ΟΙΚΟΛ.ΠΡΑΣΙΝΟΙ : Δελτία Τύπου 13/02/2014 [ 13:35-18:00-19:10-19:32 ]


μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

13.02.2014

Ακόμη ονειρεύονται την εκτροπή του Αχελώου!

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν να κηρυχθούν τα ήδη κατασκευασμένα έργα «μνημείο πολιτικού ανορθολογισμού»

Δεν έχει στεγνώσει ακόμη το μελάνι στην υπ’ αριθμ. 26/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ότι «τα έργα εκτροπής του Αχελώου είναι αντίθετα στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, τη στιγμή που από αυτά επέρχεται εκτεταμένη περιβαλλοντική βλάβη σε περιοχή που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000», και ως εκ τούτου δεν πρέπει να συνεχιστούν, αλλά η κυβέρνηση δεν λέει να το βάλει κάτω. Ο υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης των έργων του Αχελώου, αλλά με μικρότερο μέγεθος εκτροπής 250 εκατ. κυβικών μέτρων νερού ετησίως και όχι 600 όπως σχεδιαζόταν τόσα χρόνια.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, άλλωστε, είχαμε επισημάνει ότι η κυβέρνηση φαίνεται να αναζητά λύσεις με νομικά και τεχνικά τερτίπια για την επίτευξη μιας «μικρότερης» εκτροπής και απόδειξη αυτού είναι ότι στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της Θεσσαλίας προκρίνεται ως βέλτιστη λύση η εκτροπή των 250 εκατ. κυβικών μέτρων νερού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα μόνα σχέδια διαχείρισης που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί είναι των υδατικών διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, εκεί δηλαδή που εμπλέκεται το φλέγον θέμα της εκτροπής του Αχελώου.

Επιπλέον, από τους θιασώτες της εκτροπής προβάλλεται έντονα ο ενεργειακός χαρακτήρας των φραγμάτων της Μεσοχώρας και της Συκιάς, ώστε να βρεθεί έτσι μια διέξοδος για την ολοκλήρωση και λειτουργία τους. Προφανώς απώτερος σκοπός είναι να φτάσει το νερό του Αχελώου στη σήραγγα εκτροπής, πιστεύοντας ότι αργότερα θα βρεθεί λύση για να «μπει το νερό στο αυλάκι» προς τη Θεσσαλία. Διαφορετικά, δεν μπορεί να υποστηριχθεί ούτε ο στόχος της λειτουργίας των φραγμάτων αυτών ως ενεργειακών, καθώς από το 1991 ο τότε γενικός διευθυντής της ΔΕΗ Θ. Ξανθόπουλος είχε ενημερώσει τους τότε υπουργούς Βιομηχανίας Α. Ανδριανόπουλο και Οικονομικών Ι. Παλαιοκρασσά ότι η ΔΕΗ θα υποστεί ζημία 145 δισ. δραχμών λόγω της εκτροπής των νερών του Αχελώου, που κανονικά θα έφταναν στα υφιστάμενα φράγματα Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου. Πόσα φράγματα άλλωστε μπορεί να «σηκώσει» ένας ποταμός, πριν σταματήσει να είναι ποταμός;

Πόσες ακυρωτικές αποφάσεις πρέπει να βγάλει ακόμη το ΣτΕ για να πειστούν οι υπέρμαχοι της εκτροπής να εγκαταλείψουν τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους και να συνειδητοποιήσουν ότι το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας οφείλεται στην κακοδιαχείριση των υδατικών της πόρων και η επίλυσή του βρίσκεται στην εξοικονόμηση νερού και στη ριζική αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, κάτι δυστυχώς που δεν αποτυπώθηκε στα προσφάτως ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων; Δυστυχώς οι αγρότες του κάμπου τόσα χρόνια κρατούνται δέσμιοι της υπόσχεσης για την εκτροπή, καθώς οι τοπικοί τους «άρχοντες» αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να προτείνουν ρεαλιστικές και βιώσιμες περιβαλλοντικά λύσεις.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να μας κρατούν σε εγρήγορση και οι αναθεωρήσεις σε λιγότερο από δύο χρόνια των Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων των λεκανών απορροής Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας είναι ένα σημείο που πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε εναλλακτική πρόταση για την καλύτερη αξιοποίηση των έργων στη Συκιά και στη Μεσοχώρα. Αυτή δεν περιλαμβάνει «βομβαρδισμό και καταστροφή» των έργων, αλλά διατήρηση και ανάδειξή τους ως μνημεία «πολιτικού ανορθολογισμού»! Για να θυμούνται οι παλιότερες γενιές και να μαθαίνουν οι νέες…

Η Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος

Περισσότερες πληροφορίες: Τάνια Γιαννιού και Γιώργος Μπλιώνης, τηλ. 2310266705

________________________________________________________________________________

13/02/2014

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα «κόκκινα δάνεια»

Την Παρασκευή συνεδριάζει για πρώτη φορά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους προκειμένου να διαμορφώσει πολιτική για την αντιμετώπιση του φαινομένου των «κόκκινων δανείων» και να δώσει απαντήσεις σε πολύ κρίσιμα ερωτήματα όπως πόσα χρήματα θα πρέπει να διαθέτει μια οικογένεια προκειμένου να εξασφαλίσει τα απολύτως απαραίτητα για να επιβιώσει.  Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο από κοινωνική και  πολιτική άποψη, η ΕΛΣΤΑΤ θα κρίνει το ύψος του εισοδήματος που θα πρέπει να απομένει στο νοικοκυριό καθώς ποσά πέρα από το «ελάχιστο εισόδημα» που θα οριστεί, θα πληρώνονται στις τράπεζες για την εξυπηρέτηση των χρεών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε απαραίτητο οι ρυθμίσεις αυτές να είναι ενταγμένες σε ένα συνολικότερο πλαίσιο που να συνδυάζει:

  • Ορθολογική προστασία των δανειοληπτών, ιδιαίτερα των ασθενέστερων, με βάση και τις προτάσεις των καταναλωτικών οργανώσεων.
  • Βιώσιμη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, που οφείλει να ξαναγίνει υπηρέτης της πραγματικής οικονομίας και να αναπροσανατολιστεί στη στήριξη της Πράσινης Στροφής που έχει ανάγκη η χώρα μας τόσο στην παραγωγή όσο και στα καταναλωτικά πρότυπα.
  • Δίκαιη κατανομή των βαρών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να μην καταλήξουμε ούτε σε τυφλή επιβάρυνση όσων είχαν αντισταθεί στο κλίμα της εποχής για «εύκολα δάνεια».
  • Επαναφορά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, του αιτήματος να καλυφθεί έστω και τώρα το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης από τον EFSF, με αντίστοιχη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας προς το Μηχανισμό Στήριξης.

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνουμε ότι στη χώρα μας, η υπερχρέωση και τα κόκκινα δάνεια έχουν φτάσει στο 30%, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Η ιδέα ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται κυρίως σε κακοπληρωτές είναι πεπερασμένη ως επιχείρημα: κύρια αιτία είναι η δραστική μείωση μισθών και συντάξεων, η εκτεταμένη ανεργία αλλά και η συρρίκνωση των υπόλοιπων κατηγοριών εισοδημάτων. Με τον τρόπο αυτό, δάνεια που πριν 5 χρόνια ήταν συμβατά με τα εισοδήματα, έχουν σήμερα μετατραπεί σε υπερδανεισμό

Μια νέα αρχή, και στο ζήτημα αυτό, είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά.

– Πληροφορίες: 6937038083

_______________________________________________________________________________

13/02/2014

Μαζί με τους αγρότες οι Οικολόγοι Πράσινοι

Κρίσιμες οι ώρες για τους μικρούς αγρότες, που αγωνίζονται ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές, για φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ.

Στην σημερινή κινητοποίηση στα μπλόκα της Λάρισας παραβρέθηκαν ο Νίκος Πουτσιάκας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τον συνδυασμό «Οικολογική Θεσσαλία-Ανοιχτή αλληλέγγυα παρέμβαση», ο Κώστας Κούτσικος μέλος της δημοτικής κίνησης Λάρισας «Πράσινη Πόλη», μαζί με τους Γιάννη Τσιρώνη συντονιστή της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και τον Κώστα Καλογράνη μέλος της ΕΓ των Οικολόγων Πράσινων. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Τέλης Τσιόγκας από την Θεματική Ομάδα Γεωργίας των Οικολόγων Πράσινων. Νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου στο κέντρο της Λάρισας, παρουσιάστηκε η ιδρυτική διακήρυξη της «Οικολογικής Θεσσαλίας».

Ο Νίκος Πουτσιάκας δήλωσε: «Η συμπαράσταση προς τον αγώνα των αγροτών, είναι επιβεβλημένη από όλους, γιατί βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης. Εάν εφαρμοστούν τα κυβερνητικά μέτρα θα μπει ταφόπλακα και στην τελευταία προοπτική ανάπτυξης της παραγωγικής βάσης της χώρας και της διατροφικής επάρκειας των Ελλήνων».

Περισσότερες πληροφορίες:

Νίκος Πουτσιάκας: 6977259214

________________________________________________________________________________

ΠΚ 3ου Διαμερίσματος ΟΠ

13/02/2014

«Συνυπάρχοντας στο δρόμο»

Κοπή πίτας 3ου διαμερίσματος ΟΠ (Μοναστηράκι-Θησείο)

Σάββατο 15/2 ώρα 12:00 πλατεία Μοναστηρακίου

Η ΠΚ 3ου διαμερίσματος (Μοναστηράκι-Θησείο) σας προσκαλεί στην κοπή της πίτας που θα γίνει το Σάββατο 15/2 και ώρα 12:00 μμ στην πλατεία Μοναστηρακίου. Η επιλογή του μέρους δεν είναι τυχαία. Μαζί μας θα είναι και συνάνθρωποί μας που δουλεύουν στο δρόμο, τους οποίους οι οικολόγοι πράσινοι στηρίζουμε αμέριστα. Αποφασίσαμε να κόψουμε τη πίτα μας δίπλα σε συνανθρώπους μας που ζούνε στο δρόμο, γιατί είμαστε απλοί άνθρωποι όπως όλοι. Αναπνέουμε τον ίδιο αέρα με τους απλούς ανθρώπους, έχουμε τις ίδιες αγωνίες και φόβους, χαρές, λύπες και ελπίδες.

Τα μέλη μας θα σας υποδεχτούν στην πλατεία με κρασί και καλή διάθεση, ενώ η κοπή της πίτας θα σφραγίσει την αισιοδοξία όλων μας για το νέο έτος. Δώρα και εκπλήξεις σας περιμένουν!

ΠΚ 3ου Διαμερίσματος Οικολόγων Πράσινων (Μοναστηράκι-Θησείο)

Περισσότερες πληροφορίες:

Τηλέμαχος Σπασίδης 6944934656

Δημήτρης Πασχάλης 6977722011

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: