ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ : Δελτία Τύπου 05/03/2014 [ 12:33-12:51-13:07-13:59-16:25-17:51-19:27]


ΣΥΡΙΖΑΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Μ. ΓΛΕΖΟΥ ΣΤΟΝ REALFM (N. Χατζηνικολάου)

–       Πάμε να καλημερίσουμε τον τόσο σημαντικό αυτόν Έλληνα που, πέρα από ιδεολογικές και πολιτικές τοποθετήσεις, παραδεχόμαστε όλοι ότι στο εθνικό ζήτημα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων έχει καταφέρει να αποτελεί τη φωνή της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Είναι ο μόνος που έχει υψώσει τόσο βροντερή φωνή για το θέμα αυτό. Κύριε Μανώλη Γλέζο καλή σας ημέρα…

Καλημέρα.. Αν μου επιτραπεί μια διόρθωση, μαζί με μένα 365 άνθρωποι που αποτελούμε το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα αγωνιζόμαστε τώρα αρκετά χρόνια από κοινού, όλοι μαζί…

–       Σύμφωνοι. Εγώ ομιλώ για ισχυρή πολιτική φωνή.. Τώρα θέλω να μου πείτε τι προβλέψεις κάνετε, αν πιστεύετε ότι θα θέσει η ελληνική πλευρά το αίτημα, την απαίτηση επιστροφής του δανείου και  των πολεμικών επανορθώσεων στον Γερμανό Πρόεδρο που επισκέπτεται  τη χώρα αυτές τις μέρες και τι προέκυψε από τη συνάντησή σας με τον Υπουργό Εξωτερικών, με τον κ. Βενιζέλο.

Όσον αφορά το πρώτο θέμα, δεν είναι δική μου αξίωση. Πιστεύω ότι είναι αξίωση ολόκληρου του ελληνικού λαού ότι δεν μπορεί  και δεν είναι επιτρεπτό να έχει καταβάλει τις επανορθώσεις που καταλόγισε η Επιτροπή των Παρισίων το 1946 να τις έχει καταβάλει η Γερμανία σε όλες τις χώρες εκτός από την Ελλάδα. Είναι μια αδικία που είναι ανεπίτρεπτο να γίνεται σε βάρος της χώρας μας. Γι αυτό έχει ισχυρά όπλα στα χέρια της η κυβέρνηση να το απαιτήσει.

Ως παράδειγμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εξής. Οι δύο χώρες που εισήλθαν στην Ελλάδα πίσω από τον γερμανικό στρατό, η Ιταλία και η Βουλγαρία, και που δεν θα έβλεπαν πρόσωπο Ελλάδας αν δεν έμπαινε μέσα ο γερμανικός στρατός, εξεπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους, τις επανορθώσεις δηλαδή απέναντι στην Ελλάδα που καταλόγισε η διασυμμαχική Επιτροπή.  Και η Γερμανία η ίδια, εννοώ οι κυβερνήσεις της Γερμανίας αυτοεξαιρούνται. Γιατί; Αυτό το ερώτημα μπορεί κάποιος να βρεθεί να μου απαντήσει; Ότι.. η Γερμανία να πει… Γερμανός δηλαδή, Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, η κυβέρνηση,  πρωθυπουργός,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί εξαιρέθηκε η Ελλάδα.

Και όσον αφορά το αναγκαστικό δάνειο είναι πασίγνωστο ότι εξόφλησε τις άλλες δύο χώρες εκτός από την Ελλάδα. Πάλι εξαίρεση της Ελλάδας.

–       Ο Βενιζέλος τι σας είπε σήμερα; Θα θέσει το θέμα;

Ας μου επιτραπεί.. επειδή ακόμα δεν έχει εκδώσει ακόμα το ανακοινωθέν που είπαμε ότι θα εκδοθεί από την πλευρά του Υπουργείου Εξωτερικών.. Το αναμένουμε και συμφωνώ σ΄ αυτό το ανακοινωθέν που θα εκδώσει το Υπουργείο Εξωτερικών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

–       Ο Γερμανός Πρόεδρος δίνει μια συνέντευξη σήμερα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ομιλεί μόνο περί ηθικού χρέους της Γερμανίας..

Αυτά δεν στέκουν αν σκεφτούμε τα προηγούμενα που είπα. Τι θα πει ηθικό χρέος; Και γιατί να νιώθουν ηθικό χρέος μονάχα απέναντί μας; Το  ηθικό χρέος απέναντι σε άλλες χώρες μεταφράστηκε έμπρακτα με το να δώσουν αυτά που κατελόγισαν οι άλλοι. Δεν το καταλόγισα εγώ. Δεν το καταλογίσατε εσείς οι δημοσιογράφοι. Είναι καταλογισμένο, είναι καταγραμμένο. Δεν χωράει καμία αμφισβήτηση. Ούτε το αναγκαστικό δάνειο.. Μιλάνε μερικοί για το ύψος του. Το θέμα είναι υπάρχει αναγκαστικό δάνειο ή δεν υπάρχει; Το ύψος θα το βρούμε.

–       Τι πιστεύετε; Θα το θέσει ο κ. Παπούλιας το θέμα;…

Εγώ πιστεύω ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα το θέσει. Το περιμένω. Και πιστεύω ότι θα τεθεί και από την πλευρά της κυβέρνησης

Και μια τελευταία φράση. Να δώσω συγχαρητήρια στο ραδιόφωνό σας διότι προβάλει το θέμα… και θα παρακαλούσα κάθε μέρα να λέτε για το τεράστιο θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. … Για τους θησαυρούς τους αρχαιολογικούς και τα έργα τέχνης που άρπαξαν από την Ελλάδα τι δικαιολογία μπορούν να προβάλουν; Γιατί δεν τα έχουν δώσει ως τώρα στην Ελλάδα;

5/3/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

_______________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Δελτίο  Τύπου

 Απάντηση Κομισιόν σε Νίκο Χουντή για τα πανευρωπαϊκά stress-tests και την κεφαλαιακή επάρκεια ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών.

Τη στιγμή που εκφράζονται διαφωνίες, μεταξύ Τράπεζας της Ελλάδας και Τρόικας, σχετικά με το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών και ο Έλληνας Διοικητής της ΤτΕ μεταβαίνει στη Φρανκφούρτη για την τακτική σύνοδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απάντηση της Κομισιόν και του Επιτρόπου Μπαρνιέ, δίνεται σήμερα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή. Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής σε ερώτησή του, έθετε το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών, και ζητούσε απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

Νίκος Χουντής:

«Γιατί επιλέχτηκε από την τρόικα η επιβολή κεφαλαιακής επάρκειας στις ελληνικές τράπεζες στο ύψος του 9%, αντί για το ευρωπαϊκό όριο του 8%; Σε ποιες χώρες της ΕΕ επιβάλετε από τις ρυθμιστικές αρχές όριο κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 8% και για ποιες τράπεζες;»

Επίτροπος Μπαρνιέ:

«Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013, οι αρμόδιες εθνικές αρχές απαιτούσαν από τις ελληνικές τράπεζες να διατηρούν τον δείκτη βασικού κεφαλαίου κατηγορίας 1 τουλάχιστον στο 9% λόγω του αυξημένου επιπέδου κινδύνου της οικονομίας που πλήττεται από την κρίση του κρατικού χρέους και την παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Μια παρόμοια απαίτηση εισήχθη και σε άλλες χώρες στις οποίες εφαρμόζονται προγράμματα προσαρμογής[1]. Πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες τεχνικές μελέτες προειδοποιούν κατά της άμεσης σύγκρισης των συνολικών στοιχείων για τους δείκτες κεφαλαίου που αναφέρονται από τον κύριο βουλευτή στην ερώτησή του. Ο δείκτης βασικού κεφαλαίου κατηγορίας 1 ύψους 9% και ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 ύψους 8% που θα χρησιμοποιηθούν στους ελέγχους ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) και στις δοκιμές αντοχής σε ακραίες καταστάσεις (stress test) υπολογίζονται σε διαφορετική βάση. Το κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 ύψους 8% είναι αυστηρότερος ορισμός από αυτόν (βασικό κεφάλαιο κατηγορίας 1) που χρησιμοποιείται για τις ελληνικές τράπεζες. Επομένως, είναι δυνατό, σε απόλυτη αξία, το ποσό των κεφαλαίων που προκύπτει από τα μέσα κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1, 8%, να είναι υψηλότερο από τα μέσα βασικού κεφαλαίου της κατηγορίας 1, 9%. Μετά την έναρξη ισχύος του νέου νομοθετικού πλαισίου (ΚΚΑ/ΟΚΑ) την 1η Ιανουαρίου 2014, τα μέσα κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 θα είναι πλέον η κοινή μέθοδος που θα χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της κεφαλαιακής θέσης των ευρωπαϊκών τραπεζών».

Νίκος Χουντής:

«Οι έρευνες που θα διεξάγουν οι Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και η EKT θα γίνουν με τα ίδια κριτήρια για όλα τα κράτη μέλη ή θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις;»

Επίτροπος Μπαρνιέ:

«Την 1η Φεβρουαρίου 2014, η ΕΚΤ δημοσίευσε ένα σημείωμα σχετικά με τη συνολική αξιολόγηση. Η ΕΚΤ δηλώνει ότι ‘θα συνεργαστεί στενά με την ΕΑΤ, και θα εφαρμόσει τη μέθοδο και τις παραμέτρους που έχουν συμφωνηθεί και εξαγγελθεί από αυτή την αρχή’»

Νίκος Χουντής:

«Διαθέτει στοιχεία για το ύψος της κεφαλαιακής επάρκειας των μη-συστημικών γερμανικών τραπεζών, οι οποίες έχουν εξαιρεθεί από την εποπτική ομπρέλα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, της Τραπεζικής Ένωσης;»

Ξανά στο απυρόβλητο αφήνονται οι γερμανικές μη-συστημικές τράπεζες, που μπορεί να είναι μεγαλύτερες ακόμα και από τις μεγαλύτερες ελληνικές συστημικές, εκθέτωντας σε κινδύνους για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Απαντάει συγκεκριμένα ο Επίτροπος Μπρανιέ:

«Η Επιτροπή δεν διαθέτει αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των μεμονωμένων γερμανικών τραπεζών. Σχετικά με την αναφορά του κυρίου βουλευτή, οι ανασκοπήσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Bundesbank περιλαμβάνουν στοιχεία σχετικά με τους μέσους δείκτες κεφαλαίου των γερμανικών τραπεζών».

Νίκος Χουντής:

«Όσον αφορά τη διάσταση απόψεων που έχουν εκφραστεί σε θεσμούς της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο αποτίμησης των κρατικών ομολόγων, έχει υπάρξει τελική απόφαση για τον τρόπο αξιολόγησή τους; Εάν ναι, ποιος είναι αυτός;»

Επίτροπος Μπαρνιέ

«Στις 31 Ιανουαρίου 2014, η ΕΑΤ δημοσίευσε τα κύρια χαρακτηριστικά των δοκιμών αντοχής σε ακραίες καταστάσεις σε όλη την ΕΕ. Η παράγραφος 32 περιγράφει τον τρόπο αντιμετώπισης της έκθεσης σε δημόσιο χρέος».

Η παράγραφος 32 της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, σχετικά με τη διενέργεια των πανευρωπαϊκών stress-tests, έχει ως εξής:

“Η χρήση των φίλτρων προληπτικής εποπτείας για την έκθεση σε κρατικά ομόλογα, βρίσκεται υπό τη διακριτική ευχέρεια των αρμόδιων εθνικών αρχών, όπως προβλέπεται και από την Οδηγία για τις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις (CRR/CRD IV). Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε και οι επιπτώσεις της για τα αποτελέσματα των stress-tests, θα δημοσιοποιηθούν. Η παραπάνω έκθεση θα καλύπτεται, σύμφωνα με την τρέχουσα λογιστική αντιμετώπιση στο πλαίσιο του τμήματος του πιστωτικού κινδύνου (amortized cost approach) ή/και στην ενότητα κινδύνου αγοράς (mark-to-market approach).”

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-014460/2013

προς την Επιτροπή

Άρθρο 117 του Κανονισμού

Nikolaos Chountis (GUE/NGL)

Θέμα: Κεφαλαιακή Επάρκεια Τραπεζών

Σε πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών (CEPS) διαπιστώνεται ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των ευρωπαϊκών τραπεζών παρουσιάζει μεγάλη διαφοροποίηση ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και του ευρωπαϊκού Νότου. Πιο συγκεκριμένα, η κεφαλαιακή επάρκεια πολλών τραπεζών χωρών όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Γερμανία και το Βέλγιο είναι πολύ χαμηλή, κατώτερη του 6%. Αντίθετη είναι η εικόνα σε τραπεζικά ιδρύματα χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου, κατά μέσον όρο, η κεφαλαιακή επάρκεια βρίσκεται, περίπου στο 10,5%. Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής υποχρεώνει τις ελληνικές τράπεζες να έχουν Δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (core-tier 1) στο 9% για όλη την περίοδο από το 2012-2014, μια ρύθμιση που αξιολογείται περίπου σε 2 δις ευρώ. Ωστόσο, στα μελλοντικά stress-tests που θα διοργανώσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), καθώς επίσης και στα Asset-Quality-Review, που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ορίζεται στο ύψος του 8%. Με δεδομένο ότι αυτή η άνιση μεταχείριση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου στην Ελλάδα αναδιαρθρώθηκαν όλες οι τράπεζες, μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και εκκαθαρίσεων, έχει οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες σε αυξημένες υποχρεώσεις κεφαλαιακής εξασφάλισης, ερωτάται η Επιτροπή:

1.    Γιατί επιλέχτηκε από την τρόικα η επιβολή κεφαλαιακής επάρκειας στις ελληνικές τράπεζες στο ύψος του 9%, αντί για το ευρωπαϊκό όριο του 8%; Σε ποιες χώρες της ΕΕ επιβάλετε από τις ρυθμιστικές αρχές όριο κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 8% και για ποιες τράπεζες;

2.    Οι έρευνες που θα διεξάγουν οι ΕΑΤ και η EKT θα γίνουν με τα ίδια κριτήρια για όλα τα κράτη μέλη ή θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις;

3.    Διαθέτει στοιχεία για το ύψος της κεφαλαιακής επάρκειας των μη-συστημικών γερμανικών τραπεζών, οι οποίες έχουν εξαιρεθεί από την εποπτική ομπρέλα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, της Τραπεζικής Ένωσης;

4.    Όσον αφορά τη διάσταση απόψεων που έχουν εκφραστεί σε θεσμούς της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο αποτίμησης των κρατικών ομολόγων, έχει υπάρξει τελική απόφαση για τον τρόπο αξιολόγησή τους; Εάν ναι, ποιος είναι αυτός;

E-014460/2013

Απάντηση του κ. Barnier εξ ονόματος της Επιτροπής

1. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013, οι αρμόδιες εθνικές αρχές απαιτούσαν από τις ελληνικές τράπεζες να διατηρούν τον δείκτη βασικού κεφαλαίου κατηγορίας 1 τουλάχιστον στο 9 % λόγω του αυξημένου επιπέδου κινδύνου της οικονομίας που πλήττεται από την κρίση του κρατικού χρέους και την παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Μια παρόμοια απαίτηση εισήχθη και σε άλλες χώρες στις οποίες εφαρμόζονται προγράμματα προσαρμογής[2].

Πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες τεχνικές μελέτες προειδοποιούν κατά της άμεσης σύγκρισης των συνολικών στοιχείων για τους δείκτες κεφαλαίου που αναφέρονται από τον κύριο βουλευτή στην ερώτησή του. Ο δείκτης βασικού κεφαλαίου κατηγορίας 1 ύψους 9 % και ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 ύψους 8% που θα χρησιμοποιηθούν στους ελέγχους ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR) και στις δοκιμές αντοχής σε ακραίες καταστάσεις (stress test) υπολογίζονται σε διαφορετική βάση. Το κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 ύψους 8% είναι αυστηρότερος ορισμός από αυτόν (βασικό κεφάλαιο κατηγορίας 1) που χρησιμοποιείται για τις ελληνικές τράπεζες. Επομένως, είναι δυνατό, σε απόλυτη αξία, το ποσό των κεφαλαίων που προκύπτει από τα μέσα κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 8 % να είναι υψηλότερο από τα μέσα βασικού κεφαλαίου της κατηγορίας 1 9 %. Μετά την έναρξη ισχύος του νέου νομοθετικού πλαισίου (ΚΚΑ/ΟΚΑ) την 1η Ιανουαρίου 2014, τα μέσα κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 θα είναι πλέον η κοινή μέθοδος που θα χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της κεφαλαιακής θέσης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

2. Την 1η Φεβρουαρίου 2014, η ΕΚΤ δημοσίευσε ένα σημείωμα σχετικά με τη συνολική αξιολόγηση. Η ΕΚΤ δηλώνει ότι «θα συνεργαστεί στενά με την ΕΑΤ, και θα εφαρμόσει τη μέθοδο και τις παραμέτρους που έχουν συμφωνηθεί και εξαγγελθεί από αυτή την αρχή».

3. Η Επιτροπή δεν διαθέτει αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των μεμονωμένων γερμανικών τραπεζών. Σχετικά με την αναφορά του κυρίου βουλευτή, οι ανασκοπήσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Bundesbank περιλαμβάνουν στοιχεία σχετικά με τους μέσους δείκτες κεφαλαίου των γερμανικών τραπεζών.

4. Στις 31 Ιανουαρίου 2014, η ΕΑΤ δημοσίευσε τα κύρια χαρακτηριστικά των δοκιμών αντοχής σε ακραίες καταστάσεις σε όλη την ΕΕ. Η παράγραφος 32 περιγράφει τον τρόπο αντιμετώπισης της έκθεσης σε δημόσιο χρέος.

05/03/14                                                                                            Το Γραφείο Τύπου


[1] 9 % στην Ισπανία και την Κύπρο, 9 % το 2011 και 10 % από το 2012 στην Πορτογαλία, 10,5 % στην Ιρλανδία

[2]     9 % στην Ισπανία και την Κύπρο, 9 % το 2011 και 10 % από το 2012 στην Πορτογαλία, 10,5 % στην Ιρλανδία

____________________________________________________________________________________

Συνέντευξη τύπου της ΕΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ

για τις επικείμενες απολύσεις των εκπαιδευτικών και τα αμφιλεγόμενα περί των Πανελλαδικών εξετάσεων ζητήματα

Μπροστά στο φάσμα της απόλυσης των εκπαιδευτικών στις 22 Μαρτίου  και το αντιπαιδαγωγικό  πείραμα που επιχειρείται στις πλάτες των μαθητών της Α΄ Λυκείου με τις Πανελλαδικές εξετάσεις,  με Δούρειο ίππο το κλίμα αυταρχικότητας και τρομοκρατίας, το οποίο καλλιεργείται από το Υπουργείο Παιδείας – είτε με ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου myschool, είτε με  εκβιαστικές διαδικασίες «αυτοαξιολόγησης» και «υποχρεωτικών μεταθέσεων» – οργανώνουμε Συνέντευξη Τύπου την, Πέμπτη  6/03/2014 στις 11:30 στα Κεντρικά Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Κουμουνδούρου (3ος  όροφος) για να μιλήσουμε  ανοιχτά  για τα σοβαρότατα αυτά ζητήματα, τα οποία απασχολούν το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας.

Παρακαλούμε για την κάλυψη της Συνέντευξης Τύπου

____________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΗΛΩΣΗ Μ. ΓΛΕΖΟΥ

Για τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικό Σχετικά με τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα

Συναντήθηκα σήμερα το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος με ενημέρωσε προφορικά για το περιεχόμενο του πορίσματος της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του κράτους για τις Γερμανικές οφειλές  προς την Ελλάδα.

Συζητήσαμε για τα επόμενα βήματα τα οποία πρέπει να είναι πολιτικές ενέργειες από όλες τις πλευρές και ιδιαίτερα από τη σημερινή κυβέρνηση.

_________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην κ. Ασημακοπούλου

 Πληροφορούμε την κ. Άννα -Μισέλ  Ασημακοπούλου πως  ο κ.  Ν. Γιαννόπουλος  ουδέποτε υπήρξε  μέλος του ΣΥΡΙΖΑ . Κατά τ’ άλλα, καλή Σαρακοστή.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  5/03/2014

______________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ κ. ΓΙΩΡΓΟ ΛΙΛΛΗΚΑ

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα Πέμπτη, συνάντηση με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, την Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτή και τον Κώστα Ήσυχο, μέλος της Κ.Ε. και υπεύθυνο Τμήματος Εξωτερικής Πολικής και Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η σημερινή πολιτική και κοινωνική κατάσταση της Κύπρου, οι  καταστροφικές  μνημονιακές πολιτικές που την πλήττουν, καθώς επίσης και η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει στη Μεγαλόνησο και αφορά τη διχοτόμηση του νησιού, όπου το βόρειο τμήμα της συνεχίζει να τελεί υπό κατοχή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την διαπραγματευτική διαδικασία και επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία μιας ενωμένης Κύπρου, όπου η επίλυση του προβλήματος θα στηρίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στον διεθνή χαρακτήρα που πρέπει να περιλαμβάνει η ζητούμενη λύση.

Ο Α. Τσίπρας για ακόμη μια φορά τόνισε την διαρκή και ενεργό συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ   στον αντιμνημονιακό αγώνα του κυπριακού λαού και στην αναζήτηση μιας ιστορικά επιβεβλημένης λύσης που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  5/03/2014

__________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

ΜΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΟΤΕΣ

ΠΕΜΠΤΗ, 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014, ΩΡΑ 11.00

 Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με συγγραφείς και εκδότες για την ενιαία τιμή βιβλίου, την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014  και ώρα 11:00, στο γραφείο του στη Βουλή (ισόγειο, αριθμ.70).

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ

05/03/2013                                                                              ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟ

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: