ΡΕΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ


Ρένος‘ Γράφει η Κουκουλᾶ ‘Αργυρῶ

’Σημασία δεν έχει αν το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο.

Σημασία δεν έχει ούτε καν αν υπάρχει ποτήρι.

Σημασία έχει μόνο πόσο διψασμένος είσαι’’

Τον Ρένο επεδίωξα να τον γνωρίσω ”αυτοπροσώπως”  το 1996, όπως έχω κατά διαστήματα επιδιώξει να γνωρίσω από κοντά πολλούς αξιόλογους ανθρώπους,  πού ο ήχος κι ο απόηχος της αξίας τους έφτασε  ἀπό στόμα σε στόμα κι ως τ΄αφτιά μου.

Πρωτοάκουσα, για τον Ρένο ,φοιτήτρια ακόμα, στα τέλη τοῦ 70, ἀπό τον ὀδοντίατρο πού πήγαινα ! Μου διάβαζε  γραφτά του ενώ περιμέναμε κι οι δυο να με πιάσει η ένεση.Τις περισσότερες φορές όμως ,τον έπιανε ο οίστρος  στην ανάγνωση και θυμόταν να πιάσει τον τροχό  όταν, ήδη,  είχε παρέλθει η επίδραση της αναισθησίας. Συνέχιζε να μου διαβάζει  μέχρι  να έρθει -΄όσες φορές δέν είχε έρθει -ο επόμενος πελάτης κι ανανεώναμε το δικό μου ραντεβού για άλλη μέρα διότι δέν γινόταν να μου κάνει δυο απανωτές ενέσεις.

Αυτή η δουλειά γινότανε περίπου  μισό χρόνο. Πηγαινοερχόμουνα από το Κέντρο της Αθήνας στο Μοσχάτο για να σφραγίσω 2-3 δόντια και να μου  διαβάσει ο οδοντίατρος,  κοντά 2 βιβλία του Ρένου πού μελετούσε εκείνον τον καιρό. Στο τέλος έλεγα κι εγώ  πως αντί για οδοντιατρείο πήγαινα  στον ”φιλολογικό όμιλο Παρνασσοῦ” προκειμένου να φτιάσω τα δόντια μου.

imagesΚαθιέρωσα δε  πώς ΄΄όταν πρωτοάκουσα κείμενα τού Ρένου Αποστολίδη είχα μείνει  με το στόμα ανοικτό για περίπου ένα 6μηνο” ! Αργότερα, που το είπα και στον  ίδιο  είχε κάνει το σχόλιο ”αυτό μην το λες παραέξω διότι είναι διφορούμενο κι ίσως σου δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα”!

Ο Ρένος, πέρα ἀπ΄ὅλα τ’ άλλα ἤ  ακριβώς για ὅλ΄αὐτά  τα άλλα που διέθετε,  ήταν πέρα- για- πέρα κι αὐτό πού λέμε ”ὡραῖος τῦπος” .Πολύ ωραίος τύπος ,μάλιστα! Καταπληκτική αίσθηση χιούμορ πού την  ισορροπούσε εντελώς πρωτότυπα κι ἀφοπλιστικά  μεταξύ  ακραίας πρόκλησης και  φυσικότατης απλότητας. Είχε μονίμως ενσωματωμένο  σ΄ ό,τι σκεφτόταν να πει, έναν Ἀριστοφάνη κι έναν Σουρή.

Το 1999 ξεκινήσαμε μια αρκετά μεγάλη ομάδα κυρίως γυναικών να πηγαίνομε σπίτι του  για να μας κάνει μαθήματά πάνω στον Ηράκλειτο βάσει των σημειώσεων τού Diels . Ξεκινώντας,  πάντα,  μας ἀποκαλούσε ”μάγισσες΄΄ και ποτέ δεν καταλάβαμε αν μας δούλευε, πόσο μας δούλευε, αν τόλεγε για να ακούσει σχόλια ή επιφωνήματα και  ν΄αρπάξει ευκαιρία ή να γελάσει  ή απλώς ἀν τ΄ἀρεσε μόνο η λέξη  και  θα την έλεγε έτσι κι αλλιώς  στην εκκίνηση ενός μαθήματος , ανεξαρτήτως ”μαθητιώσας νεολαίας”! Όταν ξεθαρέψαμε κι αρχίσαμε τις  ερωτήσεις και τούς ”νεοελληνικούς στοχασμούς” το μάθημα μεταπηδούσε στιγμιαία σε κωμωδία ελληνικού κινηματογράφου, με τον Ρένο να βρυχάται ΄΄Ηράκλειτο  σας αναλύω κι όχι τού Κουτρούλη τον γάμο”.

renos_monogrammaΔεν σκεφτήκαμε να  μαγνητοφωνήσομε εκείνα τα μαθήματα ενηλίκων με τις εκπληκτικές παραδόσεις του Ρένου αλλά και τις  μοναδικές του ατάκες. Κάποιες ήταν τόσο έτοιμα ανέκδοτα πού τις κράτησα ως σημειώσεις και η πατίνα τοῦ χρόνου αποδεικνύει πώς καλά έκανα:

”-κύριε Ρένο να προσθέσω κάτι?

”-άντε να δούμε.Γιατί εσύ όσες φορές έχεις ζητήσει να προσθέσεις τελικά πάντα αφαιρείσαι και αφαιρείς κι αυτά πού έχω πει κι εγώ ”

-”Ρένο μου, ξέρεις τι πιστεύω ἐγώ?

-”δέν μ΄ἐνδιαφέρει Μαρία μου διότι δέν κάνομε θρησκευτικά τώρα”

-‘’κ.Ρένο,μα κι ο Αριστοτέλης,λέει ὅτι….’’

-΄΄Καλά κάνει και λέει ὅ,τι θέλει ο Αριστοτέλης.Αμα γίνεις κι εσύ  Αριστοτέλης να λές ό,τι θέλεις.Για την ώρα δεν είσαι’’

‘’- Μετά τον  Ηράκλειτο θα κάνωμε και Ευριπίδη;’’

‘’-Ὄχι, διότι δεν υπάρχει λόγος να χάσω κι εγώ  την ώρα μου ασχολούμενος με γυναικεία θέματα όπως εκείνος’’.

Είπαμε: ..και πολύ ωραίος τύπος ! Με  ενσωματωμένο Αριστοφάνη και Σουρή  !  Απαξάπαντος!

Υπήρχαν κι οι εμφανίσεις του  στην τηλεόραση εκείνη την εποχή.Πέρναμε την επομένη τηλέφωνα, του  λέγαμε,συγχαίραμε,προτείναμε  για την άλλη φορά, μεταφέραμε σχόλια γνωστών,καμαρώναμε και καμαρώνομε και σήμερα πού τις ξανακούμε στο  youtube εκείνες τίς εκπομπές με τις δυναμιτικές αναλύσεις του. Ζωηρές δηλώσεις εφ΄όλης της ύλης.Πολιτικοί  ανασκολωπισμοί ήθελε δεν ήθελε το τηλεοπτικό κατεστημένο διότι η ρητορική ετοιμότητα του Ρένου ανέβαζε τις ακροαματικότητες.Δεινός χειριστής της ελληνικής νοηματικής.Μάλλον , ο δεινότερος  πού γνώρισε η ελληνική τηλεθέαση. Ήταν  θέλανε δέν θέλανε η προσωποποίηση τῆς γλώσσας που κόκαλα δέν είχε και κόκαλα τσάκιζε, χωρίς περιστροφές, απνευστί.Διανοούμενος του τουφεκιού  κι όχι της πάρλας. Στόν ἐμφύλιο ἀρνήθηκε ,στρατιώτης  του εθνικού στρατού ών, νά ρίξει έστω καί μία τουφεκιά εναντίον των ”αντιπάλων” του έθνους.Απείθεια πλήρης κι εντελώςπροσωπική. ‘’Η γραφίδα κι η οβίδα είναι από το ἴδιο μέταλο’’ ἐλεγε ο Μέγας Ναπολέων κι ο Ρένος Αποστολίδης έδωσε μια πλήρη εφαρμογή επ΄αυτού : Προτίμησε νά τόν καταγράψει τον  εμφύλιο με ενάργεια,  τήν ώρα που συνέβαινε  κι είναι το  ντοκουμέντο-λάφυρο  εκείνης της εποχής ,για να πιστέψωμε τι συνέβη , η ”Πυραμίδα 67”.

Το  ταραγμένο,με παρόμοιους με σήμερα όρους, 1964 είχε μπει στη Βουλή επί κεφαλής διαδηλωτών. Στην λεγόμενη ‘’μεταπολίτευσι’’ το  ”Καραμανλής ἤ τανκς θα υπερασπιζόταν  στα κανάλια; Όχι βέβαια! Διανοούμενος του τουφεκιού  κι όχι της πάρλας , ήταν ως το τέλος κι από την αρχή.Τήν κριτική πού δημοσίως παρέθεσε στα  αρχείο Καραμανλή , έκανε πολλούς να ξανασκεφτοῦν τον τεχνιτό όρο  ΄΄εθνάρχης’’     που του απεδόθη.

Όταν το Μάρτιο του 2004 πήγα στην κηδεία του  σκεφτόμουνα ότι τελικά ο Μάρτης θα θυμίζει κυριότατα-πού έλεγε  κι ο ίδιος- Ρένο  μιας και γεννήθηκε 2 Μαρτίου  και πέθανε 10 Μαρτίου στα 80 του. Μετά  την  μη χριστιανική ταφή του -κατά παραγγελία του έγινε σεβαστή η  απέχθειά του στα παπαδαριά και δεν ακολουθήθηκε ουδεμία νεκρώσιμος ακολουθία-  έγραψα στο ημερολόγιό μου ”τα γραφτά κι οι αναμνήσεις θα μείνουν και θα βοηθούν, οι βλάκες όμως δέν θα ξαναβρούν εύκολα τέτοιο δυνατό Προσκρούστη να τρέμουν”!

Συμπληρώθηκε μια δεκαετία από τότε και τα γεγονότα εξελίχθηκαν τόσο ραγδαία με επίκεντρο τα θέματα που κουβεντιάζαμε όλη η παρέα με τις ”μάγισσες΄΄ και τον Ρένο ή με τον Ρένο στο τηλέφωνο, πού αν δεν υπήρχαν   τόσο τα κείμενά του όσο κι οι μαγνητοφωνημένες τηλεοπτικές εκπομπές του ανεβασμένες στο youtube  δύσκολα θα ξεχώριζα, κι εγώ,   κατά πού τραβάνε σήμερα προς Ελλάδα.

Και όπως τα τελευταία 4 χρόνια παραμένει μόνιμη σκιά το ” ντου”  στη Βουλή, από τήν πλευρά των πολιτών,  δεν μπορώ να μην μπω στον πειρασμό να σκεφτώ αν θα ξανάμπαινε στο Κοινοβούλιο, κι αυτήν την φορά τι θάκανε; Στά 90 του  θα πίστευε ότι δικαιούται να ξαναμπεί  στην Βουλή  αυτός ο σταθερά υπέρμαχος  της αυτοδιάθεσης του προσώπου, που δύσκολα χαριζότανε και στον ίδιο τον διάολό του;

Κι όπως πλησιάζουν πάλι εκλογές κι οι έλληνες βομβαρδίζονται με τις νέες ‘’επιλογές’’ οι  διαπιστώσεις του ἐπαληθεύονται και γίνονται  ἀδήρητες παραινέσεις :

”’ Η γνώμη σας κι η ψήφος σας, σας γυρεύεται γιά να επενδυθούν οι αυθαιρεσίες αυτών που θα σας κυβερνήσουν αύριο. Καί τις επενδύετε, δυστυχώς , Ε σ ε ί ς !
Εσείς στήνετε τις μάσκες τους. Τις οποἰες ,κατόπιν, τις παίρνετε για πρόσωπά τους.
Αυτός που ρήξατε κι αυτός που ανεβάσατε είναι ίδιοι.
Αυτό που ρήξατε κι αυτό που ανεβάσατε είναι το ίδιο. Β λ ά κ ε ς !
Γιατί η βάση φταίει για τους πολιτικούς της΄΄

Ο Ρένος ,για πολλούς που τον γνώριζαν έχει αρχίσει να παίρνει  περίπου μυθώδεις διαστάσεις, όπως κάθε άνθρωπος που εγκαίρως και πλήρως  σ΄εξοπλίζει με πράγματα που τελικά χρειάζεσαι, για να νοιώσεις τον εαυτό σου δικό σου  , όταν, όπως σήμερα,  όλοι κι όλα προσπαθούν να στον καταργήσουν.Τα κείμενά του κι οι δηλώσεις του  αποπνέουν  μια εκπληκτική διαύγεια για το πόσο σημαντική είναι ”η κίνηση εντός των τειχών” του εαυτού μας. Όμως κακά τα ψέμματα : Οι βλάκες, οι ‘’ημιαγράμματοι’’ ,όπως τους έλεγε,  που σήμερα ξεσαλώνουν περίπου ανενόχλητοι ,με την υποστήριξη των οπαδών τους, θα είχαν καταπιεί την γλώσσα τους κι ίσως κάποιοι να είχαν βγάλει και τον σκασμό, ειδικώς  στον χώρο της Παιδείας , ἀν ο Ρένος ζούσε ακόμα.

Αλλά   σαν σήμερα πέθανε.

_________________________

*για πλήρη αναφορά στο  βιογραφικό , τις τηλεοπτικές του εκπομπές  και  το  έργο του υπάρχει η ιστοσελίδα  www.renosapostolidis.gr

και για πλήρη ενημέρωση  των τηλεοπτικων του εμφανίσεων  στο youtube  :Ρένος Αποστολίδης

.

olympia

Advertisements
Αναρτήθηκε στις ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Leave a Comment »

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: