ΟΙΚΟΛ.ΠΡΑΣΙΝΟΙ : Δελτία Τύπου 28/02/2014 [ 13:19-18:59 ]


μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

28/2/2014

Ασωπός: ως πότε θα αδρανούν Υπουργείο και Περιφέρεια;

Κανένα μέτρο για τις πηγές ρύπανσης!

Από τα τέλη του Ιουλίου του 2013 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουν στη διάθεσή τους Τεχνική Έκθεση Επιστημονικής Ομάδας του ΕΜΠ που προσδιορίζει ως μέρος των αιτίων για τη μόνιμη ρύπανση των υδάτων του Ασωπού με τοξικό εξασθενές χρώμιο σκάμματα με βιομηχανικά απόβλητα σε συγκεκριμένα σημεία της ΒΙΠΕ Οινοφύτων και πιθανή επικοινωνία τους με διερχόμενο πλησίον αποχετευτικό αγωγό.

Παρά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης αλλά και τη σαφή αναφορά της σε ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων, καμία ενημέρωση δεν υπάρχει ως τώρα για λήψη μέτρων προς έλεγχο της συγκεκριμένης αυτής πηγής ρύπανσης της περιοχής.

Επιπλέον, στις 18 Νοεμβρίου 2013 οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν στείλει σχετική επιστολή στο ΥΠΕΚΑ και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ζητώντας την άμεση αξιοποίηση της Τεχνικής Έκθεσης για τον έλεγχο των πηγών ρύπανσης που εντοπίζει και περιγράφει, δημοσιοποιώντας παράλληλα το θέμα.

Δεν δόθηκε απάντηση ούτε από το ΥΠΕΚΑ, ούτε από την Περιφέρεια.

Παρά τις προσπάθειες των Οικολόγων Πράσινων να ενημερωθούν για την «τύχη» της επιστολής μας, το ΥΠΕΚΑ αποφεύγει να επικοινωνήσει ενώ και από την Περιφέρεια δε δόθηκε καμιά απαντητική επιστολή..

«Επαναφέρουμε το θέμα και ζητούμε άμεση λήψη απόφασης για επέμβαση στην εντοπισμένη πηγή ρύπανσης στην περιοχή με τα σκάμματα, που να περιλαμβάνει  επείγοντα μέτρα απορρύπανσης και διαχείρισης των τοξικών αποβλήτων,  αποκλεισμό κάθε νέας απόρριψης και διασφάλιση ότι καμία επικοινωνία του χώρου αυτού με αποχετευτικό ή άλλο αγωγό δεν θα είναι δυνατή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Επιπλέον, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν την αξιοποίηση και των όποιων νεότερων ευρημάτων της έρευνας του ΕΜΠ, προκειμένου να ληφθούν επιτέλους επαρκή μέτρα συνολικής απορρύπανσης και παύσης της απόρριψης υγρών αποβλήτων επιβαρυμένων με εξασθενές χρώμιο στον Ασωπό με οποιονδήποτε τρόπο. Και υπογραμμίζουν ότι «αν κάποιοι επιμένουν να το ξεχνούν, εμείς δεν πρόκειται να το ξεχάσουμε: Ο Ασωπός πρέπει να ξαναγίνει και θα ξαναγίνει ποτάμι, όχι οχετός αποβλήτων»!

Πληροφορίες: Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος, τηλ. 6972902750

_________________________________________________________________________________

28/2/2014

Πειθαρχική δίωξη εναντίον κρατουμένου που πάσχει από λευχαιμία: Όταν η κρατική αναλγησία δεν έχει όριο

Οι συνθήκες κράτησης τόσο εντός των φυλακών, όσο και στα νοσοκομεία όπου περιθάλπονται κρατούμενοι, είναι τριτοκοσμικές και επικίνδυνες για την υγεία τους. Εντούτοις, η καταγγελία αυτή από κρατούμενο στο νοσοκομείο του «Αγίου Παύλου», ο οποίος μέσω του κινητού τηλεφώνου του έστειλε σοκαριστικές φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα, κινητοποίησαν τη Δικαιοσύνη προς την αντίθετη από την αναμενόμενη κατεύθυνση.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι κρατούμενοι στον «Αγιο Παύλο» βρίσκονται σε αποχή από το συσσίτιο από τις 17 Φεβρουαρίου – η οποία έχει ήδη εξελιχθεί και τυπικά σε απεργία πείνας- καταγγέλλοντας τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο (έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, υπεράριθμοι ασθενείς, κρούσματα φυματίωσης σε οροθετικούς, αδυναμία διενέργειας ιατρικών εξετάσεων), η αντίδραση της Δικαιοσύνης συνίσταται στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον κρατούμενου που πάσχει από λευχαιμία για τη χρήση κινητού. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αυτό που κινητοποίησε πραγματικά την εισαγγελία δεν ήταν άλλο από τη διαρροή της «ενοχλητικής»πληροφορίας.

Για τους Οικολόγους Πράσινους οι καταγγελλόμενες συνθήκες κράτησης και «περίθαλψης», συνιστούν βάναυση καταπάτηση των θεμελιωδών κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, όπως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην υγεία (άρθρο 21 παρ. 3 Σ.), βάσει του οποίου ο πολίτης αξιώνει από το  κράτος τη λήψη θετικών μέτρων προστασίας της υγείας, σε συνδυασμό με την καταπάτηση του επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη και πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται ως θεμελιώδες δικαίωμα που, στην περίπτωση των κρατουμένων, μεταφράζεται σε σωστές και αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης και περίθαλψης, καθώς και αξιοπρεπή αντιμετώπιση των κρατουμένων από τους υπαλλήλους των σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Όταν οι κρατούμενοι φθάνουν στο σημείο να χρησιμοποιούν την ίδια τους τη ζωή ως το μοναδικό τρόπο διαμαρτυρίας, τότε σίγουρα βρισκόμαστε στο τελευταίο σκαλοπάτι. Τότε η συντεταγμένη Πολιτεία δίνει το μήνυμα ότι η ανθρώπινη ζωή, η αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στην υγεία δεν αποτελούν πανανθρώπινα δικαιώματα, αλλά γίνονται σεβαστά μόνο επιλεκτικά σε προνομιούχες κοινωνικές κατηγορίες, θέτοντας -στην ουσία- εαυτόν εκτός συνταγματικού πλαισίου.

Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Για περισσότερες πληροφορίες: Ελεάννα Ιωαννίδου:6932705289

Χ. Κατσούλη: 210-3306301 (εσωτ.112)

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: