«Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών ν. Τρικάλων»


Τιμής ένεκεν από το Βάιο  Φασούλα

Τιμής ένεκεν προς την: «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών ν. Τρικάλων», της οποίας, χορευτικό τμήμα της απολαύσαμε στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Τρικκαίων στις 15-02-2014, μαζί με άλλους Συλλόγους, που όλοι μαζί κρατούν και φυλάσσουν τις παραδόσεις μας και την ιστορία μας.

Η ιστορία του Πόντου, με όλα τα αρνητικά που τα προξένησαν …άνθρωποι, μεταξύ και …έλληνες, είναι ιστορία που εμπεριέχει το δράμα, τη δυστυχία, τον αφανισμό, την ορφάνια και τη φυγή και άλλα πολλά του Πόντιου και Μικρασιατικού λαού, που πάραυτα, ο Πόντιος-Μικρασιάτης πρόσφυγας…, (άγρια όσο ατιμωτική και πικρή η λέξη πρόσφυγας που πληγώνει και πονάει…,) μέσα από λυρικούς ύμνους, που ο τραγουδοποιός με μειλίχιο τρόπο τραγουδά, μας προσφέρει μύριες παραστάσεις στο δικό μας νου, ξένο από τη δική τους καταστροφική Οδύσσεια… Αυτές οι παραστάσεις πέρασαν από τα μάτια μας και με τη συνοδεία της λυρικής μουσική τους, νοερά ταξιδέψαμε πίσω…

Ένας καλός λόγος πάντα έχει την αξία του, αρκεί να είναι αληθινός. Και ο αληθινός λόγος έχει δύναμη ηφαιστειακών αναταράξεων και γιγάντιων κυμάτων. Και γι’ αυτόν που τον προσφέρει και γι’ αυτόν που τον εισπράττει.

Κάποιες φορές τα συγχαρητήρια δεν είναι αρκετά, δε ξοφλάει κανείς λέγοντας μπράβο για τις πολιτιστικές με όλο το εύρος της λέξης δραστηριότητες που αναπτύσσουν οι συμπατριώτες και συμπολίτες μας από την «Εύξεινο Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών». Δραστηριότητες που έχουν ως σημείο αναφοράς τον Πολιτισμό και την Ιστορία των δικών μας ανθρώπων των χαμένων κομματιών της πατρίδας μας. Ένας Πολιτισμός που διώχτηκε και σφαγιάστηκε άνανδρα και που δεν βρήκε στα πάτρια εδάφη που κατέληξε το αποκούμπι που ζητούσε, παρά αντιμετώπισε το ψυχρό δάκτυλο της κοινωνίας και σε μεγάλο βαθμό έζησε την γκετοποίησή του.

Παρόλα αυτά ενσωματώθηκε στην ελληνική κοινωνία προσφέροντας το δικό τους πολιτισμό εμπλουτίζοντας τον ανάπηρο και στραπατσαρισμένο δικό μας. Γι αυτό δε φτάνουν τα συγχαρητήρια ιδιαίτερα από την πλευρά του ελληνικού… κράτους. Δυστυχώς, για την ανικανότητα, απαξίωση και αδιαφορία της…  πολιτείας, που δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Ευτυχώς για μας, τους ακόμα εν δυνάμει της ελληνικής κοινωνίας Πολίτες που τους αγκαλιάσαμε και τους αγκαλιάζουμε, με συγκινησιακή φόρτιση. Μέσω των πρωτοβουλιών των Συλλόγων διατηρούμε την Ιστορία εκείνη που δε μαθαίνουμε σωστά στα σχολεία μας ή την μαθαίνουμε από… ιστορικούς της καθεστηκυίας τάξης λειψή και αρρωστημένη.

«EΕ». Ελλάδα, Τρίκαλα, Φεβρουάριος  18  2014 pelasgos@fasoulas.de   www.fasoulas.de

Advertisements
Αναρτήθηκε στις ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Ετικέτες: . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: