ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ : Δελτία Τύπου 11/03/2014 [ 10:14-11:44-12:21-12:33-14:23-14:31-15:33-17:31-17:43-17:53-19:06 ]


ΣΥΡΙΖΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Βουλευτή Αττικής και υπεύθυνου  Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για διαθεσιμότητες – απολύσεις συμβασιούχων. Συζητείται σήμερα το απόγευμα στη Βουλή. Καταπέλτης η έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής

Με μια έκθεση καταπέλτη, που ανακοινώθηκε σήμερα η επιστημονική επιτροπή της Βουλής, κρίνει αντισυνταγματικές και παράνομες αρκετές διατάξεις του  νομοσχεδίου που εισάγεται σήμερα το απόγευμα προς ψήφιση στη Βουλή.

Ανάμεσα στις διατάξεις που κρίνονται αντισυνταγματικές και παράνομες από την επιτροπή της Βουλής είναι και:

Α. Η διάταξη που προβλέπει την απόλυση των εργαζομένων στους καταργούμενους φορείς (ΤΕΟ κ.α.) χωρίς την τήρηση της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις (ν. 1387/83)

Β. Η διάταξη που προβλέπει την απόλυση των συμβασιούχων στους καταργούμενους οργανισμούς χωρίς αποζημίωση

Γ. Ηη διάταξη που προβλέπει την διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που συνεπιφέρει την κατάργηση της οργανικής τους θέσης.

Δ.  Τη διάταξη που προβλέπει τον αναδρομικό έλεγχο όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου που μετετράπησαν σε αορίστου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ σε βάθος εικοσαετίας!

Καλούμε την κυβέρνηση, έστω την τελευταία στιγμή, να αποσύρει το αντισυνταγματικό βαθιά αντικοινωνικό και υπαλληλοκτόνο νομοσχέδιο.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

11/03/2014

____________________________________________________________________________________

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Βουλευτή Αττικής και υπεύθυνου  Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

 «Τα επιδόματα έχουν καταργηθεί με νόμο από το 2012! Κυβέρνηση και τρόικα εμπαίζουν τους εργαζόμενους!

Αποκαλύπτουμε τη διάταξη»

Τα επιδόματα και κάθε είδους προσαύξηση στον κατώτατο μισθό (586 και 511 αντίστοιχα) έχουν καταργηθεί με νόμο από τον Νοέμβριο του 2012! Κυβέρνηση και τρόικα εμπαίζουν τους εργαζόμενους αναζητώντας τρόπο να εφαρμόσουν την πρωτοφανούς σκληρότητας και αναλγησίας μισθοκτόνα αυτή διάταξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρ. ΙΑ.11 του ν. 4093/2012 (ΦΕΚ Α 222/12-11-2012):

«Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας καμμία άλλη προσαύξηση δεν περιλαμβάνεται στο νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο» (εδ.ε’).

«Έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται μετά την 14-2-2012» (εδ.στ’).

«Ατομικές συμβάσεις εργασίας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο» (εδ.ζ’).

Οι εργαζόμενοι οφείλουν να ενημερώνονται. Να μην επαναπαύονται στις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών εταίρων ότι δήθεν το Μνημόνιο σε λίγο θα αποτελεί παρελθόν. Γιατί οι πιο σκληρές ρυθμίσεις του αρχίζουν να εφαρμόζονται από 1-1-2015 (εγγυημένη μόνο βασική σύνταξη από 1-1-2015, νέα μείωση στον κατώτατο μισθό από 1-1-2017, αύξηση ορίων ηλικίας ανά τριετία από 1-1-2021).

Καλούμε την κυβέρνηση να πει όλη την αλήθεια στον λαό.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

11/03/1973

_________________________________________________________________________________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

• Αντώνης Σαμαράς (07/11/12): «Είναι τα τελευταία μνημονιακά μέτρα που αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων».

• Όλι Ρέν (12/11/13): Περιορισμός των απεργιών, πχ με 50%+1, «δεν αποτελούν μέρος των όρων πολιτικής που συμφωνήθηκαν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Επιτροπής».

• Νίκος Χουντής: Τα Μνημόνια που έχετε συμφωνήσει είναι όχημα εξυπηρέτησης των δανειστών, του ΣΕΒ και δήθεν επενδυτών.

Ερώτηση για τις νέες απαιτήσεις της Τρόικα, σχετικά με μειώσεις μισθών και εργασιακά, κατέθεσε προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής. Στην ερώτησή του ο έλληνας ευρωβουλευτής επιτίθεται στον έλληνα Πρωθυπουργό για όσα ψεύτικα είχε δεσμευτεί, αλλά και για όσα ανέχεται εκ μέρους της Τρόικα, και ταυτόχρονα βάλλει κατά της Κομισιόν και του Όλι Ρέν, αφού  πριν λίγους μήνες δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχε απαίτηση εκ μέρους της Κομισιόν για αλλαγή του νομικού πλαισίου πραγματοποίησης των απεργιών στην Ελλάδα, που σήμερα εμφανίζεται ως άμεση απαίτηση της Τρόικα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του παραθέτει καταρχήν απόσπασμα της ομιλίας του έλληνα Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στις 7/11/12 μέσα στην ελληνική Βουλή που έλεγε ότι «αυτά είναι τα τελευταία επώδυνα μέτρα, δηλαδή, τα τελευταία που αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων. Τα τελευταία. Και όποια πρόσθετη διόρθωση χρειαστεί στο μέλλον, θα προκύψει από πάταξη της φοροδιαφυγής και από μείωση της δημόσιας σπατάλης. Είναι επίσης η πρώτη φορά που μπαίνει τέτοια ρήτρα στη δανειακή συμφωνία».

Στη συνέχεια μνημονεύει απάντηση του Επιτρόπου Όλι Ρέν, ο οποίος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχει αίτημα από την τρόικα για εισαγωγή ρύθμισης με την οποία μια απεργία θα κρίνεται παράνομη εάν δεν έχει συμφωνήσει ορισμένος αριθμός εργαζομένων, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους μέτρα «δεν αποτελούν μέρος των όρων πολιτικής που συμφωνήθηκαν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Επιτροπής». Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής α) καλεί την Κομισιόν να αποφανθεί αν υπάρχει στο Μνημόνιο Συνεργασίας ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, η ρήτρα που αναφέρει ο έλληνας Πρωθυπουργός, με την οποία «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, πέρα από αυτά που ψηφίστηκαν με το τρίτο μνημόνιο και ότι οποιαδήποτε μελλοντική προσαρμογή θα γίνει μόνο από την πάταξη της φοροδιαφυγής’», β) ρωτά τον Όλι Ρέν «τι μεσολάβησε μέσα σε 3 μήνες και σήμερα η Τρόικα εξετάζει την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου το οποίο συντείνει στην ουσιαστική αδυναμία εκπλήρωσης του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας από τους έλληνες εργαζόμενους» και γ) καταγγέλλει ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι φανερό στον ελληνικό λαό ποιος είναι ο πραγματικός στόχος των Μνημονίων «που έχουν καταστρέψει την οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας, δεν είναι παρά το όχημα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών, του ΣΕΒ, των μεγάλων εργοδοτών, αλλά και των ‘επενδυτών’ που σπεύδουν να λεηλατήσουν τη δημόσια περιουσία».

Ακολουθεί το βίντεο του κ. Σαμαρά στην ελληνική βουλή (από 16:27):

https://www.youtube.com/watch?v=jPDUkUB8Fp4

Ακολουθεί η ερώτηση του Νίκου Χουντή και η απάντηση του Όλι Ρέν για το θέμα των απεργιών:

 

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Nikolaos Chountis (GUE/NGL)

Θέμα:Θεσμικές παρεμβάσεις σε συνδικαλιστικές ενώσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) έχει απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση συγκεκριμένες αλλαγές στον εργασιακό και συνδικαλιστικό νόμο. Πιο συγκεκριμένα, η τρόικα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνονται να ζητούν από τις ελληνικές αρχές τον περιορισμό του ρόλου που διαδραματίζουν τα ελληνικά συνδικάτα, καθώς επίσης την εισαγωγή συγκεκριμένης ρύθμισης με την οποία μια απεργία θα κρίνεται παράνομη εάν δεν έχει συμφωνήσει το 51% του συνόλου των εργαζομένων. Με δεδομένα τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

Υπάρχουν απαιτήσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της τρόικα προς την ελληνική κυβέρνηση για αλλαγές στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο του συνδικαλισμού στην Ελλάδα; Έχει τεθεί το θέμα θεσμικών παρεμβάσεων σχετικά με τις εκλογές στους εργασιακούς χώρους και στις συνδικαλιστικές ενώσεις;

E-010950/2013

Απάντηση του κ. Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής

(12.11.2013)

Η Επιτροπή, μαζί με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, συμμετέχει σε τακτικό διάλογο πολιτικής με τις ελληνικές αρχές σχετικά με ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την αγορά εργασίας. Ωστόσο, τα ζητήματα που ανέφερε το Αξιότιμο Μέλος δεν αποτελούν μέρος των όρων πολιτικής που συμφωνήθηκαν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Επιτροπής εκ μέρους των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα.

 

 

Η πλήρης ερώτηση που κατέθεσε ο Νίκος Χουντής, έχει ως εξής:

 

Ο έλληνας Πρωθυπουργός στις 07/11 /2012 διαβεβαίωνε κατηγορηματικά τον ελληνικό λαό από την ελληνική Βουλή, ότι «αυτά είναι τα τελευταία επώδυνα μέτρα, δηλαδή, τα τελευταία που αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων. Τα τελευταία. Και όποια πρόσθετη διόρθωση χρειαστεί στο μέλλον, θα προκύψει από πάταξη της φοροδιαφυγής και από μείωση της δημόσιας σπατάλης. Είναι επίσης η πρώτη φορά που μπαίνει τέτοια ρήτρα στη δανειακή συμφωνία». Επιπρόσθετα, η Κομισιόν στην απάντησή της Ε-010950/2013, τόνιζε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αναφορικά με ενδεχόμενη απαίτηση της Τρόικα για τον περιορισμό του δικαιώματος των απεργιών στη Ελλάδα, ότι τέτοιου είδους μέτρα «δεν αποτελούν μέρος των όρων πολιτικής που συμφωνήθηκαν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Επιτροπής εκ μέρους των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις της Τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση πριν τη διεξαγωγή της συνόδου του Eurogroup στις 10 Μαρτίου, η πλευρά των δανειστών ζητά από την ελληνική κυβέρνηση μια σειρά από νέες αλλαγές που συντείνουν στη μείωση των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων, αλλά και στις εργασιακές σχέσεις, μεταξύ των οποίων, και το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της διεξαγωγής των απεργιών. Με δεδομένα τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

1)  Έχει υπάρξει στο Μνημόνιο Συνεργασίας ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, η ρήτρα που αναφέρει ο έλληνας Πρωθυπουργός, με την οποία «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, πέρα από αυτά που ψηφίστηκαν με το τρίτο μνημόνιο και ότι οποιαδήποτε μελλοντική προσαρμογή θα γίνει μόνο από την πάταξη της φοροδιαφυγής»; Εάν όχι, ο έλληνας Πρωθυπουργός είχε πληροφορηθεί για το περιεχόμενο του Μνημονίου;

2)  Τι μεσολάβησε μέσα σε 3 μήνες και σήμερα η Τρόικα εξετάζει την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου το οποίο συντείνει στον ουσιαστικό περιορισμό στην άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας από τους έλληνες εργαζόμενους;

3)  Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι στόχος των Μνημονίων, που έχουν καταστρέψει την οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας, δεν είναι παρά το όχημα για την αποκλειστική εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών, του ΣΕΒ, των μεγάλων εργοδοτών, αλλά και των ‘επενδυτών’ που σπεύδουν να λεηλατήσουν τη δημόσια περιουσία;

 

11/03/2014                                                                                       

Το Γραφείο Τύπου

___________________________________________________________________________________

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και υποψηφίου για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλέξη Τσίπρα,

στην εκδήλωση: «Η Αριστερή εναλλακτική για την Ευρώπη»,

στο Δουβλίνο

 

 

Φίλες και φίλοι,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Σας ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση στο συνέδριό σας και σας συγχαίρω για την επιτυχία του, αφού μόλις σε μια μέρα καταφέρατε να αποδομήσετε όλο το οικοδόμημα του «success story» που με πολύ κόπο προσπάθησαν να ορθώσουν οι συντηρητικοί όλης της Ευρώπης στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που τέλειωσε μόλις την περασμένη Παρασκευή, εδώ στο Δουβλίνο.

Συνέδριο που επέλεξε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως  υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μόνο που δεν θα είναι ένας οποιοσδήποτε υποψήφιος αλλά ο υποψήφιος της λιτότητας, ο εκλεκτός της Α. Μέρκελ, του Έντα Κένυ και του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Σαμαρά.

Μέσα σε μια μέρα, λοιπόν, αποδομήσατε το «success story» της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης που από τον περασμένο Δεκέμβριο αναζητεί την υστεροφημία της στην πατρίδα σας, την Ιρλανδία. Στην Ιρλανδία που μπήκε στο Μνημόνιο με δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ 64% το 2009. Δηλαδή, κατά πολύ αυξημένο από το 25% του 2007 και βγήκε με το διπλάσιο το 2013, με 125% του ΑΕΠ. Αυτό κι αν είναι success story; Σώσατε τις τράπεζες, αυτό είναι αλήθεια, αλλά με αντάλλαγμα ένα μνημόνιο που διέλυσε τον κοινωνικό ιστό της χώρας σας και διπλασίασε το δημόσιο χρέος.

Θα μπορούσε, λοιπόν, να πει κανείς ότι η διαδοχή των δύο συνεδρίων. Εκείνου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Ευρώπη της λιτότητας και του φόβου και του δικού σας για την Ευρώπη της ελπίδας και της αλλαγής. Είναι διαδοχή επιλογών που συμπυκνώνονται στο τελικό δίλημμα της κάλπης των Ευρωεκλογών του Μαΐου:

Ή αυτοί ή οι λαοί.

Γιατί, πράγματι, για πρώτη φορά, στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, η ψήφος κάθε πολίτη της Ευρώπης μετράει όσο ποτέ άλλοτε. Η ψήφος μας έχει δύναμη και δυναμική. Μπορεί ν’ αλλάξει την πορεία της Ευρώπης.

Σήμερα που ο νεοφιλελευθερισμός και η γερμανική ηγεμονία έχουν οδηγήσει την Ευρώπη σε στρατηγικό αδιέξοδο. Σήμερα έχει εκ του αποτελέσματος αποδειχτεί ότι η πολιτική της «εσωτερικής υποτίμησης» έχει αποτύχει. Σήμερα που απειλούνται όχι μόνο η κοινωνική συνοχή, αλλά και η δημοκρατία και το ίδιο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο οι λαοί της Ευρώπης να βάλουν ένα τέλος στη συνταγή της αποτυχίας που διχάζει και καταστρέφει την Ευρώπη.

Την διχάζει όχι απλώς ανάμεσα στο πλεονασματικό Βορρά και τον ελλειμματικό Νότο. Αλλά και με ένα νέο «τείχος του χρήματος» ανάμεσα στους πιστωτές και τους χρεώστες. Ένα τείχος που διαιρεί και τις κοινωνίες μας, σε κοινωνίες των δύο τρίτων. Όπου το ένα τρίτο συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει κρίση. Και πλουτίζει από την κρίση. Σε βάρος του ενός τρίτου, που εξωθείται στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Σε βάρος του ενός τρίτου των χαμηλών και των πρώην μεσαίων στρωμάτων.

Αυτή είναι η κοινωνική εκκαθάριση της λιτότητας και των Μνημονίων. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή η πραγματικότητα, αυτή η προοπτική κρίνεται στις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Αυτή τη φορά η ψήφος των πολιτών μπορεί ν’ αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς. Και, με τη μετατόπιση των πολιτικών συσχετισμών προς τα Αριστερά μπορεί ν’ ανάψει το πράσινο φως στην Ευρώπη της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας. Το πράσινο φως στην Ευρώπη της Αριστεράς και το κόκκινο φως στη σημερινή Ευρώπη της κ. Μέρκελ. Και, μια τέτοια αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, θα καθορίσει και το τρόπο με τον οποίο θα  επιχειρήσει η Ευρώπη να ξεπεράσει τη κρίση. Γιατί η κρίση δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζεται, ανακυκλούμενη από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Και όσο παρατείνεται, τόσο αποσταθεροποιεί τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και απειλεί την ίδια την Ευρωζώνη. Γιατί οι πολιτικές της «εσωτερικής υποτίμησης» δεν είναι η λύση στην κρίση. Είναι η ίδια η κρίση. Και ο ανταγωνισμός λιτότητας σε μια νομισματική ένωση, αντί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των εθνικών οικονομιών, αποσταθεροποιεί τη νομισματική ένωση συνολικά. Γιατί την εγκλωβίζει στην παγίδα της αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης και της ανεργίας.

Γι’ αυτό, με τις πολιτικές αυτές, πρέπει να τελειώσουμε τώρα. Και οι ευρωεκλογές είναι η μεγάλη ευκαιρία που έχουν στα χέρια τους οι λαοί να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα απόρριψης της λιτότητας και ξεκάθαρες απαντήσεις στα διλήμματα της κάλπης. Ποια είναι λοιπόν τα διλήμματα της κάλπης, στα οποία θα κληθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες να απαντήσουν στις 25 Μάη;

Πρώτο Δίλημμα:

 

Πέτυχαν ή απέτυχαν τα Μνημόνια στην Ευρώπη; Είναι, πράγματι, τα μνημόνια της λιτότητας  «success story» για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και τις υπόλοιπες χώρες; Ή ξανάφεραν την οικονομική αποτελμάτωση και την κοινωνική δυστυχία στην Ευρώπη, που έχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές, να κάνουμε οριστικά παρελθόν;

 

Δεύτερο δίλημμα:

Πως θα βγούμε από τη κρίση; Με συνέχεια του λάθους της αποτυχημένης συνταγής: «λιτότητα και ο καθένας μόνος του»  ή με μια λύση αλληλεγγύης για το χρέος, παρόμοιας με αυτήν της διάσκεψης του Λονδίνου του 1953, με την οποία ευεργετήθηκε η Γερμανία με διαγραφή του 60% του χρέους της; Πως, λοιπόν, θα βγούμε από τη κρίση; Με συνέχεια της λιτότητας ή με αλληλεγγύη και ανάπτυξη;

Αυτό είναι το δεύτερο δίλημμα.

 

Τρίτο δίλημμα:

Ποια Ευρώπη θέλουμε; Της κυρίας Μέρκελ ή της Αριστεράς; Την Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ, που δεν δουλεύει . Ή την Ευρώπη της Αριστεράς; Την Ευρώπη της εργασίας, με αξιοπρεπείς αμοιβές; Θέλουμε την Ευρώπη  «σκοτεινή ήπειρο», όπως την ονομάζει ο Μαρκ Μαζάουερ; Την Ευρώπη της λιτότητας, της φτώχειας και της αναβίωσης των εθνικισμών, της ακροδεξιάς και του ναζισμού; Ή την Ευρώπη της παράδοσης του Διαφωτισμού; Την Ευρώπη των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας;

Φίλες και Φίλοι,

Η απάντηση που θα δώσουμε, η καθεμιά και ο καθένας από εμάς, σ’ αυτά τα τρία διλήμματα στην κάλπη. Η δική μας απάντηση, θα προσδιορίσει και την καθημερινότητα που θα βιώνουμε, εμείς και τα παιδιά μας, την επόμενη μέρα και τα επόμενα χρόνια.

Τον Μάιο, λοιπόν, δε ψηφίζουμε για κάποια κόμματα, για κάποιους τρίτους. Ψηφίζουμε για τη ζωή μας. Με τις εμπειρίες της μέχρι σήμερα ζωής μας.

Αλλά δεν βρίσκομαι εδώ για να σας μιλήσω για τη δική σας ζωή. Την ξέρετε καλύτερα έπο μένα. Βρίσκομαι ανάμεσά σας ως πολίτης μιας χώρας σε Μνημόνιο. Και απευθυνόμενος σε πολίτες που ξέρουν καλά τι θα πει μνημόνιο.

Ως, ένας από εσάς, αναρωτιέμαι: Η σημερινή Ιρλανδία, μήπως αντί για «success story», είναι «dead cat bounce», όπως έγραψε ο Economist; Προχθές ο συμπατριώτης σας από το συγκρότημα των U2, ο Μπόνο μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είπε: «Εμάς τους Ιρλανδούς μας πηδήξατε, αλλά τα καταφέραμε». Σας είπε τη μισή αλήθεια. Αφορά το πρώτο σκέλος. Η άλλη μισή είναι ότι τα κατάφεραν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ας δούμε τι πραγματικά κατάφεραν οι χώρες μας. Ας αποτυπώσουμε σήμερα, τρία χρόνια μετά την εικόνα του αρχικού προβλήματος που υποτίθεται ότι θα αντιμετώπιζε το Μνημόνιο στην Ιρλανδία, χωρίς καμία αναφορά στις κοινωνικές επιπτώσεις του.

Τα χρέη από  τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι πριν από τρία χρόνια: ένα στα πέντε στεγαστικά δάνεια, συνολικής αξίας €25 δις, είναι σε καθυστέρηση. Τα περισσότερα από αυτά για πάνω από τρεις μήνες. Την ίδια ώρα η αναλογία του χρέους των νοικοκυριών προς το εισόδημά τους παραμένει στο 197%. Όπως προανέφερα, το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι σχεδόν διπλάσιο το 2013, σε σύγκριση με το 2009 – στο 125%.

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 7,2% το 2013. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα είναι 4,3% το 2015. Δηλαδή, θα έχει παραβιάσει τη σύσταση του Συμβουλίου για διόρθωση, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Η ιρλανδική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 9% σε σύγκριση με το 2007. Η αναπτυξιακή προοπτική της είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι πριν από το Μνημόνιο. Το ΔΝΤ προβλέπει ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της τάξης μόλις του 2% έως το 2018.

Και το χειρότερο είναι ότι το Μνημόνιο έκοψε τον ανθό της Ιρλανδίας. Έστειλε στο εξωτερικό πάνω 300.000 ανθρώπους στην περίοδο 2010-2013. Από αυτούς, το 40% ήταν νέοι, ηλικίας από 15 έως 24 ετών. Αφαίρεσε, δηλαδή, από την Ιρλανδία, περίπου, το 14% του εργατικού δυναμικού της. Και έτσι συγκράτησε την ανεργία κάτω από το 20%.

Ποιοί είναι, λοιπόν, αυτοί που τα καταφέρανε και ακριβώς καταφέρανε, κύριε Μπόνο; Ας δούμε και τι ακριβώς καταφέραμε στην Ελλάδα, όπου η τρόικα ειπώθηκε στο ίδιο ακριβώς σπορ, με αυτό που κατονόμασε για τους Ιρλανδούς, ο επικεφαλής των U2.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η φτώχεια στην Ελλάδα είναι σήμερα εκτός ελέγχου: το 34,6% του ελληνικού πληθυσμού απειλείται από την φτώχεια και το κοινωνικό αποκλεισμό. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 2008-2012. Πρόκειται για το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Λετονία. Η φτώχεια των εργαζομένων αφορά το 15% του πληθυσμού. Έξι στους δέκα πολίτες δεν επισκέπτονται τον γιατρό τους γιατί δεν έχουν χρήματα. Τρία εκατομμύρια άνθρωποι σε συνολικό πληθυσμό έντεκα εκατομμυρίων, δεν έχουν ασφάλιση υγείας. Το 40% του πληθυσμού κάνει οικονομία στο φαγητό του για να αγοράσει τα φάρμακά του. Σύμφωνα με την Έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για το 2013, στο τέλος της χρονιάς, η ανεργία έχει αγγίξει το επίπεδο του 1961. Δηλαδή, περίπου, το 30%. Το 2014 θα φτάσει στο 31,5%.

Το επίπεδο ζωής των πολιτών έχει επιδεινωθεί τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με αυτό του 2008, εξαιτίας της μείωσης των μισθών, των συντάξεων, αλλά και εξαιτίας των φορολογικών επιβαρύνσεων. Η εγχώρια ζήτηση έχει μειωθεί κατά 31,3% από το 2009 και το 2013 επανήλθε στο επίπεδο του 1999. Στα τέσσερα χρόνια της εφαρμογής του, το Μνημόνιο έχει βυθίσει την ελληνική οικονομία σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

Συγκεκριμένα, η μνημονιακή ύφεση έχει ξεπεράσει το 22% έως και το 2013, έναντι αθροιστικής ύφεσης 3,3% τη διετία 2008-2009. Συνολικά, η Ελλάδα έχει χάσει πάνω από το 25% του προ-κρίσης εθνικού εισοδήματός της. Το Μνημόνιο εκτόξευσε το δημόσιο χρέος της χώρας σε πρωτοφανές, δυσθεώρητο και μη βιώσιμο επίπεδο. Το αύξησε κατά, περίπου, 50%, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ήδη το έχει φτάσει στο 176%.

Αυτά, λοιπόν, καταφέραμε με τα μνημόνια, Έλληνες και Ιρλανδοί. Αυτοί που πραγματικά τα κατάφεραν είναι οι ιδιοκτήτες των τραπεζών. Αφού κατάφεραν να φορτώνουν στη πλάτη των λαών μας τα χρέη τους. Και να παραμείνουν στις διοικήσεις των τραπεζών, παρά το γεγονός ότι τις χρεοκόπησαν και δεν έβαλαν δεκάρα από τη τσέπη τους. Αυτοί, μάλιστα, τα καταφέρανε. Αλλά όχι εμείς, όχι οι λαοί μας που συνεχίζουν να υποφέρουν.

Φίλες και φίλοι,

Οι χώρες μας από τον ολετήρα των μνημονίων βγαίνουν με την πρόσθετη ομοιομορφία του δυσθεώρητου και μη βιώσιμου δημόσιου χρέους.

Έχουμε, λοιπόν, κοινό συμφέρον να συνεργαστούμε για να πετύχουμε:

α) Την αναδρομική απευθείας αναχρηματοδότηση των ιρλανδικών και ελληνικών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Σε πείσμα των κυρίων Σόιμπλε και Ρέχλινγκ. Έτσι ώστε, τα αντίστοιχα ποσά να εξαιρεθούν από το δημόσιο χρέος των χωρών μας.

β) Την πραγματοποίηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος». Δεν υπάρχει κρίση χρέους μεμονωμένων χωρών. Υπάρχει μόνον κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Γιατί, πέρα απ’ όλα τ’ άλλα, η διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης από την Ευρωζώνη μετέτρεψε, για παράδειγμα στην Ιρλανδία, μια κρίση ιδιωτικού χρέους σε πρόβλημα δημόσιου χρέους. Στην «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος» που εμείς προτείνουμε θα τεθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως δανειστή ύστατης καταφυγής. Όπως, επίσης, θα αξιολογηθούν εναλλακτικές στρατηγικές απομείωσης της καθαρής παρούσας αξίας του συσσωρευμένου χρέους για κάθε χώρα ξεχωριστά. Με προεξάρχουσα τη διαγραφή σημαντικού μέρους της ονομαστικής αξίας των πλέον υπερχρεωμένων κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Όπως, επίσης, και η καθιέρωση «ρήτρας ανάπτυξης» για την αποπληρωμή του υπόλοιπου μέρους.

Αυτή η πρόταση δεν είναι σχέδιο ούτε και τέχνασμα για να χρηματοδοτήσει ο ευρωπαϊκός Βορράς τον Νότο. Είναι προσπάθεια για την οριστική και συλλογική έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση. Για την αποκόλλησή της από το βούρκο της ύφεσης και της στασιμότητας. Γιατί μπορεί η θηλιά του χρέους να έχει περαστεί στο δικό μας λαιμό, απειλεί όμως με ασφυξία ολόκληρη την Ευρώπη, αφού αποτελεί διαρκές εμπόδιο στην ισόρροπη ανάπτυξή της αλλά και διαρκή συστημικό κίνδυνο απέναντι στις κερδοσκοπικές επιθέσεις των αγορών.

Φίλες και Φίλοι,

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει «success story» ως σοβαρό και αξιόπιστο πολιτικό επιχείρημα, με αναφορά στην Ιρλανδία. Δεν το ισχυρίζομαι μόνο εγώ. Δεν το συμπεράνει μόνο το συνέδριό σας. Το έχει ήδη επιβεβαιώσει και η έκθεση των δύο συνεισηγητών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ότμαρ Κάρας και του Λιέμ Νγοκ, για το ρόλο της τρόικας στις χώρες σε Μνημόνιο. Και δεν υπάρχει «success story» ούτε αυτοτελώς ούτε, πολύ περισσότερο, ως παράδειγμα προς μίμηση.

Αυτά τα προγράμματα της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας, του οικονομικού ανορθολογισμού και της πολιτικής ιδιοτέλειας της κυρίας Μέρκελ δεν έχουν θέση στην Ευρώπη. Την οδηγούν στο διχασμό και στη διαίρεση. Διαλύουν τη κοινωνική συνοχή. Συρρικνώνουν τη δημοκρατία.

Διευρύνουν την ανθρωπιστική κρίση. Αποτελούν στίγμα για τον  ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Οι ίδιοι οι λαοί της Ευρώπης έχουν τη μοναδική δυνατότητα και ευθύνη να τα τελειώσουν στις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Να τελειώσουν τις πολιτικές της λιτότητας αποδοκιμάζοντας τους πολιτικούς της λιτότητας. Τον κ. Γιούνκερ, τον κ. Σουλτς και την κ. Μέρκελ, η οποία έχει επενδύσει πάνω τους όλες τις ελπίδες της.

Σ’ αυτές τις ευρωεκλογές, οι πολίτες θα αποφασίσουν για την Ευρώπη και τη ζωή τους επιλέγοντας ανάμεσα σε τρεις εναλλακτικούς πολιτικούς πόλους:

Ο πρώτος πόλος είναι αυτός του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου. Επικεφαλής η κ. Μέρκελ, αλλά στην πολιτική διεκδίκηση της Προεδρίας της Κομισιόν, τον εκπροσωπούν οι κ.κ. Γιούνκερ και Σουλτς ταυτόχρονα. Είναι αυτοί που, μεταξύ άλλων, με προθυμία εισηγήθηκαν, επικρότησαν και επέβαλαν στην Ευρώπη την καταστροφική πολιτική της «εσωτερικής υποτίμησης». Το δόγμα της λιτότητας παντού και πάντα. Με το «ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο», που είναι μια μεγάλη πέτρα στο λαιμό της Ευρώπης. Και γι’ αυτό πρέπει να την βγάλουμε. Τώρα βέβαια, προεκλογικά, κάποιοι από αυτούς παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν για το έγκλημα.

Ας μας απαντήσει, λοιπόν, ευθέως, ο κ. Σουλτς: Στην Ελλάδα στηρίζει και στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα που φέρει τη βασική πολιτική ευθύνη για τα Μνημόνια. Και, ακριβώς, για το λόγο αυτό, από το εκλογικό ποσοστό του 44% το 2009, χαροπαλεύει σήμερα στο 3%-4%. Τι πιστεύει, λοιπόν, ο κ. Σουλτς: Είναι σωστή η πολιτική της «εσωτερικής υποτίμησης», δηλαδή της εργασιακής απορρύθμισης, των ιδιωτικοποιήσεων και της δημοσιονομικής λιτότητας, που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ συμμετέχοντας στη σημερινή κυβέρνηση; Ή είναι λανθασμένη και πρέπει αμέσως να τερματιστεί;

Ο δεύτερος πόλος είναι αυτός της άκρας και λαϊκιστικής δεξιάς και του νεοναζισμού. Αυτά είναι τα ορφανά της λιτότητας της κ. Μέρκελ. Παριστάνουν τους αντιμνημονιακούς και τους αντισυστημικούς. Χρησιμοποιούν φιλολαϊκό πολιτικό λόγο. Κρύβουν στην οργή του πλήθους για τη διαφθορά, την αδικία, την φτώχεια και τη λιτότητα, το δικό τους μίσος για τον «άλλο».

Για τον ετερόδοξο, τον αριστερό, τον μετανάστη, τον Ρομά, τον ομοφυλόφιλο. Επειδή κρύβονται και προσποιούνται είναι περισσότερο επικίνδυνοι.

Το πολιτικό τους σχέδιο είναι ένα και μόνο: η επιστροφή της Ευρώπης στην εποχή των εθνικών ανταγωνισμών και αντιπαραθέσεων. Να πάμε δηλαδή ακόμα πιο πίσω από τη μεγάλη νύχτα του νεοφιλελευθερισμού. Να επιστρέψουμε στο αίμα του ναζισμού. Οι λαοί της Ευρώπης, όμως, έχουν συλλογική μνήμη και δε επιτρέψουν στο φασισμό να επανακάμψει στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Θα τους απομονώσει.

Ο τρίτος πόλος είναι ο δικός μας. Είναι ο πόλος της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Εμείς είμαστε το μοναδικό πραγματικό αντίπαλο δέος και η μόνη εναλλακτική κυβερνητική λύση στο νεοφιλελευθερισμό. Εμείς είμαστε το αναγκαίο πολιτικό αντίβαρο, στη σκοτεινή Ευρώπη από την άνοδο της ακροδεξιάς και την αναζωπύρωση του φασισμού, πάνω στα συντρίμμια της λιτότητας, της ύφεσης και της φτώχειας. Γιατί εμείς δε θέλουμε να διαλύσουμε την Ευρώπη, θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη. Γιατί η Αριστερά μπορεί, πρέπει να είναι και ήδη είναι, στην Ιρλανδία, στην Ελλάδα και αλλού, πολιτική δύναμη διακυβέρνησης – και, πιστέψτε με, αυτό είναι πολύ καλό για τους λαούς. Είμαστε η μόνη επιλογή για ¨τη δημοκρατική, οικολογική και κοινωνική επανίδρυση της Ευρώπης. Για μια Ευρώπη των λαών της – και όχι των τραπεζών.

Αυτοί οι στρατηγικοί στόχοι μας προσδιορίζουν και τις τέσσερις μεγάλες πολιτικές μας προτεραιότητές μας:

Α) Τη δημοκρατική αναδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διευρύνοντας τη δυνατότητα παρεμβάσεων και συμμετοχής των πολιτών της Ευρώπης στις αποφάσεις που τους αφορούν.

Αποδίδοντας στα εθνικά Κοινοβούλια το βασικό δημοσιονομικό τους ρόλο, που αφαίρεσε το λεγόμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο».

Και, γενικότερα, ενδυναμώνοντας το ρόλο τους στην κατάρτιση και τις αποφάσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία χωρίς λαϊκή κυριαρχία, δηλαδή χωρίς Δημοκρατία και ενίσχυση των άμεσων και αντιπροσωπευτικών θεσμών της.

Β) Τον τερματισμό της λιτότητας και της κρίσης και την ανάπτυξη της Ευρώπης.

Αυτό σημαίνει: άμεσος τερματισμός της λιτότητας και συντονισμένη αναθέρμανση των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ένα ευρωπαϊκό «New Deal» για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων, σταθερών και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Με έμφαση στη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας, της τεχνολογίας και των υποδομών. Με Αναθεώρηση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου, ώστε να διευκολύνει την ανάπτυξη. Με απόδοση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ρόλου πραγματικής κεντρικής τράπεζας. Δηλαδή, του δανειστή ύστατης καταφυγής, όχι μόνον για τις τράπεζες, αλλά και για τα κράτη. Με «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος», που σας προανέφερα, κατά το προηγούμενο της Διάσκεψης του Λονδίνου για τη Γερμανία το 1953. Με Ευρωπαϊκή νομοθετική πράξη «Glass-Steagall» για το διαχωρισμό των εμπορικών και επενδυτικών τραπεζικών δραστηριοτήτων και κινδύνων.

Γ) Τον σταδιακό οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας.

Διασφαλίζοντας κατ’ αρχάς την πλήρη και ανόθευτη εφαρμογή του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» για το περιβάλλον. Έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η περιβαλλοντική κρίση που η τρόικα προσέθεσε στην οικονομική κρίση των χωρών σε Μνημόνιο. Και να μειωθεί το «χάσμα βιωσιμότητας» ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και το Νότο.

 Δ) Τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για τη μετανάστευση:

Αυτό για μας σημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, αναθεώρηση του πνεύματος και του γράμματος του λεγόμενου «Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ», ώστε να αντιμετωπισθεί το θέμα των αιτούντων άσυλο, αλλά και γενικότερα της μετανάστευσης στην Ευρώπη, ως ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό. Με αναλογικό επιμερισμό των βαρών ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. Με αλληλεγγύη και όχι με καταστολή, που γεννά διαρκώς ανθρωπιστικές τραγωδίες στη Μεσόγειο.

Φίλες και Φίλοι,

Εδώ και δυο μήνες έχουμε ξεκινήσει, όλες και όλοι μαζί, το συναρπαστικό και συνάμα δύσκολο ταξίδι της ελπίδας και της αλλαγής. Γιατί η υποψηφιότητα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μόνον αυτό το νόημα μπορεί να έχει: Ν’ αλλάξουμε τη ζωή μας, αλλάζοντας την Ευρώπη.

Έχουμε στις αποσκευές μας το πολύτιμο φορτίο από τους αγώνες, στις ράγες της Ιστορίας, για μια καλύτερη ζωή, χιλιάδων εργαζομένων, διανοούμενων, απλών ανθρώπων. Και, κυρίως, της νεολαίας κάθε γενιάς.

Για την Ευρώπη της ειρήνης και της Δημοκρατίας. Της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης. Για την Ευρώπη της εργασίας και του πολιτισμού. Της οικολογίας, των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων. Έτσι εμείς δημιουργούμε το μέλλον. Αλλάζοντας το παρόν.

Γιατί ποτέ άλλοτε μεταπολεμικά η Ευρώπη δεν βυθίστηκε τόσο βαθιά στο σκοτάδι. Ποτέ άλλοτε ο φόβος, η ανασφάλεια και η απαισιοδοξία δεν βάραιναν τόσο έντονα τις σκέψεις των ανθρώπων για το αύριο.

Αυτήν την Ευρώπη δεν την θέλουμε. Αυτήν την Ευρώπη θα την αλλάξουμε. Όταν αυτοί συντάσσουν Μνημόνια, εμείς ανασυντάσσουμε το μέλλον. Όταν αυτοί σπέρνουν το φόβο, εμείς ζωντανεύουμε την ελπίδα.

Φίλες και Φίλοι,

Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω την ομιλία μου με την αγαπημένη αποστροφή ενός μεγάλου Αμερικανού πολιτικού, Ιρλανδικής καταγωγής – του Ρόμπερτ Κένεντι. Μια αποστροφή δανεισμένη από έναν μεγάλο Ιρλανδό θεατρικό συγγραφέα και σοσιαλιστή – τον Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω: «Κάποιοι βλέπουν τα πράγματα όπως είναι και ρωτούν γιατί. Εγώ ονειρεύομαι αυτά που δεν υπάρχουν και λέω γιατί όχι».

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ      11/03/2014

________________________________________________________________________________

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

για τις συζητήσεις με την τρόικα

 

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα γίνονται με το βλέμμα στραμμένο στις επερχόμενες εκλογές, με στόχο να μετατοπιστεί η εφαρμογή των νέων μνημονιακών δεσμεύσεων για μετά τις 25 Μαΐου.

Αυτή είναι και η μόνη έγνοια μιας κυβέρνησης εντελώς ανυπόληπτης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό που παρίσταται στις ευρωπαϊκές συνεδριάσεις προσδοκώντας μάταια μια δήλωση στήριξης, για να μπορέσει να διαχειριστεί επικοινωνιακά τη στρατηγική της ήττα.

Η προσπάθεια φτιασιδώματος του κυβερνητικού success story καταρρέει πλήρως,  ενώ στο τραπέζι των δήθεν διαπραγματεύσεων μπαίνουν συνεχώς νέες απαιτήσεις της τρόικας, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής εγκλωβισμού στο μνημόνιο που με πάθος υποστηρίζει ο κ. Σαμαράς.

Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι ότι η μόνη ρεαλιστική πρόταση εξόδου από την κρίση με όρθια την κοινωνία, είναι αυτή της ακύρωσης της μνημονιακής πολιτικής και της εκπόνησης μιας στρατηγικής ανάπτυξης, στη βάση της στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων και του κοινωνικού κράτους.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ           11/03/2014

_________________________________________________________________________________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

ΔΗΛΩΣΗ Κ. ΠΟΥΛΑΚΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΚΛΟΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

 

 

Με αφορμή τη ρύθμιση που εξέδωσε μόλις σήμερα, τρεις μέρες πριν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας, το ΥΠΕΣ, σε σχέση με τους νέους εκλογείς (γεννηθέντες το 1996) που επιθυμούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις προσεχείς ευρωεκλογές, ο Κώστας Πουλάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την ακόλουθη δήλωση :

“Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εσωτερικών συνεχίζουν την τακτική του θεσμικού χάους ενόψει των επερχόμενων διπλών εκλογών, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις – όπως αυτή των νέων εκλογέων που επιθυμούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες, στους οποίους δόθηκε μόλις 3(!) μέρες προθεσμία για να ασκήσουν το σχετικό δικαίωμά τους – να υπονομεύεται επί της ουσίας η αρχή της ισότητας και η αποτελεσματική και ανεμπόδιστη άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν.

Επιτέλους, ο κ. Μιχελάκης ας συνειδητοποιήσει ότι απέχουμε λιγότερο από 70 μέρες από τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου. Επομένως, καλό θα ήταν να σταματήσει τα εκλογομαγειρέματα με τις επάλληλες τροπολογίες και να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με την έγκαιρη και ορθή προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας για την οποία είναι αρμόδιος ο ίδιος και το Υπουργείο του, όπως ας πούμε να εκδώσει – επιτέλους – τις απαιτούμενες για τη διπλή εκλογική διαδικασία εγκυκλίους. Διαφορετικά, είναι δυστυχώς πολύ πιθανό το σημερινό θεσμικό και αντιδημοκρατικό φιάσκο, με τους γεννηθέντες το 1996 εκλογείς να μην είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο αυτής της διπλής εκλογικής αναμέτρησης”.

Αθήνα, 11/3/2014

__________________________________________________________________________________________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη του Δ. Παπαδημούλη στον ρ/σ REALFM

 

Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM (Ν.Χατζηνικολάου), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η κυβέρνηση, αντί για την ευνοϊκή δήλωση που επεδίωκε, εισέπραξε μια τελεσιγραφική προτροπή του τύπου «βρείτε τα με την Τρόικα μέχρι την Κυριακή». Παρόλα αυτά, επειδή οι εταίροι θεωρούν τη σημερινή κυβέρνηση την πιο βολική για την πολιτική τους, την πιέζουν μεν να δεσμεύσει τη χώρα με νέο Μνημόνιο, αλλά λόγου του φόβου συντριβής της ΝΔ και εξαφάνισης του ΠΑΣΟΚ στην κάλπη του Μαΐου, τελικά θα τα «βρουν» και θα μεταθέσουν τη «λυπητερή» για μετά τις εκλογές.

Το «ψητό» βρίσκεται στη δέσμευση της χώρας με νέο Μνημόνιο από την σημερινή κυβέρνηση

Τον Μάιο λήγουν κάποια ομόλογα. Η δόση που περιμένει η κυβέρνηση, θα έπρεπε να έχει δοθεί ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επειδή όμως τα ομόλογα είναι προς την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το ΔΝΤ, θεωρώ ότι τελικά η δόση θα δοθεί, παραμονές των Ευρωεκλογών και θα προσπαθήσουν να την «πουλήσουν» ως χάντρες και χρωματιστά καθρεφτάκια στους πολίτες. Το «ψητό» βρίσκεται στην προσπάθεια να δεσμευτεί η χώρα με νέο Μνημόνιο από αυτήν την κυβέρνηση, ώστε να δεθούν τα χέρια της επόμενης. Το δημοσίευμα του Bloomberg δείχνει ότι και η πίεση για τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και για το πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές είναι μοχλοί στο ίδιο παιχνίδι.

Δε θα «φτουρίσει» Κεντροαριστερά που να είναι εχθρική στην Αριστερά και υποτακτική στη ΝΔ

Στον χώρο της αυτοπροσδιοριζόμενης ως Κεντροαριστεράς υπάρχει συρρίκνωση και πολυδιάσπαση. Και η συρρίκνωση προκύπτει γιατί δεν είναι δυνατόν να «φτουρίσει» Κεντροαριστερά στην Ελλάδα, η οποία να είναι εχθρική προς την Αριστερά, και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, και πολύ φιλική έως υποτακτική προς τη ΝΔ, η οποία είναι πολύ πιο δεξιά από τη ΝΔ του ιδρυτή της, του Κων/νου Καραμανλή. Κατά τα άλλα, όλοι μιλούν για ενότητα, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει «αμοιβαδοποίηση». Και επειδή οι γέφυρες που προσπάθησαν να στήσουν ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ οι «58», κατέρρευσαν, μία μέρα μετά από τη συντριβή της «γέφυρας» ήρθε το «Ποτάμι», με έτοιμο logo, με υλικό από αυτόν τον χώρο και σε πρόσωπα και σε ιδέες, και φοβάμαι ότι συμπαρασύρει τα «συντρίμμια» από τις καταστραμμένες γέφυρες. Σε πολλά ΜΜΕ υπάρχει ένα «χοντρό» πουσάρισμα και μια έντονη προβολή του κ.Θεοδωράκη. Θυμίζω ωστόσο σε όσους βιάζονται, ότι ο κ. Αβραμόπουλος με το ΚΕΠ ξεκίνησε με 20% στις δημοσκοπήσεις και τελικά δεν έφτασε ούτε μέχρι τις εκλογές.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει σωστά τη δουλειά του, τα προβλήματα θα βρεθούν στην αυλή ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Στην κάλπη ξυρίζουν τον γαμπρό και το αν θα είναι «Ποτάμι,» ρυάκι ή αυλάκι θα φανεί στο χειροκρότημα. Κατά τα άλλα αν και όσο ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει σωστά τη δουλειά του και διαρκώς βελτιώνεται, τα προβλήματα που δημιουργεί το «Ποτάμι» θα βρεθούν στην αυλή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Το παράδοξο είναι ότι ένα νεοπαγές αρχηγικό σχήμα που το προβάλλουν σκανδαλωδώς ΜΜΕ που στηρίζουν την κυβέρνηση και το Μνημόνιο, απειλεί την ίδια την κυβερνητική σταθερότητα. Εμείς ακόμη κι αν ο λαός στην κάλπη των εθνικών εκλογών μας δώσει αυτοδυναμία θα επιδιώξουμε συμμαχίες, και κοινοβουλευτικές αλλά και μέσα στην κοινωνία. Για να αλλάξει η χώρα πορεία και να ορθοποδήσει η κοινωνία χρειάζεται σκληρή και πολύχρονη δουλειά, με ευρύτερες δυνατές συμμαχίες. Αλλά πάνω σε πρόγραμμα και με κριτήριο τη στράτευση ικανών και έντιμων ανθρώπων που θα συμφωνούν με το πρόγραμμά μας και δεν θα τους κρατάει το κατεστημένο από ευαίσθητα σημεία του σώματός τους…

11/3/2014

_____________________________________________________________________________________

Αθήνα, 11/03/2013

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, με την ιδιότητα του υποψήφιου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισκέφθηκε προάστιο έξω από το Δουβλίνο θέλοντας να δει και να μιλήσει από κοντά με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας, κοινωνικούς φορείς και κατοίκους, οι οποίοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την πολιτική της λιτότητας που έχει πλήξει ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τους νέους και τους τομείς της υγείας, της παιδείας και του αθλητισμού. Οι κάτοικοι, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που κάνουν μέσω δομών αλληλεγγύης για να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Η συνάντηση με τον ευρωβουλευτή και τους εκπροσώπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος αποτυπώθηκε στη δήλωση που έγινε μετά από αυτή και αναφέρεται στις κοινές επιπτώσεις της κρίσης από τα μνημόνια της λιτότητας και τη δυνατότητα που υπάρχει στις ευρωεκλογές οι λαοί να πάρουν την τύχη στα χέρια τους ενισχύοντας την αριστερά και παλεύοντας για μια άλλη Ευρώπη της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης.

Οι εκπρόσωποι του Σοσιαλιστικού Κόμματος ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι γίνεται προσπάθεια από τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού να αξιοποιηθεί η περίπτωση της Ιρλανδίας ως παράδειγμα προς μίμηση χώρας που τέλειωσε με τα μνημόνια, για τις υπόλοιπες χώρες υπό καθεστώς μνημονίου, αποκρύπτοντας τις επιπτώσεις οι οποίες αναφέρθηκαν και στη χθεσινοβραδινή ομιλία του Αλ. Τσίπρα.
Η ομιλία στο συνέδριο είχε μεγάλο ενδιαφέρον και στο τέλος ο Αλ. Τσίπρας απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν από τους παρευρισκομένους σχετικά και με άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα την Ακρόπολη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει το δίκαιο αίτημα της επιστροφής των μαρμάρων, καθώς και ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά ταυτόχρονα πολιτισμική και ηθική.

Εξαιρετικής σημασία ήταν η συνάντηση με τους εκπροσώπους του Sinn Féin, όπου ο ιστορικός ηγέτης Gerry Adams τόνισε τη σημασία της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι παρακολουθεί την πορεία και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνώντας με τους άξονες της πολιτικής που αναφέρονται στην ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης και της αντιμετώπισης από κοινού του ζητήματος των χρεών των χωρών, ενάντια στη λιτότητα και υπέρ των αναπτυξιακών πολιτικών. Στάθηκαν, επίσης, και οι 2 πλευρές στη μεγάλη σημασία που θα έχει η αύξηση των δυνάμεων της ευρωπαϊκής αριστεράς για την αλλαγή πορείας στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε τέλος, με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας στην Ιρλανδία που αριθμεί χίλια μέλη περίπου, οι οποίοι περιέγραψαν την κατάσταση που βιώνουν στην Ιρλανδία συγκρίνοντας τη με αυτή  της Ελλάδας, ενώ υπογράμμισαν τη σημασία που έχουν οι εξελίξεις στην Ελλάδα για την Ευρώπη στο σύνολό της.

______________________________________________________________________________

 

 

 

11-3-2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη για την μεταβίβαση των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στο ΤΑΙΠΕΔ

Τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας αποτελούν ένα κομμάτι ιστορικής μνήμης και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς για την πόλη μας. Αυτοί που ευθύνονται για την σημερινή εικόνα εγκατάλειψης είναι οι ίδιοι που θέλουν να τα ξεπουλήσουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ως δημοτική παράταξη, εδώ και χρόνια έχουμε δώσει αγώνες για την προστασία και την αξιοποίηση αυτών των χώρων. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές σε αυτούς που θέλουν να ξεριζώσουν την ιστορική μνήμη της πόλης ότι θα μας βρουν απέναντί τους.

Θα συνεργαστούμε με όλους τους επιστημονικούς φορείς και τους κατοίκους της περιοχής έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επίσης, ζητάμε από τον Δήμαρχο της Αθήνας αλλά και τους υπόλοιπους υποψηφίους να τοποθετηθούν ανοιχτά για το ζήτημα.

https://www.youtube.com/watch?v=hXQ-SryIuPw

______________________________________________________________________________

_

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη  προς την εφορία.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία καταδεικνύουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στη συνεχιζόμενη φορολογική αφαίμαξη.

Δείχνουν επίσης την αποτυχία της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής που με την επιλεκτική προσήλωση στα μεσαία και τα ασθενέστερα στρώματα, καθώς και στις ΜμΕ δεν επιτυγχάνει τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα, ενώ βυθίζει τους πολίτες στη φτώχεια και την οικονομία σε ασφυξία. Γιʼ αυτό και απαιτείται ένα νέο φορολογικό σύστημα, δίκαιο και αποτελεσματικό, που θα συνοδεύεται ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των προτάσεων που έχει ήδη καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

11/3/2014

TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

_____________________________________________________________________________

 

Δελτίο Τύπου

 

  • Φρένο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην πρόταση της Κομισιόν για την κατάργηση της ελεύθερης ανταλλαγής και διατήρησης σπόρων από τους αγρότες. 
  • Νίκος Χουντής: «Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συμπορευτεί με την πλειοψηφία των ελλήνων αγροτών. Να καταψηφίσει το νομοσχέδιο στη συζήτηση του Συμβουλίου και να σταματήσει άμεσα τις προσπάθειές της για προώθηση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στην Ευρώπη».

 

 

 

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, η πολυσυζητημένη πρόταση της Κομισιόν για το εμπόριο σπόρων.

 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο στην πρόταση της Επιτροπής, επεσήμανε ότι:

 

«Ο προτεινόμενος Κανονισμός επιχειρεί να φέρει τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και εμπορίας των σπόρων στα χέρια των λίγων κυρίαρχων πολυεθνικών του παγκόσμιου εμπορίου φυτικού αναπαραγωγικού υλικού. Η πρόταση αυτή αποτελεί πλήγμα για τις μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της διατροφικής ασφάλειας.

 

Συμπορευόμαστε με τα κινήματα και τις οργανώσεις που μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, και την επισιτιστική ασφάλεια, υποστηρίζουμε το δικαίωμα εκατομμυρίων μικρών αγροτών, οργανώσεων, αλλά και απλών πολιτών στην διατήρηση, ελεύθερη ανταλλαγή και διακίνηση παραδοσιακών σπόρων. Καταψήφισα την πρόταση Κανονισμού και καλώ την ελληνική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο. Να συμπορευτεί με την πλειοψηφία των ελλήνων αγροτών καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο στη συζήτηση του Συμβουλίου αλλά και να σταματήσει άμεσα την προώθηση των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στην Ευρώπη».

 

 

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε δήλωση του Νίκου Χουντή για το συγκεκριμένο θέμα:

http://www.youtube.com/watch?v=w9mTvUUsNWg&feature=youtu.be

_____________________________________________________________________________________

 

 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: