ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ : Δελτία Τύπου 06/02/2014 [ 12:34-13:10-13:26-13:34-14:04-14:22-15:38-16:22-16:41-18:05-19:27 ]


ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Για τη δημόσια τοποθέτηση του εκτελεστικού διευθυντή της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης American Jewish Committee, Ντέιβιντ Χάρις

Δυστυχώς υπήρξε μια απαράδεκτη απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της χώρας και ως απαράδεκτη ενέργεια μπορεί να χαρακτηριστεί η δημόσια τοποθέτηση του εκτελεστικού διευθυντή της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης American Jewish Committee, Ντέιβιντ Χάρις, ο οποίος εξαπέλυσε εντελώς αναίτια επίθεση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον, ούτε λίγο, ούτε πολύ ως εξτρεμιστικό κόμμα, το οποίο έχει ενσωματωμένες στους κόλπους του αντισημιτικές απόψεις.
Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο τρόπος της διατύπωσης της παρέμβασης του κυρίου Χάρις, παρουσιάζει εντυπωσιακές ομοιότητες με τις μονταζιέρες του Μεγάρου Μαξίμου και της λεωφόρου Συγγρού.

Δεν χρειάζεται να αναφερθεί κανείς στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεί έμπρακτα απέναντι στους νεοναζί και στους αρνητές του ολοκαυτώματος. Δεν χρειάζεται καμία  αναφορά στις δράσεις , σε όλα τα επίπεδα, του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία. Είναι πασίγνωστες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου, προκαλούν έκπληξη  κάποια σημεία των χθεσινών δηλώσεων του κ. Χάρις  τα οποία μπορούν να χαρακτηρισθούν ως άστοχα. Σε κάθε περίπτωση οι θέσεις της Αριστεράς απέναντι στα δεινά που υπέστησαν οι Εβραίοι από τους ναζί είναι γνωστές και αποτελούν έλλειψη σεβασμού στα εκατομμύρια των Εβραίων θυμάτων των ναζιστών τέτοιες τοποθετήσεις.

Παρόλο που ο κ. Χάρις επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεν θα διστάσουμε να συμφωνήσουμε μαζί του ως προς την έξαρση του αντισημιτισμού στην Ελλάδα.

Παραθέτουμε ενδεικτικά γεγονότα που συμβάλλουν  όντως στην ενίσχυση τέτοιων φαινομένων

– Η δήλωση του συμβούλου του πρωθυπουργού και ενός εκ των έμπιστών του, κ. Τάκη Μπαλτάκου ότι υπάρχει προοπτική συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με την ναζιστική Χρυσή Αυγή.

– Η προσχώρηση στη ΝΔ και η ανάδειξη σε κυβερνητικές θέσεις στελεχών, που έχουν κατ’ επανάληψη εκθειάσει τον θεωρητικό του Ναζισμού στην Ελλάδα, Κωνσταντίνο Πλεύρη.

Μπορεί ο εκτελεστικός διευθυντής της AJC, αν θέλει, να απευθυνθεί αρμοδίως στο Ισραήλ για περεταίρω πληροφόρηση. Θα πληροφορηθεί σίγουρα ότι ο κ. Βορίδης υπήρξε ο διάδοχος του σημερινού επικεφαλής της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Νίκου Μιχαλολιάκου, στην ηγεσία της νεολαίας της χουντικής και Παπαδοπουλικής ΕΠΕΝ. Θα πληροφορηθεί επίσης ότι κ. Βορίδης ήταν δεδηλωμένος αντισημίτης από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια. Θα πληροφορηθεί ακόμη πιο εύκολα και γρήγορα ότι ο κ. Βορίδης ηγείτο στο παρελθόν ξενοφοβικού και ακροδεξιού κόμματος, που λειτουργούσε ως φορέας αντισημιτικών και ρατσιστικών απόψεων, του «Ελληνικού Μετώπου» . Κυρίως, όμως, θα πληροφορηθεί ότι ο κ. Βορίδης υπήρξε προσωπική επιλογή του κ. Σαμαρά, όπως επίσης και ο σημερινός υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Λησμονεί ή δεν γνωρίζει ο κ. Χάρις, ότι ένας από τους βασικότερους υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, υπήρξε «μαθητής» ενός δηλωμένου αντισημίτη, του Κωνσταντίνου Πλεύρη, ο οποίος έχει συγγράψει βιβλίο εναντίον των Εβραίων και τηρεί στάση αμφισβήτησης του ολοκαυτώματος; Υπενθυμίζεται ότι ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, στα χρόνια της νιότης του φωτογραφιζόταν με ναζιστικές στολές, μιμούμενος τον Χίτλερ.

Τόσο ο Μάκης Βορίδης, όσο και ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπήρξαν μέλη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, του οποίου ο πρόεδρος, Γιώργος Καρατζαφέρης, έχει διακριθεί για την αντισημιτική του στάση και την εχθρότητά του προς κάθε τι εβραϊκό.

Λησμονεί ή δεν γνωρίζει ο κ. Χάρις, ότι πριν από λίγο καιρό η βρετανική εφημερίδα Guardian έγραψε ότι «Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει επικίνδυνα ίδιες ιδέες με την ναζιστική Χρυσή Αυγή»;

Λησμονεί ή δεν γνωρίζει ο κ. Χάρις, ότι στη Νέα Δημοκρατία και στον περίγυρο του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κινούνται σύμβουλοι, κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, τα οποία έχουν εκφράσει ρατσιστικές απόψεις και αντιλήψεις;

Αν ο κ. Χάρις είναι απληροφόρητος, τότε οφείλει να ενημερωθεί σχετικά με το ποιοι είναι εκείνοι των οποίων πλέκει το εγκώμιο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, γεννά εύλογα ερωτηματικά η απόλυτη ταύτιση απόψεων αναφορικά με την ελληνική πραγματικότητα, του εκτελεστικού διευθυντή μιας από τις μεγαλύτερες αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις, με εκείνες τις οποίες διατυπώνουν ακροδεξιοί θύλακες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στο Μέγαρο Μαξίμου.

6/2/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

_________________________________________________________________________________

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΪ (Άρης Πορτοσάλτε)

–       κ. Σκουρλέτη καλημέρα. Σας κάλεσα γιατί ακούω και διαβάζω ότι υπάρχουν αντιρρήσεις στο κόμμα σας αναφορικά με κάποιες υποψηφιότητες, όσον αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές για τις περιφέρειες. Τι αναζητούσατε ακριβώς ως προφίλ και καταλήξατε στον κ. Καρυπίδη;

Άρα βλέπω ότι η συζήτηση επικεντρώνεται στο πρόσωπο του κ. Καρυπίδη.

–       Έχει ενδιαφέρον ο κ. Καρυπίδης κ. Σκουρλέτη, για να τον επιλέγει ένα αριστερό κόμμα.

Κατ’ αρχήν θέλω να κάνω ξεκάθαρο για εμάς ότι στο χρόνο και στη συγκυρία που διεξάγονται οι περιφερειακές εκλογές έχουν έναν απόλυτα πολιτικό χαρακτήρα. Και εκ των  πραγμάτων, μία από τις πλευρές αυτών των εκλογών είναι και η αποτίμηση της γενικότερης πολιτικής κατάστασης. Αυτό νομίζω τίθεται ανεξάρτητα από τις προθέσεις του καθενός ή από την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να αποχρωματίσει αυτή την πολιτική αντιπαράθεση.

–       Είπατε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές….

Είπα οι συγκεκριμένες αυτοδιοικητικές εκλογές, η συγκυρία που διεξάγονται, η συγκυρία της μνημονιακής Ελλάδας, της επίθεσης απέναντι στην Αυτοδιοίκηση, που ταυτοχρόνως συμπίπτει με την επίθεση απέναντι στον ελληνικό λαό, εκ των πραγμάτων αναδεικνύουν και αυτή τη πλευρά.

–       Άρα, κρίνεται η μνημονιακή πολιτική των κυβερνώντων. Αυτό επιλέγει το κόμμα, δικαίωμά του, δικαίωμά σας να επιλέξετε ότι ακριβώς θέλετε. Προφανώς. Δεν μπαίνει εκεί η συζήτηση.

Το δεύτερο είναι ότι θέλουμε μέσα από τα συγκεκριμένα πρόσωπα να εκφράσουμε, πέρα από αυτό το σαφές πολιτικό στίγμα που προσπάθησα μέσα σε δυο γραμμές να σας πω, και μια  νέα αντίληψη για το χώρο της Αυτοδιοίκησης, η οποία να εκφράζεται από νέα καθαρά πρόσωπα. Και αυτό το μήνυμα εκπέμπεται κυρίως μέσα από το δίδυμο που επιλέχθηκε στην περιφέρεια Αττικής και στον δήμο της Αθήνας, της Ρένας Δούρου και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Απέναντι στο διεφθαρμένο και φθαρμένο  πολιτικό σκηνικό των προηγούμενων δεκαετιών, τα οποία υπηρέτησαν αυτό το σύστημα που μας έφερε μέχρις εδώ, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ένα άλλο πρόσωπο.

Από εκεί και πέρα, να έρθουμε και στο συγκεκριμένο…

Από τα 13, λοιπόν, πρόσωπα που ανακοινώσαμε για τις περιφέρειες, τα 9 είναι στελέχη του κόμματός μας και 4 είναι συνεργαζόμενα πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν την ιδιότητα του κομματικού μέλους. Μέσα από αυτές τις συνεργασίες θέλουμε να αποτυπώσουμε, να εκφράσουμε το εύρος των πολιτικών συμμαχιών, που εμείς έχουμε διαμορφώσει όλες τις κινήσεις μας το τελευταίο διάστημα και βάση αυτής της αντίληψης. Δηλαδή, την απεύθυνσή μας κατ’ αρχήν στα προβλήματα και στους πολίτες, το οποίο νομίζω ότι δεν έχει χρώμα και σε τελική ανάλυση, παρόλο που….

–       Αντιμνημονιακός να είναι λοιπόν και ότι να’ ναι.

Δεν είπα έτσι. Υπάρχει πρόσημο στα προβλήματα. Κοινωνικό, ταξικό πρόσημο και η απεύθυνση ακριβώς με αυτό τον τρόπο, μας κάνει να επικοινωνούμε με κόσμο, ο οποίος μέχρι πρότινος εκφραζόταν πολιτικά μέσω άλλων πολιτικών χώρων. Αλλά τα προβλήματα αυτή τη στιγμή είναι κοινά. Το αντιλαμβάνεται αυτό ο κόσμος, γι’ αυτό στηρίζει την προσπάθεια της Αριστεράς. Στο δε πολιτικό επίπεδο μιλάμε για πρόσωπα τα οποία να προέρχονται από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς έως το χώρο των δυνάμεων που προέρχονται  από τη ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία και εναντιώνονται στις μνημονιακές πολιτικές.

Είναι γνωστό από χθες ότι ο γραμματέας του κόμματος και ο υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πουλάκης, πηγαίνουν πάνω στην Κοζάνη για να συζητήσουν όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει εκεί με την υποψηφιότητα Καρυπίδη.

–       Δεν τα ξέρατε αυτά;

Αν, λοιπόν, αντιληφθούμε ότι οι απόψεις οι οποίες βγήκαν στο φως της δημοσιότητας τις εννοεί ο κ. Καρυπίδης, όχι μόνο συνεργαζόμενος δεν μπορεί να είναι, αλλά ούτε από το απέναντι πεζοδρόμιο δεν μπορεί να περάσει.

Ο δικός μας αντιμνημονιακός αγώνας έχει χαρακτηριστικά. Εμείς καταθέτουμε, διαμορφώνουμε καθημερινά κι έχουμε παρουσιάσει και στον ελληνικό λαό και μια εναλλακτική πρόταση, η οποία έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι λοιπόν μια αριστερή ριζοσπαστική αμφισβήτηση των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών.

 

–       .. Και εδώ έρχονται λοιπόν πολλοί να πουν ότι κάποιες εκ των επιλογών οι συνεργαζόμενοι, όπως ο κ. Βουδούρης είναι στη λογική αντιμνημονιακός κι όποιος νάναι προκειμένου να απλωθείτε οπορτουνιστικά και  να πιάσετε ότι μπορείτε προκειμένου να έρθετε στην εξουσία. Αυτό σας εγκαλούν.

Ο κ. Βουδούρης έχει μια συγκεκριμένη πολιτική διαδρομή τα τελευταία χρόνια. Δύο φορές έχει διαγραφεί από τα κόμματα που ήταν κάνοντας κριτική στις ασκούμενες πολιτικές σε καιρό μνημονίου. Εάν λοιπόν, και σας λέω ξεκάθαρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεργαστεί με ανθρώπους οι οποίοι σήμερα εκπέμπουν ένα τέτοιο πολιτικό στίγμα, τότε θα έλεγα ότι θα είχε μια στενή αντίληψη συμμαχιών. Εμείς δεν την έχουμε.

–       Φαντάζομαι, υποψήφιος, όταν μάλιστα υπάρχει μια τέτοια επιδίωξη, δεν γίνεται ο πρώτος που περνάει απ΄ έξω και λέει α, τον ξέρω, είναι καλό παιδί.. για να τον ακούσουμε. Εδώ  βλέπω ότι δεν έχετε δει τα στοιχειώδη για τον κ. Καριπίδη. Μήπως εκτίθεστε με όλα αυτά;…

Εδώ υπάρχουν υπουργοί, για τους οποίους ξέρουμε όχι μόνο τα στοιχειώδη, αλλά όλο το βίο και την πολιτεία τους και είναι πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν θητεύσει σε ακροδεξιές οργανώσεις, έχουν μιλήσει ενάντια στους Εβραίους και χαρακτηρίζονται από ρατσιστικές απόψεις. Κι έχουν  μιλήσει μάλιστα και πολλοί απ΄ αυτούς, συνεργάτες του πρωθυπουργού, και για συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή. Όχι εμείς που δεν ξέραμε. Αλλά εν πάση περιπτώσει, σημασία έχει να έχεις το θάρρος, όταν ανακαλύπτεις την πραγματικότητα να τη διορθώνεις. Αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία. Κι αυτό πρέπει να επαινέσετε αυτή τη στιγμή.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

 

Οι αντιρρήσεις που υπάρχουν μέσα στο κόμμα μας –εγώ τις καταλαβαίνω- είναι κατατεθειμένες και αφορούν, όπως σας έλεγα και πριν, μια διαφορετική αντίληψη για το εύρος των συμμαχιών. Εμείς θεωρούμε, κι αυτό έχουμε αποφασίσει και στα συνέδριά μας και αυτή είναι η πολιτική μας όλο το τελευταίο διάστημα, είναι η πολιτική η οποία γιγάντωσε τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική αντίληψη συμμαχιών που δεν απευθύνεται μόνο στο χώρο της παραδοσιακής ιστορικής αριστεράς. Δεν είναι αυτή τη στιγμή τέτοια η ιστορική συγκυρία ώστε το πρόταγμα να είναι να συνεργαστούμε μόνο με ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να ομνύουν στο όνομα της αριστεράς.  Θέλουμε να βρεθούμε στο πλάι και με ανθρώπους που χάνουν το σπίτι τους, που χάνουν την επιχείρησή τους, που δεν έχουν δουλειά, που δεν έχουν πού την κεφαλή κλίνε ..

 

–       Άρα διεύρυνση και προς ΠΑΣΟΚ και προς τον χώρο τον συντηρητικό.. Αυτό αναζητήσατε

Η διεύρυνση προς την κοινωνία, τους δοκιμαζόμενους ανθρώπους έχει συμβεί. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για συγκεκριμένες πολιτικές συνεργασίες στην κεντρική πολιτική σκηνή με κάποια πρόσωπα τα οποία μπορεί να σηματοδοτήσουν αυτό που εκ των πραγμάτων συμβαίνει.  Πότε το πετυχαίνουμε με τον καλύτερο τρόπο, πότε με λιγότερο καλό, πότε κάνουμε και λάθη. Αυτά συμβαίνουν. Σημασία έχει να κάνεις πράγματα.  Αν δεν κάνεις πράγματα, δεν κάνεις και λάθη..

–       Δηλαδή και με τον κ. Καμένο δηλαδή μεθαύριο, μετεκλογικά;

Ο κ. Καμένος στο τόξο των πολιτικών δυνάμεων που σας ανέφερα δεν νομίζω ότι συμπεριλαμβάνεται..

–       Να σας βάλω δύο ηχητικά να ακούσουμε.. Τον κ. Μηλιό και τον κ. Τόλιο τι είχαν πει εδώ στον ΣΚΑΊ στην τηλεόραση… Είπε λοιπόν ο κ. Μηλιός στον κ. Ευαγγελάτο ..»Το μνημόνιο είναι ένα συνοδευτικό κείμενο που αναφέρεται σε συγκεκριμένους στόχους. Ο βασικός στόχος λοιπόν είναι να υπάρχει δημοσιονομική σταθεροποίηση. Δηλαδή να μην έχουμε ελλείμματα, αντίθετα να έχουμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να έχουμε και πρωτογενή πλεονάσματα.»  Αυτά λέει ο κ. Μηλιός. Τώρα να ακούσουμε τι λέει ο κ. Τόλιος, πάλι εδώ στην τηλεόραση του ΣΚΑΊ. ‘Είπαμε διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Δεν γίνεται αλλιώς. – Μόνοι μας;… Βεβαίως μόνοι μας. Γιατί οι Γερμανοί θα περιμέναμε να μας το πούνε…..   Επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εμείς δεν είμαστε υπέρ της λογικής πάση θυσίας στην ευρωζώνη, δεν θα κάνουμε θυσίες για το ευρώ…- Δηλαδή αν σημάνει η μονομερής ενέργεια έξοδο από την ευρωζώνη δεν μας πειράζει… Θα το αντιμετωπίσουμε. Γιατί ο ελληνικός λαός είναι στον τοίχο. Τι μου κουνάς έτσι το κουρέλι το ευρώ.. που όλη η ευρωζώνη είναι μια κουρελού, που ο ένας λαός μετά τον άλλον μπαίνει σε χημειοθεραπεία και μου το φέρνεις αυτό για θεραπεία…. Εμείς είμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Δεν θα αμφισβητήσουμε την πληρωμή αυτού του χρέους. Εάν μας πουν, μας εκβιάσουν κ.λπ., θα πούμε όχι. Ό,τι θέλουν ας κάνουν… – Και θα φύγουμε… Όχι. Ό,τι θέλουν ας κάνουν. Θα κάνουμε στάση πληρωμών. Ό,τι θέλουν ας κάνουν.»….

–       Η ερώτηση είναι η εξής σ΄ αυτές τις δύο τοποθετήσεις, οι οποίες σεβαστές και οι δύο. Ο ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ μεθαύριο τι πρέπει να περιμένει από μια κυβέρνηση, είτε αυτοδύναμη, είτε με κεντρικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.. Τι περιμένει από τις δύο θέσεις;…

Ο ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ νομίζω ότι πλέον γνωρίζει τους σαφείς προσανατολισμούς και τη συγκεκριμένη προσέγγιση γύρω από το θέμα του χρέους και του μνημονίου που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και την έχει παρουσιάσει και στις προηγούμενες εκλογές και την υπερασπίζεται με μια συνέπεια όλο το τελευταίο διάστημα. Δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί, αγωνίζεται για την καταγγελία, για την ακύρωση του μνημονίου, για την επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών σχέσεων, για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης. Αυτό είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της δικιάς μας πολιτικής. Υπάρχουν κι άλλοι, για την ανάγκη να υπάρξει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, για βαθιές αλλαγές στην ίδια τη λειτουργία του δημοσίου…

–       Με την οδό που επιλέγει ο κ. Τόλιος ή με την οδό που επιλέγει ο κ. Μηλιός;

 

Είναι γνωστό  -κι αυτό ξέρετε είναι το διαφορετικό παράδειγμα πολιτικής δράσης και λειτουργίας που δίνουμε- ότι καθιστούμε κοινωνούς, όχι μόνο τους δημοσιογράφους που κάνουν ρεπορτάζ της αριστεράς, αλλά και τους φίλους μας και τον ελληνικό λαό και διαφορετικών προσεγγίσεων. Η άποψη του κόμματός μας είναι αυτή που σας είπα πριν από λίγο, είναι  συλλογικά και δημοκρατικά διαμορφωμένη.

–       Ο κ. Τσίπρας κατεβαίνει στην Ευρώπη ως υποψήφιος της αριστεράς. Είναι υποχρεωμένος –το καταλαβαίνω- να έχει μια διατύπωση στο λόγο του, η οποία θα είναι επιθετική προς τους άλλους αντιπάλους, είτε είναι προς τη δεξιά, είτε προς τη σοσιαλδημοκρατία. Δημιουργεί, κατά την άποψή σας, μια αντίφαση, εάν στο μέλλον χρειαστεί να διαχειριστεί τα ζητήματα της Ελλάδας έχοντας απέναντι του συνομιλητές είτε σοσιαλδημοκράτες, είτε δεξιούς ή κεντροδεξιούς; Υπάρχει αντίφαση ή όχι νομίζετε;…

Στην αρένα της πολιτικής, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής αντιπαράθεσης νομίζω ότι είναι απόλυτα αποδεκτό μ΄ αυτούς που έχεις μια διαφορετική άποψη να διασταυρώνεις τα ξίφη σου.

–       Εάν χρειαστεί να συνεργαστείς μαζί τους;…

Μα τι να συνεργαστείς; Όταν καταθέτεις εναλλακτικά σχέδια… Σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν δυο εναλλακτικά σχέδια. Αυτό της κας Μέρκελ που εδώ το εκφράζει ο κ. Σαμαράς και είδαμε πού έχει οδηγήσει το καράβι.. Στα βράχια κυριολεκτικά… Και από την άλλη είναι το σχέδιο για μια άλλη Ευρώπη… της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης…

–       Η ερώτησή μου είναι η εξής.. Για να σας βοηθήσω… Εάν δεν καταφέρουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη..

 

Δεν υπάρχουν μονόδρομοι…

–       Θα την αλλάξουμε την Ευρώπη.. Αυτό μου λέτε δηλαδή…

Αλίμονο κι αν πιστεύαμε ότι η ιστορία έχει σταματήσει. Μπορεί οι άνθρωποι να ζήσουν μακριά από τις ανάγκες τους.. Να μην υπάρχει πρόσβαση στην παιδεία, στην υγεία;…

–       Οφείλω να σκεφτώ το ενδεχόμενο να μην μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη και να έχουμε τους σοσιαλδημοκράτες, όπως τον συνέταιρο της κας Μέρκελ στη Γερμανία, τον κ. Γκάμπριελ, που λέει αυτές τις απόψεις, να έχουμε τους δεξιούς, κεντροδεξιούς, όπως Σόιμπλε, Μέρκελ, να τους έχουμε απέναντί μας. Αυτό λέω

Και στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ζούμε με κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν θα σηκωθούμε  να φύγουμε. Να αλλάξουμε την Ελλάδα θέλουμε. Εδώ θα ‘μαστε.

–       Συνεπώς θα συνεργαστούμε μαζί τους, αν πρέπει να συνεργαστούμε.

Εξαρτάται τι εννοείτε. Αν εννοείτε να καθίσουμε σ΄ ένα τραπέζι και να καταθέσουμε τις δικές μας απόψεις, βεβαίως θα το κάνουμε. Έτσι γίνεται στα δομημένα κράτη και στις σύγχρονες δημοκρατίες. Σημασία έχει να σεβόμαστε τη δημοκρατία και να μην την ακυρώνουμε. Ένα από τα προβλήματα σήμερα της εποχής που ζούμε, δεν είναι μόνο οι ακραίες πολιτικές λιτότητας, αλλά η ίδια η συρρίκνωση και το χτύπημα της δημοκρατίας.

6/1/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

_________________________________________________________________________________

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δ.Παπαδημούλη

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» (Κ.Βαξεβάνης)

 

Τα καθυστερημένα εντάλματα των κ.κ. Χριστοφοράκου και Καραβέλα που βγήκαν για τα μάτια του κόσμου και για το κλείσιμο της δικογραφίας, είναι λίγο σαν το χώμα που ρίχνουμε πάνω από το φέρετρο. Προκαλούν αισθήματα κλαυσίγελου, γιατί τους άφησαν να φύγουν, κουκούλωσαν το σκάνδαλο, έγινε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η Siemens πέταξε στα σκουπίδια αυτόν τον κακό εξωδικαστικό συμβιβασμό, υπέγραψε συμφωνίες εχεμύθειας με τον Χριστοφοράκο κ.ο.κ. Έχουν καλυφθεί τα πράγματα, την ίδια στιγμή που η ελληνική Δικαιοσύνη ακόμη δεν έχει στήσει εδώλιο ούτε για τους συμμέτοχους που δεν καλύπτονται από το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

 

Εκτός από αυτούς που τα «έδιναν» υπήρχαν κι αυτοί που τα «έπαιρναν»

Ο κ. Βενιζέλος παρέλειψε να πει ότι εκτός από τη γερμανική εταιρία που βρισκόταν πίσω από κάθε σκάνδαλο και τα «έδινε» υπήρχαν κι εκείνοι που τα «έπαιρναν» από εδώ. Αν σε μία τράπεζα -στη Σιγκαπούρη- βρέθηκαν για τον κ. Κάντα, που ήταν το No3 των εξοπλισμών, 14 εκατ. ευρώ, ας σκεφτούμε πόσα έπαιρναν οι ανώτεροί του και πόσα θα μπορούσε να βρει η Δικαιοσύνη και η Κυβέρνηση αν ήθελαν πραγματικά να ψάξουν.

Η ΝΔ έχει μετατραπεί σε ένα περίεργο υβρίδιο ΠΟΛ.ΑΝ, ΛΑ.Ο.Σ και Δικτύου 21

Είναι να απορεί κανείς με την αθλιότητα και την ανικανότητα των νεοδημοκρατών κυβερνώντων που έφτιαξαν την αφίσα με την οποία, κατόπιν εντολής Σαμαρά, επιστρέφουν στο λαό τα 17 εκατ. ευρώ από τις μίζες. Θα μπορούσε άνετα να περάσει και ως «τρολλιά» των αντιπάλων της ΝΔ! Όταν κάποιοι είναι και πολύ δεξιοί και πολύ αδέξιοι ταυτόχρονα, ο συνδυασμός τους καθιστά πολύ επικίνδυνους. Γι’ αυτό πέρα από την πλάκα, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Η ΝΔ έχει μετατραπεί σε ένα περίεργο υβρίδιο ΠΟΛ.ΑΝ, ΛΑ.Ο.Σ και Δικτύου 21. Προχθές ο κ. Σαμαράς υποδέχθηκε εν χορδαίς και οργάνοις τον κ. Ροντούλη στο Μαξίμου και ανακοίνωσε τη «μεταγραφή». Έχει άραγε αυτός ο κ. Ροντούλης καμία σχέση με εκείνον που πριν τρία χρόνια στη Βουλή τους αποκαλούσε «γομάρια»;

Στις καλένδες η δέσμευση της κυβέρνησης για διακομματική επιτροπή που θα διεκδικήσει  τις γερμανικές αποζημιώσεις

Στη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Σόιμπλε δηλώσαμε ότι τα σκάνδαλα όπου εμπλέκονται γερμανικές εταιρίες παραμένουν για εμάς ανοικτά, ζητήσαμε τη συνδρομή της γερμανικής Δικαιοσύνης στη διαλεύκανσή τους και για πρώτη φορά, σε κορυφαίο επίπεδο, θέσαμε και το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου. Υπάρχει  στις καλένδες, η δέσμευση της κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο, διά στόματος Αβραμόπουλου, ότι  θα συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων που ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Το δε επίσης σκανδαλώδες είναι ότι ο σημαντικός φάκελος που ετοίμασε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που θεμελιώνει νομικά  τις ελληνικές απαιτήσεις, ούτε τον έχει παραλάβει, ούτε έχει ενημερωθεί γι’ αυτόν επισήμως η αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο πιστεύουν στην υπόθεση.

Όπως η διαφορά ανάμεσα στον θεοσεβούμενο και τον θεομπαίχτη, έτσι και ανάμεσα σ’ αυτόν που αγαπάει την πατρίδα του και αυτόν που την εμπορεύεται

Εμείς πάντως χθες, διά του Μ.Γλέζου, επαναφέραμε το θέμα της διακομματικής επιτροπής, υπενθυμίζουμε δε ότι ο κ. Ράιχνεμπαχ όταν συναντήθηκε με τον Μ.Γλέζο πριν από ένα περίπου χρόνο, είπε δημοσίως ότι το ελληνικό αίτημα είναι ηθικά δικαιωμένο. Προσωπικά συμπληρώνω ότι είναι και νομικά βάσιμο και θεμελιωμένο. Είναι δυστύχημα για τον τόπο ότι δεκαετίες τώρα οι κυβερνήσεις δεν το έχουν συμπεριλάβει στην ατζέντα των διεκδικήσεων, με αποτέλεσμα ο χρόνος να δουλεύει εις βάρος μας. Η θέση της Ελλάδας είναι πολύ πιο ισχυρή, όχι μόνο ηθικά αλλά και νομικά. Αλλά καμιά φορά, όπως υπάρχει η διαφορά ανάμεσα στον θεοσεβούμενο και τον θεομπαίχτη, υπάρχει και η διαφορά ανάμεσα σε αυτόν που αγαπάει την πατρίδα του και σε αυτόν που την εμπορεύεται πουλώντας την…

______________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ν. Χουντής:

–        «Για το Φαρμακονήσι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες των ελληνικών Αρχών και πρέπει να υπάρξει αμερόληπτη έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες»

–       «Η κατάσταση δεν ντροπιάζει μόνο την Ελλάδα, ντροπιάζει την ΕΕ στο σύνολό της  που   πρέπει να αλλάξει ριζικά την πολιτική της για δίκαιη και αναλογική κατανομή μεταναστών στις χώρες μέλη»

 

Σε συζήτηση που έγινε χθες αργά το βράδυ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το τραγικό συμβάν με θύματα 12 άτομα, μητέρες και παιδιά, στο Φαρμακονήσι, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες των ελληνικών Αρχών,  ότι πρέπει να υπάρξει αμερόληπτη έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες» και δήλωσε ότι «οι πολιτικές και οι πρακτικές κατά μήκος των ελληνικών συνόρων δεν ντροπιάζουν μόνο την Ελλάδα, ντροπιάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο».

 

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Ν. Χουντής, τόνισε ότι «χρειάζεται ένα νέο θεσμικό, νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα ρυθμίζει πράγματι δίκαια κι αναλογικά την πρόσβαση των μεταναστών, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».

 

Η παρέμβαση του Ν. Χουντή, έχει ως εξής:

 

« Οι πολιτικές και οι πρακτικές κατά μήκος των ελληνικών συνόρων δεν ντροπιάζουν μόνο την Ελλάδα, ντροπιάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο, αυτό γράφει αγαπητοί συνάδελφοι, η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας του περασμένου Ιούλιου.

Για το τραγικό γεγονός στο Φαρμακονήσι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες των ελληνικών αρχών.  Τέτοιες πρακτικές απώθησης έχουν καταγγελθεί και στο παρελθόν.  Πρέπει πράγματι να υπάρξει αμερόληπτη έρευνα για να αποδοθούν ευθύνες.

Αλλά, κυρία Malmstrom πόσοι άνθρωποι πρέπει ακόμα να χαθούν στη Μεσόγειο, για να αντιληφθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση  ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά την πολιτική της στο θέμα της μετανάστευσης, στο θέμα του ασύλου, στο θέμα της προστασίας θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο το ευρωπαϊκό έδαφος;

Πρέπει να υπάρξουν άμεσα κι αποτελεσματικά μέτρα για τη διάσωση των μεταναστών στις ανοιχτές θάλασσες. Να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής στα σημεία εισόδου και χρειάζεται ένα νέο θεσμικό, νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα ρυθμίζει πράγματι δίκαια κι αναλογικά την πρόσβαση των μεταναστών, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης»

 

6/2/2014                                                                        

Το Γραφείο Τύπου

_____________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

Αθήνα, 6 Φλεβάρη 2014

Ερώτηση

 

Προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

 

Θέμα: Αναξιοποίητες δυνατότητες οικονομικής στήριξης ανέργων

Τη στιγμή που η ανεργία στην Ελλάδα, βάσει της τελευταίας έκθεσης της Eurostat, έχει φτάσει στο 27,8% και για τους νέους στο 59,2%, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει μόλις μία αίτηση χρηματοδότησης ανέργων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ).

Βάσει της απάντησης του Επιτρόπου κ. Andor στη σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, προκύπτει ότι ενώ η Ελλάδα έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα και χρηματοδοτήθηκε μόνο για 1 περίπτωση καλύπτοντας 642 απολυμένους, άλλες ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλότερους δείκτες ανεργίας αξιοποίησαν τη δυνατότητα αυτή σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Συγκεκριμένα, η Ισπανία προχώρησε στις σχετικές διαδικασίες για 18 περιπτώσεις, στηρίζοντας  13.396 απολυμένους, η Ιταλία για 12 περιπτώσεις στηρίζοντας 12.759 απολυμένους ενώ ακόμα και η Γερμανία έχει υποβάλλει 7 αιτήσεις για την ενίσχυση 11.349 απολυμένων. Το συνολικό ποσό που διατέθηκε από το ταμείο ανέρχεται στα 471,2 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση 102.411 απολυμένων. Από τα χρήματα αυτά η Δανία πήρε 63,7 εκατ. ευρώ, η  Ιρλανδία 63,3 εκατ. ευρώ, η  Ιταλία 60,6 εκατ. ευρώ, η  Ισπανία 57,1 εκατ. ευρώ, η Γερμανία περίπου 45 εκατ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα πήρε μόλις  2,9 εκατ. ευρώ. Ως το 2011, μάλιστα, η Ελλάδα δεν είχε προχωρήσει σε καμία σχετική διαδικασία παρά το γεγονός ότι η ανεργία ήδη από εκείνη την περίοδο είχε ξεκινήσει την πρωτόγνωρα ανοδική της πορεία.

Επειδή, η χρηματοδότηση των 642 απολυμένων της γερμανικής αλυσίδας super market “Aldi” που αποχώρησε από την Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική ως σήμερα περίπτωση για την οποία οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στις σχετικές διαδικασίες, και αυτό μόνο μετά από αντίστοιχη ερώτηση που είχε κατατεθεί και ανακινούσε το ζήτημα αυτό.

Επειδή, δεν γίνεται σε μια χώρα που λόγω των ανάλγητων μνημονιακών πολιτικών διατηρεί τα πρωτεία της ανεργίας σε επίπεδο ευρωζώνης για δέκατο τέταρτο συνεχή μήνα, η ελληνική κυβέρνηση να μην έχει αξιοποιήσει τη δυνατότητα οικονομικής στήριξης εκατοντάδων ανέργων.

Επειδή, παρά την με αρ. πρωτ. 5931/546/16-1-2013 Ερώτηση/ΑΚΕ που είχε κατατεθεί από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τη σχετική απάντηση που είχε δοθεί, δεν φαίνεται να έχουν γίνει  περαιτέρω ενέργειες αξιοποίησης των προαναφερθέντων δυνατοτήτων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο που εποπτεύει προκειμένου να δοθεί οικονομική στήριξη στους χιλιάδες άνεργους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Στρατούλης Δημήτρης

Καραγιαννίδης Χρήστος

Μπάρκας Κώστας

Μπόλαρη Μαρία

Σταθάς Γιάννης

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Μητρόπουλος Αλέξης

____________________________________________________________________________________

    ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση του Δ. Γελαλή, Υπεύθυνου φορολογικής πολιτικής της Ε.Ε.Κ.Ε. Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ: Στο στόχαστρο του Υπ. Οικονομικών οι αγρότες

Βασικός πυλώνας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι ο αγροτικός τομέας. Θέση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα εκφράσει στο πρόγραμμα και σε ανακοινώσεις του. Σε συνάντηση που είχαμε με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη δεν φάνηκε να είναι διατεθειμένος να αναβάλει την ένταξη των αγροτών σε καθεστώς τήρησης βιβλίων και στοιχείων και να αυξήσει τα όρια των κριτηρίων για την ένταξή τους σε αυτό. Θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος παράτασης και αύξησης των ορίων. Υποστήριξε ότι ελάχιστοι αγρότες έχουν ακαθάριστα έσοδα πάνω από 10.000 ευρώ και ελάχιστοι μέχρι στιγμής παρουσιάστηκαν στις Δ.Ο.Υ. να δηλώσουν ότι εντάσσονται στο νέο καθεστώς.

Οι αγρότες έχουν βγει στους δρόμους εξαιτίας του αυξημένου κόστους καυσίμων, του υψηλού κόστους ηλεκτρικού ρεύματος, του κόστους φυτοφαρμάκων, σπόρων, λιπασμάτων, εξόδων προμήθειας και συντήρησης εξοπλισμού και γεωργικών μηχανημάτων. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η φορολόγηση με 13% από το πρώτο κιόλας ευρώ χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο, το τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ ετησίως, το χαράτσι στα αγροτεμάχια και μάλιστα στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις με διπλό συντελεστή, το κόστος τήρησης των βιβλίων και στοιχείων, το οποίο θα πρέπει θα επωμίζονται σε μηνιαία βάση.

Τα κύρια αιτήματά τους είναι να μην τηρούν βιβλία όσοι έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ. Επίσης ζητούν να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ, μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα.

Η κατεύθυνση που φαίνεται να έχει το οικονομικό επιτελείο είναι πως πρώτα θα πρέπει να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες και έπειτα θα συζητήσει τυχόν βελτιώσεις σε θέματα φορολογίας, αλλιώς όλα θα εφαρμοστούν ως έχουν.

Τα θέματα του αγροτικού κόσμου έχουν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες και σε περίπτωση που η Κυβέρνηση εμμείνει στην ένταξη τους σε καθεστώς τήρησης βιβλίων θα πρέπει να αναλάβει τις απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να είναι στο μέγιστο βαθμό απλοποιημένη η διαδικασία. Μέχρι να ψηφιστούν οι νέες ρυθμίσεις είναι σαφές ότι θα πρέπει να αναβληθεί η ένταξή τους στο καθεστώς τήρησης βιβλίων.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  6/02/2014

________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Δήλωση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονιστή της ΕΕΚΕ για ζητήματα αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αφορμή τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα αγροτικά ζητήματα

 «Η ληστρική φοροεπιδρομή που αποφάσισε η κυβέρνηση για τον αγροτικό χώρο δεν ανατρέπεται με χάνδρες και καθρεφτάκια, όπως είναι τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην κοινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη, και τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη.

Πρόκειται για μια απόφαση που στοχεύει να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών.

Αλήθεια, που πήγε η περσινή υπόσχεση που είχε δώσει ο πρωθυπουργός στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις για φθηνό πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα;

Γιατί δεν ασχολήθηκαν στη συγκεκριμένη σύσκεψη με τα μεγάλα προβλήματα του κόστους παραγωγής και της ρευστότητας του χώρου;

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   6/02/2014

______________________________________________________________________________

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Δήλωση του Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

 

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να ιδιωτικοποιήσει τον ΑΔΜΗΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τετελεσμένα και δεσμεύεται να ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της Δ.Ε.Η.

Μετά το αποτέλεσμα της σημερινή ονομαστικής ψηφοφορίας σε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, όπου το νομοσχέδιο δεν υπερψηφίσθηκε με 151 βουλευτές, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να προχωρήσει στο ξεπούλημα του Εθνικού Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Πρέπει να σταματήσει τώρα όλες τις διαδικασίες της ιδιωτικοποίησης. Δεν εξασφάλισε τις 151 ψήφους.

Το Γραφείο Τύπου 6/02/2014

________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας για τις ανακοινώσεις του Υπουργού Εργασίας για μέτρα ύψους 4 δις ευρώ μέχρι το 2020 για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας

«Η ανεργία και η φτώχεια δεν αντιμετωπίζονται με προεκλογικά ευχολόγια»

Τα μέτρα και οι πόροι για την «αντιμετώπιση» της ανεργίας και της φτώχειας που εξήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας αφορούν την συνέχιση πολυχρησιμοποιημένων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πολιτικών είτε ανακύκλωσης των ανέργων σε θέσεις προσωρινής, ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας είτε κατάρτισης που δεν οδηγεί σε εύρεση εργασίας είτε ψίχουλα φιλανθρωπίας σε όσους φτωχοποιούν οι εφαρμοζόμενες κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές.

Η πρωτοφανής για την χωρά μας ανεργία των νέων δεν αντιμετωπίζεται με την διάθεση 200 ευρώ τον χρόνο για κάθε νέο άνεργο, πόσο μάλλον εάν συνεχίζονται οι μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης, που την αυξάνουν συνεχώς, και τους αναγκάζουν να μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Η ανεργία και η φτώχεια μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από μια αριστερή κυβέρνηση που θα ακυρώσει τα καταστροφικά μνημόνια και θα τα αντικαταστήσει με ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που θα έχει ως προτεραιότητα την αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και την δημιουργία θέσεων εργασίας με δραστική αύξηση των δημόσιων και κοινωνικών επενδύσεων, ενίσχυση της ρευστότητας με δανειοδότηση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και αποκατάσταση των λαϊκών εισοδημάτων και πρώτα και κύρια του κατώτερου μισθού.

Το Γραφείο Τύπου 6/2 /2014

_________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, Α. ΤΣΙΠΡΑ

ΣΤΗ ΡΩΜΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 – ΚΥΡΙΑΚΗ 9/2/2014

 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ευρώπη, ως υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στη Ρώμη.

 

Παρασκευή 07.02.2014

12:30_ Συνάντηση με τον   γραμματέα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης,  Πάολο Φερρέρο (Γραφεία Κομμουνιστικής Επανίδρυσης)

15:00_ Συνέντευξη τύπου (Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου)

17:30_ Ανοιχτή εκδήλωση (Θέατρο  Βάλλε)

20:30_ Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα  και της φιλοσόφου Μπάρμπαρα Σπινέλι στη δημοσιογράφο Λίλι Γκρούμπερ (Τηλεοπτικός Σταθμός La Sette)

Σάββατο 08.02.2014

10:30 – 19:00_Συμμετοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις εργασίες της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Κυριακή 09.02.2014

10.00_Συνάντηση με τον  Νίκι Βέντολα, πρόεδρο της περιφέρειας της Πούλια και πρόεδρο του κόμματος  Αριστερά Οικολογία Ελευθερία (SEL) (Έδρα του κόμματος)

12:00_ Συνάντηση με τον πρόεδρο της Περιφέρειας του Λάτσιο, Νικόλα Τζινγκαρέτι (Έδρα  της Περιφέρειας του Λάτσιο, Ρώμη)

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  6/02/2014

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: