Μ.ΙΑΤΡΙΔΗ : ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ 10/02/2014


 ΒουλήΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ       

ΤΣΑΜΠΙΚΑ (ΜΙΚΑ) ΙΑΤΡΙΔΗ

 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ιατρίδη ΜίκαΡόδος,  10 Φεβρουαρίου 2014

Μίκα Ιατρίδη: «Ενισχύστε τους αλιείς της Καλύμνου. Είναι ζήτημα επιβίωσης».

Την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αλιείς της Καλύμνου έφερε με ερώτηση της στη Βουλή η Μίκα Ιατρίδη.

Στο κείμενο της ερώτησης της, η βουλευτής Δωδεκανήσου παραθέτει και απόσπασμα από την επιστολή της Ένωσης Αλιέων Μέσης και Παράκτιας Αλιείας «Ποσειδών» στην οποία αναφέρονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς της Καλύμνου, τόσο σε σχέση με τα τουρκικά αλιευτικά, όσο και με τη μόνιμη απαγόρευση που ισχύει για το ψάρεμα με μηχανότρατες στην περιοχή της λεκάνης μεταξύ Καλύμνου και Κω.

Τα προβλήματα αυτά, έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση τον αλιευτικό στόλο και ιδιαίτερα τις μηχανότρατες, οι οποίες από δεκαπέντε έχουν μείνει να λειτουργούν μόνον οι τρεις, γεγονός που συνιστά πρόβλημα επιβίωσης για όσους Καλύμνιους ασχολούνται με την αλιεία. Η Μίκα Ιατρίδη ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να επανεξετάσουν τα ζητήματα αυτά και να δώσουν λύσεις, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οι αλιείς της Καλύμνου.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς     Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ναυτιλίας

Θέμα: «Ζήτημα επιβίωσης για τους αλιείς της Καλύμνου».

Σε δύσκολη θέση έχουν βρεθεί την τελευταία περίοδο οι αλιείς της Καλύμνου, οι οποίοι πλέον αδυνατούν να επιβιώσουν, με δεδομένη τη συνεχή αλλαγή της νομοθεσίας. Η δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, δημιουργεί και ανησυχία για την παραμονή των κατοίκων στο νησί και, συνακόλουθα, τη διαφύλαξη των ελληνικών θαλασσίων συνόρων.

Σύμφωνα με επιστολή της Ένωσης Αλιέων Μέσης και Παράκτιας Αλιείας «Ποσειδών», «από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η αλιεία (με μηχανότρατα) σε απόσταση ενάμιση (1,5) ναυτικού μιλίου από τις ακτές (μέχρι πρότινος ήταν 1 ν. μ.) τα αλιευτικά σκάφη υπό ελληνική σημαία αδυνατούν να επισκεφτούν και να αλιεύσουν στις συγκεκριμένες περιοχές με αποτέλεσμα να βρίσκουν την ευκαιρία τα αλιευτικά σκάφη υπό τούρκικη σημαία και να ψαρεύουν ανενόχλητα παρασύροντας στο πέρασμα τους και αλιευτικά εργαλεία Ελλήνων παράκτιων αλιέων. Το αίσθημα το οποίο επικρατεί ανάμεσα μας μπροστά στο θέαμα αυτό δεν είναι άλλο από την ταπείνωση και την υποτίμηση στο πρόσωπο μας όταν βλέπεις τουρκικά σκάφη στα ελληνικά παράλια».

Επιπλέον, στη λεκάνη μεταξύ της Καλύμνου και της Κω έχει συμφωνηθεί και υπογραφεί η προσωρινή απαγόρευση αλίευσης με μηχανότρατα για το χρονικό διάστημα ενός έτους. Όμως, σύμφωνα με την επιστολή της Ένωσης, η συγκεκριμένη απαγόρευση, που δημοσιεύτηκε ως Προεδρικό Διάταγμα στο ΦΕΚ, δεν έχει χρονικό όριο και ισχύει μέχρι σήμερα. Σημειώνει, ακόμη, η επιστολή, ότι η απαγόρευση ισχύει μόνο για τις μηχανότρατες και όχι για τα υπόλοιπα αλιευτικά σκάφη.

Επειδή η συγκεκριμένη κατάσταση έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους αλιείς με μηχανότρατα. Επειδή, στην περιοχή της Καλύμνου από τις δεκαπέντε μηχανότρατες έχουν απομείνει μόλις πέντε και εργάζονται μοναχά τρείς. Επειδή σε όλες τις απαγορευμένες για αλιεία με μηχανότρατα περιοχές πανελλαδικά (Πατραϊκός, Σαρωνικός κ.α. ) η απαγόρευση είναι περιοδική και όχι επί μονίμου βάσεως όπως συμβαίνει στην περιοχή της Καλύμνου.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί

  1. Θα επανεξεταστεί το ζήτημα της μόνιμης απαγόρευσης της αλιείας με μηχανότρατα στην περιοχή της Καλύμνου, ώστε να ισχύει χρονικό όριο, όπως και στις άλλες περιοχές;
  2. Ποια άλλα μέτρα προτίθεται να λάβουν ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οι αλιείς με μηχανότρατα της Καλύμνου;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

__________________________________________________________________________________

ΤΣΑΜΠΙΚΑ (ΜΙΚΑ) ΙΑΤΡΙΔΗ

 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  Ν. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

                                                                          Εμφάνιση 100214 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.jpg Ρόδος, 10 Φεβρουαρίου  2014

ΜΙΚΑ ΙΑΤΡΙΔΗ: «Χρειάζεται πανευρωπαϊκή και παν-μεσογειακή προσέγγιση στο ζήτημα της μετανάστευσης».

Στην Ιορδανία βρέθηκε η Μίκα Ιατρίδη, ως εκπρόσωπος της χώρας μας στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 8-9 Φεβρουαρίου.

 

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνέλευσης, η Βουλευτής Δωδεκανήσου σημείωσε, μεταξύ άλλων, στους συναδέλφους βουλευτές, ότι η συνεργασία των μεσογειακών χωρών αποτελεί κύριο μέλημα της Ελλάδας, στόχος της οποίας παραμένει η ευημερία όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

 

Παρόλα αυτά, τόνισε η Μίκα Ιατρίδη, είναι δεδομένο ότι και οι δυο πλευρές της Μεσογείου βρίσκονται σε πολιτική και οικονομική αναταραχή, με τους λαούς της νότιας Ευρώπης να βρίσκονται σε ασφυκτική πίεση, λόγω των σκληρών συνθηκών λιτότητας που έχουν επιβληθεί και τους λαούς των νότιων ακτών της Μεσογείου να συνεχίζουν να αναζητούν την πολιτική ομαλότητα.

 

Η βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να βρεθεί πανευρωπαϊκή και παν-μεσογειακή λύση, μια και σε αυτό το θέμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αφήσει ουσιαστικά τα κράτη-μέλη της Μεσογείου να αντιμετωπίζουν μόνα τους την κατάσταση, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

 

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο λειτουργεί από το Νοέμβριο του 1995, με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο πλευρών της Μεσογείου, για τη δημιουργία ζώνης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή και αποτελείται από 280 βουλευτές από τα Εθνικά Κοινοβούλια των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα 10 Κοινοβούλια των εταίρων της Μεσογείου.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: