ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ : Δελτία Τύπου 25/02/2014 [ 14:00-14:20-14:30-15:19-16:27-17:00-17:46-20:19 ]


ΣΥΡΙΖΑΑνακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

για το νέο δώρο της κυβέρνησης στα κανάλια με την απελευθέρωση προβολής παιχνιδιών τζόγου στην τηλεόραση

 

Η απελευθέρωση της προβολής παιχνιδιών τζόγου σε τηλεόραση και ραδιόφωνο που προωθείται από την πλευρά της κυβέρνησης, απαλλάσσοντας μάλιστα τους ιδιοκτήτες των μέσων αυτών από την υποχρέωση καταβολής του 30% επί του μεικτού κέρδους, αποτελεί πολιτικό, οικονομικό και ηθικό σκάνδαλο.

Με την προωθούμενη διάταξη δίνεται άλλο ένα δώρο στην διαπλοκή συνεχίζοντας το «δούναι και λαβείν» για την πολιτική υποστήριξη που αυτή προσφέρει στην καταρρέουσα μνημονιακή κυβέρνηση , προσφέροντας μάλιστα αυτό το δώρο με το αζημίωτο καθώς με αυτό τον τρόπο δεν μπαίνει ούτε ένα ευρώ στα δημόσια ταμεία την ίδια στιγμή που υπερφορολογούνται τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

Μεγάλο ζήτημα, ωστόσο, εγείρεται και για τις κοινωνικές επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας, καθώς η εισβολή του τζόγου στα σπίτια θα έχει πολύπλευρες συνέπειες, ψυχολογικές και οικονομικές, για τις ήδη επιβαρυμένες οικογένειες.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ        25/02/2014

________________________________________________________________________________

Συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη,

Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ,

στον REAL FM (Ν. Χατζηνικολάου)

–       Θα ξεκινήσω με τα σημερινά πρωτοσέλιδα και με αυτό παιχνίδι φημών που φαίνεται να παίζεται γύρω από τη διαπραγμάτευση που γίνεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα με την τρόικα. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα παζάρι σε σχέση με το ύψος του πλεονάσματος και εκεί που λέγαμε για 1.5δις, οι φήμες λέμε τώρα για 800εκατ. Επίσης, έχει ανοίξει ένας πόλεμος εντυπώσεων με διαρροές και πληροφορίες σε σχέση με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Η Τράπεζα της Ελλάδος και η BlackRock στην έκθεσή της μιλούν για 5.5 δις και χθες διαρροές από το ΔΝΤ για τετραπλό ποσό, για 20δις. Πως εκτιμάτε όλη αυτή την εικόνα και αν αποτελεί τον προάγγελο νέων σκληρών μέτρων; Ενώ βέβαια πολλοί φοβούνται και κούρεμα καταθέσεων…

 

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αποτυπώνουν τα πολλαπλά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και κυρίως ως οικονομία. Πλέον και μόνο ο όρος παζάρι γύρω από το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος τελικά δείχνει την πολιτική προσέγγιση και σε αυτό ζήτημα. Αν υπήρχε ένας κοινά αποδεκτός τρόπος αποτύπωσης των μεγεθών, δεν αντιλαμβάνομαι πως μπορεί αυτό να ανεβοκατεβαίνει.

Στην πραγματικότητα, όμως, τι συμβαίνει; Ανεξάρτητα, λοιπόν, αν θα είναι 800 εκατ., 1 ή 1.5 δις, τελικά φαίνεται ότι το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα επηρεάζει λίγο την πορεία των ουσιαστικών και πραγματικών συζητήσεων. Λίγο επηρεάζει τη βιωσιμότητα του χρέους. Λίγο αποτελεί τελικά ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί μια διαπραγμάτευσης, όμως, που δεν έχει ξεκινήσει και όλο την ακούμε, διότι η κυβέρνηση δεν θέτει τα ζητήματα όπως είναι. Δηλαδή, το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Και κυρίως, σε κάθε περίπτωση, είτε ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός, είτε έχει λιγότερο ή μεγαλύτερο πλεόνασμα όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό βασίζεται πάνω στην κοινωνική ισοπέδωση και την οικονομική ύφεση. Αυτή είναι σήμερα η πραγματικότητα.

–       Απ’ αυτά που μου λέτε, καταλαβαίνω ότι θεωρείτε ότι η διαπραγμάτευση για το θέμα του χρέους είναι στην πραγματικότητα ανεξάρτητη από το αν και πόσο μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτευχθεί και πρόκειται αμιγώς για μια πολιτική διαπραγμάτευση.

 

Ακριβώς είναι μια αμιγώς πολιτική διαπραγμάτευση η οποία, βεβαίως, οφείλει να αξιολογήσει την πορεία εφαρμογής του λεγόμενου προγράμματος βοήθειας, του μνημονιακού προγράμματος και εκεί θα πρέπει κανείς να σταθεί. Διότι, τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα είναι απλά και μόνο ένα προπαγανδιστικό χαρτί το οποίο φαίνεται ότι έχει και πολύ μικρό ειδικό βάρος.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν τα τεράστια προβλήματα που επισημάνατε και εσείς με την ερώτησή σας και αφορούν το θέμα των τραπεζών. Υπάρχει ένα αυτονόητο αίτημα να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της BlackRock και να μάθουμε τι ακριβώς γίνεται και κυρίως αυτή η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, δηλ. ποιος ελέγχει και σε ποιον θα πάνε οι τράπεζες και με τι όρους θα γίνει και πως θα γίνει. Εάν τελική, για άλλη μια φορά, οι φορολογούμενοι και το ελληνικό δημόσιο θα είναι ο μεγάλος χαμένος αυτής της υπόθεσης, καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό ζήτημα. Δεν μπορεί να μας λένε ότι μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση όταν θα πούλαγε τα μερίδιά του το δημόσιο θα ήταν κερδισμένο και τώρα αυτό που προκύπτει, όπως φαίνεται από το σχεδιασμό που πάει να υλοποιηθεί, είναι ότι το δημόσιο και οι φορολογούμενοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Το αίτημα του δημόσιου ελέγχου των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών παραμένει μείζον ζήτημα.

–       Θεωρείτε ότι αυτή η διαπραγμάτευση που γίνεται αυτές τις μέρες με την τρόικα θα περιοριστεί σε μεταρρυθμίσεις ή θα υπάρξουν και πάλι οικονομικά μέτρα, μέτρα μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος;

Αν μπορούσε κανείς να συνειδητοποιήσει που έχουμε φτάσει, το μόνο που θα έκανε έστω και την ύστατη ώρα είναι να έβαζε ένα φρένο σε αυτού του είδους τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Αυτή τη στιγμή έρχονται και ζητούν ομαδικές απολύσεις. Μιλάνε για τα φάρμακα που ενδεχομένως θα μπορούμε να βρίσκουμε και στο σουπερμάρκετ, πράγμα που σημαίνει τον αφανισμό όλου του δικτύου των φαρμάκων στο όνομα δήθεν των χαμηλότερων τιμών όταν πίσω από αυτή την υπόθεση κρύβεται ουσιαστικά ένα μεγάλο παιχνίδι για το ποιες εταιρίες θα επιβιώσουν και αν θα επιζήσουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες ή θα γίνει επέλαση των πολυεθνικών. Μιλάνε για νέα προγράμματα διαθεσιμότητας και το ποιοι 11.000 υπάλληλοι θα απολυθούν.

Έχουμε και πάλι μπροστά μας την απαρέγκλιτη εφαρμογή αυτής της καταστροφικής πολιτικής. Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι αν ήμασταν σοβαροί θα έπρεπε να πούμε: ως εδώ. Τώρα, λοιπόν, θα πρέπει να συζητήσουμε για τα ουσιαστικά και να σταματήσουμε να υλοποιούμε αυτό το οποίο μας καταστρέφει καθημερινά. Η κυβέρνηση δεν το κάνει αυτό. Η κυβέρνηση ουσιαστικά κρύβεται. Κρύβεται, κουκουλώνει τα καίρια ζητήματα και προσπαθεί μόνο με επικοινωνιακούς τρόπους να δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών, εκλιπαρώντας να μην υπάρξουν και άλλα μέτρα πριν.

–       Τι να κρυφτούν κάτω από το χαλί για μετά τις ευρωεκλογές; Αυτό λέτε;

Αυτή τη στιγμή, αυτό το οποίο έχει επιλεγεί είναι να υπάρξει μια πολιτική δήλωση στήριξης απέναντι στον Σαμαρά και όλα τα δύσκολα να πάνε για μετά τις ευρωεκλογές.

–       Τώρα δεν ξέρω αν αυτές οι πολιτικές δηλώσεις στήριξης έχουν και τι αποτέλεσμα έχουν; Συνήθως έχουν το αντίθετο, όταν η πολιτική την  οποία εκπροσωπούν αυτοί που στηρίζουν δεν έχει πετύχει.

Αυτό, όμως, είναι ενθαρρυντικό. Απ’ ότι φαίνεται πια οι Έλληνες πολίτες δεν μασάνε.

–       Θέλω να σας ρωτήσω πώς εξελίσσονται τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογών και των ευρωπαϊκών, αλλά κυρίως των δημοτικών και περιφερειακών όπου περάσατε κάποιους κλυδωνισμούς, να το πω έτσι, με τις ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων. Έχουν ηρεμήσει τα πράγματα στο εσωτερικό του κόμματος; Οι τριβές για την υποψηφιότητα Βουδούρη, για παράδειγμα, έχουν καθίσει;

Οι πραγματικές συζητήσεις που έγιναν μέσα στο κόμμα δεν είχαν καμία σχέση με αυτό που διαμορφώθηκε ως εικόνα, επικοινωνιακά. Μου κάνει εντύπωση – άκουγα και πριν τον κ. Μιχελάκη – και θέλω να δω αν επί είκοσι μέρες θα αποτελέσει πρώτη ή δεύτερη είδηση στα διάφορα δελτία των σταθμών και των ραδιοφώνων αυτή η συζήτηση που γίνεται τώρα για τον περιφερειάρχη της Αττικής που θα υποστηρίξει η Ν.Δ.

Κατ’ αναλογία αντιλαμβάνεστε ότι θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να διακόπτουν, να κάνουν έκτακτα δελτία, εάν κάνουν ότι έκαναν …με τον ΣΥΡΙΖΑ.

–       Εγώ, όπως ξέρετε, προσεγγίζω πάντα τα πράγματα αντικειμενικά, η αλήθεια είναι ότι εδώ γίνεται ένα εσωκομματικό ντιμπέιτ. Γιατί άκουσα το πρωί την κα Μπακογιάννη υπέρ του κ. Σγουρού στο Mega και τον κ. Μιχελάκη τώρα στον Real FM να τον χαρακτηρίζει όχι απλώς αποτυχημένο, αλλά να λέει ότι είναι η χειρότερη επιλογή. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι κι εσείς τα πήγατε καλά με τις υποψηφιότητες.

Να σας πω την εκτίμησή μου. Τα πήγαμε πάρα πολύ  καλά.

–       Γιατί το λέτε αυτό; Είχατε προκαλέσει κι εσείς επικοινωνιακό θόρυβο, αρνητικό για το κόμμα σας, για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Διορθώσαμε έγκαιρα εκεί που έπρεπε τα προβλήματά μας και είχαμε την τόλμη να το κάνουμε δημόσια και μέσα από μια ανοιχτή συζήτηση. Και συνεχώς οργανώνουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τη δουλειά μας.

Να σας πω και κάτι για την περιφέρεια Αττικής και κρατήστε το αυτό. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στην περιφέρεια Αττικής θα είναι Βατερλό για την κυβέρνηση.

–       Πείτε μου και για τις ευρωεκλογές. Τι ψηφοδέλτιο θα φτιάξετε; Ποια θα είναι τα κριτήρια; Θέλω να πω, θα είναι ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θα έχει έντονο πολιτικό χρώμα ή θα πάτε σε πιο τεχνοκρατικές ευρωπαϊκές επιλογές;

Εγώ θέλω να ξεκινήσω λίγο απ’ έξω προς τα μέσα. Δηλαδή, να σας πω για την απήχηση της υποψηφιότητας Τσίπρα για την Κομισιόν στον ευρωπαϊκό χώρο. Δεν ξέρω αν είδατε μόλις προχθές μια πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση, που δείχνει διπλασιασμό των δυνάμεων της Αριστεράς; Μιας Αριστεράς που μετά από χρόνια ξανασηκώνει κεφάλι. Και αυτό δεν είναι τυχαίο, διότι η αριστερά σήμερα λέει πράγματα πολύ πραγματικά, πολύ ζωτικά και πολύ ρεαλιστικά.

Νομίζω ότι αυτή η μάχη θα είναι πολιτικότατη ούτως ή άλλως, θα τη δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη σύνθεση του ψηφοδελτίου θα αποτυπωθεί ένα μείγμα κεντρικών πολιτικών στελεχών, ανθρώπων που θα εκφράζουν συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και ανθρώπων οι οποίοι  θα προέρχονται από διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Αλλά, θα είναι μια μάχη που δεν θα τη δώσουμε μόνο με τους υποψηφίους. Εγώ ήδη αυτή και την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκομαι στην Κέρκυρα και στην Ξάνθη, σε κεντρικές πολιτικές εκδηλώσεις. Έχουμε ήδη ξεκινήσει και αυτή η μάχη θα είναι κορυφαία και θεωρώ ότι θα λειτουργήσει και το αποτέλεσμά της και ως μοχλός για τη μεγάλη ανατροπή.

–       Ευχαριστώ θερμά τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Πάνο Σκουρλέτη. Καλημέρα κ. Σκουρλέτη.

Να είστε καλά.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

25/02/2014

_______________________________________________________________________________

Αθήνα, 25 Φλεβάρη 2014

 

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Σχετικά με την αμειβόμενη εμπλοκή ΜΚΟ στα προγράμματα κοινωφελούς» εργασίας της περιόδου 2011 – 2012.

Τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» χρησιμοποιούνται από τις μνημονιακές κυβερνήσεις από το 2011 ως δήθεν πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω προσωρινής και κακοπληρωμένης πεντάμηνης απασχόλησης ανέργων. Σε αυτά τα προγράμματα, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (2011 -2012) προβλεπόταν αμειβόμενη ενεργή συμμετοχή – διαμεσολάβηση των λεγόμενων μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ).

Πρόκειται για προγράμματα «απασχόλησης» επιχορηγούμενα από την ΕΕ μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με τις ασφαλιστικές εισφορές να πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ (με χρήματα δηλαδή που έχουν κρατηθεί από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων), χωρίς επίδομα αδείας, γάμου, παιδιών, σπουδών, τριετίας, αποδοχές αδείας και δώρα εορτών, με αμοιβή 25 ευρώ την ημέρα κι όχι μεγαλύτερη από 625 ευρώ  μηνιαίως (δεν είχε ακόμα μειωθεί ο κατώτερος μηνιαίος μισθός από 751 σε 586 ευρώ), ανεξάρτητα από την ειδικότητα του εργαζομένου, ενώ συνιστούσε σχεδόν τον κανόνα οι εργαζόμενοι μετά από μήνες δουλειάς να παραμένουν απλήρωτοι.

Άσχετα από το επικοινωνιακό τους περιτύλιγμα οι σχέσεις εργασίας που προέκυπταν υπάγονταν στο δίκαιο του κατ΄ επάγγελμα δανεισμού των εργαζομένων. Υπό την έννοια αυτή, ο άμεσος εργοδότης (ΜΚΟ κλπ) έκανε την πρόσληψη και  δάνειζε τον απασχολούμενο για ορισμένο χρονικό διάστημα στον έμμεσο εργοδότη (συμπράττων φορέας του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα), αποκομίζοντας χρηματικό όφελος/κέρδος από τη διαμεσολάβηση ύψους 5% επί της δαπάνης του προγράμματος, με σκοπό την εκτέλεση συγκεκριμένων καθηκόντων, όπως αυτά προβλέπονταν στο Μνημόνιο Συνεργασίας, που σύναπταν οι δύο εργοδότες.

Συγκεκριμένα, οι επαχθείς όροι στις οικείες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους προέβλεπαν:

Α) Αποδοχές κατά παρέκκλιση των νομίμων αμοιβών που προβλέπονται από την ΕΓΣΣΕ και στις οικείες συλλογικές συμβάσεις.

Β) Πλήρη ελευθερία μετακίνησης του δανειζόμενου ανά πάσα στιγμή σε οποιονδήποτε τόπο ήθελε κριθεί αναγκαίο στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας» του άμεσου και έμμεσου εργοδότη.

Γ) Την απαλλαγή του εργοδότη από την επιβάρυνση των εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες μετακυλίονταν στις πλάτες των εργαζόμενων (ΟΑΕΔ).

Δ) Απαλλαγή των δύο εργοδοτών από την καταβολή του άμεσου εργασιακού κόστους, το οποίο καλυπτόταν από το ΕΣΠΑ.

Ε) Προσωρινή ή οριστική απαλλαγή του εργοδότη από την υποχρέωση καταβολής του μισθού-επιδόματος, εφόσον δεν έχει προηγουμένως καταβληθεί στη δανείστρια εταιρεία  η αναλογούσα επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ.

Θεσμική εισφοροδιαφυγή, καταστρατήγηση του δικαίου των συλλογικών συμβάσεων, παραβίαση των διατάξεων για την παροχή άδειας και αναρρωτικής άδειας ήταν μερικές ακόμη από τις πτυχές του υβριδίου της μοντέρνας σύμβασης εργασίας προσωρινής απασχόλησης.

Το πρόγραμμα αυτό ήταν ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ. Οι προσλήψεις στο πρόγραμμα αυτό αφορούσαν 57.000 ανέργους για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων εργασίας σε Δήμους, στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού (στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και σε εποπτευόμενα από την  Γενική Γραμματεία Νομικά Πρόσωπα) και σε νοσοκομεία (Γεννηματάς, Σωτηρία, Παίδων «Αγία Σοφία», Αλεξάνδρα, Ευαγγελισμός, Ασκληπιείο Βούλας, αντικαρκινικό Μεταξά) και σε ειδικότητες όπως παραϊατρικές, υδραυλικοί, οικοδόμοι, καθαριστές, εργατοτεχνίτες, κοινωνικοί λειτουργοί, κ.α. και γίνονταν μέσω ενοικίασης εργαζομένων από ΜΚΟ, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, που λειτουργούσαν ουσιαστικά ως εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων.

Επειδή στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας της περιόδου 2011 – 2012 συμμετείχαν και παρεμβάλλονταν με αμοιβή 5% ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Επειδή οι όροι στις οικείες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και στις υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους ήταν επαχθείς και παράνομοι.

Επειδή τα συγκεκριμένα προγράμματα διάρκειας απασχόλησης μόνον 5 μηνών για κάθε άνεργο, και χωρίς δικαίωμα επαναίτησης για τουλάχιστον 7 μήνες μετά τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης, ουσιαστικά διευκόλυναν και εξυπηρετούσαν τους δήμους και τα νοσοκομεία για να προχωρήσουν σε απολύσεις συμβασιούχων, εργαζόμενων αορίστου χρόνου και μονίμων, όπως προέβλεπε και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αφού οι εργαζόμενοι σʼ αυτά κάλυπταν κατά ένα μεγάλο μέρος μέσω της εργασίας τους πάγιες και διαρκείς ανάγκες της λειτουργίας των έμμεσων εργοδοτών τους.

Επειδή τα συγκεκριμένα προγράμματα απασχόλησης- και όχι εργασίας-ανακύκλωσαν την ανεργία και τη φτώχεια, οδήγησαν για άλλη μια φορά χιλιάδες ανέργους να συνωστίζονται σε «συγκεκριμένα γραφεία» για αναζήτηση και αυτής ακόμα της πεντάμηνης απασχόλησης με αμοιβή ψίχουλα και ενίσχυσαν τους πελατειακούς μηχανισμούς και την αναπαραγωγή τους και δημιούργησαν νέα κατηγορία εργαζόμενων, κακοπληρωμένων και πεντάμηνης απασχόλησης, χωρίς τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα.

Επειδή με πρόσχημα την οικονομική ύφεση και κρίση προωθείται μια νέα αντίληψη για την ιδιότητα του ανέργου, ώστε αυτός να θεωρείται όχι θύμα των αδιεξόδων των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αλλά ένα κοινωνικό ΑμεΑ, το οποίο χρήζει επιδοματικής κοινωνικής προστασίας, θεώρηση που με τη σειρά της αποσείει τις υποχρεώσεις, συχνά συνταγματικής φύσης, που παραδοσιακά δεσμεύουν την πολιτεία για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Επειδή υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των ανέργων που εργάζονται σε αυτά τα προγράμματα.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Πόσους ανέργους αφορούσε το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 2011 – 2012 και πόσο ήταν το ύψος της τελικής δαπάνης του, πόσες και ποιες ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις εμπλάκηκαν σε αυτό, με ποιες διαδικασίες και με ποιες και πόσες αμοιβές και εάν παραμένουν ακόμα απλήρωτοι άνεργοι που συμμετείχαν σε αυτά και τι θα κάνει ώστε να πληρωθούν;

Οι ερωτώντες/ώσες Βουλευτές

Στρατούλης Δημήτρης

Καραγιαννίδης Χρήστος

Μπάρκας Κώστας

Μπόλαρη Μαρία

Σταθάς Γιάννης

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μητρόπουλος Αλέξης

_____________________________________________________________________________________

Δελτίο Τύπου

  • Απάντηση Κομισιόν σε Νίκο Χουντή για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για τις εργοδοτικές εισφορές.

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται σήμερα με την Τρόικα για την απαίτηση των δανειστών για μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές απάντησε ο ευρωπαίος Επίτροπος, κ. Όλι Ρέν.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο έλληνας ευρωβουλευτής, αφού υπογράμμισε ότι ενδεχόμενη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών «θα επιφέρει μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία που υπολογίζεται από 800 εκατ έως και 1 δις ευρώ», ζητούσε από την Κομισιόν να πληροφορηθεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και «αν υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων», στο πλαίσιο της κάλυψης του ελλείμματος που προκύπτει για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην απάντησή του ο Όλι Ρέν, διευκρινίζει ότι με βάση το Μνημόνιο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για «μείωση των συντελεστών των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κατά 3.9 εκατοστιαίες μονάδες εως την 1η Ιανουαρίου 2016» και σημειώνει ότι η «η μεταρρύθμιση αποτελεί επείγουσα ανάγκη για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας και την προώθηση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης». Τέλος, αποφεύγει να απαντήσει για το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων εξαιτίας της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, τονίζοντας απλά ότι «Η εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και ουδέτερη ως προς τα έσοδα».

Ακουλουθεί η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου Ρέν:

EL P-159/2014

Απάντηση του κ. Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής

Στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα, το μνημόνιο συμφωνίας προβλέπει μακρόχρονη δέσμευση για μείωση των συντελεστών των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κατά 3,9 εκατοστιαίες μονάδες έως την 1η Ιανουαρίου 2016. Η μεταρρύθμιση αποτελεί επείγουσα ανάγκη για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας και την προώθηση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης. Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης συζητείται στο πλαίσιο της τρέχουσας επανεξέτασης. Η εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και ουδέτερη ως προς τα έσοδα.

25/02/14                                                                                            Το Γραφείο Τύπου

____________________________________________________________________________________

 

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο:

«Το Ελληνικό ΔΕΝ Πωλείται»

 

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 7 μμ,

Δημαρχείο Ελληνικού – Αργυρούπολης

 

ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ – Ν. ΒΑΛΑΒΑΝΗ

 

Χαιρετισμός ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

 

 

Η Ρένα Δούρου, υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής και βουλευτής  Β΄ Αθήνας  και η βουλευτής Β΄Αθήνας  Νάντια Βαλαβάνη θα μιλήσουν την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου  2014 (καταληκτική ημερομηνία για τις δεσμευτικές προσφορές για το Ελληνικό)  σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ  με τίτλο: «Το Ελληνικό Δεν Πωλείται»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί. στο Δημαρχείο Ελληνικού-Αργυρούπολης (Κύπρου 68, Αργυρούπολη) στο  αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης) στις 7 μ.μ.. και θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ

25/2/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

_____________________________________________________________________________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση Δημήτρη Στρατούλη,

βουλευτή Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας

για τη συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με την τρόικα

 

 

 

Η ουσιαστική συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας για απελευθέρωση των απολύσεων και μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών θα εκτινάξει την ανεργία στο υπερπέραν και θα καταβυθίσει οικονομικά στα τάρταρα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το Υπουργείο Εργασίας συμφώνησε σε όλα με τις θρασύτατες απαιτήσεις της τρόικας και για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και για τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% και απλά συζητά μαζί της μόνο τον τρόπο εφαρμογής τους. Και τα δύο όμως μέτρα θα είναι όπλα μαζικής κοινωνικής καταστροφής, αφού το πρώτο θα εκτινάξει ακόμα περισσότερο την ανεργία και το δεύτερο θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική κατάρρευση τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αθήνα 25/2/2014

Το Γραφείο Τύπου

  • Η δήλωση έγινε

          στο περιστύλιο της Βουλής

__________________________________________________________________________________

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

για τους «ερμηνευτές» των δηλώσεων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Για άλλη μία φορά, οι «ερμηνευτές» των δηλώσεων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κάνουν και τόσο καλά τη δουλειά τους. Ο κ. Σταθάκης στη σημερινή του συν/ξη στο Βήμα fm υποστήριξε ότι αν ισχύσουν οι ίδιοι φορολογικοί συντελεστές για τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις και παταχθεί η φοροδιαφυγή, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, την οποία προφανώς ξέχασαν να ακούσουν οι εγκέφαλοι της Χαριλάου Τρικούπη και όχι μόνο, ο κ. Σταθάκης αναφέρεται στην υπερφορολόγηση των πολιτών, εξαιτίας της αύξησης τόσο της άμεσης, όσο και της έμμεσης φορολογίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αμετακίνητος από τη θέση του για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, με κατάργηση των χαρατσιών, μείωση ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης και την εστίαση, αύξηση του αφορολόγητου ορίου, δημιουργία  περιουσιολογίου και αλλαγή των συντελεστών φορολογίας ώστε να ελαφρύνονται τα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια.

Θα περιμέναμε από εκείνους που έχουν εξοντώσει τους πολίτες και έχουν γεμίσει με λουκέτα την αγορά, αντί να επιδίδονται στην «κοπτοραπτική» στις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, να απολογηθούν στον ελληνικό λαό.

25/2/2014

TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

________________________________________________________________________________

Δελτίο Τύπου

 

Αποσπάσματα συνέντευξης της υποψήφιας Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου στο Βήμα FM και τους δημοσιογράφους Μπ. Παπαπαναγιώτου και Α. Ραβανό:

 

  • Απέναντι στις πολιτικές λιτότητας που εξαθλιώνουν την Αυτοδιοίκηση και τη χώρα, εμείς αντιπαραθέτουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα.

 

Θα κάνουμε προσπάθεια να οικοδομήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο πολιτών που μπορεί να βρέθηκαν στις κάλπες του 2012 με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ στο χέρι, αλλά με τους οποίους δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε τίποτε, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για να ξαναστηθεί η πατρίδα στα πόδια της. Και στην προσπάθεια αυτή, η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να παίξει πολύ σπουδαίο ρόλο.

Τρία χρόνια μετά, το μνημόνιο και οι καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας που βαραίνουν και την Περιφέρεια Αττικής, δεν αντιπαλεύονται με αντιμνημονιακές ιαχές, που τελευταίως πληθαίνουν υποκριτικά. Αλλά με πολιτική βούληση, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, με συγκεκριμένες προτάσεις. Αν περιοριστούμε στις αντιμνημονιακές ιαχές και κραυγές, που τελευταίως έχουν πληθύνει ύπουλα και επικίνδυνα για τη χώρα, τότε θα υπηρετήσουμε τη λογική εκείνων που θεωρούν ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος.

Δεν έχει μόνο αντιμνημονιακό χαρακτήρα η μάχη στην Περιφέρεια Αττικής. Αλλά όποιος υποστηρίζει ότι οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές μπορούν να γίνουν εκτός μνημονίου, με ακομμάτιστους και απολίτικους υποψηφίους, τότε λειτουργεί προς όφελος των πολιτικών λιτότητας που έχουν εξαθλιώσει και την ΤΑ και τη χώρα.

 

 

  • Αν πρέπει κάποιος να ερωτηθεί για το τι χαρακτήρα έχουν οι επικείμενες περιφερειακές εκλογές, αυτά είναι τα στελέχη από το  ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

 

Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να δω τη σπουδαία μάχη για την περιφέρεια Αττικής, ως μάχη που θα προκρίνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει δυναμική ή όχι. Για να μην θυμηθούμε παλιότερα παραδείγματα του πώς λειτουργούσαν οι δημοσκοπήσεις, οι έρευνες και οι εκλογές σε άλλες επιμέρους επαγγελματικές κατηγορίες, τον Απρίλιο του 2012. Ασφαλή συμπεράσματα δεν βγήκαν τότε. Ή ορθότερα, βγήκαν συμπεράσματα αλλά προς όφελος των πολιτών και όχι προς όφελος των κομμάτων εκείνων που παίζουν με διαρροές που δεν αφορούν την ΤΑ. Εδώ και λίγες εβδομάδες, διαβάζουμε για υποψήφιους που μπαινοβγαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, βάζοντας όρους να στηριχθούν εμμέσως από τον κ. Σαμαρά. Άρα, αν πρέπει κάποιος να ερωτηθεί για το τι χαρακτήρα έχουν οι επικείμενες περιφερειακές εκλογές, αυτός δεν είναι η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, αλλά στελέχη από το  ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ως πολίτης προσπαθώ να καταλάβω ποια η σημασία, όταν έχουμε ανέργους, οικογένειες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην περιφέρεια Αττικής, να υπάρχουν υποψηφιότητες «ολίγον Νέα Δημοκρατία», «ολίγον μνημονιακές», ή καθόλου αντιμνημονιακές.

 

 

  • Δημοσκοπήσεις – δούρειοι ίπποι

 

Η ιστορία με τις εταιρίες, τις δημοσκοπήσεις και τα αποτελέσματά τους, έχει εδώ και καιρό εξαντληθεί με την απονομιμοποίηση κάθε είδους ερευνητικής προσπάθειας. Γιατί δυστυχώς, παρότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν έρευνα με επιστημονική επάρκεια και συνέπεια, πάρα πολλές δημοσκοπήσεις λειτουργούν ως Δούρειος Ίππος για δημιουργία εντυπώσεων. Υπήρχαν δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές του 2012 που έδειχναν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 6%. Η ερευνητική προσπάθεια έχει απαξιωθεί. Ούτε το ήθος μου ούτε οι δυνάμεις που εκπροσωπώ που επιτρέπουν να δώσω τη μάχη βάσει δημοσκοπήσεων.

 

  • Aν κάποιος περιφερειάρχης ή δήμαρχος έχει αποδεχθεί τον τρόπο με τον οποίο τα τελευταία 3.5 χρόνια λειτουργεί το μνημόνιο, τότε θα μαζεύει τα σκουπίδια, υπηρετώντας τα εργολαβικά συμφέροντα, τις περιοδείες του κ. Φούχτελ και τις συναντήσεις του με δημάρχους και περιφερειάρχες. Και εντέλει την αύξηση των τελών και τη σημερινή κατάσταση σε σχέση με την αποκομιδή των απορριμμάτων.

 

Από την ιστοσελίδα του Βήματος ξεκίνησε μια ιστορία που ούτε λίγο ούτε πολύ κατέληξε σε κάποια τουίτ με τα οποία διασκέδασα. Και θα μπορούσα να προσθέσω και μερικά ακόμη. Στην κουβέντα όμως που είχαμε στον Σκάι, δεν είπαμε μόνο αυτά. Αν κάποιος κάνει τον κόπο να μην βάλει την τελεία στην φράση περί της διαφοράς μεταξύ αντιμνημονιακού και μνημονιακού Περιφερειάρχη, θα διαπιστώσει ότι είπα το αυτονόητο. Αυτό που καταλαβαίνει ο πολίτης στα Αντικύθηρα και τα Μέγαρα ή τη Φυλή. Ότι δηλαδή αν κάποιος περιφερειάρχης ή δήμαρχος έχει αποδεχθεί τον τρόπο με τον οποίο τα τελευταία 3.5 χρόνια λειτουργεί το μνημόνιο, τότε θα μαζεύει τα σκουπίδια, υπηρετώντας τα εργολαβικά συμφέροντα, τις περιοδείες του κ. Φούχτελ και τις συναντήσεις του με δημάρχους και περιφερειάρχες. Και εντέλει την αύξηση των τελών και τη σημερινή κατάσταση σε σχέση με την αποκομιδή των απορριμμάτων. Αν κάποιος δεν αποδέχεται ότι πρέπει ο κ. Φούχτελ να του μάθει πώς θα μαζέψει τα σκουπίδια, αν θεωρεί ότι δεν πρέπει να υλοποιήσει πολιτικές λιτότητας στην Περιφέρεια Αττικής, τότε θα μαζέψει διαφορετικά τα σκουπίδια. Μπορεί ορισμένα τουίτ λοιπόν να ήσαν έξοχα, το πρόβλημα των σκουπιδιών όμως για την περιφέρεια και ολόκληρη την πατρίδα, παραμένει. Και κάποια στιγμή πρέπει να τη συζητήσουμε διαφορετικά, θεματικά.

Ο πολιτικός διάλογος έχει ευτελιστεί πάρα πολύ. Έχει περιοριστεί σε επιθετικούς προσδιορισμούς και ευφυολογήματα. Και εντέλει, από το ποιος θα κερδίσει στο τέλος της ημέρας την ατάκα, χάνει και η πολιτική παρέμβαση αλλά πάνω από όλα χάνουν οι πολίτες.

 

Δεν υπάρχει εχέφρων άνθρωπος, υποψήφιος, πολίτης, δημοσιογράφος που να θεωρεί ότι αν κάποιος ακολουθήσει τις επιταγές του μνημονίου σε σχέση με τις περικοπές δαπανών αναφορικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων κι έναν σοβαρό περιφερειακό σχεδιασμό, ταυτίζεται με έναν υποψήφιο που απορρίπτει αυτή την πολιτική. Η δική μου υποψηφιότητα δεν περιορίζεται σε ένα νεφελώδες, αόριστο αντιμνημονιακό πρόταγμα. Θα γίνει προσπάθεια να αντιστοιχηθεί με την ελληνική κοινωνία, η οποία έχει απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που έκλεισαν το μάτι στους έλληνες και τις ελληνίδες ότι θα επαναδιαπραγματευθούν και θα αντιπαλέψουν το μνημόνιο.

 

  • η πρόκληση για εμάς είναι διπλή

 

Από το 1974 και μετά, το βράδυ της Κυριακής των εκλογών γίνεται μια προσπάθεια κεφαλαιοποίησης των ποσοστών. Για αυτό και τώρα – και πρόκειται για κάτι πολύ επικίνδυνο για την ΤΑ και για την ευρωβουλή – γίνεται κουβέντα για το αν θα είναι κάποιος «ολίγον αντιμνημονιακός», «ολίγον ακομμάτιστος», «ολίγον ανεξάρτητος». Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι η πρόκληση για εμάς είναι διπλή. Δεν θα δεχόμουν να τεθώ επικεφαλής ενός αγώνα που θα περιόριζε το στοίχημα της Περιφέρειας Αττικής απλώς σε ένα εκτεταμένο δημοψήφισμα. Όση προσπάθεια κι αν γίνει σαν τη χθεσινή, αν εξετάσετε την κεντρική εισήγηση της ΚΕ ή την εισήγηση του προέδρου Αλέξη Τσίπρα ή εκείνη του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα διαπιστώσετε ότι δεν θα περιορίσουμε τον σπουδαίο αγώνα για να στηθεί ξανά στα πόδια της η ΤΑ, σε σχέση με τη διάκριση μνημόνιο – αντιμνημόνιο, γιατί είμαστε πεισμένοι ότι το μνημόνιο δεν αντιπαλεύεται με κραυγές.

 

Αποφάσεις σε σχέση με τον δεύτερο γύρο δεν λαμβάνονται σε ραδιοφωνικές εκπομπές από την υποψήφια Περιφερειάρχη. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα να είμαστε παντού. Όπως και τις προηγούμενες φορές, εμείς δεν έχουμε λογικές, που δυστυχώς τις άκουσα και από το ΚΚΕ, που ταυτίζουν όλους τους υποψηφίους. Αλλά δεν καθοδηγούμε τους πολίτες με τρόπο που να ακυρώνουμε την ιδιότητα του ενεργού πολίτη, τόσο των μελών μας όσο και των ψηφοφόρων μας. Θα έχουμε το χρόνο, οδεύοντας προς τις εκλογές, να ξαναδούμε πως διαμορφώνονται τα πράγματα. Γιατί σήμερα μιλάμε εν κενώ. Έχουμε δημοσκοπήσεις με «ολίγον υποψήφιους», «παρολίγον υποψήφιους»…

 

  • Χωρίς τον έλεγχο των πολιτών, μπορεί κανείς να δρα ανενόχλητος, είτε πρόκειται για τα διόδια είτε για τα σκουπίδια.

 

 

Για εμάς δεν είναι αντίπαλος όποιος εντέλει πάρει το χρίσμα από το Μέγαρο Μαξίμου και από τη Συγγρού. Για εμάς, και αυτό το διαπιστώνω καθημερινά, επισκεπτόμενη τις γειτονιές και τους εναπομείναντες χώρους δουλειάς του Λεκανοπεδίου, αντίπαλοι είναι η άγνοια της σπουδαιότητας της Περιφέρειας και η πολιτική περιθωριοποίηση. Αυτά έχουμε να αντιπαλέψουμε. Κι αυτό δεν έτυχε, πέτυχε σκόπιμα. Διότι χωρίς τον έλεγχο των πολιτών, μπορεί κανείς να δρα ανενόχλητος, είτε πρόκειται για τα διόδια είτε για τα σκουπίδια.

Και δεύτερον, όταν κάποιος είναι εξαθλιωμένος, όταν έχει εκπνεύσει η περίοδος του επιδόματος ανεργίας, όταν δεν μπορεί να αγοράσει εφημερίδα, θα περιθωριοποιηθεί. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής περιθωριοποίησης των πολιτών, που αναρωτιούνται ποιο είναι το νόημα να προσέλθουν στις κάλπες, αποτελεί και το γεγονός της στροφής ενός μέρους της κοινωνίας, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, προς ένα ναζιστικό μόρφωμα. Αυτά έχουμε να αντιπαλέψουμε. Και θα τα αντιπαλέψουμε με τέτοιο τρόπο που και η ΤΑ θα λάβει το ρόλο που της αξίζει και οι δημοκρατικές δυνάμεις θα έλθουν στη διακυβέρνηση της χώρας.

 

  • Γιατί ο κ. Σγουρός δεν έχει ήδη πάρει το χρίσμα;

 

Αν η απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση ήταν λαμπρή, δεν θα έπρεπε ήδη να είχε πάρει το χρίσμα είτε από το ΠΑΣΟΚ, όπως στο παρελθόν είτε από τη ΝΔ; Αντιθέτως όμως έχουμε υπουργό και σημαίνον στέλεχος της ΝΔ, τον κ. Μιχελάκη, να αναφέρεται σε αποτυχία του κ. Σγουρού.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: