ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ : Δελτία Τύπου 10/03/2014 [ 10:03-10:42-11:13-12:59-13:51-13:58-15:12-15:19-17:51-18:13-18:32-21:27 ]


 

ΣΥΡΙΖΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Βουλευτή Αττικής και υπεύθυνου  Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Να σταματήσουν άμεσα διαθεσιμότητες – απολύσεις. Η χώρα δεν αντέχει άλλο οριζόντιες περικοπές και τυφλές διώξεις. Κυβέρνηση και τρόικα εξωθούν τους νέους μας στη μετανάστευση

Η κυβέρνηση έρμαιο της τρόικας συνεχίζει τον τυφλό ακρωτηριασμό του κράτους. Εισάγει αύριο στη Βουλή το ν/σ που:

–       Υποβαθμίζει τις δημόσιες υπηρεσίες

–       Καταργεί κοινωνικές υποδομές

–       Καταστρέφει επιστημονικά ιδρύματα

–       Απορφανίζει το νησιωτικό μας χώρο από κύριες και καθοριστικές λειτουργίες

–       Βγάζει μαζικά σε υποχρεωτική κινητικότητα – διαθεσιμότητα, με πρόσχημα το διοικητικό εξορθολογισμό

–       Απολύει χιλιάδες συμπατριώτες μας οδηγώντας τους σε φτώχεια και ανεργία

–       Εξωθεί τους προσοντούχους νέους μας στη μετανάστευση.

Η χώρα δεν αντέχει άλλο διχασμό. Οι Έλληνες και Ελληνίδες δεν μπορούν να αντέξουν άλλο τις τυφλές διώξεις. Η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις πρέπει άμεσα να σταματήσουν.

Με τη γενική ανεργία στο 28% και την ανεργία των νέων μας στο 61% η χώρα δεν μπορεί να αντέξει άλλη ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση. Έχει ανάγκη από θέσεις εργασίας. Έχει ανάγκη από συνοχή και σεβασμό στους πολίτες.

Τρόικα και μνημονιακή κυβέρνηση πολιτεύονται ωσάν να έχουν απέναντί τους εχθρούς. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Να σταματήσουμε την απαξίωση και το διασυρμό. Ο περήφανος λαός στις εκλογές του Μαΐου θα στείλει το κατάλληλο ηχηρό και πατριωτικό μήνυμα. Ο εφιάλτης του μνημονίου και της σχεδιασμένης καταστροφής της χώρας σε λίγο θα λάβει τέλος.

10/3/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

_______________________________________________________________________________

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

 

ΘΕΜΑ: Άμεση κατάργηση των προστίμων του Ν. 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας) και του Ν. 4224/2013.

 

Οι συνεχόμενες αλλαγές στο φορολογικό μας σύστημα, οι τροποποιήσεις των μόλις ψηφισθέντων νόμων, οι αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες ερμηνευτικές εγκύκλιοι, οι υπουργικές αποφάσεις που ακόμα εκκρεμούν, ενώ ο Ν.4174/2013 ισχύει από 1.1.2014, έχουν φέρει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά, στους λογιστές – φοροτεχνικούς και στους εφοριακούς. Η πολυπλοκότητα, η προχειρότητα και η ασάφεια των διατάξεων καθιστά αναπόφευκτα τα λάθη και τις παραλείψεις.

Ειδικότερα, τα εξοντωτικά πρόστιμα που εισήχθησαν με το Ν.4174/2013 έχουν μετατοπίσει την ευθύνη της είσπραξης φόρων στους λογιστές, οι οποίοι μαζί με τους πελάτες τους απειλούνται με αστικές, διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Τα ανθρώπινα λάθη δεν συγχωρούνται και η πρόθεση φοροδιαφυγής δεν εξετάζεται. Με το νέο ποινολόγιο καταστρατηγείται η συνταγματικά θεσπισμένη αρχή της αναλογικότητας, κάτι που καθιστά αμφίβολη τη νομιμότητα της εφαρμογής του. Τα τεράστια και άδικα πρόστιμα αντί να συμμορφώσουν, θα λειτουργήσουν ως ένα επιπλέον κίνητρο για φοροδιαφυγή.

Επιπροσθέτως, τα νέα πρόστιμα του άρθρου 7 του Ν.4224/2013 για τα ήδη βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη καθιστούν την επιβάρυνση των πολιτών ακόμα πιο δυσβάσταχτη.

Επειδή οι λογιστές και οι εφοριακοί είναι άνθρωποι και όχι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, επειδή οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν άλλους φόρους πόσο μάλλον αυτά τα πρόστιμα, επειδή καταλύεται κάθε έννοια φορολογικής δικαιοσύνης, με αφορμή το εξώδικο που έστειλαν προς τον Υπουργό Οικονομικών 22 ενώσεις και σύλλογοι λογιστών – φοροτεχνικών από όλη την Ελλάδα

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

 1. 1.      Προτίθεστε να καταργήσετε άμεσα τα άρθρα 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 του Ν.4174/2013 προκειμένου να τα αντικαταστήσετε με πρόστιμα ανάλογα της βαρύτητας και του μεγέθους της παράβασης, καθώς και την παράγραφο 6 του άρθρου 7 και τις παραγράφους 3, 4, 5, 6 του άρθρου 8 του Ν.4224/2013 που ορίζουν τους τόκους και τα πρόστιμα για τα βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη;
 2. 2.      Πιστεύετε ότι με εξοντωτικά πρόστιμα θα παταχθεί η φοροδιαφυγή; Το όφελος της συμμόρφωσης από τα πρόστιμα θα είναι μεγαλύτερο του κόστους που θα υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο από τυχόν κλείσιμο επιχειρήσεων που θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και από την αύξηση του κινήτρου για φοροδιαφυγή των εν λειτουργία επιχειρήσεων;

Ο ερωτών βουλευτής

     Δημήτρης Γελαλής

____________________________________________________________________________________

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

 

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) για τον τραπεζικό τομέα από την ΤτΕ (6.3.2014), με τη διαπίστωση ότι υπάρχει ανάγκη για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών ύψους 6,4 δις, αποτελεί, κατ’ αρχήν, απόδειξη της αποτυχίας της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης, επειδή διαψεύδει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις διάφορες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και τραπεζικών στελεχών,  ότι δεν επρόκειτο να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια.

Ο υπολογισμός των νέων κεφαλαιακών αναγκών έγινε με βάση στοιχεία και μακροοικονομικές προβλέψεις του Ιουνίου 2013, που είναι ήδη ξεπερασμένες (ποσοστό ανεργίας, γεωπολιτική και οικονομική αστάθεια στις περιοχές δραστηριοποίησης θυγατρικών των τραπεζών κ.α.

Ο προσδιορισμός των αναγκαίων κεφαλαίων σε κάθε τράπεζα είναι αντικείμενο πολιτικής συνδιαλλαγής μεταξύ Διοικήσεων των Τραπεζών, Τράπεζας της Ελλάδος και ΕΚΤ για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία των τραπεζών, να μην αμφισβητηθεί η αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης και με την προϋπόθεση να υπάρχει σχέδιο κάλυψης των νέων αναγκών.

Οι προηγούμενες ανακοινώσεις μας για το θέμα των ανακεφαλαιοποιήσεων επαληθεύτηκαν, αλλά το θέατρο με τις υποτιθέμενες κόντρες μεταξύ κυβέρνησης, ΤτΕ, ΔΝΤ για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, ήταν έξω και από τις πιο ευφάνταστες προβλέψεις μας.

Οι διοικήσεις των τραπεζών έσπευσαν περιχαρείς να ανακοινώσουν σχέδια ΑΜΚ ή έκδοσης ομολόγων με αποκλειστικό στόχο την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής τους.   Άλλωστε, όλο αυτό το διάστημα, επιδίδονται αποκλειστικά και μόνο στη σύνταξη σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών τους, αντί  να  προγραμματίζουν ενέργειες και προσπάθειες για την χρηματοδότηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, ή για την επιστροφή του κόστους της ανακεφαλαιοποίησης στο Ελληνικό Δημόσιο.

 

Υπενθυμίζεται ότι πάντα οι  τραπεζίτες ζητούσαν από το Δημόσιο να σώσει τις τράπεζές τους, χωρίς όμως να παραιτηθούν από τις Διοικήσεις. Στη σημερινή προεκλογική περίοδο, με τα στημένα παιχνίδια για ΑΜΚ και για εκδόσεις ομολόγων με προαποφασισμένο επιτυχές αποτέλεσμα, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους συνεταίρους των Κυβερνητικών κομμάτων, φροντίζουν να συμμετέχουν στο επανα-στήσιμο του success story του κ. Σαμαρά, με αποκλειστικό στόχο την υφαρπαγή της ψήφου των Ελλήνων, αδιαφορώντας αν δημιουργήσουν για μια ακόμη φορά συνθήκες δουλείας και ομηρίας του Ελληνικού λαού για ένα πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Όμως το success story είναι παραπλανητικό και διαψεύδεται από μια τελείως στεγνή αγορά.  Οι τράπεζες δεν παρέχουν την απαραίτητη ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, δεν εφαρμόζουν προγράμματα ρύθμισης προσαρμοσμένα στις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών, δεν διανοούνται να διαγράψουν τις δυσβάστακτες οφειλές των ευπαθών και εξαθλιωμένων δανειοληπτών και ας δημοσιεύουν ισολογισμούς με κέρδη και κεφαλαιακή υπερπάρκεια.

 

Οι μικροεπαγγελματίες και οι περισσότερες επιχειρήσεις, έχουν γευτεί το success story, αντιμετωπίζοντας από τη μια την έλλειψη οποιασδήποτε πολιτικής για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων  και από την άλλη την απειλή των ληξιπρόθεσμων χρεών, και την αδυναμία εξασφάλισης ρευστότητας για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.

 

Οι δανειολήπτες πιεζόμενοι από τη σκληρή πραγματικότητα αντιμετωπίζουν την αναλγησία των τραπεζών με την απειλή των πλειστηριασμών να παίρνει διαστάσεις και να βυθίζει τους αδυνάτους σε κατάθλιψη, ενώ από την άλλη πλευρά, τα χαράτσια και οι κατασχέσεις για οποιαδήποτε χρέη αποτελούν μια τρομακτική πραγματικότητα. Οι πολίτες αυτοί δεν συμμετέχουν στο success story, που τους σερβίρει η Κυβέρνηση…

Η μόνη λύση είναι η ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα θέσει άμεσα υπό δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο τις τράπεζες, που χρησιμοποιούν δημόσιο χρήμα και θα εφαρμόσει μια πολιτική βασισμένη στην ανάπτυξη και όχι στη συνέχιση της λιτότητας.

 

10/3/2014

TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

_______________________________________________________________________________

Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα,

μεεκπροσώπουςτου American Jewish Committee

με επικεφαλής τον DavidHarris

Την Τετάρτη, 5 Μαρτίου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους του American Jewish Committee, με επικεφαλής  τον εκτελεστικό Διευθυντή της David Harris, καθώς και με εκπροσώπους του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Βενιαμίν Αλμπάλας και Βίκτωρ Ελιέζερ.

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας Ισραήλ, καθώς και το ανησυχητικό φαινόμενο της ανόδου του ναζισμού και του αντισημιτισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.

10/5/2014

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

_____________________________________________________________________________

Σχόλιο Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ

για την 48ωρη απεργία των φαρμακοποιών.

Ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των φαρμακείων που ήταν ήδη αυξημένος μειώνεται συνεχώς λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και των μέτρων που έχουν επιβληθεί, η μνημονιακή συγκυβέρνηση με τις ευλογίες της τρόικας προωθεί την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου τους, την άρση κάθε κριτηρίου πληθυσμιακού και χωροταξικού για την λειτουργία φαρμακείου, ενώ θέτουν σε αμφισβήτηση και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς επιτρέποντας το άνοιγμα φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς.

Η υλοποίηση των μέτρων αυτών μαζί με την απαίτηση για πώληση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων από τα super market και η απελευθέρωση της τιμής τους, θα οδηγήσουν σε νέες αυξήσεις στα φάρμακα, θα βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών αφού δεν υπάρχουν ασφαλή φάρμακα, θα πλήξουν την επιστήμη του φαρμακοποιού και θα συρρικνώσουν τα φαρμακεία υπέρ των μεγάλων αλυσίδων.

Οι αντικοινωνικές πολιτικές της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στον τομέα της υγείας, επιβαρύνουν για μια ακόμα φορά τους πολίτες και  πλήττουν το ελληνικό φαρμακείο της γειτονιάς υπέρ των μεγάλων συμφερόντων.

Όσο η ανάλγητη κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών με όρους αγοράς, τόσο πιο επικίνδυνη καθίσταται για την κοινωνία. Όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε!

10/3/2014

Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ

_______________________________________________________________________________

Αθήνα, 10 Μαρτίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ Υπουργούς

 • Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής
 • Εξωτερικών
 • Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: «Η Ελληνική Προεδρία κερκόπορτα για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων  στις χώρες της Ε.Ε.»

 

Μετά από τέσσερα χρόνια εκκρεμότητας σχετικής απόφασης και ύστερα από σχετική εισήγηση της νεοφιλελεύθερης Κομισιόν, άνοιξε η ελληνική κυβέρνηση, ως προεδρεύουσα στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, το ζήτημα των ρυθμίσεων που αφορούν την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ).

Συγκεκριμένα ήδη βρίσκεται σε συζήτηση στο Συμβούλιο της ΕΕ το σχέδιο κανονισμού, με το οποίο τροποποιείται η Οδηγία 18/2001/ΕΚ και  αφορά τη δυνατότητα που παρέχεται στα κράτη μέλη να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια ΓΤΟ στην επικράτειά τους.

Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι οι πολυεθνικές εταιρείες πιέζουν και φαίνεται ότι είναι αυτές  που καθορίζουν την πολιτική της Ε.Ε.  Αντί της αυστηροποίησης του πλαισίου στην κατεύθυνση απαγόρευσης καλλιέργειας Γ.Τ.Ο. στην Ευρώπη συζητείται η τροπολογία/Ελληνική Πρόταση που, αν δεν υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις, θα διευκολύνει την εξάπλωση καλλιέργειάς τους.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα δηλώνοντας ότι η κάθε χώρα θα είναι πλέον ελεύθερη να αποφασίζει ποιοι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί θα επιτρέπεται να καλλιεργούνται στο έδαφός της. Ένας τέτοιος ισχυρισμός είναι αστείος.  Και αυτό, διότι:

α) αν αρχίσουν ή/και γενικευθούν τέτοιες καλλιέργειες σε κοινοτικές χώρες, θα είναι πρακτικά αδύνατον να εμποδιστεί η εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων τους σε χώρες που δεν επιθυμούν την κατανάλωση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, είτε ως ζωοτροφές είτε ως τμήματα του περιεχομένου τροφίμων για τους ανθρώπους.

β) η συγκεκριμένη πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης φαίνεται να λειτουργεί ευνοϊκά προς τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων και όχι προστατευτικά προς τις χώρες μέλη αλλά και το σύνολο της ΕΕ.

γ) υπήρξαν ήδη αντιδράσεις από κράτη-μέλη στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος που διεξήχθη στις 3/4/2014 που απαίτησαν αλλαγές και άμεσες τροποποιήσεις στην Ελληνική Πρόταση προκειμένου να ενισχύονται τα κράτη-μέλη και όχι οι εταιρείες μεταλλαγμένων.

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί επίσης και η στάση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Βενιζέλου ο οποίος δεν συνυπέγραψε την επιστολή 12 Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών με την οποία καλείται ο Επίτροπος Υγείας να αποσύρει την πρόταση της Κομισιόν για έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507. Στην επιστολή τονίζονταν οι νομικές, πολιτικές και επιστημονικές ανησυχίες για την έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην Ευρώπη. Τη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών καυτηρίασαν όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 1. 1.            Γιατί ο Έλληνας υπουργός ΠΕΚΑ επέλεξε να προωθήσει τη συγκεκριμένη τροποποίηση; Πώς κρίνει τις αντιδράσεις που υπήρχαν από κράτη μέλη τα οποία απαιτούσαν αυστηρές ρυθμίσεις απέναντι στην καλλιέργεια Γ.Τ.Ο.; Σκοπεύει να τροποποιήσει την Ελληνική Πρόταση και με ποιο τρόπο ώστε να υπηρετεί και να βρίσκεται σε αρμονία με τη βούληση των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών που είναι ενάντια στους Γ.Τ.Ο.;
 2. 2.           Γιατί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δε συνυπέγραψε την επιστολή των 12 Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών; Θα αναλάβει πρωτοβουλίες, στα πλαίσια και της προεδρίας της Ε.Ε., για την απόρριψη της καλλιέργειας του μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην Ευρώπη;
 3. 3.           Δεδομένου ότι οι υπό συζήτηση ρυθμίσεις αφορούν άμεσα την αγροτική παραγωγή καθώς και την ποιότητα των τροφίμων ποιά είναι η τοποθέτηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τόσο για τον υπό συζήτηση κανονισμό και την τροποποίηση της Οδηγίας 18/2001/ΕΚ όσο και για το θέμα της έγκρισης του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

 

Πετράκος Αθανάσιος

 

 

Αποστόλου Ευάγγελος

 

 

Αγαθοπούλου Ειρήνη

 

 

Αλεξόπουλος Απόστολος

 

 

Αιχάν Καρά Γιουσούφ

 

 

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

 

 

Γαϊτάνη Ιωάννα

 

 

Γάκης Δημήτρης

 

 

Γελαλής Δημήτρης

 

 

Δερμιτζάκης Κώστας

 

 

Διακάκη Μαρία

 

 

Διώτη Ηρώ

 

 

Δούρου Ρένα

 

 

Δρίτσας Θοδωρής

 

 

Ζαχαριάς Κώστας

 

 

Ιγγλέζη Κατερίνα

 

 

Καλογερή Αγνή

 

 

Κανελλοπούλου Μαρία

 

 

Καφαντάρη Χαρά

 

 

Κοδέλας Δημήτρης

 

 

Κριτσωτάκης Μιχάλης

 

 

Κυριακάκης Βασίλης

 

 

Μιχαλάκης Νίκος

 

 

Ουζουνίδου Ευγενία

 

 

Παναγούλης Στάθης

 

 

Σακοράφα Σοφία

 

 

Σταμπουλή Αφροδίτη

 

 

Τρανταφύλλου Μαρία

 

 

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

 

 

Χατζηλάμπρου Βασίλης

______________________________________________________________________________

Σημεία συνέντευξης του Πάνου Σκουρλέτη, 

Εκπροσώπου Τύπου ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ,

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Πρώτη Γραμμή

(Λυριτζής –Οικονόμου)

 

 

 

–       Για τις διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς

Αν μιλάμε για αυτές τις συγκεκριμένες δυνάμεις που μαζεύτηκαν χθες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας – που είναι σχήμα οξύμωρο το ειρήνης και φιλίας με δυνάμεις που ανά βδομάδα τρώγονται μεταξύ τους, η ανάγκη τους κάνει να ξαναβρίσκονται – τότε νομίζω ότι όλος αυτός ο χώρος έχει χάσει προ πολλού την πολιτική του διακριτότητα.  Ουσιαστικά, αυτός ο χώρος που αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερά έχει δορυφοροποιηθεί απέναντι στη ΝΔ.

Αυτό είναι λογική εξέλιξη γιατί θεωρώ ότι προ πολλού το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είχαν σχέσεις προγραμματικής συμπληρωματικότητας. Κατ’ ουσίαν, το ΠΑΣΟΚ είχε μετεξελιχθεί σε μια σοσιαλφιλελεύθερη δύναμη. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Συμβαίνει με το μεγαλύτερο κομμάτι της σοσιαλδημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτά πληρώνει συνολικά η σοσιαλδημοκρατία. Αυτή τη μετεξέλιξη, τη μετατόπισή της. Και βλέπετε ότι προσπαθούν να πειστούν ότι διαθέτουν διακριτό στίγμα, που δεν το έχουν όμως.

Βεβαίως, αυτό που φάνηκε και από τα ερωτήματά σας είναι το εξής. Ότι έστω και μικρό δεκανίκι η κεντροαριστερά ή το σημερινό ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι σαπίζει και αυτό έχει τις επιπτώσεις του στη βιωσιμότητα της κυβέρνησης. Αυτό είναι που τρομάζει και τον κ. Σαμαρά, διότι καλώς ή κακώς στηρίζεται και εκεί.

Η δική μας πολιτική περί συμμαχιών όπως γνωρίζεται αναφέρεται σε ένα πολιτικό τόξο δυνάμεων από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά μέχρι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που με έναν φερέγγυο, δημόσιο τρόπο αποστασιοποιούνται  από τις νεοφιλελεύθερες και τις μνημονιακές πολιτικές.

Και σας το λέω ξεκάθαρα και δια παντός ότι εμείς δεν είμαστε κεντροαριστερά. Είμαστε η αριστερά της εποχής μας με καινούργια χαρακτηριστικά, νέα δυναμική, που είναι δημιούργημα και αυτής της κοσμογονικής αλλαγής που συντελείται. Και έχει κατορθώσει να διευρύνει την απεύθυνση της ιστορικής αριστεράς, κοινωνικές δυνάμεις που εκφράζονταν από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και άλλους μεσαίους χώρους συναντώνται σήμερα στο έδαφος της δικής μας προγραμματικής πρότασης. Αλλά η πολιτική συμμαχιών στο πολιτικό επίπεδο είναι κάτι άλλο και οι συμμαχίες πρέπει να είναι φερέγγυες.

–       Για τη συμμαχία με τη ΔΗΜΑΡ

Είχα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ. Εκείνο το οποίο είχα πει ήταν το εξής. Αντικειμενικά έχει δημιουργηθεί ένας πολιτικός διπολισμός με κεντρικό θέμα αν θα ακολουθήσουμε το δρόμο των κυριάρχων στρατηγικών επιλογών που έχουν φανεί τα όριά τους και είναι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, οι ακραίες αντικοινωνικές πολιτικές λιτότητας ή θα αναζητήσουμε ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Σ’ αυτό καλείται πια ο καθένας να απαντήσει. Εμείς έχουμε πάρει θέση. Άρα, το ερώτημα που βλέπω ότι δεν μπορεί να απαντήσει η ΔΗΜΑΡ κάποια στιγμή θα πρέπει να το κάνει.

–       Ό,τι και να γίνει στις ευρωεκλογές εκεί θα είναι η κα Μέρκελ, εκεί θα είναι και οι άλλοι ηγέτες, ο ίδιος θα είναι ο συσχετισμός των δυνάμεων. Ό,τι και να γίνει.. Κι εσείς να πάτε καλά, η αριστερά καλύτερα, οι σοσιαλδημοκράτες να πάνε καλά και πάει λέγοντας.. αυτός θα είναι ο συσχετισμός. Οι κυβερνήσεις δεν θα αλλάξουν. Επομένως χρειάζεται από τη δική σας πλευρά ο ρεαλισμός που λένε πολλοί, ότι εντάξει, δεν μας αρέσει…

Κατ΄ αρχήν μιλάμε για ευρωεκλογές. Άρα μιλάμε για ταυτόχρονες εκλογές σε όλη την Ευρώπη. Άρα λοιπόν οι συσχετισμοί μας αφορούν, μας ενδιαφέρουν ως μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Μπορεί την επομένη να είναι ίδιες οι κυβερνήσεις, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία το να δείτε την αριστερά, όπως όλα δείχνουν, να διπλασιάζει τις δυνάμεις της. Είναι δηλαδή μια πολιτική διεργασία η οποία έχει ξεκινήσει και η οποία θα ενταθεί, κατά τη γνώμη μου, όταν βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Το πολιτικό ντόμινο των  κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών που θα υπάρξει στον ευρωπαϊκό χώρο –κρατήστε το αυτό- αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να το προβλέψουμε.

–       Επειδή θα κερδίσει σε μια χώρα μια άλλη δύναμη;,.

Δεν θα είναι μόνο σε μια χώρα. Διότι μίλησα και για τα αποτελέσματα και στις άλλες χώρες. Όταν ξαφνικά λοιπόν δείτε, ξαναλέω, να αποτυπώνονται νέοι πολιτικοί συσχετισμοί θα είναι μια …. παρακαταθήκη..

–       Επειδή υπήρξε και άλλη μια χώρα η οποία είχε άλλη κυβέρνηση και θα έλεγα και πιο … σχηματικά αριστερή από εσάς, η Κύπρος. Είδατε πώς την αντιμετώπισαν…

Με ποιο πρόγραμμα;… Και ο Χριστόφιας διαπραγματεύτηκε την τραγωδία της Κύπρου;  Το να τα βάζουμε όλα στο μίξερ και να βάζουμε όλα στο ίδιο καλάθι είναι σαν κι αυτό που κάνει ο Θεοδωράκης με το Ποτάμι..

–       Αυτό είναι;…

Αυτό είναι.. Τώρα αλλάζουμε θέμα.. Την προηγούμενη βδομάδα  παρομοίωσα αυτή την προσπάθεια ακριβώς σαν τον καταναλωτή που μπαίνει στο σούπερ μάρκετ και βάζει προϊόντα που έχουν διαφημιστεί το τελευταίο διάστημα. Βέβαια μπορεί να βάλεις από μέλι Μάνης, μέχρι σαρδέλες Καλλονής. Αυτά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

–       Ανησυχείτε…

Ήμουνα σίγουρος ότι ο κ. Οικονόμου θα έλεγε αυτό. Εάν δεν έλεγα τίποτα, θα λέγατε αμήχανος ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην εμφάνιση…

–       Αντιδράτε με έναν τρόπο που είναι φοβικός..

Τώρα που κάνω μια πολιτική τοποθέτηση μου λέτε ότι φοβάστε. Σας λέω λοιπόν ότι ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Αλλά κάποια στιγμή, πολιτική κάνουμε, πρέπει να μην κρυβόμαστε και να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Αλλά, κοιτάξτε. Εδώ υπάρχουν κάποια ερωτήματα, τα οποία δεν μπορεί κανείς να τα αποφύγει. Το πρώτο ερώτημα είναι –το οποίο δεν απαντάει η κυβέρνηση- απέτυχε ή δεν απέτυχε αυτό το μνημόνιο; Θα πάμε στις ευρωεκλογές, θα πάμε σε μια νέα διαπραγμάτευση χωρίς να έχει απαντήσει ο κ. Σαμαράς σ΄ αυτό;

–       Πέτυχε, λέει, αφού έχουμε πλεόνασμα;….

Να το πει λοιπόν. Να βγει και να πει στον ελληνικό λαό ότι επειδή πέτυχε αυτό το πρόγραμμα, εμείς θα το συνεχίσουμε. Να το πει λοιπόν. Δεν το λέει όμως διότι γνωρίζει πως δεν είναι έτσι.  Αξίζει η Ελλάδα μιας διαφορετικής αντιμετώπισης και μαζί και οι ευρωπαϊκοί λαοί; Αυτά είναι τα θέματα;…

Κοιτάξτε τι απάντησε έμμεσα ο κ. Πλεύρης σ’ αυτό. Ποιος είναι ο άλλος δρόμος; Δεν υπάρχει. Γιατί είναι οπαδοί του μονόδρομου. Είναι δογματικά προσανατολισμένοι ότι αυτή είναι η μοναδική πολιτική. Δηλαδή η πολιτική που οδηγεί στα λουκέτα, που αυξάνει την ανεργία, που οδηγεί τον κόσμο στην κατάθλιψη, κάποιους στην αυτοκτονία. Αυτό μας λένε.

Υπάρχει λοιπόν άλλος δρόμος. Ο άλλος δρόμος είναι επί θύραις και ο λαός θα του δώσει την ευκαιρία να εφαρμοστεί.

10/03/2014       ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

___________________________________________________________________________________

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δημ. Παπαδημούλη

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» (Κ.Βαξεβάνης)

 

Αυτό που συμβαίνει στο χώρο που αυτοπροσδιορίζεται ως «Κεντροαριστερά» είναι συρρίκνωση και πολυδιάσπαση, την ώρα που όλοι μιλούν για την ανάγκη ενότητας. Αυτό οφείλεται στο ότι έχουν επιλέξει να λειτουργούν ως υποστήριγμα της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής του Μνημονίου και ως υποπόδιο της ΝΔ του Σαμαρά που έχει στραφεί πολύ πιο δεξιά από την ίδρυσή της από τον Κων/νο Καραμανλή. Δεν είναι δυνατόν να συγκροτήσει, να ανασυνθέσει και να ενώσει κάποιος την Κεντροαριστερά όντας εχθρικός προς την Αριστερά και άκρως μνημονιακός και υποστηρικτικός προς τη ΝΔ, που είναι υπερδεξιά. Και κάπως έτσι «πιάνει δάκο» η «Ελιά», δημιουργεί ο καθένας το δικό του τρίτο πόλο, άλλον η ΔΗΜ.ΑΡ, άλλον ο Βενιζέλος κ.ο.κ.

Το «Ποτάμι» συμπαρασέρνει τα συντρίμμια των γκρεμισμένων γεφυριών

Επειδή οι «γέφυρες» ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, τους «58», τη ΔΗΜΑΡ και άλλες κινήσεις της Κεντροαριστεράς δεν απέδωσαν και γκρεμίστηκαν, τώρα το «Ποτάμι» συμπαρασέρνει τα συντρίμμια των γκρεμισμένων γεφυριών. Ακόμη και από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι το πρόβλημα δεν το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, το έχει κυρίως το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. Το παράδοξο δε είναι ότι η έντονη υποστήριξη στο κόμμα του Θεοδωράκη, που τη βλέπει κανείς σε όλα τα ΜΜΕ, απειλεί την ίδια την κυβερνητική σταθερότητα, γιατί επιταχύνει τη συρρίκνωση των συμμάχων της ΝΔ στην κυβέρνηση, και του σημερινών και του χθεσινών.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη δουλειά του, δεν έχει κανένα λόγο να απειλείται από το «Ποτάμι»

Για μας, η εξέλιξη αυτή μεγαλώνει τις προκλήσεις και τις ευθύνες που βαραίνουν τους ώμους μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να γίνει ο πρωταγωνιστής και ο πόλος μιας ευρύτατης συσπείρωσης που θα ανατρέψει το ταχύτερο δυνατό τη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη δουλειά του και βελτιώνεται διαρκώς, δεν έχει κανένα λόγο να απειλείται από το «Ποτάμι». Εύχομαι για μια ακόμη φορά στον κ. Θεοδωράκη «καλή επιτυχία». Αξίζει να σημειώσει κανείς ωστόσο ότι οι ίδιοι που έδιναν πριν λίγο καιρό 15% στην «Ελιά», δίνουν τώρα 5-6% στο «Ποτάμι», «ξεραίνοντας» την «Ελιά». Ελπίζουμε πάντα ότι υπάρχει κόσμος που καταλαβαίνει περισσότερα από όσα νομίζουν ορισμένοι ισχυροί μιντιάρχες…

Ας μας πουν κάποια στιγμή τι γίνεται με τα δικά τους οικονομικά

Σαν την τροπολογία για την αλλοίωση της νομοθεσίας περί Πόθεν Έσχες, είχαμε πριν από λίγο καιρό και μια ακόμη δήθεν βουλευτική τροπολογία που απάλλαξε από κάθε διερεύνηση ποινικής ευθύνης τους τραπεζίτες που έδωσαν θαλασσοδάνεια σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Και τώρα που βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ να έχει μετατραπεί σε «συνιστώσα» της «Ελιάς» -είδαμε όλοι το σχετικό λογότυπο- χτυπάμε την καμπάνα να μη γίνει με τα θαλασσοδάνεια ό,τι έγινε με κάποιες ποδοσφαιρικές ΠΑΕ, τα χρέη των οποίων φορτώθηκαν στους Έλληνες φορολογούμενους. Ας μας πουν κάποια στιγμή τι γίνεται με τα δικά τους οικονομικά, εκείνοι που κατεβαίνουν στις εκλογές με βασικό επιχείρημα το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών της χώρας. Παρόλα αυτά, μπορούμε να πετυχαίνουμε μικρές καθημερινές νίκες, προετοιμάζοντας τη μεγάλη, που θα είναι ταυτόχρονα και ήττα της σημερινής πολιτικής, μέσα από το δρόμο των εκλογών.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ           10/03/2014

___________________________________________________________________________________

 

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

και υποψηφίου για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Αλέξη Τσίπρα, στο Δουβλίνο

Δηλώσεις

Σε όποια χώρα της Ευρώπης πάτησε το πόδι της η τρόικα γέννησε κοινωνική δυστυχία, φτώχεια, ανεργία, μαζική μετανάστευση των νέων ανθρώπων. Σε όλες αυτές τις χώρες, τώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν οι κυβερνήσεις, που εφήρμοσαν αυτή την πολιτική και προσέφεραν τόσο πόνο στους πολίτες τους, την ψεύτικη εικόνα ότι η τρόικα πέτυχε. Την ψεύτικη εικόνα ότι το μνημόνιο της λιτότητας, τα μνημόνια της λιτότητας ήταν η λύση. Οι λαοί, όμως, δεν θα τους πιστέψουν, διότι έζησαν και ζουν μια τραγωδία. Έζησαν και ζουν την κοινωνική δυστυχία της λιτότητας. Έχουν μια σημαντική ευκαιρία. Στις ευρωεκλογές να καταψηφίσουν τις πολιτικές και τα κόμματα που έφεραν την τρόικα και εφαρμόζουν τα μνημόνια.

Στις 25 Μάη το δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε με την τρόικα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, στην Κύπρο, αλλά ενδεχομένως και σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης που στην πραγματικότητα η λιτότητα είναι κοινό project για όλη την Ευρώπη ή αν θα τους στείλουμε από εκεί που ήρθαν. Αν θα τους γυρίσουμε πίσω. Αν θα διεκδικήσουμε να ζήσουμε χωρίς τις δικές τους συνταγές της αποτυχίας, αν θα οικοδομήσουμε μια νέα Ευρώπη, την Ευρώπη των λαών.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 10/03/2014

________________________________________________________________________________

Πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και υποψηφίου για την Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλέξη Τσίπρα, στο Δουβλίνο (11/3)

Τρίτη 11 Μαρτίου:

 

–       10:00 Συνάντηση στο Κοινοβούλιο με την ηγεσία του Sinn Fein και τον πρόεδρό του, Gerry Adams

–       11: 30 Συνάντηση με τους ηγέτες των Εργατικών Συνδικάτων Mandate, Unite, ICTU

–       13:00 Συνάντηση με την Ελληνική Κοινότητα Ιρλανδίας

Το Γραφείο Τύπου

10/03/2014

____________________________________________________________________________

Το λινκ για τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα από το Δουβλίνο

ftp://195.170.7.100/Dilosh%20A.Tsipra%20sto%20Douvlino.mp4

______________________________________________________________________________

_

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και υποψηφίου για την Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλέξη Τσίπρα, στην εκδήλωση “Η Αριστερή εναλλακτική για την Ευρώπη”, στο Δουβλίνο

 

 

Dear friends,

Dear fellow participants,

 

Thank you for the honor of inviting me to your conference.

Let me congratulate you on its success.

Because in a single day, you made it possible to deconstruct the so-called success story that, with great effort, the conservatives in Europe have tried to build at the conference of the European People’s Party, which was concluded only last Friday, here in Dublin.

The conference that selected Mr. Jean-Claude Juncker as the Party’s candidate for the Presidency of the European Commission.

 

It is a candidacy that personifies austerity.

It is the choice of Angela Merkel, Enda Kenny, and the Greek prime minister, Mr. Samaras.

 

So, it took you only one day only to deconstruct the success story of the neo-liberal consensus.

A story which, since last December, has been seeking, in your own country, in Ireland, its posthumous fame.

 

In a country with a public debt as a percentage of the GDP at 64% in 2009.

That is, already high compared to 25% in 2007.

And came out of it at twice that figure.

125% of GDP in 2013.

What a marvelous success story, indeed!

 

True.

Banks were rescued at the price of a memorandum that dismantled the country’s social fabric and doubled the public debt.

 

Dear friends,

 

That succession of the two conferences.

The conference of the European People’s Party.

That is, the conference for the Europe of austerity and fear.

And your own.

The conference for the Europe of hope and change.

 

It is a succession of alternative choices.

And the final dilemma at the polls, in May.

Is either them or the peoples.

 

Because, for the first time next May, the vote of every citizen, anywhere in Europe, counts as never before!

 

It is a vote with power and dynamics.

It can and should change the course of Europe.

 

Today, that neo-liberalism and the German hegemony have led Europe to a strategic impasse.

Today, that it has been proved on the ground that the policy of “internal devaluation” has failed.

 

Today, that social cohesion is under threat.

And not only cohesion, but democracy as well.

Today, that the very future of the European Union is under threat.

It is imperative, as never before, that the peoples of Europe put an end to this recipe of failure.

To a recipe that divides and destroys the Continent.

And it divides it, not only in terms of a surplus North and a deficit South.

But also through a new ‘wall of money’ between the creditors and the debtors.

A wall of money, which produces societies of the two thirds.

With one third acting as if there were no crisis.

And is getting richer from the crisis.

At the expense of the two thirds, pushed into poverty and social exclusion.

The two thirds of the lower classes and of the former middle class.

 

That’s the reality made by austerity and memoranda.

The same reality and prospect which we will all judge on election day, in May.

 

This time peoples’ votes can change the balance of political forces.

And, by the shifting it to the left, a green light could be lit in Europe for solidarity and Democracy.

A green light for the Europe of the Left .

And the red light for Mrs. Merkel’s Europe of today.

 

Such a change in the balance of forces would also determine the political direction of the solution to the crisis.

Because the crisis is far from over.

It is still under way, recycled by the neo-liberal policies. And so long as it is recycled, the process of European integration is undermined  and the Euro-zone itself is threatened.

Because the policies of ‘internal devaluation’ are not the solution to the crisis.

They ARE the crisis.

 

That’s why we need to get over with those policies right now!

And the European elections are the great opportunity for the peoples to send a very clear message of austerity rejection.

And clear answers to the dilemmas of the ballot box.

 

Which are, then, those dilemmas, that the European citizens will be asked to respond to, in May?

 

First dilemma:

Have the memoranda failed or not, throughout Europe?

Are the memoranda of austerity really ‘success stories’ for Greece, Ireland, and the other countries?

Or is it the case that they have brought back economic stagnation and social misery to Europe?

 

Second dilemma:

How are we going to get out of the crisis?

By repeating the same mistake of the failed recipe: ‘austerity, and each country on its own’?

Or with solidarity and growth?

In the footsteps of the 1953 London Debt Conference, which cancelled 60% of German debt.

 

Third dilemma:

What kind of Europe do we want?

That of Mrs Merkel or the one of the Left?

Mrs. Merkel’s Europe, which is not working?

A Europe of austerity and poverty?

 

Or the Europe of the Left?

 

The Europe of employment, of human rights, of solidarity and democracy?

 

Dear friends,

 

The answer that each of us will give to those three dilemmas at the ballot box.

Our own answer in May, will shape our own life and our children’s lives, tomorrow and in the years to come.

 

In May we will vote for our life.

Based on the experiences of our lives so far.

 

But of course, I am not here to talk about your lives.

I am today among you as a citizen of a country which is under a memorandum.

And is addressing citizens who know very well the meaning of that word.

 

And, in that sense, as one of you, I ask myself:

Is todays Ireland a ‘success story’?

Or is it just a «dead cat’s bounce», as the Economist described it last December?

 

Just the other day.

Your fellow countryman.

The U2’s Bono, addressing the European People’s Party conference, said: «Troika screwed up the Irish, but we made it».

 

He said only half the truth.

The other half is that the ones who made it are the European banks.

And the global bondholders.

 

Let’s see how exactly our two countries made it.

How is it today, three years later, the original problem, which the memorandum was supposed to resolve in Ireland.

 • Mortgage debt is far worse than it was three years ago. One in five home loans, worth 25 billion Euros, are falling behind. Most of them for more than three months.  At the same time, the ratio of household debt to their disposable income still is 197%.
 • As I mentioned earlier, public debt as a percentage of the GDP was almost double in 2013 relative to 2009—at 125%.
 • The public deficit as a percentage of the GDP was 7,2% in 2013. The European Commission forecasts it at 4,3% in 2015. It will have, in other words, violated the deadline of the Council for correction, in the context of the excessive deficit procedure.
 • The Irish economy has shrunk by 9% compared to 2009.
 • Its growth prospects are far worse than before the memorandum. The IMF anticipates only a 2% annual GDP increase till 2018.
 • And even worse, the memorandum has cut  Ireland’s best crop. By forcing to emigration over three hundred thousand people between 2010 and 2013. Of them, about 40% were young, from 15 to 24. It has in other words deprived Ireland of about 14% of its labor force. Unemployment was kept at all times below 20% only through emigration.

 

Let’s see how exactly the troika made it in Greece.

 • According to data of the European Commission, poverty in Greece is today out of control: 34,6% of the population is threatened by poverty and social exclusion. This percentage has increased by 5 percentage points during 2008-2012. It is the fourth highest percentage in the European Union. After Romania, Bulgaria, and Latvia.
 • The rate of the working poor is 15%.
 • Six out of ten citizens fail to visit their doctor because they can’t afford it.
 • Three million people out of a total of eleven million have no health insurance.
 • 40% of the population saves on food in order to be able to buy medicine.
 • According to the Workers Confederation Institute of Labor annual report for 2013, at the end of that year, unemployment had reached the level of 1961. That is, around 30%. It is expected to reach 31,5% in 2014.
 • The life standard of the citizens has got worse by at least 50% compared to 2008, as a result of the salary and pension cuts, but also due to excessive taxation.
 • Domestic demand has fallen by 31,3% since 2009, and in 2013 it went actually back to the 1999 level.
 • In the four years of its implementation, the memorandum has sunk the Greek economy into a deep recession. Overall, Greece has lost over 25% of its  pre-crisis national income.
 •  The memorandum has raised the public debt of my country to an unprecedented and unsustainable level. It has now reached the level of 176%.

 

That is what we have accomplished thanks to the memoranda!

Both the Irish and the Greeks.

 

Dear friends,

It is for all those reasons that we share a common interest in working together and in succeeding:

 1. The retroactive and direct recapitalization of the Irish and the Greek banks by the European Stability Mechanism. Despite the objections of Mr Scheuble and Mr Rechling. So that the respective amounts be exempted from the two countries’ public debts.
 2. The realization of SYRIZA’s proposal for a European Debt Conference. The debt crisis is a crisis of the Euro-zone as a whole.  It is European in nature. It is not the sum total of national debt crises.

The management of the Eurozone debt crisis has transformed, in Ireland for example, a private debt crisis into a public debt problem.

At the European Debt Conference, which we are proposing, we should reach an agreement on the operation of the European Central Bank, as a lender of last resort, will also be on the table.

We should give priority to the write-off of a significant portion of the nominal value of the most over-indebted member-states in the Euro-zone.

Ae well as to the introduction of a ‘growth clause’ for the re-payment, of the remaining debt.

That proposal is not a trick for Europe’s North to pay for the South.

It is an effort for the Euro-zone to get out of the crisis definitely and collectively.

So that to get rid of recession and stagnation.

 

If we don’t do that, then debt would prevent Europe’s   balanced growth.

It would also be a permanent systemic risk.

A window of market speculation.

 

Dear friends,

 

The fact that there is no success story, as a serious and credible political argument, regarding Ireland is not something that, only I, happen to maintain.

And it is not either something concluded only by this conference.

It has been re-confirmed by the official report of the European Parliament on the role of the troika in the memorandum countries.

By the two co-rapporteurs.

 

That’s why there is no doubt that troika has no place in Europe.

They are actually leading Europe to division and polarisation.

 

They dissolve social cohesion.

They shrink our democracy

They spread the humanitarian crisis.

They are a point of shame for European civilization.

 

 

 

Dear friends,

In the May elections, the citizens will decide about Europe and their lives, choosing among three alternative poles:

 

The first one is that of neo-liberal no alternative.

At the head is Mrs Merkel.

However, in the race for the presidency of the Commission, she is represented by Mr Juncker and Mr Schulz, at the same time.

They are the ones, who were eager to support and  practically enforce the disastrous policy of ‘internal devaluation’ in Europe.

The doctrine of austerity, everywhere and always.

 

Of course, now that we are in a pre-election period, some of them pretend that they know nothing about the crime.

 

Let Mr Shultz answer directly then.

In Greece, he supports and is also supported by PASOK—the party that bears the fundamental political responsibility for the memoranda.

And, for the reason, it has found itself barely alive today.

Supported only by a 3-4% of the electorate.

Far away from the 44% in the parliamentary elections of 2009.

 

Is, Mr Schulz, this policy right?

The policy of ‘internal devaluation’.

That is, of labor deregulation, of privatizations and fiscal austerity.

The policy which PASOK enforces, by participating in the Samaras coalition government.

Or is it wrong, and must be immediately abandoned?

 

The second pole is that of the extreme and populist right and neo-Nazism.

These are the orphan’s of Ms Merkels austerity.

They pretend to be against the memoranda and against the political system.

They make use of a populist political discourse.

They hide themselves behind the people’s anger, against corruption, against injustice, poverty, and austerity.

They hide their own hatred against the ‘Other.

The left-winger, the heterodox, the Roma, the homosexual.

 

But, just because they are hiding and pretending, they are more dangerous.

Their political plan is simple and simplistic: returning to the Europe of national antagonisms and confrontations.

Going back, even further than the deep darkness of neo-liberalism.

Going back to the blood of Nazism.

 

However, the peoples of Europe, thanks to their collective memory, will never allow the return of fascism in the European continent.

Fascists and Nazis will be isolated.

 

The third pole is our own.

The anti austerity pole of the European Left.

The pole of Democracy.

 

European Left is the only democratic alternative to neo-liberalism.

We do not want to dissolve Europe—we want to unite and change Europe.

Because the Left can, should be and already is, in Ireland, Greece and elsewhere, a political force to govern, and believe me, that’s very good for the people.

 

We are the only choice for the democratic, ecological, and social re-foundation of Europe.

 

These are the strategic goals, which shape our four great political priorities:

 1. The democratic re-organization of the European Union.

Because Europe will not be either social or ecological if it is not democratic.

Democracy in Europe is in retreat.

And the European Union will either be democratic or will not exist..

we should extend the scope of public intervention and popular participation in European policy making.

We should restore the fiscal role of national parliaments. That has been deprived of /by the so-called ‘European semester’.

There is no such thing as national sovereignty, without popular sovereignty.

Without democracy and the empowerment of its direct and representative institutions.

 

 1. The ending of austerity and the crisis, with growth for Europe.

That means: immediate end to austerity  and coordinated reflation of the European economies.

A European New Deal for the balanced and sustainable growth, is necessary.

So that to create new, steady and decently paying jobs. Funding research and innovation, technology and infrastructure.

 

We need to revise the European financial framework to facilitate growth.

By giving to the European Central Bank the role of a genuine central bank.

Making it lender of last resort for member-states and not only for banks.

By introducing a European Glass-Stegall act, to separate commercial and investment banking activities and risks.

 

 1. The gradual ecological transformation of the production process.

By guaranteeing first of all the full implementation of the European ‘acquis’ on the environment.

That would enable us to confront the ecological crisis that the troika has added to the financial crisis.

And also to narrow the sustainability gap between the European north and south.

 

 1. The reform of the European legal framework on immigration.

This for us means that, among other things, review of the spirit, as well as the letter of the so-called ‘Dublin II regulation’.

That would make it possible to tackle the question of the asylum seekers.

and, in a broader context, the question of immigration as a European human rights issue.

With proportional distribution of burdens among the countries of Europe.

Through solidarity, and not through suppression, that produces humanitarian tragedies in the Mediterranean.

 

Dear friends,

 

It’s been two months since we began, all together, this fascinating but also difficult journey of hope and change.

 

Because the candidacy of the European Left for the presidency of the European Commission can only have this meaning:

To change our lives, by changing Europe.

 

We are carrying in our luggage the peoples struggles, in our countries, all over Europe, for a better life.

Thousands of working people, intellectuals and ordinary men and women, have sacrificed their lives in those struggles.

For a Europe of peace and democracy.

For a Europe of labor and culture.

 

We create the future by changing the present.

Because never before in its post-war history, has Europe sunk so deep in the darkness.

 

We don’t want this Europe.

This is the Europe we are going to change.

 

When they draft memoranda, we redraft the future.

When they sow fear, we give new flesh to hope.

 

Dear friends,

 

Allow me to save for the end of my speech tonight, a favorite quote, of a great American politician of Irish descent.

Robert Kennedy.

A quote from a great Irish writer and socialist.

George Bernard Shaw:

 

“You see things, and you say ‘‘Why?”

But I dream things that never were, and I say “Why not?”

 

Thank you very much for your attention.

 

Το Γραφείο Τύπου

10/03/2014

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: