ΟΙΚΟΛ.ΠΡΑΣΙΝΟΙ : Δελτία Τύπου 03/02/2014 [ 11:44-16:05 ]


μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Βρυξέλλες,3.2.2014

Ενδυνάμωση της συνεργασίας ευρωπαίων εργαζομένων για υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων

Με πρόσκληση του Νίκου Χρυσόγελου συνάντηση εργαζομένων της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΤ3 με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων

Δείτε σχετικές φωτο:  http://www.flickr.com/photos/chrysogelos/12224707713/in/set-72157640327460034

Η αντιμετώπιση της παραβίασης των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων που επιδιώκεται στο όνομα της κρίσης δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Η αλληλεγγύη μεταξύ των συνδικάτων, αλλά και των ευρωπαϊκών κοινωνιών για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής μας αφορά όλους. Η εξυγίανση των δημοσιονομικών δεν μπορεί να γίνεται με διάλυση της κοινωνικής συνοχής και αποδόμηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, αλλά με ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου και επεξεργασία ενός ισορροπημένου και κοινωνικά δίκαιου σχεδίου εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, που θα έχει την στήριξη και αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών κοινωνιών”,  τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, κατά την συνάντηση του, μαζί με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής, με εκπρόσωπο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕTUC) , την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες.

Την αντιπροσωπεία των εργαζομένων «Συμφωνία Αγωνιστών Υπάλληλων Περιφέρειας Αττικής» αποτελούσαν οι Ανδρέας Πράσινος,  Κυριάκος Κοντούδης,  Σταύρος Φωτεινός,  Χάρης Πνάκας, εκλεγμένοι στο Δ.Σ του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και Παναγιώτης Πανοσκάλτης, αναπληρωματικό μέλος, ενώ στην συνάντηση συμμετείχε και η εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΕΤ3, Χριστίνα Σιγανίδου.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατέθεσαν ενημερωτικό σημείωμα για την δραματική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια, για τα αυξημένα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν,  όπως κίνδυνος απολύσεων, τεράστιες μειώσεις μισθών, κατάργηση όλων των εργασιακών κατακτήσεων τους κλπ.

Η εκπρόσωπος της ETUC, Wiebke Warneck, υπεύθυνη για τις νομικές υποθέσεις, αναφέρθηκε στην συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων στην Ελλάδα, επισήμανε ότι η Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων αντιτίθεται στην πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται σε ακραία μορφή στη χώρα αλλά και σε άλλα κράτη μέλη, και αναφέρθηκε στα κύρια σημεία της έρευνας που έχει διεξαγάγει για τις επιπτώσεις της λιτότητας στην κοινωνική συνοχή και τα κοινωνικά δικαιώματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία, Ιρλανδία, την οποία παρουσίασε και στο Ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης της Τρόικα και των πολιτικών που επιβάλλει .

Ενημέρωσε, επίσης, για τις δυο νέες εκθέσεις που ολοκληρώνονται σύντομα και αφορούν στις παραβιάσεις διεθνών και ευρωπαϊκών νομοθεσιών στην Ελλάδα, καθώς και για την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση που οργανώνεται στις 4 Απριλίου. Προσκάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην συνέλευση των ευρωπαϊκών συνδικάτων, όπου θα αφιερωθεί χρόνος για την κρίση στην Ελλάδα και τις παραβιάσεις των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει την πρόταση που κατέθεσαν ο Νίκος Χρυσόγελος και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να οργανωθεί επίσκεψη των ευρωπαϊκών συνδικάτων στην Ελλάδα, παρέμβαση στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας και παρουσίαση στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ και των παραβιάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αναφορικά με τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και των δύο εκθέσεων.

Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα έχουν  καταθέσει τις παρατηρήσεις τους, ώστε να περιληφθούν στην έκθεση που συντάσσει το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τις πολιτικές λιτότητας.

Ο Ανδρέας Πράσινος δήλωσε: «Οι υπάλληλοι στις Περιφέρειες,  ήταν,  είναι,  και – όπως δρομολογούν οι κυβερνώντες αν δεν υπάρξουν διευρυμένες δράσεις-,   θα συνεχίσουν να είναι  οι χειρότερα αμειβόμενοι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα παρόλο που εξυπηρετούν το 70% των  υποθέσεων εκατοντάδων πολιτών. Ενδεικτικά,  στην Περιφέρεια Αττικής ένας (1) υπάλληλος καλείται να εξυπηρετεί περισσότερους από χίλιους πεντακόσιους (1.500) πολίτες.

Σχετικά με το κλείσιμο της ΕΡΤ, η Wiebke Warneck επισήμανε ότι η ETUC εξέφρασε την αντίθεσή της στην ενέργεια της κυβέρνησης και εκτίμησε ότι δύσκολα θα μπορούσε να συμβεί κάτι παρόμοιο σε άλλη χώρα της ΕΕ, αν και υπάρχουν πολλές πιέσεις στην δημόσια τηλεόραση και αλλού.

__________________________________________________________________________________

μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

3.2.2014

Αποτρεπτικοί οι σεισμοί στην Κεφαλλονιά για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Με αφορμή τους πρόσφατους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την Κεφαλλονιά, το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο θεωρεί τη σεισμικότητα της περιοχής ως αποτρεπτικό παράγοντα για την προσπάθεια «αξιοποίησης» των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.

Επιπλέον, εκφράζουν την αμέριστη συμπαράσταση του κόμματος στους πληγέντες κατοίκους, που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες ζημιές και τραυματισμούς, και δεσμεύονται να προβάλουν και να υποστηρίξουν κάθε απαραίτητη ενίσχυση για τις ανάγκες διαβίωσης, επιδιόρθωσης των ζημιών και αποκατάστασης της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής στο νησί.

Στο ψήφισμα αναφέρονται και τα εξής:

Οι πρόσφατοι σεισμοί μας θυμίζουν την αλήθεια ότι η περιοχή του Ιονίου είναι η πρώτη στην Ελλάδα, η δεύτερη στην Ευρώπη και η έκτη στο σύνολο του πλανήτη πιο ενεργή περιοχή υψηλής σεισμικής δραστηριότητας. Αυτό μας δεσμεύει και μας υποχρεώνει, πέρα από την ανυποχώρητη εφαρμογή των αντισεισμικών πολεοδομικών διατάξεων να αναπτύξουμε με ιδιαίτερη φροντίδα την ενημέρωση – εκπαίδευση του πληθυσμού, τις υποδομές υποστήριξης και διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και να περιορίσουμε στο ελάχιστο εκείνες τις δράσεις που μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη κοινωνική και περιβαλλοντική καταστροφή.

Η ανάγκη, ταυτόχρονα και η υποχρέωση, διαφύλαξης του ευαίσθητου θαλάσσιου ή παράκτιου οικοσυστήματος, του ιδιαίτερου αισθητικού κάλους και του φυσικού περιβάλλοντος που εξασφαλίζουν την αλιεία, την τουριστική οικονομία, την υγεία, την ποιότητα ζωής και την ευημερία των κατοίκων στα Επτάνησα, είναι αυστηρά αποτρεπτικός παράγοντας για την όποια κοντόφθαλμη κερδοσκοπική προσπάθεια «αξιοποίησης» υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) στο Ιόνιο.

Οι ΟΠ πιστεύουν και υποστηρίζουν την εξοικονόμηση της ενέργειας, την αποτελεσματικότητα και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων πράσινων επενδύσεων που τονώνουν την τοπική οικονομική δραστηριότητα, δημιουργούν θέσεις εργασίας και εξασφαλίζουν όρους αξιοπρεπούς παραμονής (και όχι μετοίκησης) των κατοίκων της περιφέρειας.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: