ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ : Δελτία Τύπου 03/02/2014 [ 10:21-10:30-10:46-10:53-11:45-12:27-12:33-12:43-13:02-14:18-14:28-14:42-14:55-15:04-15:12-18:13]


ΣΥΡΙΖΑΔΗΛΩΣΗ Ευάγγελου Αποστόλου

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

Ο Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου με αφορμή την υποψηφιότητά του στις Περιφερειακές εκλογές έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποδέχτηκα την ομόφωνη απόφαση των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ Στερεάς Ελλάδας και την πρόσκληση του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα να συμμετάσχω στον αγώνα των Περιφερειακών εκλογών.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να ηγηθώ ενός ψηφοδελτίου που θα έχει ως βασικούς στόχους:

Α) να εκφράσει την αντίδραση του λαού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας και

Β) να υπηρετήσει ένα θεσμό που οφείλει να κάνει πράξη την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων.

Ο αγώνας αρχίζει και θα είναι νικηφόρος.»

3/02/2014

_________________________________________________________________________________

3/02/2014

Δήλωση Όλγας Γεροβασίλη για την υποψηφιότητά της στην Περιφέρεια Ηπείρου

Ξεκινάμε.

Τη μάχη για να βγάλουμε την Περιφέρειά μας από την τελευταία θέση της Ευρώπης.

Εκεί που την οδήγησαν οι πότε συντηρητικές και πότε εκσυγχρονιστικές πολιτικές των τελευταίων πολλών δεκαετιών.

Εκεί που την καθήλωσαν τα τρία τελευταία χρόνια οι πρόθυμοι υποστηρικτές και εκφραστές των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών, από όπου τους δινόταν η ευκαιρία, είτε από το κεντρικό είτε από το τοπικό επίπεδο.

Ξεκινάμε τη μάχη να σταθούμε όρθιοι, να αποδομήσουμε τις πολιτικές τους, να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπειά μας, να τους ανατρέψουμε και να σηκωθούμε ψηλότερα.

Είναι μια μάχη βαθιά πολιτική, ολομέτωπη και διαρκής, ενάντια στην πολιτική του μνημονίου και της υποτέλειας που στραγγαλίζει τις ζωές μας.

Αυτή είναι η μάχη που μου ζητήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να δώσω.

Θα είναι μια δύσκολη και ωραία μάχη.

Και θα την κερδίσουμε, γιατί θα τη δώσουμε αγγίζοντας τη κοινωνία, όπως ξέρουμε να το κάνουμε στην Αριστερά.

Με ψηλά τις αρχές και το αξιακό μας σύστημα, με διαφάνεια, ευαισθησία, αλληλεγγύη, ήθος, συλλογικότητα και με το βλέμμα στραμμένο στον ηπειρώτη συμπολίτη και μόνο σε αυτόν, σε όποια γωνιά της Ηπείρου και να βρίσκεται.

Είναι μια μάχη που θα την κερδίσουμε, γιατί είμαστε ήδη πολλοί και κάθε μέρα που περνά θα γινόμαστε όλο και περισσότεροι.

Και αυτό δεν αλλάζει.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

___________________________________________________________________________________

 

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΑΠΟΦΑΣΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

1-2/02/2014

Οι υποψήφιοι που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις 13 Περιφέρειες της χώρας, μεταξύ  των οποίων είναι 9 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και 4 συνεργαζόμενοι, καθώς και στο Δήμο της Αθήνας, εγκρίθηκαν με ευρεία πλειοψηφία από την Κεντρική Επιτροπή.

Είχε προηγηθεί ψηφοφορία επί  του τρόπου έγκρισης των υποψηφίων, κατά την οποία επί των παρόντων ψήφισαν 92 μέλη υπέρ του να εγκριθούν όλες οι υποψηφιότητες συνολικά με μια ψηφοφορία και 67 μέλη να εγκριθούν οι υποψηφιότητες ξεχωριστά η καθεμιά.

Τα ονόματα των υποψηφίων που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις 13 Περιφέρειες και το Δήμο της Αθήνας είναι τα εξής:

Δήμος Αθήνας: Γαβριήλ Σακελλαρίδης

 

Αττική: Ρένα Δούρου

Κεντρική Μακεδονία: Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Δυτική Ελλάδα: Βασίλης Χατζηλάμπρου

Θεσσαλία: Ηρώ Διώτη

Κρήτη: Μιχάλης Κριτσωτάκης

Πελοπόννησος: Οδυσσέας Βουδούρης

Αν. Μακεδονία – Θράκη: Κώστας Μορφίδης

Δυτική Μακεδονία: Θόδωρος Καρυπίδης

Στερεά Ελλάδα: Βαγγέλης Αποστόλου

Ήπειρος: Όλγα Γεροβασίλη

Βόρειο Αιγαίο: Αγλαΐα Κυρίτση

Νότιο Αιγαίο: Μπενέτος Σπύρου

Ιόνια Νησιά: Θεόδωρος Γαλιατσάτος

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

3/02/2014

___________________________________________________________________________

Δήλωση της Ρένας Δούρου, υποψήφιας για την Περιφέρεια Αττικής:

 

«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές γενικά, και οι εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής ειδικότερα, είναι η αρχή του τέλους των πολιτικών του μνημονίου.

Των πολιτικών που εξαθλιώνουν καθημερινά τους πολίτες. Των πολιτικών που ακυρώνουν το μέλλον των νέων. Που αφαιρούν το δικαίωμα στην υγεία και την παιδεία από τους πολίτες.

Την ίδια στιγμή όμως οι εκλογές στην Περιφέρεια Αττικής καθώς και στις υπόλοιπες περιφέρεις και τους δήμους στέλνουν μήνυμα ελπίδας. Μήνυμα συστράτευσης όλων όσοι και όσες πιστεύουν ότι ο τόπος χρειάζεται ανάπτυξη, απασχόληση, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη. Χρειάζεται να ξαναβρεί την αξιοπρέπειά του.

Τον στόχο αυτόν, μεγάλο και δύσκολο αλλά αδιαπραγμάτευτο, θα τον υπηρετήσουμε όλοι μαζί. Χωρίς εκπτώσεις. Χωρίς υποχωρήσεις. Με συνέπεια. Και με αίσθηση των ευθυνών.

Για να λάβει η κυβέρνηση του καταστροφικού μνημονίου, το σαφές μήνυμα της κοινωνίας : ό,τι κι αν κάνει, ό,τι μεθοδεύσεις κι αν επιχειρήσει, όπως με τις ημερομηνίες των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν θα έχει το αποτέλεσμα που ελπίζει. Την παράταση της παραμονής της στην εξουσία. Τα παιχνίδια τέλος!»

3/2/2014

TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

______________________________________________________________________________

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Σταθερά στο πλευρό των αγροτών

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις που κορυφώνονται σε όλες τις περιοχές της χώρας, αποκαλύπτουν ότι το succes story του κ.Σαμαρά και της μνημονιακής συγκυβέρνησης στον αγροτικό τομέα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η οριστική εξόντωση των μικρομεσαίων αγροτών και η παράδοση του πρωτογενή τομέα στα μεγάλα επιχειρηματικά και τραπεζικά συμφέροντα.

Ο αγροτικός κόσμος βυθίζεται στην απόγνωση αδυνατώντας  να ανταποκριθεί στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στις χαμηλές τιμές παραγωγού, στην ανεξέλεγκτη δράση των μεγαλεμπόρων και μεσαζόντων, στην έλλειψη ρευστότητας μετά το ξεπούλημα της ΑΤΕ, καθώς στις απειλές πλειστηριασμών από τις τράπεζες. Τελειωτικό χτύπημα στον αγροτικό κόσμο αποτελεί  η άγρια φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ, η επιβολή τέλους επιτηδεύματος και το χαράτσι στα αγροτεμάχια.

Ως ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουμε και δεσμευόμαστε για δέσμη άμεσων μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών και η ανόρθωση της αγροτικής οικονομίας σε όφελος των κοινωνικών αναγκών, με άξονες:

 •  την άμεση μείωση του κόστους παραγωγής (χαμηλό ΦΠΑ σε εφόδια και τρόφιμα, καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου, μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ, χαμηλότοκα καλλιεργητικά δάνεια)
 • την εξυγίανση του συστήματος εμπορίας με στόχο την μείωση ψαλίδας τιμών παραγωγού καταναλωτή με αιχμή την εντατικοποίηση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου της αγοράς και άμεση πάταξη των υπερτιμολογήσεων, των ενδοομιλικών συναλλαγών, των εναρμονισμένων τιμών και παράνομων ελληνοποιήσεων
 • την παροχή ρευστότητας με δημόσια αγροτική τράπεζα, αναστολή πλειστηριασμών και ρύθμιση αγροτικών χρεών (συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής μέρους τους) λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά, εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία και την βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
 • την εφαρμογή ενός δίκαιου, απλού και αποτελεσματικού συστήματος φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος με στόχο την ανακούφιση από τα δυσβάστακτα μνημονιακά βάρη και την αναδιανομή του πλούτου σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών, την εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας των αγροτικών προϊόντων και την πάταξη της φοροδιαφυγής των οικονομικά ισχυρών.
 • την στήριξη νεοεισερχόμενων στην αγροτική παραγωγή
 • ·         τη διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των απασχολούμενων στη γεωργία
 • την στήριξη του συνεργατισμού και εναλλακτικών σχημάτων κοινωνικής οικονομίας  με πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ριζική εξυγίανση τους, τη δημοκρατική συμμετοχική και διαφανή λειτουργία τους και τον παραγωγικό προσανατολισμό τους
 • τον δημόσιο στρατηγικό σχεδιασμό και τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση  του πρωτογενή τομέα και την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του, σε όφελος των κοινωνικών αναγκών.

Σε επίπεδο ΕΕ επιδιώκουμε, σε κοινό μέτωπο ιδίως μεταξύ των αγροτών του Νότου:

 • τη ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ, στον αντίποδα της ακραία νεοφιλελεύθερης στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας, με στόχο την αύξηση των προϋπολογισμού για τη γεωργία, την αναδιανομή των πόρων σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και της οικογενειακής γεωργίας, την σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και την ποιότητα των προϊόντων, την ενίσχυση της ποιοτικής γεωργίας (ποιοτικά, παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα) και την ολική απαγόρευση των ΓΤΟ
 • την αναθεώρηση των  διμερών συμφωνιών της ΕΕ με τρίτες χώρες, με στόχο την προστασία των στρατηγικού χαρακτήρα αγροτικών μας προϊόντων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με όλες του τις δυνάμεις βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών, ώστε το αγροτικό κίνημα ενωτικά και μαχητικά, με συμπαράταξη με τους αγώνες των εργαζομένων, να σταματήσει την αποδιάρθρωση του πρωτογενή τομέα και της υπαίθρου, να ανατρέψει την συγκυβέρνηση της κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής και να ανοίξει το δρόμο της ελπίδας, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

3/2/2014

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ

____________________________________________________________________________________

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Για το νέο σεισμό στην Κεφαλονιά

Ο νέος ισχυρός σεισμός των 5,9 ρίχτερ θέτει εκ των πραγμάτων το ζήτημα της  μεγαλύτερης εγρήγορσης της πολιτείας έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο και πιο άμεσο  τρόπο τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο νησί της Κεφαλονιάς.

Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός και τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί  πρέπει να αναθεωρηθούν στην κατεύθυνση της ποιοτικής και ποσοτικής ενίσχυσής   τους. Δεν είναι η στιγμή των γενικόλογων εξαγγελιών αλλά των συγκεκριμένων ουσιαστικών δεσμεύσεων.

Ήδη από  την πρώτη στιγμή η Νομαρχιακή Επιτροπή Κεφαλονιάς-Ιθάκης έθεσε τα μέλη και τα στελέχη της στη διάθεση των τοπικών αρχών, ενώ κλιμάκιο βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από την Αθήνα πρόκειται να επισκεφθεί το νησί .

3/2/2014

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

________________________________________________________________________________

Δελτίο Τύπου

 

 • Οι ανάλγητες και ανίκανες μνημονιακές κυβερνήσεις, ξέχασαν πάλι να ζητήσουν ενίσχυση για απολυμένους, από το  Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση!!
 • Η Ελλάδα σε 7 χρόνια έχει καταθέσει μόνο 1 αίτηση χρηματοδότησης, ενώ η Ισπανία  κατέθεσε 18 και η «πλούσια Γερμανία»  7 αιτήσεις για ενίσχυση απολυμένων
 • Απάντηση της Επιτροπής στον Ν. Χουντή

 

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πλήττεται από την κρίση περισσότερο από κάθε χώρα στην ΕΕ και οι άνεργοι σε τρία χρόνια υπερτριπλασιάστηκαν, οι Ελληνικές κυβερνήσεις των Μνημονίων και της λιτότητας, έχουν υποβάλλει μία μόνο αίτηση χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) για την ενίσχυση απολυμένων, λιγότερες σχεδόν από όλες τις χώρες της ΕΕ.  Αυτά προκύπτουν από την απάντηση του Επιτρόπου κ. Andor στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του ΕΤΠ είχε αναδείξει με ερώτησή[1] του το 2011 ο Ν. Χουντής. Τότε, από την απάντηση της Επιτροπής είχε προκύψει ότι η Ελλάδα, δεν είχε κάνει καμία αίτηση για χρηματοδότηση από το ΕΤΠ, τη  στιγμή που άλλες χώρες που πλήττονταν λιγότερο από την κρίση, είχαν ήδη χρηματοδοτηθεί με εκατομμύρια ευρώ.  Στο τέλος του ίδιου έτους, και μετά το θόρυβο που είχε προκληθεί[2] οι Ελληνικές Αρχές, υπέβαλλαν την πρώτη αίτηση (και τελευταία μέχρι τώρα), αυτή για τους 642 απολυμένους του Γερμανικού super market ALDI, που αποχώρησε από την Ελλάδα.

Στην πιο πρόσφατη ερώτησή του, ο έλληνας ευρωβουλευτής επανήλθε στο θέμα και αφού τόνισε ότι «το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) δίνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ για στήριξη απολυμένων οικονομικών κλάδων και περιφερειών της ΕΕ από την χρηματοοικονομική κρίση» σημείωσε ότι «η Ελλάδα υπέβαλλε την πρώτη αίτηση για χρηματοδότηση μόλις το 2011» και  ρώτησε την Επιτροπή πόσες άλλες αιτήσεις έχει υποβάλλει μετά το 2011 και πόσα κονδύλια έχει διαθέσει το ΕΤΠ  το 2012 και 2013 και πόσοι απολυμένοι επωφελήθηκαν από αυτά.

Στη λιτή κι απολύτως κατηγορηματική απάντησή του, ο Επίτροπος κ. Andor τόνισε ότι «Η Ελλάδα υπέβαλλε αίτηση για συγχρηματοδότηση του ΕΤΠ μόνο στη μία περίπτωση που αναφέρεται από το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου» δηλαδή στην περίπτωση των super market ALDI   το 2011.

Ο Επίτροπος, συνέχισε την απάντησή του παραπέμποντας στις ετήσιες εκθέσεις του ΕΤΠ από τις οποίες προκύπτουν, μεταξύ άλλων, ότι ενώ η Ελλάδα έχει υποβάλλει και χρηματοδοτήθηκε μόνο για 1 περίπτωση και ενίσχυσε 642 απολυμένους, η Ισπανία για 18 περιπτώσεις, για την ενίσχυση  13 396 απολυμένων, η Ιταλία 12 περιπτώσεις για 12 759 απολυμένους, ακόμα και η Γερμανία έχει υποβάλλει 7 αιτήσεις για την ενίσχυση 11 349 απολυμένων. Το συνολικό ποσό που διατέθηκε από το ταμείο ανέρχεται στα 471,2 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση 102,411 απολυμένων, από αυτά η Δανία πήρε 63,7 εκατ. ευρώ,η  Ιρλανδία 63,3 εκατ. ευρώ, η  Ιταλία 60,6 εκατ. ευρώ, η  Ισπανία 57,1 εκατ. ευρώ και η Γερμανία περίπου 45 εκατ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα πήρε 2,9 εκατ. ευρώ!  Οι αιτήσεις που χρηματοδοτήθηκαν αφορούσαν 35 τομείς δραστηριότητας, πολλοί από τους οποίους, βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση στην  Ελλάδα, όπως χονδρικό εμπόριο,  κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, κατασκευαστικός τομέαςοδικές μεταφορές, ναυπήγηση πλοίων, ξυλουργικά προϊόντα, ακόμα και λιανικό εμπόριο!

Το Γραφείο Τύπου                                                                                                          3/2/2014

Ακολουθούν πίνακες που περιέχονται στην Έκθεση δραστηριοτήτων του ΕΤΠ το 2012

Ποσά που ζητήθηκαν από το ΕΤΠ ανά κράτος μέλος, 2007-2013 (έως 12 Αυγούστου 2013)

Αριθμός εργαζόμενων που δικαιούνται υποστήριξη ανά κράτος μέλος,, 2007-2013 (έως 12 Αυγούστου 2013)

Αριθμός των αιτήσεων ανά κλάδο (NACE αναθ. 2), 2007-2013 (έως 12 Αυγούστου 2013)

Η πλήρης ερώτηση και απάντηση έχει ως εξής:

 

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-012783/2013

Nikolaos Chountis (GUE/NGL)

Θέμα:           Χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση από την Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) δίνει κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ για στήριξη οικονομικών κλάδων και περιφερειών της ΕΕ που πλήττονται από φαινόμενα αποβιομηχάνισης αλλά και για εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους εξαιτίας της χρηματοοικονομικής κρίσης. Παρά το γεγονός ότι το Ταμείο υπάρχει από το 2007 και ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που πλέον πλήττεται από την οικονομική κρίση, η Ελλάδα υπέβαλε την πρώτη αίτηση για χρηματοδότηση μόλις το 2011.

Με δεδομένα τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

1.Πόσες αιτήσεις έχει υποβάλει η Ελλάδα, εκτός αυτής για τους απολυμένους του super market ALDI το 2011;

2.Πόσα κονδύλια έχει συνολικά διαθέσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) το 2012 και 2013; Πόσοι απολυμένοι επωφελήθηκαν από αυτά;

 

Απάντηση του κ. Andor εξ ονόματος της Επιτροπής

 1. 1.             Η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση για συγχρηματοδότηση του ΕΤΠ μόνο στη μία περίπτωση που αναφέρεται από το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου.
 1. Η Επιτροπή καλεί το Αξιότιμο Μέλος να συμβουλευθεί την έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση το 2012[3] για να πληροφορηθεί τις περιπτώσεις ΕΤΠ που υλοποιούνται σε κάθε κράτος μέλος, το ποσό των πόρων που διατίθενται και τον αριθμό των εργαζομένων που έλαβαν βοήθεια κατά τη διάρκεια του εν λόγω έτους. Οι πληροφορίες σχετικά με τις αιτήσεις που ελήφθησαν από την 1η Ιανουαρίου 2013, είναι διαθέσιμες στην: ‘Σύνοψη των αιτήσεων ΕΤΠ. [4]

 

 

 

 

 


[3]     Η έκθεση επί των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση το 2012 διατίθεται στον ιστοχώρο του ΕΤΠ (http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=326&langId=it), στο τμήμα «σχετικοί σύνδεσμοι».

[4]     Η σύνοψη των αιτήσεων ΕΤΠ διατίθεται επίσης στον ιστοχώρο του ΕΤΠ (http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=326&langId=it), στο τμήμα «σχετικοί σύνδεσμοι». Η τελευταία ενημέρωση της σύνοψης των αιτήσεων ΕΤΠ πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2013.

____________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Για το νέο σεισμό στην Κεφαλονιά

Ο νέος ισχυρός σεισμός των 5,7 ρίχτερ θέτει εκ των πραγμάτων το ζήτημα της  μεγαλύτερης εγρήγορσης της πολιτείας έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο και πιο άμεσο  τρόπο τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο νησί της Κεφαλονιάς.

Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός και τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί  πρέπει να αναθεωρηθούν στην κατεύθυνση της ποιοτικής και ποσοτικής ενίσχυσής   τους. Δεν είναι η στιγμή των γενικόλογων εξαγγελιών αλλά των συγκεκριμένων ουσιαστικών δεσμεύσεων.

Ήδη από  την πρώτη στιγμή η Νομαρχιακή Επιτροπή Κεφαλονιάς-Ιθάκης έθεσε τα μέλη και τα στελέχη της στη διάθεση των τοπικών αρχών, ενώ κλιμάκιο βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από την Αθήνα πρόκειται να επισκεφθεί το νησί .

3/2/2014

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

___________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Συνάντηση Μ.Γλέζου με το Διοικητή του ΟΓΑ, Ξ.Βεργίνη

 

Με αφορμή τις διαμαρτυρίες αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, στους οποίους με απόφαση του Οργανισμού διακόπηκε η χορήγηση σύνταξης

Τον διοικητή του ΟΓΑ,  Ξ. Βεργίνη, επισκέφθηκε ο βουλευτής επικρατείας, Μ.Γλέζος, με αφορμή τις διαμαρτυρίες  αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, στους οποίους με απόφαση του Οργανισμού διακόπηκε η χορήγηση σύνταξης.

Αιτία η καταβολή της τιμητικής σύνταξης (ύψους 66 ευρώ) που λαμβάνουν για την συμμετοχή τους στην Εθνική Αντίσταση.

Ο διοικητής του οργανισμού παρέλαβε τα έγγραφα που είχε στην κατοχή του ο Μ. Γλέζος και δέχθηκε ότι αυτό συμβαίνει μετά από νόμο που έχει περάσει από τη βουλή και ψηφίστηκε από την κυβέρνηση.

«Είναι παράλογο κατ’ αρχήν να κόβονται συντάξεις, εφ όσον καταβλήθηκαν ένσημα.  Είναι επίσης εξωφρενικό να θεωρείται σύνταξη το γλίσχρο επίδομα της Εθνικής Αντίστασης και να κόβεται η κύρια σύνταξη των 360 ευρώ»  τόνισε στον διοικητή ο Μανώλης Γλέζος.

Από τη πλευρά του ο διοικητής του ΟΓΑ επικαλέστηκε τον νόμο, ο οποίος τον υποχρεώνει να κόβει τις συντάξεις.

Ο Μανώλης Γλέζος σκοπεύει να φέρει στη βουλή νομοθετική ρύθμιση για να αρθεί η αδικία που συντελείται προς τους αγωνιστές του έπους της Αντίστασης, που η πολιτεία τους τιμάει τώρα στα στερνά με αυτόν τον τρόπο.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

03/02/2014

_______________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημ. Παπαδημούλη στον Alpha 989

Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 (Σπ.Χαριτάτος), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 

Καταλήξαμε, με μεγάλη πλειοψηφία, σε αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα κατέβουν υποψήφιοι στις 13 Περιφέρειες της χώρας και στο Δήμο της Αθήνας. Προχωρούμε όλοι συσπειρωμένοι στη μάχη που απαιτείται για να είναι αυτές οι επιλογές νικηφόρες. Και τον καλύτερο υποψήφιο και το καλύτερο πρόγραμμα να έχεις, αν δεν υπάρχει ενότητα, αγώνας, εξωστρέφεια, νίκη δεν θα έχεις.  Για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό όχι μόνο είναι αυτονόητο -κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο ίδιος ο Π.Λαφαζάνης- αλλά είναι ο μόνος δρόμος για να ανταποκριθούμε στην πρόκληση και στις ελπίδες που εναποθέτουν πάνω μας οι πολίτες. Κατά τ’ άλλα, όλοι γνωρίζουν ότι πάντα στις Αυτοδιοικητικές εκλογές και όποτε υπάρχουν διαδικασίες επιλογής προσώπων, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Η Αριστερά, στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, επέλεγε πάντα συνεργασίες

Επιλέξαμε δέκα στελέχη του κόμματος και τέσσερις ανθρώπους που δεν ανήκουν στο κόμμα. Την άποψη που λέει ότι οι καλοί και οι κατάλληλοι είναι μόνο μέσα στο κόμμα, δεν την συμμερίζομαι προσωπικά. Η Αριστερά, ακόμη και στα πιο πέτρινα χρόνια, στο χώρο της Αυτοδιοίκησης επέλεγε πάντα συνεργασίες. Αυτό που καταλογίζεται στον Οδ.Βουδούρη -μια υποψηφιότητα που θα κριθεί από τους πολίτες όπως όλες- είναι ότι ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο. Αυτό είναι αλήθεια. Αλλά στη συνέχεια διαφοροποιήθηκε και διαγράφηκε από τη ΔΗΜ.ΑΡ για «αριστερή απόκλιση».

Όσοι περιμένουν ότι θα υπάρξει ρήξη ή διάσπαση, απλώς θα μείνουν με ευσεβείς πόθους

Το πρώτο Μνημόνιο το έχει επίσης ψηφίσει και ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος, ο Παν.Κουρουμπλής, ο οποίος, ωστόσο, έχει ομολογήσει ότι ήταν μια λάθος επιλογή. Ομόφωνα στον ΣΥΡΙΖΑ -και με τη σύμφωνη γνώμη του Π.Λαφαζάνη- εντάχθηκε τότε ο κ.Κουρουμπλής στο ψηφοδέλτιό μας. Κατά τα άλλα ο ίδιος ο Παν.Λαφαζάνης και όσοι σύντροφοι συμμερίζονται τις απόψεις του (σεβαστές μεν, μειοψηφικές δε μέσα στο κόμμα) πάντοτε στηρίζουν τις συλλογικές αποφάσεις. Όσοι περιμένουν δε ότι εξαιτίας αυτής της διαφοράς που διογκώθηκε μάλιστα και υπερβολικά, θα υπάρξει ρήξη ή διάσπαση, απλώς θα μείνουν με ευσεβείς πόθους.

 

Η επιμονή των δανειστών μας στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο πίσω από την «καλή πρόθεση» Σόιμπλε

Ο κ.Σόιμπλε προαναγγέλλει μέσω του Spiegel τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και ύφεσης με μία μόνο διαφορά: θα πάρετε τα 10-20 δισ.ευρώ, όχι με Μνημόνιο αλλά με «πακέτο». Δηλαδή όχι Γιάννης, Γιαννάκης. Είναι φανερό ότι επιχειρείται ένα παιχνίδι επικοινωνιακό από την κυβέρνηση, όπου άλλα λένε στους πολίτες και άλλα διαπραγματεύονται στο εξωτερικό. Όσο παραμένει στα πράγματα η κυβέρνηση Σαμαρά με τσάρο της οικονομίας τον Στουρνάρα και συνεταίρο Βενιζέλο, δεν θα γίνει καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας και θα ετοιμάζεται νέο Μνημόνιο, που απλώς, δεν θα ονομάζεται έτσι. Γι’ αυτό χρειάζεται αλλαγή πολιτικής άμεσα.

Οι ναζί της Χ.Α πρέπει να τεθούν ενώπιον του νόμου κι όχι εκτός νόμου

Ο αγώνας για το ξερίζωμα του ναζισμού και του φασισμού στην πατρίδα μας δεν είναι μόνο υπόθεση αυστηρής ποινικής αντιμετώπισης των εγκληματικών ενεργειών της Χρυσής Αυγής. Είναι κυρίως υπόθεση ιδεολογικού και πολιτικού αγώνα αφενός, και αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που διευκολύνουν τους ναζί να απλώνουν το δηλητήριο τους, αφετέρου. Είναι ένας σύνθετος αγώνας και η δική μας Αριστερά θέλει να πρωτοστατήσει σε αυτόν τον αγώνα. Οι ναζί της Χ.Α, όπως κι αν λέγονται, πρέπει να τεθούν ενώπιον του νόμου και να υποστούν τις συνέπειες του και όχι εκτός νόμου, πράγμα που απαγορεύει και το Σύνταγμα. Αυτό που έκανε ο Αλ.Τσίπρας, δηλαδή η επαφή και η ενημέρωση από κορυφαίους δικαστικούς θεσμούς και λειτουργούς είναι υποχρέωσή μας και ήταν πραγματικά παράξενη η αλλεργική αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

 

03/02/2014

________________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

______________________________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

3/2/2014

 

 

ΘEMA: *ΟΧΙ στο κλείσιμο της ΕΛΒΟ και στην απόλυση των εργαζομένων της 

 

                *ΟΧΙ στην εκκαθάριση και στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας

             

 

————————————————–

 

Με αφορμή τον διορισμό ειδικού εκκαθαριστή στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ ΑΒΕ), οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, όπως και οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Άμυνας Γιάννης Αμανατίδης, Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, Γιώργος Βαρεμένος, Ιωάννα Γαϊτάνη, Θοδωρής Δρίτσας, Αγνή Καλογερή, Τάσος Κουράκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βασίλης Χατζηλάμπρου έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση :

«Σύμφωνα με προχθεσινά (1.2.2014) δημοσιεύματα, η αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου για τον διορισμό ειδικού εκκαθαριστή στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ ΑΒΕ) έγινε δεκτή. Ειδικός εκκαθαριστής ορίστηκε η εταιρεία ορκωτών λογιστών Ernst & Young, η οποία είναι γνωστή για τις προνομιακές σχέσεις της με την Τρόϊκα.

 

H απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης ανοίγει – δυστυχώς – την πόρτα στην καταγγελία συμβάσεων εργασίας και την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΒΟ ΑΒΕ. Έχουμε ήδη ζητήσει να κατατεθούν στη Βουλή τα στοιχεία που επικαλέστηκε ενώπιον Δικαστηρίου το Ελληνικό Δημόσιο, τα οποία και θα αξιολογηθούν με προσοχή.

 

Το «λουκέτο» στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, όπως πριν λίγους μήνες και το «μαύρο» στην ΕΡΤ, δεν δεσμεύουν το ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει την στήριξή του στους εργαζόμενους και δεσμεύεται να επιδιώξει την πλήρη αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΛΒΟ ΑΒΕ, την επαναπρόσληψη των εργαζομένων και την ανάκτηση των περιουσιακών της στοιχείων από το Ελληνικό Δημόσιο.»

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Δήλωση της Ηρώς Διώτη, υποψήφιας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας

 

Η μάχη που καλούμαστε να δώσουμε για την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι πρωτίστως μία πολιτική μάχη σε μια κρίσιμη και ιστορική -για την χώρα και τους ανθρώπους της- στιγμή. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δευτέρου βαθμού, με τη στήριξη από «τα κάτω», από την κοινωνία την ίδια δηλαδή, είναι οι θεσμοί που μπορούν να σταθούν ουσιαστικά δίπλα στον πολίτη, αλλά και να τον κινητοποιήσουν για να αντισταθεί στις κυβερνητικές καταστροφικές πολιτικές.

Η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό, και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο έχει επιχειρήσει να καταστήσει τα τελευταία χρόνια, έμμεσα ή άμεσα, την Αυτοδιοίκηση «μακρύ χέρι» της σε όλα τα αντιδραστικά σχέδια. Την απαξίωσε, την φόρτωσε με αρμοδιότητες περικόπτοντας τους πόρους της, την έβαλε «στον γύψο» με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Η πεποίθησή μας είναι ότι όλα αυτά μπορεί και πρέπει να αλλάξουν. Οι Περιφέρειες θα πρέπει να σχεδιάσουν ένα άλλο μοντέλο διοίκησης, ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης για τον τόπο τους. Όλα αυτά που προτείνει η Αριστερά για την χώρα πρέπει να γίνουν πράξη και στο α’ και στο β’ βαθμό διοίκησης: η συμμετοχή, η δημοκρατία, ο κοινωνικός έλεγχος, ο συνεργατισμός, τα συνεταιριστικά εγχειρήματα, η ανάπτυξη για τους πολλούς και τις πολλές με προστασία στο περιβάλλον και τους φυσικούς μας πόρους.

Για όλα τα παραπάνω θα παλέψουμε και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ήρθε η στιγμή που οι πολίτες θα πουν τη γνώμη τους και στις κάλπες, στέλνοντας το μήνυμα όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στην Ευρώπη. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει κάποια στιγμή να γίνει πραγματική Αυτό-Διοίκηση, για τη ζωή και το αύριο όλων μας. Με ευθύνη, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη και  κριτήριο το συλλογικό καλό στρατευόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, σε όλη την Ελλάδα, σε αυτήν τη μάχη. Μία μάχη που προδιαγράφεται δύσκολη αλλά προσδοκούμε νικηφόρα. Όλοι και όλες εμείς μπορούμε να το πετύχουμε.

3/2/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

3/2/2014

____________________________________________________________________________________

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ.

 

Το γερμανικό κόμμα Die linke υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού καλύτερα από τους Έλληνες υποτακτικούς της κ.Μέρκελ.  Καταγγέλλει την αφαίμαξη των εργαζομένων για τη σωτηρία των τραπεζών και της ολιγαρχίας και προτείνει να φορολογηθούν οι πλούσιοι και όχι οι φτωχοί Έλληνες. Πρόκειται εξάλλου για το ίδιο κόμμα που έκανε επερώτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο σχετικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων και των επανορθώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Αλήθεια, με αυτό το θέμα σκοπεύει κάποια στιγμή να ασχοληθεί ο πρωθυπουργός ;

3/2/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

___________________________________________________________________________

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΣΤΟΝ REALFM (Κ. Μακρή)

 

 

 

–       Μετά από ένα πολύ έντονο Σαββατοκύριακο…

 

Έντονο αλλά και ελπιδοφόρο και θα έλεγα με ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, με την επιλογή δύο νέων ανθρώπων για την περιφέρεια της Αττικής και του δήμου της Αθήνας, δύο άφθαρτων νέων προσώπων, με σαφές πολιτικό στίγμα απέναντι σ΄ένα διεφθαρμένο και απαξιωμένο πολιτικό σκηνικό.

 

–       Δεν έχω λόγο να διαφωνήσω σ΄ αυτό, απλώς θέλω να ρωτήσω μήπως κάνατε την ανάγκη φιλοτιμία, με την έννοια ότι θυμάμαι τον κ. Τσίπρα  σε μια πολύ πρόσφατη ομιλία του .. να λέει ότι θα δώσω τη μάχη με τα κορυφαία μου πολιτικά στελέχη γιατί είναι και η κορυφαία μάχη. Τελικά από τα κορυφαία πολιτικά στελέχη στην Αθήνα επιλέξατε ένα υποψήφιο καινούργιο, ελπιδοφόρα υποψηφιότητα όπως κι εσείς πολύ σωστά λέτε, αλλά δεν είναι κορυφαίο στέλεχος, γιατί πολλά κορυφαία στελέχη αρνήθηκαν..

 

Εκείνο το οποίο νομίζω έχει σημασία σ΄αυτή την πολιτική μάχη που για μας εκ των πραγμάτων έχει και τη διάσταση του δημοψηφίσματος για την εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική, και αναφέρομαι στις περιφέρειες, γιατί στις δημοτικές εκλογές, παρότι και εκεί υπάρχουν στοιχεία μεγάλης και σοβαρής πολιτικής αντιπαράθεσης, προφανώς το τοπικό στοιχείο είναι πιο έντονο, είναι ακριβώς το να μπορέσεις και να έχεις μια σαφήνεια απέναντι στη μνημονιακή πολιτική, αλλά ταυτόχρονα, νομίζω, πρέπει να διαμορφώνεις ένα νέο σκηνικό, να προσπαθήσεις να σηματοδοτήσεις το καινούργιο.

Θεωρώ ότι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι, ξεκινώντας από τον ίδιον τον Αλ. Τσίπρα, ότι έχει μπροστά μια γενιά ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν καμιά σχέση με τις αμαρτίες του παρελθόντος. Άρα, θα σας έλεγα, ότι είναι εντελώς μέσα στη λογική της αξιοποίησης και των έμπειρων πρωτοκλασάτων στελεχών, αλλά σε συνδυασμό με πρόσωπα που να εξασφαλίζουν και να εκπέμπουν και το άλλο στίγμα.

 

–       Δεν μου απαντήσατε όμως για τις αρνήσεις των κορυφαίων στελεχών, γιατί ξέρουμε για παράδειγμα από το ρεπορτάζ ότι και η κυρία Σακοράφα αρνήθηκε και καταλήξατε τελικά στην κυρία Ρένα Δούρου και ο κ. Σταθάκης αρνήθηκε και άλλα κορυφαία στελέχη αρνήθηκαν… Πώς να το εκλάβουμε; Θέλουν να γίνουν υπουργοί; Δεν θέλουν να δώσουν τη μάχη;…

 

Όχι… όχι. Δεν δέχομαι ότι το ρεπορτάζ είναι ακριβές έτσι όπως το λέτε. Είχαμε μπροστά μας μια πολλαπλότητα επιλογών.  Κι αυτό είναι καλό για ένα κόμμα. Και άρα λοιπόν έπρεπε  να αξιοποιήσουμε αυτά τα πρόσωπα με βάση όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Και τα πιθανά ενδεχόμενα είναι να έχουμε και εθνικές εκλογές πριν ή ταυτοχρόνως με τις ευρωεκλογές και παράλληλα βέβαια με τις περιφερειακές εκλογές και τις δημοτικές. Νομίζω λοιπόν ότι πετύχαμε τον καλύτερο συνδυασμό.

 

–       Η υποψηφιότητα του κι. Βουδούρη, με τον τρόπο που έγινε, με τις ενστάσεις που υπήρξαν, με τον καυγά που έγινε.. δεν έχει ουσιαστικά ακυρωθεί από σας τους ίδιους;… Δηλαδή κατεβάζετε ένα πρόσωπα για την περιφέρεια Πελοποννήσου που ένα μεγάλο κομμάτι του κόμματός σας αμφισβητεί την επιλογή του.

 

Η όλη συζήτηση που έγινε με αφορμή την υποψηφιότητα του κ. Βουδούρη νομίζω ότι δεν έχει να κάνει με τα στενά προσωπικά του χαρακτηριστικά, αλλά με μια υπαρκτή διαφορετική προσέγγιση πολύ γνωστή στον εσωκομματικό διάλογο που υπάρχει γύρω από τα θέματα των συμμαχιών. Σας θυμίζω ότι και στο τελευταίο συνέδριο που είχαμε κάνει, τον προηγούμενο Ιούνιο, ήταν με απόλυτη σαφήνεια καταγεγραμμένη μία άποψη, η οποία τελικώς μειοψήφησε και η οποία υποστηρίζει ότι οι συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι μονοδιάστατες, να απευθύνονται μόνο στο χώρο της ιστορικής αριστεράς. Αντίθετα εμείς, και στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, τις προηγούμενες, και όλο αυτό το διάστημα έχουμε πορευτεί με μια ανοιχτή αντίληψη, έχουμε κάνει ένα κάλεσμα το οποίο έχει βρει ανταπόκριση και μάλιστα έχουμε ορίσει και στις αποφάσεις του συνεδρίου μας το εύρος της πολιτικής απεύθυνσης, το οποίο ξεκινάει από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και φτάνει μέχρι τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας σε πολιτικό επίπεδο, γιατί νομίζω ότι σε επίπεδο κοινωνίας μπορούμε να απευθυνόμαστε στη βάση των πραγματικών προβλημάτων σε όλους πλέον .. τη μεγαλύτερη πλειοψηφία του ελληνικού λαού..

 

–       Να το κάνω πιο κατανοητό αυτό που λέτε, γιατί αυτό είναι κι ένας προβληματισμός που κι εσείς έχετε. Αν, για παράδειγμα, γίνουν εκλογές και δεν έχετε την αυτοδυναμία, οπότε πάμε σε λύσεις κυβερνητικών συνεργασιών, και πείτε για παράδειγμα ότι θα συνεργαστείτε με τη ΔΗΜΑΡ ή θα συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ, θα βγει η μειοψηφία του κόμματος και θα πει, δεν συνεργαζόμαστε γιατί έχει ψηφίσει μνημόνια;.. Και τότε τι θα γίνει;… Δεν σας κάνω ένα ερώτημα που απέχει πολύ από την πραγματικότητα…

 

Κατ΄αρχήν θέλω να σας πω ότι η κατάληξη της χθεσινής κουβέντας ήταν η συμφωνία όλων μας ότι θα δώσουμε την μάχη με αποφασιστικότητα και ενωμένοι και στις 13 περιφέρειες και στους δήμους. Χαρακτηριστική ήταν η κουβέντα που έγινε ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα και τον Παναγ. Λαφαζάνη.

 

–       Έχετε δίκιο στο ένα σκέλος, γιατί η κατάληξη της κουβέντας σας ήταν και η ψηφοφορία, που ήταν 92 υπέρ και 67 κατά. Το 67 είναι ένα μεγάλο νούμερο…

 

Ήταν 92 υπέρ και 67 κατά επί των παρόντων και όχι επί του συνόλου των μελών της κεντρικής επιτροπής και ήταν πάνω σ΄ ένα διαδικαστικό ζήτημα,  εάν δηλαδή θα αξιολογηθούν τα πρόσωπα των υποψηφίων όλα μαζί σε μια ενιαία λογική, των 9 δηλαδή κομματικών στελεχών και των 4 συνεργαζόμενων ή θα πάμε σε μια κατά περίπτωση ψηφοφορία. Στην αμέσως επόμενη ψηφοφορία που έγινε επί των προσώπων, εκεί δεν είχαμε καμία κατά ψήφο, είχαμε αποχή. Άρα κι αυτό αξιολογήστε ως θετικό.

 

 

–       Τα αξιολογώ και τα ρωτώ όλα. Απλώς προσπαθώ να καταλάβω αν, για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, την επόμενη στιγμή θα είναι τα προβλήματά του και αναφορικά με τις συμμαχίες αλλά και με κυρίως –κι αυτό μας ενδιαφέρει όλους μας-  με την πολιτική που θα ακολουθήσει… Γιατί χθες συζητήθηκαν θέματα πόσο είναι το επαχθές χρέος, αν ο κ. Σταθάκης είχε δίκιο ή δεν είχε.. αν θα το κουρέψετε όλο ή θα κουρέψετε ένα μέρος..

 

Φοβάμαι ότι βάζουμε πολλά διαφορετικά ερωτήματα σε μια ερώτηση. Γιατί εμείς χθες δεν πήγαμε να κουβεντιάσουμε για ενδεχόμενες κυβερνητικές συμμαχίες. Αυτές προϋποθέτουν δείγματα γραφής από τους μελλοντικούς μας συμμάχους, αν προκύψουν, πολύ συγκεκριμένα.. Θέλουμε κάποιες προϋποθέσεις για κάποιες συγκλίσεις. Το σίγουρο είναι ότι εμείς αντιμετωπίζουμε αυτού του είδους τις προκλήσεις με βάση τις συλλογικές αποφάσεις του συνεδρίου μας. Κι αυτό είναι ξεκάθαρο.

 

–       Με βάση εννοείτε τις αποφάσεις της πλειοψηφίας;

 

Με βάση τις αποφάσεις του συνεδρίου που ισχύουν για όλους. Προφανώς οι αποφάσεις παίρνονται με βάση την αρχή της πλειοψηφίας. Έτσι γίνεται τουλάχιστον στα δημοκρατικά κόμματα. Στα κόμματα είναι αλήθεια του δικομματισμού δεν μας έχουν συνηθίσει από δημοκρατικές διαδικασίες. Εκεί δεν παίρνει το λόγο κανείς, ουσιαστικά κάνουν πασαρέλα. Οι διαδικασίες τους δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με ένα δημοκρατικό διάλογο ενός ζωντανού κόμματος  όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ξέρετε ποια είναι η διαφορετικότητα του ΣΥΡΙΖΑ; Ότι παρουσιάζει ένα άλλο παράδειγμα πολιτικής δράσης και λειτουργίας.

 

–       Την είχαμε ζήσει και στην κυβέρνηση Παπανδρέου αυτή τη δημοκρατικότητα, όπου ο κάθε υπουργός έλεγε το δικό του, και στο τέλος κατέληξε σ΄ ένα χάος η όλη ιστορία…

 

Δεν νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν από τα πλέον δημοκρατικά κόμματα. Διαχρονικά…

 

–       Εντάξει.. Εγώ σας λέω τώρα για μια κυβερνητική περίοδο όπου η πολλή δημοκρατικότητα….

 

Άλλο είναι το κόμμα, άλλο είναι η κυβέρνηση.

 

–       Η ένσταση που υπάρχει και η αμφισβήτηση εσείς το ακούτε- και η αμφιβολία να μην πω αμφισβήτηση, είναι αν ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένας ενωμένος ΣΥΡΙΖΑ ή θα υπάρχουν δέκα διαφορετικές φωνές που τελικά θα έχουν αντίκτυπο στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ θα είναι απόλυτα προσηλωμένος και δεσμευμένος στο πρόγραμμά του. Σ΄ αυτό που θα έχει εγκρίνει ο λαός με την ψήφο του. Κι αυτό νομίζω ισχύει για όλους. Είτε είναι στελέχη, είτε θα είναι μελλοντικοί υπουργοί, είτε βουλευτές.

 

–       Και σ΄ αυτό το πρόγραμμα, όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα είστε απολύτως σαφείς στο τι θα κάνετε και στα περιθώρια κινήσεων. Δηλαδή θα λέτε, για μας το επαχθές χρέος είναι τόσο, θέλουμε να κουρέψουμε τόσο και αν δεν γίνει αυτό, γιατί οι συνομιλητές σας θα είναι άκαμπτοι, θα κάνουμε αυτό;…

 

Γιατί μπερδεύετε το επαχθές χρέος, που είναι ένας πολύ συγκεκριμένος όρος, κυρίως νομικός με την απόλυτα σαφή θέση του κόμματός μας για την ανάγκη να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. Αυτά τα πράγματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους.  Και κακώς νομίζω αναπαράγουν, όσοι αναπαράγουν, ότι το αίτημα για διαγραφή εκείνου του μέρους του χρέους ταυτίζεται με το πόσο απ΄ αυτό θα είναι επαχθές.  Δεν είναι έτσι. Το έχουμε δηλώσει και προκύπτει κι απ΄ όλες τις συνεντεύξεις και δηλώσεις όλων των στελεχών μας.

 

–       Θεωρείτε ότι είναι πολύ πιθανόν να πάμε σε τριπλές εκλογές τον Μάιο; Δηλαδή εσείς ετοιμάζεστε μόνο για αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές ή σας περνάει από το πίσω μέρος του μυαλού σας ότι μπορεί να έχουμε και τριπλές.

 

Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό, κάτω από την πίεση των πραγμάτων, η κυβέρνηση να συρθεί σε εκλογές ή πριν ή ταυτοχρόνως ή αμέσως μετά από τις ευρωεκλογές.

 

–       Μπορεί και πριν λέτε;…

 

Μπορεί και πριν… Βλέπετε όλη αυτή τη συζήτηση που διεξάγεται τώρα, κυρίως βέβαια διεξάγεται μία συζήτηση κατ΄ αντανάκλαση των δηλώσεων των ευρωπαίων αξιωματούχων και παραγόντων, με πιο τελευταίες τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, οι οποίοι θέτουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την ανάγκη νέων μέτρων για να καλυφθεί το  δημοσιονομικό κενό. Γίνεται αυτή τη στιγμή ένα παζάρι ανάμεσα στους δανειστές και τους εγχώριους εκφραστές τους, που είναι η κυβέρνηση, αν θα έχουμε νέα μέτρα πριν τις ευρωεκλογές ή όχι. Όλα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν κάποια στιγμή το ενδεχόμενο το να πάμε σε εκλογές.

 

 

3/2/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

___________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση Ευγενίας Ουζουνίδου και Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Αναγκαία η επανασύσταση κεντρικής υπηρεσίας του δημοσίου, για την αντιμετώπιση και πρόληψη των φυσικών  καταστροφών μετά τους σεισμούς  στην Κεφαλονιά

 

Ο αρχικός σεισμός των 5,8 ρίχτερ και οι επόμενοι ως ο σημερινός της τάξης των 5,7 ρίχτερ στην Κεφαλονιά, ανέδειξαν την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού κρατικού μηχανισμού πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, προς όφελος και προστασία των κατοίκων αυτής της χώρας.

Τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές αντιμετωπίζονται με ισχυρή δημόσια διοίκηση κι όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα. όπως η πρόσκαιρη και επιφανειακή μετάβαση εθελοντών μηχανικών του Τεχνικού Επιμελητηρίου,   καθώς  έχουν ήδη αποχωρήσει και την φευγαλέα παρουσία–παράσταση, προεκλογικού χαρακτήρα του πρωθυπουργού κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός όμως και η συγκυβέρνησή του, ενεργώντας με γνώμονα την υποτακτική εκπλήρωση αλλότριων συμφερόντων ως προς εκείνα του Ελληνικού λαού,  επέβαλε  εσκεμμένα μόλις 3 μήνες πριν μέσω της ψήφισης νομοθετικού διατάγματος  για τα ΚΤΕΛ, την υποβάθμιση της αρμόδιας κεντρικής Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ), με τη διαδικασία της μεταφοράς αρμοδιοτήτων των ΤΑΣ και ΥΑΣΒΕ στις αντίστοιχες αποδυναμωμένες και απονευρωμένες πλέον Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Παράλληλα έθεσε σε διαθεσιμότητα το αξιόμαχο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, υπακούοντας ευλαβικά στις προσταγές της Τρόικας για μείωση του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης με κάθε κόστος, ακόμη και σε βάρος της κοινωνίας.

Έγκαιρα τότε, κατά την επιβολή των προσταγών της Τρόικας μέσω Νομοσχεδίου,  είχαμε  επισημάνει τους κινδύνους που θα ανέκυπταν από την έλλειψη κεντρικού κρατικού μηχανισμού, αλλά και κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού,  σε περίπτωση σεισμών ή άλλων φυσικών καταστροφών . Δυστυχώς, για την κοινωνία της Κεφαλονιάς, τα γεγονότα  πολύ γρήγορα μας επιβεβαίωσαν.

Το ΥΠΥΜΕΔΙ προκειμένου να  αντιμετωπίσει τις σοβαρές ανάγκες που προέκυψαν, μετά τον πρόσφατο σεισμό στην Κεφαλονιά, αξιοποίησε τους ελάχιστους πλέον  Υπαλλήλους της υποβαθμισμένης, ΥΑΣ αναγνωρίζοντας ότι είναι προσωπικό με βαθειά εμπειρία και τεχνογνωσία.  Το κλιμάκιο των Τεχνικών  του Υπουργείου (ΥΑΣ ) και της Περιφέρεια, του Δ. Κεφαλονιάς, δίνει τιτάνιο αγώνα, τη στιγμή που έμπειρα στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, κυρίως μηχανικοί, που υπηρετούσαν στον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα, στο ΤΑΠ Πύργου αλλά και στα υπόλοιπα περιφερειακά ΤΑΣ από την 1η Νοεμβρίου 2013 έχουν τεθεί  σε διαθεσιμότητα και περιμένουν ακόμη  να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να ενταχθούν σε υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Σήμερα μετά το θλιβερό αυτό γεγονός, επανέρχεται η ανάγκη επανασύστασης της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης όπως άλλωστε προέβλεπε και η αρμόδια Επιτροπή  αξιολόγησης των  δομών του  Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που δεν έγινε όμως αποδεκτή από το Ανώτατο Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Καλούμε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του, να συντονιστούν επιτέλους με τις ανάγκες της κοινωνίας  επανασυστήνοντας και στελεχώνοντας άμεσα με το έμπειρο προσωπικό που βρίσκεται σε διαθεσιμότητα, τις υπηρεσίες που κατήργησαν, καθώς και την άμεση δημιουργία ΤΑΣ στην Κεφαλονιά. Επίσης καλούνται, ως επιτακτικό αίτημα της κοινωνίας για την προστασία αυτής, να επαναφέρουν τις Υπηρεσίες στην ευθύνη της κεντρικής  Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, όχι μόνο για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αλλά κυρίως για την πρόληψή τους.

Διαπιστώνουμε για ακόμη μία φορά τα καταστροφικά αποτελέσματα σε βάρος της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα και πεδία,  των πολιτικών επιλογών της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και θέτουμε το εύλογο ερώτημα στον κύριο Σαμαρά και στον άκρως στενό συγκυβερνητικό του κύκλο.  Εκλεχτήκατε από τον Ελληνικό λαό για να τον υπηρετήσετε όπως προστάζουν οι νόμοι και οι αρχές της Δημοκρατίας ή για να υπηρετήσετε τις προσταγές και τα συμφέροντα μιας μικρής περιορισμένης και άκρως προστατευμένης  από τη κυβέρνησή σας ομάδας πολιτών αυτής  της χώρας, καθώς επίσης  τις προσταγές των κομιστών πολιτικών και θεσμικών επιταγών αλλότριων συμφερόντων ως προς εκείνα της κοινωνίας που και εσείς θεωρητικά ηγείστε και συμβιώνετε;

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 3/02/2014

__________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, 3 και 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

 

 

Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τον Ζαν Λυκ Μελανσόν

 

Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να κουβεντιάσουμε με το φίλο και σύντροφο Ζαν Λυκ Μελανσόν για θέματα που απασχολούν την αριστερά και την Ευρώπη. Και συμφωνήσαμε ότι οι εκλογές του Μαΐου, οι ευρωεκλογές της 25ης του Μάη είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για τους λαούς της Ευρώπης να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους, και να βάλουνε φρένο στην Ευρώπη της λιτότητας, στην Ευρώπη της  κοινωνικής καταστροφής,  έτσι όπως επιβάλλεται από τις επιλογές των κυρίαρχων συντηρητικών και νεοφιλελεύθερων δυνάμεων, και να ανοίξουμε μια προοπτική ελπίδας για μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.

 

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για την ανάγκη το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, ότι δηλαδή η αριστερά μπορεί να είναι η εναλλακτική που θα βγάλει τους λαούς από την κρίση της λιτότητας,  μπορεί να μεταδοθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Διότι δεν αποτελεί εναλλακτική η άκρα και λαϊκίστικη δεξιά για τους λαούς της Ευρώπης. Η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, η κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη δεξιά έχει οδηγήσει την ίδια την Ευρώπη σε αδιέξοδο, άρα η μόνη εναλλακτική για τους λαούς είναι η αριστερά, ενώνοντας τις δυνάμεις της, να αποτελέσει τη θετική έκπληξη των ευρωεκλογών. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς για να μπορέσουμε να ξαναοικοδομησουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.

 

Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε ο ένας τον άλλον, να συζητήσουμε και να αλληλοενημερωθούμε για τις εξελίξεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία.

Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, βρίσκεται σε μια πολύ ρευστή πολιτική και οικονομική κατάσταση, ήδη όμως όλοι προεξοφλούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Και αυτό ίσως είναι το γεγονός που έχει αρχίσει να φοβίζει το πολιτικό κατεστημένο στην Ευρώπη. Και ψάχνουν να βρουν τρόπο ώστε να εμφανίσουν τα σχέδιά τους για νέα δάνεια πάνω στα παλιά δάνεια και για νέα μνημόνια με αλλά ονόματα. Όποια ονομασία όμως και αν δώσουν στα σχέδιά τους,  η ουσία είναι μία:  Ότι τα προγράμματα της λιτότητας δεν οδηγούν σε διέξοδο.

 

Εμείς λοιπόν ερχόμαστε για να βάλουμε τέλος στα προγράμματα της λιτότητας και για να το καταφέρουμε αυτό δεν αρκεί μονάχα η υποστήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που θα την έχουμε στις επόμενες εκλογές, αλλά η υποστήριξη της πλειοψηφίας των λαών της Ευρώπης και για αυτό στηρίζουμε παρά πολλά στην αλληλεγγύη και στον αγώνα που δίνουνε εδώ στη Γαλλία οι σύντροφοί μας και στηρίζουμε παρά πολλά και στις προσπάθειες του Ζαν Λυκ Μελανσόν να καταφέρει και την ανατροπή των συσχετισμών σε μια κρίσιμη χώρα όπως είναι η Γαλλία.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  3/02/2014

Τα βίντεο από την επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη Γαλλία μπορείτε να τα κατεβάσετε από  την ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση ip

 

ftp://195.170.7.100

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: