ΟΙΚΟΛ.ΠΡΑΣΙΝΟΙ : Δελτία Τύπου 11/03/2014 [ 13:44-17:02-20:34 ]


μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

11/03/2014

Συνεχόμενη αδυναμία συντονισμού Αστυνομίας και Λιμενικού σώματος

κρατάει βρεγμένους και νηστικούς πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Τις τελευταίες μέρες στη Λέσβο πάνω από εκατό πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από λίγες ώρες έως και ένα ολόκληρο δεκάωρο, σε περιορισμό, στο λιμάνι της Μυτιλήνης χωρίς καμία φροντίδα για στέγη, φαγητό και φροντίδα κάλυψης οποιαδήποτε βασικής τους ανάγκης. Οι άνθρωποι αυτοί φτάνουν από την Τουρκία τις τελευταίες μέρες ενώ επικρατεί άσχημος καιρός με μποφόρ και βροχή, συλλαμβάνονται συνήθως με την μέθοδο της ρυμούλκησης από το σκάφος του λιμενικού με αποτέλεσμα τα κύματα από την ταραγμένη θάλασσα να μπαίνουν μέσα στη βάρκα τους. Στη συνέχεια οι λιμενικοί τους συγκεντρώνουν στο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης για να καταγραφούν βρεγμένοι και ταλαιπωρημένοι. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία δεν μπορούν να αναχωρήσουν για το κέντρο κράτησης κοντά στο χωριό Μόρια γιατί είναι γεμάτο λόγω αυξημένων αφίξεων τον τελευταίο καιρό και δεν έχει τη δυνατότητα να δεχτεί άλλους. Το αποτέλεσμα είναι να μένουν στο χώρο του λιμανιού που αποτελεί χώρο ευθύνης του λιμενικού σώματος, χωρίς καμία φροντίδα (τουαλέτα, κουβέρτες, αλλαγή στα βρεγμένα ρούχα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στέγη, οποιαδήποτε προστασία από κρύο και βροχή) μέχρι να βρεθεί θέση στο κέντρο κράτησης ή σε κάποιο αστυνομικό τμήμα. Αρκετοί από αυτούς μεταφέρονται στο ανοιχτό κέντρο υποδοχής ΠΙΚΠΑ που συνεχίζει να λειτουργεί με αποκλειστική φροντίδα των εθελοντών και τις τελευταίες δέκα μέρες έχει φιλοξενήσει και σιτίσει  πάνω από 200 άτομα.

Η κατάσταση που επικράτησε το τελευταίο Σαββατοκύριακο (1 με 2 Μαρτίου) ήταν δραματική με συνεχόμενες αφίξεις αλλά πραγματικά έγινε μη διαχειρίσιμη την Παρασκευή 7/3 που συνολικά 110 άτομα πέρασαν το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας στο λιμάνι, βρεγμένοι και νηστικοί, με παιδιά, άρρωστους και κάποιες γυναίκες έγκυες μεταξύ αυτών. Το λιμενικό σώμα δεν έχει εξασφαλίσει ούτε ένα ευρώ διαθέσιμο για να παρέχει τις πρώτες υπηρεσίες φροντίδας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε διωγμό (κυρίως Σύριοι) παρότι τους συλλαμβάνει και παρά τις διαβεβαιώσεις για εξασφάλιση των σχετικών κονδυλίων από τον υπουργό κο Βαρβιτσιώτη, στην επίσκεψη του στη Λέσβο τον Αύγουστο του 2013. Το ΠΙΚΠΑ συνεχίζει να παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο δίνοντας λύσεις σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι οι εθελοντές στη Λέσβο τα καταφέρνουν παρά τις αντίξοες αντικειμενικές συνθήκες και το μακρόχρονο διάστημα της δραστηριοποίησης τους (από τον Νοέμβριο του 2012). Πρόσθετη δυσκολία δημιουργεί η μέρα παρά μέρα πλέον ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου με Πειραιά που συνεπάγεται και  ανάγκη φιλοξενίας για όσους απελευθερώνονται τις μέρες που δεν έχει καράβι.

Στη Λέσβο υπάρχει ανάγκη αποτελεσματικότερης συνεργασίας της διεύθυνσης της αστυνομίας με τις λιμενικές αρχές για να μπορέσουν να βρουν λύση έτσι ώστε οι άνθρωποι που συλλαμβάνονται στη θάλασσα να μην παραμένουν χωρίς καμία φροντίδα στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Λύσεις υπάρχουν για να βρεθεί ένας χώρος που θα παραμένουν οι πρόσφυγες και μετανάστες ασφαλείς, στεγνοί, προφυλαγμένοι μέχρι να καταγραφούν, προμηθευμένοι με ένα βασικό ατονικό πακέτο κάλυψης πρώτων αναγκών (πετσέτα, σαπούνι, εσώρουχα, οδοντόκρεμα, οδοντόπαστα, ξηρά τροφή, κ.α.). Τέτοιου είδους λύσεις τις έχουμε συζητήσει με τις αρμόδιες αρχές και έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι όσο περνάει ο καιρός χωρίς να λαμβάνεται κάποιο μέτρο αντιμετώπισης τα προβλήματα θα χειροτερεύουν και θα καταλήξουν πάλι να είναι μη διαχειρίσιμα με απρόβλεπτες συνέπειες αλλά αποκλειστικά δική τους ευθύνη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν κάνει σαφές σε αρκετές παρεμβάσεις τους ότι η απουσία οποιαδήποτε επεξεργασίας στοιχειώδους μεταναστευτικής πολιτικής από την κυβέρνηση, η συνεχιζόμενη προσπάθεια αποτροπής στη θάλασσα και κακομεταχείρισης στη στεριά δεν λύνει κανένα πρόβλημα, δεν ανακόπτει κανένα μεταναστευτικό ρεύμα, ειδικά όταν οι συρράξεις μαίνονται στις χώρες προέλευσης και στην ουσία το μόνο που καταφέρνουν είναι να παίζουν με ανθρώπινες ζωές.

ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων και

Θεματική Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων

Περισσότερες πληροφορίες:

Στέλιος Κραουνάκης 6949286355, Ελεάννα Ιωαννίδου:6932705289

___________________________________________________________________________

11/03/2014

Νέες κοντόφθαλμες εισπρακτικές πολιτικές

Με αφορμή το νέο χαράτσι που ετοιμάζεται να επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στο λεκανοπέδιο Αττικής, προκειμένου να δηλωθούν οι περιουσίες τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο, η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μάγκυ Δούση, δήλωσε:

«Η κυβέρνηση “κολλημένη” σε κοντόφθαλμες εισπρακτικές πολιτικές επιχειρεί με νέο χαράτσι να νομιμοποιήσει τις κατοικίες των βορείων προαστίων οι οποίες είναι κτισμένες σε δασικές εκτάσεις. Η έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού και κτηματολόγιου και η εθιμοτυπικά νομιμοποιημένη αυθαίρετη δόμηση οδήγησε στην οικοπεδοποίηση χιλιάδων στρεμμάτων στο λεκανοπέδιο Αττικής».

Πληροφορίες: 6937038083

_________________________________________________________________________________

11/3/14

Κρίσιμα ζητήματα στη σκιά αφήνει η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ»

 

Σε διαβούλευση μόλις 4 ημερών έβαλε η κυβέρνηση το Σ/Ν για τη δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ» κάτω από την πίεση της τρόικας, χωρίς μάλιστα να έχει προσπαθήσει να πείσει γύρω από τυχόν οφέλη της κίνησης αυτής στην ανταγωνιστικότητα της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση γύρω από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν μπορεί να αφήνει κρίσιμα ζητήματα στη σκιά.

Το Σύστημα Ηλεκτρισμού είναι ένας τομέας εξαιρετικά πολυδιάστατος και κομβικός, με επιπτώσεις που έχουν να κάνουν από τη δημόσια υγεία και την κλιματική αλλαγή μέχρι την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας. Επομένως, πριν και πέρα από τη συζήτηση για το ιδιοκτησιακό, θα πρέπει πρώτα και κύρια να συζητήσουμε και να πάρουμε απόφαση ως κοινωνία για τη θέση του λιγνίτη στο ενεργειακό μας μέλλον και να μην αφήσουμε την απόφαση αυτή σε ιδιοκτήτες σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και τη διαπλοκή τους με την εξουσία. Ιδίως μας ανησυχεί η παραχώρηση στη «μικρή» ΔΕΗ της άδειας για τη Μελίτη-2, της δεύτερης δηλαδή νέας λιγνιτικής μονάδας που σχεδίαζε να κατασκευάσει η ΔΕΗ και η κατασκευή της οποίας θα είναι καταστροφική, πολύ περισσότερο αν τελικά υλοποιηθεί και η κατασκευή της Πτολεμαϊδας-5. Καταστροφική όχι μόνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία στην περιοχή αλλά και γιατί θα κλειδώσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας σε ένα βρώμικο και όλο και πιο ακριβό μέλλον, υπονομεύοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες για ένα καθαρό, υπεύθυνο και βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο, με καινοτομίες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, χωρίς ορυκτά καύσιμα.

Αντί για εκατέρωθεν δογματισμούς και συνθήματα, χρειαζόμαστε λοιπόν ενημερωμένο δημόσιο διάλογο για τα ουσιώδη και πιο συγκεκριμένα:

* Αναλυτικό ενεργειακό σχεδιασμό ανά καύσιμο/τεχνολογία με εναλλακτικά σενάρια παραδοχών με ορίζοντα το 2050, με επικαιροποιημένους ενδιάμεσους στόχους για το 2020 και το 2030 συμβατούς με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και με βάση επικαιροποιημένα στοιχεία για τα κόστη των ΑΠΕ

* Από μηδενική βάση τεκμηριωμένο διάλογο για την ενεργειακή και οικονομική σκοπιμότητα νέων λιγνιτικών μονάδων, χωρίς προνομιακές χρηματοδοτήσεις

* Δέσμευση όλων των εμπλεκομένων για καμία χαλάρωση του χρονοδιαγράμματος απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων ώστε το 2021 να λειτουργούν μόνο οι Μεγαλόπολη-3&4, Άγιος Δημήτριος-5 και Μελίτη-1.

 

Θεματική Ομάδα για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή των Οικολόγων Πράσινων

Περισσότερες πληροφορίες: Τάσος Κρομμύδας 6945940916

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: