ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ : Δελτία Τύπου 28/02/2014 [ 10:49-11:20-11:32-12:01-14:44-15:03-15:23-15:48-16:35 ]


ΣΥΡΙΖΑΑποσπάσματα συνέντευξης του Ν.Βούτση

Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Στο «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»

(Διον. Ελευθεράτος- Αλεξ. Χριστακάκη)

Η χθεσινή μου αναφορά σε σχέση με μεθόδευση για να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, δεν έχει να κάνει με τη δικαιοσύνη, όπως χθες αναφέρθηκε κατά κόρον στα δελτία των 8:00. Εγώ δεν είπα περί δικαιοσύνης, την οποία σεβόμαστε, αλλά είναι σαφές ότι από πολιτικούς κύκλους και από δημοσιολογούντες διαφόρων  αποχρώσεων, εδώ και πολύ καιρό συστηματικά παίζεται  και αυτό το σενάριο.  Παίζεται και αυτό το σενάριο, ενώ το Σύνταγμά μας, λοιπόν, απαγορεύει το να τεθούν εκτός νόμου κόμματα, εν προκειμένω  μέσω της απόδειξής τους για λειτουργία τους ως εγκληματική οργάνωση, διακινούνται σενάρια σε αυτή την κατεύθυνση.

Εμείς έχουμε πει από πέρυσι ότι η Χρυσή Αυγή πρέπει να τεθεί ενώπιον του νόμου, όχι εκτός νόμου. Αυτή είναι η γραμμή μας.  Είναι σαφέστατη, την έχουμε πει σε όλους τους τόνους και δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε πολιτικά παιχνίδια.

Θέλουν την πολιτική πελατεία της Χρυσής Αυγής, χωρίς τη Χρυσή Αυγή. Περί αυτού πρόκειται. Υπάρχουν κάποιοι κύκλοι της κυβέρνησης, δεν είναι αυτή τη στιγμή πλειοψηφικοί, οι οποίοι κάνουν το παν έτσι ώστε να ηρωποιήσουν επί της ουσίας αυτά τα στελέχη της Χρυσής Αυγής και ταυτόχρονα να τους κάνουν φορείς διωκομένων απόψεων και ιδεών.

Πρέπει οι εγκληματικές πράξεις να διαλευκανθούν ως προς τις ευθύνες και τους ενόχους, όσο ψηλά και αν φτάσουν, και για βουλευτές της Χρυσής Αυγής και να τιμωρηθούν, αν τελεσιδικήσουν, για τις πράξεις τους. Αυτή είναι η ουσία.

Είναι σαφές ότι η Βουλή τώρα καλείται να διαμορφώσει μια νομολογία.

Άρα λοιπόν το θέμα είναι αυτό ακριβώς. Ως εγκληματική οργάνωση να τιμωρηθεί, για όσα εγκλήματα και για όσα θύματα χρεώνεται αλλά και για το φόβο που έσπειρε, στα πλαίσια απολύτως του σεβασμού του δικαιακού συστήματος της χώρας.

Την απάντηση θα πρέπει να δώσει η ίδια η κοινωνία με την απομόνωσης και την περιθωριοποίηση των ιδεών και της δράσης της Χρυσής Αυγής. Η δικιά μας πρόταση, η παρέμβαση της Αριστεράς με κοινωνική αλληλεγγύη και με την πολιτική πρόταση ελπίδας που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η καλύτερη απάντηση.

28/2/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

____________________________________________________________________________________

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Βουλευτή Αττικής και υπεύθυνου  Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

  Nα ανακληθούν αμέσως οι διαθεσιμότητες. Να σταματήσουν οι απολύσεις στο δημόσιο. Όχι στον ακρωτηριασμό του κράτους. Όχι στη διάλυση των κοινωνικών υποδομών

Η μνημονιακή κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη τον τυφλό ακρωτηριασμό του κράτους. Καταργεί ιστορικούς οργανισμούς στους τομείς της οικονομίας και της έρευνας. Διαλύει κοινωνικές υπηρεσίες, απολύει μαζικά υπαλλήλους, θέτει σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα χιλιάδες συμπατριώτες μας, δημιουργεί τις μελλοντικές δεξαμενές μελλοθανάτων, πετάει χιλιάδες στην ανεργία, τη φτώχεια και την ανέχεια.

Σύμφωνα με δικά της πρόσφατα στοιχεία από την είσοδο στο μνημόνιο μέχρι σήμερα οι μισθοδοτούμενοι του ελληνικού δημοσίου μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 300 χιλιάδες. Ήδη για πρώτη φορά οι δημόσιοι υπάλληλοι κάθε είδους και κατηγορίας έπεσαν κάτω από τις 600 χιλιάδες. Κατέπεσε ο μύθος για ένα υπερδιογκωμένοι ελληνικό δημόσιο που είναι βραχνάς στην ελληνική κοινωνία.

Καλούμε τη μνημονιακή κυβέρνηση να σταματήσει το έγκλημα που διαπράττει κατά του ελληνικού λαού. Να πάρει πίσω όλες ανεξαιρέτως τις διαθεσιμότητες (σχολικοί φύλακες, δημοτικούς αστυνομικούς, εκπαιδευτικούς , καθαρίστριες υπ. Οικονομικών κ.ά). Να σταματήσει τις απολύσεις, να ανακαλέσει την παράλογη απόφαση για κατάργηση σημαντικών φορέων με κρίσιμη σημασία για την ελληνική οικονομία, ιστορία και έρευνα.

Οι εργαζόμενοι, οι οργανώσεις τους, τα κόμματα της αριστεράς, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει το βάρβαρο σχέδιο τυφλού ακρωτηριασμού του ελληνικού κράτους, με άμεσες καταστροφικές συνέπειες για το λαό και την κοινωνία.

28/2/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

________________________________________________________________________________

ΔΗΛΩΣΗ ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΚΑΡΕΛΛΗ

 

Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα το θάνατο του Μανόλη Καρέλλη.

Αγωνιστής, και με την πένα του και την εφημερίδα του «Αλλαγή», για τη δημοκρατία  κι ενάντια στο ανώμαλο μετεμφυλιοπολεμικό καθεστώς κατά τη δεκαετία του ’60, δεσμώτης, αγωνιστής ενάντια στη δικτατορία κι αυτοεξόριστος στη συνέχεια, επί σειρά ετών Δήμαρχος Ηρακλείου αμέσως μετά τη μεταπολίτευση.

Θα τον θυμάμαι προσωπικά πάντα για το χιούμορ και τη στενή του φιλική κι αγωνιστική σχέση με τους ανθρώπους της προδικτατορικής ΕΔΑ στο Ηράκλειο.

Ανεξάρτητα από διαφορετικές προσεγγίσεις για τη δημαρχιακή του θητεία, κανείς δε μπορεί ν’  αμφισβητήσει το γεγονός ότι ο Μανόλης Καρέλλης άφησε βαθύ αποτύπωμα στα δημόσια πράγματα και στους θεσμούς για τον πολιτισμό και την τέχνη στην πόλη μας.

Υπήρξε έντιμος και ανιδιοτελής και είχε ουσιαστική συμβολή και γνήσιο ενδιαφέρον για τα πολιτιστικά πράγματα και την ιστορία του Ηρακλείου, ως ιδρυτής του Φεστιβάλ της πόλης, αλλά και όπως επιβεβαιώθηκε ξανά σχετικά πρόσφατα, κατά τη σύντομη σχέση του με τη Βικελαία Βιβλιοθήκη.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγο, την κόρη, τα εγγόνια του κι ολόκληρη την οικογένεια του.

Το Γραφείο Τύπου

28/2/2014

__________________________________________________________________________________

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς τον κ. Υπουργό Εξωτερικών

Θέμα: Πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για γερμανικές αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο.

Στην ομιλία του στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της 25ης Φεβρουαρίου 2014, ο κ. Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ομάδα εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους μετά από πολύμηνη συστηματική εργασία συνέταξε και υπέβαλε το πόρισμα επί του ζητήματος των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων  και του κατοχικού δανείου.

Αιτούμαστε την κατάθεση του συνόλου του πορίσματος της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την έρευνα επί του ζητήματος των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων  και του κατοχικού δανείου.

 

Οι αιτούντες βουλευτές

Γλέζος Μανώλης

Σταθάς Γιάννης

______________________________________________________________________________

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

για τις «διαπραγματεύσεις» της κυβέρνησης με την τρόικα

Τη στιγμή που η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση μεταπολεμικά, με 4 εκατομμύρια πολίτες να βρίσκονται στα πρόθυρα της φτώχειας, όπως αποκαλύπτει ακόμη και η έκθεση της ΤτΕ, η κυβέρνηση επιδίδεται σε ασκήσεις αισιοδοξίας πάνω στα ερείπια του μνημονίου.

Και ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός φτάνει στο σημείο  να πανηγυρίζει για την μεγάλη τιμή που του έκανε ο κ. Γιούνκερ στο να τον προτείνει ο κ. Σαμαράς ως υποψήφιο για πρόεδρο της Κομισιόν ικανοποιώντας  την επιθυμία της κ. Μέρκελ, αποσιωπά  την εμπλοκή στις συζητήσεις με την τρόικα  για το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό.  Η τακτική της κυβέρνησης εξαντλείται στο να εκλιπαρεί για μια ανάσα από τους δανειστές ενόψει των ευρωεκλογών.

Είναι τέτοια, όμως, η ανυποληψία και η απομόνωση της κυβέρνησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που τα αδιέξοδα της όχι μόνο δεν μπορούν να κρυφτούν, αλλά γίνονται κάθε μέρα όλο και πιο ξεκάθαρα. Όσο ξεκάθαρη και συντριπτική θα είναι η ήττα της και στις κάλπες.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   28/02/2014

______________________________________________________________________________

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

για την προκλητική επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων

στη σημερινή κινητοποίηση

 

Η προκλητική επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων σε διαδηλωτές δείχνει τον αυταρχικό κατήφορο μιας απομονωμένης κυβέρνησης που έχει να επιδείξει μόνο τη βία σε όλους όσοι αντιστέκονται ενάντια στις απολύσεις και τη διάλυση του κράτους.  Οι προσαγωγές  δεκάδων διαδηλωτών μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο τραυματισμός του προέδρου της ΠΟΕ ΟΤΑ, η αναίτια χρήση χημικών απέναντι στους συγκεντρωμένους, αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα του πόσο σέβεται η κυβέρνηση τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Απέναντι στη βία και τον αυταρχισμό, προτάσσουμε τους αγώνες και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ             28/02/2014

____________________________________________________________________________

Ανακοίνωση Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ

για τις εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας περί λειτουργίας ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία

 

Μετά τον ξαφνικό θάνατο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ και την αρχή του τέλους για το δημόσιο χαρακτήρα του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, ο κ. Γεωργιάδης επανέρχεται, συνεχίζοντας το «θεάρεστο έργο» της ισοπέδωσης της υγείας και στα Νοσοκομεία.

Όντας ο πιο στυγνός εκφραστής των μνημονιακών πολιτικών και πιστός στην πρόθεσή του να ιδιωτικοποιήσει πλήρως το δημόσιο σύστημα υγείας, ετοιμάζει νομοσχέδιο προκειμένου να λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία και μάλιστα επί πληρωμή, κλείνοντας  έτσι το μάτι σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, αφού όπως και ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του, αυτά θα υλοποιούνται μέσω συμβάσεων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Αυτό που φαίνεται να αγνοεί ο κ. Γεωργιάδης ή μάλλον δε θέλει να θυμάται, είναι η υπαρκτή κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και βιώνουν οι ασθενείς. Την ώρα που στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αναβάλλονται χειρουργεία, λόγω σοβαρών ελλείψεων σε υλικά και προσωπικό, και ενώ 3,5 εκατ. τουλάχιστον ανασφάλιστοι και άποροι στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους,  πόσο μάλλον ιδιωτικής ασφάλισης, οι προθέσεις του Υπουργού Υγείας μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν.

Είναι σαφές, ότι ο κ. Γεωργιάδης με το νέο νομοσχέδιο επιχειρεί για μια ακόμη φορά να μας θυμίσει ότι δικαίωμα στην υγεία έχουν και θα έχουν μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν, στερώντας έτσι σε χιλιάδες πολίτες τη δυνατότητα πρόσβασης σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας την ώρα της ανάγκης.

Οι πολιτικές ντροπής που επιβάλλονται μπορούν και πρέπει να ανατραπούν. Σε αυτό τον κατήφορο της καταστροφής που επιδίδεται ο κ. Γεωργιάδης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί απέναντι και καλεί όλη την κοινωνία σε κοινό μέτωπο αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και τη διεκδίκηση της ισότιμης, δωρεάν και καθολικής πρόσβασης στο σύστημα υγείας, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση και εισόδημα.

 

28/02/2014        TO ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

_____________________________________________________________________________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία Δημήτρη Στρατούλη,

βουλευτή Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ

στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ

σχετικά με την άρση της πολιτικής επιστράτευσης των  εργαζόμενων της «ΣΤΑΣΥ Α.Ε.» (ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ, ΤΡΑΜ)

 

Κύριε Υπουργέ,

Η 24 Ιανουαρίου 2013 -κατά τη γνώμη τη δική μου αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και των συνδικάτων των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, δηλαδή των σταθερών συγκοινωνιών, ήταν και παραμένει μία «μαύρη – κατάμαυρη ημέρα» για τη δημοκρατία και για τα συνδικαλιστικά και εργατικά δικαιώματα στη χώρα μας.

Κι αυτό, γιατί με δύο κυβερνητικές αποφάσεις, αφενός του Πρωθυπουργού κυρίου Σαμαρά και αφετέρου του τότε Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κηρύχτηκε πολιτική επιστράτευση των απεργών των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑΣΥ), με αφορμή την πολυήμερη απεργία που είχαν οι εργαζόμενοι του μετρό, αλλά και τις απεργίες αλληλεγγύης-στήριξης αλλά και τις απεργίες για τα δικά τους ζητήματα, που είχαν οι εργαζόμενοι και στο τραμ και στον ΗΣΑΠ, δηλαδή συνολικά οι εργαζόμενοι των Σταθερών Συγκοινωνιών.

Έχουμε πει, κύριε Υπουργέ, με κάθε τρόπο, πολιτικό, νομικό, συνδικαλιστικό, ανθρώπινο ότι είναι πάρα πολύ αντισυνταγματικές, πάρα πολύ αντιδημοκρατικές αυτές οι αποφάσεις. Στηρίζονται σε μία διεύρυνση των μοναδικών δυνατοτήτων και εξαιρέσεων που δίνει το Σύνταγμά μας στο άρθρο 22, παράγραφος 4, εδάφιο β, για να υπάρχει επίταξη εργασίας, για να υπάρχει αναγκαστική εργασία, για να παραβιάζεται η ελευθερία της εργασίας.

Συγκεκριμένα η κατοχυρωμένη από το ανωτέρω άρθρο του το Συντάγματος της χώρας μας ελευθερία της εργασίας επιτρέπεται να καταλυθεί με την επιβολή επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, δηλαδή μεταξύ άλλων και με πολιτική επιστράτευση απεργών, μόνον στις περιπτώσεις που αναφέρονται περιοριστικά στο εδ. βʼ της παρ. 4 του άρθρου 22 του Συντάγματος, ήτοι για την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον, όπως είναι οι θεομηνίες ή η αντιμετώπιση «ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Εδώ, κύριε Υπουργέ,  με τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού και του αρμοδίου Υπουργού αλλά και με το άρθρο 41 του νόμου 3536/2007, τον οποίο επικαλούνται, διευρύνθηκαν οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να γίνει πολιτική επιστράτευση εργαζομένων πριν και μετά την κήρυξη της απεργίας και συγκεκριμένα προστέθηκαν και λόγοι που έχουν να κάνουν με τη δημόσια τάξη, που δεν προβλέπεται καθόλου στο Σύνταγμα της χώρας μας.

Συνεπώς, τόσο η διεύρυνση της δυνατότητας επίταξης υπηρεσιών και πολιτικής επιστράτευσης απεργών «για κάθε άμεση κοινωνική ανάγκη που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη» από το νομοθέτη όσο και η χρήση της διάταξης αυτής ως απεργοσπαστικού μηχανισμού είναι ευθέως αντίθετες με το Σύνταγμα.

Η πρακτική αυτή είναι εξάλλου προδήλως αντίθετη:

i) με την υπʼ αρ. 29 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας (ΔΟΕ), «περί της αναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας» του 1930 [κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2079/1952 (Α΄108)],

ii)με την υπʼ αριθ. 105 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας (κυρώθηκε με τον ν. 4221/1961) και

iii) με τους υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες του άρθρου 4 παρ. 2 της ΕΣΔΑ και του άρθρου 8 του Διεθνούς Συμφώνου «Για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα».

Το ισχύον άλλωστε νομικό πλαίσιο ενεργοποιεί το χουντικό π.δ. 506/1974 (Α΄206) «περί γενικής επιστρατεύσεως των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας», που διαιωνίζει τις πρακτικές της δικτατορίας σε δημοκρατική περίοδο.

Έχουμε καταθέσει, κύριε Υπουργέ,  στις 17 Μαΐου του 2013 πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ «Για την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης εργαζομένων πριν και μετά την κήρυξη της απεργίας», με την οποία προτείνουμε την κατάργηση της δυνατότητας της εκάστοτε κυβέρνησης να κηρύσσει πολιτική επιστράτευση απεργών και για την παντελή απαγόρευση κάθε κυβέρνησης να προβαίνει σε παραβίαση αυτού του συνταγματικού και δημοκρατικού δικαιώματος των εργαζομένων. Δεν έχει έρθει για συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής ακόμα, κύριε Πρόεδρε,  παρότι έχουν περάσει από τότε εννέα και πλέον μήνες.

Δεύτερον, έχουμε καταθέσει, ως ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή, εκτός από την ανωτέρω πρόταση νόμου, και την παρούσα επίκαιρη επερώτηση στις 15 Οκτωβρίου του 2013. Δυστυχώς αφήσατε να περάσουν από τότε τέσσερις μήνες και πάνω, κύριε Πρόεδρε, για να την φέρετε για συζήτηση στη Βουλή.

Επίσης τα σωματεία των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ έχουν κάνει και αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία έχει συζητηθεί και αναμένεται η σχετική απόφαση. Έχουν στείλει μάλιστα και επιστολές στις 17 Οκτωβρίου του 2013, πριν από τέσσερις μήνες, στον Πρωθυπουργό της χώρας κύριο Σαμαρά και στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με τις οποίες ζητούν να αρθεί το απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό καθεστώς της πολιτικής επιστράτευσης που αφορά τους ίδιους. Απάντηση, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει.

H  πολιτική επιστράτευση απεργών είναι μέτρο καθαρά αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό, αφού παρεμποδίζει ανεπίτρεπτα την άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου εργασιακού δικαιώματος για απεργία,

Η πολιτική επιστράτευση που κηρύχθηκε το 2013 για τους ναυτεργάτες, με απόφαση Πρωθυπουργού έχει ανακληθεί, έχει αρθεί. Η προληπτική πολιτική επιστράτευση –απαράδεκτο ιστορικά και δημοκρατικά- για τους καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που είχε κηρυχτεί το 2013,  με απόφαση Πρωθυπουργού και αρμόδιου Υπουργού έχει αρθεί. Η πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, που έχε κηρυχτεί το 2011, με απόφαση του Πρωθυπουργού και του αρμόδιου Υπουργού έχει αρθεί. Δεκατρείς μήνες μετά, η πολιτική επιστράτευση, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, των εργαζομένων στις Σταθερές Συγκοινωνίες γιατί ακόμα δεν έχει αρθεί; Γιατί ακόμα οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ είναι στον συνδικαλιστικό γύψο; Πόσα δικαιώματα συνδικαλιστικά, εργασιακά, ασφαλιστικά επιδιώκει να τους αφαιρέσει η Κυβέρνηση, πόσες νέες διαθεσιμότητες θέλει να προωθήσει και τους κρατάει ακόμα «στο χακί» για να μην μπορούν να αντιδράσουν και να αντισταθούν και με απεργιακές κινητοποιήσεις σε αυτά;

Επιπλέον, ανεξαρτήτως εάν συνέτρεχαν κατά το χρόνο θέσπισης των ανωτέρω  αποφάσεων οι προϋποθέσεις επιβολής του μέτρου της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 4 του Συντάγματος, έχει πάντως παρέλθει έκτοτε χρονικό διάστημα περίπου 13 μηνών και έχει πια εκλείψει πλήρως η επείγουσα κατάσταση ανάγκης που η κυβέρνηση επικαλείται ότι αποτέλεσε την αιτία για την έκδοσή τους. Συνεπώς, από τη στιγμή που εξέλειψε η κυβερνητική δικαιολογητική βάση για την επίταξη των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, το ουσιαστικό περιεχόμενο των σχετικών κυβερνητικών αποφάσεων έχει εξαντληθεί. Παρά ταύτα, έως ότου οι αποφάσεις περί επιβολής του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης ανακληθούν, εξακολουθούν τύποις να υφίστανται, κατά παράβαση της απαγόρευσης κάθε μορφής αναγκαστικής εργασίας και του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ στην ελεύθερη εργασία και απεργία.

Είναι οι μόνοι εργαζόμενοι στη χώρα που είναι ντυμένοι κυριολεκτικά στο χακί. Το ανέχεστε αυτό; Το δέχεστε ως Υπουργός και ως κυβέρνηση;

Κύριε Πρόεδρε, σας είπα, γιατί κατά τη γνώμη μου εξακολουθείτε να διατηρείται  το καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης στους εργαζόμενους της ΣΤΑΣΥ.

Πρώτον, έχει έρθει στους συλλόγους εργαζόμενων στις Σταθερές Συγκοινωνίες σχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας προς υπογραφή, με το οποίο ουσιαστικά η κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ τους ζητούν με την υπογραφή τους να επικυρωθεί η δραματική μείωση των μισθών που είχαν λόγω κατάργησης της συλλογικής τους σύμβασης και ένταξής τους στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από 35% έως 38%.

Δεύτερον, έχει αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο των Σταθερών Συγκοινωνιών, όλο αυτό το διάστημα που οι εργαζόμενοι είναι σε πολιτική επιστράτευση και δεν μπορούν να απεργήσουν, ένα σχέδιο κανονισμού εργασίας, το οποίο έχει πάει για δημοσίευση στο ΦΕΚ, στο οποίο ενισχύεται το διευθυντικό δικαίωμα μέσα στην επιχείρηση και αφαιρούνται όλες οι δυνατότητες συμμετοχής και ελέγχου του συνδικάτου των εργαζομένων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για προσλήψεις, για πειθαρχικά, για την υπηρεσιακή τους διαδρομή, κλπ..

Τρίτον, έχει εγκριθεί ένα οργανόγραμμα με τους εργαζόμενους των ΣΤΑΣΥ σε πολιτική επιστράτευση, να μην μπορούν να αντιδράσουν, με το οποίο οργανόγραμμα πραγματικά επιβεβαιώνεται, αναγεννάται και εγκαθιδρύεται και πάλι ένας μηχανισμός πελατειακών σχέσεων στον καθορισμό των υπαλλήλων των Σταθερών Συγκοινωνιών, οι οποίοι αναλαμβάνουν θέση ευθύνης.

Τέταρτον με επιστολές του ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς το Υπουργείο σας κύριε Υπουργέ, από τον Σεπτέμβριο του 2013 σας ζητά  άλλες 1000 διαθεσιμότητες απολύσεις εργαζομένων από τους οργανισμούς που εποπτεύεται και ασυνεπώς και από την ΣΤΑΣΥ και προφανώς ένα τελικά προχωρήσετε σε αυτές δεν θα θέλατε οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ να μπορούν να αντιδράσουν.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε να σταματήσουν οι αντεργατικές συμπεριφορές σε βάρος των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ και πρώτα και κύρια να αρθεί η κυβερνητική απόφαση για πολιτική επιστράτευσή τους.

Κύριε Υπουργέ πάρτε πίσω την πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ ΤΩΡΑ. Δεν μας αρκούν γενικές και αόριστες υποσχέσεις σας ότι εξετάζετε το θέμα. Δεσμευτείτε ΤΩΡΑ, μόλις πάρετε το λόγο, ότι το Υπουργείο σας θα προτείνει στον πρωθυπουργό να άρει με απόφασή του την επαίσχυντη αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική αυτή πολιτική επιστράτευση. Και να ξέρε κάτι. Ότι την πολιτική επιστράτευση θα την ακυρώσουν με τους αγώνες τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ. Και ότι η αριστερή κυβέρνηση, που θα φέρει σύντομα στα πράγματα ο λαός με τους αγώνες και την ψήφο του, θα ακυρώσει με νόμο τη δυνατότητα της οποιαδήποτε κυβέρνησης να επιστρατεύει πολιτικά απεργούς εργαζόμενους.

Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.

28/2/2014           Το Γραφείο Τύπου

_________________________________________________________________________________

 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: