ΣΥΡΙΖΑ : Δελτία Τύπου 20/03/2014 [ 13:43-14:02-14:22-15:55-16:08-18:20-20:34 ]


ΣΥΡΙΖΑΣχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

για τη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας

Η χτεσινή δήλωση της τρόικας αποκάλυψε το μέγεθος της επικοινωνιακής φούσκας της  κυβέρνησης Σαμαρά. Στη δήλωση αυτή απαριθμούνται οι μνημονιακές δεσμεύσεις, τις οποίες εναγωνίως προσπαθεί να αποκρύψει ο κ. Σαμαράς στη νέα επιχείρηση προεκλογικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού.

Η παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2015, η απορύθμιση της εργατικής νομοθεσίας και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, οι  αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι περίφημες μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, το καμπανάκι για τα κόκκινα δάνεια, που ανοίγει εκ νέου το ζήτημα των πλειστηριασμών, η αμφισβήτηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, συνθέτουν ένα ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο που διαλύει  κάθε επικοινωνιακή προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής αισιοδοξίας.

Εξάλλου, το μοίρασμα του 17% του πλεονάσματος (και όχι του 70% για το οποίο έσκιζε τα ιμάτιά της η κυβέρνηση) δεν μπορεί να κρύψει ούτε τις θυσίες των πολιτών πάνω στις οποίες χτίστηκε αυτό το πλεόνασμα, ούτε τα μνημονιακά μέτρα που έρχονται μετά τις εκλογές. Το ότι η κυβέρνηση αποπληρώνει τώρα το 1 δις ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου που έπρεπε να είχε κάνει το 2013, προκαλώντας ύφεση και ασφυξία στην αγορά, δεν συνιστά επίσης λόγο πανηγυρισμού.

Αυτό που τα παραπάνω καταδεικνύουν δεν είναι το «τέλος του μνημονίου», αλλά μια συμπαιγνία τρόικας και κυβέρνησης εις βάρος του ελληνικού λαού με στόχο την αποφυγή της συντριβής στις επερχόμενες εκλογές.

20/4/2014

TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

________________________________________________________________________________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δ. Παπαδημούλη στον ρ/σ REALFM

 Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM (Ακ.Παυλόπουλος-Μ.Νιφλής), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Διαγωνισμός με έναν μοναδικό υποψήφιο για το καλύτερο «φιλέτο» της Αττικής δε νοείται, πολύ δε περισσότερο όταν η Πολιτεία δεν έχει προσδιορίσει και ποιο είναι το εύλογο τίμημα, δηλαδή από ποιο ποσό και κάτω, δεν πουλάει με τίποτα. Προχωράει δηλαδή ένας διαγωνισμός με έναν μόνο ενδιαφερόμενο και αυτό είναι κακή πατένταΤο ίδιο έγινε και με τις ψηφιακές συχνότητες, το μονοπώλιο των οποίων πήρε για 15 χρόνια, πάλι, ο μοναδικός υποψήφιος, η Digea για ψίχουλα.

«Δώρο» στον Λάτση η εξευτελιστική τιμή των 80 ευρώ/τ.μ

Στην περίπτωση του Ελληνικού, η προσφορά του κ.Λάτση -του ελληνικού partner της μικτής εταιρίας- είναι περίπου 80 ευρώ/τ.μ, τιμή εξευτελιστική για το καλύτερο φιλέτο του λεκανοπεδίου. Να φανταστεί κανείς ότι ακόμη και για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, τα 400 εκατ. ευρώ θεωρήθηκαν από τους περισσότερους, λίγα. Και για τα 6.250 στρέμματα του Ελληνικού, θεωρούνται συζητήσιμα τα 450 και «οροφή» τα 800 εκατ. ευρώ; Πρόκειται για «δώρο» στον Λάτση, ο οποίος επωφελήθηκε επιπλέον και από τη ματαιωθείσα συγχώνευση Eurobank-Εθνικής, που του επέτρεψε να δώσει τις μετοχές της τράπεζάς του και να πάρει μετοχές της Εθνικής που είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, τζάμπα.

Η λυπητερή με νέο Μνημόνιο έρχεται μετά τις εκλογές

Η συμφωνία της Τρόικα με την κυβέρνηση, όπως αποτυπώθηκε στο κείμενο που εξέδωσε η Τρόικα χθες στα αγγλικά, λέει ότι θα χρειαστούν κι άλλα λεφτά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εκτός από αυτά που θεωρεί απαραίτητα ο κ.Προβόπουλος. Αυτό διαψεύδει την προπαγάνδα της κυβέρνησης, ότι δήθεν η Τρόικα υποχώρησε και ότι δέχθηκε ότι με 6,4 δις επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όλα είναι εντάξει. Επιπλέον, στο κείμενο αναφέρεται ότι θα παρθούν μέσα στο 2014 και νέα φορολογικά μέτρα και μέτρα διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Με δυο λόγια, η λυπητερή και το νέο Μνημόνιο που θα κοστίσει πολλά δις σε όσους έχουν ήδη πληρώσει το «μάρμαρο», έρχεται μετά τις εκλογές. Τους επιστρέφουν «προεκλογικό επίδομα» 500 εκατ. ευρώ, αφού πρώτα τους πήραν από την τσέπη δεκάδες δισ. ευρώ, και έχουν συμφωνήσει, αν «χάψουν» το παραμύθι οι Έλληνες, να τους πάρουν κι άλλα μετά τις Ευρωεκλογές.

 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ    20/03/2014

___________________________________________________________________________________

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

  • Τo Πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού
  • Στον εισαγγελέα η υπόθεση για παράνομη, ακατάλληλη και επικίνδυνη χωροθέτηση
  • Ν. Χουντής «Κυβέρνηση και Περιφέρεια συμπράττουν στη συγκάλυψη ενός τεράστιου εγκλήματος»

Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στην τελική της Έκθεση, επιβεβαιώνει ότι ο ΧΥΤΑ Γραμματικού εγκυμονεί κινδύνους για τον υδροφόρο ορίζοντα και κατασκευάζεται πάνω σε ρέμα, κατά παράβαση της νομοθεσίας αλλά και των κριτηρίων χωροθέτησης, γεγονός που καθιστά το έργο εξαιρετικά επικίνδυνο για το περιβάλλον, και παραπέμπουν την υπόθεση στον Εισαγγελέα.

Μετά την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μετά από επιτόπια έρευνα επισήμανε, ότι σε πολλούς ΧΥΤΑ στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και στο Γραμματικό «η χωροθέτηση είναι το λιγότερο προβληματική, καθώς συνεπάγεται  κινδύνους ρύπανσης των υδάτων (υπόγειων και επιφανειακών, σε κοιλάδες, ποτάμια και θάλασσα) και ότι τα γεωλογικά χαρακτηριστικά στο Γραμματικό δεν φαίνεται να είναι κατάλληλα, λόγω αστάθειας και/ ή υδατοπερατότητας του εδάφους», και  οι Έλληνες Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, βεβαιώνουν ότι το έργο γίνεται κατά παράβαση της νομοθεσίας και παραπέμπουν στον Εισαγγελέα την Περιφέρεια Αττικής, ως κύριο του έργου αλλά  και την κατασκευάστρια κοινοπραξία, λόγω σειράς εξαιρετικά σοβαρών παραβάσεων στη χωροθέτηση και κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Στην πράξη βεβαίωσης παράβασης που εξέδωσαν οι Επιθεωρητές, διαπιστώνεται, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει ρέμα το οποίο εκβάλει στον Ευβοϊκό κόλπο και το οποίο διέρχεται μέσα από τον χώρο που κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ γεγονός το οποίο απαγορεύεται απολύτως από την νομοθεσία. Οι Επιθεωρητές επισημαίνουν ότι «η κατασκευή ΧΥΤΑ στη συγκριμένη θέση εμπίπτει στο βασικό σημείο καταλληλότητας με ποινή αποκλεισμού της» δηλαδή ότι η θέση θα έπρεπε να είχε απορριφθεί ως ακατάλληλη για την κατασκευή του ΧΥΤΑ και μόνο εξ αυτού του λόγου.

Όπως επισημαίνεται, η ύπαρξη του ρέματος, διαπιστώθηκε «επί τόπου κατά τις  αυτοψίες», από «χάρτες της Γεωλογικής Υπηρεσίας Στρατού»,  από «Γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Ν.Α. Αττικής», αλλά και από ομολογία της ίδιας της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του  ΥΠΕΚΑ, η οποία παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει ότι υπάρχει ρέμα, αδειοδότησε το έργο!!

Επίσης, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, επισημαίνουν ότι προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις «εμφάνισης φρεατίου- επικρεμάμενου υδροφορέα (δηλαδή ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους)  παρά  το γεγονός ότι στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ψευδώς αναφέρεται ότι το βάθος του υδροφόρου ορίζοντα είναι στα 90 μέτρα. Τονίζεται μάλιστα ότι μέσα στον χώρο του ΧΥΤΑ καταγράφηκαν πηγές και πηγάδια η ύπαρξη των οποίων παραβιάζει τα κριτήρια καταλληλόλητας χωροθέτησης που η ίδια η Πολιτεία είχε θέσει (ΠΕΣΔΑ) αφού  δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 1000 μέτρων.

Στην Έκθεσή τους οι Επιθεωρητές, εκτός από τα παραπάνω, παραπέμπουν στον Εισαγγελέα την Περιφέρεια και την Κοινοπραξία και για σειρά άλλων παραβάσεων όπως ότι «η μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων κατασκευάζεται σε άλλη θέση από την προβλεπόμενη», ότι υπήρξε «υπέρβαση κλίσεων των πρανών του κυττάρου του ΧΥΤΑ» και άλλα.

Με αφορμή το Πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι προφανές τόσο με την επιτόπια έρευνα και απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Γραμματικό που δημοσιεύτηκε πριν ένα μήνα, όσο και από την σημερινή «Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης» των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ότι η χωροθέτηση του έργου του ΧΥΤΑ Γραμματικού, έχει γίνει σε ακατάλληλο χώρο, παραβιάζοντας κατάφωρα την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, θέτοντας σε τεράστιο κίνδυνο το περιβάλλον.

Αυτό που γίνεται επιπλέον σαφές, είναι ότι τόσο η  Περιφέρεια Αττικής όσο και αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, γνώριζαν το τεράστιο πρόβλημα, προσπαθούν να το «κουκουλώσουν» κρύβοντας έγγραφα και στοιχεία. Συμπράττουν στη συγκάλυψη ενός τεράστιου εγκλήματος σε βάρος του περιβάλλοντος και των  κατοίκων της Αττικής».

Στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις μπορείτε να βρείτε την πράξη βεβαίωσης παράβασης και το διαβιβαστικό προς τον Εισαγγελέα.

http://www.chountis.gr/downloads/20140307_0634.pdf

http://www.chountis.gr/downloads/20140307_0635.pdf

 

20.03.2014                                                                                        Το Γραφείο Τύπου

__________________________________________________________________________________

Ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν στην κοινή σύσκεψη της ΔΕΕΑΕΥ και της ΕΔΕΕΠ για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σχετικά με την ολοκλήρωση των υποβρυχίων και την παραλαβή τους από το Πολεμικό Ναυτικό

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετείχαν σήμερα στην κοινή σύσκεψη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, τόνισαν ότι είναι θετικό βήμα η περιέλευση των υποβρυχίων 214 στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά τα ερωτήματα για την ολοκλήρωση των εργασιών και την παραγωγική ανασυγκρότηση της ναυπηγικής βιομηχανίας παραμένουν αναπάντητα.

Κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα κοινή σύσκεψη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων με θέμα την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σχετικά με την ολοκλήρωση των υποβρυχίων και την παραλαβή τους από το Πολεμικό Ναυτικό.

Η σύσκεψη είχε αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αφορούσε στην διατύπωση σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει γραπτή «συμφωνία» για το ζήτημα των υποβρυχίων, έχουν όμως ανταλλαγεί επιστολές ανάμεσα στην ιδιοκτησία των Ελληνικών Ναυπηγείων και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι οποίες και παραδόθηκαν στα μέλη των Επιτροπών, κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θεωρεί ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος των υποβρυχίων είναι ανεξάρτητη από την επίλυση των προβλημάτων της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που πήραν το λόγο, τόνισαν τα εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αγωνιστεί εδώ και χρόνια για την περιέλευση των υποβρυχίων στο Πολεμικό Ναυτικό και την θεωρεί θετικό βήμα, το οποίο, όμως, από μόνο του δεν συνιστά ολοκληρωμένη λύση του προβλήματος. Τα ερωτήματα, που διατυπώσαμε δημόσια, εξακολουθούν να είναι αναπάντητα, ενώ αμείωτη παραμένει η ανησυχία μας για το πραγματικό κόστος ολοκλήρωσης των υποβρυχίων, τον πραγματικό χρόνο επιχειρησιακής τους ένταξης στον Πολεμικό Στόλο, τον κίνδυνο να μην επιστραφούν τελικά ποτέ στο ελληνικό Δημόσιο τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την αδυναμία της Κυβέρνησης να διαμορφώσει ολοκληρωμένη πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ναυπηγικής βιομηχανίας. Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να επανέλθει σύντομα στη Βουλή  με σαφή και συγκεκριμένη πρόταση.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ     20/3/2014

_____________________________________________________________________________________

Δήλωση της Ρένας Δούρου υποψήφιας Περιφερειάρχη Αττικής

για το σκάνδαλο του ΧΥΤΑ Γραμματικού

Τεράστιες οι ευθύνες του απερχόμενου Περιφερειάρχη για το σκάνδαλο του ΧΥΤΑ Γραμματικού

Οι ευθύνες του απερχόμενου Περιφερειάρχη όπως και του ΥΠΕΚΑ, σχετικά με τις σοβαρότατες παραβάσεις στη χωροθέτηση και την κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού που καθιστούν το έργο επικίνδυνο για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών, είναι τεράστιες. Εξ ου άλλωστε και η παραπομπή της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, στον Εισαγγελέα από τους Έλληνες Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι ο ΧΥΤΑ παραβιάζει την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και τα κριτήρια χωροθέτησης καθώς κατασκευάζεται πάνω σε ρέμα ενώ εγκυμονεί κινδύνους για τον υδροφόρο ορίζοντα.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από σχετική απόφαση – κόλαφο για την Περιφέρεια, της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είχε επισημάνει προβληματική χωροθέτηση με κίνδυνο ρύπανσης των υδάτων.

Οι εξελίξεις αυτές εκθέτουν την Περιφέρεια Αττικής και το ΥΠΕΚΑ, καθώς επί χρόνια επέδειξαν αδιαφορία στις καταγγελίες των πολιτών για σειρά παρανομιών, για ύπαρξη ρεμάτων, για υψηλό υδροφόρο ορίζοντα, κ.α..

Ειδικότερα, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης, ως κύριος του έργου, οφείλει άμεσα:

ñ  Να σταματήσει κάθε εργασία που έχει σχέση με την κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού, ενός έργου που αποδεικνύεται άκρως επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον.

ñ  Να μην προσχωρήσει στην ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου για το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων, του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογείται η κατασκευή.

ñ  Να πάψει μαζί με τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ να επιχειρούν να συγκαλύψουν το τεράστιο πρόβλημα για το οποίο ευθύνονται, αποκρύπτοντας έγγραφα και στοιχεία.

Η περίπτωση του ΧΥΤΑ Γραμματικού συμπυκνώνει τη φιλοσοφία της απερχόμενης Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής: άσκηση πολιτικής εν κρυπτώ, μακριά από τον έλεγχο των πολιτών, σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, προς όφελος εργολαβικών συμφερόντων.

20/03/2014

____________________________________________________________________________________

Συνέντευξη του Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π.Σκουρλέτη,

στο περιοδικό «Επίκαιρα» – 20/3/2014

–       Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις διαφαίνεται ένα πολιτικό ντέρμπι για την πρωτιά. Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν που ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε να προηγείται μια διακριτή διαφορά. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πτωτική τάση. Πως το σχολιάζετε και πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας;

Θέλω εξαρχής να τονίσω πως απαιτείται μια μεγαλύτερη διαφάνεια στο καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Μια δεύτερη παρατήρηση που θέλω να κάνω σχετίζεται με το μεγάλο ποσοστό ατόμων που αρνούνται να πάρουν μέρος σε αυτές, καθιστώντας επισφαλείς κάποιες από τις εκτιμήσεις τους. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά πλέον το τελευταίο διάστημα είναι πρώτος, πότε με μικρή και πότε με μεγάλη διαφορά, εκτιμώ πως στις επόμενες εκλογές θα είμαστε πρώτοι με μεγάλη διαφορά. Μπορεί μερικές φορές η αγανάκτηση να είναι βουβή, αλλά πιστεύω πως συνοδεύεται με μια βαθειά ωριμότητα του λαού μας, που θα εκφρασθεί στις κάλπες.

–       Ποιος είναι ο πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές; Και το ρωτώ, διότι αν, για παράδειγμα η διαφορά με την ΝΔ δεν είναι τέτοια που να δημιουργηθεί θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης..

Δεν μπορούμε να προσεγγίζουμε με τον ίδιο τρόπο τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, παρόλο που και οι δυο εκλογικές μάχες προσφέρονται για να σταλούν μηνύματα και να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα. Εκείνο, πάντως,  που θα επιδράσει καταλυτικά στις πολιτικές εξελίξεις θα είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το αποτέλεσμα που θα θέσει την επομένη κιόλας των εκλογών ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης θα είναι μια μεγάλη νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ και το λαό μας.  Σε κάθε περίπτωση οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την μεγάλη ανατροπή.

–       Προσφάτως ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «αναγνωρίζουμε το χρέος αλλά τον πρώτο λόγο έχει ο λαός». Σε περίπτωση που οι εταίροι μας και οι δανειστές αρνηθούν τους όρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα προχωρήσετε σε δημοψήφισμα; Και ποιο θα είναι το δίλημμα;

Έχουμε την εκτίμηση πως το μέγεθος του χρέους είναι τέτοιο που επιβάλει τη διαγραφή του μεγαλυτέρου μέρους του για να καταστεί βιώσιμο, στο πλαίσιο πάντα μιας αναπτυξιακής εναλλακτικής στρατηγικής. Την εκτίμηση αυτή τη συμμερίζονται πλέον πάρα πολλοί. Η άρνηση εκ μέρους των εταίρων μας να συζητήσουν για πρώτη φορά  επί ίσοις όροις, έχοντας πλέον την εμπειρία της καθολικής αποτυχίας του μνημονιακού προγράμματος, θα ισοδυναμούσε με μια επιλογή υπονόμευσης της ίδιας της Ε.Ε και του μέλλοντός της, δεν νομίζω πως έχουν αποφασίσει κάτι τέτοιο. Στην Ε.Ε.  δεν είμαστε ως ένοικοι αλλά ως συνιδιοκτήτες . Είναι βέβαιο πως στην προσπάθεια μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει το μνημόνιο και να διαπραγματευτεί τις δανειακές συμβάσεις αρωγός  θα είναι ο λαός, κι αυτή είναι μια μεγάλη ειδοποιός διαφορά  με το σήμερα. Κανείς δεν παραγνωρίζει τις δυσκολίες, αλλά πέρα από την αισιοδοξία, έχουμε την βούληση και το σχέδιο.

–       Έχετε δηλώσει πως οι ευρωεκλογές είναι και πολιτική ψήφος. Με άλλα λόγια και οι υποψήφιοι  θα είναι πρωτοκλασάτα στελέχη;

Μόνο πολιτική  είναι η ψήφος των ευρωεκλογών. Θα προσέθετα δε, ότι σε αυτές τις εκλογές θα αναμετρηθούν δυο κατ’ ουσίαν σχέδια για την Ευρώπη.  Το ένα του νεοφιλελευθερισμού και των ακραίων αντικοινωνικών πολιτικών λιτότητας, και το άλλο που εκφράζεται με την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα για την θέση του Προέδρου της Κομισιόν, που σηματοδοτεί μια διαφορετική αντίληψη, για μια Ευρώπη των λαών στηριγμένη στις αρχές της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Πρέπει, επίσης, να επισημάνουμε πως είναι η πρώτη φορά που σε τόσο μεγάλο βαθμό η ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει ευρωεκλογών είναι κοινή για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Με επίκεντρο τη χώρα μας η Ευρώπη αποφασίζει για το μέλλον της.

Η σύνθεση του ψηφοδελτίου θα περιλαμβάνει και αυτά που αποκαλείται «πρωτοκλασάτα στελέχη», αλλά και πρόσωπα που θα αντιπροσωπεύουν κοινωνικές ομάδες και κατηγορίες εργαζομένων που βρέθηκαν στο στόχαστρο των μημονιακών πολιτικών. Επίσης, θα αποτυπώνει την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για τις συνεργασίες στο πολιτικό πεδίο. Θέλω στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι παρότι απέχουμε μόλις εβδομήντα περίπου ημέρες από τις ευρωεκλογές δεν γνωρίζουμε τον ακριβή εκλογικό νόμο με τον οποίο θα διεξαχθούν. Ελπίζω να μην υποκρύπτεται πάλι κανενός είδους σκοπιμότητα.

–       Τελικά τι ακριβώς θα κάνετε με τις ΔΕΚΟ στρατηγικού χαρακτήρα που έχουν ιδιωτικοποιηθεί; Θα τις κρατικοποιήσετε; Θα υπάρχουν νομικά περιθώρια; Όπως και με τις τράπεζες;

Στο πλαίσιο της δικιά μας αντίληψης για την οικονομία οι στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις πρέπει να είναι δημόσιες, κατά συνέπεια θα κινηθούμε σε μια τέτοια κατεύθυνση. Αν  πράγματι διαπιστώνουμε την ανάγκη  να προωθηθεί ένα σχέδιο παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης,  χρειαζόμαστε τα κατάλληλα εργαλεία. Ο μύθος ότι οι τυφλές δυνάμεις της αγοράς θα τα λύσουν όλα από μόνες τους έχει καταπέσει προ πολλού. Αντίθετα, όταν κινούμαστε χωρίς σχέδιο και εργαλεία, τότε χάνουν οι πολλοί και κερδίζουν οι πολύ λίγοι. Έχουμε ανάγκη, λοιπόν,  από ισχυρές δημόσιες επιχειρήσεις που αντιστοιχούν σε στρατηγικού χαρακτήρα τομείς, από δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, από τράπεζες ειδικού σκοπού, αλλά και από δημόσιες επιχειρήσεις που θα εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε βασικά δημόσια αγαθά σε όλους. Το τελευταίο δεν μπορούμε να το εξασφαλίσουμε αν, για παράδειγμα, δεν έχουμε δημόσια ΔΕΗ ή δημόσια επιχείρηση ύδρευσης.

–       Έχετε πει ότι θα επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ και πως θα βάλατε κανόνες στη λειτουργία των ΜΜΕ. Θα επαναπροκηρύξετε τις τηλεοπτικές άδειες;

Απαιτείται μια συνολική αναμόρφωση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με όρους διαφάνειας. Τα ΜΜΕ πρέπει να είναι στην υπηρεσία της ενημέρωσης και όχι της διαπλοκής. Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα είναι η υπόθεση της Digea, δώρο στους μεγαλοκαναλάρχες. Πρέπει επιτέλους οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών να πληρώσουν. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα ξεμάθουν αυτά που ξέρανε. Όσον αφορά την ΕΡΤ πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό το διαρκές πραξικόπημα σε βάρος της ενημέρωσης και της δημοκρατίας. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής, η ΕΡΤ πρέπει να ξανανοίξει, πιάνοντας το νήμα από τον περασμένο Ιούνιο που έκλεισε βιαίως,  και μαζί με τους εργαζόμενούς της να φτιάξουμε ένα πραγματικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα στην υπηρεσία της πλουραλιστικής ενημέρωσης, της δημοκρατίας και του πολιτισμού.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

20/03/2014

_______________________________________________________________________________

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΛΙΟΥ

 

 

 

Το βιβλίο του Γιάννη Μηλιού, αποτελεί μια αριστερή, ανατρεπτική ιστορική αφήγηση των τεσσάρων χρόνων της μεγάλης κρίσης στη χώρα μας. Ταυτόχρονα είναι και μια σημαντική συνεισφορά στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον.

Διαβάζοντας κανείς τα άρθρα που περιέχονται στο βιβλίο, αντιλαμβάνεται αμέσως την τεράστια απόσταση ανάμεσα στον τρόπο με τον οποίο αναλύει ο ΣΥΡΙΖΑ την κοινωνική πραγματικότητα και στον ακραιφνώς προπαγανδιστικό τρόπο παρουσίασης της πραγματικότητας από το μνημονιακό στρατόπεδο.

Αυτό το στοιχείο είναι καθοριστικό για τη μέθοδο που ακολουθεί ο Μηλιός. Σκοπός του είναι, αν προσέξετε τα άρθρα του, να καταδείξει αυτή την αντίφαση ανάμεσα στο «τι μας λένε» και τι «πραγματικά εννοούν», και νομίζω ότι πετυχαίνει πολύ καλά αυτό το σκοπό του.

Η αφήγηση του Γιάννη για την κρίση, τις αιτίες της, καθώς και για τις πολιτικές διαχείρισής της είναι δομημένη πάνω στο δίπολο της κυρίαρχης αντίθεσης κεφαλαίου- εργασίας.  Αφηγείται τον κοινωνικό και πολιτικό πόλεμο που μαίνεται, αφηγείται τις κοινωνικές συγκρούσεις και τα διακυβεύματα πάνω στη ταξική σύγκρουση των συμφερόντων και, ως εκ τούτου, δεν θεωρεί τη κρίση φυσικό φαινόμενο αλλά «αναμενόμενη» της έντασης των αντιθέσεων.

Είναι ένα βιβλίο από τη σκοπιά των «από κάτω», όπως θα έλεγε και ο Λένιν, που μιλάει και σε θεωρητική αλλά και σε καθημερινή γλώσσα για τα συμφέροντα των «από κάτω».

Το βιβλίο ξεκινάει από την κρίση υπερσυσσώρευσης, την οποία εξηγεί με μαρξιστική γλώσσα.  Εξηγεί δηλαδή, ότι το κεφάλαιο είναι μια κοινωνική σχέση αντιφατική και όχι ένα «απόθεμα μέσων παραγωγής» ή μια «ποσότητα χρήματος».

Από αυτήν την εξήγηση εξάλλου προκύπτει και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ζήτημα δεν είναι «πού θα βρούμε τα λεφτά» αλλά «τι θα κάνουμε με τα λεφτά».

Το βιβλίο μιλάει για την απάντηση που έδωσε στην κρίση το παλιό πολιτικό σύστημα που είναι ακόμη στην εξουσία, απάντηση που έχει αποδειχτεί πια ότι αποτελεί ταυτόχρονα και εμβάθυνση της κρίσης, αυτό που λέμε δηλαδή, ότι είναι ένα φάρμακο το οποίο αντί να κάνει τον ασθενή καλύτερα, τον δηλητηριάζει με σκοπό να τον οδηγήσει στην παράλυση.

Ο Μηλιός δεν ανήκει στη κατηγορία των πολιτών που γοητεύονται από τις θεωρίες συνωμοσίας. Εντούτοις, βαθύς γνώστης και μελετητής του Μαρξισμού, γνωρίζει ότι δεν υπάρχει ισχυρότερη συνωμοσία από τη ροπή του κεφαλαίου, πόσο δε μάλλον του παρασιτικού χρηματιστικού κεφαλάιου, να διευρύνει τα κέρδη του. Συνεπώς, ο Γιάννης δεν είναι από αυτούς που πιστεύουν ότι το μνημόνιο ήταν ένα ατύχημα της ιστορίας μια στοχευμενη στρατηγική επιλογή εντεινόμενης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Αυτή η στρατηγική είναι που έκανε τη χώρα μας «τόπο διενέργειας ενός τεράστιου βιοπολιτικού πειράματος», όπως πολύ εύστοχα αναφέρεται στο βιβλίο.

Στόχος, όπως πολύ συχνά επισημαίνει σε ομιλίες και άρθρα του ο συγγραφέας: η δημιουργία του Λευκού Κινέζου εργαζόμενου. Δηλαδή του εργαζόμενου που θα ζει στην Ευρώπη, θα είναι Ευρωπαίος αλλά θα μάθει να ζει και να εργάζεται με αμοιβές και σε συνθήκες Ασιατικές. Η ανάλυση του Γιάννη, για τα αίτια της κρίσης προχωρά πέρα από τις γνωστές και προφανείς διαπιστώσεις για τη φοροαποφυγή του μεγάλου κεφαλαίου και αναδεικνύει τον βαθιά ταξικό χαρακτήρα του χρέους, που στην ευρύτερη διάστασή του αποτυπώνει τα αποτελέσματα των ταξικών συμμαχιών του κεφαλαίου με τα κατεξοχήν κοινωνικά του στηρίγματα, τη μεσαία αστική και την παραδοσιακή μικροαστική τάξη.  Αλλά, καθώς η κρίση καταστρέφει με ταχύτατους ρυθμούς τα ατομικά ή συλλογικά περιουσιακά στοιχεία που κατέχει η εργατική τάξη και άλλα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, αυτές οι συμμαχίες υπονομεύονται.  Η κατασκευή ενός νέου τύπου εργαζόμενου, άλλωστε, προϋποθέτει αφενός μεν «την υποτίμηση της εργασιακής του δύναμης», αφετέρου δε την αποστέρηση των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει η εργατική τάξη και η μικροαστική, ή τον φόβο αποστέρησής τους.

Ο Μηλιός εξηγεί, επίσης, πολύ καλά στο βιβλίο του πως ότι γίνεται στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών δεν είναι ούτε μονόδρομος, ούτε αυτονόητο, όπως προσπαθούν να πείσουν το λαό όλοι αυτοί που τον περνάνε για κορόιδο. Εξηγεί πως η αποδιάρθρωση των δημόσιων υπηρεσιών, η ιδιωτικοποίηση των πάντων, η μετατροπή του κράτους σε κράτος-επιχείρηση που δε νοιάζεται για τους πολίτες αλλά μόνο για τους ισχυρούς, όλα αυτά αποτελούν μία από τις δυνατές απαντήσεις στην κρίση, και αυτή η απάντηση ευνοεί την ολιγαρχία και πλήττει την πλειοψηφία.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο αντιστροφής της προπαγάνδας που βρίσκουμε διαβάζοντας αυτό το βιβλίο είναι η απόδειξη ότι το πολιτικό σύστημα, οι μνημονιακές κυβερνήσεις, όπως και οι δανειστές μας, δεν νοιάζονται καθόλου για το αν θα απαλλαγεί η Ελλάδα από το βραχνά του δημόσιου χρέους.

Αντίθετα, όπως φαίνεται πολύ καθαρά τώρα που μας λένε ότι θα είμαστε για 50 χρόνια δεμένοι με μνημόνια, για να ξεχρεώνουμε ένα χρέος που ποτέ δεν ξεχρεώνεται, αυτό που τους νοιάζει είναι να υπάρχει πάντα το χρέος ως απειλή για να περνάνε εκβιαστικά τα μέτρα λιτότητας.  Ίσως αυτό το σημείο να αποτελεί την πιο σημαντική συνεισφορά αυτού του βιβλίου.

Ο Μηλιός αφιερώνει ένα μεγάλος μέρος του βιβλίου του στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Το κάνει αυτό για να ξεκαθαρίσει ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις δεν διαπραγματεύονται στην πραγματικότητα για την ουσία, που είναι η πολιτική λιτότητας και το κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης, αλλά μόνο για το πώς θα εκβιάσουν το λαό για να περάσουν τα μνημονιακά μέτρα.  Κάτι που φάνηκε ολοκάθαρα πλέον στο τελευταίο σίριαλ της δήθεν διαπραγμάτευσης.

Δεν εκβίαζε η τρόικα την κυβέρνηση, ούτε η κυβέρνηση τη τρόικα. Από κοινού ψάχνανε να βρουν τον τρόπο ώστε να μαγειρέψουν τα νούμερα και να βγουν και στους δύο.  Να χουν και το σκύλο χορτάτο και τη πίτα ακέραιη.

Και μόνο πεινασμένο φυσικά τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας που στενάζει κάτω απ[ο τα μέτρα της σκληρής λιτότητας. Δήθεν διαπραγματεύονται αλλά στη πραγματικότητα από κοινού σχεδιάζουν τη συνέχιση του νεοφιλελευθερισμού, την εμβάθυνσή του, δηλαδή την εμβάθυνση της καταστροφής των πολλών για να συνεχιστεί το πάρτι των λίγων. Και σε αυτό το σημείο ο Γιάννης εξηγεί στο βιβλίο του γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να διαπραγματευτεί πραγματικά με την τρόικα. Για τον απλούστατο λόγο ότι ΣΥΡΙΖΑ και τρόικα, ως πολιτικές δυνάμεις (γιατί οι άνθρωποι της τρόικας εξυπηρετούν ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο, δεν είναι «τεχνοκράτες») εξυπηρετούν διαφορετικά, αντιμαχόμενα κοινωνικά συμφέροντα και πολιτικά σχέδια.

Όπως χαρακτηριστικά λέει, τρόικα και μνημονιακές κυβερνήσεις κάθονται από τη μια πλευρά του τραπεζιού και η άλλη πλευρά είναι κενή.  Όταν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα καθίσει με μεγάλη αυτοπεποίθηση στην άλλη πλευρά του τραπεζιού. Επιτέλους, θα σταματήσει η άλλη πλευρά να είναι άδεια. Και η αυτοπεποίθησή του αυτή θα προέρχεται από την στήριξη που θα έχουμε από την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τα συμφέροντα της οποίας η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, θα υπηρετεί.  Θα είναι μια κυβέρνηση που θα έχει την ενεργή στήριξη του λαού αλλά και των εργαζομένων και των κινημάτων, πέρα από τα σύνορα της χώρας μας.  Εκεί ακριβώς βασίζεται όλη η στρατηγική μας για τη διαπραγμάτευση, την οποία σκιαγραφεί ο Μηλιός στο βιβλίο του.

Θα αναφερθώ σε δυο ακόμη σημεία.

Τα ένα είναι η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, το άλλο η τρέχουσα πολιτική πάλη και το διακύβευμα των ευρωεκλογών, στο οποίο αναφέρεται ο Γιάννης στο τελευταίο κεφάλαιο.  Την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία θεωρεί ως έναν από τους τέσσερις πυλώνες που θα μπορούσαν να αποτελούν στοιχεία ενός ευρύτερου προγράμματος για μια νέα κοινωνία. Η αριστερά έπεσε στα βαθειά στο ζήτημα αυτό, και προχωρά με γρήγορους ρυθμούς τις επεξεργασίες της στο πεδίο των πρωτοβουλιών αυτοδιαχείρισης και των αλληλέγγυων και συνεργατικών εγχειρημάτων.  Στην κατεύθυνση αυτή, τέτοιου είδους αναλύσεις έχουν εξαιρετική σημασία και χρησιμότητα.

Αξίζει επίσης να υπογραμμιστεί η θέση του συγγραφέα οτι η αναστροφή της κρίσης, της υπερχρέωσης και της παραγωγικής αποδιάρθρωσης, και η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, δεν είναι ζήτημα μόνο κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής.  Είναι υπόθεση μιας πλατειάς λαϊκής κινητοποίησης σε όλα τα επίπεδα.  Πολύ σωστά ο Μηλιός  βάζει το ζήτημα των περιφερειών που θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, και το στοίχημα της μετατροπής τους σε πόλους ανάπτυξης συνεταιριστικών εγχειρημάτων και εναλλακτικής οργάνωσης της εργασίας.  Πολύ σωστά αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία, όχι μόνο σε επίπεδο εντυπώσεων αλλά σε επίπεδο ουσίας, για την επιτυχία μιας νέας αριστερής διακυβέρνησης, που θα έχει η εκλογή αριστερών περιφερειαρχών σε όλη τη χώρα.

Στο τελευταίο κεφάλαιο ο Γιάννης μιλά για τη κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών. Μιλά για το διακύβευμά τους που είναι ιστορικό και κρίσιμο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Και δεν είναι άλλο από την υπεράσπιση των δυνάμεων της εργασίας. Εγώ δε θέλω να βρω ευκαιρία να πω και στο βιβλίο του Μηλιού τα ίδια που λέω κάθε φορά για τις ευρωεκλογές και τη κρισιμότητά τους για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ή καλύτερα για τη πορεία προς μια Νέα Ελλάδα σε μια Άλλη Ευρώπη. Αφού στη πραγματικότητα η νίκη της Αριστεράς για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα είναι η αρχή σημαντικών πολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας. Θα είναι σαν η Ελλάδα να δείχνει το δρόμο στους λαούς της Ευρώπης.

Εγώ σήμερα όμως, θέλω να μείνω μόνο στο γεγονός ότι ο Μηλιός με το βιβλίο του, εκτός από το να δίνει απαντήσεις στις εντεινόμενες και συχνά αφελείς ή κακόβουλες κριτικές που διατυπώνονται για την εναλλακτική πρόταση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, νοηματοδοτεί, δίνει πρόσημο ταξικό και βαθιά ιδεολογικό στο χαρακτήρα της πολιτικής μάχης. Με αυτή την έννοια ο Γιάννης είναι δυο φορές χρήσιμος. Ως διανοούμενος αλλά και ως στρατιώτης, ως μαχητής που δίνει τη μάχη ταυτόχρονα στο πεδίο των ιδεών αλλά και στο πεδίο της καθημερινής πολιτικής αντιπαράθεσης. Ίσως έτσι να εξηγείται και η διαρκής επιλογή να δίνει τη μάχη αυτή στη πρώτη γραμμή και να μη προτιμά την αναπαυτική και πιο ήσυχη θέση του πανεπιστημιακού διανοούμενου, του οικονομικού αναλυτή, που από απόσταση δίνει κατευθύνσεις.

Νομίζω ότι και σε αυτή τη μάχη αυτή θα είναι η επιλογή του.

Πράγμα που θεωρώ πολύ σημαντικό και πολύτιμο για όλους μας.

Και για τους αναγνώστες αλλά και για το Κόμμα.

Καλές επιτυχίες και καλούς μας αγώνες.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  20/03/2014

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: