ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ : Δελτία Τύπου 04/02/2014 [ 10:11-12:09-12:43-12:50-15:00-16:10-16:43-18:53-19:43-20:23-20:44 ]


                                                                                         ΣΥΡΙΖΑ  Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2014

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Σε κατάργηση της Επικουρικής Σύνταξης οδηγεί ο νέος Κανονισμός του ΕΤΕΑ!

Παράλληλα με τη διάλυση των Περιφερειακών Τμημάτων, των ελεγκτικών μηχανισμών και γενικά των δομών του ΕΤΕΑ, που έχει αυξήσει το χρόνο αναμονής για απονομή σύνταξης στα 4 έτη, η Κυβέρνηση προχωρά στο σχέδιό της για εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, με τον νέο Κανονισμό Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑ. Στον Κανονισμό προβλέπονται μειώσεις στις επικουρικές από 16% έως 45% και ετήσια αναπροσαρμογή τους με συντελεστές βιωσιμότητας, χωρίς να γίνεται αναφορά σε κατώτατο όριο!

Ο Κανονισμός ανατρέπει επίσης αυθαίρετα και χωρίς νομικό έρεισμα δεδομένα δεκαετιών αφού, πέρα από τις μειώσεις, εισάγει, μεταξύ άλλων, τις εξής απαράδεκτες ρυθμίσεις:

– Διαφοροποιείται η επικουρική σύνταξη ορφανών ανάλογα με την ηλικία τους, καταργείται η σύνταξη στα τέκνα που σπουδάζουν έως το 24ο έτος, τίθεται ως προϋπόθεση το 62ο έτος για μεταβίβαση σύνταξης στους επιζώντες συζύγους και θεσπίζεται η δήλωση επιλογής μεταβίβασης της σύνταξης εκ των προτέρων.

–  Δεν προβλέπεται καμία αναγνώριση πλασματικών χρόνων.

– Αυξάνονται οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για την απονομή συντάξεων αναπηρίας, ενώ όσοι καθίστανται ανάπηροι από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική νόσο και δεν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης θα παίρνουν πίσω τις εισφορές τους άτοκες ως εφάπαξ, χωρίς καμία άλλη παροχή.

Επειδή, ο νέος Κανονισμός στοχεύει ξεκάθαρα στην κατάργηση της Επικουρικής Ασφάλισης και την απώλεια της Επικουρικής Σύνταξης για εκατομμύρια ασφαλισμένους & συνταξιούχους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να μην εγκριθεί ο νέος, απαράδεκτος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών του ΕΤΕΑ;

Ο ερωτών βουλευτής

Στρατούλης Δημήτρης

____________________________________________________________________________

ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ftp://195.170.7.100 ΕΧΕΙ ΑΝΕΒΕΙ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΕΛΑΝΣΟΝ …

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΤΙ  ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΝ  ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

_________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 • Από το “Γιάννη ξέχνα το”  του Σόιμπλε, στο “Γιάννη ας πρόσεχες” του Μάριο Ντράγκι !!!
 • Απάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο Νίκο Χουντή για κάλυψη χρηματοδοτικού κενού.

Μετά το «Γιάννη ξέχνα το» του Σόιμπλε στον Γιάννη Στουρνάρα, αναφορικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους, τώρα και ο Μάριο Ντράγκι δίνει νέο χαστούκι στον έλληνα υπουργό οικονομικών, απαντώντας στο Νίκο Χουντή, κάνοντας  σαφή την υπαναχώρηση δανειστών από τη δέσμευσή τους, της ανανέωσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες (ANFA rollover), ύψους 5.6 δις ευρώ !!!

Ενώ ακόμα και σήμερα, όπως γράφουν οι εφημερίδες (σελ. 4, Καθημερινή, 04/02/14), το «οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση επιμένουν ότι πριν από την οποιαδήποτε απόφαση για νέο δάνειο, θα πρέπει η Ευρωζώνη να εφαρμόσει τα υπεσχημένα. Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να καλυφθεί – ή και να υπερκαλυφθεί – το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος χωρίς νέο δάνειο, που προτείνει η ελληνική πλευρά είναι» μεταξύ άλλων και «Η χρονική μετάθεση της λήξης των ελληνικών ομολόγων που αγόρασε το Ευρωσύστημα προ κρίσης (ANFAs, η απάντηση του Μάριο Ντράγκι, για λογαριασμό του Eurogroup, είναι κόλαφος για την ελληνική κυβέρνηση και τις διαπραγματευτικές ικανότητες του έλληνα Υπουργού Οικονομικών. Ο Μάριο Ντράγκι ενώ ομολογεί ότι οι δανειστές υπαναχώρησαν από τα υπεσχημένα, τους δικαιολογεί λέγοντας ότι τα κράτη μέλη (και η ελληνική κυβέρνηση!) δεν γνώριζαν ότι η υπόσχεση αυτή αντίκειται σε άρθρο των ευρωπαϊκών Συνθηκών !!

Αυτή την απάντηση ράπισμα δίνει ο Μάριο Ντράγκι σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, στην οποία αφού μνημονεύει τη δέσμευση του Eurogroup, ότι «ένα από τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κατά το Eurogroup, είναι η ανανέωση (rollover) των ομολόγων που κατέχουν οι ΕθΚΤ», ύψους 5.6 δις ευρώ, ζητούσε από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ να εξηγήσει γιατί δεν έχουν εφαρμοστεί οι δεσμεύσεις του Eurogroup αναφορικά με το χρηματοδοτικό κενό και να σχολιάσει τα «νομικά εμπόδια που ισχυρίζονται οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες».

Στην απάντησή του ο Πρόεδρος της ΕΚΤ αποκλείει κατηγορηματικά την ανανέωση των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης και η οποία αποτελεί, ακόμα και σήμερα, μια από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014. Λέει συγκεκριμένα ο Μ. Ντράγκι, στην ανακοίνωσή του:

«Όταν η Ευρωομάδα αξιολόγησε το Φεβρουάριο του 2012 τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, λειτούργησε με βάση την υπόθεση ότι θα γίνει ανανέωση (rollover) τίτλων ANFA ύψους 5.6 δις ευρώ. Αναγνώρισε πάντως ότι η υλοποίηση αυτής της δυνατότητας ήταν αβέβαιη, καθώς προϋπέθετε αξιολόγηση και έγκριση από τις επιμέρους ΕθνΚΤ της ζώνης του ευρώ. Κατόπιν αξιολόγησης των ανησυχιών περί νομισματικής χρηματοδότησης που προκάλεσε το ενδεχόμενο υλοποίησης της ως άνω δυνατότητας, το Ευρωσύστημα κατέληξε στο ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι η επανεπένδυση εσόδων που προκύπτουν κατά τη λήξη τίτλων ANFA με την αγορά νέων ομολόγων στην πρωτογενή αγορά αντίκειται στο άρθρο 123 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης)».

Σημειώνουμε ότι αντίστοιχη ερώτηση του Νίκου Χουντή έχει αποσταλεί και προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις 25 Νοεμβρίου 2013, χωρίς να έχουμε λάβει ακόμα κάποια απάντηση. Υπενθυμίζεται, ότι την προεδρία του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών, την έχει σήμερα ο κ. Στουρνάρας, (που οφείλει να απαντήσει), και ο οποίος είχε δηλώσει σχετικά με το θέμα σε συνέντευξή του (14/10/2013) στην εφημερίδα Ναυτεμπορική ότι:

«Επίσης υπάρχουν τα ANFAs τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες, τα οποία είχαν πει ότι θα ανανεώνανε, αλλά μέχρι στιγμής δεν τα έχουν ανανεώσει. Αυτή είναι η δική τους υποχρέωση, την οποία πρέπει να τηρήσουν. Εάν δεν θέλουν να υλοποιήσουν τη ρύθμιση αυτή, επειδή ενδεχομένως τη θεωρούν νομισματική χρηματοδότηση, πρέπει να βρουν ισοδύναμα μέτρα. Εμείς έχουμε μέχρι τώρα τηρήσει τις υποσχέσεις μας. Πρέπει και αυτοί να τηρήσουν τις δικές τους»

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση (συνημμένο αρχείο):

Ερώτηση Νίκου Χουντή:

Με τις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου 2012, της 27ης Νοεμβρίου 2012 και της 13ης Δεκεμβρίου 2012, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, δεσμεύονται να μεταφέρουν στον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τα κέρδη που δημιουργούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες (ΕθΚΤ), καθώς επίσης, τα κέρδη που αποκόμισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και έχει διανείμει στους μετόχους της (SMPs και ANFAs). Επίσης, στην Πρώτη Αξιολόγηση του Δεύτερου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, αναφέρεται ότι ένα από τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κατά το Eurogroup, είναι η ανανέωση (rollover) των ομολόγων που κατέχουν οι Εθ.ΚΤ. Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, όμως, δεν έχουν προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και λόγω του γεγονότος ότι οι ΕθΚΤ εγείρουν νομικά εμπόδια, όπως η παραβίαση του άρθρου 123 της ΣΛΕΕ. Με δεδομένο ότι η υπαναχώρηση των κρατών μελών από τις συμφωνίες του Eurogroup, για την οποία δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση, δημιουργεί πολύ μεγάλο χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα, ερωτάται ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας:

1) Πόση είναι η συνολική αξία της ανανέωσης (rollover) των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχει προταθεί για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού;

2) Ως μέλος της Τρόικα τι έχει προτείνει για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του προγράμματος, με δεδομένο ότι την ευθύνη για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων την έχουν το Eurogroup και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και όχι η Ελλάδα;

3) Γιατί δεν εκφράστηκαν οι ενδοιασμοί για την παραβίαση του άρθρου 123 της ΣΛΕΕ, κατά τη διάρκεια των συνόδων του Eurogroup;

 

04/02/14                                                                                  Το Γραφείο Τύπου

___________________________________________________________________________

Δήλωση Νάντιας Βαλαβάνη

Βουλευτής Β΄ Αθήνας

 

«Τροπολογία που υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο να αποζημιώνει «επενδυτές» και προτρέπει τις δημόσιες υπηρεσίες να παρανομούν»

Σχετικά με την τροπολογία που κατατέθηκε στο ν/σχ για τη διάλυση του ΕΟΠΥΥ η βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Κατά τις συνήθειες της, η κυβέρνηση κατέθεσε κρίσιμη τροπολογία σε νομοσχέδιο που δεν έχει καμιά σχέση με το Υπουργείο Οικονομικών, αυτό του Υπουργείου Υγείας για τη διάλυση του ΕΟΠΥΥ. Η τροπολογία προβλέπει ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα συνυπογράφει, πλάι στο ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, όποιες συμβάσεις εκποίησης δημόσιας περιουσίας κρίνει, αναλαμβάνοντας υποχρέωση αποζημίωσης των «επενδυτών» σε περίπτωση που ζημιωθούν από καθυστερήσεις οφειλόμενες «σε πράξεις ή παραλείψεις» δημοσίων υπηρεσιών, όπως η αρχαιολογία ή η πολεοδομία.

Η πρωτοφανής αυτή πρόβλεψη καθιστά το Δημόσιο, και μάλιστα εθελοντικά(!), δικαστικά υπόλογο με την παραμικρή αφορμή απέναντι σε οποιοδήποτε κερδοσκοπικό Fund ή πολυεθνική, που ανά πάσα στιγμή μπορούν ν΄ αρχίσουν να προβάλλουν αξιώσεις αποζημίωσης. Είναι φανερό ότι νομοθετώντας έτσι η κυβέρνηση δεν περιορίζεται να «στριμώξει» μόνο τον εαυτό της, αλλά και οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/Αριστεράς αποφασισμένη ν’  απαλλαγεί από τα μνημόνια, καθώς η ρήτρα αυτή θα περιέχεται πλέον σε όσες συμβάσεις έχει προλάβει να υπογράψει μέχρι τις εκλογές – προφανώς κατ’  εντολή δανειστών κι «επενδυτών».

Οι προσπάθειες επίκλησης, στην Αιτιολογική Έκθεση, δύο «αιτιολογιών» για την προτεινόμενη ρύθμιση δεν αποτελούν παρά φτηνές δικαιολογίες, που η χώρα θα πληρώσει πανάκριβα:

Πρώτον, η κυβέρνηση επικαλείται την ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων, επειδή το συνολικό τους αντίτιμο καταβάλλεται στον Ειδικό Λογαριασμό των δανειστών στην Τράπεζα της Ελλάδας με προορισμό την αποπληρωμή (ενός μη βιώσιμου) δημόσιου χρέους, πράγμα που κατά την Αιτιολογική Έκθεση αποτελεί «εθνικό διακύβευμα». Δε μας λέει τίποτα, αντίθετα, για το ότι τέτοια θηριώδη χρέη δεν πληρώθηκαν ποτέ στην παγκόσμια ιστορία και ότι «εθνικό διακύβευμα» αποτελεί όχι το εφάπαξ ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, απολύτως αναγκαίας για οποιοδήποτε πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης, αλλά η επίτευξη συμφωνίας για απαλλαγή από το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, μορατόριουμ τόκων και αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης.

Αυτό φαίνεται  ξεκάθαρα και στην περίπτωση της πρώτης Σύμβασης Παραχώρησης, στην οποία επιδιώκεται να γίνει χρήση της ρήτρας αποζημίωσης, αυτής του Ελληνικού. Με υπολογιζόμενη αξία 5 δις το 2011, όταν δρομολογήθηκε το ξεπούλημα του, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική «συμφωνία» θα κλείσει κάτω από το 10% της αρχικά υπολογισμένης τιμής (στα 300-400 εκ. ευρώ, κι αυτά με δόσεις). Και με επιπλέον υποχρέωση του Δημοσίου να δαπανήσει για μετεγκατάσταση των 70 κοινωφελών χρήσεων που στεγάζονται σήμερα στο πρώην αεροδρόμιο και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά, για κατεδαφίσεις των 400 κτισμάτων του και για «βύθιση» της παραλιακής λεωφόρου ώστε να ενοποιηθεί το «καλύτερο παραθαλάσσιο οικόπεδο της Μεσογείου», 2,5 δις ευρώ…

Δεύτερον, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι «το Ελληνικό Δημόσιο υπέχει ούτως ή άλλως αντικειμενική εξωσυμβατική ευθύνη για τις παράνομες πράξεις και παραλείψεις των ως άνω φορέων και υπηρεσιών που είναι όργανα του» κατά το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα  και ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση κρίνεται εύλογη για λόγους ασφάλειας δικαίου απέναντι στους «επενδυτές».

Εδώ επιχειρείται εξόφθαλμη λαθροχειρία: Το άρθρο 105 αφορά παράνομες πράξεις των δημοσίων υπηρεσιών και, βέβαια, σε αυτή την περίπτωση ισχύει κι εφαρμόζεται έτσι κι αλλιώς και για τις ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς να απαιτούνται επιπρόσθετες ρυθμίσεις. Η προτεινόμενη ρύθμιση όμως αφορά όλες τις πράξεις φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου, δηλ. και τις νόμιμες: Τις περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι καθυστερήσεις προκύπτουν όχι επειδή παραβιάζεται, αλλά επειδή εφαρμόζεται η νομοθεσία!

Μ’  άλλα λόγια, η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν οδηγεί σε «ασφάλεια δικαίου», όπως ψευδώς ισχυρίζεται η Κυβέρνηση στην Αιτιολογική Έκθεση, αλλά αντίθετα, με το πρόσχημα της αποφυγής καταβολής αποζημίωσης  από μεριάς του Δημόσιου, ουσιαστικά «προτρέπει» τις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς στη «χαλαρή εφαρμογή» ή και τη μη τήρηση των όποιων προστατευτικών για το περιβάλλον, την πολεοδομία, τις αρχαιότητες κλπ κανόνων δικαίου δεν έχουν ακόμα κατεδαφιστεί μετά τις νομοθετικές «μεταρρυθμίσεις» που επιβλήθηκαν μέσω των Μνημονίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση και οριστική απόσυρση της συγκεκριμένης τροπολογίας, που πρόκειται να συζητηθεί αυτή την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, και καλεί τους βουλευτές όλων των κομμάτων ν’  απαιτήσουν το ίδιο.»

 

Αθήνα, 4/2/2014

_______________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

1-2/2/2014

Το 2014 και ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο, πιθανότατα θα αποδειχθεί το κρισιμότερο πολιτικό και κοινωνικό διάστημα για την πορεία της χώρας, της κοινωνίας, κυρίως για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, αλλά και της αριστεράς. Καλούμαστε με όλες μας τις δυνάμεις να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της συγκυρίας, αλλά και μιας ολόκληρης εποχής. Καλούμαστε να δώσουμε μια μεγάλη μάχη για την ανατροπή, εγχείρημα ιστορικής σημασίας, που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους. Το καθήκον αυτό, αποτελεί για μας πρόκληση και απαντάμε θετικά. Ναι, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη. Με το δικό μας απελευθερωτικό σχέδιο, να γυρίσουμε οριστικά σελίδα, να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές στην κατεύθυνση του μετασχηματισμού της κοινωνίας, στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού, μαζί με τα κοινωνικά κινήματα, με τον κόσμο της εργασίας, τους φτωχούς, με όλους και όλες αυτές που έχουν κάθε λόγο να βρίσκονται στην όχθη της ανατροπής, της αντίστασης, των αγώνων, της δημιουργίας, της αλληλεγγύης.

 1. Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ παρά τα συνεχή ψεύδη, παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα που εξαπολύει και τη στήριξή της από τεράστια μιντιακά και επιχειρηματικά συμφέροντα, αποσταθεροποιείται συνεχώς. Απονομιμοποιείται στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Αλλά ενώ γνωρίζει καλά ότι απέναντί της έχει ένα ολόκληρο λαό, αμύνεται με προφανή στόχο την πάση θυσία παραμονή της στην κυβερνητική εξουσία. Απελπισμένα αναζητά στηρίγματα από την τρόικα, τους ευρωπαίους συνεταίρους της πολιτικής της, προβάλλει δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις, ενώ τάζει ψίχουλα και ψεύτικες ελπίδες στους απελπισμένους, κυρίως στους άνεργους.

Την ίδια στιγμή ξεδιπλώνει με τον πιο επιθετικό τρόπο το αντιλαϊκό, κατασταλτικό και αυταρχικό της σχέδιο, φωτογραφίζοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την κοινωνία που οικοδομεί. Σχέδιο που βασίζεται στην μηδενική ανοχή, την αναλγησία, την εκδίκηση, τη λογική ότι υπάρχουν άνθρωποι περισσευούμενοι και αναλώσιμοι, που δεν έχουν θέση στο οικοδόμημα που δημιουργούν.

Το όποιο κοινωνικό κράτος αντιμετωπίζεται εχθρικά, το διαλύουν βίαια, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κινείται στο όριο της ανθρωπιστικής κρίσης με εκατομμύρια ανθρώπους να βιώνουν την ανεργία, τη φτώχεια, την πείνα, την κοινωνική εξαθλίωση. Η συνεχής φοροεπιδρομή έχει εξαντλήσει κάθε απόθεμα, αλλά και τις αντοχές των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων, που οδηγούνται καθημερινά στην απόγνωση. Ταυτόχρονα αποδεικνύεται ότι η συνταγή αυτή οδηγεί σε περαιτέρω εφιαλτική ύφεση και σε εκτίναξη των ποσοστών της ανεργίας. Τα χαράτσια, οι ατελείωτες ουρές στις εφορίες για διακανονισμό, η φοροδοτική αδυναμία των πολιτών, διαψεύδουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την κυβερνητική «αισιοδοξία» για ανάκαμψη, ανάπτυξη, σταθερότητα. Οι εξελίξεις στο χώρο της πολύπαθης Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ, η συρρίκνωση νοσοκομειακών μονάδων, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια και τη νησιωτική Ελλάδα, εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την ίδια τη ζωή των ανθρώπων που ζουν σε αυτή τη χώρα. Και όλα αυτά, ταυτόχρονα με τις ιδιωτικοποιήσεις, με τον Α ΔΜΗΕ, με όσα βγαίνουν στο φως για τις μίζες, τα υποβρύχια, τα εξοπλιστικά…

Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρουμε σε ποιον απαντούσε. Δεν ξέρουμε ποιος ονειρεύεται τέτοιου είδους τερατογενέσεις. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ριζοσπαστική αριστερά, απέχει έτη φωτός από την πολιτική της κυβέρνησής του. Άλλωστε, όσα έχουν προηγηθεί στη χώρα με την πολιτική των μνημονίων, αλλά και τώρα, με όσα έγιναν στο Φαρμακονήσι και οι ανατριχιαστικές ξενοφοβικές – ρατσιστικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και υπουργών αμέσως μετά, σκιαγραφούν τη φιλοσοφία της κυβέρνησης, τους ακροδεξιούς βηματισμούς της προς μια κοινωνία των λίγων και ένα κράτος “φρούριο”, που λόγο και ρόλο θα έχουν μόνο οι ισχυροί και οι πλούσιοι.

Η άγρια κατασταλτική αντιμετώπιση των νεολαίων που διαμαρτυρήθηκαν έξω από το γραφείο του κ. Βαρβιτσιώτη συμπληρώνει το παζλ μιας εικόνας, που η διαφορετική φωνή φιμώνεται, τα κινήματα διώκονται, η διαμαρτυρία ποινικοποιείται.

Αυτή είναι η λογική, η φιλοσοφία, η πολιτική πρακτική της κυβέρνησης των μνημονίων και της λιτότητας. Αυτό είναι το όραμα της κυβέρνησης Σαμαρά, όραμα  που διχάζει, περιθωριοποιεί, αφαιρεί με βία κατακτήσεις χρόνων. Και αυτό το όραμα το παρουσιάζει ως το νέο που έρχεται κόντρα στο παλιό και φθαρμένο. Αλλά ποιος πιστεύει ότι το νέο θα το φέρουν αυτοί που ήταν οι αρχιτέκτονες του παλιού, φθαρμένου και διεφθαρμένου; Αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την κοινωνική χρεοκοπία, την εξόντωση των εργαζομένων, την πείνα, τις χιλιάδες αυτοκτονίες των απελπισμένων; Ποιος πιστεύει ότι το νέο είναι η βία και ο αυταρχισμός; Ποιος πιστεύει ότι το νέο είναι να πνίγονται στη θάλασσα του Αιγαίου οι πρόσφυγες, τα μικρά παιδιά; Ποιος πιστεύει ότι το νέο είναι οι ουρές στις εφορίες, τον ΟΑΕΔ, οι πλειστηριασμοί, οι εξώσεις, το κομμένο ρεύμα, τα λουκέτα στα μαγαζιά και τις μικροεπιχειρήσεις;

 1. Σε αυτό το “νέο”, που είναι όμως τόσο παλιό, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτάσσει ένα συνολικό προγραμματικό σχέδιο παραγωγικής, οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης, ένα σχέδιο κοινωνικής απελευθέρωσης, μακριά από μνημόνια και πολιτικές που βαθαίνουν την ύφεση, τη λιτότητα, την εξαθλίωση. Στον αυταρχισμό απαντάμε με τη διεύρυνση της δημοκρατίας. Στην κοινωνική ισοπέδωση απαντάμε με την αλληλεγγύη, που για μας είναι τρόπος και δρόμος, και που ήδη, μέσω αυτής, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στέκονται όρθιοι, για να μπορούν αύριο με αξιοπρέπεια να δώσουμε όλοι και όλες μαζί τη μάχη για την ανατροπή, την ακύρωση των μνημονίων, το ριζικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Στην πολιτική της λιτότητας απαντάμε με την οικονομία των αναγκών και των κοινωνικών συμφερόντων και λέμε για άλλη μια φορά ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη, ότι οι εργαζόμενοι είναι πάνω από τις “ανάγκες” των τραπεζών και του κεφαλαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει σταθερά να είναι στο πλευρό των κινημάτων αντίστασης, των λαϊκών και εργατικών αγώνων, των ανθρώπων που μάχονται για το ψωμί, την επιβίωσή τους. Θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό όσων δίνουν μάχη για να μην μετατραπούν οριστικά η υγεία και η παιδεία σε πολυτελή εμπορεύματα, για να μην πληγεί η λαϊκή κατοικία. Θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό των εργαζομένων στην ΕΡΤ για πραγματικά πλουραλιστική, διαφανή και αντικειμενική δημόσια τηλεόραση. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα συμβάλουμε με  όλες μας τις δυνάμεις για τη δημιουργία ενός ορμητικού κινήματος ανατροπής, για ένα κίνημα που θα συσπειρώσει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.

 1. Γνωρίζουμε καλά ότι σε αυτόν τον αγώνα που δίνουμε , που είναι αγώνας ζωής, θα έχουμε απέναντί μας έναν ισχυρό, αλλά όχι ανίκητο αντίπαλο.  Μπροστά στον κίνδυνο που βλέπουν, μπροστά στην αριστερά που έρχεται, αναπτύσσονται δεύτερα και τρίτα σενάρια που εμπεριέχουν είτε άμεση προσφυγή στις κάλπες, είτε κυβερνητικές λύσεις μεσοβέζικου διαστήματος, όπως αυτά που γνωρίσαμε στη χώρα μας, αλλά και στην Ιταλία.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι διεργασίες στο χώρο της νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας. Είναι ενδεικτικές του τρόμου που διακατέχει το σύστημα, που αναζητά απεγνωσμένα να διασωθεί, δημιουργώντας αναχώματα, μεσαία, δήθεν, πολιτικά μορφώματα, που επιδιώκουν να βάλουν νέο κοστούμι, σε μια ακραία μνημονιακή, απαξιωμένη στη συνείδηση του λαού, πάλαι ποτέ πολιτική δύναμη. Το ΠΑΣΟΚ που εδώ και καιρό, συμπλέει επί της ουσίας με τη Νέα Δημοκρατία, επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από θνησιγενή σχήματα, όπως η «κίνηση των 58». Μόνο που τα καινούργια κοστούμια δεν μπορούν να κρύψουν, την πολιτικά αποκρουστική και κοινωνικά αντιλαϊκή μορφή της μεταλλαγμένης σοσιαλδημοκρατίας, που πρωτοστατεί, ακόμα και σε ιδεολογικό επίπεδο, στην υπεράσπιση των μνημονίων και της λιτότητας. Τους αφήνουμε στις αναζητήσεις τους, αναζητήσεις, δυστυχώς, πάνω στα ερείπια της κοινωνίας, που αυτοί, ως το πολιτικό προσωπικό του περιβόητου εκσυγχρονισμού πρωτοστάτησαν στο γκρέμισμά της.

Η κοινωνία  δεν έχει κανένα λόγο, άλλωστε, να ενθαρρύνει πολιτικές συγκροτήσεις στο μνημονιακό γήπεδο ή συγκροτήσεις σε ένα ουδέτερο τρίτο γήπεδο, που δεν απαντά στα πραγματικά πολιτικά και κοινωνικά διλήμματα και στις υπαρκτές διαιρετικές τομές.

 1. Όλα δείχνουν ότι το ρεύμα της ανατροπής θα γιγαντωθεί. Είναι η ίδια η κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα, η κάθε οικογένεια, ο κάθε πολίτης, που διαλύουν τα κυβερνητικά σενάρια και τις παρανυχίδες τους. Η εφαρμογή μέτρων που έχουν ψηφιστεί πιέζει αφόρητα, καθώς επικάθεται στα παλιότερα μέτρα, την οικονομική και κοινωνική ζωή. Η διοικητική μηχανή έχει διαλυθεί από μια κυβέρνηση που ζητά μόνο φόρους, ενώ τα οικονομικά σκάνδαλα και οι μίζες έχουν το “άρωμα” του καπιταλιστικού συστήματος, Κανείς πια δεν πιστεύει την κυβέρνηση. Όλοι ξέρουν πως νέα μέτρα και νέο μνημόνιο είναι προ των πυλών. Η επιφανειακή κινηματική νηνεμία, με πεισματικά ξεσπάσματα, όμως, δεν μπορεί να κρύψει την οργή, την αγανάκτηση, ανακατεμένη με την κοινωνική κατάθλιψη. Είναι ξεκάθαρο πως η πλειοψηφία του λαού υιοθετεί την άποψη πως η πολιτική κατάσταση και η ίδια η πολιτική πρέπει να αλλάξει επειγόντως. Υπάρχει, όμως, η λογική της ανάθεσης, λογική που εμείς πρέπει με ειλικρίνεια να πούμε ότι δεν μπορεί να είναι στέρεη λύση, δεν μπορεί να είναι ο δρόμος για την ανατροπή. Η ψήφος, σε κάθε περίπτωση αποτελεί καθοριστική δύναμη. Ο ρόλος της θα είναι καθοριστικός. Ωστόσο, μια αριστερή κυβέρνηση, δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στα κοινωνικά κινήματα, στο λαϊκό παράγοντα, στους ανθρώπους που θα είναι σε διαρκή κίνηση. Χωρίς αυτή την κίνηση, χωρίς την ενεργή, κριτική, άρα και ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών, των κοινωνικών κινημάτων, θα έχει χαθεί μεγάλο μέρος από τη δύναμη των δικών μας ιδεών, από την κινητήρια δύναμη της ανατροπής σε όλα τα επίπεδα.
 1.  Γι αυτό, το επόμενο χρονικό διάστημα θα στρέψουμε την προσοχή και τη δράση μας  στο μαζικό κίνημα και ιδιαίτερα στο εργατικό, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι εστίες κοινωνικής αντίστασης σε κάθε μέτρο. Υπάρχουν κερδισμένες μάχες, όπως αυτή των 25 ευρώ. Υπάρχουν πεισματικοί εργατικοί αγώνες που εντυπωσιάζουν, ενθαρρύνουν και δείχνουν το δρόμο. Υπάρχουν ελπιδοφόρες κοινωνικές διεργασίες, με πρώτη απ΄ όλες τη συγκρότηση σε όλη την Ελλάδα εκατοντάδων αυτόνομων δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, που συσπειρώνουν και εμπνέουν χιλιάδες συμπολίτες μας. Υπάρχουν πρωτότυπες μορφές διαμαρτυρίας, αλλά και αναζητήσεις, εναλλακτικοί τρόποι συγκρότησης τοπικών ή θεματικών συλλογικοτήτων, που σκιαγραφούν, έστω και πρωτόλεια, ένα νέο τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας.

Αυτές τις προσπάθειες, σεβόμενοι τη διαφορετικότητα, την αυτονομία και το κριτικό τους πνεύμα, τις ενθαρρύνουμε. Γιατί ξέρουμε ότι το μεγάλο ποτάμι της ανατροπής θα προκύψει από πολλά και διαφορετικά ρυάκια. Η συνάντηση και η όσμωση ανάμεσά τους είναι αναγκαία. Από το κίνημα στις Σκουριές, τους αγρότες που βγαίνουν πάλι στους δρόμους, τις κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ, από τις καθαρίστριες, τους σχολικούς φύλακες, το κίνημα κατά των πλειστηριασμών και των εξώσεων, από τους ακτιβιστές που επαναφέρουν το κομμένο ρεύμα στα σπίτια των φτωχών, μέχρι τις συλλογικές κουζίνες, τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία και τόσα άλλα, μια άλλη Ελλάδα ξεπροβάλει και αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα, τη μεγάλη δύναμη, που μαζί με την αριστερά, θα βάλουν τα θεμέλια για μια ριζικά νέα κοινωνία.

Σε αυτή την πορεία η απαραίτητη συνάντηση των πολλαπλών πρωτοβουλιών, μπορεί να βοηθηθεί με τη συγκρότηση των Λαϊκών Επιτροπών Ανατροπής σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη, ως αποτέλεσμα κινηματικών και αγωνιστικών διεργασιών, που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε κυοφορούνται.

Ακριβώς γι αυτό το λόγο χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην περιγραφή της επόμενης ημέρας. Το πρόγραμμά μας, το πρόγραμμα της κυβέρνησης της αριστεράς θα το φτιάξουμε μαζί με την κοινωνία, με ένα τεράστιο κινηματικό, πολιτικό και επιστημονικό δυναμικό, που είναι διαθέσιμο να συμβάλλει από την ίδια αφετηρία με μας. Είναι μια διαδικασία περίπλοκη και φυσικά πρωτόγνωρη για τα πολιτικά δεδομένα. Η ιδέα του Φόρουμ μπορεί να δώσει χώρο σε ανθρώπους της δημιουργίας, που έχουν κάθε λόγο να συμπορευτούν με τη ριζοσπαστική αριστερά. Ήδη υπάρχουν κείμενα, στο πλαίσιο των επεξεργασιών της Επιτροπής Προγράμματος, που βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης και θα συζητηθούν στα όργανα και στις οργανώσεις του κόμματος, όπως: Μικρομεσαίοι,  αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ανεργία, παραγωγική οικονομική, κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση, τράπεζες.

7. Σε αυτή τη συγκυρία οι εκλογικές μάχες για την αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Περιφέρειες) και κυρίως οι ευρωεκλογές θα κρίνουν πολλά. Είναι μια κορυφαία πολιτική μάχη.  Συνεπώς, δεν μπορεί παρά να πάμε με όλα μας τα όπλα. Θα πάμε με αισιοδοξία και έμπνευση, αλλά χωρίς κανένα εφησυχασμό. Η μάχη αυτή θα είναι δύσκολη και γι αυτό θα χρειαστεί να τη δώσουμε με συλλογικότητα, με την αίσθηση της ευθύνης που μας αναλογεί, με γενικό προσκλητήριο στα υποτελή κοινωνικά στρώματα, σε όλες τις γενιές. Κανείς δεν περισσεύει. Στη γενιά της ΕΑΜικής αντίστασης, στη γενιά της ΕΔΑ, στη γενιά του 114, του Πολυτεχνείου, της Μεταπολίτευσης, στη γενιά της Γένοβα και του κοινωνικού Φόρουμ, στον κόσμο των πλατειών, κυρίως στη νέα γενιά, που αυτή πρέπει να σύρει το χορό, αυτή πρέπει να πρωτοστατήσει στη μεγαλύτερη μάχη που έχουμε δώσει μέχρι σήμερα Και αυτή τη μάχη δεν θα τη δώσουμε γραφειοκρατικά. Θα τη δώσουμε μέσα από τη δική μας ριζοσπαστική, κινηματική ματιά. Οι εκλογές δεν είναι απλώς μια κάλπη, δεν είναι μόνο η ώρα της ψήφου. Για την αριστερά, για τον ΣΥΡΙΖΑ οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση και την Ευρώπη είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί παρά να συνδέεται με τις κοινωνικές διεργασίες, το όραμα, τη συμμετοχή μας στις αντιστάσεις, στους αγώνες και τα κινήματα. Έτσι θα πάμε στις εκλογές, με αυτό τον τρόπο θα δώσουμε τη μάχη για να τελειώνουμε μια και καλή με τη βαθιά συντηρητική, ακραία νεοφιλελεύθερη – μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.. Επί της ουσίας, οι εκλογές, κυρίως αυτές των ευρωεκλογών και των Περιφερειακών, θα είναι ένα δημοψήφισμα για την Ελλάδα που ξεθεμελιώνεται από τα μνημόνια. Να φύγουν, αυτό είναι το σύνθημα. Η Ελλάδα μπορεί, έχει τη δυνατότητα να αναπνεύσει, να χαράξει ένα νέο απελευθερωτικό δρόμο.

Ίσως είναι η πρώτη φορά που η φράση “το κόμμα σε κατάσταση συναγερμού”, έχει πραγματικό περιεχόμενο. Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος μπαίνουν σε θέση μάχης. Ήδη, κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνουν την ευθύνη μαζί με όλους και όλες μας, να δώσουν τη μάχη στις Περιφέρειες, που εν πολλοίς θα έχουν κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα. Την επόμενη ημέρα των εκλογών θέλουμε η Ελλάδα να ξυπνήσει με ένα νέο πολιτικό τοπίο, με ένα τοπίο που  θα αποτελεί σαφές μήνυμα ότι η χώρα μας γυρίζει σελίδα. Και θα είναι ένα σαφές μήνυμα και για την υπόλοιπη Ευρώπη, ότι μπορούν οι λαοί, οι εργαζόμενοι του Νότου και του Βορά να τους ανατρέψουν. Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής μπαίνουν από σήμερα σε θέση μάχης με ένα σαφή καταμερισμό ευθύνης σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Στη μάχη των ευρωεκλογών έχουμε ένα μεγάλο όπλο που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Η υποψηφιότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς συσπειρώνει την ευρωπαϊκή αριστερά και αφυπνίζει κοινωνικές δυνάμεις, ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική που επιβάλλεται σήμερα στην Ευρώπη. Η καμπάνια αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία για την αριστερά, να οργανώσει τα κοινωνικά μέτωπα αντίστασης στη λιτότητα, να συσπειρώσει τους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης, να φέρει στο προσκήνιο την εναλλακτική της πρόταση.

Το δεύτερο μεγάλο μας όπλο είναι η ίδια η εικόνα της Ευρώπης, το ίδιο το μοντέλο, η ίδια η αρχιτεκτονική οικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πρέπει να ανατραπεί, όχι μόνο γιατί βρίσκει ριζικά αντίθετη την αριστερά, αλλά κυρίως γιατί απωθεί τους ίδιους τους λαούς. Σε αυτή τη μάχη, σε αυτή την πορεία μέχρι τις ευρωεκλογές μπορούμε να αναδείξουμε την ανάγκη να φύγει η Τρόικα από την Ευρώπη και να ηττηθούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές , να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα των δημόσιων χρεών . Να προβάλουμε το όραμα για τη ριζική επαναθεμελίωση, το όραμα για την Ευρώπη της δημοκρατίας, των ελευθεριών, της διεθνιστικής αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της ανεκτικότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενάντια στην Ευρώπη φρούριο, του κεφαλαίου, της λιτότητας, της μηδενικής ανοχής. 

____________________________________________________________________________________

Τα βίντεο από χθεσινή ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι

μπορείτε να τα κατεβάσετε από  την ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση ip:

ftp://195.170.7.100

__________________________________________________________________________________

NON PAPER

4/2/2014

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος της ευρωπαϊκής αριστεράς για την Κομισιόν έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής στη χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε το Μέτωπο της Αριστεράς (πλάνα  ftp://195.170.7.100 ), στην οποία και τονίστηκε ο ρόλος της Αριστεράς στη σημερινή συγκυρία, ως η μόνη εναλλακτική δύναμη εξουσίας στο νεοφιλελευθερισμό, που θα αποτελέσει και τη θετική έκπληξη των ευρωεκλογών.

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν και οι συναντήσεις που έγιναν στο περιθώριο των εκδηλώσεων με τον Ετιέν Μπαλιμπάρ καθώς και με τον Κώστα Γαβρά.

Μεγάλο το ενδιαφέρον του γαλλικού τύπου, καθώς σε media breakfast υπήρξε παρουσία 20 εκπροσώπων από τηλεόραση, ραδιόφωνο και έντυπα μέσα που ασχολούνται με τα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως το France 24, Les Echos, Liberation, Monde, RFI. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η  Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη λιτότητα και περισσότερο χρέος,  αλλά χρειάζεται ανάπτυξη. Χρειάζεται κούρεμα και αλλαγή πολιτικής, με βάση το τρίπτυχο: τόνωση της ζήτησης, αναδιανομή και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση.

___________________________________________________________________________

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Σας προωθούμε την ανταπόκριση από την  Παρίσι της Ολυμπίας Τσίπηρα (ΑΠΕ)

«Με πρωινή συνάντηση είκοσι και πλέον δημοσιογράφων, ξεκίνησε τη σημερινή, δεύτερη, μέρα στο Παρίσι, ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της περιοδείας του για την υποψηφιότητά του στην προεδρία της Κομισιόν.

Οι εκπρόσωποι των σημαντικότερων γαλλικών ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για τη συνάντηση, που συντόνισαν στελέχη του γαλλικού Αριστερού Μετώπου. Έγινε υπό μορφή συζήτησης, χωρίς κάμερες, και διήρκησε σχεδόν δύο ώρες.

Στη χθεσινή μαζική προσέλευση του γαλλικού κοινού στην ανοιχτή εκδήλωση, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Ουμανιτέ, Γκαέλ Ντε Σάντις. «Σπάνια η αίθουσα διαλέξεων του γαλλικού ΚΚ γεμίζει τόσο ασφυκτικά, όπως χθες» παρατήρησε και προσέθεσε: «Αν και οι Γάλλοι έχουν το μυαλό τους αυτόν τον καιρό στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, ο Αλέξης Τσίπρας προκαλεί περιέργεια και ενθουσιασμό στους οπαδούς της Αριστεράς».

Το μεσημέρι, στη Γερουσία, ο κ. Τσίπρας είχε συναντήσεις με γερουσιαστές και βουλευτές της Αριστεράς. Μετά το τέλος των συναντήσεων δόθηκε μικρή δεξίωση, όπου η Ελιάν Ασασί, πρόεδρος της κομμουνιστικής ομάδας στη Γερουσία, καλωσόρισε τον Αλέξη Τσίπρα και του υποσχέθηκε κοινό αγώνα για την αλλαγή την Ευρώπη. «Αλέξη», είπε η κ. Ασασί, «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την υποψηφιότητά σου, γιατί θα μπορέσεις να συσπειρώσεις τις δυνάμεις γύρω σου. Όλοι μαζί θα συμβάλλουμε για την επιτυχία, ώστε να είμαστε η θετική και ευχάριστη έκπληξη των ευρωεκλογών, όπως έχεις και εσύ πει».

Ο γερουσιαστής και πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Πιερ Λοράν, με σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ήδη «το πρόγραμμα της καμπάνιας για την υποψηφιότητα Τσίπρα έχει για τα καλά ξεκινήσει», με μια πρώτη επίσκεψη στην Ολλανδία, ενώ μετά το Παρίσι θα ακολουθήσει η Ιταλία. «Η απόφαση να εκπροσωπήσει ο Αλέξης Τσίπρας την Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει έναν δυνατό συμβολισμό γιατί κουβαλάει μαζί του τον αγώνα του ελληνικού λαού», προσέθεσε.

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «σε αυτή τη μάχη δεν κατεβαίνουμε για μια συμβολική παρουσία, κατεβαίνουμε γιατί πιστεύουμε ότι με την στήριξη πολλών, γιατί πολλοί είναι αυτοί που πλήττονται από αυτές τις πολιτικές (λιτότητας), μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην Ευρώπη, όπως ακριβώς έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, που κέρδισε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

«Έτσι και στην Ευρώπη, παρότι σήμερα οι δυνάμεις μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι χαμηλές, εντούτοις είναι δυνατόν να γίνει η ευρωπαϊκή Αριστερά η ευχάριστη έκπληξη και να αλλάξει τους συσχετισμούς» υπογράμμισε και προσέθεσε: «Αυτοί που μας οδήγησαν έως εδώ, η ευρωπαϊκή δεξιά της κ. Μέρκελ, αλλά και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία με αυτούς που ακολουθούν, όπως ο κ. Ολάντ, δεν μπορούν να μας προτείνουν την έξοδο από την κρίση. Δεν μπορείς να φτιάξεις το καινούργιο με παλιά υλικά. Από την άλλη πλευρά η λαϊκιστική δεξιά προτείνει τη διάλυση, την καταστροφή της Ευρώπης».

«Γι αυτό η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική για την Ευρώπη, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, είναι η ριζοσπαστική αριστερά», κατέληξε ο κ. Τσίπρας».

________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Βουλευτή Α’ Αθηνών και Υπεύθυνης επί θεμάτων Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την πρώτη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Διαφθοράς

 Στην πρώτη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της διαφθοράς και στο παράρτημα που αφορά την Ελλάδα αποτυπώνεται με ενάργεια η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη χώρα μας. Η διαφθορά εν καιρώ μνημονίου έχει προσλάβει τρομακτικές διαστάσεις, με την Κυβέρνηση, σε ρόλο πρωταγωνιστή, να ευνοεί σκανδαλωδώς τους εκλεκτούς της, να τους χαρίζει τη δημόσια περιουσία, να διασπαθίζει το δημόσιο χρήμα, να ενεργεί με αδιαφάνεια, και να διαιωνίζει την κοινωνική αδικία, καταστρατηγώντας τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που προϋποθέτουν ισονομία και λογοδοσία των υπευθύνων.

Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές της έκθεσης:

-στον Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών,

-στον τρόπο εφαρμογής της νομοθεσίας περί βουλευτικής ασυλίας,

– στην έλλειψη συνεκτικής, αποτελεσματικής και κωδικοποιημένης νομοθεσίας αντι-διαφθοράς

-στις πρακτικές διευκόλυνσης της φοροδιαφυγής

-στην φίμωση και χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης,

-στην εξακολουθητική παραβίαση των συστάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ιδιαιτέρως για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων,

-στη σύγκρουση συμφερόντων κατά την ανάληψη δημοσίων έργων,

σε θέματα, δηλαδή, που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει με συνέπεια αναδείξει και για τα οποία έχει υποβάλει προτάσεις.

Ωστόσο, από το κείμενο για την Ελλάδα, ελλείπει παντελώς η αυτοκριτική, από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, ως μέλος της Τρόικας, επιχειρεί να εμφανίσει ως «εφαρμοστή νομοθεσιών κατά της διαφθοράς», το ίδιο έκπτωτο, διεφθαρμένο, διαπλεκόμενο, επίορκο ή, σε κάθε περίπτωση, ελεγχόμενο και υπόλογο πολιτικό προσωπικό με το οποίο συνομιλεί, συναλλάσσεται και συμβάλλεται για την προώθηση των μνημονιακών πολιτικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και στην αναζήτηση ευθυνών για «την αποτυχία δύο διαδοχικών Υπουργών Οικονομικών να ενεργήσουν», αποσιωπάται ποιοι είναι οι «δύο διαδοχικοί Υπουργοί Οικονομικών» που «απέτυχαν να ενεργήσουν»: ο υπογράψας το 1ο Μνημόνιο κος Παπακωνσταντίνου και ο υπογράψας το 2ο Μνημόνιο και το P.S.I. κος Βενιζέλος, σημερινός Αναπληρωτής του Πρωθυπουργού κου Σαμαρά και Υπουργός Εξωτερικών.

Χαρακτηριστική και η αναφορά στην υπόθεση Siemens, χωρίς όμως αξιολόγηση του γεγονότος ότι τα εμπλεκόμενα κόμματα με τα μαύρα ταμεία είναι τα συγκυβερνώντα σήμερα, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, εντύπωση προκαλεί η αναδυόμενη έλλειψη ενημέρωσης της Επιτροπής εν σχέσει με τις δεκάδες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, με τροπολογίες-ντροπολογίες εξασφάλισης ατιμωρησίας σε υπαιτίους εγκλημάτων διαφθοράς ή εξασφάλισης φοροασυλίας και φοροαπαλλαγής σε «εκλεκτούς υποχρέους» (αναστολή δικών και διώξεων διοικήσεων ΔΕΚΟ, ατιμωρησία τραπεζιτών για χορήγηση δανείων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στα κόμματα, φωτογραφικές διατάξεις ασυλίας στον ειδικό διαχειριστή της ΕΡΤ, στη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, στις διοικήσεις αγροτικών συνεταιρισμών, απόπειρα απαλλαγής από υποχρέωση Πόθεν Έσχες σε κατόχους μετοχών ναυτιλιακών εταιριών, αλλεπάλληλες φωτογραφικές διατάξεις φοροαπαλλαγής ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών κλπ).

Επειδή η Διαφάνεια είναι πολύτιμο εργαλείο πάταξης της διαφθοράς, θα είχε ιδιαίτερη σημασία για την αξιοπιστία της έκθεσης η αναφορά σε αυτές τις πρακτικές και σε συγκεκριμένα παραδείγματα, που είναι τόσο πολλά και τόσες φορές επισημασμένα, ώστε προβληματίζει ιδιαιτέρως η έλλειψη οποιασδήποτε σχετικής αναφοράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τη μάχη για διαφάνεια και λογοδοσία. Και θα συνεχίσει να αξιώνει η ενασχόληση των Ευρωπαϊκών Οργάνων με αυτό το μείζον ζήτημα να αντανακλά την κοινωνική απαίτηση ουσιαστικών πρωτοβουλιών και όχι μόνον διαπιστωτικών πράξεων.

____________________________________________________________________________

 

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό

–         Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Θέμα:  Υπό κατάρρευση ο ελληνικός αθλητισμός

Ο ελληνικός αθλητισμός βιώνει εδώ και πολλά χρόνια μια βαθύτατη και πολύπλευρη κρίση, με κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά. Η κρίση αυτή είναι απόρροια διαχρονικών παθογενειών του πολιτικού συστήματος, το οποίο χρησιμοποίησε τον αθλητισμό ως εργαλείο πελατειακών σχέσεων και όχι ως κοινωνικό αγαθό, επωφελές για το σύνολο. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα παράπλευρο και παρασιτικό σύστημα ανομίας, μέσα από το οποίο κατασπαταλήθηκαν τεράστιοι πόροι και οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος των κοινωνικών αναγκών, στη βάση ενός υγιούς αθλητικού προτύπου. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύθηκαν παθογένειες όπως η δημιουργία κυκλωμάτων διακίνησης μαύρου χρήματος, οι αθλητές αντιμετωπίστηκαν ως προϊόντα και οι πολίτες ως πελάτες.

Σήμερα, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι από τα πρώτα θύματα των πολιτικών λιτότητας που επέβαλαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Με τη δραματική μείωση των κρατικών χρηματοδοτικών πόρων και τη στοχευμένη και συστηματική διάλυση των δημοσίων δομών άθλησης, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός βρίσκεται σήμερα προ της οριστικής απαξίωσης και κατάρρευσης. Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014. Το Κράτος ουσιαστικά αποσύρεται από τη χρηματοδότηση του αθλητισμού μετατρέποντάς τον από κοινωνικό αγαθό σε εμπορικό προϊόν για λίγους.

Σε μία λογική άγριας κυριαρχίας της αγοράς, κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούσαν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, πωλήθηκαν σε ιδιώτες έναντι ευτελούς οικονομικού αντιτίμου. Την ίδια στιγμή οι δημόσιες αθλητικές υποδομές προσφέρονται όσο – όσο σε επίδοξους επενδυτές, χωρίς καμία μέριμνα για το αύριο του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Στην ίδια μνημονιακή λογική εντάσσεται και η διαρκής υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η υποχρηματοδότηση των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών, των Ενώσεων και των Αθλητικών Σωματείων, η συρρίκνωση των δομών μαζικής άθλησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η πλήρης απαξίωση της φυσικής αγωγής στην εκπαίδευση.

Από την άλλη, διατηρείται ένα σύστημα επαγγελματικού αθλητισμού σε σήψη, το οποίο με την συναίνεση των δυνάμεων του πάλαι ποτέ δικομματισμού, εξακολουθεί και απομυζά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον πλούτο του ελληνικού λαού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Το διαπλεκόμενο τρίγωνο «πολιτικό σύστημα – επαγγελματικός αθλητισμός – αθλητικά ΜΜΕ», συνεχίζει να δηλητηριάζει την ελληνική κοινωνία. Πουθενά δεν αποτυπώνονται στην κυβερνητική πολιτική, δράσεις που να αφορούν στην αντιμετώπιση και εξάλειψη της χειραγώγησης αγώνων, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, του ντόπινγκ, της εκτροφής παρακρατικών μηχανισμών, των ανεξέλεγκτων φαινομένων κοινωνικής βίας. Αντίθετα, διατηρείται και ενισχύεται η ευνοϊκή μεταχείριση των μεγαλοπαραγόντων που λυμαίνονται τον επαγγελματικό αθλητισμό.

Α) Απόσυρση του κράτους από την χρηματοδότηση του ελληνικού αθλητισμού

Η δημόσια χρηματοδότηση για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό έχει υποστεί στο σύνολό της δραστικές περικοπές τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την απόσυρση του Κράτους από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και αποτυπώνει το νεοφιλελεύθερο σχεδιασμό των μνημονιακών κυβερνήσεων, οι οποίες ωθούν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό σε περιβάλλον άγριας κερδοσκοπίας, με στόχο να μετατραπεί η άθληση από δημόσιο αγαθό σε προϊόν πολυτελείας για λίγους. Η τεράστια μείωση της κρατικής χρηματοδότησης αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στις διακυμάνσεις των δαπανών των Κρατικών Προϋπολογισμών των προηγούμενων πέντε ετών, οι οποίες από το 2009 μέχρι το 2014 έχουν μειωθεί κατά 67,6%. Συγκεκριμένα, από 187,3  εκατομμύρια ευρώ το 2009, η συνολική κρατική χρηματοδότηση για τον αθλητισμό κατέρρευσε στα 84 εκατομμύρια το 2012, μειώθηκε σε 75 εκατομμύρια ευρώ το 2013, ενώ για το 2014 προϋπολογίστηκε σε μόλις 60,7 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στηριζόταν σε σημαντικό βαθμό επί δεκαετίες και από τις οικονομικές ενισχύσεις και ανταποδοτικές χορηγίες δημόσιων επιχειρήσεων, όπως η ΟΠΑΠ ΑΕ και η ΟΔΙΕ ΑΕ. Ωστόσο, η μεν ΟΠΑΠ ΑΕ ιδιωτικοποιήθηκε το 2013 μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ επίκειται η ιδιωτικοποίηση της ΟΔΙΕ ΑΕ, μετά και την εκκαθάριση του οργανισμού, διαδικασία η οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί έως τις 31 Σεπτεμβρίου 2014. Με την εξέλιξη αυτή, ενισχύεται η ανησυχία και για το παρόν αλλά και για το μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού, δεδομένου ότι σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία, τα ποσά που αποδόθηκαν από την ΟΠΑΠ Α.Ε., από το 2009 έως και το 2013, σε πλήθος Σωματείων, Συλλόγων, Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών ανήλθαν στο ποσό των 145 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι φανερό ότι οι εν λόγω ιδιωτικοποιήσεις το μόνο που επιφέρουν τελικά, είναι η απώλεια σημαντικών πόρων σε ετήσια βάση για την άσκηση κοινωνικής δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία θυσιάζεται στο βωμό μιας επισφαλούς άμεσης ρευστότητας αποκλειστικά και μόνο για την αποπληρωμή τμήματος του δημοσίου χρέους.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι, να οδηγηθούν τη χρονιά που πέρασε σε μαρασμό όλες οι δομές του αθλητισμού. Συγκεκριμένα, το 2013, από τα 75 εκατομμύρια ευρώ της τακτικής κρατικής επιχορήγησης, περίπου 10 αφορούσαν σε οφειλές προηγουμένων ετών, ενώ τα υπόλοιπα μετά βίας κάλυπταν τις ανελαστικές δαπάνες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και των εποπτευομένων νομικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων όλων των Εθνικών Ομοσπονδιών και των λοιπών φορέων. Μέσα στις ανελαστικές αυτές δαπάνες, 12 περίπου εκατομμύρια προϋπολογίστηκαν  για την συντήρηση και λειτουργία του ΟΑΚΑ, περίπου 6 για το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και 2,5 για τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά.

Την ίδια στιγμή, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είδαν την συνολική χρηματοδότησή τους να μειώνεται κατά 200 περίπου εκατομμύρια ευρώ το 2013, ενώ η αντίστοιχη μείωση για το 2014 αφορά σε περίπου 100 εκατομμύρια επιπλέον. Στο πλαίσιο αυτό, οι δυνατότητες ανάπτυξης του αθλητισμού από την τοπική αυτοδιοίκηση καθίστανται σχεδόν ανύπαρκτες. Οι περισσότεροι αθλητικοί δημοτικοί οργανισμοί έχουν καταργηθεί ενώ, οι ΟΤΑ μόνο για την συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, αρμοδιότητα η οποία τους έχει ανατεθεί από το Κράτος, χρειάζονται πολλά εκατομμύρια ευρώ ετησίως.  Σε ότι αφορά, στην μαζική άθληση και στα προγράμματα «Άθληση για Όλους» των ΟΤΑ, αυτά για το 2013 επιχορηγήθηκαν από τη ΓΓΑ με μόλις 2,5 εκ. ευρώ, ενώ σημαντικό κόστος των διαφόρων προγραμμάτων άθλησης μετατοπίστηκε στους ίδιους τους δημότες. Σχετικά δε με τις δαπάνες για τη στήριξη και την ανάπτυξη της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού στην εκπαίδευση, αυτές κυμάνθηκαν σε λίγο περισσότερο από 200.000 ευρώ, για ολόκληρη την χώρα.

Προβληματική είναι και η κατάσταση σε ότι αφορά στην στήριξη του αθλητικού κινήματος των ατόμων με αναπηρία.  Ο αναπηρικός αθλητισμός αποτελεί διέξοδο από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία, αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό και παρέχει ευεργετικές επιδράσεις στη βαρύτητα της αναπηρίας ενώ βοηθά στην καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης και της συμμετοχής στις κοινωνικές δραστηριότητες. Οι χώροι άθλησης των ΑμεΑ εξακολουθούν να είναι περιορισμένοι, πολλοί χώροι γενικής άθλησης δεν πληρούν τις προδιαγραφές προσβασιμότητας και οι υποδομές στα ειδικά σχολεία για την ανάπτυξη του αθλητισμού είναι ανεπαρκείς. Δεκάδες αθλητικά σωματεία που προάγουν τον αθλητισμό για τα άτομα με αναπηρία βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Παρόλο που  τα τελευταία 4 χρόνια η οικονομική ενίσχυση των αθλητικών σωματείων ΑμεΑ είναι ισχνή και μειωμένη κατά 70%, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το πλήθος των διεθνών διακρίσεων των αθλητών είναι αμείωτο.  Δυστυχώς όμως, οι αθλητές με αναπηρία απασχολούν τις πολιτικές ηγεσίες μόνο σε χαιρετισμούς, εορταστικές εκδηλώσεις και βραβεύσεις.

Β) Εκποίηση και διάλυση των δημόσιων αθλητικών υποδομών

Οι δημόσιες αθλητικές υποδομές, μικρές και μεγάλες, διαλύονται και εκποιούνται. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου του Αγίου Κοσμά καθώς και του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, που οδεύουν προς «αξιοποίηση» μέσω του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ, συμπεριλαμβάνονται τα ακίνητα και τα επ’ αυτών κτίρια και εγκαταστάσεις με τα παραρτήματα τους, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας (Ε.Α.Κ.Ν.) καθώς και το πρώην Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας (Μαρίνα) Αγ. Κοσμά Αττικής. Το ΣΕΦ, αφού αφέθηκε για δεκαετίες στην εγκατάλειψη και την απαξίωση, «τεμαχίστηκε», για να μεταβιβαστεί στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ έκταση 343.760 τμ., στην οποία περιλαμβάνονται κομμάτια που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, με σκοπό να εκποιηθεί, αφού πρώτα διευθετηθούν οι πολεοδομικές εκκρεμότητες και ρυθμιστεί το θέμα της άδειας του ίδιου του σταδίου. Τα πωλητήρια αυτά, αποτελούν μέρος μόνο του ξεπουλήματος των δημόσιων αθλητικών δομών, στο πλαίσιο μιας ήδη δρομολογημένης επιχείρησης καταστροφής του αθλητισμού.

Στην ίδια κατάσταση απαξίωσης βρίσκονται και οι περιφερειακές αθλητικές υποδομές. Εκατοντάδες μικρές ή μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη την  χώρα βρίσκονται σε εγκατάλειψη. Εγκαταστάσεις οι οποίες χρονολογούνται από τη περιβόητη πια περίοδο του 2004, αποτέλεσμα της μη υλοποίησης του τότε μεγαλεπήβολου προγράμματος «Ελλάδα 2004». Εργαλείο της πολιτικής αυτής και ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης, ο οποίος έχει συμβάλλει στην επιδείνωση της σημερινής πραγματικότητας. Μιας πραγματικότητας, που θέλει καλλικρατικούς Δήμους χωρίς οικονομικούς πόρους, να μετακυλύουν στους δημότες τους το κόστος για τη στοιχειώδη συντήρηση και λειτουργία των αθλητικών τους εγκαταστάσεων. Επιπλέον, σε πολλές περιοχές, όπως για παράδειγμα στη νησιωτική χώρα που βάλλεται περισσότερο από τη μνημονιακή αντικοινωνική πολιτική, υπάρχουν δημοτικές εγκαταστάσεις διαφόρων αθλημάτων και κατηγοριών οι οποίες μαραζώνουν λόγω της έλλειψης μηχανισμών παρακολούθησης της συντήρησης και της βελτίωσής τους. Επίσης, λόγω της υποχρηματοδότησης, τα ημιτελή αθλητικά έργα, έργα πνοής για την τοπική κοινωνία, είτε έχουν ουσιαστικά ακυρωθεί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κολυμβητήριο στην Ιαλυσό Ρόδου, είτε έχουν «βαλτώσει», ενώ ακόμα και αθλητικές εγκαταστάσεις στις οποίες καθημερινά αθλούνται εκατοντάδες συμπολίτες μας, παρακμάζουν από τη μηδενική ουσιαστικά συντήρηση, λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Την ίδια στιγμή, η πολιτεία χαρίζει χρέη ή σκορπά αφειδώς κονδύλια για τις Αθλητικές Εταιρείες (ΠΑΕ και ΚΑΕ), παραχωρώντας τους γήπεδα με σκανδαλώδεις όρους και με αδιαφανείς διαδικασίες. Στο ίδιο πελατειακό πλαίσιο, πάσης φύσεως «παράγοντες», μαζί με τις εκάστοτε αθλητικές ηγεσίες εξώθησαν και συνεχίζουν να εξωθούν τις κρατικές υπηρεσίες στην αυθαιρεσία, στην ανομία και στη σπατάλη.

Γ) Συρρίκνωση των διοικητικών αθλητικών δομών και απολύσεις

Η διοικητική και οργανωτική συρρίκνωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού συντελείται μεθοδικά τα τελευταία χρόνια. Με το νέο εγκεκριμένο οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η περιφερόμενη από Υπουργείο σε Υπουργείο Γενική Γραμματεία Αθλητισμού υποβαθμίζεται σε δομή «άνευ χαρτοφυλακίου», με σκοπό να δημιουργηθεί μια υπηρεσία «σφραγίδα» η οποία θα χρησιμοποιηθεί  για την απαξίωση του ίδιου του αθλητικού αντικειμένου.

Στον ίδιο σχεδιασμό περιλαμβάνονται και οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις των εποπτευόμενων αθλητικών φορέων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, η μεταφορά δεκαεπτά Εθνικών Αθλητικών Κέντρων στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης χωρίς ανάλογη μεταφορά πόρων και με αναγκαστική ανάληψη των χρεών τους από τους Δήμους, γεγονός που οδηγεί μαθηματικά στην περεταίρω επιβολή δημοτικών τελών. Παράλληλα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο συγχώνευσης των 54 επιχορηγούμενων από το ελληνικό δημόσιο Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών, με μοναδικό κριτήριο την μνημονιακή λογιστική. Σε αυτή την λογική και το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο ενώ για δεκαετίες στήριξε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, σήμερα απαξιώνεται. Οι απολύσεις στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στις Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες, η υποστελέχωση πολλών υπηρεσιών και αθλητικών εγκαταστάσεων, η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων με την επιβολή ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας και η «κινητικότητα» χιλιάδων εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής, έχουν ως μοναδικό στόχο τον «ξαφνικό θάνατο» του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Δ) Υποβάθμιση της φυσικής αγωγής στην δημόσια εκπαίδευση.

Η φυσική αγωγή στην εκπαίδευση σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί εκπαιδευτικό εργαλείο που αφενός συμβάλλει άμεσα στην καλή φυσική κατάσταση και καλή υγεία των μαθητών και αφετέρου βοηθά τους νέους να εκτελούν και να κατανοούν καλύτερα τη φυσική δραστηριότητα, με ευεργετικές επιπτώσεις εφ’ όρου ζωής. Αποτελεί εργαλείο για την απόκτηση μεταβιβάσιμων γνώσεων και δεξιοτήτων, όπως είναι η ομαδικότητα και η ευγενής άμιλλα και καλλιεργεί τον σεβασμό, την ικανότητα των ανθρώπων να γνωρίσουν το σώμα τους, την κοινωνική ευαισθητοποίηση και γενικά την κατανόηση των «κανόνων του παιχνιδιού», στοιχεία τα οποία οι μαθητές εύκολα μπορούν να εφαρμόσουν και σε άλλα σχολικά μαθήματα ή καταστάσεις στη ζωή τους. Τόσο η σημασία, όσο και η σπουδαιότητα και τα πολλαπλά οφέλη της φυσικής δραστηριότητας, αναγνωρίζονται από το καταστατικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εντούτοις, εξαίρεση σε αυτή την κοινή ευρωπαϊκή παραδοχή αποτελεί ελληνική στρατηγική. Συγκεκριμένα, στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου, το οποίο καθορίστηκε με το νόμο 4186/2013, που ψήφισε η συγκυβέρνηση άρον άρον, μία ημέρα πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, το μάθημα της φυσικής αγωγής υποβαθμίστηκε ραγδαία, ενώ η συμμετοχή του στο συνολικό πρόγραμμα διδασκαλίας περιορίστηκε σε ποσοστό από 1% έως 5%. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αγνόησε τα επιστημονικά δεδομένα και τις ευρωπαϊκές πρακτικές. Αγνόησε επίσης τις συστάσεις διεθνών οργανισμών, όπως η UNESCO, για την ενίσχυση της διδασκαλίας της φυσικής αγωγής προκειμένου να διασφαλιστεί η ψυχοσωματική ανάπτυξη και η θωράκιση της σωματικής υγείας των μαθητών. Η μείωση αυτή αποτελεί ένα νέο αρνητικό ρεκόρ τόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και για τα δεδομένα της ελληνικής εκπαίδευσης.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής που παρατηρείται στα περισσότερα δημόσια σχολεία. Σχολεία χωρίς γυμναστήρια και υποδομές άθλησης, που δυσκολεύουν σε αρκετές περιπτώσεις τη συστηματική και ομαλή άσκηση των μαθητών, με αποτέλεσμα ακόμα και οι ελάχιστες ώρες φυσικής αγωγής που έχουν απομείνει στο ωρολόγιο πρόγραμμα, να υλοποιούνται με αρκετά προβλήματα. Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας καταργεί τον θεσμό των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης των Γυμνασίων και των Ειδικών Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης των Λυκείων χαρακτηρίζοντας τον «αποτυχημένο». Ένας θεσμός που είχε ως στόχο την υποστήριξη των μαθητών με ιδιαίτερες αθλητικές ικανότητες, καταργείται για λόγους «οικονομίας». Την ίδια ώρα το Υπουργείο δημιουργεί τις «αθλητικές ακαδημίες». Με άρθρο 41 του Ν. 4186/2013 δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης δύο αθλητικών ακαδημιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στις «αθλητικές ακαδημίες» αυτές προβλέπεται να λειτουργούν σχολικές μονάδες και εργαστήρια αθλητικής έρευνας, όπου θα συμμετέχουν ιδιώτες, οι οποίοι θα μπορούν και να χρηματοδοτούν ερευνητικές δραστηριότητες, ενώ η διοίκηση των μονάδων αυτών ανατίθεται σε ένα νέο όργανο που θα διορίζεται από τον Υπουργό και στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν εξωθεσμικοί παράγοντες. Την ίδια στιγμή, τα κρίσιμα θέματα των προγραμμάτων σπουδών και των αντικειμένων της αθλητικής έρευνας που θα διεξάγονται στις δομές αυτές παραπέμπονται σε μελλοντικά Προεδρικά Διατάγματα.

Ε) Επαγγελματικός αθλητισμός και διαπλοκή

Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα έχουν αφήσει τα ίχνη τους στον ελληνικό αθλητισμό, ενισχύοντας ένα σκληρό σύστημα πελατειακών σχέσεων και ενσωματώνοντας ουσιαστικά τον αθλητισμό στο σύστημα της πολιτικο-οικονομικής διαπλοκής. Η πλήρης εμπορευματοποίηση του αθλητισμού μέσα από μια ιδιότυπη συναντίληψη για το ρόλο του Κράτους και των ιδιωτικών επενδύσεων έχει υποβαθμίσει την αξία του ερασιτεχνικού και του μαζικού αθλητισμού. Το διαπλεκόμενο τρίγωνο «πολιτικό σύστημα – επαγγελματικός αθλητισμός – αθλητικά ΜΜΕ», παρά την ηθική και οικονομική κρίση στη οποία έχει περιέλθει, συνεχίζει να «αλληλοεξυπηρετείται». Εδώ και τριάντα χρόνια, οι πολιτικές ηγεσίες στον αθλητισμό, συντηρούν ένα καθεστώς επαγγελματικού αθλητισμού σε σήψη, η λειτουργία του οποίου στα όρια της νομιμότητας ή εκτός αυτής, έχει πλέον γίνει κανόνας. Με την επίκληση του λεγόμενου «αυτοδιοίκητου», το σύστημα αυτό συνεχίζει να αυθαιρετεί, να διαχειρίζεται ανεξέλεγκτα και αδιαφανώς το δημόσιο χρήμα και να απομυζά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον ελληνικό λαό και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Οι κυβερνήσεις όλων των προηγούμενων ετών άνοιξαν με προκλητικό τρόπο τα ταμεία του Κράτους, κατασπαταλώντας δημόσιο χρήμα για την σωτηρία των αθλητικών ιδιωτικών εταιρειών. Ιδιωτικές εταιρείες είτε χρεοκοπημένες είτε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας έχουν συσσωρεύσει χρέη εκατομμυρίων ευρώ προς το Ελληνικό δημόσιο. Χρέη που δε μπορούν να εισπραχθούν, εξαιτίας της προαναφερθείσας όσμωσης του πολιτικού συστήματος με αυτές και της ουσιαστικής απουσίας πολιτικής βούλησης, ακόμα και σε περίοδο ασφυκτικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από τις επίσημες απαντήσεις των κατά καιρούς αρμόδιων Υπουργών Οικονομικών και Αθλητισμού, σε επίμονες ερωτήσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για το επίμαχο θέμα των χρεών των ΠΑΕ και ΚΑΕ (ερώτηση 3057/163/04 από 4-8-2009 και απάντηση 1-9-2009, ερώτηση 13173/16-3-2011 και απάντηση 13-4-2011) καθώς και των σχετικών εγγράφων του ΣΔΟΕ (ΕΜΠ4470/143, από 31-3-2011), επισημαίνεται ότι το σύνολο των βεβαιωμένων χρεών των ΠΑΕ το 2008-2009 ήταν 80.398.844 εκατ. ευρώ, ενώ το 2010 ανήλθαν σε 222 εκατ. Ευρώ. Μόνο για το 2010 τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ΠΑΕ ανήλθαν σε  23.331.411 ευρώ, ενώ το 2011 τα ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν 26 εκατ. ευρώ, από τα οποία είχαν εισπραχθεί μόνο τα 3 εκατ. ευρώ. Τα ανωτέρω στοιχεία, αφορούν σε χρέη φορολογικής και ασφαλιστικής φύσεως, έχουν άμεση επίπτωση στα έσοδα του Κράτους με αποτέλεσμα το κόστος να το πληρώνουν ως συνήθως οι Έλληνες φορολογούμενοι. Πέραν αυτών, υπάρχουν και χρέη των αθλητικών ανώνυμων εταιριών για τους αθλητικούς χώρους που χρησιμοποιούν. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η μίσθωση των αθλητικών και επαγγελματικών χώρων του ΟΑΚΑ από δύο ποδοσφαιρικές Α.Ε., την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την ΠΑΕ ΑΕΚ. Μέσω των συμβάσεων που είχαν συναφθεί με αυτές καλυπτόταν σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού του ΟΑΚΑ και των λειτουργικών του δαπανών. Ωστόσο, ύστερα από την αποχώρηση της μιας και τον υποβιβασμό της δεύτερης, σε συνδυασμό με τα τεράστια χρηματικά ποσά που αυτές οφείλουν στο ΟΑΚΑ, δημιουργείται ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό το οποίο πρέπει να καλυφθεί προκειμένου το Ολυμπιακό Στάδιο να συνεχίσει την λειτουργία του. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ΟΑΚΑ επιβάλλει υπέρογκες χρεώσεις στις Ομοσπονδίες, οι οποίες κάνουν χρήση των χώρων για τις ανάγκες της προετοιμασίας των αθλητών των εθνικών ομάδων, καθώς και στα αθλητικά σωματεία και σε όποιον άλλο φορέα ή φυσικό πρόσωπο κάνει χρήση των αγωνιστικών και βοηθητικών χώρων.

Πέραν όμως της πολιτικοοικονομικής διαπλοκής και του σκληρού συστήματος πελατειακών σχέσεων στον επαγγελματικό αθλητισμό, εξέχουσα θέση στο κεφάλαιο αυτό κατέχει το θέμα της φαρμακοδιέγερσης, η οποία αποτελεί μια ιδιαίτερα επικίνδυνη πρακτική που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών και την αξιοπιστία των αθλητικών διοργανώσεων. Ο ρόλος της Πολιτείας σε σχέση με την καταπολέμηση του φαινομένου έγκειται αφενός στην αποτροπή των πρακτικών φαρμακοδιέγερσης, μέσω των ελέγχων αντιντόπινγκ, και αφετέρου στην προστασία της υγείας όλων των αθλουμένων μέσω της πρόληψης και της ενημέρωσης. Όμως και τις υποχρεώσεις αυτές, η Πολιτεία επιδιώκει να τις παραχωρήσει στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Συγκεκριμένα, το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, αρμόδιο για να διενεργεί ελέγχους σε συνεργασία με τις Εθνικές Ομοσπονδίες των ατομικών και ομαδικών αθλημάτων, θα λάβει για το 2014 μόλις 50.000 ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Υπενθυμίζεται ότι το 2012 είχαν δοθεί στο ΕΣΚΑΝ 21.072 ευρώ με αποτέλεσμα να παρουσιάσει μεγάλα προβλήματα στην διενέργεια τακτικών ελέγχων και ταυτόχρονα να κινδυνεύσει το εργαστήριο αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ να χάσει την πιστοποίηση από την WADA (World Anti – Doping Agency). Η μείωση της χρηματοδότησης του ΕΣΚΑΝ σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών, από τις οποίες πληρώνονται οι διαπιστευμένοι έλεγχοι των πιστοποιημένων ελεγκτών του ΕΣΚΑΝ, επιβεβαιώνει την πρόθεση της Πολιτείας να καταργήσει τον ανεξάρτητο αυτό φορέα με ότι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία του επαγγελματικού αθλητισμού και την υγεία των αθλητών. Όσον αφορά στις πολιτικές πρόληψης και προστασίας της υγείας όλων των αθλουμένων, αυτές είναι σήμερα ανύπαρκτες. Φορείς όπως το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης των Ναρκωτικών, αλλά και ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών έχουν προτείνει στην Πολιτεία κατά καιρούς δράσεις, οι οποίες μπορούν συμβάλουν στην πρόληψη και προστασία της υγείας όλων των αθλούμενων, χωρίς ωστόσο να έχει δημιουργηθεί κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο ουσιαστικής παρέμβασης.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την χειραγώγηση αγώνων, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την εκτροφή παρακρατικών μηχανισμών, δηλητηριάζουν τον ελληνικό αθλητισμό και οδηγούν σε φαινόμενα βίας. Φαινόμενα τα οποία ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά, παρόλο που τα τελευταία χρόνια οι διαδοχικές πολιτικές ηγεσίες θέσπισαν δρακόντειους νόμους για την αντιμετώπιση τους. Το αυστηρότατο θεσμικό πλαίσιο δεν οδήγησε στην εξάλειψη των επεισοδίων στις εξέδρες των ελληνικών γηπέδων, ούτε βέβαια και έξω από αυτές.

Ο τελευταίος σχετικός νόμος 4049/2012, μεταξύ άλλων, αυστηροποίησε τις ποινές που προβλέπονται από τον ποινικό κώδικα για τις παραβατικές συμπεριφορές εντός γηπέδου, θεσμοθέτησε τις βιντεοσκοπήσεις των πολιτών που πηγαίνουν στα ελληνικά γήπεδα, κατήργησε τις μετακινήσεις φιλάθλων ομάδων, ενώ έδωσε το δικαίωμα σε ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης να επεμβαίνουν με αυξημένες αρμοδιότητες σε μια σειρά από περιστάσεις. Ο νόμος αυτός όχι μόνο δεν κατάφερε να περιορίσει την βία αλλά αντίθετα, υποβάθμισε σημαντικά τις ελευθερίες των πολιτών που επισκέπτονται χώρους αθλητικών αγώνων. Τα «ραντεβού θανάτου» μεταξύ οπαδών δεν αποτελούν πλέον μεμονωμένα περιστατικά, αλλά πολύ συχνή πρακτική με τραγικά αποτελέσματα. Στο ίδιο παθογενές πλαίσιο δρουν και τμήματα οργανωμένων οπαδών, συνδεόμενα με εθνικιστικά και ρατσιστικά μορφώματα, με στόχο την τρομοκράτηση της μεγάλης μερίδας του φίλαθλου κόσμου.

ΣΤ) Εφαρμογή μιας νέας πολιτικής στον τομέα του αθλητισμού

Όλες οι παραπάνω παθογένειες είναι απόρροια της διαχρονικής πελατειακής πολιτικής των δυνάμεων που κυβέρνησαν την χώρα, οι οποίες σε συνδυασμό με τις πολιτικές λιτότητας των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει ουσιαστικά το αθλητικό οικοδόμημα στη χρεωκοπία και την κατάρρευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για μια άλλη πολιτική για τον αθλητισμό. Δεσμεύεται για ένα σύστημα φυσικής αγωγής και αθλητισμού ενιαίο, κοινωνικό και δημοκρατικό με σαφή πολιτικά, κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά. Ένα σύστημα που θα ενισχύσει τα αθλητικά προγράμματα στη Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη φυσική αγωγή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, δίνοντας προτεραιότητα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τη μαζική άθληση, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Ένα σύστημα, στο οποίο η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα έχει επιτελικό ρόλο. Ένα σύστημα το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς μεταξύ των ευρωπαικών χωρών δίνοντας αναπτυξιακή ώθηση σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Κατόπιν τούτων επερωτάται ο κ. Υπουργός

 1. Με ποιους τρόπους θα διασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση του ελληνικού αθλητισμού σε όλες του τις διαστάσεις;
 2. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να εισπραχθούν τα βεβαιωμένα χρέη των ΠΑΕ & ΚΑΕ προς το Ελληνικό Δημόσιο;
 3. Σε πόσες και ποιες περιπτώσεις αθλητικών ανωνύμων εταιριών εξακριβώθηκαν φορολογικές, ασφαλιστικές παραβάσεις; Ποια είναι τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στις εν λόγω ΠΑΕ και ΚΑΕ, ποια ποσά έχουν εισπραχθεί και σε τι ποσοστό επί των συνολικών προστίμων;
 4. Με ποιους τρόπους θα αναβαθμιστεί η φυσική αγωγή στην δημόσια εκπαίδευση;
 5. Σε ότι αφορά τις αθλητικές ακαδημίες του Άρθρου 41 του ν. 4186/2013, ποιους παιδαγωγικούς στόχους θα έχουν και σε τι θα αποσκοπεί η αθλητική έρευνα που θα διεξάγεται σε αυτές; Σε ποιους ακριβώς τομείς θα συμπράττουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην λειτουργία των ακαδημιών αυτών;
 6. Πως θα στηριχθούν τα προγράμματα «Άθληση για Όλους» με επαρκές προσωπικό,  και υλικοτεχνική υποδομή;
 7. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των Δήμων αναφορικά με τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και την αξιοποίηση τους για την τοπική κοινωνία;
 8. Τι προτίθεται να πράξουν για την πραγματική στήριξη του αθλητικού κινήματος ΑμεΑ και για την πρόσβαση όλων των ατόμων με αναπηρία στην άθληση;
 9. Με δεδομένη την τεράστια υποχρηματοδότηση του ΕΣΚΑΝ, με ποιους τρόπους θα διασφαλιστεί η διενέργεια των ελέγχων αντιντόπινγκ σε όλα τα αθλήματα;
 10. Υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός ως προς τις πολιτικές για την πρόληψη και την ενημέρωση μαθητών και αθλητών σε σχέση με την φαρμακοδιέγερση και το ντόπινγκ;
 11. Με ποιους τρόπους προτίθενται να αντιμετωπίσουν τις νέες διαστάσεις της οπαδικής βίας, χωρίς να καταλύσουν ακόμα περισσότερες ατομικές ελευθερίες των φιλάθλων; Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να υποχρεωθούν και οι ανώνυμες αθλητικές εταιρίες να παρέμβουν πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της οπαδικής βίας και των «οργανωμένων στρατών»;
 12. Ποια είναι η ατζέντα των θετικών δράσεων της Πολιτείας, ώστε να στηριχθεί ο φίλαθλος κόσμος και να απομονωθεί το τμήμα εκείνο των οπαδών, που προκρίνει το ρατσιστικό μίσος ;
 13. Προτίθενται να οδηγήσουν στην εκποίηση – ξεπούλημα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ άλλες εξειδικευμένες εγκαταστάσεις που προορίζονται για υψηλού επιπέδου αθλητισμό και έχουν χρυσοπληρωθεί από τα χρήματα του ελληνικού λαού, πέραν από αυτές που έχουν εισηχθεί στο Ταμείο;  Τι δρομολογείται για αυτές που είναι ήδη εισηγμένες και ποια κριτήρια έχουν ληφθεί υπόψη;

Οι επερωτώντες βουλευτές

Γιώργος Πάντζας

Παναγιώτα Δριτσέλη

Νίκος Βούτσης

Τάσος Κουράκης

Δημήτρης Στρατούλης

Αλέξης Μητρόπουλος

Θοδωρής Δρίτσας

Ηρώ Διώτη

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Τζένη Βαμβακά

Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη

Μαρία Κανελλοπούλου

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Θανάσης Πετράκος

Χαρά Καφαντάρη

Ιωάννης Μιχελογιαννάκης

Γιάννης Σταθάς

Ιωάννα Γαϊτάνη

Δημήτρης Γάκης

Στέφανος Σαμοΐλης

Σταύρος Κοντονής

Νίκος Συρμαλένιος

Γιώργος Βαρεμένος

Ευάγγελος Διαμαντόπουλος

Βασίλης Κυριακάκης

Γιάννης Ζερδελής

Γιάννης Αμανατίδης

Μαρία Μπόλαρη

Ευαγγελία Αμμανατίδου

Κατερίνα Ιγγλέζη

Μαρία Τριανταφύλλου

Χρήστος Μαντάς

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Νίκος Μιχαλάκης

______________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, Α. ΤΣΙΠΡΑ

 ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 05.02.2014

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα επισκεφθεί την  σεισμόπληκτη περιοχή της Κεφαλονιάς αύριο Τετάρτη  5 Φεβρουαρίου, και ώρα 14:00.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ

 

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  4/02/2014

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: