Γιατί ναυαγεί η κίνηση των «58»


Μελέτης Η. Μελετόπουλος Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης

Μελέτης Η. Μελετόπουλος
Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών
Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης

Οι φωτογραφίες από τις διάφορες συναθροίσεις των «58»προδίδουν βασικά δύο στοιχεία: πρώτον, ο μέσος όρος ηλικίας είναι 65-75. Δεύτερον, όλοι τους είναι γνωστές φιγούρες της τελευταίας τριακονταετίας, με χαρακτηριστικώτερο εκπρόσωπο τον Κώστα Σημίτη, που είναι και ο κυριώτερος μέντορας της κίνησης.

Εξ άλλου, το ιδεολογικό πρόσωπο των «58» είναι σκληρά φιλομνημονιακό και φιλογερμανικό, και αυτό τους καθιστά ακόμα πιό αδιάφορους αν όχι αποκρουστικούς στην κοινή γνώμη. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν πλέον κάτι μεταξύ 0,8 και 1,2 %.

Η Ελλάδα ασφαλώς δεν περιμένει να σωθεί από την γενιά που την οδήγησε εδώ που την οδήγησε. Αυτοί που συναγελάζονται στους «58», αν και περιβάλλονται και από μερικούς άσχετους «μαϊντανούς»,  είναι τα πρόσωπα που κυβέρνησαν επί δεκαετίες την χώρα και την οδήγησαν στην χρεωκοπία. Κατασκεύασαν ένα πολιτικό όχημα για να θωρακίσουν πολιτικά τον Σημίτη, εν όψει αναζήτησης πολιτικών ευθυνών γιά την καταστροφή της χώρας. Και ταυτόχρονα αποτελούν (μάλλον, προσπαθούν να αποτελέσουν…) μία κολυμβήθρα του Σιλωάμ γιά τον Βαγγέλη Βενιζέλο, τον Λοβέρδο και διάφορους άλλους πολιτικά νεκρούς πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές του παρελθόντος.

Στα πλαίσια αυτά, οι «58» και οι παρασκηνιακοί τους υποβολείς επιχειρούν να εντοπίσουν κάποιο νεώτερο πρόσωπο, άμωμο, άσπιλο και αμόλυντο (αλλά στην πραγματικότητα πλήρως ελεγχόμενο από αυτούς). Ενσυνείδητα επιχειρούν να συμπαρασύρουν στην δική τους πολιτική απαξίωση ό,τι αξιόλογο έχει απομείνει στον πάλαι ποτέ ένδοξο κεντροαριστερό χώρο (που στέγασε κάποτε λαμπρές και ακέραιες προσωπικότητες όπως τον Σοφιανόπουλο, τον Παπαναστασίου, τον Σβώλο, τον Τσιριμώκο, τον Μυλωνά). Στην ουσία ακολουθούν την γνωστή βιβλική ρήση «Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων».

Ας ελπίσουμε ότι, όσοι νεώτεροι γίνουν αποδέκτες κολακευτικών προσεγγίσεων, θα αντιληφθούν ότι ο εναγκαλισμός με το φαύλο παρελθόν είναι πολιτικά θανάσιμος. Και ότι το νέο θα δημιουργηθεί εξ αρχής, χωρίς δουλείες και βάρη του παρελθόντος.

Μία παρόμοια κίνηση, εάν πραγματικά ήθελε να ανανεώσει την πολιτική μας ζωή (οπότε θα εύρισκε κάποια ανταπόκριση), θα έπρεπε κατ’ αρχάς να αποκηρύξει δημοσίως τον κύριο Σημίτη, τον κύριο Βενιζέλο, και ο,τιδήποτε θυμίζει το παλαιοκομματικό παρελθόν της τελευταίας τριακονταετίας. Θα έπρεπε να αποκλείσει οποιοδήποτε πρόσωπο έχει υπηρετήσει στις κυβερνήσεις και στα κοινοβούλια της Μεταπολίτευσης. Θα έπρεπε να οργανώσει μία σοβαρή πολιτική πρόταση εξόδου από το μνημόνιο και την φρίκη που αυτό έχει προκαλέσει. Θα έπρεπε να λάβει θέσει στα μεγάλα εθνικά ζητήματα που βρίσκονται επί τάπητος, και όχι να αποστρέφεται, όπως ο κύριος Σημίτης και πολλοί φίλοι του, τον πατριωτισμό.

Επειδή, λοιπόν, όλα αυτά δεν συμβαίνουν,  την κίνηση των «58» συνοδεύει η καθολική αδιαφορία του Ελληνικού λαού (πλην ορισμένων μνημονιακών «μήντια» και κλειστών κύκλων της ολιγαρχίας). Αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, που δίνουν αστεία ποσοστά στην κίνηση των «58».

Και επειδή η δημοσκοπική φτώχεια φέρνει πολιτική γκρίνια, η πολυδιάσπαση και ο αλληλοσπαραγμός έχει ήδη αρχίσει: ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήθελε αρχικά να συμπλεύσει μαζί τους γιά να διασωθεί εκλογικά (ή γιά να πιέσει τον Σαμαρά να τον πάρει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ). Αλλά τα στελέχη του, όσα απέμειναν, αποκλείουν οποιαδήποτε απορρόφηση του ΠΑΣΟΚ από τις «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις». Η ΔΗΜΑΡ απειλείται με διάσπαση, διότι ο πρώην γενικός γραμματέας της και ο πρώην εκπρόσωπος τύπου της την εγκατέλειψαν ως πρόωρα γερασμένο άλογο και μεταπηδούν στην επόμενη σημαία ευκαιρείας, όπως βλέπουν τους «58».  Τώρα, όμως, βλέποντας το αδιέξοδο, υπαναχωρούν και το….ξανασκέπτονται. Ο κύριος Σημίτης, που στα 78 του έχει ακόμα φιλοδοξίες ή απλά ψάχνει συμμάχους εν όψει κατακλυσμιαίων εξελίξεων και του γεγονότος ότι κορυφαίοι υπουργοί του οδηγούνται στην δικαιοσύνη, αποτασιοποιείται όμως τώρα. Προφανώς το μισό τοις εκατό δεν είναι σοβαρή πολιτική προστασία…..

Όλος ο κεντροαριστερός θίασος ας καταλάβει ότιη παράσταση τελείωσε και ότι το μέλλον δεν θα δημιουργηθεί με τα φθαρμένα υλικά του παρελθόντος.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Γιατί ναυαγεί η κίνηση των «58»”

 1. Ιωάννης Καπέλιος Says:

  Οι «58», μπορεί να μην είναι η άριστη επιλογή, αλλά είναι η μόνη πολιτική κίνηση που μπορεί να αποτελέσει το αξιόπιστο «ανάχωμα» του κατ εμέ, επικίνδυνου, ανερμάτιστου και ισοπεδωτικού ΣΥΡΙΖΑ, προς την εξουσία….Δεν πρέπει να καταδικάζουμε συλλήβδην όλους τους πολιτικούς…Η συλλογική ευθύνη δεν έχει θέση στην νοοτροπία ελεύθερων και δημοκρατικών πολιτών….Ναι, στην ατομική ευθύνη και να καταλογιστούν προσωπικές πολιτικές και ποινικές ευθύνες και μάλιστα αυστηρότατες…
  Κάποιοι πολιτικοί χώροι, αφού πρώτα εξασφαλίζουμε τις επιδοτήσεις και τα δανεικά για να ζήσουμε, εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς, δαιμονοποιούν τις δανειακές συμβάσεις (μνημόνια) και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς….
  Οι ηλικίες των 65-70 ετών, στις οποίες περιφρονητικά αναφέρεται ο αρθρογράφος, γνωρίζουν πολύ καλά, ότι χάρις στην Ενωμένη Ευρώπη, ζούμε τη μακροβιότερη περίοδο ειρήνης και ευημερίας στη χώρα μας, ενώ θυμούνται πολύ καλά, αφού την έζησαν, την μεταπολεμική Ελλάδα των δεκαετιών του 50, 60 και 70, των συσσιτίων της ΟΥΝΤΡΑΣ, των ερειπίων και της μιζέριας…
  Η Ελλάδα λοιπόν χρειάζεται την φρεσκάδα και τις γνώσεις των νέων, αλλά εξ ίσου χρειάζεται και τη εμπειρία των μεγαλυτέρων για να βγει απο την κρίση…
  Ας έχουμε λοιπόν ανοιχτά το νού μας και τα αυτιά μας και μη περιφρονούμε τους μεγαλύτερους. Να «κτίσουμε» σιγά σιγά μια νέα ευρωπαϊκή Ελλάδα αλλά να μην διακινδυνεύσουμε αυτά που έχουμε κατακτήσει, προσχωρώντας σε ουτοπικά ιδεολογήματα και λαϊκίστικα συνθήματα, διότι ….ενός κακού μύρια έπονται…


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: