ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ : Δελτία Τύπου 19/02/2014 [ 10:46-11:39-14:06-14:58-15:10-15:24-16:22-17:11-17:35-20:09 ]


ΣΥΡΙΖΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση τους, αναφέρονται στις διαχρονικές κυβερνητικές ανεπάρκειες οι οποίες δεν επιλύουν το πρόβλημα αλλά αντίθετα το οξύνουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο σε ετήσια βάση να έχει απώλειες φορολογικών εσόδων 800 εκατ € από διαφυγόντες δασμούς και η χώρα να  μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους διακινητές λαθραίων τσιγάρων στην ΕΕ .

Είναι γεγονός ότι το πρόβλημα αυτό είναι διαχρονικό αλλά τον τελευταίο καιρό με την ανοχή των μνημονιακών κυβερνήσεων και την αύξηση των φόρων έχει διογκωθεί, καθώς  δε γίνεται καμία προσπάθεια αντιμετώπισης του συνολικού προβλήματος του λαθρεμπορίου.

Η αμέλεια και η ανεπάρκεια των κυβερνήσεων χαρακτηρίζεται τραγική, αφού το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει στο νόμο 3943/2011, το οποίο όμως δεν έχει εφαρμοστεί.

Οι κυβερνητικές προθέσεις για  την εγκατάσταση συστήματος ιχνηλασιμότητας θα έχουν περιορισμένα αποτελέσματα γιατί αφορά τα νόμιμα παραγόμενα και διακινούμενα τσιγάρα ενώ στη χώρα διακινούνται και διέρχονται κύρια παράνομα φορτία.

Τα παράνομα τσιγάρα και ο καπνός, εκτός από τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους, εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για την δημόσια υγεία, διότι δε γίνεται κανένας ποιοτικός έλεγχος.

Η συζήτηση για την προμήθεια συστήματος ιχνηλασιμότητας που έχει ξεκινήσει θα είναι ατέρμονη, αναποτελεσματική και εφόσον δεν υιοθετηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεν θα έχει σοβαρά αποτελέσματα, αλλά θα οδηγήσει σε άλλον ένα διαγκωνισμό και πάρτι προμηθευτών.

Ή θα έχει την κατάληξη των συστημάτων X-RAY για τα τελωνεία, που για χρόνια οι συνεχείς διαγωνισμοί κηρύττονται άγονοι, προς μεγάλη ευχαρίστηση των λαθρεμπόρων και όσων τους καλύπτουν.

Απαίτηση των πολιτών είναι η άμεση πάταξη κάθε μορφής λαθρεμπορίου. Οι προσπάθειες να γίνουν προς την πλευρά των μεγαλοεισαγωγέων – μεγαλοδιακινητών  και όχι στους συνήθεις εύκολους στόχους των τελικών πωλητών, οι οποίοι σε τελική ανάλυση αλληλοεξαρτώνται και δεσμεύονται από τους  προμηθευτές τους.

Επειδή μεγάλη διακίνηση παράνομων φορτίων εμπορευμάτων, γίνεται μέσω εμπορευματοκιβωτίων,οι βουλευτές ερωτούν γιατί  η  προμήθεια συστημάτων X-RAY που θα εγκατασταθούν στα τελωνεία, καθυστερεί από το 2004 και πότε επιτέλους θα εγκατασταθούν.

Επίσης  επειδή με το λαθρεμπόριο τσιγάρων κινδυνεύει σοβαρά η δημόσια υγεία τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση  για να σταματήσει τη διάθεση λαθραίου,  αμφιβόλου ποιότητας χύμα καπνού και ποιες ενέργειες θα  γίνουν ώστε να ανακαλυφθούν οι μεγάλες παράνομες αποθήκες τσιγάρων.

Το Γραφείο Τύπου

Αθήνα 19-02-2014

Συνημμένη η ερώτηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα 18/02/2014

Προς τους  υπουργούς  :  Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

ΘΕΜΑ : Λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων

Δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο επαναφέρουν το θέμα της πάταξης του λαθρεμπορίου τσιγάρων στη χώρα.

Είναι γεγονός ότι το πρόβλημα αυτό είναι διαχρονικό και τον τελευταίο καιρό με την ανοχή των μνημονιακών κυβερνήσεων έχει διογκωθεί. Όμως οι προθέσεις της μνημονιακής συγκυβέρνησης όπως έχουν διαρρεύσει στον τύπο προδικάζουν άλλη μια αποτυχία και άλλη μια ιστορία διαπλοκής.

Πρώτον γιατί δε γίνεται καμία προσπάθεια αντιμετώπισης του συνολικού πρόβληματος του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων ( τσιγάρων και καπνού ).

Δεύτερον γιατί υπάρχει τραγική αμέλεια και ανεπάρκεια των εκάστοτε κυβερνήσεων αφού το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει στο νόμο 3943/2011 άρθρο 25 παράγραφος  3 που αναφέρει ˝ είναι δυνατόν με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών να χρησιμοποιούνται για την επισήμανση των προϊόντων αυτών σύγχρονα ολοκληρωμένα συστήματα σήμανσης και ιχνηλασιμότητας ή ψηφιακής επαλήθευσης˝

Άρα σε κυβερνητικό επίπεδο δεν υπάρχει η θέληση για την πάταξη του φαινομένου, ενώ αντίθετα  η κυβέρνηση με μεγάλη ευκολία εκδίδει δεκάδες υπουργικές αποφάσεις για απολύσεις μέσω της κατάργησης φορέων και αποφάσεις άλλων μέτρων εξαθλίωσης των πολιτών.

Η κυβέρνηση αντί να πατάξει το κάθε μορφής λαθρεμπόριο (καύσιμα, καπνικά, ποτά κλπ ) προτιμά να φορολογεί και να περικόπτει μισθούς και συντάξεις. Τις δε αποφάσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου τις παραπέμπει στις καλένδες.

Κατά τη ΓΓ διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΜΟΝΟ στα καπνικά προϊόντα το ύψος των διαφυγόντων δασμών εκτιμάται σε  800 εκατ €.

Τα παράνομα τσιγάρα και ο καπνός, εκτός από τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους, εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για την δημόσια υγεία, διότι δε γίνεται κανένας ποιοτικός έλεγχος.

Η συζήτηση για την προμήθεια συστήματος ιχνηλασιμότητας που έχει ξεκινήσει θα είναι ατέρμονη, αναποτελεσματική και θα οδηγήσει σε άλλον ένα διαγκωνισμό και πάρτι προμηθευτών. Εφόσον δεν υιοθετηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα έχει μερικά μόνο αποτελέσματα, αφού η παράνομη διακίνηση γίνεται με μέσα και τρόπους εκτός βιομηχανικής παραγωγής.

Ή θα έχει την κατάληξη των συστημάτων X-RAY για τα τελωνεία, που για χρόνια οι συνεχείς διαγωνισμοί κηρύττονται άγονοι, προς μεγάλη ευχαρίστηση των λαθρεμπόρων και όσων τους καλύπτουν.

Απαίτηση των πολιτών είναι άμεση πάταξη κάθε μορφής λαθρεμπορίου. Οι προσπάθειες να γίνουν προς την πλευρά των παράνομων μεγαλοεισαγωγέων -μεγαλοδιακινητών  και όχι στους συνήθεις εύκολους στόχους των τελικών πωλητών, οι οποίοι σε τελική ανάλυση αλληλοεξαρτώνται και δεσμεύονται από τους  προμηθευτές τους.

–        Επειδή με το λαθρεμπόριο τσιγάρων το ελληνικό δημόσιο έχει μεγάλη απώλεια εσόδων.

–        Επειδή το σύστημα ιχνηλασιμότητας δεν μπορεί από μόνο του να λύσει το πρόβλημα, διότι στην Ελλάδα εισάγονται παράνομα παραγόμενα τσιγάρα ενώ η ιχνηθέτηση αφορά τα νόμιμα παραγόμενα.

–        Επειδή η προμήθεια συστημάτων X-RAY καθυστερεί από το 2004

–        Επειδή μεγάλη διακίνηση παράνομων φορτίων γίνεται μέσω εμπορευματοκιβωτίων.

–        Επειδή με την ανοχή των κυβερνήσεων η χώρα έχει μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους διακινητές λαθραίων τσιγάρων στην ΕΕ.

–        Επειδή με το λαθρεμπόριο τσιγάρων κινδυνεύει σοβαρά η δημόσια υγεία.

Ερωτούνται  οι υπουργοί

 • Ποιες ενέργειες θα γίνουν προκειμένου να σταματήσει η παράνομη διακίνηση τσιγάρων στη χώρα ;
 • Τι μέτρα θα λάβουν για να σταματήσει τη διάθεση λαθραίου και αμφιβόλου ποιότητας  χύμα καπνού ;
 • Πότε προβλέπεται να προμηθευτούν τα συστήματα X-RAY και να τοποθετηθούν στα τελωνεία ;
 • Ποιες ενέργειες έχουν γίνει ώστε να ανακαλυφθούν οι μεγάλες παράνομες αποθήκες τσιγάρων ;
 • Έχουν την πρόθεση να εγκαταστήσουν το σύστημα ιχνηλασιμότητας στην Ελλάδα και πότε;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δημήτρης Γελαλής

Θανάσης Πετράκος

Ευγενία Ουζουνίδου

Κώστας Ζαχαριάς

Μαρία Κανελλοπούλου

Νίκος Μιχαλάκης

Δημήτρης Στρατούλης

Μαρία Διακάκη

Χουσειν Ζειμπέκ

Δημήτρης Παπαδημούλης

_________________________________________________________________________________

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

για το αμαρτωλό καθεστώς των ΜΚΟ

 

 

Σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας και ασυδοσίας, τη στιγμή που κατεδάφιζαν το κοινωνικό κράτος και τα δημόσια αγαθά, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έφτιαξαν ένα σαθρό, πελατειακό σύστημα κομματικά προσκείμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, την αποκάλυψη του οποίου θέλουν τώρα να εκμεταλλευτούν για τα εσωκομματικά τους ξεκαθαρίσματα.

Η έκπληξη δεν είναι ότι το αμαρτωλό καθεστώς των ΜΚΟ στην Ελλάδα στηρίχτηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά ότι τα δυο κόμματα εμφανίζονται τώρα εμβρόντητα από τις αποκαλύψεις και αποφασισμένα να πατάξουν τη διαφθορά και την ασυδοσία.

Πρόκειται για τους ίδιους που για πάνω από μια δεκαετία όχι μόνο μοίραζαν εκατομμύρια ευρώ σε αμφιβόλου σκοπού οργανώσεις, αλλά και δεν προνόησαν για καμία δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου των δαπανών τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί επιβεβλημένη την  έρευνα για όλες τις ΜΚΟ που έχουν επιχορηγηθεί την τελευταία 15ετία και προειδοποιεί ότι κάθε προσπάθεια συγκάλυψης θα πέσει στο κενό.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

19/02/2014

_______________________________________________________________________________

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

 

 • Εσωτερικών
 • Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

 

Θέμα: “Χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης ΧΥΤΑ Φυλής”

Τα τελευταία 50 χρόνια, ερήμην των κατοίκων Άνω Λιοσίων και Φυλής, η περιοχή «υποδέχεται» το 90% των απορριμμάτων της Αττικής και περίπου το 40-45% των απορριμμάτων της χώρας, χωρίς  χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των έργων διαχείρισης απορριμμάτων.

Την ίδια στιγμή μεταφέρονται και εκατοντάδες τόνοι απορριμμάτων από την Πελοπόννησο, γεγονός που αντιμετωπίζει μεν προσωρινά το πρόβλημα αυτής της Περιφέρειας, επιβαρύνει όμως ακόμα περισσότερο τη Δυτική Αττική και μειώνει τον χρόνο ζωής του ΧΥΤΑ.

Ο πυρήνας του προβλήματος αφορά την κοινωνική, οικονομική και θεσμική ομηρία της Δυτικής Αττικής, όπου έχει διαμορφωθεί μια τραγική και εκρηκτική κατάσταση από άποψη ποιότητας περιβάλλοντος και συνθηκών διαβίωσης.

Σε μια ακτίνα 5 χιλιομέτρων επηρεάζονται 25.000 στρέμματα της έκτασης του οικιστικού ιστού 6 καλλικρατικών δήμων και περίπου 95.000 κάτοικοι, ενώ σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων επηρεάζονται 125.000 στρέμματα της έκτασης του οικιστικού ιστού 20 καλλικρατικών δήμων και περίπου  750.000 κάτοικοι!!!

Τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και ιδιαίτερα οι μεγάλοι χώροι διάθεσης και υγειονομικής ταφής όπως αυτός της Φυλής και των Άνω Λιοσίων, είναι σύνθετα έργα με βαθύ κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Είναι έργα που δημιουργούν τοπικές και υπερτοπικές επιπτώσεις, τόσο κατά τη λειτουργία τους, όσο και πολλά χρόνια μετά το πέρας αυτής.

Για το λόγο αυτό τα έργα πρέπει να προετοιμάζονται προσεκτικά, να σχεδιάζονται με τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές, να υλοποιούνται με την επίβλεψη και την αυστηρή παρακολούθηση των τοπικών κοινωνιών, να έχουν χρονοδιάγραμμα λειτουργίας αλλά και αποκατάστασης και να διαμορφώνονται έτσι ώστε να συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία τουλάχιστον όσα αφαιρούν από την ποιότητα ζωής της περιοχής που τα φιλοξενεί.

Οι επιπτώσεις στο τοπικό περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής είναι αναμφίβολα τεράστιες και  ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν μετρηθεί και αξιολογηθεί σε βάθος, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, πόσο μάλλον που νέα έργα, για το 80% των απορριμμάτων της Αττικής, έχουν ήδη δημοπρατηθεί για τον ίδιο υπερκορεσμένο χώρο, χωρίς καμιά πρόβλεψη αποκατάστασης αυτού, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η διάρκεια ζωής του υφιστάμενου ΧΥΤΑ είναι εξαιρετικά περιορισμένη (2-3 έτη) και οι πιθανότητες επέκτασης ανύπαρκτες, λόγω των υφιστάμενων χωροταξικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών περιορισμών. Πέραν αυτού, πρόκειται για έργα πρόχειρα, φαραωνικών διαστάσεων και πλήρως ιδιωτικοποιημένα.

Ουδέποτε έχει γίνει ένα συνολικό σχέδιο περιβαλλοντικής αξιολόγησης – αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής,  που προσφέρει τη μοναδική υφιστάμενη λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων για το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας. Βεβαίως έχουν γίνει έργα αποκατάστασης παλαιών αποθέσεων, ωστόσο ο σχεδιασμός τους ήταν αποσπασματικός,  ενώ η σημερινή τους κατάσταση χαρακτηρίζεται από εγκατάλειψη και σημαντικές φθορές που τα καθιστούν απαξιωμένα.

Είναι αναγκαίο να δρομολογηθεί άμεσα ένα συνολικό σχέδιο περιβαλλοντικής αξιολόγησης –  αποκατάστασης. Επίσης, απαιτείται πλήρης καταγραφή του περιβαλλοντικού και κοινωνικού αποτυπώματος των υφιστάμενων αποθέσεων απορριμμάτων, καθώς και του βαρύτατου οικονομικού κόστους που επιφέρει, τελικά, η διαιώνιση αυτής της κατάστασης.

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

 

 • Είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου η εκπόνηση μελέτης που να περιγράφει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων (υφιστάμενων και νέων προγραμματιζόμενων) στην άμεση και ευρύτερη περιοχή, λαμβανομένης υπόψη της σωρευτικής επίδρασης που έχουν σε συνδυασμό με άλλα έργα και της φέρουσας ικανότητας του τοπικού οικοσυστήματος της Δυτικής Αττικής;
 • Προτίθεται η πολιτεία να διαβουλευθεί με τους ΟΤΑ της περιοχής για όλα τα δεδομένα των υπό δημοπράτηση έργων, με πλήρη διαφάνεια και με βάση την αρχή του δημοκρατικού προγραμματισμού;
 • Προτίθεται έστω και τώρα η πολιτεία να δώσει χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των έργων διαχείρισης απορριμμάτων από την περιοχή που θυσιάστηκε για να εξυπηρετήσει το λεκανοπέδιο για μισό αιώνα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Δημήτριος Παπαδημούλης

Αθανάσιος Αθανασίου

Ηρώ Διώτη

Ειρήνη Δούρου

Χαρά Καφαντάρη

Αλέξιος Μητρόπουλος

Γεώργιος Πάντζας

Σοφία Σακοράφα

Γεώργιος Σταθάκης

____________________________________________________________________________________

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ,

ΣΤΟ  ΒΗΜΑ FM  (Μπ. Παπαπαναγιώτου – Α. Ραβανός)

 

–       Είχαμε την εκδήλωση στο Acropol, όπου ουσιαστικά είχαμε την έναρξη της πολιτικής μάχης εν όψει των τριπλών εκλογών, των περιφερειακών και των ευρωεκλογών, εκτιμάτε, επειδή χθες επανήλθε και το αίτημα για εθνικές εκλογές, το έφερε ο κ. Τσίπρας – ότι παίζει ακόμα ισχυρά το ενδεχόμενο να έχουμε και εθνικές εκλογές;

Νομίζω ότι σχετίζεται άμεσα με το αποτέλεσμα τόσο των περιφερειακών εκλογών όσο και των ευρωεκλογών, ο χρόνος που θα γίνουν οι εθνικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, επειδή h πιθανότητα να υποστεί μια βαριά ήτα η κυβέρνηση στις ευρωεκλογές, είναι μεγάλη, νομίζω ότι αμέσως μετά θα τεθεί το θέμα πια της πολιτικής νομιμοποίησής της.

Από και έπειτα το αν έχει δεύτερες σκέψεις, γνωρίζοντας ή προεξοφλώντας αυτό το αποτέλεσμα, να προκαλέσει με δικιά της πρωτοβουλία ή κάτω από την πίεση των πραγμάτων, κοινωνικών και αντικειμενικών καταστάσεων, να προκαλέσει αιφνιδίως πριν τις ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, υπάρχει μια τέτοια μικρή πιθανότητα.

–       Επομένως δεν βλέπετε ταυτόχρονα και παράλληλα, βλέπετε μόνο ως παρενέργεια……

….Σε συνάρτηση πάντοτε με τις ευρωεκλογές.

–       ….του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Γιατί, όμως, ο  κ. Σαμαράς να κάνει αυτή την κίνηση, να προκαλέσει εθνικές εκλογές πριν τις ευρωεκλογές;

Για να μπορέσει να έχει μια πιο αξιοπρεπή ήττα. Γιατί αν η ήττα αυτή είναι βαριά, μεγάλη, θα θέσει σε αμφισβήτηση και την ίδια του την αρχηγία στη Ν.Δ. Άλλωστε, οι βουλευτικές – εθνικές εκλογές προσφέρονται και για ξεκαθάρισμα εσωτερικών λογαριασμών και για έλεγχο της επόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας σε αυτά τα κόμματα.

Νομίζω ότι «τόσο απλά» είναι τα πράγματα. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να προκύψει ένα τέτοιο αποτέλεσμα είτε στις ευρωεκλογές είτε στις εθνικές που να επιτρέπει στον κ. Σαμαρά να σκέφτεται ότι μπορεί να συμμετέχει σε οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση.

–       Επομένως κ. Σκουρλέτη η εκτίμησή σας είναι ότι δεν θα  υπάρξει μια λύση για το χρέος και στη διαπραγμάτευση με την τρόικα και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα είναι κάτι κατοχυρωμένο κοινά αποδεκτό που θα μπορέσει να διαφοροποιήσει, έστω …. τα δεδομένα; Όχι να αλλάξει τη ζωή, είναι προφανές αυτό, κανείς δεν το περιμένει. Αλλά να αρχίσει να το βελτιώνει. Και με βάση αυτό, θα αδειάσουν οι ξένοι και τον Σαμαρά. Αυτό μου λέτε τώρα.

Ούτως ή άλλως, νομίζω – και το διαπιστώνουν όλοι  – ότι η κυβέρνηση εκλιπαρεί το να μην ανοίξει επί της ουσίας η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Διότι εκ των πραγμάτων, αν δεν υιοθετηθεί μια άλλη  λογική στην κατεύθυνση αυτού που εμείς ονομάζουμε «συνολική ευρωπαϊκή διευθέτηση του χρέους, μέσα από τη διαγραφή του μεγαλύτερού του χρέους» τότε, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η αντιμετώπισή του συναρτάται με την ανάγκη νέων μέτρων. είτε για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό  κενό, το δημοσιονομικό κενό, ένα νέο μεσοπρόθεσμο. Εκλιπαρεί λοιπόν αυτή η συζήτηση να γίνει μετά τις ευρωεκλογές. Διότι καταλαβαίνετε ότι θα είναι ένα νέο εμπόδιο.

–       Η κυβέρνηση και ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος σας κατηγορούν ότι εσείς επιχαίρετε με την αποτυχία της χώρας και δεν χαίρεστε με την επιτυχία της χώρας.

Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει κανενός είδους επιτυχία.

–       Όταν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι κάποιου είδους επιτυχία;

Όχι. Να σας πω γιατί. Γιατί το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως έχουμε πει όλο το τελευταίο διάστημα, είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής και βασίζεται στην ίδια την κοινωνική δυστυχία και στην οικονομική αποδιάρθρωση. Πρόκειται για ένα βαθύτατα υφεσιακό πλεόνασμα, το οποίο δεν εξασφαλίζει ούτε τη βιωσιμότητα του ίδιου, αλλά πολύ περισσότερο τη βιωσιμότητα του χρέους.

–       κ. Σκουρλέτη, μου επιτρέπετε, όταν βγαίνει ο Πρωθυπουργός – διαβάσαμε τη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής – και λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 1,5 δις ευρώ και μάλιστα αρχίζει και «μοιράζει» αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα σε διάφορες κατηγορίες συμπολιτών μας, ο πολίτης τι να πιστέψει; Ότι ψεύδεται ο Πρωθυπουργός;

Είναι πάρα πολύ απλό για να πετύχει κάποιος ένα τέτοιο λογιστικό αποτέλεσμα. Ας δούμε τα ποιοτικά στοιχεία. Δηλαδή, όταν είχαν υπάρξει 11 δις μέτρα τον  Νοέμβριο του 2012, αντιλαμβάνεστε ότι αυτά επέφεραν μια κατάσταση πλήρους ασφυξίας στην αγορά, επέτειναν τα λουκέτα, αύξησαν την ανεργία, οδήγησαν στη μετανάστευση χιλιάδες νέους. Άρα, το να έρχεσαι και να λες ότι εγώ έβαλα από τη μια φόρους, συμπίεσα χωρίς προηγούμενο τον κόσμο και από την άλλη θα σου μοιράσω 1,5 δις, είναι σκέτη κοροϊδία.

–       Ξέρετε κάτι; Επειδή την Κυριακή έρχεται η τρόικα, φαντάζομαι ότι κάποιος θα σκεφτεί: έρχεται η τρόικα. Εμείς υποτίθεται σαν χώρα, σαν κράτος στηρίζουμε τη διαπραγματευτική μας ισχύ στο ότι έχουμε πετύχει με το παραπάνω τους στόχους. Αν η τρόικα πιστέψει αυτά που λέτε εσείς ή υιοθετήσει τη δική σας επιχειρηματολογία, δεν οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων;

Όχι. Εκεί που οδηγούμαστε είναι στην ανάγκη, επιτέλους, η Ελλάδα να μιλήσει με βάση τη δικιά της πραγματική εμπειρία και να θέσει το θέμα μιας συνολικής συζήτησης, σε σχέση με την αντιμετώπιση όχι μόνο του ελληνικού προβλήματος, αλλά συνολικά της δημοσιονομικής κρίσης.

–       Αυτό είναι συμφωνημένο.

Αυτό δεν το κάνει ο κ. Σαμαράς. Μα ο κ. Σαμαράς έχετε ακούσει τι λέει;

–       Περιλαμβάνεται στις δανειακές συμβάσεις και στο μνημόνιο αυτό…

 

Όχι..Μισό λεπτό Ο κ. Σαμαράς λέει κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε. Δηλαδή, ακολουθήσαμε το λάθος. Αντί λοιπόν να αρπάξει την ευκαιρία να αξιοποιήσει αυτές τις πολλές φωνές πλέον που ακούγονται και από τον χώρο, δεν θα έλεγα των δανειστών, αλλά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών δυνάμεων, είτε αυτό λέγεται Deutsche Bank, είτε αυτό λέγεται διάφορες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που χαρακτηρίζουν την τρόικα, την παρομοιάζουν ως χασάπη, είτε αυτά που λέει ο ΟΟΣΑ, δηλαδή ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί μ΄ αυτή την ακολουθούμενη πολιτική να καταστεί βιώσιμο, άρα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το κούρεμά του. Αντί να τα πει αυτά, τι λέει; Ότι εγώ έκανα αυτά που έπρεπε. Ακολούθησα το λάθος, γονατίζοντας το λαό.

Κοιτάξτε. Ο λαός αυτή τη στιγμή εξοντώνεται. Η χώρα πεθαίνει. Είδατε μια μεγάλη βιομηχανία, τη Χαλυβουργία, η οποία έχει θέσει σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενούς της. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;  Θα αφήσουμε να οδηγηθούμε σε ένα πλήρες, απόλυτο κοινωνικό νεκροταφείο; Δεν μπορούν να μας κοροϊδεύουν αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι που βρίσκονται στα ηνία της εξ ουσίας. Διότι περί αυτού πρόκειται. Το μνημονιακό κατεστημένο μας κοροϊδεύει.

–       Θα μπορούσε στο διαπιστωτικό κομμάτι να μη διαφωνεί κανείς.. 

 

Διαφωνεί ο κ. Σαμαράς…

–       Αν διαφωνεί, σας το λέει και συζητάτε μεταξύ σας… Άλλο λέω.. Πόσο  υπάρχει εναλλακτική πρόταση απέναντι σ΄ αυτό το οποίο λέτε… Διότι είτε αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας ότι η κυρία Μέρκελ δεν θα πάρει το βάρος να διαλυθεί επί των ημερών της η ευρωζώνη.. ακούγεται λιγάκι στον αέρα, είτε το ότι ο κ. Σταθάκης είπε ότι μόνο το 5% του χρέους μπορεί ουσιαστικά να κουρευτεί…

Γιατί το λέτε αυτό; Επαναφέρετε ένα ερώτημα το οποίο έχει διευκρινιστεί εντελώς. Το 5% του επαχθούς χρέους δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική αναγκαιότητα διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του. Ούτε ο κ. Σταθάκης το συσχέτισε, ούτε κανένας νοήμων άνθρωπος το συσχετίζει. Ο μόνος ο οποίος το συσχετίζει είναι η Ν.Δ., που το κάνει σκόπιμα. Όσοι γνωρίζουν οικονομικά… λένε ότι δεν σχετίζεται το ένα θέμα με το άλλο….

–       Με συγχωρείτε… Άκουσα οικονομολόγους και επιστήμονες να λένε ότι ουσιαστικά έχει δίκιο ο κ. Σταθάκης….

Επαναλαμβάνω, είναι τελείως διαφορετικό ποιο ποσοστό του χρέους το κρίνουμε ως επαχθές από το πολιτικό αίτημα να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. Δεν φαντάζομαι ότι το ΔΝΤ ή ο ΟΟΣΑ , που φλερτάρουν με την ιδέα της διαγραφής ενός μεγάλου μέρους του χρέους, το συσχετίζουν με το ποιο είναι επαχθές;

–       Προφανώς δεν το συσχετίζουν….

Αυτό λέμε….

–       Μισό λεπτό.. Αυτό μπορεί να προσδιορίσει ή να βοηθήσει να προσδιοριστεί τι μέρος του χρέους μπορεί να κουρευτεί.

Να κουρευτεί εκείνο το μέρος του χρέους το οποίο μπορεί, σε συνδυασμό με μια άλλη πολιτική που προφανώς θα βρίσκεται στον αντίποδα των ακραίων μνημονιακών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, να το καταστήσει βιώσιμο. Και επαναλαμβάνουμε ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.  Εδώ πρέπει να υπάρχει η λογική της συνολικής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΚΟ

–       Να πάμε σε ένα θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα και είναι πολύ σημαντικό γιατί έχουμε χρήματα τα οποία χάθηκαν τα τελευταία χρόνια, έχουμε ένα απίστευτο πάρτι με τις ΜΚΟ. Ένα σχόλιο επ΄ αυτού.. Γιατί είναι μια περίοδος επί διακυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου στην οποία γινόταν πάρτι απ΄ότι φαίνεται…

Έχετε απόλυτο δίκιο. Και μου προκαλεί έκπληξη πως διάφορα κυβερνητικά στελέχη και από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και από το χώρο της Ν.Δ. κάνουν τώρα σαν να ανακαλύπτουν την Αμερική. Εδώ ο κόσμος τόχει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι.  Φαίνεται ότι μέσα σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας οργάνωσαν ένα δίκτυο μέσω των ΜΚΟ πελατειακών σχέσεων την ίδια στιγμή που μιλούσαν για καταπολέμηση της ασυδοσίας, της διαφθοράς και τον περιορισμό των κρατικών και δημοσίων δαπανών.

–       Έχει πολιτικές ευθύνες ο κ. Παπανδρέου γι αυτό;…

Νομίζω ότι συνολικά και ο κ. Γ.Παπανδρέου ως ο τότε προϊστάμενος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προφανώς του αναλογούν οι πρώτες ευθύνες. Δεν είναι μόνο προσωπικές του. Συνολικά…

Και πλάι στο ζήτημα των ΜΚΟ υπήρχε, και σχετίζεται με αυτό, και η υπόθεση των μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών..

–       Ο κ. Τσίπρας το είχε αναδείξει αυτό….

Και δεν είχε πάρει απάντηση…. Αφορούν και τη Ν.Δ….

 

–       Διαχρονικό πάρτι αυτό… Τώρα, η υποψηφιότητα Βουδούρη τέλειωσε; ‘Έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα;

Η υποψηφιότητα Βουδούρη τώρα μόλις ξεκινάει και νομίζω ότι θα πάει και καλά… Νομίζω λοιπόν ότι έχει κλείσει με βάση όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και από το καταστατικό μας με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ήδη οργανώσεις της Πελοποννήσου καλούν τον Οδυσσέα τον Βουδούρη για να συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα με το οποίο  θα δώσουν τη μάχη της περιφέρειας της Πελοποννήσου.

–       Μεταξύ αυτών είναι και οι οργανώσεις οι οποίες είχαν διαφωνήσει;…

Ναι.. Η Κορινθία, απ΄ ότι ξέρω, η οποία είχε διαφωνήσει, τον έχει καλέσει να ξεκινήσει από κει τις πρώτες συζητήσεις. Σας υπενθυμίζω ότι ο τελικός χάρτης –για να μιλήσουμε με τέτοιους όρους- των αποτελεσμάτων ήταν  3-2, δηλαδή η Αργολίδα και η Λακωνία τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας.

 

19/2/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

__________________________________________________________________________________

Αποσπάσματα συνέντευξης του Ν. Παππά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (Α. Μπουσδούκου)

Για τον σάλο με τις αποκαλύψεις για τη λειτουργία και τη δράση των ΜΚΟ, καθώς και για τα τεράστια κονδύλια με τα οποία χρηματοδοτούνταν μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ,  ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς.

Ο Νίκος Παππάς, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει στον πρώην οικονομικό εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη από τον Σεπτέμβρη του 2011 ολοκληρωμένο φάκελο με στοιχεία, τα οποία έδωσε στη Δικαιοσύνη προς διερεύνηση και περιμένει την ολοκλήρωση της έρευνας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ από το Σεπτέμβρη του 2011 είχε καταθέσει ερώτηση για το θέμα των απορρήτων δαπανών του υπουργείου εξωτερικών. Επιπλέον δώσαμε ειδική συνέντευξη τύπου που καταθέσαμε τα σχετικά έγγραφα τα οποία πήγαμε και στον οικονομικό εισαγγελέα».

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ, υπογράμμισε ότι

«Πρόκειται για πρώτου μεγέθους σκάνδαλο, κονδύλια που προβλέπονταν για τις ΜΚΟ μεταφέρονταν στις απόρρητες δαπάνες και η διαχείρισή τους ήταν πλήρως αδιαφανής.

«Δικηγόρος του κυρίου Ρόντου, τότε, ήταν ο Φαήλος Κρανιδιώτης. Η υπεράσπιση δεν ήταν τυχαία, αλλά συγκεκριμένη πολιτική επιλογή».

Τέλος, σε ότι αφορά στις πολιτικές εξελίξεις και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλήξει στις υποψηφιότητες για τις 12 από τις 13 Περιφέρειες και στους 2 από τους τρεις μεγάλους Δήμους». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ΝΔ όπου έχει επιχειρήσει να βρει υποψηφίους έχει αποτύχει καταλήγοντας να έχει διπλή υποψηφιότητα με την τακτική ‘Δίνω δεν δίνω χρίσμα’.

Το «διακριτικά» με την παρουσία του πρωθυπουργού με τον κύριο Μιχαλολιάκο στον Πειραιά, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν το αντιλαμβάνομαι. Ο κύριος Σαμαράς έχει καταλήξει σε  μια τακτική έχω – δεν έχω υποψήφιο, εμπιστεύομαι τους πολίτες, αλλά εμπιστεύομαι και τις δημοσκοπήσεις, αυτός είναι ο υποψήφιός μου και αν δεν σας αρέσει έχω και άλλον έναν. Μετά τις κάλπες στις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές το μήνυμα θα είναι εκκωφαντικό προς την κυβέρνηση και η ΝΔ δεν θα μπορεί να λέει έχω τον  κύριο Παχατουρίδη σε περίπτωση που νικήσει και θα πανηγυρίζει ο κύριος Σαμαράς, αλλά δεν θα είναι ΝΔ».

_________________________________________________________________________________

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

για τις εξελίξεις σχετικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων

Η δικαστική έρευνα σχετικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων συνιστά μια θετική εξέλιξη και πρέπει να προχωρήσει σε βάθος. Το λαθρεμπόριο στα καύσιμα αποτελεί ένα καρκίνωμα χρόνων, εξαιτίας του οποίου το ελληνικό κράτος έχει χάσει δισεκατομμύρια ευρώ, ελλείψει πολιτικής βούλησης για την πάταξή του και καθυστέρησης στην έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων, που προβλέπει ο νόμος 4072/2012.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα αναδείξει το θέμα με παρεμβάσεις του στη βουλή και τονίζει για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα του να δοθεί ένα οριστικό τέλος στο λαθρεμπόριο καυσίμων και να υπάρξει η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για το σκοπό αυτό.

Σας επισυνάπτουμε μία από τις σχετικές ερωτήσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

http://www.syriza.gr/article/Erwthsh-boyleytwn-SYRIZA-pros-toys-Ypoyrgoys-Anaptykshs-Oikonomikwn-Periballontos:-Adikaiologhth-kathysterhsh-ekdoshs-krisimwn-ypoyrgikwn-apofasewn-gia-ton-entopismo-kai-pataksh-toy-lathremporioy-kaysimwn.html#.UwSrCfl_tAE

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   19/02/2014

______________________________________________________________________________

 

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη λίστα Νικολούδη

Οι έλεγχοι για τη φοροδιαφυγή και την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων πρέπει να ολοκληρωθούν ταχύτατα. Ειδικά όσον αφορά τους δημάρχους  και τους περιφερειάρχες που περιλαμβάνονται στη λίστα Νικολούδη, είναι ηθικά και πολιτικά επιβεβλημένο να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πρέπει, τέλος,  να τονίσουμε για μια ακόμη φορά την ανάγκη θωράκισης του θεσμικού πλαισίου, αλλά και της ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  19/02/2014

______________________________________________________________________________

Εκδήλωση της ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στην Αθήνα,

 

Οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις των πολιτικών της Τρόικα, Δικαιώματα και η ελευθερία του Τύπου»

Πέμπτη 20 – Παρασκευή  21 Φεβρουαρίου

(Ελληνικό Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Λεωφόρος Αμαλίας 8)

Χαιρετισμός του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα

 

Διήμερη εκδήλωση με θέμα  «Οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις των πολιτικών της Τρόικα, Δικαιώματα και η ελευθερία του Τύπου» θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της ευρωομάδας της Αριστεράς και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, στο Ελληνικό Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Λεωφόρος Αμαλίας 8), στις 20 και 21 Φεβρουαρίου.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν και θα μιλήσουν ευρωβουλευτές της Αριστεράς από Γερμανία, Γαλλία, Κύπρο, Ισπανία και Πορτογαλία, πανεπιστημιακοί και πολιτικοί.

Στην έναρξη της εκδήλωσης θα απευθύνει χαιρετισμό η Πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς Gabi Zimmer και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

 

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

 

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

08:45 – 09:00         Εισήγηση :  • Gabi Zimmer, ευρωβουλευτής και  Πρόεδρος GUE/NGL

Ι.  Οικονομική κρίση και προκλήσεις δημοκρατίας

 

09:00 – 10:15         •Νίκος Χουντής – ευρωβουλευτής  GUE/NGL

Γιώργος Κατρούγκαλος, Συνταγματολόγος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Δημοκρίτειο  Πανεπιστήμιο Θράκης

Ακολουθεί   συζήτηση – ερωτήσεις

Ελευθερία του Τύπου

10:15 – 11:00         •Patrick Le Hyaric, ευρωβουλευτής GUE/NGL και διευθυντής εφημερίδας

L’ Humanité

Αγλαΐα Κυρίτση, δημοσιογράφος και υποψήφια Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

II.  Ανεργία – ανεργία νέων

 

11:15 – 12:30         • Marisa Matias,  ευρωβουλευτής – GUE/NGL

Σάββας Ρομπόλης, Καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο – Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Ακολουθεί συζήτηση – ερωτήσεις

III. Εργασιακά και εγγενή δικαιώματα (κοινωνική ασφάλιση-υγεία-συντάξεις)

 

15:00 – 16:30         •Γιώργος Γαβρίλης, μέλος ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Λία Φράγκου, Οργανωτικός Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Thomas Handel, ευρωβουλευτής – GUE/NGL

Ακολουθεί συζήτηση – ερωτήσεις

IV. Δικαιώματα στέγασης

17:00 – 18:30         •Willy Meyer, ευρωβουλευτής – GUE/NGL

 • Elena Cortes Jimenez, Υπουργός Δημοσίων Έργων  και Στέγασης της Περιφερειακής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας – Ισπανία
 • Ρένα Δούρου, Βουλευτής και υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής

Ακολουθεί συζήτηση – ερωτήσεις

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

                                

V. Οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα και κατάργηση της Τρόικα

08:30 – 10:30         •Alda Sousa , ευρωβουλευτής GUE/NGL

Τάκης Χατζηγεωργίου, ευρωβουλευτής – GUE/NGL

Αριστείδης Καζάκος, καθηγητής Εργατικού Δικαίου ΑΠΘ

Ακολουθεί συζήτηση – ερωτήσεις

11:00 – 12:30         Συνάντηση με :

–          Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

–          Σύλλογος κατά της αυθαιρεσίας των Τραπεζών και της Δημόσιας Διοίκησης

–          Κοινωνικό Ωδείο

 • Θα υπάρχουν διερμηνείες στα γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και ελληνικά

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ

19.02.2014                                                                                         Το Γραφείο Τύπου

______________________________________________________________________________

Δημόσια διαβούλευση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

με Οργανισμούς του Δημοσίου που τελούν υπό κατάργηση / συγχώνευση

Δημόσια διαβούλευση πραγματοποίησε σήμερα η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Διοικητικές απλουστεύσεις – Καταργήσεις, συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα – Τροποποίηση διατάξεων π.δ. 318/1992 (Α΄161) και λοιπές ρυθμίσεις».

Στο πλαίσιο της συνάντησης σημειώθηκε από όλες τις πλευρές η ανάγκη ανατροπής των καταστροφικών σχεδιασμών της κυβέρνησης και της τρόικας για την συνεχιζόμενη επιχείρηση ακρωτηριασμού του κράτους, με επιπλέον μαζικές απολύσεις και «τυφλές» διώξεις χωρίς τέλος. Με το σχετικό σχέδιο νόμου καταργεί 23 φορείς, απολύει τους υπαλλήλους που υπηρετούν με σχέση ΙΔΑΧ και άλλους συμβασιούχους και, με το πρόσχημα της αξιολόγησης προετοιμάζει νέες απολύσεις για τους μονίμους με προθάλαμο τη διαθεσιμότητα.

Παρόντες στη διαβούλευση ήταν από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Μητρόπουλος Τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης, ο Δημήτρης Στρατούλης Τομεάρχης Εργασίας, ο Γραμματέας της Κ.Ο. Νίκος Βούτσης,  οι βουλευτές Σοφία Σακοράφα, Μαρία Κανελλοπούλου, Θεανώ Φωτίου, Αφροδίτη Σταμπουλή, Μαρία Μπόλαρη, Ιωάννα Γαϊτάνη, Όλγα Γεροβασίλη, Αγνή Καλογερή, Γιάννης Σταθάς,  Θανάσης Πετράκος, και Δημήτρης Τσουκαλάς.

Στη διαβούλευση πήραν μέρος εκπρόσωποι των Οργανισμών που θίγονται άμεσα από το νομοσχέδιο, όπως  «Α.Ε. Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων (ΤΕΟ Α.Ε.)», «Α. Ε. Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε. (ΕΑΧΑ ΑΕ)», «Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), «Εθνικό Κέντρο Βιβλίου» (Ε.ΚΕ.ΒΙ.),  Ερευνητικό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών, Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας με την επωνυμία «Οργανισμός Αθήνας», «Οργανισμός Κωπαΐδας», «Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας» με έδρα το Μεσολόγγι, Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Στρατού, Γραφείο Έρευνας και Τεχνολογικών Εξελίξεων Ναυτικού και Κέντρο Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Αεροπορίας, Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.), η αυτοτελής δημόσια υπηρεσία Ταμείο Εθνικού Στόλου (Τ.Ε.Σ.), το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας (Τ.Α.Α.), καθώς και ο Οργανισμός παιδικών και εφηβικών βιβλιοθηκών.

Επίσης, πήραν μέρος εκπρόσωποι από το Διοικητικό Επιμελητήριο, από την Ένωση αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, από το Δ.Σ. Άμυνας, από την  Ομοσπονδία ΠΟΕ-ΥΠΟ, την ΑΔΕΔΥ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΕΜΔΥΔΑΣ, το Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΕΧΩΔΕ, τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, της Ομοσπονδίας ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και εκπροσώπων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας (για τον Οργανισμό Κωπαϊδας).

Όπως τόνισε ο Τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, «ο πρώτος και μείζων στόχος του νομοσχεδίου είναι ποσοτικός. Η μνημονιακή κυβέρνηση στοχεύει στη δραστική συρρίκνωση του ευρύτερου δημόσιου χώρου, όπως τον διαμόρφωσαν οι ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και η παράδοση των πιο εμπορεύσιμων τομέων του στους ιδιώτες. Επιπλέον, με το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που νομοθετεί, καθιερώνει μία «ανθρωποφαγική μέθοδο» καθορισμένης ποσόστωσης μελλοθανάτων, αφού προσδιορίζει ανώτατα ποσοστά υπαλλήλων που μπορούν να βαθμολογηθούν με μία συγκεκριμένη κλίμακα, όπως και αντίστοιχα ποσοστά ελάχιστης υποβαθμισμένης αξιολόγησης. Τέτοιο «κανιβαλικό σύστημα» προκαθορισμένης ποσόστωσης για την αξιολόγηση, προσβάλλει κάθε ορθολογικό κριτήριο και ασφαλώς διευρύνει τη δεξαμενή για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε, όλες οι πλευρές στάθηκαν αρνητικά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και επισήμαναν την ανάγκη κοινής πάλης για την αποτροπή του επιχειρούμενου ακρωτηριασμού του κράτους, της υποβάθμισης του κρατικού φαινομένου, καθώς  και της περιφρόνησης των κοινωνικών του λειτουργιών.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  19/02/2014

_________________________________________________________________________________

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Σήμερα στην Ουκρανία διακυβεύεται η δημοκρατία και η ειρήνη, καθώς μια εμφύλια σύρραξη  μπορεί να ενέχει τεράστιους κινδύνους.

Η πλειοψηφία του ουκρανικού λαού, ο ίδιος ο κυρίαρχος λαός είναι ο μόνος που θα επιλέξει την πορεία της χώρας προς το μέλλον, μακριά από εμπλεκόμενες δυνάμεις, που σε έναν νέο γεωπολιτικό ανταγωνισμό επαναφέρουν τις πιο επικίνδυνες μέρες του  Ψυχρού Πολέμου.

Η ΕΕ οφείλει να μην εμπλακεί ενεργά με κανέναν έμμεσο ή άμεσο τρόπο προκειμένου να ικανοποιήσει γεωπολιτικές επιδιώξεις, που θα θέσουν, όμως, σε άμεσο  κίνδυνο την ειρήνη.

Η έκρηξη και η αύξηση της βίας των τελευταίων ημερών με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες και από τις δυο πλευρές πρέπει να σταματήσει.

Είναι η ώρα της σύνεσης, της νηφαλιότητας   και του διαλόγου.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   19/02/2014

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: