ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ : Δελτία Τύπου 29/01/2014 [ 09:44-13:04-13:32-13:42-14:08-15:22-16:31 ]


ΣΥΡΙΖΑΔΗΛΩΣΗ ΑΛΕΞΗ Π. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

28-1-2014

Με κοινή υπουργική απόφαση ιδιωτικοποιούν τη ΔΕΗ!

Πρωτοφανής νομοθετική πανουργία!

Κυβέρνηση και τρόικα θέλουν την Ελλάδα κράτος-παρία, χώρα-πωλητήριο

Με το σχέδιο νόμου για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και την εκχώρηση ποσοστού 66% στους ιδιώτες, προωθείται, με πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά νομοθετική πανουργία, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ!

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 του ν/σ, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος «μπορεί να τροποποιείται το σχέδιο Αναδιάρθρωσης και Αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ ΑΕ που εγκρίθηκε με την υπ’αριθ. 15/24-7-2013 ΠΥΣ».

Έτσι, αν ψηφιστεί σήμερα το συγκεκριμένο άρθρο 5, το οποίο η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής στην Έκθεσή της (27-1-2014) θεωρεί αντισυνταγματικό, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα γίνει με απλή ΚΥΑ και με παράκαμψη του Κοινοβουλίου.

Εξάλλου, στο ίδιο άρθρο προβλέπεται αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ότι «με ΚΥΑ μπορούν να καθορίζονται οι όροι και η εν γένει διαδικασία υλοποίησης οποιουδήποτε εκ των θεμάτων». Αυτό σημαίνει ότι καμία κατοχύρωση δεν υπάρχει για τα δικαιώματα του Δημοσίου (καταστατική μειοψηφία 34%) ούτε για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο!

Καλούμε τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αρνηθούν να παραδώσουν το κρίσιμο δημόσιο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας στους ιδιώτες.

Ο ΑΔΜΗΕ είναι η ραχοκοκαλιά της ηλεκτρικής βιομηχανίας της χώρας, καθώς συνδέει τις μονάδες ηλεκτρικής παραγωγής με τους Υ/Σ διανομής και τον τελικό καταναλωτή. Η προωθούμενη διαδικασία γίνεται κατά παράβαση του άρθρου 106 του Συντάγματος και των νόμων της χώρας.

Τώρα που μπαίνουμε στο βαθύ σκοτάδι του Μνημονίου, κυβέρνηση και τρόικα σκορπάνε στους αγοραίους ανέμους και στο νομαδικό κεφάλαιο τα κύρια υπαρκτικά στοιχεία της πατρίδας, δηλαδή τον διαχρονικό σκελετό σχηματισμού και αναπαραγωγής της οργανωμένης ελληνικής κοινωνίας…

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, όλος ο Ελληνισμός, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα μας χώρα-πωλητήριο, κράτος-παρία.

Θα αντισταθούμε στο τροϊκανό σχέδιο να γίνει η πατρίδα μας μια μεταμοντέρνα αποικία χρέους, μια δευτερεύουσα-συμπληρωματική οικονομία του κεφαλαίου και των κεντροευρωπαϊκών δυνάμεων, ένα απέραντο διαλυτήριο του εθνικού κορμού και των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

_________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

 

Σχετικά με την επίσκεψη  της  αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ευρωβουλή για τη λειτουργία και τα αποτελέσματα της εφαρμογής των πολιτικών της τρόικας στα κράτη-μέλη τα οποία βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

 

 

Σήμερα βρίσκονται στην Αθήνα οι δύο συνεισηγητές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξετάζουν το ρόλο και τη λειτουργία της τρόικας στις χώρες με Μνημόνιο.

 

Το Ευρωκοινοβούλιο, ο πιο δημοκρατικός ευρωπαϊκός θεσμός έκανε το βήμα που η Ελληνική Βουλή δεν τόλμησε να κάνει, με ευθύνη φυσικά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

 

Δυστυχώς  με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, η παρουσία της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα καθυστέρησε.

 

Δυστυχώς  η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ουσιαστική συζήτηση σε βάθος ανάμεσα στους συνεισηγητές και τις εμπλεκόμενες κοινοβουλευτικές επιτροπές, σε πλήρη σύνθεση.

 

Η παρουσία της Επιτροπής στην Ελλάδα θα έπρεπε να συνοδεύεται από την ευρύτερη δυνατότητα διαλόγου αλλά και από μια συντονισμένη διεθνή προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να γίνουν φανερές και κατανοητές διεθνώς όλες οι πτυχές της ελληνικής ανθρωπιστικής κρίσης.

Όλες οι πτυχές των θεσμικών αντιδημοκρατικών εκτροπών που συνέβησαν για να επιβληθεί η καταστροφή του μνημονίου στην Ελλάδα.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί και επιδιώκει να χυθεί άπλετο φως στο ντροπιαστικό παρασκήνιο των Μνημονίων καθώς και να τεκμηριωθεί, για ακόμα μία φορά, η απόλυτη χρεοκοπία της μνημονιακής πολιτικής.

 

Εξαντλούμε τις θεσμικές δυνατότητές μας στην προσπάθεια να συμβάλουμε, με κάθε δυνατό τρόπο, στο έργο των δύο συνεισηγητών. Για το λόγο αυτό:

 

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στο Στρασβούργο, τους ζητήσαμε την παράταση της διάρκειας της έρευνάς τους. Τους ζητήσαμε  να αποσυνδεθεί η όλη διαδικασία από την προεκλογική συγκυρία στην Ευρώπη.

Αλλά και για να μπορέσουν να εμβαθύνουν το έργο τους, τους ζητήσαμε να καλέσουν κάθε εμπλεκόμενο, πολιτικό ή μη πολιτικό πρόσωπο, με άνεση χρόνου.

Για τη διευκόλυνση του έργου τους, τους παραδώσαμε τη «Μαύρη Βίβλο» του Μνημονίου που επεξεργαστήκαμε και η οποία αποτυπώνει με λεπτομέρεια την έκταση και το βάθος της  ανθρωπιστικής κρίσης από τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές.

 

Καταθέσαμε, επίσης, σειρά τροπολογιών στο σχέδιο της Έκθεσης που υπέβαλαν οι δύο συνεισηγητές.

 

Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι φανερό ότι κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να κουκουλώσει τις ευθύνες της τραγωδίας που βιώνει η χώρα και ο λαός μας.

Γι αυτό και προσπαθεί να υποβαθμίσει και σχεδόν να κρύψει την έρευνα που διεξάγει το Ευρωκοινοβούλιο και την παρουσία την παρουσία των εισηγητών του στην Ελλάδα.

 

Σύντομα, όμως, η επόμενη κιόλας Βουλή, με την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα συστήσει Εξεταστική Επιτροπή και θα διερευνήσει όλη την αλήθεια για το Μνημόνιο και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου ανήκουν.

 

Το έργο της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου θα αποτελέσει μια σημαντική συμβολή σε αυτή τη κατεύθυνση.

 

Ο λαός μας έχει δικαίωμα να γνωρίζει και εμείς έχουμε την ηθική και πολιτική υποχρέωση να αποκαταστήσουμε το δικαίωμά του στην πληροφόρηση και τη γνώση.

Και θα το πράξουμε.

 

 

29/1/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

_________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

 

29.1.2014

 

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

 

 Προς τους Υπουργούς

-Οικονομικών

Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

– Εθνικής Άμυνας

 

Θέμα : Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ ΑΒΕ)

 

————————-

Συζητήθηκε στις 27.1.2014 σε Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης η αίτηση του ελληνικού δημοσίου να τεθεί η ΕΛΒΟ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, το Ελληνικό Δημόσιο φέρεται να ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία πρέπει να τεθεί σε εκκαθάριση δεδομένου ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει ιδιωτική ή κρατική χρηματοδότηση και υποστήριξε ότι κανένα από τα επενδυτικά πλάνα που εκπονήθηκαν το τελευταίο διάστημα δεν οδήγησαν σε αναθέσεις έργων και συμβάσεις, ενώ – σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα – στέλεχος της «Αttica Bank», στην οποία απευθύνθηκε το δημόσιο αναζητώντας επενδυτή, φέρεται να κατέθεσε ότι έγιναν επαφές μέσω των επενδυτικών τραπεζών «Morgan Stanley» και «Citi», όπως και με γερμανικές εταιρείες συνεργαζόμενες με την ΕΛΒΟ.

 

Σε συνέχεια των ανωτέρω, αιτούμεθα την κατάθεση του συνόλου των παρακάτω αναλυτικά αναφερόμενων στοιχείων και εγγράφων :

 

1. Την αίτηση που υπέβαλε το Ελληνικό Δημόσιο ενώπιον του Εφετείου Θεσσαλονίκης για την θέση της ΕΛΒΟ ΑΒΕ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, καθώς και το σύνολο των εγγράφων που προσκόμισε και επικαλέστηκε το Ελληνικό Δημόσιο κατά την συζήτηση της παραπάνω αίτησης.

 

2. Τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών κατάρτισης ειδικής Έκθεσης Αξιολόγησης Οικονομικής Θέσης που καταρτίστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο μετά το 2009, καθώς και τις Εκθέσεις Αξιολόγησης Οικονομικής Θέσης της ΕΛΒΟ ΑΒΕ, που συντάχθηκαν μετά το 2009.

 

3. Τις συμβάσεις χρηματο-οικονομικού και νομικού ελέγχου της ΕΛΒΟ ΑΒΕ (due diligence), που καταρτίστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο μετά το 2009, καθώς και τις εκθέσεις χρηματο-οικονομικού και νομικού ελέγχου της ΕΛΒΟ ΑΒΕ, που συντάχθηκαν μετά το 2009.

 

4. Πορίσματα διαχειριστικού ελέγχου της ΕΛΒΟ ΑΒΕ, που συντάχθηκαν μετά το 2009.

 

5. Τις συμβάσεις που κατήρτισε το Ελληνικό Δημόσιο με τις εταιρείες που ορίστηκαν από την Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων ως νομικοί και χρηματο-οικονομικοί σύμβουλοι μετά το 2009, καθώς και όλες τις εκθέσεις και μελέτες που οι παραπάνω σύμβουλοι παρέδωσαν στο Ελληνικό Δημόσιο μετά το 2009.

 

6. Τα επενδυτικά πλάνα, που εκπονήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο μετά το 2009.

 

7. Την εντολή του Ελληνικού Δημοσίου προς την Attica Bank για την αναζήτηση επενδυτή, καθώς και τα στελέχη της συγκεκριμένης τράπεζας που ανέλαβαν αυτή την αναζήτηση.

 

8. Τα έγγραφα, που αποδεικνύουν ποιες επαφές έκανε η Attica Bank με τις τράπεζες Morgan Stanley και Citi, τους λόγους για τους οποίους απευθύνθηκε στις συγκεκριμένες τράπεζες και τις απαντήσεις των συγκεκριμένων τραπεζών

 

9. Τα έγγραφα, που αποδεικνύουν με ποιες γερμανικές εταιρείες συνεργαζόμενες με την ΕΛΒΟ ΑΒΕ έκανε επαφές η Attica Bank ή το Ελληνικό Δημόσιο, τους λόγους για τους οποίους απευθύνθηκε στις συγκεκριμένες εταιρείες, εάν οι επαφές έγιναν απευθείας με τις γερμανικές εταιρείες ή με την παρέμβαση μεσαζόντων, καθώς και τις απαντήσεις των γερμανικών εταιρειών.

 

 

ΟΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

Θοδωρής Δρίτσας

 

Γιάννης Αμανατίδης

 

Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου

 

Γιώργος Βαρεμένος

 

Ιωάννα Γαϊτάνη

 

Αγνή Καλογερή

 

Τάσος Κουράκης

 

Δέσποινα Χαραλαμπίδου

 

Βασίλης Χατζηλάμπρου

_________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟΤΥΠΟΥ

 

Αποσπάσματα ομιλίας του Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτση

Στην ολομέλεια της Βουλής

ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

 

 

“ ….Αλλά γι αυτά τα οποία συζητάμε εδώ και καιρό, τα τόσο σοβαρά, πόσο ασχολούνται τα δελτία των «8», οι τηλεοράσεις, τα πρωινάδικα, τα χειραγωγημένα από σας στη βάση οικονομικής διαπλοκής και συμφερόντων ΜΜΕ; Γι αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα, που απ΄ όλες τις πτέρυγες της Βουλής αναπτύσσονται στρατηγικές, προσεγγίσεις διαφορετικές.. Πόσο ασχολούνται; Καθόλου.

Με τι ασχολούνται; Με την πρόσκληση, λέει, να γίνει ένας μεγάλος συνασπισμός, ένα … coalition γερμανικό στην Ελλάδα. Γιατί; Γιατί μας κάνετε αυτή την πρόσκληση κύριοι της Ν.Δ. μέσα από τις χειραγωγημένες ειδήσεις και μέσα από τις χειραγωγημένες συζητήσεις των ΜΜΕ;

 

Είναι σαφέστατο ότι είναι μια πρόσκληση για συνενοχή στο νεοφιλελεύθερο μονόδρομο, στην κοινωνική εκμετάλλευση που οδηγεί σε ανθρωπιστική καταστροφή και στην απαξίωση της χώρας.

 

Μας καλείτε να πάρουμε την ευθύνη για ένα ιστορικό ατόπημα και για έναν εγκλωβισμό της Αριστεράς σε μια τέτοια λογική και σε μια τέτοια συμπαιγνία.

 

Την απάντηση δεν τη δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τη δίνει, νομίζω, ο ίδιος ο λαός μας. Την Πομπηία στην οποία οδηγείτε τα πράγματα θα τη ζήσετε και θα τη χρεωθείτε μόνοι σας. Ούτε η χώρα θα την χρεωθεί, ούτε βέβαια η αριστερά, ούτε οι κοινωνικές δυνάμεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή με την αγωνία να σταθεί στα πόδια της αυτή η χώρα……”

 

 

29/1/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Επισυνάπτεται, επίσης, ανάρτηση στο Ιστολόγιο Κίνηση Ενεργοί Πολίτες

 

Ιστολόγιο: Κίνηση Ενεργοί Πολίτες

Ανάρτηση: ΒΟΜΒΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ


Σύνδεσμος: http://kinisienergoipolites.blogspot.com/2014/01/blog-post_9043.html

_____________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

Δελτίο Τύπου

 • Περικόπηκε ο προϋπολογισμός της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης κατά 87 εκατομμύρια ευρώ και παρά τη μείωση, η απορρόφηση είναι μόλις 25,84%
 • Απάντηση Laszlo Andor σε Νίκο Χουντή
 •  

Στον αέρα βρίσκεται η πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, αφού, όχι μόνο περικόπηκαν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την ψυχική υγεία κατά 24,42%, αλλά η απορρόφηση στο εναπομείναν ποσό είναι μόλις 25,84%! Ταυτόχρονα, το 80% από τα κονδύλια αυτά, θα πάει σε μη κερδοσκοπικές κοινοτικές μονάδες ψυχικής υγείας.

Αυτά προκύπτουν από απάντηση του ευρωπαίου Επίτροπου Υγείας κ. Andor, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Ο Νίκος Χουντής, με την ερώτησή του, ζητούσε στοιχεία σε σχέση με την πορεία υλοποίησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.

Ο κ. Andor στην απάντησή του αναφέρει ότι ο «Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός για τον άξονα προτεραιότητας 5 ήταν 354.787.429 ευρώ έως τον Σεπτέμβριο του 2012 όταν μειώθηκε στα 268.148.385 ευρώ» (χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τους λόγους αυτής της μείωσης). Η μείωση αυτή άλλωστε είναι που αυξάνει τεχνητά την απορρόφηση από το 2012 στο 2013, φτάνοντάς την από το 12,4% στο 25,84%!!

Συνεχίζοντας στην απάντησή του, ο κ. Andor, αναφέρεται στα έργα που υλοποιούνται από τις μη κερδοσκοπικές κοινοτικές μονάδες ψυχικής υγείας, επισημαίνοντας ότι «τον Δεκέμβριο του 2013, ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έργα αυτά ήταν 214,6 εκατ. ευρώ», αντιστοιχούσε δηλαδή η χρηματοδότησή τους στο 80% (!) του συνολικού προϋπολογισμού του Άξονα προτεραιότητας 5. Διευκρινίζει ωστόσο ότι, «Έως το τέλος του 2013 … ένα συμπληρωματικό ποσό 22,5 εκατ. ευρώ περίπου θα καταβληθεί στους δικαιούχους».

Στο ερώτημα του Νίκου Χουντή αν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα αναξιοποίητα μέχρι σήμερα κονδύλια, ο ευρωπαίος Επίτροπος προτιμά να μην αναλάβει το βάρος της απάντησης και δηλώνει ότι «το ελληνικό Υπουργείο Υγείας αρνείται ρητά την πιθανότητα αυτή»!

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή και η απάντηση του Laszlo Andor, έχουν ως εξής:

Ερώτηση Νίκου Χουντή:

«Η κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα προκαλεί έντονες αντιδράσεις και ανησυχία, τόσο στους εργαζόμενους στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, όσο και στους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Το επικείμενο κλείσιμο ως την 31.12.2013 των Τμημάτων Χρόνιας Νοσηλείας (ΤΧΝ) και η προβλεπόμενη «μετακίνηση χρόνιων περιστατικών σε κενές θέσεις των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (στεγαστικού τύπου)», σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης του Μνημονίου Συμφωνίας (ΜΣ) για την ψυχική υγεία, της 23/4/2013, επιτείνει την ανησυχία αυτή. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, μία τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, καθώς δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις στις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (ΜΨΑ), ενώ και η επιλογή των ασθενών από τις ΜΨΑ ιδιωτικού δικαίου, πολλές φορές, γίνεται με οικονομικά και όχι με ιατρικά κριτήρια. Με δεδομένο ότι στο Σχέδιο Δράσης του ΜΣ προβλέπεται και η κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, και ότι στην ερώτησή μου Ε-007224/2011 η Επιτροπή είχε απαντήσει ότι οι δημόσιες δαπάνες που είχαν απορροφηθεί για την Προτεραιότητα 5, σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας ανέρχονταν, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011, σε μόλις 5.365.827 ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε σε «ποσοστό εκτέλεσης μικρότερο από 2% για την εν λόγω προτεραιότητα» και ότι «η πρόοδος όσον αφορά τη συνολική εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος ψυχιατρικής μεταρρύθμισης καθυστερεί»,

ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια είναι τα ποσά που έχει απορροφήσει η Ελλάδα ανά έτος από τα προβλεπόμενα για την Προτεραιότητα 5 κονδύλια; Τι μέρος από αυτά έχει διατεθεί σε κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας ιδιωτικού δικαίου; Εκτιμά ότι τα κονδύλια που έχουν απορροφηθεί μέχρι σήμερα έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς και σύμφωνα με τις προτεραιότητες και τους στόχους της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης; Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα μέχρι σήμερα αναξιοποίητα διαθέσιμα κονδύλια; Πώς αξιολογεί την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου Συμφωνίας; Εκτιμά ότι υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να κλείσουν τα Τμήματα Χρόνιας Νοσηλείας και ότι θα αξιοποιηθεί «πλήρως το σύνολο του προσωπικού από τα καταργηθέντα ψυχιατρικά νοσοκομεία», όπως ορίζεται στο σημείο VI του ΜΣ;»

Απάντηση Laszlo Andor:

«Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός για τον άξονα προτεραιότητας 5 ήταν 354 787 429 ευρώ έως τον Σεπτέμβριο του 2012 όταν μειώθηκε στα 268 148 385 ευρώ. Ο ετήσιος ρυθμός απορρόφησης του άξονα προτεραιότητας 5 είναι ο ακόλουθος: Το 3,9% του διατεθέντος προϋπολογισμού στο τέλος του 2011, το 12,4% στο τέλος του 2012 και το 25,84% στο τέλος του 2013.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαβίβασαν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, ένα μέρος των έργων που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας 5 υλοποιείται από μη κερδοσκοπικές κοινοτικές μονάδες ψυχικής υγείας. Τον Δεκέμβριο του 2013, ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έργα αυτά ήταν 214,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 139,4 εκατ. ευρώ είναι συγχρηματοδοτούμενα.

Οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται σε ποσοστό 47,1% και το ποσοστό απορρόφησης στο 13,15% του διατεθέντος προϋπολογισμού. Έως το τέλος του 2013, αναμένεται ότι το προαναφερόμενο ποσοστό απορρόφησης θα αυξηθεί καθώς ένα συμπληρωματικό ποσό 22,5 εκατ. ευρώ περίπου θα καταβληθεί στους δικαιούχους. Τα κονδύλια στις εγκαταστάσεις των μη κερδοσκοπικών κοινοτικών μονάδων ψυχικής υγείας χορηγούνται βάσει του μοναδιαίου κόστους ανά ημέρα και ανά κατηγορία ασθενή.  Όσον αφορά τον κίνδυνο απώλειας κονδυλίων, το υπουργείο Υγείας αρνείται ρητά την πιθανότητα αυτή.

Η Επιτροπή αναμένει την υποβολή περιοδικών εκθέσεων αξιολόγησης από ανεξάρτητο αξιολογητή πριν από κάθε αίτηση πληρωμής, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο συμφωνίας (ΜΣ) που υπεγράφη τον Απρίλιο από εμένα και τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο. Ο στόχος του ΜΣ ήταν η δημιουργία και η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την ομαλή μετάβαση στην κοινοτική περίθαλψη μετά το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων έως το τέλος του 2015».

 

29/1/2014                                                                                                      Το Γραφείο Τύπου

____________________________________________________________________________________

ΝΟΝ PAPER ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΝΕΙΣΗΓΗΤΩΝ

 

29/1/2014

Η συγκυβέρνηση προσπαθεί να περάσει από την Ελλάδα τράνζιτ και εν κρυπτώ τους δύο συνεισηγητές της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας και Λεμ Χοάνγκ Νγκοκ, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τη διερεύνηση του ρόλου και της λειτουργίας της τρόικας στις τέσσερις μνημονιακές χώρες και βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα.

 

Η σημερινή κυβέρνηση τρέμει το φως. Τρέμει για τη δεδηλωμένη, κάθε μέρα στη Βουλή. Δεν μπορούσε να αποφύγει την παρουσία τους στην ελληνική Βουλή. Γι’ αυτό, την υποβάθμισε.

 

 • Στην αρχή, με τη βοήθεια του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ανέβαλε την έλευσή τους για να μη χαλάσει τη φιέστα της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας.

 

 • Στη συνέχεια, η κυβέρνηση απέρριψε στην πράξη το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, με επιστολή του Προέδρου του Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη στις 27.12.2013, για ουσιαστική συζήτηση σε βάθος ανάμεσα στους δύο συνεισηγητές και τις εμπλεκόμενες κοινοβουλευτικές επιτροπές σε πλήρη σύνθεση.

 

Αντίθετα με την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί και επιδιώκει να χυθεί άπλετο φως στο ντροπιαστικό παρασκήνιο των Μνημονίων και να τεκμηριωθεί, για ακόμα μία φορά, η απόλυτη χρεοκοπία της μνημονιακής πολιτικής.

 

Διαβεβαιώνουμε ότι, μετά τις εθνικές εκλογές, η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ,  θα συστήσει Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο, για να διερευνηθεί η αλήθεια σε σχέση με την υπαγωγή της χώρας στον έλεγχο της τρόικας και να αποδοθούν ευθύνες, όπου ανήκουν. Ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει και εμείς την ηθική και πολιτική υποχρέωση να αποκαταστήσουμε το δικαίωμά του στην πληροφόρηση και τη γνώση.

 

 

 

ΙΙ. ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

 

Η κυβέρνηση απαντά στα ερωτήματα της Επιτροπής διά του αρμοδίου υπουργού των Οικονομικών κ. Στουρνάρα. Είναι λιγότερο επικριτική προς το Μνημονίο απ’ ό,τι το ίδιο το ΔΝΤ με τη δημόσια αυτοκριτική του για αστοχία πολιτικής λόγω υποεκτίμησης του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή, αλλά και του ίδιου του σχεδίου της έκθεσης στο ερωτηματολόγιο του οποίου απαντά. Με τον τρόπο αυτό, αποδεικνύει, για μία ακόμα φορά, ότι δεν σύρθηκε στο Μνημόνιο. Επέλεξε το Μνημόνιο, γιατί πιστεύει στη σκοπιμότητα των πολιτικών της λιτότητας, της απορρύθμισης των αγορών και της ιδιωτικοποίησης με «κόκκινο χαλί» των πάντων, όπως-όπως και όσο-όσο, που αυτό επιβάλλει. Από το περιεχόμενο των απαντήσεων του κ. Στουρνάρα είναι προφανές πως θεωρεί ως «success story» και μόνον την ύπαρξη του Μνημονίου.

 

Παράλληλα, όμως, με τον τρόπο που απάντησε στο ερωτηματολόγιο των δύο συνεισηγητών, η κυβέρνηση εξέδωσε αθωωτικό πόρισμα για την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Τόσο για την οργανωμένη διολίσθηση προς το πρώτο Μνημόνιο όσο και για την πρωτοφανή επιβολή στο Κοινοβούλιο της εν λευκώ εξουσιοδότησης προς τον τότε υπουργό Οικονομικών για την αποδοχή του Μνημονίου. Προφανώς, διότι η συνοχή της σημερινής κυβέρνησης, η οποία, κάθε μέρα που περνά, κρέμεται από μια όλο και πιο λεπτή κλωστή, προηγείται της αλήθειας. Έτσι, όμως, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ενταφιάζει στην πλήρη ανυποληψία τα Ζάππεια που εκείνος αριθμούσε, ως αυτό που πραγματικά ήταν – φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

 

Απαντώντας στην ερώτηση 2 του ερωτηματολογίου, η κυβέρνηση, δια χειρός Στουρνάρα, ομολογεί – επιτέλους και γραπτά – την προεκλογική εξαπάτηση του ελληνικού λαού με το ψέμμα της «επαναδιαπραγμάτευσης». Την προεκλογική «επαναδιαπραγμάτευση» αντικατέστησε  μετεκλογικά η «επιτάχυνση», όπως, άλλωστε, πολλές φορές έχει επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γράφει, συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας: «Ανέλαβα καθήκοντα Υπουργού Οικονομικών στις 5 Ιουλίου 2012 στην τρικομματική Κυβέρνηση, που έθεσε ως κεντρικό στόχο την επιτάχυνση [σημ: δικά μας τα έντονα γράμματα] της εφαρμογής του Δεύτερου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, το οποίο είχε εγκριθεί τον Μάρτιο 2012 για την περίοδο 2012-2014».

 

Το μόνο στοιχείο αυτοκριτικής της κυβέρνησης εντοπίζεται μόλις στο τέλος των απαντήσεών της. Ορθότατα επισημαίνει την αποσταθεροποίηση στην οικονομία από δηλώσεις «διαφόρων παραγόντων» για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (Grexit). Προφανώς, στους «διάφορους παράγοντες» ο κ. Στουρνάρας περιλαμβάνει και το σημερινό πρωθυπουργό, ο οποίος πρωτοστάτησε σ’ αυτή τη μαύρη προπαγάνδα που εμπλουτίστηκε με λάσπη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, με συνεχείς δηλώσεις, αλλά και τηλεοπτικά σποτ, κυρίως στο διάστημα ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2012.

 

ΙΙΙ. ΜΕΤΕΩΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΝΕΙΣΗΓΗΤΩΝ

 

 1. Στην παράγραφο 24, σελ.9, του σχεδίου έκθεσης, οι δύο συνεισηγητές υπογραμμίζουν ότι, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών, «ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ έχει αυξηθεί απότομα σε όλες τις χώρες που έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα». Επειδή, οι ίδιοι, στην παράγραφο 2, εντοπίζουν τη «“μη βιωσιμότητα” των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας» ως το βασικό αίτιο για την υιοθέτηση του Μνημονίου, παραμένει το ερώτημα εάν σήμερα, με το λόγο δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ στο 176%, δηλαδή, περίπου, κατά 50% αυξημένο σε σύγκριση με το 2009, οι δύο συνεισηγητές θεωρούν το δημόσιο χρέος της χώρας βιώσιμο. Εάν όχι, ποια εκδοχή προκρίνουν οι ίδιοι για την οριστική και αποτελεσματική αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του: τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησής του, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup στις 27.11.2012, με παραμετρικές αλλαγές στο προφίλ του (περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, κλπ) ή την οργανωμένη διαγραφή μέρους της ονομαστικής αξίας του και «ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, ως μέρους ευρύτερης λύσης για την υπερχρέωση της Ευρωζώνης – ενδεχομένως στο πλαίσιο μιας «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος»;
 2. Στην παράγραφο 35, σελ. 10, οι δύο συνεισηγητές επισημαίνουν ότι η δημοκρατική λογοδοσία της τρόικας στις μνημονιακές χώρες είναι μεν εκ προοιμίου ανεπαρκής, ωστόσο «ποικίλλει μεταξύ των χωρών, ανάλογα με τη βούληση των εθνικών αξιωματούχων». Πως αξιολογούν τη βούληση των Ελλήνων αξιωματούχων και το επίπεδο δημοκρατικής λογοδοσίας της τρόικας στην Ελλάδα.
 3. Στην παράγραφο 2, σελ. 6, του σχεδίου έκθεσης, οι δύο συνεισηγητές επικαλούνται τα εκ των υστέρων αναθεωρημένα στατιστικά στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2009. Γνωρίζουν οι δύο συνεισηγητές ότι ανώτατα στελέχη της τότε Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) έχουν τεκμηριωμένα αμφισβητήσει την ακρίβεια και την αξιοπιστία των στοιχείων αυτών – ότι, δηλαδή, τα θεωρούν σκόπιμα διογκωμένα; Για ποιο λόγο δεν συναντήθηκαν μαζί τους ή δεν έχει ζητηθεί η αυτοπρόσωπη κατάθεσή τους, στο πλαίσιο της έρευνας που  διεξάγουν;
 4. Στην Ελλάδα αποδέκτες του ερωτηματολογίου των δύο συνεισηγητών ήταν ο σημερινός Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος. Από τους τρεις, μόνον ο κ. Προβόπουλος κατείχε την ίδια θέση την χρονική περίοδο πριν και κατά τη σύναψη του πρώτου Μνημονίου. Για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν οι αρμόδιοι πολιτικοί χειριστές του πρώτου Μνημονίου, δηλαδή ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για τους πολιτικούς χειριστές του δεύτερου Μνημονίου, Λουκά Παπαδήμο και Ευάγγελο Βενιζέλο, αντίστοιχα.
 5. Στην παράγραφο 26, σελ. 9, οι δύο συνεισηγητές αντιπαραβάλλουν τους στόχους της πολιτικής του ΔΝΤ (εσωτερική υποτίμηση) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (δημοσιονομική εξυγίανση) [συγκεκριμένα αναφέρουν ότι: «ενώ δεδηλωμένος στόχος του ΔΝΤ στο πλαίσιο των εργασιών συνδρομής του ως μέλους της Τρόικας είναι η εσωτερική υποτίμηση, η Επιτροπή ουδέποτε ενέκρινε σαφώς τον στόχο αυτό» και «επισημαίνει ότι, αντ’ αυτού, ο στόχος στον οποίο εστίασε η Επιτροπή και στις τέσσερις υπό έρευνα χώρες που έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα είναι η δημοσιονομική εξυγίανση»].
 6. Θεωρούν οι δύο συνεισηγητές ότι οι καταστροφικές κοινωνικές επιπτώσεις των μνημονιακών  πολιτικών – και ιδιαίτερα η ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η Ελλάδα –  ήταν το αναγκαίο ή αναπόφευκτο κόστος για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στις μνημονιακές χώρες;
 7. Θεωρούν οι δύο συνεισηγητές ότι η υφεσιακή λιτότητα πέτυχε ως συνταγή δημοσιονομικής εξυγίανσης;
 8. Θεωρούν οι δύο συνεισηγητές ότι η Ελλάδα χρειάζεται συνέχιση της λιτότητας με τρίτο Μνημόνιο;

__________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Δελτίο Τύπου του βουλευτή Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Κοντονή,

σχετικά με τις δήθεν δηλώσεις ηγεσίας Αρείου Πάγου

 

 

 

Ο βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής, τοποθετήθηκε σήμερα ως Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης σχετικά με το νομοσχέδιο για την υιοθέτηση εθνικού ενδίκου βοηθήματος αποζημίωσης  λόγω  υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης. Κατά την τοποθέτησή του αυτήν, δήλωσε τα ακόλουθα:

 

Οι διαδόσεις περί της δήθεν δυσαρέσκειας της ηγεσίας του Αρείου Πάγου έναντι σημαντικών επαφών που είχε χθες ο Πρόεδρος και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με παράγοντες της Δικαιοσύνης, είναι απολύτως ψευδεπίγραφες και επαναλαμβάνουν το άθλιο φαινόμενο των δήθεν διαρροών από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Ιούνιο κατά την υπόθεση της ΕΡΤ, οι οποίες και πάλι ήταν κατασκευασμένες από τα γνωστά κέντρα παραπληροφόρησης της Νέας Δημοκρατίας.

 

Ας αφήσει η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία την Δικαιοσύνη να επιτελεί τον θεσμικό της ρόλο και ας πάψει να την χρησιμοποιεί ως πεδίο συκοφαντιών και πολιτικών παιχνιδιών.

 

Το Γραφείο Τύπου

29/01/2014

__________________________________________________________________________

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: