Μαθηματικά … Μαγεία και Μυστήριο !!!


Τα μαγικά τετράγωνα, οι περίφημες λωρίδες του Möbius, τα μαγικά κόλπα με τράπουλες και δεκάδες ακόμα μυστηριώδη φαινόμενα που συνδέονται, με τα Μαθηματικά, τη δημιουργική σκέψη και την έρευνα, παρουσιάζονται στη φετινή διοργάνωση Mathematics Awareness Month 2014.

Ο Απρίλιος είναι ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για τα Μαθηματικά, που διοργανώνουν οι σημαντικότερες Μαθηματικές Εταιρείες και Ενώσεις της Αμερικής (American Mathematical Society, American Statistical Association, Mathematical Association of America, Society for Industrial and Applied Mathematics) κ.α.

Tο θέμα του φετινού Μαθηματικού Μήνα είναι: «Μαθηματικά, μαγεία και Μυστήριο», σαφής αναφορά στο βιβλίο που έγραψε το 1956 ο διάσημος μαθηματικός Martin Gardner με τίτλο Mathematics, Magic and Mystery.

Η διοργάνωση είναι αφιερωμένη, άλλωστε, στον γνωστό Αμερικανό μαθηματικό και συγγραφέα, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Ο Gardner κατάφερε, κυρίως μέσα από τα γραπτά του, να εμπνεύσει δεκάδες ανθρώπους, όχι μόνο να ενδιαφερθούν για τα μαθηματικά και να τα κατανοήσουν, αλλά να ασχοληθούν σοβαρά με την επιστημονική έρευνα.

mam2014LargeSize«Τα μαθηματικά περιβάλλονται, εδώ και αιώνες από μια αίσθηση μυστηρίου», σημειώνουν οι διοργανωτές του Μαθηματικού Μήνα. Και εξηγούν ότι ενώ τα παραδοσιακά μαγικά κόλπα βασίζονται στην ταχυδακτυλουργία την οφθαλμαπάτη και την ψευδαίσθηση, τα μαθηματικά μπορούν να μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε σύνθετες, μυστηριώδεις και σαγηνευτικές έννοιες με τον πιο ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο.

Στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης, εδώ, μπορείτε να δείτε την αναλυτική παρουσίαση τριάντα μαγικών μαθηματικών φαινομένων. Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος ειδικές γνώσεις για να εκτιμήσει και να απολαύσει την ομορφιά και τον πλούτο που αποκαλύπτουν.

Θαλής + Φίλοι

Εγώ ένα έχω να πω : «Τα Μαθηματικά με μάγεψαν και το μυστήριο τους δεν μπορώ να σταματήσω να το εξερευνώ» …

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: