ΟΙΚΟΛ.ΠΡΑΣΙΝΟΙ : Δελτία Τύπου 20/03/2014 [ 13:15-16:08-18:24 ]


μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Μυτιλήνη, 19.3.2014

Το Αιγαίο θρηνεί και πάλι τους νεκρούς του-

 Ποιος όμως νοιάζεται πραγματικά;

Με το ναυάγιο της Τρίτης προστίθενται άλλοι 7 νεκροί πρόσφυγες (μεταξύ των οποίων 2 παιδιά)  και 2 αγνοούμενοι στην θαλάσσια περιοχή της Λέσβου και άλλοι 4 νεκροί στο Bodrum. Οι επαναλαμβανόμενες τραγωδίες μας έχουν οδηγήσει να απωλέσουμε την έννοια της κλίμακας και απλά να αθροίζουμε νούμερα ανά εξάμηνο, χρόνο και άλλες χρονικές περιόδους, κρύβοντας πίσω από αριθμούς, ανθρώπινες τραγωδίες και πολιτικές ευθύνες.

Το μικρό πλοιάριο που μετέφερε πρόσφυγες από τη Συρία βυθίστηκε κατά πάσα πιθανότητα από μηχανική βλάβη, στην περιοχή Κόρακας Λέσβου και ακολούθησε διάσωση μόνο 8 επιβαινόντων από το λιμενικό σώμα τις πρωινές ώρες της Τρίτης 18/3. Στο Bodrum, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, υπάρχει και ένα άλλο ναυάγιο που μετρά τουλάχιστον 4 νεκρούς. Όσο βελτιώνεται ο καιρός, τόσο περισσότεροι/ες πρόσφυγες και μετανάστες/τριες θα επιχειρούν να εισέλθουν σε ευρωπαϊκά εδάφη και αντίστοιχα οι πιθανότητες για πολύνεκρα ναυάγια θα αυξάνονται.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μόνο στη Λέσβο μετά το ναυάγιο, μέσα σε μία μόλις ημέρα, την Τρίτη 18/3, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών κυμάνθηκαν περίπου στα 80 άτομα, σχεδόν το σύνολο της χωρητικότητας του κέντρου κράτησης κοντά στο χωριό Μόρια. Παράλληλα, ευρωπαϊκό κλιμάκιο διενεργεί έλεγχο για τις συνθήκες υποδοχής και κράτησης των μεταναστών και προσφύγων. Ο συνεχιζόμενος κύκλος των ναυαγίων και των απανωτών αφίξεων αποδεικνύει ξεκάθαρα την αδυναμία διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος με γραφειοκρατικές, διεκπεραιωτικές διαδικασίες και καταστολή και δείχνει  ότι πρέπει να παρθούν άμεσα  γενναίες πολιτικές αποφάσεις με άξονα το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ελλάδα έχει δεχτεί, βάσει των συνθηκών που έχει υπογράψει, να παίξει το ρόλο αφενός του «μαντρότοιχου» που προσπαθεί μάταια να ανακόψει τα μεταναστευτικά ρεύματα αυξάνοντας τα μέτρα καταστολής αφετέρου του θεατή που παρατηρεί απαθής όλο και περισσότερο κόσμο να πνίγεται στα χωρικά της ύδατα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν τονίσει αρκετές φορές ότι αν η Ελλάδα δεν διεκδικήσει για τον εαυτό της ένα διαφορετικό ρόλο από το εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιέζοντας ταυτόχρονα  να αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό ζήτημα –η οποία συνίσταται κυρίως στην υιοθέτηση κατασταλτικών μέτρων, συμφώνων επαναπροώθησης και συμμετοχής σε στρατιωτικού και γεωπολιτικού τύπου προγράμματα όπως το Eurosur- τότε δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην τρέχουσα κατάσταση. Αυτή η κατασταλτική πολιτική θα συνεχίσει να παράγει περισσότερα ναυάγια, ανίκανη να σταματήσει την εισροή ανθρώπων κυνηγημένων από τον πόλεμο και άλλες συμφορές που τους σπρώχνουν στην διάβαση όλο και πιο επικίνδυνων περασμάτων.

Όχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα από τους υπεύθυνους  του εγκλήματος.

Περιφερειακή Οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων και

Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων

Περισσότερες πληροφορίες :

Ελεάννα Ιωαννίδου:6932705289, Στέλιος Κραουνάκης 6949286355

Φωτογραφικό υλικό:

https://farm8.staticflickr.com/7266/13262390685_d11a34913a_o.jpg

https://farm3.staticflickr.com/2817/13262390985_918bdc82f6_o.jpg

_____________________________________________________________________________________

20/03/2013

 Η κυβέρνηση καλλιεργεί προσδοκίες χωρίς αντίκρισμα

Για το κλίμα …ευφορίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μάγκυ Δούση, δήλωσε:

«Με ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας… «μόνιμης» έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και τέλους επιτηδεύματος, κατέληξαν σε συμφωνία κυβέρνηση και Τρόικα… με την πρώτη να κομπάζει ότι απέφυγε τις πιέσεις για άμεσες απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και χωρίς επιπλέον μέτρα για φέτος και τη δεύτερη να αμφισβητεί το κλίμα ευφορίας που είχε δημιουργηθεί στην Αθήνα σε σχέση με την επιτυχία της διαπραγμάτευσης καθώς περιέχει νέα μέτρα τόσο για το 2014 όσο και το 2015.

Μετά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του προσυμφωνημένου πλεονάσματος, η κυβέρνηση, προκειμένου να παρατείνει το χρόνο ζωής της, καλλιεργεί προσδοκίες χωρίς αντίκρισμα» 

Πληροφορίες: 6937038083

________________________________________________________________________________

20/3/2014

Σκότωσε το ρατσιστή που κρύβεις μέσα σου!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού (21η Μάρτη)

Στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται για μήνες στις καλένδες, η επίσημη Πολιτεία δηλώνει ρητά ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία αντίκεινται ευθέως στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και του κράτους δικαίου. Εντούτοις, ο θεσμικός ρατσισμός είναι πανταχού παρών: Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε την επαίσχυντη τροπολογία την οποία προσπάθησε πολλάκις-ανεπιτυχώς ευτυχώς- να ενσωματώσει το Υπουργείο Εσωτερικών με την οποία μετατοπίζεται  το βάρος της απόδειξης στο ήδη πολλαπλά εκτεθειμένο θύμα της ρατσιστικής βίας, την αδιανόητη γνωμοδότηση του ΝΣΚ (44/2014), με την οποία παρατείνεται πέρα από τη λήξη του 18μηνου η κράτηση του αλλοδαπού  για αόριστο διάστημα στην περίπτωση αρνήσεώς του να συνεργασθεί στην υλοποίηση της αποφάσεως επιστροφής ή απέλασης και την αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υπουργική απόφαση (από 28.10.2012) που ορίζει ότι τα νοσήλια στα νοσοκομεία για τους αλλοδαπούς μη μόνιμους κατοίκους της χώρας μας θα είναι σχεδόν διπλάσια από αυτά που πληρώνουν οι Έλληνες, για την οποία υπήρξε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στην ίδια λογική, το σημερινό νομικό κενό ως προς την κτήση ιθαγένειας από παιδιά μεταναστών έχει καταστήσει την Ελλάδα μοναδική χώρα χωρίς ισχύον κώδικα χορήγησης ιθαγένειας.

Η «ασθενής» πολιτειακή αντίδραση στο φαινόμενο της ρατσιστικής βίας τροφοδοτείται από τη νοοτροπία συντηρητικών αντανακλαστικών και ανοχής στην ακροδεξιά τόσο της Αστυνομίας όσο και της Δικαιοσύνης, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η ατιμωρησία πυροδοτεί την κλιμάκωση των ρατσιστικών επιθέσεων και διαιωνίζει τη βία. Περαιτέρω, η ρατσιστική ρητορεία της Χρυσής Αυγής βρήκε γόνιμο έδαφος στα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία λειτούργησαν ως προαγωγός ρατσιστικών στερεοτύπων, βγάζοντας από την αφάνεια την γκρίζα ζώνη της ελληνικής κοινωνίας, στην οποία ο δεξιός εθνικιστικός εξτρεμισμός έχει τον πρώτο λόγο. Έτσι όταν οι μηχανοκίνητες φάλαγγες της Χρυσής Αυγής «βγήκαν παγανιά» κανένας δεν μπορούσε πλέον να δηλώνει έκπληκτος.

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο, σταθερά και με συνέπεια διεκδικούμε μία χώρα πολύχρωμη, που σέβεται τη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Διεκδικούμε:

-απονομή ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά β΄ γενιάς μεταναστών, καθώς και σε όσους διαμένουν για μακρύ χρονικό διάστημα στην Ελλάδα

– καταπολέμηση της ρητορικής του μίσους- εκτός των άλλων- και με νομοθετική ρύθμιση

-τιμώρηση των δραστών ρατσιστικής βίας, θέσπιση ιδιώνυμου αδικήματος για τα ρατσιστικά εγκλήματα και διερεύνηση του ρατσιστικού κινήτρου ήδη από το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και  κατά το στάδιο επιμέτρησης της ποινής

-προστασία των θυμάτων και των μαρτύρων περιστατικών ρατσιστικής βίας  μέσω μη έκδοσης απόφασης απέλασης (στην περίπτωση που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων) και χορήγησης άδειας παραμονής με την απονομή λ.χ. καθεστώτος ανθρωπιστικών λόγων

-χορήγηση ασύλου και καθεστώτος επικουρικής προστασίας σε όσους το δικαιούνται, με ταχύτατη λειτουργία των Επιτροπών Ασύλου

-τροποποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση άδειας διαμονής με την αποσύνδεσή τους από τον αριθμό των ενσήμων, καθώς και αναγνώριση των εργασιακών δικαιωμάτων των μεταναστών Άμεση επιτάχυνση της εξέτασης όλων των αιτήσεων ασύλου. Χορήγηση ασύλου και καθεστώτος επικουρικής προστασίας σε όσους/ες το δικαιούνται

-λειτουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Κατάργηση των Κέντρων Κράτησης

-εκδημοκρατισμό της αστυνομίας και κάθαρση των θυλάκων ανοχής εντός του κράτους

-εισαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία για την καταπολέμηση των διακρίσεων και των στερεοτύπων

-λειτουργία ναών και κοιμητηρίων ετερόδοξων/ετερόθρησκων

– προώθηση πολιτικών ένταξης των μεταναστών

-εφαρμογή ισόρροπης πολιτικής για την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων ανάμεσα στα κράτη-μέλη και ενίσχυση των ναυτικών επιχειρήσεων διάσωσης, καθώς και δημιουργία διόδων νόμιμης διέλευσης για τους πρόσφυγες

 

Γιατί, όπως είπε ο Κορνήλιος Καστοριάδης, το μοναδικό πολιτικό πλάνο που χρήζει υπεράσπισης είναι το πλάνο της οικουμενικής ελευθερίας και ο μοναδικός ανοικτός δρόμος είναι η συνέχιση του αγώνα κόντρα στο ρεύμα. Ο δρόμος προς την αναγνώριση του διαφορετικού είναι οι ανθρώπινες ομάδες να αντιμετωπίζουν το διαφορετικό ως ακριβώς αυτό: απλώς διαφορετικό.

 

 

Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Για περισσότερες πληροφορίες: Ελεάννα Ιωαννίδου:6932705289

Χ. Κατσούλη: 210-3306301 (εσωτ.112)

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: