ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ : Δελτία Τύπου 14/03/2014 [ 10:46-11:12-12:07-14:49-15:27-19:12 ]


ΣΥΡΙΖΑΟμιλία Γιάννη Δραγασάκη

Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Σε διάσκεψη στη Ρώμη με θέμα:

«Ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και δικαιώματα: η ΕΕ θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων»;

13/3/2014

 Στις 13 και 14 Μαρτίου διεξάγεται διεθνής διάσκεψη στη Ρώμη, υπό την αιγίδα του ιταλικού και του ελληνικού Κοινοβουλίου, με τίτλο «Ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και δικαιώματα: η ΕΕ θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων»; Τη Διάσκεψη άνοιξε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Ματέο Ρέντσι, ο Πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας κ. Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι και ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Δραγασάκης προήδρευσε του πρώτου πάνελ στο οποίο συζητήθηκε η ανάγκη να προωθηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και η σταθερή απασχόληση. Στο πάνελ συμμετείχαν ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ρομάνο Πρόντι, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ κ. Υβ Λετέρμ, η οικονομολόγος κα Μαριάνα Ματσουκάτο και ο ιδρυτής του κινήματος «Slow Food» κ. Κάρλο Πετρίνι.

———————————————————————-

Ακολουθεί η ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δραγασάκη:

 

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να συντονίσω τη σημερινή συζήτηση, στην οποία συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής και της επιστήμης. Μια συζήτηση που αναφέρεται σε ένα καίριας σημασίας θέμα και διεξάγεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τους λαούς μας, τις χώρες μας και την Ευρώπη.

Το θέμα είναι κρίσιμο διότι αν, όπως είναι και ο τίτλος της συζήτησής μας, βιώσιμη ανάπτυξη είναι αυτή που στηρίζεται στη σταθερή απασχόληση, τότε πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι απέχουμε πολύ από το στόχο αυτό. Όχι μόνο απέχουμε, αλλά η πολιτική της διαρκούς και γενικευμένης λιτότητας μάς απομακρύνει από αυτόν. Αλλά και οι μεταρρυθμίσεις δεν βοηθούν καθόλου, αν αυτές έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων, την ακόμα μεγαλύτερη ανισότητα στην κατανομή εισοδημάτων και ισχύος. Και οι δυο αυτές διαπιστώσεις θεμελιώνονται πλήρως από τις εξελίξεις που είχαμε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Υπάρχει λοιπόν ανάγκη να δημιουργήσουμε χώρο για τη συζήτηση και νέων πολιτικών πέρα από τη λιτότητα και τα νεοφιλελεύθερα δόγματα του παρελθόντος. Υπάρχει ανάγκη να συζητήσουμε για νέου τύπου μεταρρυθμίσεις που αναδιανέμουν βάρη, αποκαθιστούν δικαιώματα, απελευθερώνουν αδρανείς δυνάμεις των κοινωνιών μας και προωθούν την δημοκρατία, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία ως τα βάθρα ενός νέου υποδείγματος ανάπτυξης. Όμως κρίσιμη είναι και η στιγμή κατά την οποία διεξάγεται αυτή η συζήτηση. Σε λίγες βδομάδες οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν όχι μόνο για πρόσωπα η για κόμματα, αλλά για ιδέες, αξίες και προοπτικές. Και η διαδικασία αυτή συνδέεται με τις ζωές των ανθρώπων. Η ψήφος αυτή αφορά τα προβλήματα και τις ζωές των ανθρώπων, το μέλλον των κοινωνιών μας και της ίδιας της Ευρώπης, διότι το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας, του συσσωρευμένου χρέους, της συρρίκνωσης και σε ορισμένες χώρες της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους.

Είναι λοιπόν σημαντικό οι πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Διότι ενώ είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν σε κάθε χώρα ξεχωριστά, τα πιο κρίσιμα προβλήματα απαιτούν κοινές απαντήσεις σε ευρωπαϊκό, ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με αυτές τις σκέψεις κυρίες και κύριοι επιτρέψτε μου να δώσω το λόγο στους ομιλητές της σημερινής μας εκδήλωσης.

_____________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑ

ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Παρασκευή, 14/3/2014

Κομοτηνή

19:00  Κεντρική Ομιλία στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην ΡΕΞ).

ΚΩΔΙΚΑΣ LIVE STREAMING:

Το Γραφείο Τύπου

14/03/2014

_________________________________________________________________________________

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Τόνι Μπεν

Ο θάνατος του Τόνι Μπεν, ιστορικού ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας και πρωτεργάτη του διεθνούς αντινεοφιλελεύθερου κινήματος, αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό.

Ο Τόνι Μπεν ηγήθηκε επί πολλά χρόνια της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος. Συνεργαζόταν στενά με τα εργατικά συνδικάτα, συμμετείχε  ενεργά στο ευρωπαϊκό και διεθνές κίνημα για τον πυρηνικό αφοπλισμό και την ειρήνη, υπήρξε ασυμβίβαστος πολέμιος του πολέμου, της αποικιοκρατίας και  της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.

Οραματιζόταν μια άλλη Ευρώπη των εργαζομένων, δημοκρατική, κοινωνική, ειρηνική, οικολογική και φιλειρηνική.

Πρωτοστάτησε σε πολλά κινήματα διεθνιστικής αλληλεγγύης με τους λαούς του κόσμου.

Τα τελευταία χρόνια  είχε πρωτοστατήσει στη δημιουργία της κίνησης Coalition Resistance και είχε στηρίξει ενεργά το βρετανικό κίνημα αλληλεγγύης με τον σκληρά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της εκστρατείας αλληλεγγύης με την Ελλάδα (Greece Solidarity Campaign)

Διατηρούσε στενές σχέσεις με την ελληνική αριστερά, παλαιότερα με τον Συνασπισμό και στη συνέχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήνει πίσω του και μεγάλο συγγραφικό έργο, με ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του για τις ιδέες και τους αγώνες του Λόρδου Βύρωνα.

Ας σημειωθεί επίσης ότι ο Τόνι Μπεν υπήρξε φλογερός υποστηρικτής της επιστροφής από τη Βρετανία των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Εκφράζουμε τα θερμότατα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και στους συντρόφους του και συναγωνιστές, που ήταν πολλοί, στη Βρετανία και σε όλη την Ευρώπη.

___________________________________________________________________________________

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

 

«ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΔΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ,

ΧΑΡΑΤΣΙΑ, ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Η υπερψήφιση χθες από την Κυβερνητική πλειοψηφία των σκανδαλωδών τροπολογιών με τις οποίες χαρίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε φοροφυγάδες και απαλλάσσουν το ιδιωτικό αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» από φόρους, αποκαλύπτουν με τον πλέον σαφή τρόπο, την διαπλοκή της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.  Είναι δε η καλύτερη απάντηση στο ερώτημα «που θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φέρει το όλο θέμα στη Βουλή με ερώτηση βουλευτών του  από τις 29.8.2013, ερώτηση στην οποία ουσιαστικά ποτέ δεν απάντησαν και ποτέ δεν προσκόμισαν τα στοιχεία που είχαν ζητηθεί.  Ήταν μέρος του σχεδιασμού, ο οποίος εξελίχθηκε με προσπάθειες κατάθεσης της τροπολογίας για τις «τριγωνικές» συναλλαγές στους Ν. 4211/13 και 4225/14, όπου και αναγκάστηκαν να τις αποσύρουν μετά την σχετική κατακραυγή.

Αποτελεί μαύρη κηλίδα για το πολιτικό σύστημα, η υπερψήφιση των τροπολογιών αυτών, ειδικά σε περίοδο που οι πολίτες στενάζουν κάτω από τη βάρβαρη φορολογική πολιτική των χαρατσιών, των κατασχέσεων και της άδικης φορολογικής πολιτικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει πρωτοβουλίες για την αποκάλυψη του γκρίζου σκηνικού, των πρωταγωνιστών του και όσων επιλέγουν (ακόμη και τώρα) να εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι τις ανάγκες της κοινωνίας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ    14/03/2014

_____________________________________________________________________________

 

 OΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑ

 

ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

 

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Θα κάνω μια παρατήρηση σε σχέση με το στήσιμο των μέσων ενημέρωσης. Νομίζω ότι κακώς οι κάμερες έχουν στηθεί για να πάρουν το δικό μου πρόσωπο. Οι κάμερες θα έπρεπε να είχαν στηθεί για να πάρουν το δικό σας πρόσωπο. Διότι, στο πρόσωπό σας αντικατοπτρίζεται η μαζική  κοινωνική καταστροφή που έχει επέλθει σε αυτή τη χώρα.  Το δικό σας το πρόσωπο όμως, που είναι το πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας, της μιζέριας και της καταστροφής, δυστυχώς, δεν θα το δούμε ούτε σήμερα το βράδυ στα δελτία των ειδήσεων.

Ενδεχομένως, να δείξουν κάποια μικρή φράση που δεν θα βγάζει και νόημα από αυτά που θα σας πω. Διότι το δικό σας πρόσωπο είναι απαγορευμένο. Αυτό που παρουσιάζουν είναι αριθμούς και μάλιστα αριθμούς φτιαγμένους.

Πίσω, όμως από τους αριθμούς κρύβονται ζωές, άνθρωποι με ανάγκες και δικαιώματα. Και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι αυτό που συνέβη στην πατρίδα μας τα τελευταία τρία χρόνια, τέσσερα σχεδόν, ήταν ένα παγκόσμιο πείραμα όπου κάποιοι τεχνοκράτες αποφάσισαν να βάλουν μια ολόκληρη κοινωνία στην κρεατομηχανή, να την αλέσουν προκειμένου να φτιάξουν μοντέλα διοίκησης, προκειμένου να δώσουν παραδείγματα στους άλλους λαούς.

Με δυο λόγια προκειμένου να δεσμεύσουν μια χώρα που, και πλούτο έχει και προοπτική μπορεί να έχει, ένα τεράστιο πλεονέκτημα που είναι οι άνθρωποί της, οι επιστήμονές της, οι εργαζόμενοί της που δεν είναι ακαμάτες και τεμπέληδες, όπως έλεγαν κάποιοι βγαίνοντας δεξιά και αριστερά σε όλη την Ευρώπη. Ούτε διεφθαρμένοι. Αυτοί ήταν διεφθαρμένοι. Ρίχνοντάς τους στον Καιάδα της ανεργίας, της διαθεσιμότητας, της φτώχιας, της εξαθλίωσης και της μετανάστευσης. Διότι στο δικό σας πρόσωπο πρέπει να προστεθεί και το πρόσωπο των 200 χιλιάδων νέων, στην πλειοψηφία υψηλής εκπαίδευσης, ανθρώπων οι οποίοι έχουν φύγει στο εξωτερικό για να αναζητήσουν μια καλύτερη δουλειά.

Αυτό είναι το success story. Εσείς είστε το  success story της κυβέρνησης Σαμαρά, που ετοιμάζεται τώρα να μας πουλήσει και πλεονάσματα. Πλεόνασμα θράσους, καταστροφής, εξαθλίωσης. Εμείς δεν αμφισβητούμε τα λογιστικά πλεονάσματα, αλλά ξέρετε, άμα στέλνανε και τους μισούς συνταξιούχους εξορία ή αν τους εκτελούσαν στο Σύνταγμα για να μην πληρώνουν συντάξεις, άμα έκλειναν τα νοσοκομεία και τα σχολεία, περισσότερα από αυτά που έχουν ήδη  κλείσει, θα είχαμε ακόμα μεγαλύτερα πλεονάσματα. Ο καθένας έχει δώσει ένα κομμάτι αυτό το πλεόνασμα με αίμα.

Οι τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις του μνημονίου και οι υπουργοί, πρωθυπουργοί στην πραγματικότητα λειτούργησαν ως χασάπηδες. Όπως ο χασάπης παίρνει το χασαπομάχαιρο και κόβει και βάζει τα υπολείμματα στην κρεατομηχανή, έτσι και αυτοί. Τους είπε η τρόικα πρέπει να κόψετε τόσες χιλιάδες υπαλλήλους. Πάνε και οι δεσμεύσεις περί αξιοκρατίας, αξιολόγησης. Στο ψαχνό βάρεσαν.

Θέλω να αναφερθώ σε μια μία από τις κατηγορίες που είστε σήμερα εδώ.

Πρώτα απ’ όλα στους δημοτικούς υπαλλήλους που είναι στη διαθεσιμότητα. Δεν φτάνει που έχουν κόψει με τον Καλλικράτη πόρους και κοινωνικές υπηρεσίες που είναι ιδιαίτερα αναγκαίες στην κοινωνία, δημιουργώντας έτσι την εντύπωση πλεονάσματος, στην πραγματικότητα όμως δημιουργώντας ελλείμματα στην ίδια την κοινωνία, αλλά και στην Αυτοδιοίκηση η οποία δεν μπορεί να σταθεί.

Τώρα τους βλέπουμε πότε να μιλάνε για αξιολόγηση, πότε να μιλάνε για διαδημοτική κινητικότητα, πότε για πλεονάζoν προσωπικό. Στην πραγματικότητα, δεν έχουν κανένα σχέδιο στο μυαλό τους. Το μόνο σχέδιο είναι πώς να κοροϊδέψουν και πώς να θέσουν σε κινητικότητα – διαθεσιμότητα και στο τέλος σε απόλυση, προσωπικό που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες χρήσιμες για την κοινωνία, χωρίς να τους πάρει χαμπάρι ο υπόλοιπος κόσμος.

Δηλαδή, η στρατηγική τους είναι η στρατηγική του κοινωνικού αυτοματισμού. Στόχος τους είναι να τα βάλουν με μια κατηγορία, αλλά να δημιουργήσουν την αίσθηση σε όλες τις υπόλοιπες ότι δεν θα τις αγγίξουν. Όταν τελειώσουν με αυτήν την κατηγορία θα έρθουν στην επόμενη. Μετά θα έρθουν στην επόμενη και σε τελική ανάλυση πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κανείς δεν θα τη γλιτώσει στο τέλος της ημέρας, αν αυτοί συνεχίσουν.

Και είναι δικιά μας ευθύνη, όλων, να μην τους αφήσουμε να συνεχίσουν.

Με ρωτήσατε για τη Δημοτική Αστυνομία. Προσέξτε τι υποκρισία. Αυτοί οι οποίοι κόπτονται τάχα για την ασφάλεια των πολιτών, καταργούν έναν θεσμό που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη. Διότι, η Δημοτική Αστυνομία  βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη. Βρίσκεται στο πλάι του  και είναι ένα σύγχρονος αυτοδιοικητικός θεσμός με πολύ μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ευρώπη και τον καταργούν.

Οι εκπαιδευτικοί. Πρέπει να μιλήσουμε και με νούμερα κάποια στιγμή. Πάνω από 1200 σχολεία σε όλη την Ελλάδα έχουν κλείσει. 30 χιλιάδες εκπαιδευτικοί λιτότεροι κάνουν μάθημα στα παιδιά μας. Και βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε περίπου 2300, 1900  διαθέσιμοι και 360 περίπου υπό μετάταξη, οι οποίοι στην πραγματικότητα βρίσκονται ένα στάδιο πριν από την απόλυση.

Όλα αυτά πάνω σε ποια λογική; Τι ακριβώς εξυπηρετούν; Ποιο σχέδιο; Έστω, με ποιες διαδικασίες; Σε ποιο βαθμό αυτή η λογική του χασάπη δημιουργεί ένα σύγχρονο δημόσιο και ένα καλύτερο σχολείο, όταν οι δαπάνες για τη δημόσια παιδεία στην Ελλάδα, είναι οι χαμηλότερες σε όλη την Ε.Ε.. Σε μια Ελλάδα της ύφεσης.

Σχολικοί φύλακες. Δίνουν έναν αγώνα ο οποίος είναι ηρωικός. Ήταν πράγματι αξιέπαινη η προσπάθειά τους να αναδείξουν το δίκαιο του αγώνα τους, ακόμα και με πεζοπορία από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Προφανώς, κανέναν μέσο μαζικής ενημέρωσης δεν ασχολήθηκε με αυτό. Εμείς καταθέσαμε πρόταση νόμου στη βουλή και τροπολογία, για την απόσυρση της απόφασης της κυβέρνησης να τους θέσει σε διαθεσιμότητα και απόλυση. Και αυτή τη στάση μας, αυτή τη θέση, θα την κρατήσουμε και θα την θυμηθούμε και την επόμενη μέρα.

Θέλω να σας μιλήσω με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια. Η χώρα έχει υποστεί μια πρωτοφανή κοινωνική καταστροφή. Όταν μιλάμε για μεγέθη 30% επίσημης ανεργίας και 60% ανεργία για τους νέους ανθρώπους, αυτά είναι ποσοστά τα οποία δεν τα είχαμε δει ούτε μετά την  Κατοχή και τον πόλεμο. Είναι σαν να βγαίνουμε από έναν πόλεμο. Ξέρετε, η προοπτική της ανασυγκρότησης δεν είναι μια εύκολη και απλή υπόθεση. Δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπί και να βρεθείς ως δια μαγείας, ξαφνικά, στην κατάσταση που ήμασταν πριν ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος. Όμως, αυτό που έχουμε τώρα μπροστά μας, είναι να αντισταθούμε και να κερδίσουμε τον πόλεμο. Να πούμε τα πράγματα έξω απ’ τα δόντια. Έχουν επιλέξει η Ελλάδα να γίνει μια αποικία χρέους στη νέα γερμανική Ευρώπη.

Και αυτοί που μας κυβερνάνε, δεν κάνουνε τίποτε άλλο από το να δέχονται εντολές, να παριστάνουν τους λέοντες, ότι τάχα διαπραγματεύονται, και να προχωρούν σε άτακτες υποχωρήσεις, μετατρεπόμενοι συνήθως σε όρνιθες από λέοντες, ψηφίζοντας, υπό το κράτος της «απειλής», όλες τις καταστροφικές επιταγές που έχουνε ζητηθεί στη βουλή. Και ευθύνη έχουνε και οι βουλευτές που ψηφίζουνε, ευθύνη όμως έχουμε κι όλοι εμείς που θα βρεθούμε στην κάλπη. Είτε το θέλουμε είτε όχι, θα βρεθούμε στην κάλπη, δεν θα είναι για εθνικές εκλογές φυσικά, ψάχνουνε τρόπο να τις καταργήσουν αυτές, αν μπορούσανε. Θα είναι, όμως, εκλογές με ένα πολύ σημαντικό μήνυμα και για την Ελλάδα, και για την Ευρώπη, και για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Βρισκόμαστε τέσσερα χρόνια στο ίδιο έργο θεατές. Ποιο είναι αυτό το έργο; Μας λέγανε πρώτα «πρέπει να ψηφίσουμε επώδυνα μέτρα, διότι αλλιώς θα χρεοκοπήσουμε». Θυμάστε το παιχνιδάκι που παίζανε με τις δόσεις. «Δεν πήραμε τη δόση, δεν θα μας δώσουν τη δόση..» Ένα στημένο παιχνίδι μεταξύ τους, παίχτες με σημαδεμένη τράπουλα, όπου, βεβαίως, πάντοτε υποχωρούσε κάτω από την πίεση η κυβέρνηση, η οποία όμως, στην πραγματικότητα λειτουργούσε ως ιμάντας μεταβίβασης του εκβιασμού των Βρυξελλών και του Βερολίνου στον ελληνικό λαό. Σήμερα άλλαξε το τροπάρι, διότι θέλουνε να παρουσιάσουνε και επιτυχία. Εσείς είστε αποτέλεσμα «επιτυχίας» εδώ.. success story.

Και δεν λένε ότι «αν δεν ψηφίσουμε τα μέτρα, αν δεν συμμορφωθούμε θα χρεοκοπήσουμε, αλλά δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να μοιράσουμε το πλεόνασμα». Τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι και εμείς τρέχουμε από κάτω να πάρουμε τα ψίχουλα. Και απ’ ό,τι βλέπω θα φέρουν πάλι στη βουλή νέες απαιτήσεις που κάτω από την ίδια απειλή και τον ίδιο εκβιασμό θα καλέσουν του βουλευτές να ψηφίσουν για άλλη μια φορά επώδυνα και καταστροφικά μέτρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί και τη δέσμευση αυτή θα την κάνει πράξη ό, τι και να γίνει στο βαθμό που έχει τη στήριξη του λαού και της κοινωνίας και πάρει μια καθαρή λαϊκή εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Κυβέρνηση που δεν θα απευθύνεται μονάχα στους αριστερούς και τις αριστερές. Διότι ο πόνος και η δυστυχία και η εξαθλίωση της μεσαίας τάξης και της εργατικής τάξης, της τάξης των εργαζομένων στη χώρα μας δεν αφορά τους αριστερούς και τις αριστερές.

Η συγκρότηση κυβέρνηση σωτηρίας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι όρος εθνικής επιβίωσης. Και όσο μεγαλύτερο είναι το εύρος της εκλογικής νίκης και της λαϊκής εντολής, τόσο μεγαλύτερη και η δύναμή μας να κάνουμε πράξη αυτά που υποσχεθήκαμε.

Εμείς λοιπόν έχουμε πει δυο πράγματα. Το πρώτο, ότι η τρόικα την επόμενη μέρα θα πάει από εκεί που ήρθε. Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν εξωθεσμικό οργανισμό που δεν έχει καμία νομιμοποίηση, όχι από την ελληνική κυβέρνηση, ούτε καν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κοιτάξτε τις αναφορές και τις εκθέσεις που κάνει το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ύπαρξη της τρόικας. Ποιοι είναι αυτοί που θα αποφασίζουν για το μέλλον μας;

Το δεύτερο. Θα αποκαταστήσουμε τις μεγάλες αδικίες, όλες τις πράξεις εκείνες που έγιναν κατά παράβαση του Συντάγματος και ταυτόχρονα θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Με δυο λόγια, καταργούμε το μνημόνιο, προχωρούμε το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, προχωρούμε το σχέδιο για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης. Στόχος μας ούτε ένας συμπολίτης μας χωρίς τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε ρεύμα, σε φαγητό, σε στέγαση.

Και με την κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου προχωρούμε στο δύσκολο έργο της αποκατάστασης των αδικιών, όπως αυτών που αφορούν εσάς.

Όλα αυτά θα είναι πράξεις που θα αφορούν τη νέα Βουλή και τη δυνατότητά της να αποφασίζει και να ψηφίσει βάση της δημοκρατικής εντολής που θα έχει πάρει από τον ελληνικό λαό. Δεν τα θέτουμε σε διαπραγμάτευση με κανένα δανειστή. Αυτό το οποίο θα θέσουμε σε διαπραγμάτευση είναι μία λύση βιώσιμη που θα αφορά όλη την Ευρώπη για το χρέος, που πριν το μνημόνιο ήταν 120% του ΑΕΠ και μετά το μνημόνιο έχει φτάσει στο 175% με προοπτική το 2015, του χρόνου να είναι στο 205%.

Αυτή ήταν η «λύση» και το success story που έφεραν.

Δεν θέτουμε σε διαπραγμάτευση με κανέναν το ύψιστο χρέος μας να ανταποκριθούμε στην  ανθρωπιστική κρίση, στον πόνο, τη δυστυχία, την εξαθλίωση του ελληνικού λαού. Αυτό είναι το πρώτο χρέος μας. Και μετά θα ασχοληθούμε με το άλλο χρέος. Δεν θα το αφήσουμε και το άλλο, γιατί εμείς δεν είμαστε μπαταχτσήδες, όπως κάποιοι άλλοι που εδώ και 70 χρόνια έχουν ξεχάσει το γερμανικό αναγκαστικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις. Θα ασχοληθούμε και θα ζητήσουμε μία λύση παρόμοια με αυτή που ευεργέτησε τη Γερμανία το ΄53. Ευρωπαϊκή λύση που θα αφορά όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Το σχέδιό μας είναι απλό, είναι καθαρό. Το αν υλοποιηθεί εναπόκειται στο αν θα έχουμε τη διαρκή και σθεναρή υποστήριξη του ελληνικού λαού. Εμείς ξέρουμε ότι αυτός ο λαός κι εσείς μέσα σ΄ αυτό το σύνολο ως υποομάδες που έχετε υποστεί μεγάλα πλήγματα, δεν είσαστε όπως κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν παθητικοί δέκτες και αποδέκτες, αλλά αγωνιστήκατε και αγωνίζεστε. Είναι παράδειγμα ο αγώνας των σχολικών φυλάκων, των καθαριστριών, των καθηγητών. Όμως, όπως καταλαβαίνετε, αυτός ο αγώνας, ο κάθε αγώνας από μόνος του και απομονωμένος δεν θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα εάν δεν υπάρξει πολιτική λύση. Και πολιτική λύση σημαίνει με την πρώτη ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας, στις ευρωεκλογές, να δοθεί ξεκάθαρο και ισχυρό μήνυμα ώστε την επομένη να έχουμε πολιτικές εξελίξεις.

Στις 25 να ψηφίσουμε, στις 26 να τελειώνουμε μ΄ αυτούς που έχουν καταδυναστεύσει τη ζωή μας. Αυτή είναι η απάντηση.

Κι ένα τελευταίο. Ο δικός σας ο αγώνας φίλες και φίλοι και συνολικότερα του λαού μας, η κινητοποίησή σας για μας θα είναι περισσότερο αναγκαία μετά την εκλογική μας νίκη. Διότι το δικό μας σχέδιο για να εφαρμοστεί θέλει τη διαρκή στήριξη, το διαρκή αγώνα και τη διαρκή κινητοποίηση της πλειοψηφίας του λαού μας.

Εμείς δεν έχουμε μαζί μας ούτε τους μεγαλοκαναλάρχες, ούτε τους μεγαλοεφοπλιστές, ούτε τους μεγαλοβιομήχανους, ούτε τη διαπλοκή  και φυσικά τους τραπεζίτες, οι οποίοι συνεχίζουν να διοικούν έχοντας χρεώσει ορισμένα δισεκατομμύρια στις πλάτες του ελληνικού λαού και έχουν τα κλειδιά των τραπεζών.

Ξέρουμε, γιατί το έχουμε δει το έργο, θα πέσουν κατά πάνω μας. Και σ΄ αυτές τις εκλογές και στις επόμενες. Με τρομοκράτηση, με απειλές, με εκβιασμούς. «Μην ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ θα χάσεις τη δουλειά σου, μην ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ θα χάσεις το χωράφι σου, τα λεφτά που έχεις αποταμιευμένα στις τράπεζες¨». Δεν ψήφισαν κάποιοι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτά τα πήραν ο Στουρνάρας με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο. Αυτή είναι η αλήθεια.

Όμως, όπως λέει μια λαϊκή παροιμία, μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και τον τσακώσανε. Ή να το πω διαφορετικά, πάλι με λαϊκή παροιμία, θα την πατήσουν σαν την παροιμία με τον λύκο και τα πρόβατα.

Εμείς δεσμευόμαστε να κάνουμε πράξη  τις υποσχέσεις όχι απέναντι στα πρόσωπά σας, απέναντι στην κοινωνία που βάλλεται. Είναι η δική μας υποχρέωση. Όλοι μαζί όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο αγώνας θα είναι δύσκολος και πρέπει να βάλουμε ένα λιθαράκι για να τον κερδίσουμε.

Σας ευχαριστώ.

14/3/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

________________________________________________________________________________

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα

για το θάνατο του Tόνι Μπεν

 

 

Ο Τόνι Μπεν πλούτισε τη μεταπολεμική Ευρώπη και τον αιώνα που έζησε. Η σκέψη και η δράση του, οργανικά και άρρηκτα δεμένες ως τις τελευταίες στιγμές της ζωής του, ενέπνευσαν τους αγώνες και ενσάρκωσαν τις ελπίδες κάθε σοσιαλιστή, αριστερού και δημοκράτη για ειρήνη, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και αλλαγή, σε ταραγμένες και δύσβατες περιόδους για τη χώρα του και την Ευρώπη συνολικά.

 

Μεγάλος και ειλικρινής φίλος και συμπαραστάτης του ελληνικού λαού, ήταν, με κάθε τρόπο μαζί μας όταν πραγματικά τον είχαμε ανάγκη. Στη διάρκεια της εφτάχρονης δικτατορίας, όταν πρωτοστατούσε στη διεθνή απομόνωση της χούντας. Αλλά και στα χρόνια της τρόικας, όταν με την ιδιότητα του προέδρου του «Συνασπισμού για την Αντίσταση», οργάνωνε, μόλις πριν από δύο χρόνια, ευρωπαϊκή καμπάνια αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό.

 

Ο Τόνι Μπεν αφοσίωσε τη ζωή του στους λαούς και το σοσιαλισμό. Παραμένει, κυρίως μετά την απώλειά του, όχι μόνον εμβληματική φυσιογνωμία, αλλά και καθημερινό σημείο αναφοράς για κάθε σοσιαλιστή και Αριστερό στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, που η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αντιμετωπίζει το στρατηγικό δίλημμα: ή να παραμείνει στον νεοθατσερικό αδιέξοδο μονόδρομο της κυρίας Μέρκελ – το μονόδρομο της λιτότητας και του φόβου – ή να συμπορευτεί με την ευρωπαϊκή Αριστερά στις αδιαπραγμάτευτες πολιτικές προτεραιότητες που ο ίδιος ο Τόνι Μπεν ανέδειξε – της δημοκρατίας, της εργασιακής αξιοπρέπειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάπτυξης.

 

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

14/03/2014

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: