ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ : Δελτία Τύπου 22/01/2014 [ 13:22-13:29-14:09-15:52-16:04-17:00-17:47-19:18-19:32-19:48 ]


ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΣΤΟΝ REALFM  στον Ν. Χατζηνικολάου

–       Δεχτήκατε πριν από λίγο και τα προσωπικά πυρά της κας Ασημακοπούλου στα πλαίσια της συνιστώσας της τρομοκρατίας, που είπε ότι υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για βουλευτές και στελέχη που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις για την αποφυλάκιση Γιωτόπουλου, Κουφοντίνα κλπ και μίλησε για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε μάλιστα ονομαστικά και εσάς, που θεωρούν ότι υπάρχει πολιτικό υπόβαθρο στην τρομοκρατία.

Παρακαλώ για το σχόλιo και την απάντησή σας.

Ευτυχώς που η κα Ασημακοπούλου δεν είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και άρα δεν θα τύχω της αξιολόγησής της και  μπορεί να τη γλιτώσω.

Πέρα από αυτά, όμως, νομίζω ότι η Ν.Δ. αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αντιληφθεί κάτι πολύ απλό. Ότι κατ’ αρχήν η έγκλειστοι σήμερα, οι καταδικασμένοι τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη, βρίσκονται μέσα – και σωστά – για τις εγκληματικές τους πράξεις. Από εκεί και πέρα, όμως, ο πολιτικός κόσμος, αν θέλει πράγματι να δώσει μια ιδεολογική και πολιτική απάντηση στο φαινόμενο τρομοκρατία, το οποίο όπως κι εσείς καλά γνωρίζετε δεν είναι κάτι το οποίο προέκυψε μετά τους δίδυμους πύργους, έχει ιστορικές καταβολές, θα πρέπει να ανοίξει ένα ιδεολογικό  και πολιτικό μέτωπο.

Με αυτή την έννοια οφείλουμε, όταν αναφερόμαστε στην τρομοκρατία να αποδομήσουμε την όποια δικιά τους ρητορική, από τους αυτοπροσδιορισμούς τους ως αυτόκλητους υπερασπιστές των λαϊκών συμφερόντων και άρα, με αυτή την έννοια, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι επικαλούνται κάποια πολιτικά κίνητρα, κάποιες ιδέες, όταν κάνουν τις εγκληματικές τους πράξεις.

Αυτό μπορεί να μην αφορά τη δικαιοσύνη και σωστά….

–       Πάντως, μια δολοφονία είναι δολοφονία, ό τι και αν επικαλείται ο άλλος.

Αυτό σας λέω, ότι οφείλει να τους βάλει η δικαιοσύνη μέσα όχι για τις ιδέες τους, αλλά για τις πράξεις τους. Όμως, τα κόμματα οφείλουν να απομονώσουν ιδεολογικά και πολιτικά  την τρομοκρατία, όπως κατ’ αντιστοιχία και τη Χρυσή Αυγή. Οι Χρυσαυγίτες βρίσκονται μέσα αυτή τη στιγμή, είναι υπόδικοι για τις εγκληματικές τους πράξεις.

–       Όχι για τις ναζιστικές ιδέες τους….

Βεβαίως. Αν θες, όμως, να απαντήσεις σε αυτό το φαινόμενο, οφείλεις να δεις και ποιο είναι το πολιτικό υπόβαθρο του καθενός το οποίο βέβαια δεν είναι το ίδιο σε κάθε περίπτωση.

–       Η καλύτερη απάντηση, κ. Σκουρλέτη, είναι το να επιτυγχάνει η πολιτική να λύνει τα προβλήματα των πολιτών. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση.

Πολύ σωστά. Αυτό είναι το πιο σταθερό έδαφος της απάντησης. Αλλά από εκεί κι έπειτα, νομίζω δυο συμπεράσματα μπορούμε και πρέπει να βγάλουμε με βάση την υπόθεση του Ξηρού.

Δεν θα έλεγα απόδραση, γιατί εδώ θα έλεγα για διευκόλυνση να αποδράσει. Δεν πρόκειται για μια κλασικού τύπου απόδραση.

Πρώτα απ’ όλα ότι υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες και στον υπουργό Δικαιοσύνης και στον κ. Δένδια. Ευθύνες, που κατά τη γνώμη μου, θέτουν εκ των πραγμάτων και θέμα παραίτησής τους. Αντί, λοιπόν, αυτή τη στιγμή με ευκολία η Ν.Δ. να ρίχνει λάσπη δεξιά και αριστερά και ιδιαίτερα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να βάλει την ουρά κάτω από τα σκέλια και να δει γιατί σήμερα ο τρομοκράτης Ξηρός βρίσκεται έξω.

Το δεύτερο συμπέρασμα που μπορεί κανείς να βγάλει από αυτή την υπόθεση είναι ότι, είναι απολύτως κατανοητό γιατί επιχειρεί να ανοίξει κανείς μια τέτοια συζήτηση, με τον τρόπο που τον ανοίγει, έτσι ώστε να σκεπάσει τη συζήτηση, την πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στα κόμματα για τα πραγματικά προβλήματα. Και αυτά είναι πελώρια.

–       Αλλάζω θέμα και έρχομαι στο θέμα του χρέους, της τρόικας, της οικονομίας. Η τρόικα δεν έρχεται, ο Ντάισελμπλουμ χθες ότι δεν ξέρουμε αν και πότε θα έρθει, κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει πετύχει τους στόχους που συμφώνησε και την ίδια στιγμή η συζήτηση για την οριστική διευθέτηση του χρέους είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Θέλω να ζητήσω το σχόλιό σας για αυτές τις εξελίξεις. Πώς βλέπετε, δηλαδή, αυτό το συγκρουσιακό κλίμα, που έχει αρχίσει να δημιουργείται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι πρέπει να λειτουργήσει η ελληνική κυβέρνηση.

 

Το  κλίμα το οποίο αναφέρετε, νομίζω, είναι το απότοκο των αδιεξόδων αυτής της πολιτικής και του δρόμου που χάραξε και ακολούθησε η ίδια η κυβέρνηση. Όταν ψηφιζόταν ο τελευταίος προϋπολογισμός, θυμόσαστε, κατά τη συζήτηση στη Βουλή είχαμε πει ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι έωλος. Δεν ενσωματώνει το θέμα του χρηματοδοτικού και δημοσιονομικού κενού. Θα τεθεί εκ των πραγμάτων θέμα νέων μέτρων. Ούτως ή άλλως υπάρχει το πελώριο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Σε αυτό δεν απαντά αυτή τη στιγμή ή δεν μπαίνει καν στη συζήτηση η κυβέρνηση. Άρα, όλα αυτά τα βρίσκουμε τώρα μπροστά μας ως ένα λογικό επακόλουθο των στρατηγικών της αδιεξόδων.

Σήμερα, λοιπόν, αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι στον ίδιο δρόμο αυτών των στρατηγικών αδιεξόδων.  Τι έκανε προ ολίγων ημερών ο κ. Σαμαράς. Του δόθηκε μια μικρή ευκαιρία να ανοίξει αυτή τη συζήτηση, όταν θα ερχόταν εδώ η Επιτροπή αξιολόγησης των πεπραγμένων της τρόικας κι εκείνος φρόντισε να ματαιώσει ή εν πάση περιπτώσει να μεταθέσει την επίσκεψή της. Αντί να κοιτάξει η εκδήλωση που έγινε με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας να συνδυαστεί με την παρουσία της Επιτροπής Ελέγχου της τρόικας και να μιλήσει γι αυτά, προτίμησε έναν πανηγυρικό λόγο, στον οποίον για άλλη μια φορά είπε ότι καλά τα κάνει η κα Μέρκελ, καλώς ακολουθούμε τις μνημονιακές πολιτικές και εν πάση περιπτώσει ας συνεχίσουμε στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

–       Τώρα, την ίδια στιγμή, διαβάζω σήμερα σε ορισμένες εφημερίδες, έχω τον Ελεύθερο Τύπο μπροστά μου, ότι ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Σταθάκης δήλωσε ότι μόλις το 5% του δημόσιου χρέους χαρακτηρίζεται επαχθές και σχολιάζει η εφημερίδα ότι η δήλωση αυτή αδειάζει ουσιαστικά τον πρόεδρο του κόμματος, τον Αλ. Τσίπρα, και ακυρώνει το κεντρικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους.

Είναι μια εντελώς λάθος προσέγγιση. Διότι ο κ. Σταθάκης στη συνέντευξή του, που μπορεί κάποιος να την ακούσει και τώρα γιατί είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο», παρουσιάζει ακριβώς την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη να διαγραφεί ένα μεγάλο μέρος του χρέους, έτσι ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, και το υπόλοιπο να αποπληρωθεί με τη γνωστή πρόταση περί ρήτρας ανάπτυξης που έχουμε κατ΄ επανάληψη παρουσιάσει.

Από κει και πέρα, αναφέρεται στο λεγόμενο επαχθές χρέος με βάση τη νομική προσέγγιση γύρω απ΄ αυτά τα θέματα που υπάρχει διεθνώς. Η δικιά μας απαίτηση, η δικιά μα πρόταση για διαγραφή του χρέους δεν είναι νομικού χαρακτήρα, νομικής φύσης. Δεν το προσεγγίζουμε νομικά το θέμα. Δεν λέμε δηλαδή ότι θα βγει επαχθές ένα μεγάλο μέρος του χρέους και άρα θα ζητήσουμε τη διαγραφή του. Πολιτικά και με βάση οικονομικούς και πραγματικούς όρους διεκδικούμε τη διαγραφή του. Η Γερμανία το ΄53, που διεγράφη το 50%, δεν έγινε επειδή  θεωρήθηκε ως επαχθές το χρέος της…

–       Διαβάζω εδώ τη δήλωση, όπως τη γράφει τουλάχιστον η εφημερίδα, είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο εξηλεκτρισμός του ΟΣΕ που δεν έγινε ποτέ.. Είναι περίπου στο 5%.Η  μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από 90% είναι παραδοσιακό δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί.

Ακριβώς.. Λέει με άλλα λόγια αυτά που σας είπα πριν. Νομική διαδικασία. Μα πιστεύετε ότι το μέρος της διαγραφής ενός μέρους του ελληνικού χρέους είναι  θέμα νομικής διερεύνησης και προσέγγισης;  Όχι βέβαια.

–       Γι αυτό χρησιμοποιεί τη λέξη τυπικά; Γιατί λέει τυπικά πρέπει να πληρωθεί…

Μα ακριβώς.. Και σας λέω ότι στις αμέσως προηγούμενες παραγράφους αναφέρεται ακριβώς στην ανάγκη στο πώς θα ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος.

Αλλά όλα αυτά, πάλι απ΄ ότι είδα στον τρόπο που η Ν.Δ. –και δεν έχω διαβάσει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου- αναφέρθηκε στην ανακοίνωσή της, καταλογίζει στον κ. Σταθάκη ότι με αυτή του την αναφορά δεν υποστηρίζει την πρόταση για διαγραφή μεγάλου μέρους τους χρέους. Κι αυτό δεν είναι αληθές.

–       Ένα τελευταίο… Εξοπλισμοί, Τ.Τ., σκάνδαλα Βλέπετε ουσιαστική πρόοδο από τον τρόπο με τον οποίον κινείται η δικαιοσύνη;  Έχετε ελπίδες ότι μπορεί επιτέλους να δούμε στη χώρα αυτή να πληρώνουν οι πραγματικοί υπεύθυνοι των μεγάλων σκανδάλων των τελευταίων δεκαετιών;..

Θα σας πω όσο το δυνατόν πιο κωδικοποιημένα. Θεωρώ ότι η αποσύνθεση του δικομματικού πολιτικού συστήματος, όπως το ζήσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες, έχει αποκτήσει τέτοια δυναμική ώστε πράγματι για πρώτη φορά υπάρχει πιθανότητα να μάθουμε πρόσωπα, να καταλογιστούν ευθύνες και βοηθούντος των πολιτικών ανατροπών να πάμε πια σε μια θωράκιση της κοινωνίας έτσι ώστε να μειώσουμε τις αιτίες εμφάνισης τέτοιων φαινομένων.

 

22/1/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

_____________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Ανακοίνωση της Επιτροπής Δικαιωμάτων του  ΣΥΡΙΖΑ

 

Για την τραγωδία στη Λέρο

Ο πνιγμός 12 γυναικών και παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο Φαρμακονήσι της Λέρου αναδεικνύει ένα ακόμα τραγικό αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής που κοστίζει ζωές. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων σε κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν, εν μέσω θαλασσοταραχής συνέβη το μοιραίο συμβάν. Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι επιβαίνοντες φώναζαν για βοήθεια, καθώς στο πλοιάριο υπήρχαν πολλά παιδιά. Οι κραυγές τους δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση. Τι άλλο είναι, όμως, ένα κυνικό έγκλημα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι ευθύνονται οι παράνομες πρακτικές αποτροπής εισόδου προσφύγων στα ελληνικά χωρικά ύδατα, για την εφαρμογή των οποίων ο ίδιος ο πρωθυπουργός επαίρονταν προ ημερών στη Βουλή. Οι πρακτικές αυτές προκάλεσαν μόλις προ ημερών παρέμβαση του ευρωπαίου επιτρόπου Μούιζνιεκς και υποχρέωσαν τους υπουργούς κ.κ. Δένδια και Βαρβιτσιώτη να παραδεχτούν έστω το πρόβλημα. Σήμερα αυτό δεν αρκεί. Αυτό που συνέβη στο Φαρμακονήσι δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό: Τον Μάιο του 2013, και πάλι στη Λέρο, οικογένειες σύριων ξεκληρίστηκαν και ανήλικα παιδιά οδηγήθηκαν στο θάνατο. Σύμφωνα με αλλεπάλληλες μαρτυρίες και εκθέσεις διεθνών οργανισμών, ανάλογα περιστατικά αποτελούν ρουτίνα στον Έβρο, και μόνο από τύχη δεν έχουν χαθεί κι άλλες ζωές.

Απαιτούμε από το υπουργείο Ναυτιλίας την άμεση ανάκληση των εντολών αποτροπής και ρυμούλκησης των πλοιαρίων προσφύγων στις τουρκικές ακτές. Η τραγωδία στη Λέρο, λίγους μόλις μήνες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πάλαιρο, είναι αφορμή να το επαναλάβουμε: είναι απολύτως επείγουσα μια ριζικά διαφορετική πολιτική υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας, στον αντίποδα του Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση και της Ευρώπης- Φρούριο. Είναι επείγουσα, πριν τα νερά των ελληνικών νησιών και του Έβρου μετατραπούν σε απέραντο νεκροταφείο.

22/01/2014

_________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

για τη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Χριστογιάννη

ότι «Η χούντα ήταν επανάσταση»

 

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Δημήτρης Χριστογιάννης παραδέχθηκε ότι «υπήρξαν και υπάρχουν στελέχη στη Ν.Δ που συμπαθούν τη Χούντα και τους χουντικούς» και δεν έμεινε μόνο εκεί, αλλά συνέχισε λέγοντας ότι «η Χούντα ήταν επανάσταση».

Αλήθεια, η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς συμφωνούν με τον βουλευτή τους ότι η κατάλυση της Δημοκρατίας από τη μισητή χούντα, στην περίοδο της οποίας έγιναν βασανιστήρια και δολοφονίες, ήταν επανάσταση για τη χώρα;

Αν όχι, οφείλουν να αποδοκιμάσουν και να διαγράψουν τον βουλευτή τους, ειδάλλως η ΝΔ του κ. Σαμαρά θεωρεί ότι «η χούντα ήταν επανάσταση».

22/1/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

_____________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Δήλωση βουλευτών και ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Η ΕΕ να δεσμευτεί για πολιτικές πραγματικής σύγκλισης, βασισμένες στην κοινωνική πρόοδο και στη διασφάλιση και προαγωγή των δυνατοτήτων κάθε χώρας, με στόχο την πραγματική οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή

 

Στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Οικονομική Διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία συνδιοργανώνουν η Βουλή των Ελλήνων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μαζί με άλλους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Η διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Οικονομική και Δημοσιονομική διακυβέρνηση της ΕΕ έχει δείξει για άλλη μια φορά την επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί και να διευρυνθεί η συζήτηση για τις οικονομικές πολιτικές μεταξύ των μελών των Εθνικών και Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διάσκεψης το τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έγινε ακόμη πιο εμφανής.

Για να διαμορφώσουμε την κοινοβουλευτική συζήτηση για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική στην ΕΕ, ζητούμε σαφείς, δημοκρατικούς  κανόνες και  διαδικασίες για τη Διάσκεψη, προκειμένου να έχουμε ουσιαστική συμβολή στην διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη. Η διάσκεψη αυτή και τα άλλα Συνέδρια μετά από αυτό θα πρέπει να είναι ανοικτή σε εναλλακτικές λύσεις για την κρίση, οι οποίες διαφέρουν από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή και την ΕΚΤ .

Οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχαν μέχρι τώρα, κανένα δημοκρατικό έλεγχο, παρά τις καταστροφικές επιπτώσεις τους στη ζωή τόσο πολλών πολιτών  της.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους , τα σπίτια τους,  εκατομμύρια οδηγήθηκαν στη φτώχεια, στον κοινωνικό αποκλεισμό,. Νοσοκομεία, σχολεία , πανεπιστήμια, επιχειρήσεις μεγάλες και μικρές, έκλεισαν. Οι λαοί της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας έχουν δει το παρόν τους να καταστρέφεται,   οι νέες γενιές να τους αφαιρείται το μέλλον τους. Σε όλη την ΕΕ, η διαφορά μεταξύ πλουσίων και φτωχών αυξάνεται συνεχώς και θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε κοινωνική αναταραχή και διάβρωση των δημοκρατικών δομών .

Το πρόβλημα δεν τελειώνει με την Τρόικα. Η Δημοσιονομική Συνθήκη είναι η θεσμοθέτηση αυτών των πολιτικών οι οποίες αντιπροσωπεύουν μια επίθεση στη δημοκρατία, μια επίθεση στο ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας, μια επίθεση κατά των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Καλούμε για την αντικατάσταση της τρέχουσας στρατηγικής της ΕΕ για το 2020, από μια «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αλληλεγγύη και την Αειφόρο Ανάπτυξη» με ένα νέο σύνολο των οικονομικών , κοινωνικών και περιβαλλοντικών πολιτικών που στοχεύουν στην :

(i) Βελτίωση της ποιότητας της εργασίας σε όλες τις πτυχές της (μισθοί, σταθερότητα, συνθήκες εργασίας και κατάρτιση) και ενίσχυση των επαγγελματικών προσόντων, προκειμένου να επιτευχθεί ένα υψηλά εκπαιδευμένο και ειδικευμένο εργατικό δυναμικό,

(ii) Αύξηση των επενδύσεων σε βασικές υποδομές και υποδομές στήριξης της βιομηχανίας,

(iii) Ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών, καθώς και την εφαρμογή μιας ισχυρής πολιτικής συνοχής, προκειμένου να προωθηθεί η οικονομική και κοινωνική συνοχή,

(iv) ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, με στόχο την εξάλειψη της φτώχειας και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού,

(v) την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων ,

(vi) την ενίσχυση της δημόσιας έρευνας και την καινοτομία, προκειμένου να εξασφαλίζονται οφέλη για όλους,

(vii) την προώθηση του πολιτισμού και της συμμετοχής των πολιτών,

(viii) την εξασφάλιση δημόσιου έλεγχου του τραπεζικού συστήματος και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.,

Μέχρι τώρα η Ευρώπη έχει δεσμευτεί με ενθουσιασμό για τη διάσωση  του χρηματοπιστωτικού τομέα σε βάρος των λαών και των δημόσιων υπηρεσιών.

Εμείς, αντίθετα, καλούμε την ΕΕ και τα κράτη μέλη να δεσμευτούν για πολιτικές πραγματικής σύγκλισης, βασισμένες στην κοινωνική πρόοδο και στη διασφάλιση και προαγωγή των δυνατοτήτων κάθε χώρας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος, με στόχο την πραγματική οικονομική και κοινωνική συνοχή.

Ζητάμε πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τις αναπτυξιακές ανάγκες κάθε κράτους μέλους και μειώνουν το χάσμα ανάπτυξης μεταξύ των κρατών μελών και τις υφιστάμενες οικονομικές, κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες.

Οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές

 

Andrej Hunko, Σκεύη Κουκουμά-Κούτρα, Δημήτρης Παπαδημούλης, Mariana Mortagua, Νίκος Χουντής, Jurgen Klute, Marisa Matias, Alda Sousa, Bloco de Esquerda, Jiri Mastalka, Helmut Scholz.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   22/01/2014

_________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή: Η Ιταλία τολμά να φορολογήσει τον μεγάλο πλούτο. Η Ελλάδα;

Η Ιταλία άλλη μια φορά αποδεικνύει περίτρανα ότι είναι δυνατή η φορολόγηση του μεγάλου πλούτου όταν υπάρχει πολιτική βούληση.

Πρόσφατα επέβαλε το λεγόμενο φόρο Google για να καταπολεμήσει τη φοροαποφυγή των κολοσσών του Διαδικτύου, που μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους. Χθες προχώρησε σε κατάσχεση μαμούθ 1.243 ακινήτων τα οποία ανήκουν στην κόρη ιδιοκτήτη μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας που κατηγορείται για φοροδιαφυγή. Οι ιταλικές αρχές κατάφεραν να στοιχειοθετήσουν την κατηγορία και να ενεργήσουν αποφασιστικά για την προάσπιση του συμφέροντος του ιταλικού δημοσίου, παρά το γεγονός ότι η κατηγορούμενη δήλωνε μόνιμη κάτοικος Μονακό και είχε ιδρύσει 20 off shore στο Λουξεμβούργο.

Στην Ελλάδα οι πολυεθνικές και οι off shore συνεχίζουν απτόητες τη φοροαποφυγή και ο μεγάλος ιδιωτικός πλούτος τη φοροδιαφυγή, παρά τις λίστες και την πληθώρα στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους εδώ και καιρό οι οικονομικές υπηρεσίες. Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση δεν στελεχώνει με το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό, ούτε ενισχύει με τις απαραίτητες βάσεις δεδομένων και με τη αναγκαία νομική κάλυψη τη διεύθυνση ενδοομιλικών συναλλαγών.

Όσο η κυβέρνηση δεν τολμά να πράξει τα απολύτως εφικτά και αυτονόητα για την αποτελεσματική καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και φοροκλοπής, παρά μόνο επιδίδεται αναίσχυντα στην αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων, τόσο δυσκολότερα μπορεί πλέον να διασκεδάσει την εντύπωση που δημιουργείται ότι δεν κυβερνά αυτή τη χώρα, αλλά την καταδυναστεύει».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 22/01/2014

________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

για τη «διαπραγμάτευση» κυβέρνησης-τρόικας

 

Μάρτυρας σε μια ακόμη σκηνοθετημένη και κακοπαιγμένη παράσταση γίνεται τις τελευταίες ημέρες ο ελληνικό λαός, αναφορικά με την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα σχετικά με την λήψη νέων μέτρων και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της επόμενης διετίας.

Η ύπαρξη δημοσιονομικού αλλά και χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο 2014-2015 καταδεικνύει την αποτυχία των μνημονιακών επιλογών. Ωστόσο, η δικομματική κυβέρνηση επιλέγει να μην χρησιμοποιήσει αυτή την αποτυχία ως ευκαιρία για αλλαγή της πολιτικής, προκειμένου να μην φανεί δυσάρεστη στα επιτελεία της τρόικας.

Οι δανειστές, για μια ακόμη φορά, απαιτούν την άμεση λήψη νέων μέτρων τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το 2015, το ύψος των οποίων αναμένεται να ξεπεράσει  τα 3 δις, τα οποία θα προστεθούν στα καταγραφόμενα 63 δις. περιοριστικών μέτρων της μνημονιακής εποχής.

Έτσι, αποδεικνύεται με ξεκάθαρο τρόπο το σαθρό υπόβαθρο της νέας εθνικής αφήγησης, του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο υποτίθεται ότι θα μοιραζόταν κιόλας!

Την ίδια στιγμή,  το χρηματοδοτικό κενό συστέλλεται και διαστέλλεται σε καθημερινή βάση, μεταξύ 11 και 20 δις, ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή ενός νέου μνημονίου, που καθαρά για λόγους επικοινωνιακής σκοπιμότητας και διαχείρισης θα λάβει έναν εύηχο τίτλο, διατηρώντας όμως απαράλλαχτα τα βασικά χαρακτηριστικά του: περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους, αθρόες απολύσεις και ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού.

Μοναδική λύση και επιτακτική ανάγκη αποτελεί η αλλαγή πολιτικής, προκειμένου να λάβει τέλος η καταστροφική πορεία της χώρας και να διακοπεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  22/01/2014

_________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΦΙΛΙΝΗ

Είμαστε σήμερα εδώ όλες οι γενιές της Αριστεράς για να αποχαιρετήσουμε τον σύντροφο Κώστα Φιλίνη. Είμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στην μεγάλη και γεμάτη προσφορά διαδρομή του. Μία διαδρομή που είναι ταυτόχρονα η ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, της αριστεράς και των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων.

Ο Κώστας Φιλίνης ανήκει σε μια ηρωική γενιά. Μια γενιά σφυρηλατημένη στους αγώνες της εθνικής αντίστασης. Μια γενιά που σε καιρούς εξαιρετικά σκληρούς και δύσκολους, αφιέρωσε ολοκληρωτικά τον εαυτό της στην υπόθεση της εθνικής απελευθέρωσης, της δημοκρατίας, και της κοινωνικής δικαιοσύνης για τον τόπο μας.

Από τις εννέα δεκαετίες που διήρκεσε η ζωή του, οι επτά ήταν ολοκληρωτικά και αταλάντευτα αφοσιωμένες σε αυτόν τον αγώνα.   Για χάρη του αγώνα αυτού πέρασε 17 ολόκληρα χρόνια από τη ζωή του στην φυλακή, και άλλα 7 χρόνια στην σκληρή παρανομία.

Και στα χρόνια της νομιμότητας, δεν έλειψε ούτε στιγμή από την πρώτη γραμμή των μεγάλων κοινωνικών αγώνων. Η προσωπική του διαδρομή είναι ταυτόχρονα η ιστορία του κομμουνιστικού και αριστερού κινήματος.  Εντάχθηκε από νέο παιδί στην ΟΚΝΕ και στα χρόνια της κατοχής ήταν ιδρυτικό στέλεχος της ηρωικής ΕΠΟΝ. Από μαχητής της μεγάλης Εθνικής Αντίστασης, βρέθηκε στις παράνομες οργανώσεις του ΚΚΕ στην Αθήνα στα πέτρινα εμφυλιακά και μετεμφυλιακά χρόνια. Καταδικάστηκε σε δύο φορές ισόβια. Μια καταδίκη που για τον ίδιο, αλλά και ολόκληρη αυτή τη γενιά είναι τιμή και παράσημο. Με την αποφυλάκισή του ρίχτηκε αμέσως στην νόμιμη πολιτική δράση. Δούλεψε στην ΕΔΑ και στην ΑΥΓΗ. Αλλά για πολύ λίγο, αφού με την επιβολή της δικτατορίας, βγήκε ξανά στην παρανομία. Δούλεψε για την συγκρότηση του Πανελλήνιου Αντιδικτατορικού Μετώπου. Και μετά ξανά φυλακή, και ξανά παρανομία. Το 1968 τάχθηκε με τις δυνάμεις της κομμουνιστικής ανανέωσης.

Υπήρξε κορυφαίο ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, και το 1989 στήριξε το μεγάλο βήμα για την ενότητα της Αριστεράς, που ήταν η ίδρυση του Συνασπισμού. Από τότε παρέμεινε μέχρι το τέλος, ενεργό μέλος του Συνασπισμού και κατόπιν του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν χωράνε σε ένα βιογραφικό και σε μία ομιλία όλα αυτά στα οποία, ο Κώστας Φιλίνης, άφησε το αποτύπωμά του.  Είναι πολλά αυτά που οι περισσότεροι από τις νεότερες γενιές δεν γνωρίζουν, γιατί η σεμνότητα του Κώστα Φιλίνη δεν επέτρεπε να  γίνουν γνωστά.

Για εμάς τους νεώτερους, ο Κώστας Φιλίνης ήταν μια υποδειγματική παρουσία. Πολιτικά συγκροτημένος, και πάντα συνεπής με τις ιδέες και της αξίες της Αριστεράς, ήταν ταυτόχρονα ένας άνθρωπος με ευρύτατη καλλιέργεια, και αγάπη για την γνώση. Ίσως ένα από τα πιο κοφτερά μυαλά που είχαμε την τύχη να συναντήσουμε. Ο Κώστας Φιλίνης ήταν ο ηγέτης που με πραότητα και σοφία λειτουργούσε και συμπεριφερόταν όπως το κάθε απλό μέλος του κόμματος. Ο πρωτεργάτης της αντίληψης «δημοκρατία παντού». Από τους πρώτους στήριξε τους αγώνες της ειρήνης και  του αφοπλισμού μέσα από το μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα. Από το 1985 στην ευρωβουλή, έδωσε μάχες για την Ευρώπη των εργαζομένων ενάντια στην Ευρώπη των μονοπωλίων.  Στις δημοτικές εκλογές του 86, από τους πρώτους που μίλησε για άμεση δημοκρατία και ανέδειξε τα μεγάλα περιβαλλοντικά θέματα και τα κινήματα πόλης. Εισήγαγε στο ελληνικό κοινό μια ολόκληρη επιστήμη, την θεωρία των παιγνίων και την εφαρμογή της στην πολιτική στρατηγική.  Το βιβλίο του που και σήμερα ακόμα θεωρείται κλασικό στην ελληνική βιβλιογραφία, το έγραψε πριν 40 χρόνια μέσα στην φυλακή. Μέσα από το αγαπημένο του παιχνίδι, το σκάκι, μας έμαθε την αξία της θυσίας, τη σημασία της στρατηγικής. Πως ένα απλό πιόνι, ένας απλός στρατιώτης μπορεί να γίνει ο καταλυτικός παράγοντας για την μεγάλη ανατροπή. Στοχαστής, θεωρητικός και ολοκληρωμένος οργανικός διανοούμενος, μετέφρασε Γκράμσι, Πουλαντζά,  Μάρξ. Και δεν δίστασε να βαδίσει ακόμα και σε πιο δύσκολα θεωρητικά μονοπάτια.  Υπήρξε συνιδρυτής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας.

Όμως, εκείνο  για το οποίο θα τον θυμόμαστε πάντα, ήταν η φυσική του ευγένεια, η προσήνεια και η καλοσύνη που πάντα τον χαρακτήριζαν.  Τρέφαμε γι αυτόν βαθειά συντροφική αγάπη και απεριόριστο σεβασμό. Και το κύρος του ήταν ευρύτερο από τα πολιτικά όρια του πολιτικού του χώρου.  Γιατί ο Κώστας Φιλίνης ήταν από τους ανθρώπους εκείνους που ενσάρκωναν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.  Τον θυμόμαστε πάντα παρόντα στα κρίσιμα αλλά και τα καθημερινά.  Να βάζει πλάτη για να μείνει ζωντανό το όραμα. Για να μείνει όρθιο το κόμμα, σε πείσμα των καιρών και με κόντρα τον καιρό.

Φεύγει σε μια στιγμή που η Αριστερά, είναι πάλι εδώ, κάθε μέρα πιο μάχιμη, κάθε μέρα πιο δυνατή,  για να υπερασπιστεί την κοινωνία. Για να δώσει τη μάχη της μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής ανατροπής. Η σκέψη του θα μας συνοδεύει, και θα μας θυμίζει πάντα ότι για να κερδίζει τον σεβασμό και την υποστήριξη της κοινωνίας, η Αριστερά οφείλει  να είναι αυστηρή και απαιτητική με τον εαυτό της.  Συνεπής στις αρχές και τις αξίες της. Πρωτοπόρα στους κοινωνικούς αγώνες.  Και πάντα έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.

Ας μου επιτραπεί μια ελάχιστη προσωπική κατάθεση. Νοιώθω την μεγαλύτερη τιμή που ήμουν στην ίδια οργάνωση με τον Κώστα Φιλίνη, στην τοπική οργάνωση των Αμπελοκήπων. Και που για χρόνια σε κάθε συνεδρίαση είχα και εγώ και πολλοί άλλοι σύντροφοι, την τιμή να έχουμε ανάμεσά μας, ισότιμα πάντα,  μια προσωπικότητα που ακτινοβολούσε ήθος και ανιδιοτέλεια. Ένα τολμηρό ανοιχτό μυαλό, που στήριζε με πάθος κάθε τολμηρό βήμα, κάθε πρωτοποριακό εγχείρημα. Τον σύντροφο, που ήταν πάντα δίπλα στις νεώτερες γενιές, έτοιμος να προσφέρει την στήριξη, την βοήθεια και την αγάπη του.  Στήριξη, αγάπη και ενθάρρυνση, που είχα και εγώ τη τύχη να δεχτώ απλόχερα από το Κώστα Φιλίνη στα πρώτα μου βήματα.

Αγαπημένε μας σύντροφε Κώστα. Θα λείψεις σε όλους μας, όπως θα λείψεις και στα δύο πιο κοντινά και αγαπημένα σου πρόσωπα, την Ζωή και την Άννα.  Στην σκέψη μας θα είσαι πάντα ζωντανός, όσο θα είναι ζωντανές οι ιδέες και οι αξίες της αριστεράς. Και θα είσαι πάντα ανάμεσά μας, κάθε φορά που αυτές οι ιδέες, αυτές οι αξίες θα κερδίζουν μία ακόμα νίκη για την κοινωνία, τη δημοκρατία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας σύντροφε Κώστα Φιλίνη.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  22/01/2014

____________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

στην Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ

Τις τελευταίες μέρες η ΝΔ δίνει ρεσιτάλ πανικού και απόγνωσης. «Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται», αλλά όχι και έτσι.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  22/01/2014

_____________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανακοίνωση της ΕΕΚΕ Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ

Να αποσυρθεί τώρα η τροπολογία της κ. Γεννηματά για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα από το νομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ

 

Με τη μορφή της τροπολογία κατατέθηκε σήμερα το σχέδιο της κυβέρνησης για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Η κυβέρνηση, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η αναπληρώτρια υπουργός κα Γεννηματά θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι πολύ σοβαρό θέμα, για να μπαίνει εμβόλιμο ως τροπολογία σε «άσχετο» μάλιστα σχέδιο νόμου, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τον ΑΔΜΗΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κ. Γεννηματά να αποσύρει την τροπολογία για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και κάθε συμφωνία που έχει κάνει με την τρόικα. Όποιο σχέδιο κι αν έχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας οφείλει να το εισαγάγει ως σχέδιο νόμου στη Βουλή, προκειμένου να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων του συγκεκριμένου βιομηχανικού ομίλου, τόσο από άποψη εγκαταστάσεων και υποδομών όσο και από άποψη του έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού των ΕΑΣ.

 

Η ΕΚΚΕ Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ

Θ. Δρίτσας

Γ. Βαρεμένος

Αγν. Καλογερή

Β. Χατζηλάμπρου

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  22/01/2014

________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

  • Νίκος Χουντής: «Θυσιάστηκε ο ελληνικός λαός και η ελληνική οικονομία για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες», όπως υπονόησε ο κ. Ρέν;
  • Γιάννης Στουρνάρας: «Θέλω να τονίσω ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν δείξει συνοχή, έχουν δείξει solidarity (αλληλεγγύη).»

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδα και Πρόεδρος του ECOFIN, κ. Γ.Στουρνάρας δεν θέλησε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του πρόσφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, να σχολιάσει τις δηλώσεις, που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα, ο Όλι Ρέν, με τις οποίες άφηνε να εννοηθεί ότι ο ελληνικός λαός θυσιάστηκε την άνοιξη του 2010, για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

 

Πιο συγκεκριμένα, στη σημερινή συζήτηση που έλαβε χώρα την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε από το Γιάννη Στουρνάρα να σχολιάσει όσα είπε την προηγούμενη εβδομάδα ο ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρέν, δηλαδή ότι «αν κουρεύαμε το ελληνικό χρέος την άνοιξη του 2010, τότε η κρίση θα μετεδίδετο και στις άλλες χώρες και στις ευρωπαϊκές τράπεζες». Η δήλωση αυτή χαρακτηρίστηκε από όλους στην Ελλάδα, ως θυσία του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας για τη σωτηρία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

 

Αντί ο έλληνας Υπουργός να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, φρόντισε να τονίσει, μεταξύ άλλων, ότι, μέσω του Μνημονίου, «οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν δείξει συνοχή, έχουν δείξει solidarity (αλληλεγγύη)».

 

Απαντώντας επίσης σε δεύτερη ερώτηση αναφορικά με το δυσμενές καθεστώς που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, όσον αφορά το όριο της κεφαλαιακής επάρκειας στα μελλοντικά stress-tests, που για την Ελλάδα θα βρίσκεται στο 9%, ενώ για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες στο 8%, αποστερώντας έτσι ρευστότητα, περίπου 2 δις ευρώ από την ελληνική οικονομία, ο έλληνας Υπουργός δήλωσε ότι, «εμείς διαπραγματευόμαστε, σήμερα, ούτως ώστε οι όροι που θα υπάρχουν για τις τράπεζες στην Ευρώπη να είναι παντού ίδιοι. Οι όροι πρέπει να είναι παντού ίδιοι, όχι μόνο στην εγγύηση καταθέσεων (;;;), αλλά και στην κεφαλαιακή επάρκεια».

 

Το βίντεο με το διάλογο μεταξύ του Νίκου Χουντή και του Γιάννη Στουρνάρα, βρίσκεται εδώ:

http://www.youtube.com/watch?v=R_Ko-3OeOFc&feature=youtu.be

 

Ο πλήρης διάλογος έχει ως εξής:

 

Νίκος Χουντής:

 

Κύριε Υπουργέ,

Σας καλωσορίζω και με την ιδιότητά σας ως Προέδρου του ECOFIN στην Επιτροπή μας. Θέλω να σας πω ότι και σήμερα ακούστηκαν συγχαρητήρια, αν και τον τελευταίο καιρό η ελληνική κυβέρνηση ακούει πολλά συγχαρητήρια για τα επιτεύγματά της.

Ξέρουμε πολύ καλά βεβαίως ότι η Ελλάδα είναι στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Θέλω να σας πω λοιπόν ότι αυτό που είπατε πριν από λίγο, ότι σε τελική ανάλυση είστε ένας ταπεινός οικονομολόγος ακούστηκε για πρώτη φορά πριν λίγες μέρες από τον κ. Όλι Ρέν, ο οποίος κάποια στιγμή όταν στριμώχτηκε στις απαντήσεις αμφισβήτησε τις δυνατότητες της Οικονομικής Επιστήμης. Και γιατί σας το λέω αυτό. Σας το λέω γιατί θέλω να μου σχολιάσετε τη δήλωση ενός ταπεινού οικονομολόγου, όπως του κ. Ρέν, που είπε ότι αν κουρεύαμε το ελληνικό χρέος την άνοιξη του 2010, τότε η κρίση θα μετεδίδετο και στις άλλες χώρες και στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Δηλαδή, θυσιάστηκε ο ελληνικός λαός και η ελληνική οικονομία, δεν ξέρω αν τα συγχαρητήρια είναι για αυτές τις θυσίες, για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Και ένα δεύτερο πιο συγκεκριμένο ερώτημα που έχει σχέση με τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας και το επίδικο θέμα της Τραπεζικής Ένωσης και της τραπεζικής εποπτείας. Σύμφωνα με όσα ξέρουμε οι έλεγχοι που θα γίνουν για τις τράπεζες στο πλαίσιο αυτής της εποπτείας, θα ζητούν ως κατώτατο όριο κεφαλαιακής επάρκειας για τις ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες το 8%. Γνωρίζετε, όμως, κ. Υπουργέ, ότι λόγω Μνημονίου, για τις ελληνικές τράπεζες το όριο, για το 2012-2014, είναι 9%.

Πείτε μου σας παρακαλώ, εκτιμάτε ότι είναι μια δυσμενής αντιμετώπιση; Είναι μια αντιμετώπιση που μπλοκάρει τουλάχιστον 2 δις ευρώ σε ένα γενικευμένο πρόβλημα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, καθώς οι τράπεζες δεν δανείζουν ΜΜΕ και ιδιώτες; Τι σκοπεύετε να κάνετε;

 

Γιάννης Στουρνάρας:

 

Χαίρομαι κ εγώ κ. Χουντή που είμαι εδώ σήμερα, μαζί σας.

Πρώτον, θα ήθελα να πω ότι ο ελληνικός λαός πράγματι υπέστη σοβαρές θυσίες τα προηγούμενα χρόνια, όμως η κατάσταση έχει τώρα βελτιωθεί σημαντικά. Από το 2014 και μετά όλες οι ενδείξεις είναι ότι θα έχουμε, έστω και σταθερότητα στην αρχή, και μετά βελτίωση του εισοδήματος του κόσμου, μετά από πολλά χρόνια αύξησης της ανεργίας και μείωσης των πραγματικών μισθών.

Όμως θέλω να τονίσω ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν δείξει συνοχή, έχουν δείξει solidarity (αλληλεγγύη). Όπως ελέχθη και πριν από τον κ. Fox, έχουμε πάρει ένα συνολικό δάνειο περίπου 240 εκατ (δις) ευρώ. Έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες αυτού του δανείου. Σήμερα το μέσο επιτόκιο που η Ελλάδα πληρώνει είναι περίπου λίγο κοντά στο 2%. Είναι αρκετά καλοί όροι. Η αποπληρωμή έχει μεταφερθεί 30 χρόνια πίσω και σε λίγο αφού τελειώσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα θα ξεκινήσει η συζήτηση για την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τη νομική βάση που υπάρχει στην απόφαση του Eurogroup της 28ης Νοεμβρίου 2012. Με βάση αυτή τη νομική βάση, οι εταίροι μας και εμείς, θα διαπραγματευτούμε την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους.

Αλλά μην ξεχνάμε, όμως, ότι η συνεχής βελτίωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, είναι η βελτίωση του παρανομαστή. Αυτός είναι ο καλύτερος και ο ασφαλέστερος τρόπος. Δηλαδή, αυτό που πρέπει να πιέσουμε σήμερα είναι για περισσότερη ρευστότητα στην Ευρώπη, για μια αποτελεσματική Τραπεζική Ένωση, για καλύτερη χρηματοδότηση, μέσω ίσως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων θεσμών, των ΜΜΕ.

Εμείς δεν κοιτάμε προς τα πίσω. Εμείς κοιτάζουμε μπροστά. Και το μέλλον σαφώς είναι ευοίωνο, με βάση τις θυσίες του ελληνικού λαού, του τι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι έχουμε εξαλείψει τα αίτια της κρίσης. Άρα, επιτρέψτε μου να πω ότι δεν συμμερίζομαι την απαισιοδοξία σας. Νομίζω ότι το μέλλον για την Ελλάδα και για του έλληνες είναι πολύ καλύτερο.

Και για τις τράπεζες, σαφώς πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση. Ίση μεταχείριση μεταξύ τραπεζών. Άρα εμείς διαπραγματευόμαστε, σήμερα, ούτως ώστε οι όροι που θα υπάρχουν για τις τράπεζες στην Ευρώπη να είναι παντού ίδιοι. Οι όροι πρέπει να είναι παντού ίδιοι, όχι μόνο στην εγγύηση καταθέσεων (!!), αλλά και στην κεφαλαιακή επάρκεια.

 

Το Γραφείο Τύπου 22/01/14

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: