ΟΙΚΟΛ.ΠΡΑΣΙΝΟΙ : Δελτία Τύπου 07/02/2014 [ 15:21 ]


μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

7/2/2014

Ελλάδα- Ισπανία: Βίοι παράλληλοι στην καταπάτηση των δικαιωμάτων ΑμεΑ

Στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τα προγράμματα λιτότητας που την ανατροφοδοτούν, εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες που πλήττουν κυρίως τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και τα Άτομα με Αναπηρία. Στην Ισπανία από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, οι εξώσεις και οι κατασχέσεις κατοικιών, έχουν φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη, αφού μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2013, οι δικαστικές αρχές εξέδωσαν 37.545 σχετικές αποφάσεις, που αντιστοιχούν σε 206 αποφάσεις, κατά μέσο όρο, την ημέρα. Παρά τις προειδοποιήσεις που απηύθυνε στην ισπανική κυβέρνηση το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη συνεχή διόγκωση της φτώχειας που πλήττει κυρίως τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, παιδιά και ΑμεΑ και τις συνέπειες της μείωσης των κρατικών παροχών στα ΑμεΑ και παρά το γεγονός ότι  τον Νοέμβριο του 2012 και μετά το σάλο που προκάλεσαν οι αυτοκτονίες πολιτών, η ισπανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να παγώσει για δύο χρόνια τις εξώσεις «για τις πλέον ευπαθείς ομάδες» του πληθυσμού που δεν δύνανται πλέον να εξυπηρετούν τις δανειακές υποχρεώσεις τους, τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Λίγες μέρες πριν, στην περιοχή Lavapies της Μαδρίτης, πραγματοποιήθηκε επέμβαση της αστυνομίας για την εκτέλεση εξωστικής απόφασης κατά   ασθενή με χρόνιο νόσημα και αναπηρία.  Οι Ισπανοί αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι του σπάζοντας την πόρτα με βαριοπούλα, ενώ παράλληλα χτύπησαν με γκλομπ τους αλληλέγγυους πολίτες που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία φωνάζοντας συνθήματα όπως «ντροπή σας δολοφόνοι, είναι η γειτονιά μας». Ολοκλήρωσαν το έργο τους πραγματοποιώντας συλλήψεις, μεταξύ των οποίων ήταν ο ιδιοκτήτης και δυο φωτορεπόρτερς του Associated Press(!). Ανάλογες εξώσεις έχουν συμβεί στο παρελθόν εναντίον Ατόμων με Αναπηρία που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και άλλα νοσήματα και τούτο παρά την προαναφερθείσα απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση μας στα Άτομα με Αναπηρία, που πλήττονται δυσανάλογα από την οικονομική κρίση στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Σε μια εποχή όπου το κοινωνικό κράτος υπολειτουργεί, οι Οικολόγοι Πράσινοι αντιπροτείνουν μία νέα διακυβέρνηση που θέτει ως προτεραιότητα τη λήψη άμεσων και στοχευμένων μέτρων για την προστασία των ΑμεΑ, τα οποία λειτουργούν ως ανάχωμα στην οικονομική κρίση και ενισχύουν την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή. Για τους Οικολόγους Πράσινους, η στάση της Πολιτείας απέναντι στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, αποτελεί έναν από τους πλέον αξιόπιστους δείκτες για τη δημοκρατική της νομιμοποίηση. Δυστυχώς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ισπανία οι κυβερνήσεις έχουν αποτύχει παταγωδώς να δημιουργήσουν ένα ελάχιστο δίχτυ προστασίας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να εξασφαλίσουν με αυτό τον τρόπο την απαιτούμενη λαϊκή συναίνεση.

Η Θεματική Ομάδα για τα Άτομα με  Αναπηρία

Περισσότερες πληροφορίες:

Συντονιστής ΘΟ ΑμεΑ :Φώτης Μπίμπασης τηλ.:6974530195

http://www.ecogreens-gr.org/amea/

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: