ΟΙΚΟΛ.ΠΡΑΣΙΝΟΙ : Δελτία Τύπου 19/03/2014 [ 13:44-13:47 ]


μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Μυτιλήνη, 19.3.2014

Το Αιγαίο θρηνεί και πάλι τους νεκρούς του-

 Ποιος όμως νοιάζεται πραγματικά;

Με το ναυάγιο της Τρίτης προστίθενται άλλοι 7 νεκροί πρόσφυγες (μεταξύ των οποίων 2 παιδιά)  και 2 αγνοούμενοι στην θαλάσσια περιοχή της Λέσβου και άλλοι 4 νεκροί στο Bodrum. Οι επαναλαμβανόμενες τραγωδίες μας έχουν οδηγήσει να απωλέσουμε την έννοια της κλίμακας και απλά να αθροίζουμε νούμερα ανά εξάμηνο, χρόνο και άλλες χρονικές περιόδους, κρύβοντας πίσω από αριθμούς, ανθρώπινες τραγωδίες και πολιτικές ευθύνες.

Το μικρό πλοιάριο που μετέφερε πρόσφυγες από τη Συρία βυθίστηκε κατά πάσα πιθανότητα από μηχανική βλάβη, στην περιοχή Κόρακας Λέσβου και ακολούθησε διάσωση μόνο 8 επιβαινόντων από το λιμενικό σώμα τις πρωινές ώρες της Τρίτης 18/3. Στο Bodrum, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, υπάρχει και ένα άλλο ναυάγιο που μετρά τουλάχιστον 4 νεκρούς. Όσο βελτιώνεται ο καιρός, τόσο περισσότεροι/ες πρόσφυγες και μετανάστες/τριες θα επιχειρούν να εισέλθουν σε ευρωπαϊκά εδάφη και αντίστοιχα οι πιθανότητες για πολύνεκρα ναυάγια θα αυξάνονται.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μόνο στη Λέσβο μετά το ναυάγιο, μέσα σε μία μόλις ημέρα, την Τρίτη 18/3, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών κυμάνθηκαν περίπου στα 80 άτομα, σχεδόν το σύνολο της χωρητικότητας του κέντρου κράτησης κοντά στο χωριό Μόρια. Παράλληλα, ευρωπαϊκό κλιμάκιο διενεργεί έλεγχο για τις συνθήκες υποδοχής και κράτησης των μεταναστών και προσφύγων. Ο συνεχιζόμενος κύκλος των ναυαγίων και των απανωτών αφίξεων αποδεικνύει ξεκάθαρα την αδυναμία διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος με γραφειοκρατικές, διεκπεραιωτικές διαδικασίες και καταστολή και δείχνει  ότι πρέπει να παρθούν άμεσα  γενναίες πολιτικές αποφάσεις με άξονα το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ελλάδα έχει δεχτεί, βάσει των συνθηκών που έχει υπογράψει, να παίξει το ρόλο αφενός του «μαντρότοιχου» που προσπαθεί μάταια να ανακόψει τα μεταναστευτικά ρεύματα αυξάνοντας τα μέτρα καταστολής αφετέρου του θεατή που παρατηρεί απαθής όλο και περισσότερο κόσμο να πνίγεται στα χωρικά της ύδατα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν τονίσει αρκετές φορές ότι αν η Ελλάδα δεν διεκδικήσει για τον εαυτό της ένα διαφορετικό ρόλο από το εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιέζοντας ταυτόχρονα  να αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό ζήτημα –η οποία συνίσταται κυρίως στην υιοθέτηση κατασταλτικών μέτρων, συμφώνων επαναπροώθησης και συμμετοχής σε στρατιωτικού και γεωπολιτικού τύπου προγράμματα όπως το Eurosur- τότε δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην τρέχουσα κατάσταση. Αυτή η κατασταλτική πολιτική θα συνεχίσει να παράγει περισσότερα ναυάγια, ανίκανη να σταματήσει την εισροή ανθρώπων κυνηγημένων από τον πόλεμο και άλλες συμφορές που τους σπρώχνουν στην διάβαση όλο και πιο επικίνδυνων περασμάτων.

Όχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα από τους υπεύθυνους  του εγκλήματος.

Περιφερειακή Οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων και

Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων

Περισσότερες πληροφορίες :

Ελεάννα Ιωαννίδου:6932705289, Στέλιος Κραουνάκης 6949286355

Φωτογραφικό υλικό:

https://farm8.staticflickr.com/7266/13262390685_d11a34913a_o.jpg

https://farm3.staticflickr.com/2817/13262390985_918bdc82f6_o.jpg

_______________________________________________________________________________

19/03/2013

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τη συμφωνία με την τρόικα

Σχολιάζοντας τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μάγκυ Δούση, δήλωσε:

«Σε έκθεσή του το ανεξάρτητο γραφείο αξιολόγησης του ΔΝΤ, βρίσκει τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε προγράμματα όπως αυτό της Ελλάδας να καταλήγουν σε οικονομική κρίση, χαρακτηρίζοντάς το » μεγάλο σφάλμα», ενώ  ο ΟΟΣΑ τονίζει την ανάγκη επειγουσών μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση της κοινωνικής προστασίας. Στην παράλληλη ελληνική πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνοντας την Τρόικα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων, κέρδισε την πολυπόθητη πίστωση χρόνου εν όψει διπλών εκλογών»

Πληροφορίες: 6937038083

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: