ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ : Δελτία Τύπου 05/02/2014 [ 11:23-12:29-12:38-13:37-15:01-16:06-16:16-16:38-16:41-19:26-19:52 ]


ΣΥΡΙΖΑNON PAPER

5/2/2014

 Σε δήλωσή του στα μέσα, ο  Θ. Καρυπίδης είπε τα εξής

 «Η επαγγελματική ιδιότητα του δημοσιογράφου δεν με προφύλαξε απ’ την αρνητική έκπληξη της προπαγάνδας των Μ.Μ.Ε. και τους αφελείς συνοδοιπόρους της, για όσα ακούστηκαν για το άτομό μου.

Η συσχέτισή μου με εθνικιστικά-ρατσιστικά μορφώματα και κόμματα είναι απαράδεκτη. Η στάση ζωής μου, η ιστορία και το ήθος μου είναι σε πλήρη αντίθεση μ’ αυτές τις αντιλήψεις και πρακτικές. Από παιδί μεγάλωσα και γαλουχήθηκα, στο στενό και ευρύτερο οικογενειακό μου περιβάλλον, με τις αξίες της δημοκρατίας και της αριστεράς, που πληρώθηκαν με διωγμούς, ταλαιπωρίες και φυλακίσεις.
Η ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων που διαλύει την οικονομία της χώρας και φέρνει την κοινωνική καταστροφή, με οδήγησε στην άμεση πολιτική ενεργοποίηση. Χρειαζόμαστε ένα δημοκρατικό κόσμο, για να μπορούμε να ζούμε, εμείς και τα παιδιά μας, με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.

Αυτές οι κοινές στοχεύσεις με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ενόχλησαν τα επιτελεία της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Δηλώνω στρατιώτης στο στόχο της ανατροπής στη Δυτική Μακεδονία. Το ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας θα βαδίσει στο δρόμο της διαφάνειας, της δημοκρατίας, της υπεράσπισης του δημόσιου πλούτου και της παραγωγικής ανασυγκρότησης.»

_______________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην Κεφαλονιά.

Τη δοκιμαζόμενη από τους σεισμούς Κεφαλονιά θα επισκεφθεί σήμερα, Τετάρτη 05/02/2014, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Η άφιξή του στο νησί θα γίνει νωρίς το μεσημέρι και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωσή του από το συντονιστικό όργανο που εδρεύει στα ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι στις 3.00μμ.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα περιοδεύσει στις πληγείσες περιοχές της Παλικής και στο Ληξούρι, όπου υπάρχουν τα περισσότερα προβλήματα.

Μετά το πέρας της περιοδείας του θα υπάρξει τοποθέτηση προς τα ΜΜΕ στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ

 05/02/2014

Το γραφείο Τύπου

___________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΑνακοίνωσηΤμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας μας αφορά όλες και όλους.

Συμμετέχουμε στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου

έξω από το υπουργείο υγείας στις 11:00 το πρωί.

Η κατάσταση στο χώρο της υγείας χειροτερεύει συνεχώς από τα βάρβαρα αντικοινωνικά μέτρα της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει πια δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, καθώς οι άνεργοι φτάνουν το 30%, οι εργαζόμενοι που δουλεύουν ανασφάλιστοι αυξάνονται ραγδαία, ενώ χιλιάδες μικροέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι έχουν μείνει χωρίς υγειονομική κάλυψη λόγω χρεών στα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Η άρον – άρον απόσυρση από τη συγκυβέρνηση του ψηφισμένου πριν λίγους μήνες χαρατσιού των 25 ευρώ για είσοδο στα δημόσια νοσοκομεία και το «άδειασμα» του φανατικού υπερασπιστή κάθε μνημονιακού μέτρου Υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη, αναδεικνύει τον πανικό της κυβέρνησης μπροστά στη γενικευμένη κατακραυγή για ένα απάνθρωπο μέτρο, που θα ενίσχυε τον αποκλεισμό των φτωχών στρωμάτων από την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Την ίδια στιγμή όμως το μοντέλο που προωθούν με το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ –  ΙΚΑ, δομών που εξυπηρετούσαν δωρεάν για δεκαετίες τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας και τη παράλληλη μετατροπή του Οργανισμού μόνο σε «αγοραστή» υπηρεσιών, ευνοεί προνομιακά τις μεγάλες  επιχειρήσεις υγείας και θα οδηγήσει σε μια εφιαλτική κατάσταση όπου οι λειτουργοί της υγείας θα υποβαθμίζονται επαγγελματικά και επιστημονικά, ενώ οι ασθενείς θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη την ώρα που θα έχουν ανάγκη.

Παραμένει επίσης ο νέος μηχανισμός επιπλέον οικονομικής επιβάρυνσης των ασθενών, που είναι το «χαράτσι» του 1 ευρώ ανά συνταγή 3 φαρμάκων το οποίο θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη, αφού οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες.

Η επιβάρυνση αυτή προστίθεται σε μια σειρά από ήδη εφαρμοζόμενα εισπρακτικά κυρίως μέτρα όπως:

ü  η μεγάλη αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει έως και 100%,

ü  ο τριπλασιασμός του κόστους νοσηλείας με την εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων,

ü  η επιβολή συμμετοχής 15% για εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις,

ü  το εισιτήριο των 5ευρώ για εξέταση στα δημόσια νοσοκομεία,

ü  η αύξηση του αριθμού των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων

ü  η δραματική μείωση κατά 539 εκατ. ευρώ του ποσού για τις παροχές ασθένειας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Είναι πλέον σαφές, ότι ο στόχος των μέτρων δεν είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά η πλήρης ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης που θα οδηγήσει σε τεράστια αύξηση του κόστους για τον πολίτη. Αν τους αφήσουμε, η εικόνα της υγείας του μέλλοντος θα είναι το μαρτύριο του ανασφάλιστου καρκινοπαθή συνανθρώπου μας που απεβίωσε πρόσφατα, ψάχνοντας απελπισμένα να βρει κάπου θεραπεία την οποία αδυνατούσε να πληρώσει.

Παράλληλα με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, το δημόσιο σύστημα υγείας δέχεται τη πιο βάρβαρη επίθεση και γίνεται ακόμα  πιο δύσκολη η πρόσβαση στη δημόσια υγεία για κάθε εργαζόμενο, άνεργο και ηλικιωμένο, κλείνοντας τα περισσότερα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ και οδηγώντας σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα και τελικά στην απόλυση 8.500 εργαζόμενους, για να υπηρετηθούν οι μνημονιακοί στόχοι.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η άμεση κατάργηση κάθε μνημονιακού μέτρου που επιβλήθηκε στην υγεία καθώς και η ισότιμη, δωρεάν και καθολική πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση και εισόδημα, είναι αδιαπραγμάτευτη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι δομές του πρώην ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ πρέπει να παραμείνουν όλες ανοιχτές. Δεν νοείται η στέρηση της δυνατότητας ασφαλισμένων και ανασφάλιστων στην πρόσβαση σε γιατρούς και υπηρεσίεςΟι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις δεν αποτελούν δρόμο προς τη μεταρρύθμιση αλλά προς την πλήρη απορρύθμιση του συστήματος.

Τα «ισοδύναμα» που αναζητούν ας τα καλύψουν από τις λίστες με τους μεγάλους φοροφυγάδες, από τις μίζες, τα σκάνδαλα και τη διαφθορά που διαχρονικά ενδημούσαν στο Σύστημα Υγείας με την συγκάλυψη των κομμάτων που σήμερα κυβερνούν, και όχι από τις άδειες τσέπες του ελληνικού λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μετώπου αντίστασης και ανατροπής με συμμετοχή των εργαζομένων στην Υγεία, συλλογικοτήτων, τοπικών κοινωνιών και κάθε πολίτη ξεχωριστά, που θα οργανώνει κοινές δράσεις για την υπεράσπιση των δημόσιων δομών υγείας.  .

Παλεύουμε για προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, για ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό.

Δε θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε…

 

 

5/2/2014

Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ

__________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

για τις «διαπραγματεύσεις» της κυβέρνησης

Ο κ. Σαμαράς ικετεύει για μια «περίοδο χάριτος» ως τις ευρωεκλογές, με αντάλλαγμα τη προδιαγεγραμμένη συμφωνία του σε ένα νέο μνημόνιο που δεν θα ναι «Γιάννης, αλλά Γιαννάκης».

Τα χαστούκια που εισπράττει καθημερινά η κυβέρνηση, αναφορικά με την κάλυψη τόσο του δημοσιονομικού όσο και του χρηματοδοτικού κενού, αναδεικνύουν τα αδιέξοδα μιας πολιτικής για την οποία επιχαίρουν μόνο οι λίγοι εναπομείναντες χειροκροτητές του κ. Σαμαρά.

Η παροχή ενός νέου δανείου με προαπαιτούμενα που θα αφορούν στην επιβολή νέων διαρθρωτικών μέτρων λιτότητας και ύφεσης, γκρεμίζει το σάπιο μύθο του success story και προβάλλει την αναγκαιότητα χάραξης μιας διαφορετικής πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, σε πλήρη ρήξη με τα μνημόνια της εξαθλίωσης.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

5/02/2014

__________________________________________________________________________________

Δελτίο τύπου

Δ Ι Α Λ Ε Ξ Η

Δαιμονοποίηση και Εξιδανίκευση του Νότου:

Ένα λογοτεχνικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο

Ομιλήτρια

Τζίνα Πολίτη

Ομότιμη καθηγήτρια, ΑΠΘ

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 6.30μ.μ.

 

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κεντρικό κτήριο, αίθουσα «Ι. Δρακόπουλος»

Πανεπιστημίου 30

 

Με βάση τη  γεωγραφική αντίθεση εσωτερικού/εξωτερικού χώρου, κάθε κουλτούρα συντάσσει μια πολιτισμική εικονογραφία «αυτοεικόνων» και «ετεροεικόνων». Τα αντιθετικά, γεωγραφικά σύνορα φορτίζονται ιδεολογικά, επενδύονται με ηθικές έννοιες και στερεότυπα πάνω στα οποία προβάλλονται οι εθνικές, πολιτισμικές ταυτότητες. Η διάλεξη επικεντρώνεται στη διαλεκτική  ιστορίας και  λογοτεχνίας στην Αγγλία. Η λογοτεχνία, από το 16ο ως και τον 20ο αιώνα,  ανάλογα με την  ιστορική συγκυρία, αναλαμβάνει είτε τη «δαιμονοποίηση» είτε την  «εξιδανίκευση»  του Νότου.  Διεκπεραιώνει ωστόσο αυτή  την «ανάθεση», άλλοτε υπονομεύοντας και άλλοτε  στηρίζοντας τις  ιδεολογικές επιταγές της εξουσίας.  Η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις άλλες, ισχυρές χώρες του Νότου, αποτελεί μιαν εξαίρεση: δεν «δαιμονοποιείται» ποτέ, εισέρχεται, ωστόσο, στο χώρο της «εξιδανίκευσης» με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελεί μιαν «ύπαρξη ανύπαρκτη».

 

 

Η Τζίνα Πολίτη, Διδάκτωρ της Αγγλικής Λογοτεχνίας, είναι ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ. Δίδαξε στο Cambridge επί σειρά ετών και είναι δια βίου Εταίρος του κολλεγίου Churchill. Βιβλία και μελέτες της πάνω στην αγγλική, την ελληνική και τη συγκριτική λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εκτός από τις επιστημονικές της μελέτες, αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες και περιοδικά για θέματα κοινωνικής και πολιτικής επικαιρότητας.

Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς • Σαρρή 14, Αθήνα • 210-3217745 • info@poulantzas.grhttp://www.poulantzas.gr

___________________________________________________________________________________

Ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης υποψήφιος δήμαρχος με την Ανοιχτή Πόλη

Στη χθεσινή συνεδρίαση της με διευρυμένη σύνθεση, η γραμματεία της Ανοιχτής Πόλης αποδέχτηκε την υποψηφιότητα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη για τη δημαρχία της Αθήνας.

Η πρόταση της Ανοιχτής Πόλης προς τους πολίτες της Αθήνας ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου βρίσκεται απέναντι και αντιμάχεται το πολιτικό και αυτοδιοικητικό κατεστημένο που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα στο Δήμο Αθηναίων.

Στοχεύουμε σε ένα δήμο δημοκρατικό, κοινωνικό και αλληλέγγυο, που θα στηρίζει την παραγωγική και οικονομική ανάταξη της πόλης, τους εργαζόμενους και τους ανέργους, τους νέους και όλους όσους δοκιμάζονται σήμερα στο καθεστώς των μνημονίων.

Θα συνεχίσουμε το έργο της Ανοιχτής Πόλης για την ανατροπή των μνημονιακών μέτρων στην αυτοδιοίκηση και το δήμο, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των κατοίκων της πόλης στην υγεία, την τροφή, το ρεύμα, το νερό, την κατοικία, το δημόσιο χώρο, τον πολιτισμό.

Καλούμε τα μέλη της Ανοιχτής Πόλης, όλους όσους συναντηθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια σε κοινούς αγώνες στην Αθήνα, τους πολίτες στις γειτονιές που πλήττονται, αγωνιούν, οργίζονται από τα σημερινά αδιέξοδα, να δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη.

Αν δεν νικήσουμε εμείς θα νικήσουν οι μνημονιακές δυνάμεις ή οι δυνάμεις του φασισμού.

5/02/2014

________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Ομιλία του Υπεύθυνου Τομέα Άμυνας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, Βουλευτή Α’ Πειραιά και Νησιών, κατά την διάρκεια της συζήτησης της Τροπολογίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με την διάλυση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

 

 

Η συζήτηση επί των άρθρων ενός τόσο σημαντικού νομοσχεδίου κίνησε το ενδιαφέρον δεκατεσσάρων Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενός Βουλευτή από άλλο κόμμα και εδώ τελεία. Δεν υπάρχει κανένας Βουλευτής Ομιλία του Υπεύθυνου Τομέα Άμυνας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, Βουλευτή Α’ Πειραιά και Νησιών, κατά την διάρκεια της συζήτησης της Τροπολογίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με την διάλυση των ΕΑΣαπό τα κόμματα της Πλειοψηφίας –τυχαίο;- πολύ περισσότερο μάλιστα που μια τόσο καίριας σημασίας αλλαγή στις συνθήκες εκμετάλλευσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, με την εκποίηση της ΑΔΜΗΕ, αιτιολογείται στην αιτιολογική έκθεση, κύριε Υπουργέ, με δεκαέξι σειρές, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς απάντηση, χωρίς τίποτα.

Αυτό, κύριε Πρόεδρε, για την κοινοβουλευτική πρακτική είναι η επιτομή της απαξίωσης, της υπεκφυγής και του κυνισμού. Αν είναι δυνατόν, δεκαέξι σειρές μιας γενικόλογης περιγραφής και ενός αβάσιμου ισχυρισμού χωρίς τεκμηρίωση, να αποτελούν την αιτιολογική βάση για μια τόσο σημαντική αλλαγή που έχει να κάνει με τον τομέα της ενέργειας και την ηλεκτροδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και την παραγωγική βάση της χώρας!

Δεν θα μείνω περισσότερο στα θέματα του νομοσχεδίου γιατί, στα λίγα λεπτά που έχω, θέλω να ασχοληθώ με την τροπολογία που καταθέτει η Κυβέρνηση σχετικά με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Ήδη συνάδελφοι, όπως ο Γιώργος Βαρεμένος και η Νάντια Βαλαβάνη, αναφέρθηκαν με επάρκεια σε αυτό.

Θέλω όμως να επιμείνω. Θα το κάνουν και άλλοι συνάδελφοι στη συνέχεια, γιατί για εμάς η απαξίωση στην πραγματικότητα, το κλείσιμο –γιατί περί αυτού πρόκειται- και η ιδιωτικοποίηση τελικά της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας είναι κορυφαίο ζήτημα.

 

Θα επιμείνω και εγώ και θα επαναλάβω ότι με αυτή την τροπολογία, με γενικό αριθμό 1106 και ειδικό 139, η Κυβέρνηση ζητά από την ελληνική Βουλή μια λευκή επιταγή –περί αυτού πρόκειται- ώστε να ρυθμίσει από εκεί και πέρα όλα τα κρίσιμα ζητήματα εν αγνοία της Βουλής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται κάποιο σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε στις 17 Δεκεμβρίου από το EUROGROUP, αλλά η Κυβέρνηση αυτό το σχέδιο που εγκρίθηκε ούτε το παρουσιάζει ούτε το συζητά στη Βουλή.

Εμείς ζητάμε, έστω και την τελευταία στιγμή, να κατατεθεί αυτό το σχέδιο, όπως και κάθε άλλη συμφωνία που έχει υπάρξει για τη συνολική ρύθμιση της τύχης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Τότε θα μπορούσε να φωτιστεί ακριβέστερα το περιεχόμενο και η στόχευση αυτής της τροπολογίας.

Θα κάνω μία παρένθεση εδώ: Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ακριβώς μεθοδολογία η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ακολούθησε και στην περίπτωση της ΕΛΒΟ, την οποία έσπευσαν βεβιασμένα να θέσουν σε εκκαθάριση χωρίς να παρουσιάσουν ποτέ στη Βουλή τους σχεδιασμούς τους για τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να ενημερώσει τη Βουλή για την ΕΛΒΟ, για την εταιρεία δηλαδή που συναρμολόγησε τα άρματα LEOPARD II –περί αυτού πρόκειται- και η Κυβέρνηση εκώφευσε.

Το Υπουργείο Οικονομικών ενώπιον του Εφετείου Θεσσαλονίκης ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία δεν είναι βιώσιμη, χρησιμοποιώντας ως υπόθεση εργασίας τη μηδενική κρατική και ιδιωτική χρηματοδότηση της εταιρείας, λες και υπάρχει εταιρεία που να μπορεί να κριθεί βιώσιμη αν της στερείς τη χρηματοδότηση. Έχουμε ζητήσει να κατατεθούν με επίσημη αίτηση κατάθεσης εγγράφων όλα τα στοιχεία και η υπόθεση αυτή να διερευνηθεί σε βάθος.

Κεντρική ιδέα της τακτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων όλων των τελευταίων ετών είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται μακριά από τη Βουλή, μακριά από τους εργαζόμενους, αλλά χέρι-χέρι με τους πιστωτές. Και για την ΕΛΒΟ λοιπόν ζητάμε, όπως και για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, να έρθει στη Βουλή στις αρμόδιες επιτροπές όλο το υλικό, όλα τα δεδομένα και να γίνει η συζήτηση.

Με την τροπολογία αυτή τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα διασπώνται σε δύο εταιρείες –το είπαν και οι προηγούμενοι συνάδελφοι- εκ των οποίων η μία θα έχει αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία όπλων, πυρομαχικών και πολεμικού υλικού, κατά την έννοια του άρθρου 346 της Συνθήκης της Λισσαβώνας που κατοχυρώνει την κρατική αμυντική βιομηχανία, ενώ η άλλη εταιρεία είναι άγνωστο τι αντικείμενο θα έχει και αυτό είναι ένα τεράστιο κενό. Τι θα ψηφίσει η ελληνική Βουλή με αυτή την τροπολογία;

Τα στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων μεταβιβάζονται στις δύο νέες εταιρείες. Πουθενά όμως δεν καθορίζεται σε ποια από τις δύο εταιρείες ποια στοιχεία μεταβιβάζονται. Ποια θα μεταβιβαστούν στη μία και πώς μπορεί να βεβαιώσει η Κυβέρνηση τη Βουλή ότι δεν δημιουργεί στην πραγματικότητα εταιρείες «σκελετούς», με προσχεδιασμένο στόχο να τεθούν σε εκκαθάριση, όπως η ΕΛΒΟ, στο τέλος του χρόνου;

Μήπως έχουμε μία τροπολογία που απλά κερδίζει χρόνο για τους απώτερους κυβερνητικούς και τροϊκανούς σχεδιασμούς; Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει.

Από την άλλη, δεν υπάρχει καμμία απολύτως πρόβλεψη για τη διατήρηση θέσεων εργασίας, την εξόφληση οφειλομένων μισθών, την καταβολή των οφειλομένων εφάπαξ και την εξόφληση του ασφαλιστηρίου της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η παράλειψη αυτή έχει ως αποτέλεσμα κανένας από τους εργαζόμενους να μην μπορεί να είναι σίγουρος για τη θέση του και κανείς να μην μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι εργασιακές του απαιτήσεις δεν θα μεταφερθούν σε μία δεύτερη κακή εταιρεία, από την οποία δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί ποτέ.

Σας καταθέτω στα Πρακτικά την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης, γιατί πρέπει να αναδειχθούν και τα επιμέρους ζητήματα όλων των εταιρειών των ΕΑΣ και κυρίως γιατί η απλή ανάγνωσή της αρκεί για να διαπιστώσει ο καθένας πόσο κινδυνεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Μαζί με αυτό θέτω και το ζήτημα της βιωσιμότητας της Μεταλλουργικής της Ηπείρου που ανήκει επίσης στις εξειδικευμένες βιομηχανικές μονάδες με παραγωγικές δυνατότητες, τις οποίες δεν υπάρχει κανένας λόγος να τις στερηθεί η παραγωγική βάση της χώρας.

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η κυβερνητική λύση δι’ αυτής της τροπολογίας επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με τουλάχιστον 35 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία οφείλονται κυρίως στις προβλεπόμενες κρατικές επιχορηγήσεις.

Δηλαδή, μετά την εφαρμογή της λύσης το κόστος για τον προϋπολογισμό είναι όσο ήταν και σήμερα. Αυτό, όμως, δεν είναι το μοναδικό δημοσιονομικό κόστος της λύσης, της τροπολογίας αυτής, γιατί η τροπολογία επιτρέπει στο ελληνικό δημόσιο να κεφαλαιοποιεί μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τα ποσά που του οφείλουν τα ΕΑΣ για όλο αυτό το διάστημα.

Επομένως, για το χρονικό διάστημα 2001-2010 που εφαρμόστηκε η μεθοδολογία της αύξησης συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο και κόστισε στον Έλληνα φορολογούμενο 365 εκατομμύρια ευρώ, βλέπουμε αυτή η παλιομοδίτικη τακτική να επανέρχεται από το «παράθυρο». Τι θα γίνει με τις σωρευμένες ζημιές του Ομίλου; Μπορεί να μην απαντηθεί αυτό; Μπορεί να απαντηθεί σήμερα, σε μια Βουλή που δεν παρακολουθεί καν;

 

Η τροπολογία δεν εγγυάται ότι οι ζημιές αυτές δεν θα παραμείνουν στη διασπώμενη εταιρεία και ότι δι’ αυτής τελικά θα περάσουν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η «λευκή» επιταγή που ζητά η Κυβέρνηση δεν έχει αντίκρισμα.

Μαρτυρά την πλήρη έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και είναι επιζήμια για τους εργαζόμενους και το δημόσιο συμφέρον. Πρέπει να αποσυρθεί όχι μόνο γιατί το ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί αυτά είναι πολύ σοβαρά πράγματα για να αντιμετωπίζονται με τη διαδικασία του fast track.

Φέρτε τη συμφωνία με την Τρόικα, φέρτε τις συμφωνίες που έχουν εγκριθεί και από το Eurogroup και ελάτε να δούμε και να συζητήσει η Ελληνική Βουλή εναλλακτικές λύσεις για βιώσιμες εταιρείες, όπως μπορούν να είναι και να γίνουν και τα ΕΑΣ και η ΕΛΒΟ.

Κύριε Πρόεδρε, έχω ήδη υπερβεί το χρόνο, αλλά υπάρχει άλλη μια τροπολογία Βουλευτών, εκπρόθεσμη, για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Εμείς θέλουμε να την ψηφίσουμε. Τι συμβαίνει εδώ; Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, έχοντας εξαθλιωθεί, γεννούν χρέη του ιδιώτη επιχειρηματία, του κ. Σάφα, προς συναλλασσόμενες με αυτά εταιρείες, προμηθευτές και άλλους, οι οποίοι καταφεύγουν στα δικαστήρια και σωρεία αποφάσεων εκδίδονται αυτή την περίοδο κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων, γερανών και άλλων σημαντικών υποδομών.

Οι εργαζόμενοι βάζουν τα στήθη τους μπροστά και δεν επιτρέπουν σε αυτούς που έρχονται να εκτελέσουν αυτές τις αποφάσεις να το κάνουν. Έρχεται αυτή η εκπρόθεσμη τροπολογία Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας να βάλει τέρμα σ’ αυτές τις κατασχέσεις μέχρι να παραληφθούν τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι μια ρύθμιση για να ρυθμιστεί η αθλιότητα. Όμως, εν πάση περιπτώσει, πράγματι, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία -που δεν ανήκουν στον κ. Σάφα στην πραγματικότητα, αλλά ανήκουν στον ελληνικό λαό- πρέπει να τα υπερασπιστούμε. Θα την ψηφίσουμε, αν την κάνει δεκτή ο Υπουργός -δεν έχει ακόμα αναφερθεί- αυτή η τροπολογία, αλλά καταλαβαίνετε την παράνοια.

Απέρριψε η Βουλή την πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, υποσχέθηκε η Κυβέρνηση ότι εντός ολίγου θα έρθει η λύση για τα Ναυπηγεία και έρχεται αυτή η τροπολογία για να περισώσει οτιδήποτε αν σώζεται από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων. Αίσχος! Αίσχος και θλίψη!

Επιτέλους, η Κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να παίζει με την παραγωγική βάση της χώρας σε τόσο κρίσιμους τομείς.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 5/02/2014

_____________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ TOY  TMHMATOΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑ   ΤΙΣ   ΑΥΞΗΣΕΙΣ   ΣΤΑ  ΔΙΟΔΙΑ

 

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, αύξησης της ανεργίας, και ολοένα  και μεγαλύτερης εξαθλίωσης στους μισθούς και τις αποδοχές των εργαζομένων, οι χρήστες οδηγοί και οι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν για μια ακόμα φορά νέα αυξημένα διόδια χωρίς η πρόοδος και η ποιότητα των κατασκευών να αντιστοιχεί σε ανάλογη βελτίωση και ασφάλεια των αυτοκινητοδρόμων.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερο οξυμένο για τους μονίμους κατοίκους και επαγγελματίες των αστικών περιοχών της χώρας  που πλέον θα αδυνατούν να εκπληρώσουν στοιχειώδεις κοινωνικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις τους.

Το Τμήμα Μεταφορών και Δικτύων του  ΣΥ Ρ Ι Ζ Α  ζητά:

1.  Nα ανακληθούν άμεσα οι αυξήσεις στις τιμές των διοδίων.

2. Να επανεξεταστεί ριζικά το καθεστώς των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων.

3. Να καθιερωθεί Δημόσια Διαχείριση  σε όλους τους οδικούς άξονες της χώρας, με παράλληλη δραστική μείωση  της τιμής των διοδίων.

4. Να καταργηθούν οι πολλαπλοί σταθμοί διοδίων σε όλη τη χώρα.

5. Να καταργηθούν τα διόδια για τους μόνιμους κατοίκους και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε μια περιοχή.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   5/2/2014

_____________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται μαθήματα  σε θέματα που αφορούν τις αντιεθνικιστικές, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές πεποιθήσεις του από τον κ. Βενιζέλο και την εναπομείνασα παρέα του.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  5/02/2014

_____________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας,  καθώς και το μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης, Κ. Πουλάκης, μεταβαίνουν αύριο Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου,  στην Κοζάνη για να συμμετάσχουν σε σύσκεψη με το Περιφερειακό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Μακεδονίας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  5/02/2014

________________________________________________________________________________

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

                                                        Αθήνα, 4/2/2014

                Προς

Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Ευάγγελο Μεϊμαράκη

 

Θέμα: «Για τη σύσταση διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών».

Αγαπητέ Ευάγγελε Μεϊμαράκη,

Στις 20 και 28 Μαρτίου 2012 συνεδρίασαν από κοινού οι Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων, Εθνικής Άμυνας, και Εξωτερικών Υποθέσεων με θέμα τις γερμανικές οφειλές. Τα μέλη των παραπάνω Επιτροπών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση συμφώνησαν ως προς την ανάγκη σύστασης Επιτροπής με αντικείμενο τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί ακόμα συνάδελφοι Βουλευτές, ανάμεσα στους οποίους και μέλη της κυβερνώσας παράταξης, όπως ο Προκόπης Παυλόπουλος και η Σοφία Βούλτεψη, οι οποίοι ενώπιον του Σώματος έχουν υποστηρίξει αυτή τους τη θέση. Επίσης, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σας έχει ζητήσει με επιστολή του τη σύσταση διακομματικής Επιτροπής.

Είναι πολλές οι φορές που δημοσίως, είτε από το βήμα της Βουλής, είτε με άρθρα, με βιβλία μου ή με ομιλίες, αλλά και κατ’ ιδίαν σε εσάς τον ίδιο, έχω εκφράσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την άποψή μου ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν χρέος να διεκδικήσουν όσα η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα. Επιπλέον, στις 24 Απριλίου 2013 κατά τη συζήτηση επερώτησης που είχαμε καταθέσει από κοινού με Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση αποδέχτηκε ότι πρέπει να διεκδικήσει τις εν λόγω οφειλές, παράλληλα δε απ΄ όλα τα κόμματα εκφράστηκε η ανάγκη σύστασης διακομματικής Επιτροπής.

Είμαι βέβαιος ότι και εσείς αντιλαμβάνεστε την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτής της Επιτροπής και ότι θα κάνετε χρήση του δικαιώματος που σας δίνει ο κανονισμός της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 44, να υποβάλετε πρόταση σύστασης Επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων εθνικού ενδιαφέροντος.

Καθώς πλησιάζουν ήδη δύο χρόνια που συζητείται η ανάγκη σύστασης της διακομματικής αυτής Επιτροπής, αλλά τίποτα δε γίνεται, αναμένω τη δική σας άμεση παρέμβαση ώστε να προχωρήσει στην υλοποίησή του το δίκαιο αυτό εθνικό ζήτημα.

 

Μετά της προσηκούσης τιμής

                                                 Μανώλης Γλέζος

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: