ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ : Δελτία Τύπου 31/01/2014 [ 10:53-10:54-11:06-12:05-13:00-13:46-14:01-15:15-16:23-18:17-18:37 ]


ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΒΑΣ. ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ

ΣΥΡΙΖΑΤο του Μιλτιάδου «τρόπαιον»

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αρνείται να απαντήσει σε ερώτηση στη Βουλή για το Φαρμακονήσι

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επέλεξε, σήμερα, να μην εμφανιστεί στη Βουλή για να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτησή μου σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι. Η συστηματική άρνηση απάντησης, που δείχνει περιφρόνηση στο Κοινοβούλιο, τείνει δυστυχώς να αποτελέσει τον κανόνα, για πολλούς υπουργούς. Αν επισημαίνουμε τη στάση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, το κάνουμε για τρεις λόγους:

α) Λόγω της σοβαρότητας και της τραγικότητας του ζητήματος.

β) Γιατί δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά εντάσσεται σε μια αλυσίδα πράξεων του υπουργού. Αρχικά, ο κ. Βαρβιτσιώτης μίλησε για «χαζή εκμετάλλευση» του ζητήματος από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Μούιζνιεκς συλλήβδην. Στη συνέχεια, την Τετάρτη, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, αναλώθηκε σε κατηγορίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Και, την Πέμπτη, έσπευσε να καλέσει τα ΜΑΤ τα οποία επιδόθηκαν σε κρεσέντο βίας εναντίον  των φοιτητών που διαμαρτύρονταν στο γραφείο του.

γ) Επειδή ο κ. υπουργός δεν επικαλέστηκε «κώλυμα» αλλά εξήγησε ότι δεν απαντάει στην ερώτηση, αφού είπε ό,τι είχε να πει στη Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου! Πρόκειται για τοποθέτηση πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Και επειδή δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι πρόκειται για έλλειψη ικανότητας διάκρισης βασικών κοινοβουλευτικών λειτουργιών, είναι σαφές για μας ότι πρόκειται για μια ακόμα επίδειξη αλαζονείας.

 

31/1/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

________________________________________________________________________________

 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 & ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

CINE ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ

Συνεδριάζει το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014 η Κεντρική  Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στο CINE ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ (Κεραμεικού 58 & Μαραθώνος 13 1ος Όροφος)  με θέματα:

–       Πολιτική κατάσταση

–       Ευρωεκλογές – Αυτοδιοικητικές Εκλογές

 Πρόγραμμα εργασιών

Σάββατο 1/2/2014

10:30 – 20:00

Κυριακή 2/2/2014

10:30 – 19:00

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής θα ανοίξουν το Σάββατο στις  11 π.μ. με ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξη Τσίπρα

Παρακαλούμε για τη ζωντανή μετάδοση  της ομιλίας του Προέδρου 

___________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

31/01/2014

 

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δ.Παπαδημούλη

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

Στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» (Κ.Αρβανίτης)

 

 

Η απάντηση του κ. Σούλτς στο Συμβούλιο της Ευρώπης ήταν μια «κωλοτούμπα» σκοπιμότητας εκ μέρους του. Ο ίδιος επισκέφθηκε το Συμβούλιο της Ευρώπης ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τυπικά, αλλά ουσιαστικά ως υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν που ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία. Δε βρήκε να πει ούτε μια αρνητική λέξη για την πολιτική Μέρκελ, την οποία επέκρινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, γιατί πολύ απλά προσβλέπει στην υποστήριξη του CDU και της Μέρκελ και στηρίζει, όχι μόνο αυτός, αλλά και το κόμμα του, οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας, την πολιτική Μέρκελ. Αν μάλιστα δει κανείς τα πρακτικά της συζήτησης, θα διαπιστώσει ότι ο κ. Σούλτς, αντί να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση αν είναι υπέρ ή κατά της πολιτικής Μέρκελ, προτίμησε να πει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος τον γνωρίζει από το Ευρωκοινοβούλιο, ότι τον εκτιμά κλπ.

 

Όταν ο εκπρόσωπος της Σοσιαλδημοκρατίας τα ’χει βρει με την Μέρκελ, η υποψηφιότητα Τσίπρα έχει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες

 

Η ουσία του θέματος είναι ότι όταν ο εκπρόσωπος της Σοσιαλδημοκρατίας τα ’χει βρει με την Μέρκελ, η υποψηφιότητα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Κομισιόν, δηλαδή ο Αλ. Τσίπρας, έχει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες να εκφράσει αυτό το ευρύ πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα που αγκαλιάζει πλέον όλη την Ευρώπη κι όχι μόνο το Νότο και λέει «δεν πάει άλλο». Χθες μάλιστα έγινε μια έρευνα μέτρησης των διαθέσεων της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης που δείχνει ότι η υποψηφιότητα Τσίπρα θα μπορούσε να υπερδιπλασιάσει τη δύναμη της Ομάδας της Αριστεράς στο προσεχές Ευρωκοινοβούλιο.

 

Επειδή η εγχώρια Δεξιάέχει μείνει από..λάστιχοανέλαβε η ευρωπαϊκή Δεξιάνα βγάλει το φίδι από την τρύπα

 

Επειδή η εγχώρια Δεξιά, παρά τη στήριξη του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ, έχει μείνει από…λάστιχο και απειλείται με συντριβή, ανέλαβε η ευρωπαϊκή Δεξιά να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Κι αυτό σε βάρος της αλήθειας και σε βάρος του θεσμικού ρόλου που είχε ο κ. Κάρας -εδώ ήρθε να ελέγξει την Τρόικα, όχι τον Τσίπρα. Φοβούνται τη δυναμική του παραδείγματος, διότι ξέρουν ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων της Αριστεράς στην Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει μια ευρύτερη δυναμική σε όλη την Ευρώπη, ξεκινώντας, αλλά όχι περιοριζόμενη,  από τον ευρωπαϊκό Νότο. Είναι γεγονός πάντως ότι ο Γάλλος συνεισηγητής του Κάρας τον «άδειασε» χοντρά με στοιχεία και τεκμηρίωση, κι είναι κάτι που έχει ιδιαίτερη αξία, γιατί ο κ. Νγκοκ δεν ανήκει στην Ομάδα της Αριστεράς. Από εκείνη τη στιγμή η ΝΔ του κ. Σαμαρά και ο κ. Βενιζέλος τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, επειδή έσπευσαν να υιοθετήσουν τα συκοφαντικά ψεύδη του κ. Κάρας.

_________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ –ΙΘΑΚΗΣ

 

Με άδεια χέρια ο κ. Σαμαράς στην κτυπημένη από τον εγκέλαδο Κεφαλονιά!

Δωρεάν κρατική αρωγή και όχι δάνεια ζητούν οι πληγέντες!

 

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην τραυματισμένη από τους σεισμούς Κεφαλονιά, αποδείχτηκε πως ήταν μια καλοσχεδιασμένη προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου για την αναβάπτιση του μνημονιακού κ. Σαμαρά στην « κολυμβήθρα της τραγωδίας του νησιού μας» και την επικοινωνιακή προβολή ενός φιλολαϊκού και ευαίσθητου προσωπείου.

Αυτό υποδεικνύει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν έλαβε καμία ουσιαστική δέσμευση για το χρονοδιάγραμμα, το είδος και την ποσότητα της κρατικής βοήθειας που απαιτείται για την αποκατάσταση των νοικοκυριών, των κτιρίων δημόσιων και ιδιωτικών, των επιχειρήσεων και των υποδομών.

Η ΝΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε από την πρώτη στιγμή τα μέλη και τα στελέχη της στη διάθεση των τοπικών αρχών για την παροχή της οποιασδήποτε συνδρομής στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας.

Κλιμάκια του κόμματος με επικεφαλής τους βουλευτές Κεφαλονιάς-Ιθάκης Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και Κερκύρας Στέφανο Σαμοίλη επισκεπτόμενοι επανειλημμένα τις πληγείσες περιοχές , ιδιαίτερα της Παλικής, διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής ,ένοιωσαν τις αγωνίες των πληγέντων και άκουσαν από πρώτο χέρι τα αιτήματα τους σε κάθε αρχή.

Η ΝΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί απαραίτητα τα εξής μέτρα και ενέργειες:

  1. Άμεση χρηματοδότηση τουλάχιστον 600 χιλιάδων ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των οικογενειών και των καταστημάτων

2. Αναστολή υποχρεώσεων προς δημόσιο, ταμεία και τράπεζες μέχρι 30/4/2014 και διαγραφή τους για ανέργους και μικροεισοδηματίες για όλο το 2014
3. Παροχή αποκλειστικά δωρεάν κρατικής αρωγής για την επισκευή και ανακατασκευή της πρώτης κατοικίας και της πρώτης επαγγελματικής στέγης.
Αυτό υπαγορεύεται αφ ενός λόγω της οικονομικής αφαίμαξης των συμπολιτών μας από τα μνημόνια αλλά κυρίως και αφ ετέρου από το γεγονός ότι το ίδιο το κράτος ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για τις βλάβες επειδή οι προδιαγραφές που έθεσε για την αντισεισμική προστασία των νησιών μας αποδείχτηκαν ανεπαρκείς
4. Άμεση χρηματοδότηση προς την περιφέρεια και το δήμο για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων ασφαλείας στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο και γενικότερα άμεση απόδοση στην ΠΙΝ και τους δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης όλων των παρακρατηθέντων ελέω μνημονίου και πρωτογενούς πλεονάσματος πιστώσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους

5. Ελεύθερη πρόσβαση των πληγέντων σε όλους του δημόσιους χώρους υγείας και περίθαλψης
6. Δραστική αντιμετώπιση των κτιριακών προβλημάτων στις δημόσιες υπηρεσίες ώστε να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια, άμεσο άνοιγμα και αξιοποίηση κλειστών δημόσιων χώρων όπως το γηροκομείο Σάμης, ο βρεφονηπιακός σταθμός Αργοστολίου, η πτέρυγα Βεργωτή στο νοσοκομείο Αργοστολίου. Ταχεία αποκατάσταση των αρχαιολογικών μνημείων που έχουν πληγεί και πρόνοια για την ασφαλή επαναλειτουργία των μουσείων
7. Επαναλειτουργία των σχολείων που έχουν πληγεί κτιριακά σε ασφαλές περιβάλλον και με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών

8. Ειδική μέριμνα για τους πληγέντες των Λαϊκών κατοικιών στο Ληξούρι
9. Κήρυξη του νησιού σε σεισμόπληκτη περιοχή
10. Ολοκλήρωση εντός του Φεβρουαρίου όλων των απαραίτητων γραφειοκρατικών ρυθμίσεων ώστε ειδικά οι τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί να μη χάσουν την φετινή τουριστική περίοδο και να εξαιρεθεί η περιοχή μας από την επικείμενη μείωση των ποσοστών επιχορήγησης που προβλέπει ο αναπτυξιακός νόμος για τις παραγωγικές επενδύσεις

11. Ίδρυση και λειτουργία πανευρωπαϊκής εμβέλειας Σεισμολογικού Κέντρου μελέτης και έρευνας στην Κεφαλονιά

12. Μείωση του ΦΠΑ κατά 30% ,κατά τα ισχύοντα στα νησιά του Αιγαίου

Η ΝΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους μη προνομιούχους Κεφαλονίτες και Θιακούς σε κινητοποίηση και επαγρύπνηση για την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων και ενεργειών σαν ελάχιστη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του σεισμού στα νησιά μας και την ζωή μας.
Η ριζοσπαστική Κεφαλονιά και Ιθάκη θα μείνει και πάλι όρθια απέναντι στην καταστροφική δύναμη της φύσης και σαν έτοιμες από καιρό θα δώσουν σε λίγους μήνες την νικηφόρα μάχη απέναντι στην ερήμωση του «Καλλικράτη» και τη φτωχοποίηση της ΕΕ και των μνημονίων.

31/1/2014

_________________________________________________________________________________

Non paper -Επίσκεψη Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη Γαλλία

31/1/2014

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ευρώπη ως υποψήφιος Πρόεδρος για την Κομισιόν, θα επισκεφθεί το Παρίσι στις 3 και 4 Φεβρουαρίου.

Η επίσκεψη του θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον Ζαν Λυκ Μελανσόν, συνεδρίαση με το Προεδρείο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ομιλία σε εκδήλωση του Front de Gauche (Μέτωπο της Αριστεράς). Θα δώσει επίσης, συνεντεύξεις στο Γαλλικό Τύπο και θα έχει συναντήσεις με μέλη της Βουλής και της Γερουσίας.

_______________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μονομερές και προκατειλημμένο το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ουκρανία

 

Δ. Παπαδημούλης: «Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά δεν υποστηρίζει την πρόταση ψηφίσματος για την κατάσταση στην Ουκρανία, θεωρώντας ότι με το περιεχόμενό της δεν συμβάλει θετικά στην ανεύρεση δημοκρατικής λύσης»

Στη χθεσινή τακτική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με την πρόταση ψηφίσματος για την Ουκρανία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, είπε τα εξής:

«Συναντιόμαστε σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή. Η Ουκρανία είναι κράτος-μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υφίσταται μια βαθιά κρίση. Υπάρχει η απειλή εμφυλίου πολέμου και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει να διαδραματίσει ένα μοναδικό ρόλο. Σκοπός μας δεν είναι να ασκήσουμε επιρροή στη χώρα με τον τρόπο που προσπαθούν να το κάνουν η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ. Είμαστε αντίθετοι στη χρήση βίας και από την κυβέρνηση και από τους διαδηλωτές. Τα μέλη του κόμματος Σβόμποντα και η άκρα Δεξιά, όπως γνωρίζουμε, εκμεταλλεύεται  στο έπακρο την ευκαιρία.

Αν θέλουμε να συμβάλουμε θετικά, πρέπει να είμαστε έντιμοι διαμεσολαβητές. Θα πρέπει να διεκδικήσουμε μια πολιτική λύση σύμφωνη με τη δημοκρατία και τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι δεν καταφεύγουν στη βία, είτε μιλάμε για την αστυνομία είτε για τους διαδηλωτές. Όποια και αν είναι η προέλευση της βίας, είναι κατακριτέα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα διέπραττε ένα σοβαρό λάθος εάν υιοθετούσε, με το ψήφισμά του, μια μονομερή θέση. Πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος της κρίσης. Χθες, ο κ. Jagland, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, τοποθετήθηκε ανάλογα. Δυστυχώς, το ψήφισμα  δεν είναι σε αρμονία με το πνεύμα Jagland. Είναι μερικό και προκατειλημμένο. Εκφράζουμε επικρίσεις που είναι 95% κατά της μίας πλευράς και μόνο 5% κατά της άλλης. Το ψήφισμα διαστρεβλώνει  την κατάσταση και δεν προσφέρει δημοκρατική διέξοδο.

Εκπροσωπώ μια πολιτική ομάδα που επικρίνει την προσέγγιση Γιανουκόβιτς, επειδή δεν είναι δημοκρατική και επειδή, όπως φαίνεται, οι ολιγάρχες ελέγχουν την  Ουκρανική οικονομία. Την ίδια στιγμή, υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα, διαφθορά και πράξεις χειραγώγησης. Ίσως θυμάστε ότι υπήρχαν παρόμοια προβλήματα με την Πορτοκαλί Επανάσταση. Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να αντισταθεί και να μην εγκρίνει ψηφίσματα που είναι μονόπλευρα και προκατειλημμένα.

Εμείς δεν θα υποστηρίξουμε  το ψήφισμα».

31/1/2014

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

_______________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο σχόλιο του κ. Κεδίκογλου

Για μια ακόμη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίζεται αδιάβαστος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκάθαρες θέσεις που αφορούν σε μια ευρωπαϊκή ρύθμιση για το χρέος με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, για την υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Αυτά δηλαδή που δεν τολμά ούτε να ψελλίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Καλό θα ήταν ο κ. Κεδίκογλου να ενημερώσει κάποια στιγμή τον ελληνικό λαό για τις θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το χρέος.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  31/01/2014

______________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β’ Αθήνας και υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) για την ανεργία στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ τον Οκτώβριο του 2013

Η Ελλάδα κρατά σταθερά την εξευτελιστική πανευρωπαϊκή πρωτιά στην ανεργία

Τρεις μόλις ημέρες μετά τους πανηγυρισμούς του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εργασίας για δήθεν σταθεροποίηση και μείωση της ανεργίας και του προεκλογικού τύπου φωτοβολίδες τους για ευκαιρίες απασχόλησης σε 440.000 νέους άνεργους, ήλθε και πάλι σήμερα η Eurostat με τα επίσημα στοιχεία της να τους προσγειώσει στην θλιβερή πραγματικότητα και να επιβεβαιώσει ότι η χώρα μας για δέκατο τέταρτο συνεχή μήνα κρατά την εξευτελιστική πανευρωπαϊκή πρωτιά: Η ανεργία αυξήθηκε μάλιστα στο 27,8% και ιδιαίτερα για τους νέους στο 59,2%.

Τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά ανεργίας στις χώρες του φτωχού ευρωπαϊκού Νότου έναντι των μειωμένων ποσοστών ανεργίας στις χώρες του πλούσιου ευρωπαϊκού Βορρά αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ποιος χάνει και ποιος κερδίζει από τις πολιτικές της αιώνιας λιτότητας της ευρωζώνης και της κ. Μέρκελ και γιατί αυτές πρέπει να ανατραπούν από τους λαούς της Ευρώπης.

Το Γραφείο Τύπου

31/01/2014

________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Ομιλία Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ανεργία των νέων

 

«Η κυβέρνηση έσπασε όλα τα ντροπιαστικά ρεκόρ στην ανεργία των νέων»

 

Κυρία  Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κατά τη γνώμη μας, η χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει σπάσει επτά πανευρωπαϊκά και παγκόσμια ρεκόρ στο ζήτημα της ανεργίας και της ανεργίας των νέων, ενώ πάει και για ακόμα περισσότερα. Ωστόσο, πρόκειται για ντροπιαστικά και εξευτελιστικά ρεκόρ για τη χώρα μας, τα οποία αποτελούν ντροπή και για τις μνημονιακές κυβερνήσεις, αλλά και για την τρόικα.

Πρώτο ρεκόρ. Είμαστε ως χώρα πρώτοι στην Ευρώπη στο γενικό ποσοστό της ανεργίας, το οποίο κάθε μήνα είναι όλο και μεγαλύτερο. Τον προηγούμενο μήνα ήταν 27,8%. Επί δώδεκα μήνες συνεχώς η χώρα μας κατέχει τη ντροπιαστική πρώτη θέση σε υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη. Πρόκειται για πρωτοφανή ιστορικά υψηλά ποσοστά ανεργίας, τα οποία δεν είχαμε ούτε μετά από μεγάλες εθνικές καταστροφές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες.

Και τώρα έρχομαι στο δεύτερο ρεκόρ, κύριε Υπουργέ, το οποίο κατέχει η Κυβέρνησή σας. Αυτό το ρεκόρ αφορά την ανεργία των νέων μέχρι είκοσι πέντε ετών. Η ανεργία στους νέους κυμαίνεται στο 58%, στο 60%, στο 66%, στο 70%. Συνήθως και κάθε μήνα οι έξι ή οι επτά στους δέκα νέους είναι άνεργοι. Μιλάμε για ένα ρεκόρ που είναι σταθερό και όχι για ένα ρεκόρ που ισχύει για δώδεκα μήνες, αλλά τουλάχιστον για τριάντα έξι μήνες, όσο δηλαδή εφαρμόζονται οι πολιτικές του μνημονίου. Είμαστε ως χώρα πρώτοι στην Ευρώπη στην ανεργία των νέων και από τους πρώτους στον κόσμο.

Έρχομαι, λοιπόν, στο τρίτο ντροπιαστικό ρεκόρ που αφορά τα επιδόματα ανεργίας, κύριε Υπουργέ. Δεν έφτανε που οι μνημονιακές πολιτικές έσπειραν τόση ανεργία στη χώρα μας, έπρεπε οι μνημονιακές κυβερνήσεις να βάλουν χέρι –και να συνεχίσει και η δική σας- ακόμα και στο ελάχιστο επίδομα ανεργίας; Το επίδομα ανεργίας ήταν 461 ευρώ το μήνα και το μειώσατε σε 361 ευρώ το μήνα –στο 55% του ήδη μειωμένου κατώτερου μισθού- και το παίρνει μόνο το 14%-17% όχι των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων, αλλά των πραγματικών ανέργων που δίνει η Εθνική Στατιστική Αρχή. Είναι το χαμηλότερο επίδομα ανεργίας σε όλη την Ευρώπη. Και εκεί, λοιπόν, κατέχετε ρεκόρ.

Το τέταρτο ρεκόρ αφορά τους πόρους που διατίθενται για την απασχόληση και την ανεργία. Στην Ελλάδα κυμαίνονται κάθε χρόνο από 0,75% έως 0,9% του ΑΕΠ, του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, του πλούτου που παράγεται στη χώρα, όταν ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 2,7 φορές παραπάνω και σε χώρες του Βορρά -όπως η Δανία, της οποίας έχω πρόχειρο το παράδειγμα- φτάνει στο 5,7% του ΑΕΠ.

Έχουμε που έχουμε τόσο μεγάλη ανεργία λόγω των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών και των πολιτικών σας που δολοφονούν πραγματικά θέσεις εργασίας, είμαστε και πίσω και στους πόρους τους οποίους διαθέτει η χώρα για την αντιμετώπισή τους. Διαθέτετε για την ανεργία τους λιγότερους πόρους σε όλη την Ευρώπη. Και εκεί, λοιπόν, έχετε ως κυβέρνηση ένα θλιβερό ρεκόρ.

Και έρχομαι στο πέμπτο ρεκόρ. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, που από το 2010 που υπογράφηκαν τα μνημόνια μέχρι σήμερα οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει προγράμματα και δήθεν ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για τη νεολαία και για άλλους ανέργους με voucher, με κοινωφελή εργασία, με προσωρινές απασχολήσεις κ.λπ., έδωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ -πάνω κι από 1 δισεκατομμύριο ευρώ αυτά τα χρόνια, υποτίθεται από κοινοτικούς πόρους- γι’ αυτά τα προγράμματα και δεν δημιούργησε θέσεις εργασίας. Υποτίθεται ότι από αυτά τα προγράμματα πέρασαν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και οι μνημονιακές κυβερνήσεις της χώρας μας, δεν δημιούργησαν ούτε μια –ούτε μία!- πλήρη και σταθερή θέση εργασίας, σε σχέση με αυτές που υπήρχαν πριν.

Ίσα-ίσα ακόμη περισσότερο αυξήθηκε η ανεργία παρά την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων.

Ρεκόρ έκτο: Είναι ρεκόρ ψεμάτων το έκτο ρεκόρ.

Είναι ρεκόρ ψεμάτων εδώ και πέντε μήνες, από τις αρχές του Σεπτέμβρη του 2013, κύριε Υπουργέ. Και εσείς προσωπικά και ο Πρωθυπουργός βγαίνετε και δηλώνετε κάθε φορά στις αρχές του μήνα, με βάση τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ότι σταθεροποιήθηκε η ανεργία και πάει προς μείωση.

Επί πέντε μήνες, κύριε Υπουργέ, τα θαύματα τα οποία εξαγγέλλετε με τον Πρωθυπουργό δεν κρατούν κάθε φορά πάνω από τρεις ημέρες. Έχω κρατήσει χαρακτηριστικά στοιχεί: Την τρίτη ημέρα, στις αρχές του μήνα, μετά τις δηλώσεις σας ότι σταθεροποιείται και μειώνεται η ανεργία, έρχεται η EUROSTAT, έρχεται η Εθνική Στατιστική Αρχή και επί πέντε μήνες, από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνουν το αντίθετο, ότι αυξάνεται η ανεργία. Τέτοιο ρεκόρ ψεμάτων από μία κυβέρνηση δεν ξαναείδαμε, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση σε όλη την Ευρώπη.

Το έβδομο ψέμα, κύριε Υπουργέ, είναι ότι βγήκατε και εξαγγείλατε προχθές με τον Πρωθυπουργό τετρακόσιες σαράντα χιλιάδες όχι θέσεις εργασίας, αλλά ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους και ότι δημιουργήσατε ψεύτικες ελπίδες ότι θα βρουν δουλειά, ενώ δεν είναι θέσεις εργασίας. Είναι ευκαιρίες απασχόλησης και επισημαίνουμε ότι από αυτές τις τετρακόσιες σαράντα χιλιάδες που εξαγγείλατε οι διακόσιες σαράντα χιλιάδες ούτε ένσημο δεν θα δουν, γιατί είναι τα λεγόμενα ΝΕΕΤ, δηλαδή, αυτοί που δεν έχουν δουλειά, αυτοί που δεν έχουν εκπαίδευση, αυτοί που δεν έχουν κατάρτιση και στους οποίους μόνο συμβουλευτικές υπηρεσίες θα δώσετε.

Δεν είναι μόνο αυτό. Δεν αντιμετωπίζεται με αυτά η ανεργία. Απλά τη διαχειρίζεστε, γιατί ανακυκλώνετε ανέργους και ανακυκλώνετε ανέργους νέους, με μισθούς πολύ χαμηλότερους από τον κατώτερο. Θα δίνετε 427 ευρώ το μήνα στους κάτω των εικοσιπέντε χρόνων, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με προσωρινή απασχόληση και ανασφάλιστοι, μόνο για υγεία και αν είναι και γι’ αυτή.

Τέλος, ήθελα να πω το εξής, κύριε Υπουργέ. Η ανεργία, εφόσον συνεχίσετε τις μνημονιακές πολιτικές, δεν θα μειωθεί το επόμενο διάστημα, αλλά θα αυξηθεί. Σας το λέει και ο ΟΟΣΑ, που λέει ότι θα φθάσει το 2014 στο 28,4%. Και για να μη λέτε ότι επικαλούμαστε τον ΟΟΣΑ, σας το λέει και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, που λέει ότι, αν συνεχιστούν οι μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας που παράγουν ύφεση, που κλείνουν επιχειρήσεις και μαγαζιά και αυξάνουν τους ανέργους, τότε θα φθάσει το 2014 στο 33% η ανεργία.

Δεν το ευχόμαστε να φθάσουμε, αλλά με αυτές τις πολιτικές εκεί θα φθάσετε.

Το κλειδί, κύριε Υπουργέ, είναι ένα. Το κλειδί είναι η οικονομική πολιτική που εφαρμόζετε. Το κλειδί είναι τα μνημόνια. Αν δεν φύγουμε από τα μνημόνια, αν δεν τα αντικαταστήσουμε από ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, δεν υπάρχει περίπτωση να αρχίσει, έστω και αργά-αργά να αντιμετωπίζεται το θέμα της ανεργίας.

Η ανεργία, κύριε Υπουργέ, δεν αντιμετωπίζεται μόνο με πολιτικές απασχόλησης, που πάντα είναι συμπληρωματικές. Το κλειδί είναι η οικονομική πολιτική και για να αντιμετωπίσεις την ανεργία, πρέπει να έχεις αναπτυξιακή οικονομική πολιτική, που δεν την έχει η σημερινή Κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτή την πολιτική και την εξαγγέλλει. Πρέπει να έχεις πολιτική οικονομικής ανάπτυξης, που σημαίνει ενίσχυση δημόσιων και κοινωνικών επενδύσεων -δραστική ενίσχυση- που σημαίνει επίσης ενίσχυση της ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα με δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο, αλλά και σε επιχειρήσεις και κλάδους που έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα να αναπτυχθεί η χώρα. Σημαίνει αποκατάσταση των εισοδημάτων των εργαζομένων, του κατώτερου μισθού -που ήταν στα 751 ευρώ- των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Σημαίνει τέτοια πράγματα για να αναζωογονηθεί η οικονομία και για να δημιουργήσει κλίμα ανάπτυξης.

Από εκεί και πέρα, βεβαίως, έρχονται συμπληρωματικά πολιτικές για την απασχόληση, οι οποίες όμως πρέπει να ενισχύουν την πλήρη και σταθερή απασχόληση, οι οποίες να βασίζονται σε έναν Οργανισμό Απασχόλησης, τον ΟΑΕΔ, ο οποίος θα είναι ανασυγκροτημένος τριμερώς χρηματοδοτούμενος, ενιαίος, δημόσιος, εκσυγχρονισμένος, αποτελεσματικός. Βεβαίως, αυτές οι πολιτικές πρέπει να συνοδεύονται με μέτρα τα οποία να ανακόπτουν τις απολύσεις, είτε με σταμάτημα των απολύσεων στο δημόσιο, με κατάργηση αυτών των θεσμών της διαθεσιμότητας που οδηγούν σε απόλυση, είτε στον ιδιωτικό τομέα, με κατάργηση των μνημονιακών διατάξεων που κάνουν για τους εργοδότες πιο εύκολες και πιο φθηνές τις απολύσεις. Και βεβαίως, με ενεργοποίηση του λαού, των εργατικών συνδικάτων και των τοπικών κοινωνιών πρέπει να γίνουν αυτά.

Και τέλος, κύριε Υπουργέ, το θέμα δεν είναι μόνο το να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, αλλά μέχρι να αντιμετωπιστεί η ανεργία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να έχουν όλοι δουλειά, το θέμα είναι οι άνεργοι πως θα ζήσουν; Σήμερα οι άνεργοι δεν μπορούν να ζήσουν με 361 ευρώ το μήνα, που το παίρνει μόνο το 13% έως 17% από αυτούς και μόνο για 12 μήνες.

Εμείς αυτή την προτεραιότητα έχουμε σαν ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά μας. Όχι μόνο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και την κοινωνική και οικονομική στήριξη των ανέργων για να ζήσουν, για να τα βγάλουν πέρα αυτοί και οι οικογένειές τους σε αυτή τη δύσκολη εποχή.

Γι’ αυτό λέμε ότι κανείς άνεργος δεν πρέπει να είναι χωρίς επίδομα ανεργίας. Γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να αυξηθεί από τα 361 στα 461 ευρώ και να δίνεται για άλλους δώδεκα μήνες. Γι’ αυτό λέμε ότι κανείς άνεργος δεν πρέπει να είναι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και ότι απαγορεύεται να τους το κόβουν όταν δεν έχουν για να πληρώσουν.

 

 Γι’ αυτό λέμε ότι κανείς άνεργος δεν πρέπει να είναι αποκλεισμένος από τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την κατάρτιση και πως πρέπει να έχουν εκπτωτική κάρτα γι’ αυτό. Γι’ αυτό λέμε ότι κανείς άνεργος δεν πρέπει να είναι αποκλεισμένος από τις αστικές συγκοινωνίες και γι’ αυτό πρέπει να έχει κάρτα για να κυκλοφορεί με αυτές. Γι’ αυτό λέμε ότι κανείς άνεργος δεν πρέπει να χάνει το σπίτι του και δεν πρέπει να μπαίνει σε πλειστηριασμό. Γι’ αυτό λέμε ότι κανείς άνεργος δεν πρέπει να είναι χωρίς ασφάλιση υγείας και χωρίς ασφάλιση σύνταξης.

Η Κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία. Μόνο η Κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα καταργήσει το μνημόνια και θα φέρει πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, μπορεί. Το πιστεύουμε και θα γίνει. Ο λαός με τους αγώνες και τη ψήφο του θα το επιβάλει, θα διώξει την Κυβέρνησή σας, θα διώξει την τρόικα, θα διώξει και τα καταστροφικά μνημόνιά σας και θ’ αναδείξει αριστερή κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Αθήνα 31/1/2014

________________________________________________________________________________________

 

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 & ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

CINE ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ

 

 

 

 

Συνεδριάζει το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014 η Κεντρική  Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στο CINE ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ (Κεραμεικού 58 & Μαραθώνος 13 1ος Όροφος)  με θέματα:

 

–       Πολιτική κατάσταση

–       Ευρωεκλογές – Αυτοδιοικητικές Εκλογές

 

Πρόγραμμα εργασιών

 

Σάββατο 1/2/2014

10:30 – 20:00

 

Κυριακή 2/2/2014

10:30 – 19:00

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής θα ανοίξουν το Σάββατο στις 11 π.μ. με ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξη Τσίπρα

 

 

 

Παρακαλούμε για τη ζωντανή μετάδοση της ομιλίας του Προέδρου  

 

Εικόνα μπορείτε να βρείτε στις παρακάτω  συνταγμένες  δορυφόρου:

10962,75

vertical

sr3300fec3/4

 

ΚΩΔΙΚΑΣ LIVE STREAMING


 
Αν θέλετε να αλλάξετε το μέγεθος του player μην ξεχάσετε να το αλλάξετε και στα δύο σημεία
 (w και width για το πλάτος και h και height για το ύψος).

 

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                               31/1/2014

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: