 

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ

 

 

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ       07.04.2014

 

 

Ο κώδικας για το livestreaming είναι:

 

< iframe frameborder=»0″ scrolling=»no» width=»720″ height=»406″

src=»http://www.hprt.gr/webtv/live-uni/dt-uni-syriza.html»

name=»imgbox» id=»MEGARON» ></iframe >

_________________________________________________________________________________________

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δημήτρη Παπαδημούλη

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

Στο ρ/σ RealFM (Ν.Χατζηνικολάου)

 

 

Η παραίτηση Μπαλτάκου δεν αρκεί. Και το παραμύθι ότι δήθεν «ο Σαμαράς δεν ήξερε και ο Γ.Γ. της κυβέρνησης είναι ψεύτης και προδότης» δεν πείθει ούτε καν τα μικρά παιδιά. Θέλουμε να ψαχτούν τα πάντα και από τη Βουλή και από τη Δικαιοσύνη. Επιπλέον, όσοι νομίζουν ότι παίζοντας με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, θα σκεπάσουν το «Μπαλτάκος-gate», πλανώνται πλάνην οικτράν. Κι όσοι επίσης νομίζουν ότι η έλευση της Μέρκελ και η στήριξή της στην κυβέρνηση θα τους κάνει καλό, ας ξέρουν ότι μάλλον σε μπούμερανγκ θα τους γυρίσει.

 

 

Η Χ.Α είναι ένα συστημικότατο κόμμα που λειτουργεί ως «σκυλάκι του καναπέ»

 

Η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής δεν αθωώνεται από τις «βρωμιές» παρακρατικού χαρακτήρα που αποκαλύφθηκαν στο βίντεο της «αδελφικής» συνομιλίας Μπαλτάκου-Κασιδιάρη. Γι’ αυτό η Δικαιοσύνη πρέπει να προχωρήσει απερίσπαστη στην έρευνα και την εκδίκαση της υπόθεσης και να μη μείνει μόνο στις παράνομες συνθήκες παραγωγής του βίντεο αλλά να λειτουργήσει όπως και με το βίντεο Τομπούλογλου, δηλαδή να εξετάσει και την ουσία. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, η απόδειξη της σύμφυσης κυβέρνησης και Χ.Α στην κορυφή του κράτους να παραμείνει εκκρεμής. Αυτό πάντως που προκύπτει σίγουρα είναι το πειστήριο ότι η Χ.Α είναι ένα συστημικότατο κόμμα, που συναλλάσσεται με τους κορυφαίους της κυβέρνησης και λειτουργεί απέναντί τους ως «σκυλάκι του καναπέ».

 

Ας γνωρίζουν ότι το πολιτικό τους παιχνίδι δεν θα τους βγει

Ενώ τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, με διαρροή από το Μαξίμου, εμφανιζόταν βέβαιη η έξοδος στις αγορές για ένα μικρό ποσό και με αλμυρό επιτόκιο, πριν την έλευση Μέρκελ, βγήκε σήμερα ο κ.Στουρνάρας και διέψευσε την άμεση έξοδο για πολιτικούς λόγους, σα να ήθελε να βάλει φρένο σε σχεδιασμούς που εκπορεύονται, ενδεχομένως, από το περιβάλλον Σαμαρά, για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ας γνωρίζουν ότι το πολιτικό τους παιχνίδι δεν θα τους βγει. Αντί όμως να πετάει το μπαλάκι, ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να μας πει αν, πότε και με ποιους όρους θα βγούμε στις αγορές. Επίσης, όσα είπε περί «ολοκλήρωσης του κύκλου του», ακούγονται σαν το «απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο». Αν πιστεύει ο κ.Στουρνάρας ότι με τις ευλογίες Βενιζέλου-Σαμαρά, θα βολευτεί με πενταετή θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδας, ας μην σπεύσει.

___________________________________________________________________________________________

Ν Ε Ο Λ Α Ι Α  Σ Υ Ρ Ι Ζ Α

 

 

 

Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

σχετικά με την πρόταση της ΟΝΝΕΔ για σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

 

 

Η κυβερνητική νεολαία ΟΝΝΕΔ ζητά τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας. Από τη μία, δεν μας δημιουργεί καμία έκπληξη το ότι μέσω της ΟΝΝΕΔ προωθείται η ένταση του κρατικού αυταρχισμού, από την άλλη η υποκρισία της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ είναι πραγματικά χωρίς προηγούμενο.

 

Ενώ η κυβερνητική παράταξη δεν λέει τίποτα για τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου και της νεολαίας, προσπαθεί να παίξει ένα χυδαίο προεκλογικό παιχνίδι γύρω από την «ασφάλεια». Γι’ αυτό το λόγο μάλιστα προσπαθεί να παρουσιαστεί ξανά ως «θύμα», τη στιγμή που είναι εκείνη που έχει πρωτοστατήσει σε πάρα πολλά περιστατικά βίας μέσα στις σχολές με μπράβους και τραμπούκους.

 

Το ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν έχει ανάγκη από Αστυνομία, αλλά από αξιοπρεπή χρηματοδότηση, επαρκείς παροχές, σίτιση και στέγαση καθώς και από πτυχία με αξία που δεν θα λειτουργούν ως διαβατήρια για την ανεργία, την επισφάλεια ή, στην καλύτερη, τη μετανάστευση.

 

Απο εκεί και πέρα, είναι χρέος των φοιτητών με την συλλογική τους δράση, και της πανεπιστημιακής κοινότητας συνολικά, ν’ απομονώσουν πρακτικές βίας και τραμπουκισμού τις οποίες παρατάξεις σαν την ΔΑΠ έχουν κάνει επιστήμη και σήμερα μας κουνούν επιδεικτικά το δάχτυλο. Σε ότι αφορά λοιπόν τη συγκεκριμένη πρόταση, είτε είναι της ΟΝΝΕΔ είτε οποιουδήποτε άλλου στο μέλλον, απαντάμε σαφώς: Ούτε να το σκέφτεστε!

 

 

Γραφείο Τύπου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

________________________________________________________________________________________

Ανακοίνωση Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ

για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

 

Σε καθεστώς υγειονομικής φτώχειας η Ελλάδα!

 

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, βρίσκει το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας σε πλήρη διάλυση και εκατομμύρια συμπολίτες μας χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επαρκή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

 

Η αλλεπάλληλη εφαρμογή αντικοινωνικών μνημονιακών παρεμβάσεων όπως, το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων, η διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι πολλαπλές επιβαρύνσεις των πολιτών για φάρμακα και εξετάσεις με την αύξηση της συμμετοχής τους καθώς και τα εκατομμύρια των ανασφαλίστων συμπολιτών μας, έχουν δημιουργήσει ένα καθεστώς υγειονομικής φτώχειας στην Ελλάδα με άμεσες και δραματικές συνέπειες στην υγεία του λαού.

 

Είναι φανερό ότι ο προσανατολισμός όλων των παρεμβάσεων του Υπουργείου Υγείας, ανεξάρτητα το πως αυτές «βαφτίζονται» κάθε φορά, είναι προς την κατεύθυνση της συρρίκνωσης των δημόσιων δομών υγείας και η παράδοσή τους στον ιδιωτικό τομέα, τον οποίο ανερυθρίαστα ο κ. Γεωργιάδης έχει δηλώσει με τον γνωστό κυνικό του τρόπο, ότι εκπροσωπεί.

 

Τις μέρες αυτές βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη μία “θεάρεστη” μεταρρύθμιση του ανεκδιήγητου τηλε-υπουργού Υγείας με τις διαθεσιμότητες εκατοντάδων οδηγών στα δημόσια νοσοκομεία και των γιατρών από τα πρώην νοσοκομεία του ΙΚΑ, αποδυναμώνοντας περαιτέρω τις εναπομείναντες δημόσιες μονάδες υγείας.

 

Έτσι στον αέρα μένουν οι εσωτερικές διακομιδές στα μεγάλα νοσοκομειακά συγκροτήματα, οι αιμοδοσίες, τα δρομολόγια για μεταφορά υγειονομικού υλικού, εξετάσεων, τροφίμων κ.ά. οι οποίες θα εκχωρηθούν στη συνέχεια εργολαβικά σε ιδιώτες.

 

Παράλληλα σε μια σειρά από μεγάλα νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός, ο Αγ. Σάββας, το ΓΟΝΚ Αγ. Ανάργυροι, το Σισμανόγλειο κ.ά. προκαλούνται σοβαρά προβλήματα ομαλής λειτουργίας και εφημέρευσης, αφού αρκετές κλινικές και τμήματα μένουν χωρίς επαρκή αριθμό γιατρών με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.

 

Είναι προφανές για μια ακόμη φορά ότι, οι ανάγκες εκπλήρωσης των αριθμητικών στόχων της διαθεσιμότητας που θέτει η τρόικα, είναι για τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, πάνω από τις ανθρώπινες ζωές που κινδυνεύουν.

 

Οι οριζόντιες και τυφλές περικοπές των δημόσιων δαπανών υγείας που συνεχίζουν εγκληματικά να εφαρμόζονται, είναι επικίνδυνες για την υγεία του ελληνικού λαού και πρέπει άμεσα να ανατραπούν.

 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η επαρκής χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών σε υγειονομική περίθαλψη χωρίς επιπρόσθετες επιβαρύνσεις, αποτελούν δέσμευση.

 

 

7/4/2014

Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ

_____________________________________________________________________________________

 

Δήλωση Γ. Μηλιού, Υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ,

για τη συνέντευξη Στουρνάρα στο ΒΗΜΑ 99,5

 

 

Μετά το Πάσχα τοποθέτησε την «έξοδό μας» στις αγορές ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ 99,5. «Είμαστε απόλυτα καλυμμένοι για ένα χρόνο από τώρα, ακόμα και αν δεν βγούμε στις αγορές … το 2016 θα μπορέσουμε να βγούμε πλήρως στις αγορές», πρόσθεσε.

 

Ο κ. Στουρνάρας ξεχνάει τα ουσιώδη.

2010: Δημόσιο χρέος 310 δις, ΑΕΠ 225 δις, Ανεργία 12%.

2014: Δημόσιο χρέος 322 δις, ΑΕΠ 181 δις, Ανεργία 28%.

 

Αυτή είναι η αλήθεια, ό,τι κι αν λέει η μνημονιακή κυβέρνηση.

 

Στις εκλογές που έρχονται ψηφίζουμε για να φύγουν!

 

 

Το Γραφείο Τύπου

07/04/2014

_______________________________________________________________________________________

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ

ΑΤΤΙΚΗ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αποσπάσματα από την ομιλία της υποψήφιας Περιφερειάρχη Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής», Ρένας Δούρου στη διαβούλευση για την Οδική Ασφάλεια, με τη συμμετοχή θεσμικών φορέων της πολιτείας, δημόσιων υπηρεσιών, επιστημονικών φορέων, συλλογικοτήτων πολιτών, συνδικάτων, επαγγελματικών ενώσεων, συλλόγων ΑμεΑ.:

 • Η δική μας προσέγγιση στο θέμα της οδικής ασφάλειας είναι εντελώς διαφορετική από τη σημερινή. Διαφέρει σε επίπεδο μεθόδου και σε επίπεδο ουσίας.
 • Σε επίπεδο μεθόδου προχωράμε με ανοικτές, δημοκρατικές διαδικασίες, όπως η σημερινή. Γιατί βαθιά μας πεποίθηση είναι ότι οι λύσεις θα προέλθουν από τη σύνθεση όλων των απόψεων, των προτάσεων και των γόνιμων προβληματισμών.
 • Σε επίπεδο ουσίας είμαστε υπέρ μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης, με έμφαση στην πρόληψη, την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση. Γιατί το κοινωνικό δικαίωμα της ασφαλούς μετακίνησης είναι αδιαπραγμάτευτο. Όπως και η υποχρέωση του πιο ισχυρού στους δρόμους να προσέχει και να προστατεύει τους πιο ευάλωτους χρήστες. Δηλαδή τους νέους και τους ηλικιωμένους.
 • Απέναντι στην κουλτούρα του αυτοκινήτου, που θεωρεί υποδεέστερο το δικαίωμα στην ασφάλεια, προτάσσουμε το «μηδενικό όραμα». Δηλαδή κανένα θανατηφόρο συμβάν στους δρόμους μας.
 • Η «Δύναμη Ζωής», με αίσθηση ευθύνης, προτείνει τον ανασχεδιασμό του πλαισίου δράσης της Περιφέρειας στο θέμα της οδικής ασφάλειας.
 • Προτείνει την αναβάθμιση από το σημερινό επίπεδο του παθητικού παρατηρητή, το οποίο έχει αποδεχθεί – όπως τόσα άλλα άλλωστε- και υπηρετεί πιστά η απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση, σε εκείνο του δραστήριου παράγοντα που παρεμβαίνει.
 • Μακριά από τιμωρητικές λογικές, πειθαναγκασμούς και καταστολή, είμαστε υπέρ της αυστηροποίησης του πλαισίου που διαμορφώνει το επίπεδο ασφάλειας.
 • Βραχυπρόθεσμα τούτο σημαίνει αύξηση της επιτήρησης, της διαφάνειας και του ελέγχου. Διαμόρφωση πιο αυστηρών ορίων, κυρίως των μη χρηματικών, δηλαδή των ορίων ταχύτητας, αλκοόλ στο αίμα, διοικητικών και δικαστικών ποινών.
 • Μακροπρόθεσμα, η συμπεριφορά της ασφαλούς μετακίνησης μπορεί να επιτευχθεί από μια Περιφερειακή Αρχή που είναι αποφασισμένη να αλλάξει τα δεδομένα στα όρια ευθύνης της. Και τούτο σημαίνει ότι έχει να κάνει πολλά.
 • Σε επίπεδο Περιφέρειας προτείνουμε τη σύστασηΤμήματος Οδικής Ασφάλειας. Με τον τρόπο αυτό το θέμα της Οδικής Ασφάλειας θα τεθεί επιτακτικά και με όρους αυτονομίας,στο κέντρο των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας.
 • Καταθέτουμε τη δική μας συμβολή στο κρίσιμο θέμα της οδικής ασφάλειας. Μακριά από λογικές ιδιωτικοποίησης, πελατειακών συναλλαγών και ψηφοθηρίας. Αναζητούμε λύσεις μέσα από την κοινωνία, για την κοινωνία. Με έμφαση στην αποκέντρωση των πολιτικών και στη συμμετοχή των πολιτών. Γιατί η ασφάλεια των πιο ευάλωτων είναι η εγγύηση για την ασφάλεια όλων μας.

Το Γραφείο Τύπου, 7/4/14

*****

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ

ΑΤΤΙΚΗ

 

ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 19:30

 

Ομιλία στη δημόσια διαβούλευση για την οδική αν-ασφάλεια, Δευτέρα, 7 Απριλίου, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Μεταφορών

Φίλες και φίλοι,

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας μας δίνει την ευκαιρία για αυτή τη διαβούλευση για ένα ζήτημα που συστηματικά υποβαθμίζουν όλες οι κυβερνήσεις αλλά και οι αυτοδιοικητικές αρχές.

Το ζήτημα της Οδικής Αν-ασφάλειας, όπως λέμε εμείς ευθύς εξαρχής.

Οδικής αν-ασφάλειας στην οποία η Ελλάδα αποδεικνύεται πρωταθλήτρια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Όπως φαίνεται και από τα πρόσφατα στοιχεία του διεθνούς Δείκτη Κοινωνικής Προόδου (http://www.socialprogressimperative.org/en/data/spi/components/com4#data_table/countries/idr18/idr18), σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στην 43η θέση. Ουραγός δε στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα τροχαία σε Ευρώπη με 12.2 θανάτους ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.

Αυτό απλά σημαίνει ότι σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μπορεί να χάσουν τη ζωή τους σε τροχαίο συμβάν στη χώρα μας διπλάσιοι πολίτες.

Και όπως φανερώνουν οι αριθμοί, το βαρύτερο τίμημα το πληρώνουν με τις ζωές τους οι νέοι.

Ουδείς το αμφισβητεί αυτό.

Ωστόσο το πρόβλημα βρίσκεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη δραστική του αντιμετώπιση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Και τούτο γιατί η συνηθισμένη δικαιολογία που ακούγεται μετά από ένα οδικό συμβάν με ανθρώπινα θύματα, είναι ότι αυτό οφείλεται, γενικά και αόριστα, στον… ανθρώπινο παράγοντα.

Δεν είναι όμως έτσι.

Δεν φταίνε οι άνθρωποι. Δεν φταίνε δηλαδή τα θύματα.

Φταίνε οι ελλιπείς δομές.

Φταίει η έλλειψη πολιτικής βούλησης για ανατροπές, για διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα,

Φταίει η έλλειψη σοβαρής πρόληψης,

Πρόληψης, που ας μη ξεχνάμε, συμφέρει οικονομικά περισσότερο από την καταστολή ή την αποκατάσταση των ζημιών,

Φταίει, η απουσία ενός αυστηρού πλαισίου ελέγχου.

Φταίει εντέλει η απουσία κρατικής και αυτοδιοικητικής μέριμνας.

 

Γιατί, φίλες και φίλοι,

Πρέπεί να είμαστε ξεκάθαροι και σαφείς: τα περιστατικά αυτά δεν είναι ούτε «ατυχήματα» ούτε «δυστυχήματα».

Είναι προδιαγεγραμμένα εγκλήματα σε βάρος των νέων και του τόπου που έχουν να κάνουν με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Γιατί μιλάμε για ένα είδος ακήρυκτου πολέμου στη βάση οικονομικών συμφερόντων σε ένα αξιακό πλαίσιο που καθορίζεται αποκλειστικά από την επιδίωξη του κέρδους. Με κάθε κόστος. Έστω κι αν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές…

 

Στο πλαίσιο αυτό σημαντικές ευθύνες φέρουν οι αυτοδιοικητικές αρχές, πρώτου και δεύτερου βαθμού. Γιατί συστηματικά αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αφήνοντας να διαιωνίζεται ένα έγκλημα σε βάρος του τόπου.

Και δεν μπορούμε εδώ να αποφύγουμε τον παραλληλισμό.

Οι μνημονιακές πολιτικές είναι αυτές που έχουν στείλει στο 60% την ανεργία των νέων.

Οι μνημονιακές πολιτικές είναι αυτές που επιδεινώνουν ανεξέλεγκτα όλους τους παράγοντες που αφορούν στην οδική ασφάλεια καθώς και τους δείκτες και τα επιμέρους πεδία που την επηρεάζουν.

 

Φίλες και φίλοι,

Η δική μας προσέγγιση του θέματος είναι εντελώς διαφορετική.

Σε επίπεδο μεθόδου και σε επίπεδο ουσίας.

Σε επίπεδο μεθόδου προχωράμε με ανοικτές, δημοκρατικές διαδικασίες, όπως η σημερινή.

Ακούγοντας και λαμβάνοντας υπόψη την φωνή των πολιτών. Αναζητώντας μαζί τους προτάσεις και λύσεις.

Χωρίς αφ υψηλού αλήθειες.

Και δίνοντας έμφαση στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών, των συλλογικοτήτων, των πρωτοβουλιών από τα κάτω, των κάθε είδους κινημάτων, όπως για παράδειγμα των φίλων του ποδηλάτου, των πεζών, των φυσιολατρών, των ΑμεΑ και άλλων.

Γιατί βαθιά μας πεποίθηση είναι ότι οι λύσεις θα προέλθουν από τη σύνθεση όλων αυτών των απόψεων, των προτάσεων και των γόνιμων προβληματισμών.

 

Σε επίπεδο ουσίας είμαστε υπέρ μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης, με έμφαση στην πρόληψη, την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση. Γιατί το κοινωνικό δικαίωμα της ασφαλούς μετακίνησης είναι αδιαπραγμάτευτο. Όπως και η υποχρέωση του πιο ισχυρού στους δρόμους να προσέχει και να προστατεύει τους πιο ευάλωτους χρήστες. Δηλαδή τους νέους και τους ηλικιωμένους.

Απέναντι στην κουλτούρα του αυτοκινήτου, που θεωρεί υποδεέστερο το δικαίωμα στην ασφάλεια, προτάσσουμε το «μηδενικό όραμα».

Δηλαδή κανένα θανατηφόρο συμβάν στους δρόμους μας.

Δεν πρόκειται για ουτοπία καθώς αυτή η αρχή ισχύει διεθνώς για τις θαλάσσιες και τις αεροπορικές μεταφορές.

Αλλά πρόκειται μια για εντελώς διαφορετική λογική που πρέπει να εμποτίζει όλες τις αποφάσεις σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας, αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού – σε επίπεδο περιφέρειας δηλαδή και δήμων. Πάντα στο πλαίσιο ενός σύγχρονου και εφαρμόσιμου προγράμματος.

 

Φίλες και φίλοι,

Σε αυτό ακριβώς το προγραμματικό πλαίσιο, μια σημαντική Περιφέρεια, όπως είναι η Περιφέρεια Αττικής μπορεί και οφείλει να δώσει το παράδειγμα.

Να παίξει σπουδαίο, καθοριστικό ρόλο.

Έναν ρόλο πρωτοπορίας.

Έναν ρόλο έπαλξης στον αγώνα για το δικαίωμα στις ασφαλείς μετακινήσεις.

Γνωρίζω ότι αυτό ακούγεται ουτοπικό σε μια χώρα που διαπνέεται από τη λογική του αυτοκινήτου.

Σε μια χώρα όπου ο διπλασιασμός των Ι.Χ. ταυτίστηκε, αυθαιρέτως, με την πρόοδο.

 

Φίλες και φίλοι,

Η «Δύναμη Ζωής», με αίσθηση ευθύνης, προτείνει τον ανασχεδιασμό του πλαισίου δράσης της Περιφέρειας στο θέμα της οδικής ασφάλειας.

Προτείνει την αναβάθμιση από το σημερινό επίπεδο του παθητικού παρατηρητή, το οποίο έχει αποδεχθεί – όπως τόσα άλλα άλλωστε- και υπηρετεί πιστά η απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση, σε εκείνο του δραστήριου παράγοντα που παρεμβαίνει.

Μακριά από τιμωρητικές λογικές, πειθαναγκασμούς και καταστολή, είμαστε υπέρ της αυστηροποίησης του πλαισίου που διαμορφώνει το επίπεδο ασφάλειας.

Βραχυπρόθεσμα τούτο σημαίνει αύξηση της επιτήρησης, της διαφάνειας και του ελέγχου. Διαμόρφωση πιο αυστηρών ορίων, κυρίως των μη χρηματικών, δηλαδή των ορίων ταχύτητας, αλκοόλ στο αίμα, διοικητικών και δικαστικών ποινών.

Και αυτή η παρέμβαση θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα επίπεδα.

Δηλαδή στην εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών, στο σύστημα εξέτασης και έκδοσης αδειών ικανότητας, τεχνικού ελέγχου οχημάτων, διαρκούς επιμόρφωσης των χρηστών, συντήρησης και βελτίωσης των οδικών υποδομών, κ.α.

Μακροπρόθεσμα, η συμπεριφορά της ασφαλούς μετακίνησης μπορεί να επιτευχθεί από μια Περιφερειακή Αρχή που είναι αποφασισμένη να αλλάξει τα δεδομένα στα όρια ευθύνης της. Και τούτο σημαίνει ότι έχει να κάνει πολλά.

Από τη συντονισμένη ευθύνη ένταξης των μαθημάτων της «κυκλοφοριακής αγωγής» και της «οδικής ασφάλειας» στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της Αττικής – μέσω των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Και μέχρι την αναβάθμιση πιστοποίησης εκπαιδευτών και εξεταστών.

Από τη αξιοποίηση υποδομών όπως τα «πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής και το λογισμικό εξομοίωσης οδικών συνθηκών σε Η/Υ, μέχρι την περιοδική και δια βίου επιμόρφωση και επαναξιολόγηση της ικανότητας οδήγησης.

Τέλος, η Περιφέρεια μπορεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη μέσα από κάθε δυνατότητα διαμόρφωσης συλλογικής συνείδησης, δηλαδή μέσα από τα ΜΜΕ, το Διαδίκτυο, τους κοινωνικούς και κινηματικούς φορείς, τις ΜΚΟ, τα αυτοδιοικητικά σχήματα κλπ.

 

Φίλες και φίλοι,

Προκειμένου να λυθεί το κρίσιμο θέμα της αλληλοεπικάλυψης των αρμοδιοτήτων προτείνουμε μια λύση σε επίπεδο υψηλότερο της Περιφέρειας.

Προτείνουμε σε επίπεδο υπουργείου Μεταφορών τη θέσπιση μιας Ειδικής Γραμματείας Οδικής Ασφάλειας με αρμοδιότητα τη διαμόρφωση, εξειδίκευση και έλεγχο στρατηγικού σχεδίου για μια μόνιμη πολιτική οδικής ασφάλειας.

Σε επίπεδο Περιφέρειας προτείνουμε τη σύστασηΤμήματος Οδικής Ασφάλειας.

Με τον τρόπο αυτό το θέμα της Οδικής Ασφάλειας θα τεθεί επιτακτικά και με όρους αυτονομίας, στο κέντρο των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας.

Μεταξύ άλλων το Περιφερειακό Τμήμα :

 • Είναι οργανικά ενταγμένο στις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων..
 • Συνεργάζεται σε περιφερειακό επίπεδο με όλες τις συλλογικότητες και τους φορείς που ασχολούνται με τις μεταφορές, το αυτοκίνητο και την Οδική Ασφάλεια, φροντίζοντας σε τοπικό επίπεδο για τη δραστική μείωση των περιστατικών.
 • Συνεργάζεται και συντονίζει τα αντίστοιχα Γραφεία των Δήμων, σε επίπεδο συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών για τα επικίνδυνα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου.
 • Έχει άμεση εποπτεία όλου του συστήματος εκπαίδευσης, εξέτασης και πιστοποίησης ικανότητας των υποψηφίων οδηγών, σε άμεση συνεργασία με την περιφερειακή Διεύθυνση Μεταφορών, ώστε η διαδικασία να είναι διάφανη και αμερόληπτη.
 • Δημιουργεί πάρκα θεωρητικής και πρακτικής εξέτασης υποψηφίων οδηγών.
 • Διοργανώνει ημερίδες, και συνέδρια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για το θέμα. Κ.α.

Η πρότασή μας για δημιουργία και συντήρηση ασφαλών οδικών υποδομών συμπληρώνεται από τους απαραίτητους χρηματοδοτικούς πόρους. Πόρους που οφείλει να διεκδικήσει η Περιφέρεια από την Πολιτεία. Λόγου χάρη από:

 • τα παράβολα τεχνικού ελέγχου για όλες τις κατηγορίες οχημάτων
 • τα παράβολα έκδοσης, ανανέωσης, επέκτασης αδειών οδήγησης καθώς και από τις επιβαρύνσεις για την εκτύπωση, ανατύπωση και απώλειά τους.
 • τα πρόστιμα της Τροχαίας για τις τροχαίες παραβάσεις
 • τα τέλη κυκλοφορίας
 • τα διόδια
 • τα ασφαλιστικά συμβόλαια των ασφαλιστικών εταιρειών
 • την αξιοποίηση πάσης φύσεως κονδυλίων που αφορούν την οδική ασφάλεια και διατίθενται για τη χώρα μας από την Ε.Ε.

 

Φίλες και φίλοι,

Δεν πιστεύουμε ότι κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια.

Απλά καταθέτουμε τη δική μας συμβολή στο κρίσιμο θέμα της οδικής ασφάλειας.

Μακριά από λογικές ιδιωτικοποίησης, πελατειακών συναλλαγών και ψηφοθηρίας.

Αναζητούμε λύσεις μέσα από την κοινωνία, για την κοινωνία.

Με έμφαση στην αποκέντρωση των πολιτικών και στη συμμετοχή των πολιτών.

Γιατί η ασφάλεια των πιο ευάλωτων είναι η εγγύηση για την ασφάλεια όλων μας.

 

Το Γραφείο Τύπου, 7/4/14

__________________________________________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ,

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΣΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ

 

 

Πολίτες της Θεσσαλονίκης

Χαιρετίζω τη Θεσσαλονίκη των αγώνων, του εργατικού κινήματος, της Federation, του Μάη του 36.

Τη Θεσσαλονίκη του πολιτισμού, των ποιητών, της λογοτεχνίας, των μουσικών, που αντιστέκεται στο σκοταδισμό και στην αντίδραση.

Τη Θεσσαλονίκη του Νικηφορίδη, του Τσαρουχά, του Βελδεμίρη, του Χαλκίδη, και όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία και την κοινωνική απελευθέρωση.

 

Επιτρέψτε μου να αρχίσω την ομιλία μου με κάποια ερωτήματα.

Στα οποία έχουν δώσει απάντηση μέχρι τώρα ο κύριος Σαμαράς, ο κύριος Βενιζέλος, η ακροδεξιά σέχτα που κυβερνάει αυτή τη στιγμή τη χώρα.

Αλλά τώρα, στις εκλογές που έχουμε μπροστά μας, καλείται να δώσει τη δική του απάντηση και ο ελληνικός λαός:

 • Πόσα κομμάτια εθνικής κυριαρχίας πρέπει ακόμα να παραχωρήσουμε για να πάρουμε τα δυο τρία κατοστάρικα του ματωμένου πλεονάσματος που μας πετούν στα μούτρα προεκλογικά;
 • Πόσες εκπτώσεις στη δημοκρατία πρέπει ακόμα να ανεχτούμε για να αξίζουμε τα δανεικά που αποτελούν εθνικό στόχο της σημερινής κυβέρνησης;
 • Σε πόση ταπείνωση, πόση φτώχεια, πόση ανεργία, πόσα δράματα, πρέπει να κλείσουμε τα μάτια για να μας πουν μια καλή κουβέντα η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιμπλε;
 • Πόσο ψέμα, πόση εξαπάτηση, πόσα successstory πρέπει να καταπιούμε ακόμα για να μας απονείμουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι ISO πειθήνιου λαού;
 • Πόσο Σαμαρά, πόσο Μπαλτάκο, πόσα ραντεβού ανθρώπων του Μαξίμου με τους νεοναζί, πόσο Βενιζέλο, πόσο Άδωνι, πόσο Βορίδη, πόσο παρακράτος, πρέπει να χωνέψουμε για να μας χωνέψουν οι αγορές της νεοφιλελεύθερης λαιμαργίας;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που μπαίνουν μπροστά σε κάθε Έλληνα και σε κάθε Ελληνίδα, ενόψει εκλογών.

Σ’ αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσει καθεμιά και καθένας από μας με το χέρι στην καρδιά.

Όχι επειδή τα βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά επειδή τα βάζει και τα αναπαράγει κάθε στιγμή με δραματικό τρόπο η κοινωνία που αιμορραγεί και η πατρίδα που μας τραβάει απ’ το μανίκι.

Θα ζήσουμε σαν ελεύθεροι άνθρωποι, σαν Ευρωπαίοι, σε μια κυρίαρχη δημοκρατική χώρα, απολαμβάνοντας τους καρπούς της προόδου και της δουλειάς μας;

Ή θα ζούμε μέχρι το απώτατο μέλλον δεμένοι σε μια ατέλειωτη αλυσίδα μνημονίων, φτώχειας, ανεργίας, πολιτιστικού και δημοκρατικού μαρασμού;

Θα έχουμε φωνή και λόγο στην ίδια μας τη χώρα και στην Ευρώπη, ή θα δεχτούμε το απαρτχάιντ χρέους, που προβλέπει για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό νότο φτηνά εργατικά χέρια και φιμωμένο στόμα;

 

Αυτά τα ερωτήματα τα απαντά κάθε μέρα με όλο και χειρότερο τρόπο η σημερινή συγκυβέρνηση.

Δεν χρειάζεται να πω πολλά γι’ αυτό.

Ο καθένας ξέρει και βλέπει και ζει την πραγματικότητα.

Αυτά πρέπει να απαντήσει και ο λαός μας στις εκλογές.

 

Φίλες και φίλοι

Τις τελευταίες μέρες γίναμε όλοι μάρτυρες μιας πρωτοφανούς θεσμικής, πολιτικής, αλλά και ηθικής κατάπτωσης που ξεκινά από το μέγαρο Μαξίμου.

Ο πιο έμπιστος άνθρωπος του πρωθυπουργού, ο άνθρωπος που ο κύριος Σαμαράς κατέστησε πανίσχυρο στην κυβέρνησή του, που έδινε εντολές σε υπουργούς, καθόριζε την τύχη νομοσχεδίων, έδινε γραμμή για όλα τα σοβαρά ζητήματα, ενέκρινε ή απέρριπτε τροπολογίες, αποδείχτηκε ότι συνομιλεί, συναγελάζεται, συνευρίσκεται με τον πολιτικό υπόκοσμο της Χρυσής Αυγής.

Ο αντ’ αυτού του πρωθυπουργού συνωμοτούσε με τον αντ’ αυτού του φυλακισμένου Φύρερ της ναζιστικής συμμορίας!

 

Μπαλτάκος Γκέιτ, ονόμασαν ορισμένοι το επικίνδυνο σύμπλεγμα που ήρθε στην επιφάνεια.

Υπάρχει όμως έστω και ένας Έλληνας που να πιστεύει ότι ο Μπαλτάκος έκανε ότι έκανε χωρίς να γνωρίζει τίποτε ο πρωθυπουργός;

Υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να πιστεύει ότι ο Μπαλτάκος είχε γίνει «κολλητός» του υπόδικου υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, εν αγνοία του κυρίου Σαμαρά;

Δεν διάβαζε ο κύριος Σαμαράς τις φιλικές στην κυβέρνησή του εφημερίδες που αποκάλυπταν τις επαφές του Μπαλτάκου;

Δεν ήξερε τίποτε για το σχέδιο συνεργασίας της ΝΔ με μια «εξημερωμένη» Χρυσή Αυγή, που προπαγάνδιζαν επώνυμοι παπαγάλοι της δημοσιογραφίας;

 

Φίλες και φίλοι, ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Δεν υπάρχει Μπαλτάκος Γκέιτ.

Υπάρχει Σαμαράς Γκέιτ.

Αυτή είναι η αλήθεια.

Αποστολή για λογαριασμό του Αντώνη Σαμαρά εκτελούσε ο έμπιστός του, όταν διέβαλε και απέσυρε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Όταν έδινε γραμμή αντικομμουνισμού και μισαλλοδοξίας κατά της αριστεράς.

Όταν έλεγε στους δημοσιογράφους αλλά και σε τότε κυβερνητικούς συμμάχους «μη μας ζορίζετε, γιατί υπάρχει και η επιλογή να συνεργαστούμε με τη Χρυσή Αυγή».

Και όταν συνωμοτούσε, μέσα στη Βουλή μάλιστα, με τους υπόδικους της συμμορίας.

Εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε καταγγείλει ότι ο κ. Σαμαράς έχει μετατρέψει τη ΝΔ σε ένα ιδιόμορφο κράμα Πολιτικής Άνοιξης και Δικτύου 21, με φασίζουσες επιρροές και συμπάθειες.

Ότι ανέχτηκε το δολοφονικό όργιο της Χρυσής Αυγής για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού περίμενε να δολοφονηθεί ο Παύλος Φύσσας για να καταθέσει στη δικαιοσύνη τους 32 φακέλους των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ.

Εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε καταγγείλει ότι ο κ. Σαμαράς περιστοιχίζεται από ανθρώπους που χαϊδεύουν δημόσια και με τον πιο χυδαίο τρόπο τους νεοναζί, και δηλώνουν ότι κρατούν τις σφαίρες τους για μας και όχι για τα τάγματα εφόδου του Μιχαλολιάκου.

Ότι ξέπλυνε και ανέδειξε σε κορυφαίους παράγοντες της παράταξής του, τον Άδωνι, τον Βορίδη, τον Κρανιδιώτη, τον Λαζαρίδη και πολλούς άλλους.

Θυμάμαι ότι εδώ στη Θεσσαλονίκη, στη συνέντευξη στη ΔΕΘ, είχα καταγγείλει ότι η ΝΔ δεν είχε βγάλει ούτε μια ανακοίνωση να καταδικάσει τη ναζιστική επίθεση σε στελέχη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.

Την επίθεση που ήταν ο προάγγελος της δολοφονίας Φύσσα.

 

Ας αφήσει λοιπόν την κωμωδία ο κύριος Σαμαράς.

Και ήξερε, και ευνοούσε όσα διέπραττε ο φίλος και συνεργάτης του.

Αν ο Μπαλτάκος είναι ο φυσικός αυτουργός της συνωμοσίας σε βάρος της δημοκρατίας, ο κύριος Σαμαράς είναι ο ηθικός αυτουργός.

Κι αυτό και μόνο θα έφτανε για να χαρακτηριστεί επικίνδυνος για τη δημοκρατία.

Επικίνδυνος για την ομαλότητα.

Επικίνδυνος γιατί με τη βοήθεια μεγάλων ΜΜΕ, που παίζουν τα δικά τους παιγνίδια, επέτρεψαν στους νεοναζί να εμφανίζονται σαν δύναμη που αμφισβητεί το σύστημα και στρέφεται εναντίον του.

Ενώ η Χρυσή Αυγή δεν είναι παρά η σκοτεινή πλευρά του ίδιου του συστήματος.

Είναι το μακρύ του χέρι.

Είναι η σύμφυση του απάνθρωπου με το ταξικά ωμό, που βλέπει ως εχθρούς όχι τους βαρόνους της διαπλοκής και του πλούτου, αλλά τους κολασμένους της γης.

Είναι μια συμμορία για την οποία η κυβέρνηση Σαμαρά έκλεινε τα μάτια για πολύ καιρό, μπροστά στη εγκληματική δομή, στην εγκληματική ιδεολογία και στην εγκληματική της δράση.

 

Υπόλογος όμως μπροστά στο δημοκρατικό λαό είναι και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος όχι μόνο στηρίζει την ακροδεξιά σέχτα του Σαμαρά, αλλά και έχει αναλάβει το ρόλο του προπαγανδιστή της.

Η χώρα ζει ένα δράμα, αλλά ο κύριος Βενιζέλος επιμένει να πρωταγωνιστεί σε μια κωμωδία.

Οικοδομεί την κεντροαριστερά, που συμμαχεί με τους συνομιλητές των νεοναζί.

Απευθύνεται στους πολίτες που τιμούσαν με την εμπιστοσύνη τους κάποτε το ΠΑΣΟΚ για να τους μαζέψει τώρα σαν πρόβατα στο μαντρί της ακροδεξιάς.

Αφού εξύμνησε χθες την «καθαρή στάση» του πρωθυπουργού στο Σαμαράς Γκέιτ, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ το οποίο χαρακτήρισε «συγκυριακό όχημα διαμαρτυρίας».

Όσοι ψήφιζαν δηλαδή κάποτε ΠΑΣΟΚ έχουν ιδιοκτήτη: Είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Και ο ιδιοκτήτης τους καλεί να κατέβουν από το όχημα της αριστεράς και να πάρουν τη θέση τους στο όχημα με τα μνημόνια, με τον Άδωνη, με τον Μπαλτάκο, με τον Σαμαρά, με τον Βορίδη.

Και με μηχανοδηγό την κυρία Μέρκελ.

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Μέσα στο ζόφο του χρέους, των σκληρών μέτρων, της πολιορκημένης δημοκρατίας, η κυβέρνηση επιχειρεί φυγή προς τις κάλπες με μια από καιρό σκηνοθετημένη, στημένη, παράσταση.

Μια παράσταση με σπόνσορες την τρόικα και την ευρωπαϊκή συμμαχία των μνημονίων, υπό την υψηλή εποπτεία της Γερμανίας.

Ο τίτλος της παράστασης;

«Βγαίνουμε στις αγορές».

Άρα βγαίνουμε από το σημερινό τούνελ στο ξέφωτο της ανάπτυξης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η βαρβαρότητα συνδυάζεται με το πιο κραυγαλέο ψέμα.

Εδώ όμως μιλάμε για μια τεράστια επιχείρηση απάτης.

Και οι Έλληνες καλούνται να παίξουν το ρόλο του θεατή.

Να χειροκροτήσουν την πολιτική που τους καταστρέφει.

Και να εγκρίνουν τη συνέχισή της.

Στο προεκλογικό αυτό υπερθέαμα θα προσφερθεί μάλιστα σε ένα εκατομμύριο θεατές και ποπκόρν από το πλεόνασμα του κυρίου Στουρνάρα.

Πόσο πλεόνασμα κυνισμού έχουν εκείνοι που εμπνεύστηκαν και έστησαν αυτό το παιγνίδι;

 

Αλλά αλήθεια για πείτε μου, αφού τώρα υπάρχει πλεόνασμα και όπως μας λένε, τα βάσανά μας τελειώσανε, αφού δεν θα μας χρειάζονται πια δανεικά για μισθούς και συντάξεις.

Τότε γιατί βγαίνουνε να δανειστούν και πανηγυρίζουν κιόλας που θα τα καταφέρουν;

Κι αν χρειάζονται νέα δανεικά για να εξυπηρετήσουν τα παλιά, πώς υποστηρίζουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο;

Είναι βιώσιμο ένα χρέος που για να εξυπηρετηθεί χρειάζεται να συσσωρεύεται και άλλο χρέος;
Δεν σας θυμίζουν κάτι από τον Σίσυφο όλα αυτά;

Και γιατί πανηγυρίζουν και θέλουν να πανηγυρίσουμε μαζί τους;

Με την ύφεση να συνεχίζεται, με την πολιτική λιτότητας να αποτελεί το άλφα και το ωμέγα των απαιτήσεων των δανειστών, μια στημένη έξοδος στις αγορές τι θα αποδώσει αλήθεια;

Θα βρει δουλειά έστω ένας άνεργος;

Θα ακυρωθούν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις;

Θα επανέλθουν τα εργασιακά δικαιώματα που καταργήθηκαν;

Θα κάνει βήματα μπροστά η δημόσια υγεία, η δημόσια παιδεία, η ρημαγμένη κοινωνική ασφάλιση;

Θα σταματήσουν η αιμορραγία της φορολογίας και τα χαράτσια;

Τίποτε φυσικά απ’ όλα αυτά.

Γιατί όλα αυτά απαιτούν μια άλλη πολιτική, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τη σημερινή.

Αλλά ούτε οι αγορές, ούτε το πλεόνασμα, ούτε η δημοσιονομική εξυγίανση υπήρξαν ποτέ ο στόχος τους.

Αυτό το λέγαμε απο τη πρώτη στιγμή και αποδεικνύεται τώρα με τον πιο περίτρανα τρόπο.

Δεν μας έβαλαν στα μνημόνια για να μειώσουν το χρέος.

Ούτε μας έβγαλαν από τις αγορές γιατί είχαμε μεγάλο χρέος.

Διαφορετικά ας μας εξηγήσουν γιατί με χρέος 120% του ΑΕΠ οι αγορές τους μας τιμώρησαν, μας πέταξαν έξω.

Και με χρέος, σήμερα, 175% του ΑΕΠ μας χειροκροτούν και μας ανοίγουν τις πόρτες.

Ο στόχος τους από την πρώτη μέρα ήταν άλλος.

Ήταν η μετατροπή της Ελλάδας σε φτηνό οικόπεδο και των Ελλήνων σε φτηνή και βουβή εργατική δύναμη.

Αυτή είναι η αλήθεια που αποκαλύπτεται τώρα σε όλο τη δραματική της έκταση.

Τα μνημόνια δεν ήταν ποτέ το μέσο, ήταν εξαρχής ο σκοπός.

Με τα μνημόνια έχτισαν και χτίζουν ένα καθεστώς που καταργεί δικαιώματα και ελευθερίες, υπονομεύει ως περιττή και επιζήμια τη δημοκρατία και αντιμετωπίζει ως εχθρό την εθνική κυριαρχία.

Με τα μνημόνια επιδιώκουν να εξουδετερώσουν το δικαίωμα του λαού να ορίζει τη μοίρα του.

Και υπάρχουν δυστυχώς ελληνικές κυβερνήσεις που όχι μόνο συναινούν σ’ αυτή την πολιτική, αλλά βαφτίζουν την τραγωδία έπος.

Κι αυτός είναι ο βασικός λόγος που πρέπει να ξεμπερδεύουμε μαζί τους.

 

Φίλες και φίλοι

Αυτούς ακριβώς τους πολιτικούς του μνημονίου και τις πολιτικές του μνημονίου, έρχεται τη Παρασκευή να στηρίξει η κυρία Μέρκελ λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Η Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να πείσει τους δικούς της ψηφοφόρους πόσο σωστή είναι η πολιτική της απέναντι στην Ελλάδα.

Θέλει να πείσει τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα, το άτακτο παιδί της Ευρώπης, έχει γίνει ο πιο καλός ο μαθητής χάρη στο δικό της συνδυασμό καρότου και μαστίγιου.

Το μαστίγιο για όλους εμάς.

Το καρότο για τους τραπεζίτες, τους εντολοδόχους της Ζήμενς, τους μεταπράτες της εθνικής μας κυριαρχίας, τους βαρόνους της διαπλοκής, και τους πολιτικούς που τους εκφράζουν.

Η ίδια της η επίσκεψη είναι η απόδειξη πόσο η σημερινή γερμανική κυβέρνηση σέβεται τους Έλληνες και το δικαίωμά τους να αποφασίζουν οι ίδιοι για την πορεία της χώρας τους.

Πόσο το Βερολίνο σέβεται την Ελλάδα.

Και πόσο μας θεωρεί οικόπεδο και αποικία.

Σκεφτείτε τι θα γινόταν, αν ο πρόεδρος Πούτιν, ή ο πρόεδρος Ομπάμα, αποφάσιζαν να επισκεφτούν τη Γερμανία λίγο πριν τις εκλογές για να στηρίξουν πολιτικά τον αντίπαλο της κυρίας Μέρκελ.

Σκεφτείτε πώς θα αντιδρούσαν σε μια τέτοια περίπτωση όχι μόνο η κυρία Μέρκελ, αλλά όλα τα κόμματα της Γερμανίας και ο ίδιος ο γερμανικός λαός.

Ο κύριος Σαμαράς όμως δεν έχει κανένα πρόβλημα.

Ίσα-ίσα ετοιμάζεται να φωτογραφηθεί χαμογελαστός μαζί με την Προϊσταμένη του.

Να υποκλιθεί μπροστά στην επιθυμία της να συναντηθεί με όσους αυτή κρίνει νομιμόφρονες προς το Βερολίνο.

Όχι βέβαια με την αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί ξέρει ότι εμείς διαφωνούμε κάθετα και αποφασιστικά με την πολιτική της.

Εμείς όμως διαφωνούμε με την πολιτική της απέναντι στη χώρα μας.

Για την πολιτική της στη δική της χώρα δίνει λόγο στους Γερμανούς πολίτες.

Έχουμε λοιπόν τη στοιχειώδη απαίτηση να αναγνωρίσει και στους Έλληνες το δικαίωμα να κάνουν κουμάντο στη δική μας χώρα.

Ας μου επιτραπεί μια παρατήρηση εδώ:

Εκείνοι που συναίνεσαν σ’ αυτό το προεκλογικό ταξίδι της Γερμανίδας καγκελαρίου σε μια χώρα που ζει τις συνέπειες της πολιτικής της, όφειλαν να την ενημερώσουν ότι οι Έλληνες δεν είναι υπάκουοι και υπήκοοι κανενός επικυρίαρχου.

Όφειλαν επίσης να την ενημερώσουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων είναι οργισμένοι με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους ίδιους και τη χώρα τους, βυθίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους στην απελπισία, τη φτώχεια και την αναξιοπρέπεια.

Είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη στην Ελλάδα η ηγέτης μιας μεγάλης χώρας-μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Αλλά με την προϋπόθεση ότι αποδέχεται εκείνο που πολλές φορές έχει ειπωθεί στο παρελθόν και τώρα αποκτά πάλι ένα ουσιαστικό νόημα:

Ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες.

Αυτή η χώρα έχει νοικοκύρη -και είναι ο λαός της.

Τελεία και παύλα.

 

Και να το ξέρετε και να το ξέρουν: Αυτή η επίσκεψη που έχει μεταξύ άλλων ως σκοπό να επηρεάσει το φρόνημα των Ελλήνων, θα έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Τις έχει αυτές τις «αναποδιές» η ρωμιοσύνη, όταν της πατάνε στον κάλο.

 

Αλλά δε θα μπορούσα με την ευκαιρία της επίσκεψης της καγκελαρίου, παρά να ξαναθέσω το ζήτημα του Κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων.

Το έθεσα για πρώτη φορα στον υπουργό των οικονομικών της Γερμανίας, στο Βερολίνο.

Το ξανά θέσαμε επισήμως, μαζί με τον Μανώλη Γλέζο, στη συνάντηση μας με τον κο Γκάουκ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας, που πολέμησε τους ναζί, είχε επίσης το θάρρος να το θέσει επίσημα και δημόσια στον ομόλογό του κύριο Γκάουκ.

Αλήθεια ο κύριος Σαμαράς θα ψελλίσει κάτι γι’ αυτό;

Ή θα επιλέξει τη σιωπή, επειδή το Βερολίνο του έχει απαγορεύσει να θίγει το θέμα;

Εμείς πάντως επιμένουμε: Κυρία Μέρκελ, η χώρα σας μας χρωστάει ακόμα πολλά.

Και δεν θα έχετε για πάντα απέναντί σας κυβερνήσεις έτοιμες να ξεχάσουν τα γερμανικά χρέη και να θυμούνται μόνο τα ελληνικά.

 

Πολίτες της Θεσσαλονίκης

Η πόλη σας και η Μακεδονία έχουν δοκιμαστεί και δοκιμάζονται σκληρά από τις πολιτικές των μνημονίων.

Δεν χρειάζεται να σας απαριθμήσω τις πληγές που κι εδώ έχει προκαλέσει.

Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω τι γίνεται αυτή τη στιγμή στις Σκουριές.

Τι γίνεται αυτή τη στιγμή με όσους θέλουν να ξεπουλήσουν το νερό της πόλης.

Με τον αγώνα για να αποτραπεί αυτό το έγκλημα σε βάρος του λαού της Θεσσαλονίκης.

Με την απήχηση που έχει το αίτημα για δημοψήφισμα.

Και με τη στάση του κυρίου Μπουτάρη ο οποίος θεωρεί ότι η ΕΥΑΘ έχει ιδιωτικοποιηθεί και άρα δεν χρειάζεται ούτε δημοψήφισμα, ούτε αγώνες.

Ή τι γίνεται με τη γάγγραινα του μετρό.

Θέλω όμως να σας επαναλάβω ότι τίποτε δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο αν δεν πάρουμε την υπόθεση της σωτηρίας μας στα δικά μας χέρια.

Και πολλά θα αλλάξουν προς το χειρότερο.

Το τρίτο μνημόνιο είναι ήδη έτοιμο και μόνο η μετάφρασή του απομένει για να εφαρμοστεί.

Αν φυσικά επιβιώσουν και πάλι πολιτικά οι πλασιέ του με τα παραμύθια, με τους εκβιασμούς, με τα πλεονάσματα, με τα χαμόγελα της κυρίας Μέρκελ και με τη δήθεν έξοδο στις αγορές.

Το πολυνομοσχέδιο που πρόσφατα έγινε νόμος προβλέπει εκατοντάδες σκληρά μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μετά τις εκλογές.

Και με τον ίδιο νόμο οι τράπεζες θα ιδιοποιηθούν δισεκατομμύρια που η κυβέρνηση απέσπασε με το μαστίγιο από το υστέρημα του φτωχού και του μικρομεσαίου.

Ας θυμίσω εδώ ότι έχουν ήδη ψηφίσει την εκ των προτέρων αμνήστευση όσων εμπλακούν σε αυτό το έγκλημα.

Και επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι όσους νόμους αμνήστευσης κι αν ψηφίσουν, όσες διατάξεις κι αν θεσπίσουν, η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Και να εισπράξουν οι ένοχοι αυτό που τους αξίζει.

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Μπροστά μας είναι η πιο κρίσιμη ίσως εκλογική μάχη μετά τη μεταπολίτευση.

Μια μάχη που δεν μπορεί να δοθεί και να κερδηθεί από τον καναπέ.

Γιατί θα είναι μια μάχη σκληρή ενάντια σε αντιπάλους που και δύναμη έχουν και όλα τα μεγάλα ΜΜΕ με το μέρος τους έχουν και κανένα δισταγμό δεν έχουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, από τα οποία το εντιμότερο είναι το ψέμα.

Ξένοι και εγχώριοι αυτουργοί των μνημονίων τρέμουν στην ιδέα μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό σας καλώ όλους στην πιο όμορφη μάχη.

Στη μάχη για τη δημοκρατία, την εθνική κυριαρχία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ανατροπή των μνημονίων και των γερασμένων δυνάμεων που τα στηρίζουν.

Στην τριπλή μάχη:

Για μια μεγάλη και αναμφισβήτητη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, που θα είναι η αρχή του τέλους για το καθεστώς των μνημονίων.

Για μια μεγάλη και αναμφισβήτητη νίκη στις περιφέρειες και στους δήμους, εκείνων των δυνάμεων που εκπροσωπούν το νέο, το άφθαρτο, το ανατρεπτικό και είναι έτοιμες να πουν το μεγάλο όχι στις αντιλαϊκές επιταγές των μνημονίων.

 

 

Πολίτες της Θεσσαλονίκης, σε αυτές τις εκλογές δε ψηφίσουμε απλά για δημάρχους, περιφερειάρχες και ευρωβουλευτές.

Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για τη ζωή μας.

 

Η υπομονή μας τελείωσε.

Ως εδώ!

Ψηφίζουμε και φεύγουνε.

Αυτός είναι ο δικός μας πήχης.

 

Το βράδυ της Κυριακής των εκλογών να είναι το τέλος της κυβέρνησης των μνημονίων.

Και η αρχή μιας Ελλάδας που θα αντικρίζει με αισιοδοξία το αύριο.

 

 

 

Το Γραφείο Τύπου

07/04/2014

__________________________________________________________________________________________

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τον συμψηφισμό οφειλών ιδιωτών και δημοσίου

 

 

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός μετατρέπει τα αυτονόητα σε προεκλογικές εξαγγελίες. Τίποτα όμως  δεν μπορεί να συγκαλύψει την οικτρή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες μικροεπαγγελματίες, εξαιτίας της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής και της οικονομικής ασφυξίας που επικρατεί στην αγορά.

 

 

Το Γραφείο Τύπου

07/04/2014

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: