ΣΥΡΙΖΑ : Δελτία Τύπου 29/03/2014 [ 11:18-12:07-13:07-14:22 ]


ΣΥΡΙΖΑ 

ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Η προγραμματισμένη για σήμερα, Σάββατο 29/3, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τις 2 το μεσημέρι, αναβάλλεται λόγω της καθυστέρησης κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου.

29/3/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

____________________________________________________________________________________________________

 Ανακοίνωση Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

  Δύο ημέρες μετά την τραγική και άδικη δολοφονία του υπαρχιφύλακα των φυλακών Μαλανδρίνο, βρέθηκε νεκρός στο κελί του ο κρατούμενος που τον δολοφόνησε. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση φέρει εμφανείς κακώσεις στο σώμα του και κάταγμα στο στέρνο. O θάνατος κρατούμενου ενώ βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση σε πειθαρχικό κελί με κάμερα ασφαλείας που παρακολουθεί κάθε του κίνηση γεννά εφιαλτικά ερωτηματικά σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του.

Απαιτούμε άμεση διενέργεια εισαγγελικής έρευνας που να διερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του κρατούμενου και να αποδοθούν ευθύνες στους υπαιτίους. Σε ένα κράτος δικαίου δεν μπορούν να χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι που βρίσκονται υπό τον απόλυτο έλεγχό του.  

Το Γραφείο Τύπου

28/03/2014 

________________________________________________________________________________________

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (Ν. Σβέρκος) 

29/3/2014

 –       Το τελευταίο διάστημα αρκετοί βουλευτές, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, δηλώνουν ότι αν δεν υπάρξουν αλλαγές στα νέα μέτρα θα τα καταψηφίσουν. Μήπως πρόκειται για τους γνωστούς λεονταρισμούς; 

Πολλοί κατά καιρούς από τους κυβερνητικούς βουλευτές απείλησαν με μη ψήφιση νόμων και μέτρων αλλά λίγοι τελικά το τόλμησαν . Είναι σίγουρο ότι κάποιοι σκοπίμως εμφανίζονται ως διαφωνούντες σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μην αποκοπούν από τις αγωνίες των ψηφοφόρων τους  , οι περιστάσεις όμως απαιτούν γενναιότητα , όσοι την επιδείξουν θα τους το αναγνωρίσει πρώτα απ’ όλα ο λαός .

– Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει την Κυριακή να χάσει την πλειοψηφία των 151 εδρών;

«Κυριακή κοντή γιορτή », αλλά μια και είμαστε πριν το Πάσχα ελπίζω οι κυβερνητικοί βουλευτές να μην επιλέξουν το ρόλο του αρνιού … 

– Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για μιζέρια, αναφορικά με την θέση του για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Είναι πράγματι ψίχουλα τα 500 εκατ. ευρώ;

Όταν  τα χρόνια του μνημονίου έχουν αρπάξει ένα ποσό της τάξης των 70 δις από τους πολίτες  τότε τι είναι μπροστά του τα 500 εκατ. ευρώ που επιστρέφονται εφάπαξ σε συγκεκριμένες κατηγορίες ; Δεν είναι ψίχουλα ; Δεν είναι κοροϊδία;  Οι κατά 12 μονάδες μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού τα τελευταία 4 χρόνια προκάλεσαν σωρευτικά ύφεση κατά 28 μονάδες του ΑΕΠ . Αυτή και μόνο η επισήμανση αρκεί για να συνειδητοποιήσει κανείς το στρατηγικό αδιέξοδο των μνημονιακών πολιτικών .  Αν τώρα μιλήσουμε για τις κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της πολιτικής ο όρος ανθρωπιστική κρίση συμπυκνώνει  την πραγματικότητα .

– Το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπό διάλυση. Έχει δίκιο;

« Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται » . Το κόμμα του κ. Σαμαρά βιώνει μια απίστευτη κοινωνική απομόνωση, τα στελέχη του ντρέπονται να κυκλοφορήσουν στη κοινωνία ενώ ο εταίρος του , το ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου εξαερώνεται ολοταχώς . Δεν είναι τυχαίο ότι αναζητούν οδό διαφυγής σε νέα σχήματα για να κρυφτούν . Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ πατάει όλο και πιο γερά στα πόδια του , γίνεται πιο μαζικός , πιο λαϊκός , γειώνεται κοινωνικά και πολιτικά .

– Την ίδια ώρα όμως ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει αυστηρό μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας ουσιαστικά να πάψουν οι εσωκομματικές έριδες…

Ο ΣΥΡΙΖΑ ότι προβλήματα αντιμετωπίζει είναι μέσα στο πλαίσιο της «βίαιης ωρίμανσης » που βιώνει . Δεν είναι κάτι το συνηθισμένο ένα μικρό κόμμα του 3% με 5 % να βρίσκεται στα πρόθυρα της ανάληψης της κυβέρνησης μέσα σε ένα μικρό σχετικά διάστημα . Χωρίς να χάσουμε τα χαρακτηριστικά ενός δημοκρατικού κόμματος, που λειτούργει συλλογικά, μακριά από  προσωποπαγείς λογικές, οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί και αποτελεσματικοί , όπως άλλωστε το απαιτούν οι νέες συνθήκες . Ο σεβασμός λοιπόν στις συλλογικές αποφάσεις ισχύει για όλους και όλες , καθώς επίσης και το δικαίωμα στη διαφορετική άποψη μέσα πάντα στο πλαίσιο των ιδρυτικών μας αρχών. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δράση και τη λειτουργία του πρέπει να προωθεί  ένα άλλο μοντέλο πολιτικής καθώς και να διαμορφώνει μια νέα σχέση της πολιτικής με την κοινωνία .

– Υπάρχει πράγματι δυσανεξία σε μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ για τις συμμαχίες; Ορισμένοι λένε ότι άλλα στελέχη κρίνουν με το » αριστερομετρο «…

Μιλώντας κάπως σχηματικά θα έλεγα πως ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να απαντήσει στην καχυποψία όσων αυτοτοποθετούνται  στα « αριστερά » του αλλά και στην δυσπιστία όσων τον κοιτάζουν από τα «δεξιά» του . Χωρίς πολιτική συμμαχιών σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο η υπόθεση της μεγάλης ανατροπής κινδυνεύει να χάσει την δυναμική της. Μην ξεχνάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφθασε εκεί που έφθασε επειδή σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις της αριστεράς  καταχωρήθηκε στην συνείδηση του λαού μας ως μια δύναμη ενωτική με πολιτικά ανοίγματα από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έως το χώρο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας . Αυτή την πολιτική συμμαχιών που την επιβεβαιώσαμε στο τελευταίο συνέδριο μας , οφείλουμε να την εφαρμόζουμε δημιουργικά σε κάθε επίπεδο . Δεν το έχουμε καταφέρει το ίδιο καλά σε όλες τις περιπτώσεις.

 
– Τα ΜΜΕ προσάπτουν σε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οτι διαφοροποιούνται από τις εκπεφρασμένες θέσει του κόμματος. Πρόκειται μόνο περί «μονταζιέρας» ή υπάρχει πράγματι σε ορισμένες περιπτώσεις έλλειψη συντονισμού και διγλωσσία;

 

Είμαστε αντιμέτωποι με μια χωρίς προηγούμενο επιχείρηση διαστρέβλωσης και αλλοίωσης των δηλώσεων των  στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ . Πρόκειται για ένα σχεδιασμό που υλοποιείται από κοινού από τα κυβερνητικά επιτελεία με τα μεγάλα μνημονιακά μέσα ενημέρωσης της διαπλοκής . Ο όρος μονταζιέρα έχει γίνει συνώνυμο της επικοινωνιακής πολίτικης της κυβέρνησης Σαμαρά . Ποτέ άλλοτε δεν είχαν δεχθεί τόσες πιέσεις στη δουλειά τους οι άνθρωποι που δουλεύουν στο χώρο της ενημέρωσης από άνωθεν κέντρα . Κορυφαίο παράδειγμα δελτίου ειδήσεων που διαμορφώνεται στου Μαξίμου είναι αυτό της ΔΤ. Από εκεί και πέρα ασφαλώς και υπάρχει ανάγκη μεγαλυτέρου και καλύτερου συντονισμού στη δημόσια παρουσία μας , αλλά αυτό είναι μιας άλλης τάξης πρόβλημα .

– Στελέχη του κόμματος σας δηλώνουν ότι μια μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στις ευρωεκλογές θα σηματοδοτήσει το πολιτικό τέλος της κυβέρνησης. Για πόσες μονάδες διαφορά μιλάτε;

 

Μπορεί η ογκούμενη βουβή διαμαρτυρία της κοινωνίας να μην αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις , αλλά πιστεύω πως συνοδεύεται με μια βαθειά ωριμότητα του λαού μας, που θα εκφρασθεί στις κάλπες. Μπορεί σήμερα να μην καταγράφεται ένα μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ , αλλά έχω την πεποίθηση ότι στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα  αναδεχθεί πρώτος με μεγάλη διαφορά . Οι ευρωεκλογές πρέπει να αποτελέσουν και θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την ανατροπή της κυβέρνησης .

– Θεωρείτε πιθανό να οδηγηθούμε στις εκλογές εντός του 2014;

 

Το θεωρό αναγκαίο , το ελπίζω και εκτιμώ πως  θα έχουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εντός του 2014 μετά από μια μεγάλη νίκη στις εκλογές . Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δοκιμασθεί και θα ανταπεξέλθει .

________________________________________________________________________________________________

Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα

με  τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟ Β΄,

 

 

Με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟ Β΄ συναντήθηκε σήμερα -μετά από αίτημα του προκαθήμενου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας- ο πρόεδρος  του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας   και  συζήτησαν για εκκλησιαστικά θέματα αλλά και για θέματα μεσογειακής και αφρικανικής πολιτικής.

 

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος,,  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  και υπεύθυνος της Κ.Ο. για τα Θρησκεύματα  Γιάννης Αμανατίδης,  και o συντονιστής της Θεματικής θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Λυκόπουλος.

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπογραμμίστηκε η αναγνώριση  της ιδιαίτερης θρησκευτικής, ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας του Πατριαρχείου και της συμβολής του στην ειρηνική συμβίωση ανθρώπων διαφορετκών φυλών – πολιτισμών – θρησκευτικών αντιλήψεων  αλλά και της ανθρωπιστικής βοήθειας στους υποσαχάριους πληθυσμούς.

 

 

 

29/3/2014

Το Γραφείο Τύπου

 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: