ΣΥΡΙΖΑ : Δελτία Τύπου 24/03/2014 [ 11:58-12:08-12:12-12:20-12:41-13:21-13:40-13:59-14:28-15:24-15:55-19:45 ]


ΣΥΡΙΖΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΣΤΟΝ REALFM (Γ. Παπαδόπουλο)

 

 

–       Καλημέρα και καλή εβδομάδα κ. Σκουρλέτη. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας γι’ αυτή τη δήλωση του Πρωθυπουργού, η οποία έγινε στους Έλληνες απόστρατους εφέδρους της Αυστραλίας και σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα είναι πιο ισχυρή από ποτέ στην επέτειο των διακοσίων ετών της ανεξαρτησίας μας, κάτι που σημαίνει ότι τοποθετείται αυτή η στιγμή του 2021, σε επτά χρόνια από τώρα.

Φαντάζομαι ότι το συσχετίζει με όλη αυτή την αφήγηση που έχει παρουσιάσει κατά καιρούς στον ελληνικό λαό ότι από το ΄21 και έπειτα θα απαλλαγούμε από τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών.

–       Μέχρι τότε τι γίνεται είναι το θέμα;

Μέχρι τότε, αυτό που μπορεί κανείς μπορεί να διαπιστώσει είναι ότι η χώρα θα βρίσκεται σε μια παρατεταμένη λιτότητα και παρά τα όσα λέγονται ότι τον επόμενο μήνα  τελειώνει το μνημόνιο – σας θυμίζω απλά ότι το μνημόνιο τελειώνει το ’16, τουλάχιστον ως προς τις δόσεις που οφείλει στο ΔΝΤ και κυρίως υπάρχει ένα ψηφισμένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που, πράγματι, προβλέπει ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί συγκεκριμένες πολιτικές και να εφαρμόζει συγκεκριμένα μέτρα τουλάχιστον μέχρι το 2020 με αμφίβολα, εγώ θα έλεγα, αποτελέσματα.

Κυρίως, όμως, θα δούμε όλη την πραγματικότητα ξεκάθαρα μπροστά μας την επόμενη Παρασκευή που έρχεται προς ψήφιση η περιβόητη συμφωνία με την τρόικα.

–       Γι’ αυτό ακριβώς θέλω να σας ρωτήσω. Επειδή είδα ότι στελέχη του κόμματός σας, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος, ο κ. Τσίπρας, παροτρύνουν βουλευτές της συμπολίτευσης να το σκεφτούν διπλά και να μην υπερψηφίσουν τη συμφωνία αυτή. Ξέρετε, θα το έχετε ακούσει και δεν το ακούτε πρώτα από μένα, αυτό εκλαμβάνεται ως ένα δώρο προς την κυβέρνηση από τη μεριά σας, ότι δηλαδή συσπειρώνετε τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δυο κομμάτων, ώστε ακόμα και αν κάποιος το σκεφτόταν από τους βουλευτές, να μην το κάνει γιατί θα φανεί ότι ακολουθεί δική σας παρότρυνση.

Νομίζω ότι τώρα η συζήτηση ξεφεύγει από μία κλασικού τύπου αντιπαράθεση. Σήμερα, ουσιαστικά, πάει να ψηφιστεί, πέραν όλων των υπολοίπων διαρθρωτικών μέτρων που έχουν βγει από την περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ., ένα νέο μνημόνιο για τα εργασιακά. Καταργούνται τριετίες για τους μακροχρόνια ανέργους, επεκτείνεται ο θεσμός των ενοικιαζόμενων με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό γι αυτούς τους εργαζόμενους, αλλάζει το ασφαλιστικό σύστημα το οποίο τάχιστα μετά τη μείωση των εισφορών θα έρθει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, ενθαρρύνονται οι ομαδικές απολύσεις. Δηλαδή, μιλάμε πράγματι για ένα νέο εργασιακό Μεσαίωνα, την ίδια στιγμή που μας λένε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο.

Για να μην πω, βέβαια, για το πολύ κρίσιμο θέμα, για το γάλα, το οποίο αν ουσιαστικά περάσει θα δημιουργήσει βλάβες, οι οποίες δεν θα είναι αναστρέψιμες στη μικρή ελληνική παραγωγή.

Άρα, λοιπόν, ο καθένας θα κληθεί να δει αν με την ψήφο του υπηρετεί τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκει, ή αν υπηρετεί άλλου είδους συμφέροντα έξω από τη χώρα.

–       Αυτό είναι αλήθεια, ότι ο καθένα θα κληθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι λόγο έχει να παροτρύνει τους βουλευτές να μην ψηφίσουν. Το λέω γιατί, όπως θα διαπιστώσετε στην πράξη, και οι πρωτοβουλίες σας για την υποβολή της πρότασης της μομφής, το μόνο που έκανε ήταν για ένα εξάμηνο από την υποβολής της που απερρίφθη, να δώσει την άνεση στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία της συμπολίτευσης, να πορεύεται χωρίς τον κίνδυνο να χάσει τη δεδηλωμένη.

Μα εάν η αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα στη δεδομένη συγκυρία, ο ΣΥΡΙΖΑ που αυτή τη στιγμή συμπυκνώνει, έτσι όπως τα έφεραν τα πράγματα, όλες τις ελπίδες της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για να σταματήσει ο  κατήφορος και να βγούμε από αυτή την μνημονιακή ατραπό, δεν υψώσει τη φωνή του, ποιος άλλος θα το κάνει;

 

–       Είστε βέβαιος γι’ αυτό που λέτε κ. Σκουρλέτη; Ότι εκφράζει, δηλαδή, στην πλειοψηφία τις ελπίδες; Γιατί στις δημοσκοπήσεις βλέπουμε μια μεγάλη στασιμότητα, επίμονη στασιμότητα, των ποσοστών της εκλογικής απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ, κα θα ήθελα ένα σχόλιό σας γι’ αυτό. 

Κατ’ αρχή, για να ολοκληρώσω όσα έλεγα πριν, κάθε βουλευτής ατομικά πλέον θα κληθεί να αναμετρηθεί με αυτά τα τεράστια προβλήματα και θεωρώ ότι, όσοι συμβάλουν στην πτώση αυτής της κυβέρνησης θα είναι κάτι το οποίο θα τους το αναγνωρίσει πρώτα απ’ όλα ο ελληνικός λαός, ανεξάρτητα του τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από εκεί και έπειτα,  όλες οι δημοσκοπήσεις βγάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά. Θα σας έλεγα, η πραγματική αίσθηση, μέσα από την επαφή μας με την κοινωνία, με τους εργαζόμενους, είναι ότι τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα. Και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα εκφραστεί και στην κάλπη.

–       …… Είναι γεγονός αυτό το οποίο επισημαίνετε, ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα. Εγώ μίλησα για μια στασιμότητα, η οποία προκαλεί εντύπωση. Όταν, για παράδειγμα, συζητούνται τέτοια μέτρα που μόλις πριν από λίγο περιγράψατε, εσείς είστε ικανοποιημένοι με την εκλογική σας απήχηση να παραμένει καθηλωμένη με τα ποσοστά που ήταν πριν από λίγους μήνες;

Περισσότερο, βρισκόμαστε μπροστά σε μια αδυναμία για πάρα πολλούς λόγους, που θα ήθελε μια ολόκληρη ραδιοφωνική εκπομπή και από κοντά να κουβεντιάσουμε γιατί ο κόσμος επιλέγει να μην εκφράζεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις και γιατί οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή, ως εργαλεία, δείχνουν μια αδυναμία, αυτό περισσότερο αποτυπώνεται, και όχι μια στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Επαναλαμβάνω ότι, η καθημερινή μας εμπειρία με τον κόσμο, μας πείθει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος και με μεγάλη διαφορά στις επόμενες ευρωεκλογές.

–       Σας έχουν κατηγορήσει οι πολιτικοί σας αντίπαλοι για μεμψιμοιρία, με αφορμή τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ότι δηλαδή εμφανίζεστε μικρόψυχοι. Και ξέρετε υπάρχει και ένα ερώτημα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε να διαχειριστεί αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα, αν θα το διένεμε με διαφορετικό τρόπο.

Θα σας πω ευθέως. Θα ήταν καλύτερα το πρωτογενές πλεόνασμα αυτό να ήταν μικρότερο, γιατί θα είχαμε μια καλύτερη κατάσταση στην οικονομία.  Αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα προέκυψε μέσα από την κρεατομηχανή του μνημονίου. Μέσα εκεί μπήκαν μισθοί, συντάξεις, δημόσιοι υπάλληλοι..

–       Ανεστάλησαν οφειλές του δημοσίου ..

Άρα μιλάμε για μια πολιτική η οποία υπονόμευσε το παρόν και το μέλλον και της οικονομίας και της κοινωνίας.

–       Παρόλα αυτά, εσείς θα το διανείματε με άλλο τρόπο;..

Μα είναι ένα λάθος ερώτημα, με την έννοια ότι δεν θα ακολουθούσαμε μια τέτοια πολιτική.

–       Δηλαδή εσείς θα είχατε μια πολιτική που θα απέφερε έλλειμμα;

Θα ακολουθούσαμε μια πολιτική η οποία θα ήταν στον αντίποδα των ακραίων μνημονιακών πολιτικών..

–       Ναι, τι θα είχε έλλειμμα ή  πλεόνασμα; Κι αν είχε πλεόνασμα, πώς θα το διανείματε;… 

Θέλω να σας πω λοιπόν ότι το πλεόνασμα ή το έλλειμμα δεν πρέπει κανείς να το βλέπει με έναν αποσπασματικό τρόπο, αλλά να το θέτει μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής. Η πολιτική που ακολουθήθηκε βλέπετε ότι έγινε στο όνομα της μείωσης του χρέους, αλλά το χρέος καλπάζει. Είναι κοροϊδία να παίρνεις πολλά από τη μία και να επιστρέφεις ψίχουλα από την άλλη.

–       Εάν παρήγατε έλλειμμα, πώς θα το καλύπτατε το έλλειμμα;

Μισό λεπτό. Κατ΄ αρχήν είναι μια συζήτηση πάρα πολύ μεγάλη και θα σας έλεγα ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης αυτός ο απόλυτος δογματισμός για να υπάρξουν σώνει και καλά πλεονάσματα, ιδιαίτερα μέσα από υφεσιακές πολιτικές, δεν συμβάλουν στην πολιτική της ανάπτυξης…

–       Καταλαβαίνω το σκεπτικό σας. Δεν καταλαβαίνω πώς θα καλύπτατε το έλλειμμα όμως αν παρήγατε έλλειμμα…

Αυτό σας εξηγώ.  Ότι αυτή τη στιγμή, όταν έχουν ληφθεί μέτρα τα οποία σωρευτικά δημιούργησαν ύφεση της τάξης των 28 μονάδων τα τελευταία χρόνια για να βελτιώσο9υμε τον προϋπολογισμό και το έλλειμμα κατά 12 μονάδες, τότε έχουμε αποτύχει.  Διότι βάση υπολογισμού και του ελλείμματος και του χρέους είναι το ΑΕΠ. Όταν το μειώνεις αυτό σωρευτικά,  καταλαβαίνεις ότι έχεις κάνει μια τρύπα στο νερό. Άρα μιλάμε για μια αποτυχημένη πολιτική και από στενά οικονομική προσέγγιση.

–       Τώρα με βάζετε στον πειρασμό να σας ρωτήσω αν και στην περίπτωση κατά την οποία μετά τον Μάιο ή μετά τις ευρωεκλογές ή όποτε ανοίξει η συζήτηση επιτευχθεί ένα κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους, αν κι αυτό θα αποτελέσει τρύπα στο νερό, έχοντας υπόψη μας το τι συνέβη με το PSI που διαφημίστηκε ως σωτήρια λύση, έγινε, αλλά το χρέος στην πράξη δεν μειώθηκε.

Ναι.. Το PSI έγινε κατά έναν τρόπο ώστε ουσιαστικά οι μόνοι οι οποίοι υπέστησαν τις συνέπειες να είναι οι μικροομολογιούχοι και κυρίως τα  ελληνικά Ταμεία και τα αποθεματικά διαφόρων δημόσιων Οργανισμών. Και παρόλα αυτά το χρέος δεν μειώθηκε.

Αντίθετα, θυμόσαστε εμείς όταν υποστηρίζαμε την πρόταση για την αναδιάρθρωση του χρέους, είχαμε μιλήσει για ένα επιλεκτικό κούρεμα, βγάζοντας απέξω τα ομόλογα που κατείχαν τα ασφαλιστικά Ταμεία. Κι αυτό για πάρα πολύ συγκεκριμένους κοινωνικούς λόγους τους οποίους τους έχουμε αυτή τη στιγμή μπροστά μας.

Άρα λοιπόν, για να το συνδέσουμε με την προηγούμενη κουβέντα,  σήμερα είναι ανάγκη –κι αυτό ομολογείται απ΄ όλους- να ακολουθήσουμε μια πολιτική που να έχει το στοιχείο του μεγάλου κουρέματος, αλλά αυτό από μόνο του δεν φτάνει.  Προσέξτε.. Όταν βγαίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και λέει, ότι μια τέτοια πρακτική είναι μια επιθετική πράξη προς τους δανειστές, ουσιαστικά ακυρώνει την οποιαδήποτε διάθεση επαναδιαπραγμάτευσης.

–       Ενώ το PSI δεν ήταν επιθετική κίνηση για τους μικροεπενδυτές, τους μικροομολογιούχους και τα ασφαλιστικά Ταμεία;…

 Ακριβώς.. Άρα λοιπόν έχουν αποφασίσει να έχουν μια επιθετική πολιτική για το μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και από κει και πέρα μια στρατηγική υποταγής και αποδοχής των επιχειρημάτων των δανειστών.

Δεν φτάνει λοιπόν, επαναλαμβάνω, το θέμα του (κουρέματος) του χρέους, όπως δεν αρκεί από μόνο του το να έχουμε ως αυτοσκοπό ένα πλεόνασμα. Πλεόνασμα ναι, αλλά ποιας πολιτικής αποτέλεσμα θα είναι.

–       Θα ήθελα κι ένα σχόλιό σας πριν κλείσουμε για ένα θέμα που βλέπω από τα μηνύματα των ακροατών ότι τους απασχολεί ιδιαίτερα, αυτό δηλαδή του τρόπου με τον οποίον θα γίνουν και φέτος η μεγάλη μαθητική και η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, του αποκλεισμού δηλαδή των πολιτών στην ουσία από τον χώρο στην πλατεία Συντάγματος και σήμερα και αύριο, και στη μαθητική και στη στρατιωτική παρέλαση..

Είναι η δεύτερη χρονιά που νομίζω μ΄ έναν τέτοιο τρόπο επιχειρείται να εορτασθεί η επέτειος της 25ης Μαρτίου και αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένας εορτασμός σε συνθήκες γύψου, που μετατρέπουν την πόλη σε μια αποστειρωμένη πόλη. Αυτά δεν τιμούν αυτή τη στιγμή κανέναν. Θεωρώ ότι μας προσβάλουν. Έχει γίνει πια συνήθεια να βλέπουμε σε διάφορες καταστάσεις η πόλη να μετατρέπεται σε ένα φρούριο αστυνομοκρατούμενο και οι πολίτες να βγαίνουν εκτός αυτής. Ειλικρινά είναι μια εικόνα προσβλητική.

 

24/3/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

___________________________________________________________________________________________

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Βουλευτή Αττικής και υπεύθυνου  Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

 

 «Πλεόνασμα» με ρήτρα εργασιακής ειλωτείας

Ολοταχώς για τον HomoMnimonious

Μισθός-«χαρτζιλίκι» για όλους

 

Οι μάσκες έπεσαν. Οι αληθινές προθέσεις της κυβέρνησης και της Τριαρχίας των δανειστών φανερώθηκαν.

 

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των συντακτών» είναι άκρως αποκαλυπτικό. Το 17% του αιματοβαμμένου «πρωτογενούς πλεονάσματος» θα διανεμηθεί με όρους γενικευμένης κοινωνικής καταστροφής, με ρήτρα ολοκληρωτικής κατεδάφισης των τελευταίων αρχών του εργασιακού πολιτισμού.

 

Σήμερα μάθαμε ότι το νέο Μνημόνιο θα περιλαμβάνει:

  •            κατώτατο μισθό για όλους, ίδιο κατά την έναρξη και την έξοδο από τον εργασιακό βίο,
  •            κατάργηση όλων των επιδομάτων,
  •            ομαδικές απολύσεις χωρίς όριο,
  •            ακύρωση της συνδικαλιστικής δράσης,
  •            θέσπιση αμυντικού-επιθετικού απεργιακού δικαιώματος για τους εργοδότες («lockout»),
  •            εγγυημένη μόνο την κατώτατη σύνταξη από 1-1-2015 κ.ά.

 

Έτσι με το νέο Μνημόνιο της ολοκληρωτικής καταστροφής και τα προσαρτώμενα κείμενά του δημιουργείται ένας νέος τύπος εργαζομένου: ο μνημονιάνθρωπος (HomoMnimonious), που θα έχει τα παρακάτω τρία ειδοποιά χαρακτηριστικά:

1ον) Ο HomoMnimoniousθα είναι πάμφθηνος.

Ο νέος κατώτατος μισθός, η μαζική στροφή σε ατομικές συμβάσεις με γενικευμένη «ευελιξία» («flexicurity») είναι το ιδανικό οικονομικό-κοινωνικό-νομικό πρότυπο για τους νέους εργαζόμενους. Η αμοιβή-«χαρτζιλίκι» που θα παίρνουν, θα επαρκεί για τη μετακίνηση μόνο σε άλλο τόπο και εργοδότη για αναζήτηση «ευέλικτης εργασίας».

2ον) Ο HomoMnimoniousθα είναι ευέλικτος.

Το σύστημα της σταθερής και ασφαλισμένης απασχόλησης με ορατή την έξοδο στη σύνταξη καταργείται. Ο οικογενειακός βίος καθίσταται αδύνατος. Ο συλλογικός βίος καταστρέφεται. Οι πολίτες (όσοι ευτυχήσουν να εργαστούν), ακόμη και στα πλαίσια της ανεργιογόνας και μισθοκτόνας ανάπτυξης, θα απασχολούνται με ποικιλώνυμες μορφές ευέλικτης ή άτυπης εργασίας. Ήδη οι μισές από τις νέες θέσεις είναι ευέλικτες. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», για το οποίο περηφανεύεται η μνημονιακή συγκυβέρνηση!

3ον) Ο HomoMnimoniousθα είναι ανασφαλής.

Το βομβαρδισμένο κοινωνικό τοπίο, οι ευέλικτοι και φθηνοί εργαζόμενοι θα περιφέρονται πλάνητες… Θα είναι εργαζόμενοι-«χταπόδια», ανασφαλείς, μόνοι, απορφανισμένοι από τη συνδικαλιστική προστασία (areawithoutunion). Η μόνιμη ανασφάλεια για τη διατήρηση της κακοπληρωμένης θέσης θα δημιουργεί άγχος, σύγχυση, απόγνωση. Η κοινωνική συνοχή θα διαρραγεί παντελώς.

 

Αυτή η αγορά εργασίας του νέου Μνημονίου είναι για δούλους, για είλωτες… Δεν είναι για ελεύθερους ανθρώπους του ιστορικού και περήφανου ελληνικού λαού. Η κοινωνία των φτωχών και προσοντούχων νέων εργαζομένων δεν οδηγεί πουθενά.

 

Το Μνημόνιο πρέπει να καταγγελθεί για να αρχίσει η νέα πορεία ανόρθωσης της χώρας.

 

Οι προσεχείς εκλογές είναι η μοναδική ευκαιρία του ελληνικού λαού να βάλει τέλος στην καθολική καταστροφή του.

 

Ο Μάιος της ανατροπής και της ελπίδας πλησιάζει.

 

24/03/2014

__________________________________________________________________________________________

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

 

Η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει τους  στόχους του μνημονίου  δεν διστάζει να παραβιάσει και το ίδιο το Σύνταγμα.  Οι απολύσεις των εκπαιδευτικών της τεχνικής εκπαίδευσης αποτελούν κατάφωρη καταπάτηση του Συντάγματος. Το εκπαιδευτικό κίνημα δεν πρόκειται να αποδεχθεί  τις απάνθρωπες απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων στη δημόσια εκπαίδευση, τις πρώτες απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα μόνιμων υπαλλήλων μετά από 100 χρόνια.

 

Υπάρχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν και οι αγώνες. Υπάρχει και η ελπίδα ανατροπής αυτής της πολιτικής και η ανάδειξη της Αριστεράς στην κυβέρνηση αυτού του τόπου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι μια από τις άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης της αριστεράς θα είναι η επαναλειτουργία όλων των  τομέων και ειδικοτήτων της τεχνικής εκπαίδευσης που καταργήθηκαν και η επαναπρόσληψη όλων όσων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν. Για μας κανείς εκπαιδευτικός, διοικητικός υπάλληλος ή σχολικός φύλακας δεν περισσεύει .

 

 

23/03/2014

___________________________________________________________________________________________

 

Ανακοίνωση Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ

Η επαγγελματική αλιεία στο στόχαστρο των υπουργείων Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης

 

Στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος της αλιείας εδώ και πολλά χρόνια, όπως  η μη βιώσιμη διαχείριση του θαλάσσιου πλούτου, αλλά και η συνεχής υποβάθμιση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων από ρυπογόνους παράγοντες, έρχεται να προστεθεί και η τελείως αβάσιμη κατάργηση των ερασιτεχνικών αδειών αλιείας, επιβαρύνοντας με τον χειρότερο τρόπο τα ήδη μειωμένα ιχθυοαποθέματα.

 

Η πρόταση που έγινε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, χωρίς την παραμικρή αντίδραση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη, ανοίγει το δρόμο στην ανεξέλεγκτη αλιεία από κάθε μη επαγγελματία αλιέα.

 

Το πρόσχημα για αποδέσμευση λιμενικών υπαλλήλων από την διαδικασία αδειοδότησης των ερασιτεχνών αλιέων προκειμένου να καλύψουν κενά σε άλλες υπηρεσίες του λιμενικού, αποτελεί χλευασμό τόσο για τους ίδιους τους υπαλλήλους, όσο και για το σύνολο του κόσμου που ζει επαγγελματικά από την αλιεία. Είναι ολοφάνερο ότι τους μόνους που εξυπηρετεί είναι τις εταιρείες σκαφών αναψυχής, δυναμιτίζοντας την έννοια του αλιευτικού τουρισμού που θα έδινε συμπληρωματικό εισόδημα στους επαγγελματίες αλιείς και θα μείωνε την πίεση στα ήδη μειωμένα ιχθυοαποθέματα.

 

Ταυτόχρονα, οι επαγγελματίες αλιείς στο πλαίσιο εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ, πιέζονται μέχρι τέλος Απριλίου να προβούν στην προμήθεια Δορυφορικού Συστήματος Εντοπισμού Σκαφών (VMS) και Ηλεκτρονικού ημερολογίου (ERS) με δικές τους δαπάνες, καθώς για την σχετική οικονομική ενίσχυση είναι προαπαιτούμενο να  έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Αυτό για την πλειοψηφία των αλιέων είναι αδύνατον,  αφού η δυσχερής οικονομική κατάσταση τους δεν το επιτρέπει.

 

Επιπλέον, τα δύο παραπάνω μέτρα, αποτελούν μια Κοινοτική επιταγή που η αποτελεσματικότητα  της κρίνεται αμφίβολη, καθώς προωθείται χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση των αλιέων για την τήρηση του ημερολογίου, αλλά και η δορυφορική παρακολούθηση αφορά μόνο στην τοποθεσία του σκάφους, αλλά όχι του τρόπου αλίευσης.  Το ΥΠΑΑΤ αποδεικνύεται ανίκανο να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα εξαίρεσης που προβλέπει ο Κανονισμός 1224/2009 της πλειονότητας των σκαφών της κατηγορίας των 12-15 μ. και εναποθέτει την εφαρμογή του στην κρίση του κάθε αλιέα.

 

Επιβάλλεται η απόσυρση της συγκεκριμένης παραγράφου 2 του άρθρου 14 του Σχεδίου Νόμου “Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις”. Αν πραγματικά το ΥΠΑΑΤ και το ΥΝΑ θέλουν να συμβάλλουν στην ουσιαστική στήριξη του τουρισμού και του αλιευτικού τομέα, θα πρέπει να εξετάσουν την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την απλούστευση της ερασιτεχνικής αδειοδότησης αλιέων, στοχεύοντας στη διευκόλυνση, αλλά και στη βιωσιμότητα των επαγγελματιών αλιέων και όχι στη δημιουργία «fasttrack» διαδικασιών για την άσκηση του θαλάσσιου τουρισμού από σκάφη ιδιοκτησίας των καρτέλ του «κάθετου» τουρισμού.

__________________________________________________________________________________________

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, Ν. ΒΟΥΤΣΗ, ΣΤΟ ΒΗΜΑ FM (Περδικάρης, Κορωναίος)

 

 

Για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

 

Θα μιλήσουμε σκληρά, επιτρέψτε μου, είστε έγκριτοι δημοσιογράφοι και ο κόσμος λοιπόν θέλει Ποτάμια, συννεφούλες, ραχούλες και διάφορα δημιουργήματα των τηλεστάρ αντί των πολιτικών κομμάτων;… Ξέρετε ότι έχει μειωθεί κατά 65% η κρατική επιχορήγηση. Από 55 εκατομμύρια σε 20 πέρυσι; Ξέρετε ότι είναι κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης αυτό;. Να ξέρετε ότι ο νόμος και το Σύνταγμα για την κρατική επιχορήγηση αφορά στα κόμματα που είτε έχουν βουλευτή, είτε ευρωβουλευτή, είτε πήραν συγκεκριμένα ποσοστά στις εκλογές. Με τον παρόντα χάρτη της πολιτικής ζωής της χώρας πρέπει να αφορά πάνω από 12 ή 13 κόμματα Αυτό λοιπόν το ποσό το οποίο ήδη, εν κρυπτώ και παραβύστω, έχουν περάσει μέσα στον προϋπολογισμό, κρυμμένο μέσα στα 50 εκατομμύρια τα οποία όμως θα πάνε για τις περιφερειακές και τις ευρωεκλογές αυτού του χρόνου.

 

–       Από την άλλη όμως..

 

Όταν έχει… ήδη από το Νοέμβριο μέσα στον ίδιο κωδικό και ξαφνικά ο κ. Σταϊκούρας, εν αγνοία και του κ. Μιχελάκη –ότι σας λέω είναι ρεπορτάζ κανονικό, γιατί την προηγούμενη Δευτέρα ήμασταν στον κ. Μιχελάκη ως αντιπροσωπεία του κόμματος- ούτε είχε ιδέα ο άνθρωπος.-. και λέει ο κ. Σταϊκούρας, ξέρετε για όλα τα κόμματα είναι 10 εκατομμύρια, μαζί με την εκλογική επιχορήγηση. Όλα τα κόμματα. Γι αυτό δεν αναφέρομαι εναντίον των κομμάτων, τουλάχιστον για την ώρα, για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., διότι οι άνθρωποι είναι στα κεραμίδια κυριολεκτικά. Είναι πρωτοβουλία των δύο αρχηγών, του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου, οι οποίοι δεν έχουν και το ηθικό δικαίωμα να ετοιμάσουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Ξέρετε γιατί δεν το έχουν. Γιατί ο μεν χρωστάει –όχι προσωπικά- 130 εκατομμύρια και ο δε 120 εκατομμύρια. Και ο μεν θέλει 300 χρόνια και ο δε 80 για να ξεχρεώσουν, εάν πράγματι η κρατική επιχορήγηση που θα συμπεριλαμβάνει και τα ιδρύματα των κομμάτων κ.λπ. είναι αυτού του ύψους.

Γι αυτό πρόκειται περί ενός άθλιου αντιδημοκρατικού λαϊκισμού, ο οποίος όχι απλά δεν θα περάσει έτσι, θα γίνει δημόσια σύγκρουση για να καταλάβουμε κάποτε και ποιοι βάζουν το λίπασμα και για τα ακροδεξιά μορφώματα και για τα απολιτίκ μορφώματα τα οποία κανοναρχούν την πολιτική ζωή…

 

–       Θα σας πω ποιος είναι ο αντίλογος. Ο αντίλογος είναι ότι σε εποχές μνημονίου, σε εποχές αιματηρών περικοπών δεν θα έπρεπε να δοθεί έστω το καλό παράδειγμα..

 

65% έχει μειωθεί. Αυτή είναι η μείωση για τα περυσινά. Εμείς λέμε να πάει στα περυσινά. Δεν λέμε να πάει όπως ήταν προ κρίσεως…

 

–       Μα ακριβώς γι αυτό σας το θέτω, γιατί υποθέτω ότι ταιριάζει και με τη δική σας ρητορική…

 

Συμφωνούμε απολύτως. Όχι μόνο συμφωνήσαμε στο να πέσουν από τα 55 εκατομμύρια στα 20 εκατομμύρια, όχι μόνο έχουμε κάνει και ειδικές προτάσεις για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, έλεγχοι εξονυχιστικοί και από ανεξάρτητες επιτροπές και από ανεξάρτητες αρχές. Σ΄ αυτό το πεδίο μπορούμε και πρέπει όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν για να μην μένει στον κόσμο ,ούτε παρωνυχίδα αμφιβολίας για το πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα. Άλλο αυτό όμως και άλλο η κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης. Σας επαναλαμβάνω ότι πρόκειται περί κατάργησης. Όποιος επιθυμεί λοιπόν την κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης –και είναι πολλοί αυτοί που την θέλουν-  προβάλουν τάχατες μου ένα άλλο μοντέλο το οποίο τι λέει; Ότι ο κ. Βούτσης, ο κ. Περδικάρης, ο κ. Κορωναίος θα βάζουν από 50 χιλιάδες ευρώ στον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ. και αυτό θα δημοσιεύεται μέσω διαύγειας, διαφάνειας, απολύτως κ.λπ. και όλοι θα ξέρουμε τι παίρνουν και που βρίσκονται τα κόμματα, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

 

–       Είστε εναντίον αυτού του μέτρου;… Της διαφάνειας.. Εστιάζω στη διαφάνεια. Είστε εναντίον αυτού;…

 

Η διαφάνεια πρέπει να υπάρχει, είτε έτσι, είτε αλλιώς. Για το υπόλοιπο, για το ότι θα είμαστε όμηροι σε sponsoring το οποίο θα είναι μισό πάνω από το τραπέζι και ενδεχομένως και μισό κάτω από το τραπέζι, δηλαδή ότι θα έχουμε κόμματα αγορών στην μεταπολιτική της μετα-μεταπολίτευσης, όχι απλώς είμαστε αντίθετοι, θα το πολεμήσουμε με όλα τα μέσα.

Εμείς διαφανέστατα λειτουργούμε.

Σας λέω ότι είναι στα κεραμίδια αυτή τη στιγμή τα κόμματα. Προσπαθήστε να μιλήσετε με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, εννοώ τους υπευθύνους γι αυτά τα πράγματα. Διότι το να μιλήσουμε γενικώς περί’ διαφάνειας, επιτρέψτε μου να πω ότι πρώτα έπρεπε να μιλήσει η αριστερά και κανένα άλλο κόμμα. Όχι ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς που χρωστάνε 250 εκατομμύρια. Κάντε ρεπορτάζ γι αυτό. Για το πώς θα δώσουν αυτά τα λεφτά. Προβληματίζει το πώς θα αποχρεωθούν αυτά τα λεφτά.

 

–       Ως πολίτες που πληρώνουμε τα χρήματα.. όταν κάποια χρήματα τα οποία έχουμε πληρώσει διαπιστώνουμε ότι έχουν πάει σε μαύρε τρύπες, συνολικά είμαστε προβληματισμένοι.

Να αναμένουμε μια δική σας αντιπρόταση τις επόμενες ημέρες και σε ποια κατεύθυνση θα κινείται;

 

Τώρα θα σας την πω και είναι σύμφωνα εξ όσων γνωρίζω και  όλα τα άλλα κόμματα. Να μείνουμε τουλάχιστον στα περυσινά δεδομένα και από κει και πέρα να ανοίξει η συζήτηση για την ευρύτατη δυνατή διαφάνεια και διαύγεια, να μην υπάρχουν σκιές.

Δεν θα σιωπήσουμε. Είδατε επί ενάμισι χρόνο πώς κρατάμε το στόμα μας, παρότι λένε ότι είμαστε στα κεραμίδια, για το πώς ο κ. Βενιζέλος έχει βάλει τους  φακέλους των έξι εταιρειών στο συρτάρι του και τους  έχει αναγάγει σε προσωπικό στοίχημα σύγκρουσης με τον κ. Παπανδρέου. Τώρα δεν θα σιωπήσουμε, αφού ρίχνουν το γάντι, στο όνομα της διαφάνειας αυτοί οι κύριοι.

 

24/3/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

____________________________________________________________________________________________

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥ 2014

 

Η σημερινή αποκάλυψη της Εφημερίδας των Συντακτών βάζει τέλος στα ατέλειωτα ψέματα του κ. Σαμαρά και στους ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχει νέο μνημόνιο. Αποδείχτηκε ότι έχει συμφωνηθεί ήδη η απελευθέρωση των απολύσεων, η κατάργηση των τριετιών και η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων. Είναι σαφές ότι ορισμένοι θα θέλανε να πάνε στις κάλπες χωρίς να ενημερώσουν ούτε το λαό, ούτε τους ίδιους τους κυβερνητικούς βουλευτές.

 

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις.

 

OΠρόεδρος και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σήμερα την κάτωθι Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στους υπουργούς  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών.

 

 

 

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς

Τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφαλίσης και Πρόνοιας

Οικονομικών

 

Θέμα: Το Μνημόνιο του 2014

 

Σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση κρύβει επιμέλως το πακέτο νέων επαχθών μνημονιακών ρυθμίσεων στα εργασιακά κατόπιν σχετικής συμφωνίας με την Τρόικα, ενώ συνεχίζει το επικοινωνιακό παιχνίδι με το πρωτογενές πλεόνασμα σε βάρος του ελληνικού λαού και ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

 

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα παρουσιάζει το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο ρυθμίσεων, οι οποίες αποτελούν ταφόπλακα στα δικαιώματα των εργαζομένων και στραγγαλίζουν την αξιοπρέπεια των πολιτών.

 

Επειδή από την αποκάλυψη του εγγράφου στα αγγλικά προκύπτει ότι η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου κειμένου, το οποίο έχει συντακτεί κατά το πρότυπο των δύο προηγούμενων Μνημονίων

 

αιτούμαστε την κατάθεση

 

του συνόλου της νέας συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα (Μνημόνιο 2014).

Οι Αιτούντες Βουλευτές

Αλέξης Τσίπρας

Ειρήνη Αγαθοπούλου

Αθανάσιος Αθανσίου

Απόστολος Αλεξόπουλος

Ιωάννης Αμανατίδης
Ευαγγελία (Λίτσα) Αμανατίδου

Ευάγγελος Αποστόλου

Νάντια Βαλαβάνη

Τζένη Βαμβακά

Γιώργος Βαρεμένος

Νίκος Βούτσης

Ιωάννα Γαιτάνη

Δημήτρης Γάκης

Αθανάσιος Γερμανίδης

Δημήτρης Γελαλής

Ολγα Γεροβασίλη

Εφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη

Μανώλης Γλέζος

Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης

Μαρία Διακάκη

Ευάγγελος Διαμαντόπουλος

Ηρώ Διώτη

Ρένα Δούρου

Γιάννης Δραγασάκης

Θοδωρής Δρίτσας

Παναγιώτα Δριτσέλη

Κώστας Ζαχαριάς

Χουσειν Ζειμπέκ

Γιάννης Ζερδελής

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Αικατερίνη Ιγγλέζη

Αγνή Καλογερή

Μαρία Κανελλοπούλου

Χρήστος Καραγιαννίδης

Αιχάν Καραγιουσούφ

Βασιλική Κατριβάνου

Χαρά Καφαντάρη

Δημήτρης Κοδέλας

Σταύρος Κοντονής

Τάσος Κουράκης

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Βασίλης Κυριακάκης

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Χρήστος Μαντάς

Αλέξανδρος Μεικόπουλος

Αλέξης Μητρόπουλος

Νίκος Μιχαλάκης

Γιάννης Μιχελογιαννάκης

Κωνσταντίνος Μπάρκας

Μαρία Μπόλαρη

Ανδρέας Ξανθός

Ευγενία Ουζουνίδου

Στάθης Παναγούλης

Γεώργιος Πάντζας

Δημήτρης Παπαδημούλης

Αθανάσιος Πετράκος

Σοφία Σακοράφα

Στέφανος Σαμοίλης

Γεώργιος Σταθάκης

Γιάννης Σταθάς

Αφροδίτη Σταμπουλή

Δημήτρης Στρατούλης

Νίκος Συρμαλένιος

Μαρία Τριανταφύλλου

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Δημήτρης Τσουκαλάς

Θεανώ Φωτίου

Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Βασίλης Χατζηλάμπρου

__________________________________________________________________________________________

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤτΕ 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

 

Η Τράπεζα της Ελλάδος έστειλε στις τράπεζες σχέδιο κώδικα δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο 4224/13, για να τεθεί σε διαβούλευση και να ισχύσει εφόσον εκδοθούν και οι άλλες αποφάσεις που εκκρεμούν.

Για να εφαρμοστεί ο κώδικας, πρέπει απαραίτητα να προσδιοριστούν οι έννοιες του «συνεργάσιμου» δανειολήπτη και των «εύλογων δαπανών διαβίωσης», που θα ορισθούν  με την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, όπως προβλέπεται από τον αυτόν το νόμο.

Όπως φαίνεται όλα αφήνονται στη δικαιοδοσία και στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών, που έχουν την ευχέρεια να υπολογίζουν μικρότερες ζημιές για τα κόκκινα δάνειά τους, αλλά και να έχουν τη δυνατότητα απόκτησης δικαιωμάτων στα περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών, χωρίς να προσφέρουν καμιά ανακούφιση ή διευκόλυνση στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, που δοκιμάζονται από την καταστροφική λιτότητα των μνημονίων.

Είναι μια επιμελώς καλυμμένη εκμετάλλευση της αδυναμίας και της ανάγκης για επιβίωση, που αντιμετωπίζουν οι εξαθλιωμένοι δανειολήπτες.

Οι εναλλακτικές λύσεις, που θεσπίζονται με τον κώδικα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, όπως  εθελοντική παράδοση του ενυπόθηκου ακινήτου, μετατροπή σε χρηματοδοτική μίσθωση, μεταβίβαση του ακινήτου στην τράπεζα και ενοικίασή του από τον δανειολήπτη, μεταβίβαση του ακινήτου σε άλλο ίδρυμα ή κρατική εταιρία διαχείρισης ακινήτων, αποτελούν μια εφιαλτική πραγματικότητα για τους υπερχρεωμένους, που αντιμετωπίζουν το φάσμα να βρεθούν ενοικιαστές στο ίδιο το σπίτι τους, ή και να εξαναγκαστούν σε εθελοντική μεταβίβαση της περιουσίας τους.

Με τον κώδικα αυτόν αποκαλύπτεται ότι τα σχέδια των κυβερνώντων δεν αποβλέπουν στην ανακούφιση των δανειοληπτών, που βρίσκονται σε απόγνωση. Οι ενέργειες αυτές αποσκοπούν στη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων των τραπεζών αλλά και στην άλωση της ιδιωτικής περιουσίας μέσα από την δήθεν προσπάθεια ανακούφισης των δανειοληπτών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Μετά τη δημόσια περιουσία σειρά έχει η ιδιωτική.

Η ανατροπή της Κυβέρνησης αυτής είναι αναγκαιότητα για να υπάρξει η δυνατότητα να εφαρμοσθούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων και την προστασία των οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών, που περιλαμβάνουν αφ’ ενός διαγραφή των χρεών, όπου δεν υπάρχει περίπτωση να αποπληρωθούν (οφειλές ανίατα ασθενών, υπερηλίκων, αναπήρων κλπ.), και αφετέρου περικοπή των δόσεων αποπληρωμής των δανείων, ώστε σε καμία περίπτωση να μη θίγονται το όριο των αναγκαίων δαπανών διαβίωσης των δανειοληπτών, η απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η μη επιβάρυνση οφειλής με τόκους υπερημερίας και η μείωση των επιτοκίων.

Μόνο τότε θα ανακουφιστούν οι δανειολήπτες, που αντιμετωπίζουν την αναλγησία των τραπεζών, που αν και ανακεφαλαιοποιημένες με δημόσιο χρήμα, αρνούνται να προσαρμόσουν τις αποπληρωμές των κόκκινων δανείων στις πραγματικές δυνατότητες των πελατών τους.

 

24/3/2014

_________________________________________________________________________________________

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

 

ΘΕΜΑ: Δραματική μείωση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων μέσω ρευστοποίησης. Κίνδυνος μη καταβολής συντάξεων.

 

Με έκπληξη διαβάσαμε στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» της 23-4-2014 ότι τα αποθεματικά των Ταμείων μειώθηκαν δραματικά μετά το PSI(«κούρεμα των ομολόγων») αλλά και εξαιτίας των ρευστοποιήσεων, στις οποίες προέβησαν οι Διοικήσεις των Ταμείων προκειμένου να καταβάλουν τις τρέχουσες παροχές. Σήμερα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα Ταμεία διαθέτουν μόλις 4,5 δις € σε αποθεματικά, από 26 δις € που ήταν προ Μνημονίου. Ουσιαστικά καλύπτουν τις συντάξεις μόλις δύο (2) μηνών, όπως υποστηρίζουν και ανεξάρτητοι μελετητές του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας.

Επειδή ήδη έχει προαναγγελθεί η μείωση της κρατικής επιχορήγησης για το έτος 2015 περίπου κατά 3 δις €.

Επειδή από 1-1-2015 εισερχόμαστε στο σύστημα της εγγυημένης μόνο βασικής σύνταξης.

Επειδή το υπόλοιπο («αναλογικό») τμήμα της σύνταξης θα το καταβάλλουν τα ίδια τα Ταμεία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Ποιες ρευστοποιήσεις αποθεματικών έγιναν μετά το PSI και που δαπανήθηκαν;

2. Ποια είναι σήμερα τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μητρόπουλος Αλέξιος

Στρατούλης Δημήτριος

_______________________________________________________________________________________

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας ΣΥΡΙΖΑ

σχετικά με την επιδημία γρίπης και τους θανάτους στην Ελλάδα

 

 

Ο πολύ μεγάλος, συγκριτικά με τον πληθυσμό της χώρας, αριθμός θανάτων συνανθρώπων μας από γρίπη, αναδεικνύει και αντανακλά τα τεράστια προβλήματα του δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την απουσία εμβολιαστικής πολιτικής.

Η εποχιακή επιδημία γρίπης φέτος, βρήκε τη χώρα χωρίς δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μετά το κλείσιμο των μονάδων του ΕΟΠΥΥ με το νόμο για το ΠΕΔΥ, χωρίς οργανωμένη εμβολιαστική πολιτική με ανεπαρκή ενημέρωση αλλά και έλλειψη εμβολίων.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, η ανεπαρκής πρόληψη, η αδυναμία έγκαιρης πρόσβασης στις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, η καθυστερημένη έναρξη αντιικής αγωγής και νοσηλείας στο νοσοκομείο, οδήγησαν σε τραγικό απολογισμό θανάτων, μεγαλύτερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Οι καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές στην υγεία και η απορρύθμιση των δημόσιων δομών, κάνουν ακόμα πιο εμφανή και αναγκαία την υλοποίηση μιας άλλης πολιτικής.

Η ανάγκη ενός αναβαθμισμένου και ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στην πρόληψη, με οικογενειακούς γιατρούς και ευχερή πρόσβαση για όλους στους ειδικούς γιατρούς και το νοσοκομείο, αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Προτεραιότητα που βρίσκεται στον αντίποδα της καταστροφικής πολιτικής που υλοποιεί ο κ Γεωργιάδης και η μνημονιακή συγκυβέρνηση.

Οφείλουμε να τους σταματήσουμε και για λόγους υγείας και επιβίωσης!

 

24/3/2014

To Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ

____________________________________________________________________________________________

ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

 

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ, ΜΕ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ 8ΜΗΝΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ ΜΟΝΙΜΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!

 

«ΚΟΥΡΕΛΙΑΖΕΤΑΙ» ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

 

Το Σάββατο 22 Μαρτίου, με τη λήξη του 8μήνου της διαθεσιμότητας, απολύθηκαν για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι: εκατοντάδες σχολικοί φύλακες και καθηγητές ρίχτηκαν στον «καιάδα» της ανεργίας χωρίς δικαιώματα και χωρίς προοπτική από μια κυβέρνηση ανδρεικέλων, που καταπατούν, με απύθμενο θράσος, το Σύνταγμα της χώρας. «Όχημα» των απολύσεων αυτών αποτέλεσε η υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων για κατάργηση θέσεων και οργανισμών, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση δημόσιων κοινωνικών αγαθών και την εκδίωξη χιλιάδων μονίμων υπαλλήλων από το Δημόσιο,  μέσω μάλιστα –για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων- μιας καθ’ όλα παράνομης και διάτρητης διαδικασίας μοριοδότησης.

 

Σειρά για τον «καιάδα» της ανεργίας θα πάρουν τον Μάιο οι 595 καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, υπάλληλοι υπουργείων διαφόρων ειδικοτήτων, δημοτικοί αστυνομικοί, διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων……Απολύσεις συνεχώς μέχρι να συμπληρωθεί το «προκρούστειο», μνημονιακό νούμερο των 15.000 απολύσεων στο Δημόσιο τη διετία 2013-2014, με τις 11.500 να υλοποιούνται φέτος, ενώ γίνεται ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για συνέχιση των απολύσεων και το 2015 στα πλαίσια του καινούριου μνημονίου!

 

Απέναντι σε αυτήν την πρωτοφανή πολιτική βαρβαρότητα, που καταστρέφει  ανθρώπινες ζωές,  ισοπεδώνει το δημόσιο τομέα και διαλύει τις δημόσιες υπηρεσίες και το κοινωνικό κράτος το δηλώνουμε ρητά: Οι απολύσεις αυτές δεν θα περάσουν και σε κάθε περίπτωση θα ακυρωθούν από τους αγώνες των εργαζομένων και  την κυβέρνηση της Αριστεράς! Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να «ποδοπατηθεί» το ελληνικό Σύνταγμα. Και όσοι το «κουρελιάζουν» θα λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό!

 

Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ!

 

ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!

 

 

24/03/2014                  ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

___________________________________________________________________________________________

Δήλωση του Τάσου Κουράκη Συντονιστή της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις ανακολουθίες του Υπουργού Παιδείας σχετικά με την υποτιθέμενη «επανατοποθέτηση» των απολυμένων-πλέον- εκπαιδευτικών

 

Ο Υπουργός Παιδείας, εμπαίζοντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο, 40 ημέρες πριν την λήξη της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών, διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους, ότι θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες επανατοποθέτησης των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα, «μέσα στο πλαίσιο του χρόνου που προβλέπεται για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα»!

Με τον ίδιο «σαφή» τρόπο, ο κος Αρβανιτόπουλος, «απάντησε» δια της ηχηρής απουσίας του από την Βουλή επί δύο συνεχόμενες ημέρες- στις 20 και 21 Μαρτίου- μη παρευρισκόμενος στη διαδικασία συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων, τόσο από τη συμπολίτευση όσο και από την αντιπολίτευση, για το φλέγον αυτό ζήτημα.

Δεν απουσίασε όμως ο κος Υπουργός, τις ίδιες αυτές ημέρες, από τα τηλεοπτικά πάνελ-με τα οποία αντικατέστησε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες- για να μοιράσει φρούδες , όπως αποδείχτηκε, ελπίδες στους απεγνωσμένους –και πλέον απολυμένους- εκπαιδευτικούς και να κάνει μάθημα για τον «εξορθολογισμό» στη δημόσια Παιδεία.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: ο κος Αρβανιτόπουλος, ως Υπουργός Παιδείας, εν έτη 2014 «εξορθολόγισε» την δημόσια εκπαίδευση, βάζοντας αμαχητί την υπογραφή του κάτω από την πράξη απόλυσης εκατοντάδων εκπαιδευτικών, αποδεικνύοντας έτσι την φροντίδα του για τη Δημοκρατία, τους Θεσμούς και την Παιδεία.

Αισθάνομαι προσωπικά την ανάγκη, να δηλώσω τη βαθιά μου θλίψη για τον εμπαιγμό της ελληνικής κοινωνίας από τους κυβερνώντες και να επαναλάβω την δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων εκπαιδευτικών.

 

Το Γραφείο Τύπου

24/03/2014

__________________________________________________________________________________________

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ,

ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΑΚΕΛ, ΑΝΤΡΟ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 26.03.2014 ΣΤΙΣ 10:30 ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, κ. Άντρο Κυπριανού, την Τετάρτη 26.03.2014 και ώρα 10:30 στο γραφείο του στη Βουλή.

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ

 

 

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                               24/03/2014

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: