ΣΥΡΙΖΑ : Δελτία Τύπου 18/03/2014 [ 11:01-13:40-14:34-14:57-17:41-20:06 ]


ΣΥΡΙΖΑΑνακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

«Πόσοι ακόμα νεκροί για να αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική;»

Λίγες εβδομάδες μετά το Φαρμακονήσι, σήμερα στη Μυτιλήνη έχουμε νέα βύθιση πλοιαρίου που μετέφερε πρόσφυγες. Τουλάχιστον εφτά οι νεκροί και δύο οι αγνοούμενοι.

Η εκατόμβη των νεκρών στο Αιγαίο πρέπει να εξεγείρει κάθε πολιτισμένο άνθρωπο. Δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για «ατυχήματα», δεδομένου ότι τα θανατηφόρα περιστατικά τείνουν να γίνουν μέρος της καθημερινής ρουτίνας.

Οι τραγωδίες στο Αιγαίο είναι τα αιματηρά αποτελέσματα της ελληνικής κι ευρωπαϊκής πολιτικής, που αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες ως εχθρούς ενός υποτιθέμενου πόλεμου. Την ίδια στιγμή μάλιστα που η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ δεν πράττουν τίποτα για να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που δημιουργούν το κύμα των προσφύγων και των μεταναστών – με προεξάρχοντα τον πόλεμο στη Συρία.

Αρκετούς νεκρούς έχουμε ήδη θρηνήσει. Είναι ώρα για αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   18/03/2014

________________________________________________________________________________

 Δήλωση παραίτησης της Ρένας Δούρου από την βουλευτική ιδιότητα

«Απόφαση συνέπειας, συνέχειας και σταθερότητας»

Αποδεχόμενη την τιμητική πρόταση να ηγηθώ του πολιτικού αγώνα για την ανάληψη της διοίκησης της μεγαλύτερης περιφέρειας της πατρίδας μας, της Αττικής, διαβεβαίωσα από την πρώτη στιγμή, πως θα τιμήσω την ψήφο των πολιτών της Αττικής από όποια θέση κι αν μου εμπιστευτούν.

Άλλωστε, από τη θέση της περιφερειάρχη θα υπηρετήσω πολύ περισσότερους πολίτες απ’ όσους με τίμησαν στις εκλογές του 2012. Σήμερα λοιπόν, που έχουμε αρχίσει τον αγώνα μας για την Περιφέρεια Αττικής, θέλω να είμαι απόλυτα σαφής.

Αποφάσισα να παραιτηθώ από τη βουλευτική μου ιδιότητα γιατί θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπηρετήσω αποτελεσματικότερα αυτόν τον δύσκολο αγώνα. Είναι μια απόφαση συνέπειας, συνέχειας και σταθερότητας.

Απόφαση συνέπειας λόγων και έργων.

Απόφαση συνέχειας σε ό,τι αφορά την επιλογή μου να δώσω την μάχη στο μέτωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Απόφαση σταθερότητας σε σχέση με την αταλάντευτη δέσμευσή μου να υπηρετήσω την υπόθεση της Περιφέρειας.

Απόφαση προσωπική με συλλογικό πρόσημο.

Απόφαση ευθύνης, η οποία εγγράφεται στον συλλογικό μας αγώνα για την ανατροπή και την ελπίδα.

Ο καθένας μας από την έπαλξη που ο ίδιος επιλέγει. Και όλοι μαζί για τον κοινό μας στόχο. Την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση του τόπου.

Το γραφείο τύπου       18/03/2014

______________________________________________________________________________________

  Δελτίο Τύπου

  • Ενώ κυβέρνηση και τρόικα είχαν δεσμευθεί να εναρμονίσουν τις αντικειμενικές με τις πραγματικές αξίες ακινήτων μέχρι το τέλος του 2013, τώρα το πάνε το 2016 για να πληρώνουμε αυξημένους φόρους ακινήτων!!
  • Απάντηση Όλι Ρεν σε Νίκο Χουντή

 

Μέχρι το 2016 θα πληρώνουμε τους φόρους ακινήτων, με βάση τις φουσκωμένες αντικειμενικές αξίες που έχουν ορισθεί προ κρίσης και όχι με βάση τις πραγματικές αξίες των ακινήτων, ενώ κυβέρνηση και τρόικα είχαν δεσμευθεί, (Απόφαση 2013/6 του Συμβουλίου της ΕΕ και 3η αναθεώρηση του 2ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής), ότι θα είχαν προσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέχρι το τέλος του 2013.

Αυτό προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου Όλι Ρεν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Ο έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, επεσήμαινε ότι «μετά την εκδήλωση της κρίσης, οι πραγματικές αξίες των ακινήτων στην Ελλάδα έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει και ότι οι τεκμαρτές “αντικειμενικές αξίες” έχουν παραμείνει στα επίπεδα προ της κρίσης, οδηγώντας σε εξωφρενικές καταστάσεις, αφού για ακίνητα τα οποία φορολογούνται με βάση την “αντικειμενική αξία”, προκύπτουν φόροι δυσανάλογα μεγάλοι, που, σε ορισμένες περιπτώσεις, ισοδυναμούν με δήμευση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών». Ο Νίκος Χουντής, τόνιζε ταυτόχρονα ότι, με βάση αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, «η Ελλάδα υποχρεούταν, μεταξύ άλλων, στην “πλήρη εφαρμογή μιας τυποποιημένης διαδικασίας για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, με στόχο την καλύτερη ευθυγράμμισή τους προς τις αγοραίες τιμές υπό την ευθύνη της διεύθυνσης φορολογίας κεφαλαίου”, μέχρι το Μάρτιο του 2013».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής ζητούσε να μάθει γιατί η Κομισιόν δεν έχει αντιδράσει ως τώρα στη μη εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές, όπως ορίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου, κάτι το οποίο αποτελεί «κατάφωρη αδικία σε βάρος των φυσικών προσώπων, τα οποία καλούνται να πληρώνουν τεράστιους φόρους, οι οποίοι επιβάλλονται σε “ανύπαρκτες” αξίες», και την καλούσε να παρέμβει «προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στον εξορθολογισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ώστε να ταυτιστούν με τις πραγματικές τους τιμές».

Ο Όλι Ρεν, στην αρχή της απάντησής του, σχολιάζει γενικόλογα ότι, «οι ελληνικές αρχές εξακολουθούν να εργάζονται για τη δημιουργία μιας τυποποιημένης διαδικασίας αναθεώρησης της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, ώστε να εναρμονιστούν καλύτερα με τις τιμές της αγοράς». Στη συνέχεια, επικαλείται την ανάγκη ύπαρξης κατάλληλων τεχνικών(!!), λέγοντας ότι «απαιτείται να είναι διαθέσιμα επαρκή επικαιροποιημένα δεδομένα σχετικά με τις τρέχουσες τιμές, καθώς και η ανάπτυξη κατάλληλων τεχνικών για την αποτίμηση των εμπορικών ιδιοκτησιών», και καταλήγει δίνοντας τη χαριστική βολή στους έλληνες φορολογούμενους, ότι «λαμβανομένων υπ’ όψιν των περιορισμών αυτών, αναμένεται ότι για το οικονομικό έτος 2016 θα υπάρχει τυποποιημένη διαδικασία φορολογίας ακινήτων».

Είναι σαφές ότι κυβέρνηση και τρόικα υπαναχωρούν από τη δέσμευσή τους, για να υπάρχει βεβαιότητα είσπραξης των ληστρικών φόρων που έχουν από κοινού επιβάλλει στην ακίνητη περιουσία των ελλήνων πολιτών.

Παρατίθενται τα link:

  1. Απόφαση Συμβουλίου της ΕΕ, 2013/6/ΕΕ (σελ. 5, Άρθρο 1.4.στ):

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:004:0040:0045:EL:PDF

  1. 3η αναθεώρηση του 2ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής (Ιούλιος 2013), σελ. 38, παράγραφος 34:

http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/occasional_paper/2013/pdf/ocp159_en.pdf

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή και η απάντηση του Όλι Ρεν:

Ερώτηση Νίκου Χουντή:

«Προκειμένου για τη φορολόγηση ακινήτων στην Ελλάδα, ο φόρος δεν προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα αγοραία αξία αυτών, αλλά με βάση την αντικειμενική αξία, δηλαδή βάση συντελεστών (πχ, περιοχής, παλαιότητας, μεγέθους, κ.λπ.), που κατά ορισμένα χρονικά διαστήματα αναθεωρούνται από την Πολιτεία. Με δεδομένο ότι:

α.    μετά την εκδήλωση της κρίσης, οι πραγματικές αξίες των ακινήτων στην Ελλάδα έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει και ότι οι τεκμαρτές «αντικειμενικές αξίες» έχουν παραμείνει στα επίπεδα προ της κρίσης, οδηγώντας σε εξωφρενικές καταστάσεις, αφού για ακίνητα τα οποία φορολογούνται με βάση την «αντικειμενική αξία», προκύπτουν φόροι δυσανάλογα μεγάλοι, που, σε ορισμένες περιπτώσεις, ισοδυναμούν με δήμευση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών,

β.    στο πλαίσιο της απόφασης 2011/734/ΕΕ του Συμβουλίου, όπως τροποποιήθηκε από την απόφαση 2013/6/ΕΕ της 4.12.2012, η Ελλάδα υποχρεούταν, μεταξύ άλλων, στην «πλήρη εφαρμογή μιας τυποποιημένης διαδικασίας για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, με στόχο την καλύτερη ευθυγράμμισή τους προς τις αγοραίες τιμές υπό την ευθύνη της διεύθυνσης φορολογίας κεφαλαίου», μέχρι το Μάρτιο του 2013,

γ.     οι συνταγματικές ρυθμίσεις στα κράτη μέλη συγκλίνουν στην παραδοχή ότι «ο φόρος ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να θίγει το καθ’ εαυτό δικαίωμα της ιδιοκτησίας», ερωτάται η Επιτροπή:

1.    Γιατί δεν έχει αντιδράσει στο γεγονός της μη εναρμόνισης των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές, όπως ορίζεται στην απόφαση 2011/734/ΕΕ του Συμβουλίου, όπως τροποποιήθηκε από την 2013/6/ΕΕ; Αυτό δεν αποτελεί κατάφωρη αδικία σε βάρος των φυσικών προσώπων, τα οποία καλούνται να πληρώνουν τεράστιους φόρους, οι οποίοι επιβάλλονται σε «ανύπαρκτες» αξίες;

2.    Τι θα πράξει προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στον εξορθολογισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ώστε να ταυτιστούν με τις πραγματικές τους τιμές;»

Απάντηση Όλι Ρεν:

«Το μνημόνιο συνεννόησης για τους ειδικούς όρους της οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο του 2ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα[1], ορίζει ότι οι ελληνικές αρχές εξακολουθούν να εργάζονται για τη δημιουργία μιας τυποποιημένης διαδικασίας αναθεώρησης της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, ώστε να εναρμονιστούν καλύτερα με τις τιμές της αγοράς. Προς τούτο απαιτείται να είναι διαθέσιμα επαρκή επικαιροποιημένα δεδομένα σχετικά με τις τρέχουσες τιμές, καθώς και η ανάπτυξη κατάλληλων τεχνικών για την αποτίμηση των εμπορικών ιδιοκτησιών. Λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών αυτών, αναμένεται ότι για το οικονομικό έτος 2016 θα υπάρχει τυποποιημένη διαδικασία φορολογίας ακινήτων».

18/3/2014                                                                                            Το Γραφείο Τύπου


[1]     http://ec.europa.eu/economy_finance/publications/occasional_paper/2013/pdf/ocp159_en.pdf

_________________________________________________________________________________________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Δ. Παπαδημούλη στο ρ/σ «Στο Κόκκινο»

Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» (Κ.Βαξεβάνης), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Στο παρά πέντε της συμφωνίας, όπου θα περάσει κατά βάση αυτό που θέλει η Τρόικα, προσπαθούν να αποφύγουν μια μεγαλύτερη συντριβή στην κάλπη, βάζοντας πράγματα κάτω από το χαλί, προκειμένου να τα περάσουν μετά τις εκλογές. Αυτό για το οποίο έδωσαν στον εαυτό τους έξι μήνες δήθεν διαπραγμάτευσης, θέλουν να το περάσουν από τη Βουλή σε λίγες ώρες, με την κατάπτυστη διαδικασία του ενός άρθρου. Δεν έχουν εμπιστοσύνη ούτε στην πολιτική τους, ούτε στους βουλευτές τους. Εμείς καταγγέλλουμε, όχι μόνο την ουσία της μνημονιακής πολιτικής, αλλά και την άκρως αντιδημοκρατική διαδικασία που μετατρέπει το Κοινοβούλιο σε βιοτεχνία παραγωγής αντικοινωνικών ρυθμίσεων.

Ο κόσμος να μην πατήσει τη πεπονόφλουδα του «όλοι ίδιοι είναι»

Σήμερα επιχειρείται από διάφορους να ανακόψουν τη δυναμική νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ποντάροντας πότε στον ένα πότε στον άλλο. Πριν δύο μήνες, οι δημοσκοπήσεις έδιναν 15% στην «Ελιά», τώρα υπάρχει το δημοσκοπικό ρεύμα υπέρ του Ποταμιού.  Εμείς κάνουμε την δουλειά μας με ενότητα, συσπείρωση, πρόγραμμα και εξωστρέφεια και όλα θα κριθούν στην κάλπη. Προτρέπουμε όμως και τον κόσμο, που είναι αγανακτισμένος και θιγμένος από την καταστροφική πολιτική του Μνημονίου, να μην πατήσει τη πεπονόφλουδα του «όλοι ίδιοι είναι» και «δεν αλλάζει τίποτα» και να εκφράσει στην κάλπη το μήνυμά του, ότι «δεν πάει άλλο». Αν αυτό γίνει, τότε μπορεί το 2014 να είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά για τη χώρα.

Ο Θεοδωράκης προσπαθεί να μιμηθεί τη «μέθοδο Γρίβα» του «εδοξάσθη κρυπτόμενος»

Υπάρχουν προβλήματα που δεν τα λύνει ούτε η ονοματολογία, ούτε η κατασκευή καινούριων κομμάτων με περίεργα ονόματα. Το πιο βασικό είναι ότι τα κεντρώα και τα λεγόμενα κεντροαριστερά κόμματα έχουν γίνει υποστηρικτές και υποπόδια μιας σκληρής δεξιάς πολιτικής. Δεν μπορείς να ανασυγκροτήσεις Κεντροαριστερά όταν έχει επιλέξει να είσαι το «χαλάκι» στο οποίο σκουπίζει τα πόδια της η ΝΔ του κ.Σαμαρά. Ο γέρος Παπανδρέου είχε πει κάποτε για τον Γρίβα της οργάνωσης «Χ»: «εδοξάσθη κρυπτόμενος». Νομίζω ότι ο κ.Θεοδωράκης προσπαθεί να μιμηθεί την ίδια μέθοδο, με τη σιγουριά ότι έχει πολύ ισχυρούς προπαγανδιστές της προσπάθειάς του σε πολλά μεγάλα ΜΜΕ, με τη βοήθεια, προφανώς, και των ιδιοκτητών τους. Ασφαλώς, ο καθένας έχει το δικαίωμα να δοκιμάσει την τύχη του στον στίβο της πολιτικής. Αλλά και ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να βλέπει την ασάφεια θέσεων, το «πουσάρισμα», την προσπάθεια να φανούν ως «αντισυστημικοί» άνθρωποι που έχουν «παίξει» χοντρά με το σύστημα. Στο Ποτάμι, και ειδικά στον αρχηγό του, βλέπω το τελευταίο διάστημα πολύ «καλάμι».

Προσπαθούν να κρύψουν και να «κουκουλώσουν» κάτι, αποδυναμώνοντας τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες

Ο νόμος για τον αναδρομικό έλεγχο στα Πόθεν Έσχες όσων διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 κι έπειτα, ψηφίστηκε ομόφωνα το 2012 και ήταν προεκλογική «σημαία» του κ.Σαμαρά. Προέβλεπε την ολοκλήρωση του ελέγχου ένα χρόνο μετά την ψήφιση. Εμείς εξαρχής εκφράσαμε επιφυλάξεις και για το αν υπάρχει ειλικρινή βούληση για κάτι τέτοιο και αν υπάρχει πρακτικά η δυνατότητα να γίνει. Πλησιάζουμε ήδη στα δύο χρόνια από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου και πάνε τώρα σαν τον κλέφτη να αλλοιώσουν και ουσιαστικά να ακυρώσουν την πρόβλεψη του νομοθέτη, δίνοντας νέα παράταση και αποδυναμώνοντας την ουσία του ελέγχου. Η κοινή λογική λέει -σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι η αρμόδια Επιτροπή έχει να συνεδριάσει για το θέμα από τον περασμένο Δεκέμβριο- ότι προσπαθούν να κρύψουν, να κουκουλώσουν κάτι. Αν δεν είχαν πονηρούς σκοπούς, δεν θα μετέτρεπαν σε παρωδία ένα νόμο που οι ίδιοι στο κάτω-κάτω ψήφισαν.

____________________________________________________________________________________

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

Για τις σημερινές δηλώσεις του κ. Σαμαρά

Η μόνη αλήθεια που ειπώθηκε σήμερα από τον κ. Σαμαρά ήταν πως η κυβέρνηση τήρησε τις υποσχέσεις της.

Αλλά τις τήρησε πλήρως και μονομερώς, μόνο προς την Τρόικα και όχι προς τον ελληνικό λαό.

Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι δεν είπε λέξη για το φόνο.

Προσπάθησε επιμελώς, αλλά ανεπιτυχώς, να αποκρύψει  το περιεχόμενο της συμφωνίας με τη τρόικα.

Μιας συμφωνίας που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο μνημόνιο, που σχεδιάζουν να μας φορέσουν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Η συμφωνία για την οποία επαίρεται ο κ. Σαμαράς προβλέπει κατάργηση των τριετιών, απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, νέες απολύσεις στο δημόσιο τομέα και μόνιμη φτώχια για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους.

Πρόκειται για μια βίαιη επιτάχυνση του σχεδίου υποτίμησης της εργασίας, των περιουσιών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Με αυτή την συμφωνία ο κ. Σαμαράς ταυτίστηκε για πάντα  με το μνημόνιο.

Για την ακρίβεια, ο κ. Σαμαράς είναι το μνημόνιο.

Και από το μνημόνιο θα βγούμε, μόνο όταν ο λαός μας στείλει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας την κυβέρνησή του.

18/3/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

________________________________________________________________________________

_

Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

 στη Δήλωση του κυβ. εκπροσώπου

Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι συνώνυμη, στη συνείδηση των πολιτών, με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τους 1,5 εκ.ανέργους και τη διάλυση των κοινωνικών δομών.

Αντιπροσωπεύουν τη μιζέρια και την καταστροφή,  και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν στον ίδιο, μνημονιακό δρόμο.

Σύντομα, όμως, θα είναι παρελθόν.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  18/03/2014

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: