ΣΥΡΙΖΑ : Δελτία Τύπου 06/04/2014 [ 15:33-15:50-16:17-16:38-16:45-18:23-19:33-19:58 ]


ΣΥΡΙΖΑΔήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη

για τους ισχυρισμούς του κ. Σαμαρά

Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στον κ. Σαμαρά να λέει όσα ψέματα θέλει για να ελαφρύνει τη θέση του, όπως άλλωστε κάνει κάθε ένοχος. O κόσμος, όμως, έχει αντιληφθεί πως η ευθύνη για τις κινήσεις και τις επαφές του ακροδεξιού Μπαλτάκου με την νεοναζιστική  εγκληματική οργάνωση της Χ.Α. έγιναν σε γνώση του.

Το παρακράτος ήταν εγκατεστημένο στου Μαξίμου, η ακροδεξιά ατζέντα είναι μέρος του πολιτικού λόγου του κόμματος Σαμαρά, οι δίαυλοι επικοινωνίας με την συστημική Χ. Α. ήταν διαρκώς ανοιχτοί. Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει πως ο Μπαλτάκος ήταν ο Σαμαράς.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 6/04/2014

_____________________________________________________________________________________

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

για τις δηλώσεις Σόιμπλε

 Ο κ. Σόιμπλε έχει μεγάλο θράσος. Μιλάει για «επιτυχία των μνημονίων» και απευθύνεται σε έναν λαό που έχει εξαθλιωθεί στη μεγάλη του πλειοψηφία τα τελευταία 4 χρόνια.

Το θράσος αυτό το αντλεί από ένα και μόνο γεγονός.  Το ότι  όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα ήταν στην ίδια πλευρά με τον κ. Σόιμπλε και τα κοινωνικά συμφέροντα που εξυπηρετεί, και απέναντι στην πλειοψηφία του λαού.

Το χειρότερο όμως είναι ότι ο κ. Σόιμπλε επιδιώκει να δεσμεύσει προκαταβολικά και το μέλλον της χώρας. Προεξοφλεί ότι δεν θα γίνει κούρεμα χρέους και ότι θα υπογράφονται συνεχώς νέα μνημόνια.

Του απαντάμε ρητά και κατηγορηματικά: Η χώρα δε δεσμεύεται από τις αποφάσεις των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται θα καταργήσει τη λιτότητα, και θα διαπραγματευθεί με όλους τους εταίρους της για μια επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, που θα το καθιστά βιώσιμο.

Επίσης, του υπενθυμίζουμε τη δήλωση της Καγκελαρίου Μέρκελ στις 24/12/2013: «Αν έβγαινε η Ελλάδα από το ευρώ θα διαλυόταν η ευρωζώνη».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 6/04/2014

____________________________________________________________________________________________

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ  για τη συνέντευξη του κ. Βενιζέλου

Ο κ. Βενιζέλος διαγκωνίζεται με τον κ. Σαμαρά για το ποιός είναι πιο ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής Μέρκελ, ενώ φαίνεται να μην ενοχλείται από την ύπαρξη παρακρατικών θυλάκων εντός του Μαξίμου και την ανοιχτή επικοινωνία τους με την Χ.Α.

Κατατρομαγμένος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από την επιταχυνόμενη εξαέρωση του κόμματός του, είναι διατεθειμένος να τα κάνει όλα για να διασωθεί προσωπικά.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 6/04/2014

_____________________________________________________________________________________________

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ,

ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑ

  Δευτέρα 07.04.2014 έως Τρίτη 08.04.2014

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Θεσσαλονίκη, στην Καρδίτσα και στη Λάρισα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της περιοδείας του έχει ως εξής:

Δευτέρα 07.04.2014

Θεσσαλονίκη

18.30 Συνάντηση με το Συντονιστικό Πολιτών και Φορέων «SOSΤΕ το Νερό», Ξενοδοχείο Ολυμπία: Ολυμπίου 65 Θεσσαλονίκη

19.30 Ομιλία στο Βελλίδειο

Τρίτη 08.04.2014

Καρδίτσα

12.00 Συνάντηση με κοινωνικούς φορείς της περιοχής στο Παυσίλιπον

Λάρισα

20.00 Ομιλία στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ       05.04.2014

_________________________________________________________________________________________

 

Δελτίο Τύπου

 

Αποσπάσματα συνέντευξης της υποψήφιας Περιφερειάρχη Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής», Ρένας Δούρου στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Νίκο Παπαδημητρίου:

 

  • Ο Πρωθυπουργός έχει καταστήσει μια εγκληματική οργάνωση ρυθμιστή της πολιτικής ζωής. Την ίδια στιγμή το άλλοτε σοσιαλιστικό κίνημα και σημερινός κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, έχει πάρει το «ακροδεξιόμετρο». Μονάχα που η συζήτηση δεν μπορεί να αρχίσει και να τελειώσει στο ποιοι υπουργοί είναι ακροδεξιοί και ποιοι όχι, ώστε να υπάρξει μια ελάχιστη νομιμοποίηση στα μάτια των πολιτών για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση
  • Και μόνο το γεγονός ότι ο κ. Μπαλτάκος παραιτήθηκε και δεν αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση, λέει πολλά. Για το επίπεδο της Δημοκρατίας αλλά και για την ίδια την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Γίνεται πλέον φανερό ότι προκειμένου να αποτρέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία, είναι αποφασισμένοι για οποιαδήποτε εκτροπή.
  • Στις κάλπες έπρεπε να είχαμε προσφύγει χθες. Η δυσαρμονία, εδώ και καιρό, εκλογικού σώματος και κυβέρνησης υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία. Αλλά η κυβέρνηση παριστάνει την αδιάφορη. Το ίδιο κάνει και με την υπόθεση Μπαλτάκου.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ, με συνέπεια λόγων κι έργων, ασκεί μια διαφορετική αντιπολίτευση, εντός κι εκτός Βουλής, θίγοντας τις χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις του δικομματικού, πελατειακού συστήματος διαφθοράς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και όπως είναι φυσικό, αυτό δεν αρέσει στα κατεστημένα συμφέροντα.
  • Και σήμερα, που στη χώρα μας διαγράφεται η μεγάλη αλλαγή, η άνοδος δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ο παλαιοκομματισμός καταφεύγει στην τελευταία γραμμή άμυνάς του. Τη θεωρία των δύο άκρων και της ταύτισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ΧΑ.
  • Η ΝΔ προκείμενου να ικανοποιήσει τον κυβερνητικό της εταίρο, και να διατηρηθεί η μνημονιακή κυβέρνηση στην εξουσία, παραμένει διαθέσιμη να θυσιάσει την Περιφέρεια Αττικής, τη μισή χώρα.
  • Στο θέμα των σκουπιδιών έχουν επενδύσει εργολαβικά συμφέροντα με σκοπό την μεγιστοποίηση των κερδών τους σε βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος.
  • Η δική μας φιλοσοφία που βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα, σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Με τη στήριξη και τη συμμετοχή των πολιτών, η «Δύναμη Ζωής» διεκδικεί την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

6/4/14

το Γραφείο Τύπου

_________________________________________________________________________________________

 

Ρυθμίσεις για τους ομολογιούχους

 

Το PSI του Μαρτίου 2012 για το δημόσιο χρέος, με το οποίο η Ελλάδα «κούρεψε» κυρίως τον εαυτό της, μεταξύ των άλλων καταστροφικών οικονομικών αποτελεσμάτων, που προκάλεσε σε ασφαλιστικά ταμεία, ΑΕΙ, ΤΕΙ, νοσοκομεία και τράπεζες (που είναι και οι μόνες, στις οποίες αποκαταστάθηκε η ζημία με την ανακεφαλαιοποίηση τους με χρήματα του ελληνικού λαού), οδήγησε σε οικονομική καταστροφή επίσης 15.000 φυσικά πρόσωπα και τις οικογένειές τους. Οι περισσότεροι ανάμεσα τους ήταν μικροομολογιούχοι, που είχαν εμπιστευτεί τις οικονομίες μιας ζωής στο Ελληνικό Κράτος, τοποθετώντας τις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

 

Οι ομολογιούχοι υποχρεώθηκαν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους παρά την διαφωνία τους και, κυρίως, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις του τότε Υπουργού Οικονομικών και νυν Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης ότι δεν θα συμπεριληφθούν στη συγκεκριμένη διαδικασία. Ο εμπαιγμός που υπέστησαν, συνεχίσθηκε και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2012, με πρωταγωνιστές τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, οι οποίοι υποσχέθηκαν πλήρη αποκατάσταση και αποζημίωση των απωλειών, που υπέστησαν τα φυσικά πρόσωπα. Ωστόσο, η πραγματικότητα απέδειξε ότι οι ιδιώτες-κάτοχοι κρατικών τίτλων αποτέλεσαν επίσης έναν ακόμη κρίκο στην μακρά αλυσίδα των «θυμάτων» προεκλογικών υποσχέσεων και παροχών, που ξεχνιούνται την επόμενη των εκλογών.

 

Ως αποτέλεσμα, σήμερα οι ομολογιούχοι, με εξανεμισμένες τις οικονομίες τους, οι περισσότεροι μεγάλης ηλικίας και σε απελπιστική οικονομική κατάσταση, βρέθηκαν να πληρώνουν την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο ίδιο το κράτος, αλλά και στις, χωρίς αντίκρισμα, υποσχέσεις τόσο των εκπροσώπων του όσο και των κορυφαίων εκπροσώπων του, πάλαι ποτέ, δικομματισμού.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των χιλιάδων ομολογιούχων για την εύρεση λύσης τόσο για το οικονομικό σκέλος – από τις καταγραφόμενες σημαντικές απώλειες που υπέστησαν – όσο και για την ηθική αποκατάσταση τους.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας υπόψη του την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, επεξεργάστηκε τις καλύτερες δυνατές, στις παρούσες συνθήκες, λύσεις για την αποζημίωσή τους. Διαβουλεύτηκε γι’ αυτές και με τους εκπροσώπους τους, οι οποίοι είναι ενήμεροι για την κατάληξη όπως διατυπώνεται παρακάτω :

–       Η ζημιά του 53,5% να αποκατασταθεί με έκδοση νέων ομολόγων ειδικού σκοπού, τα οποία θα αποκαθιστούν τις απώλειες ως εξής:

  • Για συνολικές καταγραφόμενες ζημιές έως € 100.000 η αποκατάσταση αφορά στο 100%. Η διάρκεια των ομολόγων αυτής της κατηγορίας θα είναι ως ακολούθως:

Έως € 25.000, ομόλογα διάρκειας 3 ετών, από € 25.000 – € 50.000, ομόλογα διάρκειας 5 ετών, από € 50.000 – € 75.000, ομόλογα διάρκειας 7 ετών και για € 75.000- € 100.000, ομόλογα διάρκειας 10 ετών.

  • Για τις απώλειες άνω των € 100.000, θα εκδοθούν νέα ομόλογα 10ετούς διάρκειας, με το ύψος των αποζημιώσεων να διαμορφώνεται ως εξής:

Από € 100.000 – € 200.000, το 50% της καταγραφόμενης ζημιάς, από € 200.000 – € 300.000 το 25%, από € 300.000 – € 400.000 το 12,5% και από € 400.000 και πάνω το 6%.

 

–       Στη ρύθμιση θα συμμετάσχουν τα φυσικά πρόσωπα, που παραμένουν κάτοχοι ομολόγων μέχρι σήμερα, καθώς και όσοι ήταν κάτοχοι ομολόγων και αναγκάστηκαν να τα πουλήσουν. Η παραπάνω ρύθμιση αφορά στην αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που διακρατούσαν φυσικά πρόσωπα έως την 10η Μαΐου 2010. Όσοι ομολογιούχοι προχώρησαν σε αύξηση θέσεων/αγορά ομολόγων από την 11η Μαΐου και πέρα, θα αποζημιωθούν μόνο για το μέρος που κατείχαν ως την προαναφερόμενη ημερομηνία (10.5.2010).

 

–       Για τον υπολογισμό της συνολικής ζημιάς και της τελικής αποζημίωσης, θα ληφθεί υπόψη η τιμή κτήσης ανά ομόλογο.

 

Από την παραπάνω ρύθμιση εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα, που είχαν λάβει κρατικούς τίτλους ως αποζημίωση απόλυσης. Για αυτούς θα υπάρξει ειδική ρύθμιση.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για τη σταδιακή αποκατάσταση των πληγών και των αδικιών, που έχει προκαλέσει η εφαρμογή των καταστροφικών Μνημονίων στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Και θα αγωνιστεί γι’ αυτό στηριγμένος στη θέληση και την ενεργό συμμετοχή του ελληνικού λαού.

 

 

Το Γραφείο Τύπου   7.4.2014

_______________________________________________________________________________________

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Φαήλου Κρανιδιώτη στις Ευρωεκλογές

«Εγώ δεν βρίζω πατριώτες, δεν βρίζω εθνικιστές, Φυλάω τις «σφαίρες» μου για τον αληθινό αντίπαλο»

«Το σκυλολόϊ του ΣΥΡΙΖΑ, των αντεξουσιαστών και τ’ αρχίδια μου τα δυο, μου επιτίθενται με μίσος γιατί δεν βρίζω, γιατί απευθύνομαι στην βάση της ΧΑ, γιατί δηλώνω και είμαι Εθνικιστής, γιατί δεν νοιώθω ΚΑΝΕΝΑ δέος για όλους αυτούς τους μαλάκες».

http://www.tanea.gr/news/politics/article/5044298/ybreis-fahloy-sto-facebook-eimai-ethnikisths-to-skyloloi-toy-syriza-moy-epitithetai/

Αυτός ο άνθρωπος, σύμβουλος του Πρωθυπουργού, ανακοίνωσε  σήμερα στο Μega πως θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με την ΝΔ. Κι ύστερα ψάχνουμε να βρούμε αν ο Μπαλτάκος ήταν ο μοναδικός ακροδεξιός στο περιβάλλον Σαμαρά. Στην πραγματικότητα ο κ. Σαμαράς είναι ο επικεφαλής της ακροδεξιάς δράκας που διοικεί την ΝΔ.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 6/04/2014

__________________________________________________________________________________________

_

 

Αποσπάσματα συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στο ιταλικό κανάλι RAI3 (στην εκπομπή της LuciaAnnunziata)

 

Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι, για να μπορέσουμε να πετύχουμε μια πολύ μεγάλη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, κι αυτή η πολιτική αλλαγή να έχει θετικό αποτέλεσμα, πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε όλη την Ευρώπη. Δεν μπορεί μόνο σε μια χώρα να πετύχεις την πολιτική αλλαγή, αν οι συσχετισμοί σε όλη την Ευρώπη δεν είναι τέτοιοι που να μπορέσουν να δεχθούν αυτή την πολιτική αλλαγή. Συνεπώς, η επιλογή μας να υπάρξει η «Λίστα της Άλλης Ευρώπης» στην Ιταλία, σηματοδοτεί την κοινή πεποίθηση όλων των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν μια μεγάλη πολιτική αλλαγή στην Ευρώπη, να την πετύχουν, να αλλάξουν τους συσχετισμούς σε αυτές τις ευρωεκλογές. Σε αυτές τις ευρωεκλογές δεν ψηφίζουμε μόνο για να εκλέξουμε κάποιους ευρωβουλευτές. Σε αυτές τις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για τη ζωή μας. Η ζωή μας εξαρτάται από τους συσχετισμούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ζωή μας εξαρτάται από τις αποφάσεις που παίρνουν κάποιοι άλλοι, σε κλειστές αίθουσες, για μας. Και πρέπει να διαμορφώσουμε αυτούς τους συσχετισμούς. Για πρώτη φορά οι ευρωπαίοι πολίτες, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, σε όλη την Ευρώπη, κρατούν την τύχη στα χέρια τους. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Και, νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Η πολιτική της λιτότητας, η πολιτική της διάλυσης της κοινωνικής συνοχής, η πολιτική της συρρίκνωσης της δημοκρατίας, είναι μια πολιτική που οδηγεί σε αδιέξοδο την Ευρώπη και τους ευρωπαϊκούς λαούς. Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την πολιτική.

 

Νομίζω ότι αυτό που έχει γίνει τους τελευταίους δύο μήνες στην Ιταλία είναι συναρπαστικό, είναι μια πολύ μεγάλη έκπληξη. Ξεκινήσαμε λίγοι άνθρωποι, πριν από δυο μήνες, ένα εγχείρημα το οποίο ήταν παράτολμο. Σήμερα, πραγματικά, έχουμε γίνει πολλοί, έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε πάνω από 150.000 υπογραφές, που ήταν το όριο ενός, κατά την άποψή μου, άδικου νόμου που ισχύει στη χώρα σας. Παρόλα αυτά, ξεπεράσαμε αυτό τον σκόπελο και βλέπουμε ότι τα μηνύματα είναι πολύ θετικά κι ότι η «Άλλη Ευρώπη» θα είναι η έκπληξη των ευρωεκλογών στην Ιταλία. Κάτι τέτοιο δεν ήταν καθόλου εύκολο και καθόλου πιθανόν όταν ξεκινάγαμε αυτή την προσπάθεια. Και θέλω να πω ότι αυτό το συναρπαστικό ταξίδι σηματοδοτεί ότι τούτη την ώρα, τούτες τις μέρες, όλο αυτό τον καιρό, στην Ιταλία, τα κινήματα των πολιτών, η κοινωνική αριστερά, νέες δυνάμεις που αναδείχθηκαν μέσα απ’ αυτή την προσπάθεια, συνέβαλλαν σε μια επανάσταση της ενότητας και της ανιδιοτέλειας. Εγώ έτσι θέλω να χαρακτηρίζω αυτή την προσπάθεια. Γεννιέται μια καινούρια αριστερά, που εκπροσωπείται από νέους ανθρώπους, από κινήματα. Έχει, βέβαια, μια μακρά παράδοση, την οποία κουβαλά, αλλά φτιάχνει μια νέα ταυτότητα. Κι αυτή θέλουμε να είναι η νέα ταυτότητα μιας αριστεράς που έχει εναλλακτική άποψη για την Ευρώπη, δεν αρκείται στη διαμαρτυρία, και θέλει να κυβερνήσει για να αλλάξει τις ζωές και την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων που βασανίζονται από αυτές τις πολιτικές της σκληρής λιτότητας, από τις βάρβαρες πολιτικές που διαλύουν την κοινωνία.

 

Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη, σε αυτές τις ευρωεκλογές, υπάρχουν τρία μπλοκ δυνάμεων. Το ένα μπλοκ είναι το κυρίαρχο, στο οποίο συμμετέχουν, παρά τις διαφορές τους, στην ίδια κατεύθυνση, η ευρωπαϊκή δεξιά και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Δεν λέω ότι είναι ταυτόσημοι, όμως, στο «διά ταύτα», λένε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουμε αυτές τις πολιτικές, τις πολιτικές της λιτότητας και της συρρίκνωσης της δημοκρατίας.

Ένα δεύτερο μπλοκ είναι αυτό της λαϊκιστικής δεξιάς και της ακροδεξιάς, που θέλει να διαλύσει την Ευρώπη. Θέλει να γυρίσουμε στο έθνος-κράτος και, στην πραγματικότητα, δεν αντιμετωπίζει το κυρίαρχο πρόβλημα σήμερα, που είναι οι οικονομικές πολιτικές της λιτότητας, αλλά τα βάζει με τους μετανάστες, με τους αδύναμους.

Το τρίτο μπλοκ, είναι το μπλοκ που θέλουμε να δημιουργήσουμε εμείς, το μπλοκ για μια διαφορετική Ευρώπη. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, δεν θέλουμε να την διαλύσουμε. Και πιστεύουμε ότι εμείς είμαστε πιο φιλοευρωπαϊστές από τις κυρίαρχες δυνάμεις σήμερα, που στην πραγματικότητα αδιαφορούν για το αν αυτή η Ευρώπη φτάσει σε αδιέξοδο ή θα διαλυθεί.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, τον οποίο παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον, έχει επιδείξει μια κινητικότητα, κυρίως στο να προωθήσει διαφορετικές πολιτικές στα ζητήματα της φορολογίας. Εντούτοις, στον βασικό πυρήνα, στον νεοφιλελεύθερο πυρήνα της πολιτικής που ακολουθείται σήμερα, που αφορά τις εργασιακές σχέσεις, το κοινωνικό κράτος, φαίνεται να υιοθετεί μια σκληρή νεοφιλελεύθερη αντίληψη. Πιστεύω ότι δεν μπορεί να είναι απάντηση στην ηγεμονία της κυρίας Μέρκελ μια πιο δεξιά πολιτική από αυτή που η κυρία Μέρκελ επιβάλλει. Η απάντηση στην ηγεμονία της κυρίας Μέρκελ είναι να ξαναγυρίσουμε στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης. Σε μια Ευρώπη των λαών, με κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και δημοκρατία. Το μέλλον μας, η προοπτική μας, δεν μπορεί να είναι να έχουμε ποσοστά ανεργίας σαν αυτά που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, 30% συνολικά και 60% για τους νέους,   ή τεράστια ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας, ή να επιμένουμε σε νόμους που διαλύουν το εργασιακό κεκτημένο, σήμερα, στην Ευρώπη, και που μας οδηγούν στην αβεβαιότητα, σε parttimeεργασία. Αυτές τις επιλογές τις είδαμε και από την εποχή του Τόνι Μπλερ στην Μεγάλη Βρετανία. Ο υποτιθέμενος «Τρίτος Δρόμος» δεν οδήγησε πουθενά. Η μείωση του κόστους εργασίας δεν βοηθάει στο να γίνει πιο ανταγωνιστική η οικονομία. Αν ήταν έτσι, η πιο ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο θα ήταν αυτή του Μπαγκλαντές. Δεν είναι όμως έτσι. Πρέπει να ξαναγυρίσουμε στις βασικές συστατικές αρχές της Ευρώπης, που είναι η αλληλεγγύη, η δημοκρατία, η κοινωνική συνοχή. Γι ‘ αυτό χρειάζονται ευρείες κοινωνικές συμμαχίες και χρειάζεται μια μεγάλη επιτυχία της δικής μας πρότασης, ώστε να παρασύρει και τη σοσιαλδημοκρατία, η οποία σήμερα μεταμορφώνεται σε νεοφιλελεύθερη, στην ιστορική της κοίτη, να τη συμπαρασύρει σε μια άλλη διαδρομή από αυτή την νεοφιλελεύθερη διαδρομή που έχει επιλέξει.

 

Εμείς θεωρούμε ότι η Ευρώπη είναι το πεδίο της πολιτικής και της ταξικής πάλης. Για μας, η Ευρώπη δεν έχει γεωγραφικά σύνορα, αλλά έχει κοινωνικά σύνορα, και αυτά θέλουμε να υπερβούμε. Είδαμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, πριν από δυο χρόνια, την μεγάλη εκλογική επιτυχία του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο. Και το είδαμε με συμπάθεια, γιατί ήταν το τέκνο της αγανάκτησης και της οργής του ιταλικού λαού. Εντούτοις, η αγανάκτηση και η οργή δεν αρκούν, χρειάζεται κι εναλλακτική πρόταση. Και, κυρίως, δεν μπορεί κανένας σήμερα να μην συνειδητοποιεί ότι αυτή η εναλλακτική πρόταση δεν μπορεί να περιχαρακώνεται σε εθνικά σύνορα. Ζούμε στην Ενωμένη Ευρώπη, οι αποφάσεις λαμβάνονται –καλώς ή κακώς- στο Ευρωκοινοβούλιο –κι ακόμα χειρότερα, στις Συνόδους Κορυφής των ηγετών, που αγνοούν τη δημοκρατία του Ευρωκοινοβουλίου. Αν θέλουμε, λοιπόν, να αλλάξει κάτι στη ζωή μας, οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη στην Ευρώπη. Έχω την αίσθηση ότι ο Μπέπε Γκρίλο αγνοεί αυτή την πραγματικότητα, κάνει σαν να μην την καταλαβαίνει. Αδιαφορεί για το αύριο της Ευρώπης. Εμείς, στο ερώτημα «ποια Ευρώπη, με ποιους συσχετισμούς», απαντάμε: η Ευρώπη της αλληλεγγύης με τους συσχετισμούς όπου οι προοδευτικές δυνάμεις και η αριστερά θα νικήσουν τις συντηρητικές και τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις. Ο Μπέπε Γκρίλο, σε αυτό το ερώτημα μάλλον απαντά: «δε με νοιάζει, ας είναι όποιοι θέλουν οι συσχετισμοί, εγώ θα αλλάξω τα πράγματα στην Ιταλία». Δυστυχώς, δεν είναι έτσι εύκολα τα πράγματα, δεν μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα σε μια μόνο χώρα.

Γι’ αυτό έχει έναν ακόμα συμβολισμό, μια ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αυτό που κάνουμε στην Ιταλία. Πιστεύω ότι αύριο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση στην Ελλάδα, διότι πολύ σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση στην Ελλάδα, το πρώτο πράγμα που θα επιδιώξουμε θα είναι μια ευρύτερη συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, στον ευρωπαϊκό Νότο. Και τότε, για να πετύχουμε εμείς στην Ελλάδα, θα χρειαστούμε τη συμφωνία, τη συναίνεση και την κοινωνική στήριξη και στην Ιταλία, και στην Ισπανία, και στην Πορτογαλία, για να βγούμε, συλλογικά κι όλοι μαζί, από αυτό το αδιέξοδο της λιτότητας. Χρειαζόμαστε μια ευρεία συμμαχία απέναντι στη συμμαχία του κεφαλαίου, στη συμμαχία των τραπεζιτών, που παίρνουν αποφάσεις οι οποίες κάνουν τη ζωή μας ολοένα και πιο θλιβερή.

 

[Ο χαρακτηρισμός του περιοδικού Σπίγκελ ότι είμαι ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στην Ευρώπη] ήταν για μένα ένας τίτλος τιμής, διότι, στην πραγματικότητα, επιβεβαίωνε ότι η δική μας πολιτική πρόταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη γι’ αυτό το πολιτικό σχέδιο που εφαρμόζεται σήμερα στην Ευρώπη και θέλει να δημιουργήσει στην περιφέρεια μια οικονομική ζώνη φτωχών και αμειβόμενων με 300-400 ευρώ, μια ζώνη ελαστικής εργασίας, ανεργίας και ανασφάλειας. Σε αυτό το σχέδιο θέλουμε να είμαστε επικίνδυνοι, θέλουμε να το διαλύσουμε αυτό το σχέδιο. Πράγματι, λοιπόν, είναι τίτλος τιμής να είμαστε επικίνδυνοι για το σχέδιο των τραπεζιτών, του μεγάλου κεφαλαίου, και το σχέδιο η ΕΕ να μετατραπεί σε Γερμανική Ένωση. Νομίζω, λοιπόν, ότι, στην πραγματικότητα, η πιο επικίνδυνη πολιτικός στην Ευρώπη, σήμερα, για τους λαούς, όχι για τους τραπεζίτες, είναι η κυρία Μέρκελ. Και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη, δύο   απόψεις, δύο δυνάμεις αντιπαρατίθενται. Οι δυνάμεις εκείνες που, είτε συγκροτούν την Ευρωπαϊκή Λαϊκή Δεξιά, με επικεφαλής την κυρία Μέρκελ, είτε συνδράμουν στο σχέδιό της –και ο κύριος Ρέντσι σ’ αυτό το σχέδιο συνδράμει, όταν συμφωνεί ότι θα πρέπει ν’ ακολουθήσουμε τη γραμμή της δημοσιονομικής σταθερότητας, της λιτότητας- κι από την άλλη πλευρά, είναι το δικό μας εναλλακτικό σχέδιο. Γι’ αυτό καλούμε και τους ιταλούς, και τους έλληνες, αλλά και όλους τους ευρωπαίους να αποφασίσουν, στο δίλημμα των ευρωεκλογών: έχει πετύχει, σήμερα, αυτή η πολιτική της κυρίας Μέρκελ; Αν έχει πετύχει, ας ψηφίσουμε για τον Γιούνγκερ ή για τον Σούλτς. Ας ψηφίσουμε στην Ιταλία τη λίστα του κυρίου Ρέντσι ή τη λίστα της ιταλικής δεξιάς. Αν, όμως, δεν έχει πετύχει, οφείλουμε να ψηφίσουμε και να στηρίξουμε την εναλλακτική πρόταση. Και η εναλλακτική πρόταση είναι της «Άλλης Ευρώπης», που στηρίζουν οι δυνάμεις της πραγματικής αριστεράς.

 

Η αυταρχική μεταρρύθμιση του κυρίου Ρέντσι συμβαδίζει με τις κυρίαρχες επιλογές της ΕΕ και της ευρωπαϊκής ελίτ. Αυτές οι αυταρχικές επιλογές δεν γίνονται μονάχα στην Ιταλία. Είναι επιλογές τις οποίες τις έχουμε βιώσει εδώ στην Ελλάδα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Προκειμένου να υπάρξει αυτή η τρομακτική κοινωνική ισοπέδωση , με το μνημόνιο της λιτότητας, το πρώτο θύμα ήταν η ίδια η δημοκρατία. Τα συντάγματά μας, συντάγματα τα οποία εγκρίθηκαν μέσα από διαδικασίες που έφεραν το λαό στο προσκήνιο, είναι δημοκρατικά συντάγματα, προστατεύουν την κοινωνία, το λαό. Και τα συντάγματα αυτά στέκονται εμπόδιο σε αυτές τις αντιμεταρρυθμίσεις που προωθούν σήμερα οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι εμείς πρέπει να υπερασπιστούμε τις βασικές ιδρυτικές αρχές, και της Ευρώπης, αλλά και τις βασικές συνταγματικές αρχές. Να υπερασπιστούμε τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, τη δημοκρατία. Και νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε, σε άλλες συνθήκες, να μην είναι υπόθεση μόνο της αριστεράς. Γι‘ αυτό, σε αυτή την εκλογική μάχη, εμείς καλούμε να μας ψηφίσουν όχι μόνο αριστεροί και αριστερές, αλλά τα εκατομμύρια των πολιτών που αισθάνονται να συνθλίβονται από αυτές τις επιλογές, είτε σε οικονομικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Το linkτης εκπομπής:

http://www.rai.tv/dl/RaiTV/programmi/media/ContentItem-5f536b9e-91c0-456b-9043-32e67b9ae919.html

 

6/04/2014

 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: