Η δομή του τραπεζικού συστήματος δεν υπηρετεί την παραγωγική ανασυκρότηση της χώρας


Μελέτης Η. Μελετόπουλος Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης

Μελέτης Η. Μελετόπουλος
Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών
Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης

 Παλαιότερα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είχε κάποια λογική και κάποιον εσωτερικό καταμερισμό εργασίας, σε συνάρτηση με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Βασικός κορμός ήταν η Εθνική Τράπεζα, που λειτουργούσε ως ο βασικός συσσωρευτής της αποταμίευσης και διανομέας της πίστωσης. Ήταν παρούσα και στις πιό απομακρυσμένες περιοχές, εκεί που οι άλλες τράπεζες δεν μπορούσαν να πάνε, και συνεργαζόταν στενά με την εκάστοτε κυβέρνηση, συμβάλλοντας καθοριστικά στην οικονομική ισορροπία και στην ανάπτυξη. Ταυτόχρονα προσέφερε κοινωνικό έργο, συντηρούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας, ο δε οικοδομικός συνεταιρισμός των υπαλλήλων της οικοδόμησε το 1934 μία ολόκληρη πόλη (την Φιλοθέη), και μάλιστα πρότυπη. Δεν είναι τυχαίο που οι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας την αποκαλούσαν «η μάνα μας». Από τις τάξεις των στελεχών της Εθνικής Τράπεζας προήλθαν υπουργοί και πρωθυπουργοί, τεχνοκράτες με την πραγματική σημασία του όρου, που μετέφεραν στο πελατειακό-παλαιοκομματικό πολιτικό σύστημα μία ορθολογική και δημοσιονομικά υπεύθυνη αντίληψη.

    Η Αγροτική Τράπεζα λειτουργούσε ως αρωγός των αγροτικών στρωμάτων του πληθυσμού, έδινε υψηλά επιτόκια και προσέφερε χαμηλότοκα δάνεια στους αγρότες.
    Η ΕΤΒΑ ιδρύθηκε γιά να χρηματοδοτήσει την βιομηχανία αλλά και γενικώτερα την επιχειρηματική δραστηριότητα, και υπήρξε βασικός μοχλός της μεταπολεμικής ανάπτυξης.
    Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ήταν ο «κουμπαράς» των μικρομεσαίων στρωμάτων, που λειτουργούσε με την (αποτελεσματικώτατη όπως αποδείχθηκε) λογική του «φασούλι το φασούλι».
    Αυτές και όλες οι υπόλοιπες τράπεζες, ιδιωτικές και δημόσιες, που ο χώρος δεν επιτρέπει την ολοκληρωμένη παρουσίασή τους, διευθύνονταν από ανθρώπους με τρία χαρακτηριστικά: α. ηθική ακεραιότητα, β. αίσθημα εθνικής ευθύνης, δηλαδή επίγνωση του γεγονότος ότι ήταν συντελεστές της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και όχι τοκογλύφοι, γ. επιστημονική και τεχνοκρατική επάρκεια. Προσωπικότητες όπως ο καθηγητής Ανδρέας Ανδρεάδης, ο μέγας τραπεζίτης Ιωάννης Δροσόπουλος, ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Άγγελος Αγγελόπουλος, ο καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης, και πολλοί ακόμη, που διετέλεσαν διοικητές μεγάλων κρατικών και ιδιωτικών τραπεζών,  ήταν κορυφαίοι διανοούμενοι, ικανοί και έντιμοι, δίδαξαν ήθος και διαμόρφωσαν γενεές τραπεζικών στελεχών.
    Κατά την Μεταπολίτευση, εποχή ολικής αποδόμησης και αποσύνθεσης της ελληνικής κοινωνίας, όλο αυτό το (επιτυχημένο) θεσμικό πλαίσιο σαρώθηκε. Οι τράπεζες εκφυλίστηκαν σε παραρτήματα των κομματικών σκοπιμοτήτων, διάφορα ιδρύματα ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια μετά την όξινη βροχή της διαφθοράς γιά να λειτουργήσουν ως «πλυντήρια» και «χορηγοί επικοινωνίας», η Εθνική Τράπεζα ιδιωτικοποιήθηκε ως μη όφειλε…, διότι είχε τεράστια ισχύ και αποθεματικό (και πραγματοποίησε τερατώδη επένδυση στην ήδη καταρρέουσα Τουρκία, γιά την τύχη της οποίας όλοι σιωπούν σήμερα). Η Αγροτική συγχωνεύθηκε αφήνοντας ορφανό τον αγροτικό πληθυσμό, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έγινε πεδίον δόξης λαμπρόν φαύλων ευνοουμένων διαφόρων πρωθυπουργίσκων, ενώ σε όλο το τραπεζικό σύστημα κυριάρχησε η στυγνή τοκογλυφική λογική, η εξαφάνιση κάθε αναπτυξιακής λογικής και κάθε αισθήματος ευθύνης.
    Ως αποτέλεσμα, κατέπλευσαν ξένες τράπεζες τις οποίες φυσικά κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει ότι ενδιαφέρονται μόνον γιά το στενό οικονομικό τους συμφέρον, αφού εμείς μόνοι μας διαλύσαμε το βασικό εργαλείο άσκησης εθνικής δημοσιονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, που είναι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
    Όλες οι εξαγγελίες των διαφόρων κομμάτων περί ανάπτυξης δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα αν δεν μας εξηγήσουν με σαφήνεια τι θα κάνουν γιά να ανασυγκροτήσουν το κατεστραμμένο τραπεζικό σύστημα και βεβαίως σε ποιούς σε ανθρώπους θα αναθέσουν το μέγα αυτό έργο.
Advertisements
Αναρτήθηκε στις ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Leave a Comment »

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: