ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ : Δελτία Τύπου 21/01/2014 [ 09:53-14:26-14:54-15:26-15:32-15:40-17:17-17:29-19:43-19:50-20:33 ]


ΣΥΡΙΖΑΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΛ.ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Μεθοδεύσεις σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: Μεθοδεύσεις σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών.

Τον Μάιο του 2010, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του τότε Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωµένης Διοίκησης-Πρόγραµµα Καλλικράτης» (ήδη Ν. 3852/2010), είχαμε τονίσει ότι ο «Καλλικράτης» θα διατηρούσε και θα επεξέτεινε «το καλπονοθευτικό σύστημα εκλογής περιφερειαρχών και δημάρχων», αναδεικνύοντας τις πολιτικές στρεβλώσεις που θα προέκυπταν τόσο από το ακραία πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα που εισήγαγε, το οποίο ενίσχυσε «τον αρχηγικό περιφερειαρχοκεντρικό και δημαρχοκεντρικό χαρακτήρα της διοίκησης», όσο και από την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ευρωεκλογές, που θα είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση και τη συσκότιση των πολιτικών διακυβευμάτων και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, ενώ παράλληλα θα προκαλούσε και σημαντικά, ενδεχομένως δε και ανυπέρβλητα, νομικά και θεσμικά αδιέξοδα.

Ειδικά σε σχέση με το τελευταίο ζήτημα, η επιλογή της ταυτόχρονης διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών και των ευρωπαϊκών εκλογών αιτιολογήθηκε από την τότε κυβέρνηση και όσους υποστήριξαν τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», με δύο κατά βάση επιχειρήματα:

Πρώτον, ότι «η ρύθμιση αυτή μειώνει το κόστος των εκλογικών  διαδικασιών, καθώς και το κόστος των εκλογικών δαπανών, αφού εφεξής οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξάγονται ταυτοχρόνως με τις ευρωεκλογές» (Αιτιολογική Έκθεση σ/ν «Καλλικράτη», σ. 25). Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο τότε Υπουργός ΕΣΑΗΔ, κ. Γ. Ραγκούσης στην ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής με θέμα το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» (3/10/2010), «η σύμπτωση των δύο εκλογικών διαδικασιών, δημοτικών εκλογών και ευρωεκλογών δεν εξοικονομεί μόνο λειτουργικά έξοδα αλλά και τις δαπάνες των αντίστοιχων κομματικών προεκλογικών δραστηριοτήτων».

Δεύτερον, ότι «η σύμπτωση των δύο εκλογικών αυτών διαδικασιών θα διευκολύνει τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές, ένα κρίσιμο θέμα για τη δημοκρατία αλλά και το νόημα, το ουσιαστικό νόημα αυτής της πανευρωπαϊκής εκλογικής αναμέτρησης» (Ομιλία του τότε Υπουργού ΕΣΑΗΔ, κ. Γ. Ραγκούση, στο Υπουργικό Συμβούλιο κατά την παρουσίαση του Προγράμματος «Καλλικράτης» – 28/4/2010).

Ωστόσο, με βάση τις μέχρι σήμερα «διαρροές», αλλά και την επίσημη και ρητή πλέον δήλωση του νυν Υπουργού Εσωτερικών, κ. Γ. Μιχελάκη, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, στις 11/12/2013, η κυβέρνηση προωθεί μία απαράδεκτη κατά τη γνώμη μας μεθόδευση, σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών, κατά παράβαση τόσο του ίδιου του «γράμματος» του νόμου (άρθρα 9 και 114 Ν. 3852/2010), όσο και της κοινής λογικής.

Συγκεκριμένα, τα άρθρα 9 και 114 του Ν. 3852/2010 προβλέπουν ρητά ότι «η εκλογή στα ανωτέρω αξιώματα [ενν. του δημάρχου, των δημοτικών συμβούλων, των συμβούλων της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και των εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας, καθώς και του περιφερειάρχη, των αντιπεριφερειαρχών και των περιφερειακών συμβούλων αντίστοιχα] γίνεται την ίδια μέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Και, ασφαλώς, όπως προκύπτει τόσο από τη συστηματική ένταξη των σχετικών διατάξεων στο Ν. 3852/2010, όσο και από την κοινή αντίληψη, ως εκλογή των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ νοείται πάντοτε η «πρώτη Κυριακή», αφού ο δεύτερος γύρος είναι επαναληπτικός και έχει επικουρικό και δυνητικό χαρακτήρα, μόνο για την περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η εκλογή επιτυχώς κατά τους όρους του νόμου (ενδεικτικά, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002 και μετά περίπου στο 40% των Δήμων δεν χρειάστηκε η πραγματοποίηση επαναληπτικών εκλογών). Εξάλλου, υπάρχουν και αξιώματα, όπως αυτό του εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας, για τα οποία δεν προβλέπεται καθόλου επαναληπτική ψηφοφορία (άρθρο 37 Ν. 3852/2010), επομένως κάθε εκλογή τους σε μέρα που δεν συμπίπτει με τις ευρωεκλογές παραβιάζει ευθέως το «γράμμα» του άρθρου 9 του ίδιου νόμου.

Άλλωστε, η επιλογή της ταυτόχρονης διεξαγωγής των ευρωεκλογών με τον «δεύτερο γύρο» των αυτοδιοικητικών εκλογών – εάν και όπου αυτός καταστεί αναγκαίος – υπονομεύει ευθέως όλη τη συλλογιστική στην οποία στηρίχθηκε εξαρχής η θέσπιση της ταυτόχρονης διεξαγωγής αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, αφού:

1ον. Ο περιορισμός των δαπανών – τόσο του κράτους όσο και των κομμάτων – δεν επιτυγχάνεται, καθώς θα απαιτηθεί να στηθούν κάλπες και τη δεύτερη Κυριακή σε όλη τη χώρα, ακόμα και στις περιοχές όπου οι επιτυχόντες δημοτικοί/περιφερειακοί συνδυασμοί θα έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο από το νόμο όριο για την εκλογή τους από την πρώτη Κυριακή, ενώ επίσης τα μικρότερα κόμματα – των οποίων οι συνδυασμοί πιθανότατα δεν θα έχουν εισέλθει στο «δεύτερο γύρο» των αυτοδιοικητικών εκλογών – θα υποχρεωθούν να πραγματοποιήσουν επιπλέον δαπάνες για την κινητοποίηση του εκλογικού τους μηχανισμού και τη δεύτερη Κυριακή.

2ον. Ο στόχος της ενίσχυσης της συμμετοχής των εκλογέων στις ευρωπαϊκές εκλογές υπονομεύεται, αφού – ως γνωστόν – η συμμετοχή στο «δεύτερο γύρο» των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών είναι διαχρονικά μικρότερη σε σχέση με τον πρώτο γύρο, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι σε αρκετές περιοχές της χώρας οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές θα έχουν ήδη εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή (ενδεικτικά, στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές η συμμετοχή ήταν 60,8% στον α’ γύρο και 46,68% στον β’ γύρο και στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ήταν 61,03% και 49,25% αντίστοιχα).

Επειδή ο εν λόγω επιχειρούμενος τακτικός ελιγμός δεν είναι ο πρώτος, αλλά έρχεται σε συνέχεια διάφορων σεναρίων που έχει κατά καιρούς διακινήσει ο Υπουργός Εσωτερικών, περί παράνομης παράτασης της θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών έως και ενάμιση χρόνο (ως τον Οκτώβριο του 2015), περί της επιχειρηθείσας τροποποίησης του εκλογικού συστήματος για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, αλλά και περί αλλαγής της χωροταξικής διάρθρωσης των Δήμων.

Επειδή η διαρκής διακίνηση τέτοιων σεναρίων έχει δημιουργήσει σημαντική θεσμική ανασφάλεια στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και έχει προκαλέσει εύλογες υπόνοιες ότι υπηρετεί ιδιοτελή μικροκομματικά συμφέροντα των κυβερνητικών εταίρων.

Επειδή επιλέγοντας τέτοιου είδους παράνομες και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, η κυβέρνηση βρίσκεται εκτός των άλλων εκτεθειμένη και για το ότι η ίδια παραβιάζει το νόμο που θέσπισε και τους στόχους που εξήγγειλε, θυσιάζοντας όλα τα επιχειρήματα περί δήθεν εξοικονόμησης δαπανών και ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών στις ευρωεκλογές, στο όνομα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Επειδή τέτοιου είδους παράνομοι και αντιδημοκρατικοί χειρισμοί που επιδιώκουν να «χειραγωγήσουν» τη γνήσια και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης δεν μπορούν και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουν ανεκτοί.

Επειδή όλες οι προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές – όπως και οι επικείμενες – γινόταν σε συγκεκριμένη εκ του νόμου καθορισμένη ημερομηνία, επομένως δεν απαιτούνταν ιδιαίτερη πράξη προκήρυξης για τη διεξαγωγή τους.

Επειδή η εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών του κράτους από την ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και του α’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών υπολογίζεται από τον μεν πρώην Υπουργό Εσωτερικών και βασικό εισηγητή και εμπνευστή του «Καλλικράτη», κ. Γ. Ραγκούση, σε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, από το δε Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Ειδική Έκθεση Γ.Λ.Κ. κατ’ άρθρο 75 παρ. 1 του Συντάγματος στο σ/ν του «Καλλικράτη») σε 75 εκατομμύρια ευρώ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιαίτερη πράξη προκήρυξης, μέσω της έκδοσης προεδρικού διατάγματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είτε αυτοτελώς είτε σε ενιαίο π.δ. με την προκήρυξη των ευρωεκλογών;

2. Έχει ζητήσει η κυβέρνηση σχετική γνωμοδότηση για την στην πραγματικότητα παράνομη μεθόδευσή της από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και ποιο το περιεχόμενο αυτής;

3. Πώς δικαιολογεί η κυβέρνηση την επιλογή της να σπαταλήσει, και δη κατά τρόπο παράνομο, 50 και πλέον εκατομμύρια ευρώ, για να εξυπηρετήσει μικροκομματικές της σκοπιμότητες, τη στιγμή που επιβάλλει ανάλγητα μέτρα λιτότητας ακόμα και στα πιο αδύναμα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Αλέξης Τσίπρας

Σοφία Σακοράφα

Νίκος Βούτσης

Όλγα Γεροβασίλη

Στάθης Παναγούλης

Αφροδίτη Σταμπουλή»

Αθήνα, 20.01.2014

__________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

 

 

Δελτίο Τύπου

  • Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τις κακοτεχνίες σε ΧΥΤΑ στην Ελλάδα
  • Παρέμβαση Ν. Χουντή

 

Στη συζήτηση που έγινε σήμερα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  αντιπροσωπεία του οποίου επισκέφτηκε την Ελλάδα  τον Σεπτέμβριο του 2013, μετά από αναφορές/καταγγελίες πολιτών, για κακή χωροθέτηση και κατασκευαστικά λάθη σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ),  παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής.

Η συζήτηση αφορούσε την Έκθεση της Διερευνητικής Αποστολής της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2013, όπου επισκέφτηκε τον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Γραμματικού, τον ΧΥΤΑ Φυλής, τη Μεγαλόπολη, τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου στη Θεσπρωτία και τον ΧΥΤΑ Λευκίμης στην Κέρκυρα.

Ο Ν. Χουντής,  ξεκινώντας τη σημερινή παρέμβασή του, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο παράδειγμα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης,  που όπως αποκαλύφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ εγκαινιάστηκε μόλις το 2008 ως υπερσύγχρονο έργο,  σήμερα παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα λειτουργίας και ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Στην συνέχεια ο έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στο  προσχέδιο των πορισμάτων της Διερευνητικής Αποστολής, και ενδεικτικά στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ του Γραμματικού, τονίζοντας ότι «πρέπει να δοθούν απαντήσεις πριν τα έργα υπό κατασκευή τεθούν σε λειτουργία, ώστε να αποτρέψουμε περιβαλλοντικές καταστροφές από έργα που ενδεχομένως αποδειχθούν ακατάλληλα λόγω αστοχιών στη μελέτη και την κατασκευή αλλά και για να αποτρέψουμε την διασπάθιση κι άλλων κονδυλίων για την κατασκευή των εργοστασίων».

Ο Ν. Χουντής τόνισε επίσης ότι «οι παρατηρήσεις για τα όσα είδαμε στην Επίσκεψή μας,  πρέπει να αποτυπωθούν στα Συμπεράσματα και στις Συστάσεις της Έκθεσης με σαφήνεια ώστε να μην αφήσουμε περιθώρια παρερμηνειών»

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Ν. Χουντής, απευθυνόμενος στους άλλους ευρωβουλευτές, τόνισε ότι «για να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην αλλαγή της νοοτροπίας και στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την αποφυγή  διασπάθισης κονδυλίων, πρέπει οι προτάσεις μας να είναι όσο γίνεται πιο εξειδικευμένες, με σεβασμό στα όσα είδαμε αλλά και σε όσα μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα επακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον ως συνέπειες της λειτουργίας αυτών των έργων»

 

 

21.01.2014                                                                                                    Το Γραφείο Τύπου

_____________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για την ομιλία του Πρωθυπουργού

στο Επιμελητήριο και το σχέδιο γνωμοδότησης του Ευρωκοινοβουλίου

 

Στην αποτυχημένη και κακόγουστη παράσταση με τον τίτλο «success story» κατέφυγε για άλλη μία φορά ο κ. Σαμαράς, με την οποία ωστόσο δεν έπεισε κανέναν από όσους πλήττονται από τη μνημονιακή πολιτική.

Έδωσε μια παράσταση μάλιστα, την ίδια στιγμή που το σχέδιο γνωμοδότησης του Ευρωκοινοβουλίου μιλάει για τις καταστροφικές επιπτώσεις των πολιτικών της τρόικας  πο,υ σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των μνημονιακών χωρών, έκαναν περικοπές στην υγεία και τις συντάξεις, παραβιάζοντας τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη έχοντας ταυτόχρονα τραγικά αποτελέσματα στην αγορά εργασίας, την ανεργία και τη φτώχεια.

Είναι κατανοητό τώρα γιατί  ο κ. Σαμαράς επέλεξε να ματαιώσει την έλευση της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, για να μην χαλάσει την φιέστα αυτοπροβολής του στην έναρξη της Προεδρίας, αντί να αξιοποιήσει αυτή την έκθεση προς όφελος της κοινωνίας, μένοντας σταθερά υποτακτικός στο δρόμο του μερκελισμού.

Αυτός ο δρόμος όμως σύντομα θα ανακοπεί. Η αντίστροφή μέτρηση έχει αρχίσει.

21/1/2014

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

______________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημ. Παπαδημούλη στον RealFm(Κ. Μακρή)

 

 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM (Κάτια Μακρή), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 

Η τρομοκρατία πρέπει να βρει μπροστά της την απόλυτη απομόνωση από όλη την ελληνική κοινωνία και να αντιμετωπιστεί με αυστηρά ποινικά μέσα. Είναι επιζήμιο για τη χώρα, κι όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που επιχειρούν κάποιοι θερμοκέφαλοι από τη ΝΔ, πιθανότατα με εντολή Σαμαρά, που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν και την τρομοκρατία ως μια «χειροβομβίδα» εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητάμε να σταματήσει εδώ και τώρα αυτή η προσπάθεια. Κάποιοι στη ΝΔ, μετά την προτροπή του κ. Σαμαρά να πάρουν χειροβομβίδες, να πάνε στα καφενεία και να τις πετούν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιούν τυχοδιωκτικά, θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία ή με το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών ως εργαλεία για μικροπολιτική και μικροκομματική αντιπαράθεση. Δεν τσιμπάμε και δεν θα τους ακολουθήσουμε.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι στην τρομοκρατία νέτα, σκέτα, καθαρά και απόλυτα

Όσοι μας έφεραν σε αυτά τα χάλια, με τα χρέη, τα μνημόνια, τα σκάνδαλα, την ατιμωρησία, τις μίζες, τους εξοπλισμούς, και λευκά κολάρα φορούσαν και φορούν, και τα κολέγια τελείωσαν και στην εκκλησία παριστάνουν τους πολύ θρησκευόμενους και όλοι δήθεν είναι απολύτως δημοκράτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι στην τρομοκρατία νέτα, σκέτα, καθαρά και απόλυτα. Όπως είναι απέναντι και στη λιτότητα, τη διαφθορά, τις ανισότητες, τα θαλασσοδάνεια. Γι’ αυτό έχει πάρει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, γι’ αυτό και οι «χειροβομβίδες αθλιότητας» εναντίον του τις τελευταίες ημέρες. Κάνουμε έκκληση στην ηγεσία της ΝΔ να αφήσει στην άκρη τυχοδιωκτικές μεθοδεύσεις που κάνουν κακό στη χώρα, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν μπορούν με επιχειρήματα να αντιπαρατεθούν, ας φύγουν με αξιοπρέπεια.

 

 

Επιστροφή σε εμφυλιοπολεμική ρητορική επιλέγει η ΝΔ

Είναι γεγονός ότι για καιρό υπήρξε, από τη μεριά της κυβέρνησης, προκλητική ανοχή προς τη Χ.Α και την εγκληματική της δράση. Είναι επίσης γεγονός ότι ο κ. Μπαλτάκος έλεγε πριν από κάποιους μήνες ότι η Χ.Α είναι ένας πιθανός κυβερνητικός εταίρος για τη ΝΔ, σε περίπτωση αδιεξόδου. Από τη ΝΔ, που τώρα συμπιέζεται πολύ κοινωνικά και δημοσκοπικά, και απειλείται με συντριβή στις κάλπες που έρχονται, επιλέγεται η επιστροφή σε μια εμφυλιοπολεμική ρητορική. Μετά τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, ήρθαν τα πιστοποιητικά θρησκευτικών, σε μια λογική Ιεράς Εξέτασης. Αυτά τα πράγματα δεν πείθουν και πάνω από όλα κάνουν ζημιά στη χώρα μας.

Χρειάζεται απόλυτη πολιτική και ιδεολογική απομόνωση της Χ.Α

Σε ό, τι αφορά το ίδιο το νεοναζιστικό κόμμα, πρέπει όλους να μας προβληματίσει το φαινόμενο ότι τα ποσοστά του είναι ακόμη υψηλά, παρά τα όσα έχουν αποκαλυφθεί. Το φαινόμενο δεν πρόκειται να ξεριζωθεί απλώς με τη δικαστική και ποινική αντιμετώπιση των εγκληματικών του πράξεων. Χρειάζεται επίσης απόλυτη πολιτική και ιδεολογική απομόνωση.

Το πιο συνετό είναι να μην λογαριάζουμε χωρίς τον «ξενοδόχο»

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει αυτοδύναμος από τις εκλογές, θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει δυνάμεις που θα συμπορευτούν μαζί του, χωρίς να χρειαστεί να ανακυκλώσει φθαρμένο πολιτικό προσωπικό ή ιδέες που έχουν δοκιμαστεί με αποτυχία. Το πιο συνετό είναι να μην λογαριάζουμε χωρίς τον «ξενοδόχο». Και ο «ξενοδόχος» είναι η λαϊκή εντολή. Μας ενδιαφέρει επίσης η αξιοποίηση φρέσκων δυνάμεων και προσώπων, μέσα από ένα ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό φάσμα, που δεν εκπροσωπείται αυτή τη στιγμή στο κοινοβουλευτικό και κομματικό σύστημα. Αυτό είναι κάτι που θα το επιδιώξουμε ασφαλώς και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

21.01.14

_______________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

 

 

Σχόλιο του Τμήματος Υγείας ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απελευθέρωση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ)

Η απελευθέρωση της τιμής των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) που εξήγγειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης, θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις στα φάρμακα οι οποίες θα προστεθούν στις πλάτες του ελληνικού λαού που ήδη το 2013 πλήρωσε 25% περισσότερα χρήματα για φάρμακα, από ότι το 2012, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛ. ΣΤΑΤ.

Το μέτρο αυτό όπου εφαρμόστηκε παγκοσμίως, οι τιμές εκτοξεύθηκαν στα ύψη. Αυτή είναι η πολιτική τους. Διαρκής μείωση των δημόσιων δαπανών για το φάρμακο που αναγκάζει τους πολίτες να πληρώνουν όλο και περισσότερο από την τσέπη τους. Αυτό είναι το περίφημο «φθηνό φάρμακο Σαμαρά» που υποσχόταν ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης πριν λίγους μήνες.

Την ίδια στιγμή βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, επιτρέποντας την πώληση των φαρμάκων αυτών στα Σούπερ Μάρκετ. Για να κάνει το δωράκι αυτό στα μεγαλοκαταστήματα, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης αγνοεί πλήρως τη θέση του μόνου αρμόδιου κρατικού φορέα για το θέμα αυτό, του Εθνικού Οργανισμού φαρμάκου.

Τα φάρμακα έχουν παρενέργειες και η διάθεσή τους πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ από τα φαρμακεία, γνωμοδότησε ο ΕΟΦ. Αυτό φαίνεται να είναι ψιλά γράμματα για το Υπουργείο Ανάπτυξης. Προέχουν τα δωράκια στα μεγάλα συμφέροντα.

Κάθε μέρα που περνάει γίνονται και πιο επικίνδυνοι. Ας τους σταματήσουμε εδώ και τώρα!

21/1/2014

Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ

_______________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (Β. Λυριτζής-Δ. Οικονόμου)

«Η αριστερή κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό.»

Ο κ. Σταθάκης είπε ότι δεν υπάρχει στρατηγική εξόδου από το ευρώ που να μην οδηγεί σε καταστροφή την ελληνική οικονομία. Συμφωνείτε;

 

Η απόφαση που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στο τελευταίο του συνέδριο, παρότι υπήρχαν και διαφορετικές απόψεις –κι εγώ ήμουν μεταξύ των στελεχών που κατέθεσαν μια διαφορετική άποψη–, είναι να δώσει τη μάχη μέσα στην Ευρώπη μαζί με τις κυβερνήσεις και τους λαούς του Νότου, με στόχο να την αλλάξει. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ είπε μεν ότι αυτή είναι η βασική του επιλογή, σε κάθε περίπτωση όμως προτεραιότητά του θα είναι η εφαρμογή του προγράμματός του και θα προχωρήσει το πρόγραμμά του χωρίς να υποκύπτει σε κανέναν εκβιασμό.

Ωστόσο, καθόσον βρισκόμαστε σε μια διαδικασία συζητήσεων και μπροστά στο ενδεχόμενο υπογραφής νέου μνημονίου, πρέπει να είναι ξεκάθαρες οι τοποθετήσεις των κομμάτων. Κατά συνέπεια, η δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τήρηση του προγράμματός του θα ισχύσει ακόμη κι αν οδηγεί σε απόλυτη ρήξη με την ΕΕ;

Νομίζω ήμουν πάρα πολύ σαφής. Οι αποφάσεις που έχει πάρει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δώσει τη μάχη μέσα στην Ευρώπη, να την αλλάξει, να γκρεμιστεί αυτό το απεχθές για τους λαούς και τις κοινωνίες της Ευρώπης οικοδόμημα και να οικοδομηθεί μια άλλη Ευρώπη με ισότιμες σχέσεις μεταξύ των χωρών και των λαών. Επίσης, στις αποφάσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσδιορίσει και με ποιους συμμάχους θα δώσει τη μάχη αυτή. Με τα προοδευτικά κινήματα, τα συνδικάτα, τα κοινωνικά κινήματα, με αριστερές δυνάμεις αλλά και κυβερνήσεις των χωρών του φτωχού ευρωπαϊκού Νότου.

Από εκεί και πέρα, νομίζω δεν μπορούμε να είμαστε πιο ξεκάθαροι σε αυτό που είπαμε, ότι δηλαδή, εάν εκβιαστεί μια αριστερή, προοδευτική, αντιμνημονιακή κυβέρνηση με κυρίαρχους εκβιασμούς του τύπου ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση ή θα εξαναγκαστεί η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ κλπ, δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς και θα προχωρήσει αταλάντευτα στην υλοποίηση του προγράμματός της, για το οποίο έχει δεσμευτεί στον ελληνικό λαό. Αλλιώς, και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διέφερε σε τίποτα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σταθάκης υποστηρίζει ότι πλούσιοι είναι εκείνοι που φοροδιαφεύγουν και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τον πλούτο. Εσείς το πιστεύετε αυτό; Γιατί ως γνωστόν φοροδιαφεύγουν και όσοι δεν κόβουν απόδειξη. Είναι κι αυτοί πλούσιοι;

Εμείς έχουμε προσδιορίσει, καταρχήν, ότι θα ακυρώσουμε τα μνημόνια και, δεύτερον, ότι θα τα αντικαταστήσουμε με ένα σχέδιο ανάπτυξης. Ως προς το πού θα βρεθούν τα λεφτά, το έχουμε προσδιορίσει και αυτό στις αποφάσεις του συνεδρίου μας. Αρχικά, χρήματα θα εξοικονομηθούν από τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, διότι ούτε το χρέος είναι βιώσιμο ούτε ο ελληνικός λαός μπορεί να το αποπληρώσει. Και εάν δεν υπάρξει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ούτε ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει ούτε επενδύσεις μπορούν να γίνουν στη χώρα μας, είτε δημόσιες και κοινωνικές που εμείς θέλουμε κατά προτεραιότητα είτε ιδιωτικές. Ένα ποσοστό χρημάτων λοιπόν θα εξοικονομηθεί με τον τρόπο αυτό.

Ο δεύτερος τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων θα είναι, όπως έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ, με δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, ώστε να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις και την ανάπτυξη και όχι τους διάφορους «κολλητούς» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ή διάφορους επιχειρηματίες με θαλασσοδάνεια.

Ο τρίτος τρόπος θα είναι να διεκδικήσουμε ως αριστερή κυβέρνηση το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις από τη Γερμανία. Ήδη, το κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία κατέθεσε εχθές επερώτηση, η οποία θα συζητηθεί σε δεκαπέντε μέρες, και συμφωνεί με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, έχουμε κάνει λόγο και για τη φορολογική πολιτική. Με άλλα λόγια, θα επιδιώξουμε να ελαφρύνουμε τα φτωχότερα στρώματα, να επιβαρύνουμε τους πραγματικά πλούσιους και, κυρίως, θα ελέγξουμε και θα φορολογήσουμε τις offshore εταιρείες με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι γίνεται σήμερα, καθώς και τους φοροφυγάδες που βρίσκονται στις διάφορες λίστες της ΤτΕ, της Λαγκάρντ και του Λουξεμβούργου. Δεν υπαινισσόμαστε ότι όλοι όσοι κατονομάζονται στις λίστες αυτές είναι φοροφυγάδες. Θα υπάρξει όμως διασταύρωση στοιχείων και, εφόσον διαπιστωθούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, αυτές θα φορολογηθούν.

Για να το κάνουμε αυτό –γιατί εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς γιατί δεν το κάνει η σημερινή κυβέρνηση–, θα ενισχύσουμε τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό, αλλά θα διαθέτουμε και την πολιτική βούληση, προκειμένου να προχωρήσουν οι έλεγχοι αυτοί.

Με τους τρόπους αυτούς λοιπόν προσδιορίσαμε ότι μπορούν να βρεθούν κρίσιμοι πόροι που θα μας βοηθήσουν στην εφαρμογή ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ως προς το θέμα της τρομοκρατίας, έχετε έρθει πάλι σε αντιπαράθεση με τη ΝΔ. Τι απαντάτε στη ΝΔ που σας κατηγορεί για υποκρισία;

Το γεγονός ότι η ΝΔ προσπαθεί να εμπλέξει στην αντιπαράθεσή μας τον Θεό και την τρομοκρατία αποτελεί ένδειξη πανικού της. Αφενός, διότι οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει έχουν αποτύχει πλήρως, καθώς οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη δυστυχία, φτώχεια και ανεργία. Αφετέρου, διότι η τρόικα κάνει λόγο για δημοσιονομικό κενό 1,2 δισεκ. ευρώ φέτος και ζητά νέα μέτρα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να δανειστεί και πάλι για την περίοδο 2014-2015 άλλα 14 δισεκ. ευρώ και να υπογράψει νέο μνημόνιο. Και τρίτον, διότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την κατάρρευσή της. Επομένως, πρόκειται για ένδειξη πανικού. Διότι είναι γνωστό ότι, όσο κι αν χρησιμοποιήσουν το επιχείρημα με τον Θεό, δεν επιτυγχάνουν σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Δεν πρέπει όμως να είστε σαφείς σε αυτά που λέτε; Γιατί στην κουβέντα περί αθεΐας παρενέβησαν και μητροπολίτες και σας καλούν να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας.

Πράγματι, κάποιοι επιχειρούν να εμπλέξουν και τους μητροπολίτες στην αντιπαράθεση αυτή. Η θέση όμως του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής. Σέβεται πάρα πολύ τους θρησκευόμενους, καθώς και τον ρόλο και το πνευματικό, και κυρίως το κοινωνικό, έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Από εκεί και πέρα, οι σχέσεις μας είναι πολιτικές.

Ωστόσο, εάν συνεχίσουμε με τον τρόπο αυτό, η προεκλογική αντιπαράθεση για τις ευρωεκλογές μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα πάρει τον εξής χαρακτήρα: θα βγαίνει ο Σαμαράς ή ο Μουρούτης ή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και θα λένε, «Έχετε να επιλέξετε μεταξύ της ΝΔ που σας διασφαλίζει το ευρώ και του ΣΥΡΙΖΑ που είναι διάβολος, τρισκατάρατος κλπ». Είναι δυνατόν να κάνουμε μια τέτοια προεκλογική αντιπαράθεση ερήμην των προβλημάτων των πολιτών; Οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με πάρα πολλά προβλήματα. Τα παιδιά τους είναι άνεργα και οι ίδιοι δεν τα βγάζουν πέρα. Εκεί ακριβώς πρέπει να εστιαστεί η αντιπαράθεση. Όλα τα υπόλοιπα είναι ανοησίες. Είναι δυνατόν να μιλάμε σήμερα για τρομοκρατία; Δεν έχει ξεκαθαρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση του; Δεν ξέρει ο καθένας στην Ελλάδα ότι η Αριστερά –και η ιστορική και η σημερινή νέα ριζοσπαστική Αριστερά– όχι απλώς δεν έχει καμία σχέση, αλλά βρίσκεται εντελώς απέναντι σε τέτοιες δολοφονικές πρακτικές που αφαιρούν ζωές;

Στην πραγματικότητα, η ΝΔ δεν λέει ότι είστε τρομοκράτες ή άθεοι. Λέει ότι είστε υποκριτές. Ότι, ενώ ο κ. Τσίπρας δηλώνει άθεος, πηγαίνει και φιλάει σταυρούς για να αλιεύσει ψήφους. Ή ότι, ενώ δεν είστε τρομοκράτες, ζητάτε την αποφυλάκιση και την ευνοϊκή μεταχείριση των κρατουμένων.

Η απάντησή μας είναι η εξής. Όσον αφορά την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, την αποκλειστική πολιτική ευθύνη την έχει η σημερινή κυβέρνηση και, ειδικότερα, τα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Επαναλαμβάνω, την αποκλειστική ευθύνη και πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτό και όχι να προσπαθούν να κάνουν επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς και να εμπλέκουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά το ζήτημα της θρησκείας τώρα, εάν επιμένουν να θέτουν αυτά τα ερωτήματα, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Είτε είναι θεομπαίχτες και επικαλούνται τη θρησκευτική πίστη για να εξαπατήσουν έναν ολόκληρο λαό που σήμερα υποφέρει –τον θεωρούν ανόητο με λίγα λόγια αυτόν τον λαό και προσπαθούν να τον εξαπατήσουν με τέτοιο τρόπο, επομένως είναι θεομπαίχτες– είτε είναι σταυροφόροι, καθυστερημένοι κατά οκτώ αιώνες. Είτε το ένα ισχύει είτε το άλλο, εμείς δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μια τέτοιου είδους προεκλογική αντιπαράθεση. Ακόμη όμως και αν επιμένουν να εντάξουν τον Θεό είτε στο ευρωψηφοδέλτιό τους είτε στο επικοινωνιακό τους επιτελείο, για να στηρίξει τον παραπαίοντα Μουρούτη, τον Κεδίκογλου ή την Ασημακοπούλου, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Ο λαός αντιμετωπίζει καυτά προβλήματα και δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα στη ζωή του. Δεν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με τέτοια πράγματα. Καταντάει γελοιότητα αυτό το πράγμα.

Εκτιμάτε ότι βρισκόμαστε μπροστά στην υπογραφή ενός νέου μνημονίου;

Ναι, εμείς είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι, εάν παραμείνει αυτή η κυβέρνηση, θα πάει σε νέο μνημόνιο. Εξάλλου, και οι οικονομικές εξελίξεις εκεί οδηγούν, γιατί η εφαρμογή των πολιτικών των μνημονίων οδηγεί σε καταστροφή τη χώρα, όχι μόνο από κοινωνικής πλευράς αλλά και από οικονομικής και παραγωγικής. Επίσης, η κυβέρνηση δεν μας έχει συνηθίσει να διαπραγματεύεται σκληρά ή και να έρχεται σε ρήξη με την τρόικα, όταν αυτή ζητά παράλογα πράγματα. Αυτό συμβαίνει, πρώτον, διότι δεν διαθέτει πολιτική βούληση· η πολιτική βούληση που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα περιορίζεται στην υπακοή στις εντολές της τρόικας. Δεύτερον, είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο να είναι η κυβέρνηση πολιτικά όμηρος, λόγω των μιζών και των παράνομων χρηματοδοτήσεων που έδωσαν γερμανικές εταιρείες σε πολιτικά πρόσωπα ή σε υπηρεσιακά πρόσωπα στη χώρα μας, για να παίρνουν οι εταιρείες αυτές δουλειές και υπερτιμολογημένα προγράμματα προμηθειών, με τα οποία επιβαρυνόταν στο τέλος ο ελληνικός λαός, καθώς οι κυβερνήσεις δανείζονταν για να αγοράσουν αυτούς τους εξοπλισμούς και συνέβαλλαν με τον τρόπο αυτό στην αύξηση του δημοσίου χρέους που έχει σήμερα η χώρα μας.

Αθήνα, 21-01-2014

Το Γραφείο Τύπου

_______________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

 στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Ο κ. Κεδίκογλου διαβάζει για μια ακόμη φορά επιλεκτικά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τον συγχωρούμε. Απλώς, για την επόμενη φορά, καλό θα είναι να γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, ανεξάρτητα από το αν αυτό χαρακτηριστεί ως «επαχθές» ή όχι, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής ρύθμισης για το χρέος, που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημερωθεί σχετικά με τις κυβερνητικές θέσεις για το ζήτημα του χρέους, το οποίο έχει αυξηθεί σε σχέση με την προ μνημονίου εποχή, ας ενημερώσει και τον ελληνικό λαό.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  21/01/2014

_____________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Αμείλικτα ερωτήματα και σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση του Χ. Ξηρού

Αντί η ΝΔ να καταφεύγει σε γελοίες επιθέσεις ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι δήθεν δεν καταδικάζει την τρομοκρατία, καλό θα ήταν να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα γύρω από τη φυγή του Χρ. Ξηρού,  που εγείρουν σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες σχετικά με την κυβερνητική «ολιγωρία». Κυρίως, χρειάζεται να απαντήσει στο κατά πόσο η αντιμετώπιση του Χ. Ξηρού ως κρατουμένου, τόσο μέσα στη φυλακή όσο και κατά τις άδειες του, διέφερε από αυτή των υπολοίπων και κατά πόσο αυτή η  προνομιακή αντιμετώπιση συνέβαλε στη φυγή του.

Αντ’ αυτού, το κυβερνητικό κόμμα επιλέγει το δρόμο της μαύρης προπαγάνδας και της έμμεσης αξιοποίησης της υπόθεσης της 17Ν σε ένα ρεσιτάλ πλήρους πολιτικής ανευθυνότητας που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή και αφήνει εντελώς έκθετο τον ίδιο τον κ. Σαμαρά.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   21/01/2014

_____________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ

Τα συγχαρητήριά μας στη ΝΔ για τη νέα της συνταρακτική «αποκάλυψη» και το νέο δείγμα πολιτικής σοβαρότητας που έχει να επιδείξει προς τον ελληνικό λαό. Για τα ερωτήματα που εγείρονται γύρω από τη φυγή του Χ. Ξηρού έχει κάποια άποψη ή να περιμένουμε την απάντηση του ίδιου του X. Ξηρού;

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   21/01/2014

____________________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο

Θα παρακαλούσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αν δεν προλαβαίνει να διαβάζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον να διαβάζει τις ανακοινώσεις που απαντούν στις δικές του δηλώσεις . Τον παραπέμπουμε στην προηγούμενη μας ανακοίνωση, με την ελπίδα ότι στον ελεύθερο του χρόνο θα μας εξηγήσει τη θέση της κυβέρνησης για το χρέος. Εκτός αν θέλει να απευθυνθούμε απευθείας στον κ. Σοιμπλε.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   21/01/2014

_______________________________________________________________________________

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη βίαιη διακοπή της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και την παρακώλυση του έργου της από τον Πρόεδρό της

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Νεράντζης για άλλη μία φορά μεθόδευσε τη μη συζήτηση και τον μη προγραμματισμό ελέγχου υποθέσεων και ακρόασης φορέων από την Επιτροπή, μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποβάλει σειρά αιτημάτων από τον Δεκέμβριο 2012 μέχρι σήμερα.

Έτσι, ενώ, κατόπιν πολλοστού αιτήματός μας είχε ορισθεί για σήμερα ο προγραμματισμός του έργου της Επιτροπής, ο κ. Νεράντζης διέκοψε βίαια τη συνεδρίαση, πριν καν συμπληρωθεί τρίωρο.

Μεταξύ των υποθέσεων και των φορέων που παρακωλύει και παρελκύει την εξέτασή τους είναι οι εξής:

–          Υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων και μιζών

–          Υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων

–          Υπόθεση αποκρατικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ

–          Υπόθεση Μνημονίου και του ρόλου και των ευθυνών του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλου

–          Υπόθεση παρακολουθήσεων, για την οποία έχουμε ζητήσει την κλήτευση του αρμόδιου για την ΕΥΠ Εισαγγελέως, της Αντιτρομοκρατικής και της Ε.Ε.Τ.Τ.

–          Διαφάνεια στη λειτουργία των ΜΜΕ, για την οποία έχει αποφασισθεί από τον Δεκέμβριο 2012 (προ 13 μηνών) να κληθεί ο κ. Κεδίκογλου, πλην όμως ο κ. Νεράντζης δεν τον καλεί

–          Υπόθεση ΕΡΤ και μείζον ζήτημα εκχώρησης ψηφιακού φάσματος, για την οποία, ενώ είχε αποφασισθεί η κλήτευση του αρμόδιου Υπουργού, ο κ. Νεράντζης δεν τον καλεί

–          Αποκαλύψεις για ρατσιστικές δηλώσεις του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Εξάλλου, ο κ. Νεράντζης χρειάσθηκε 3 μήνες για να καλέσει ενώπιον της Επιτροπής τον Επικεφαλής του Σ.Δ.Ο.Ε. κ. Στασινόπουλο, που η Επιτροπή αποφάσισε την κλήση του κατόπιν πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, τον Οκτώβριο 2013 και εκλήθη στις 14.1.2014, ενώ είναι άγνωστο σε πόσους μήνες θα καλέσει τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, προκειμένου να πληροφορηθεί η Επιτροπή και ο ελληνικός λαός τι γίνεται με τους ελέγχους των 54.000 εμβασμάτων στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011 και τον έλεγχο των  υπεράκτιων (offshore) εταιριών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να ζητεί διαφάνεια στη λειτουργία των θεσμών όσο κι αν ενοχλούνται, όποιοι κι αν ενοχλούνται.

 

Θοδωρής Δρίτσας

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Νίκος Βούτσης

Ζωή Κωνσταντοπούλου

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ   21/01/2014

 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: