ΟΙΚΟΛ.ΠΡΑΣΙΝΟΙ : Δελτία Τύπου 10/01/2014 [ 13:09-13:45-14:29-15:54-18:19 ]


μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

10/01/2014

Μ. Τρεμόπουλος: Αμφίβολη η κατάθεση Σνόουντεν στο ευρωκοινοβούλιο

Στην κατάθεση που θα δώσει ο Σνόουντεν, μέσω video-link από τη Ρωσία, σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  αναφέρεται σε άρθρο του με τίτλο «Αμφίβολη η κατάθεση Σνόουντεν στο ευρωκοινοβούλιο» ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

«Δεν είναι καθόλου σίγουρο το αν θα απαντήσει θετικά ο Σνόουντεν στην πρόσκληση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να καταθέσει.

Η απόφαση μπορεί να φαίνεται σύμφωνη με τις δημοκρατικές αρχές αλλά θέτει τον πρώην πράκτορα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ NSA ανάμεσα στο δίλημμα να χρησιμοποιήσει αυτό το επίσημο ευρωπαϊκό βήμα, που δίνει πρόσθετο κύρος στις αποκαλύψεις του και στο να μη διακινδυνεύσει να αποκαλυφθεί το ακριβές σημείο που βρίσκεται.»

Με δεδομένο ότι η Επιτροπή LIBE ζητά έμμεσα να αποκαλυφθεί η θέση του Σνόουντεν, ο κ. Τρεμόπουλος τόνισε:

«Μπορεί στην Επιτροπή LIBE να ψήφισαν 36 μέλη υπέρ της πρότασης για κατάθεση του Edward Snowden, με μόλις δύο κατά, αλλά η απόφαση μιλά για συμμετοχή του σε  διαδραστική συνεδρία μέσω internet, όπου θα έχει ζωντανή συνομιλία με τα μέλη της Επιτροπής. Ήξεραν όμως καλά ότι ο Σνόουντεν επιθυμούσε να κάνει μόνο μία μαγνητοσκοπημένη σε βίντεο κατάθεση, στην οποία βέβαια να απαντά σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, που θα του έχουν τεθεί πιο πριν.

Το θέμα τέθηκε χτες στην Επιτροπή LIBE κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Σχεδίου έκθεσης σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή της LIBE για την ηλεκτρονική μαζική επιτήρηση των ευρωπαίων πολιτών.»

Το πλήρες άρθρο του Μιχάλη Τρεμόπουλου στο: http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/amfiboli-i-katathesi-snooynten-sto-eyrokoinoboylio-toy-m-tremopoyloy

Περισσότερες πληροφορίες: 6974263574

_____________________________________________________________________________________

10/01/2013

Ενορχηστρωμένη επίθεση στο δικαίωμα χορήγησης άδειας σε κρατούμενους: Όταν η Κυβέρνηση νομοθετεί με τηλεοπτικούς όρους

Για μία ακόμη φορά η Κυβέρνηση επιχειρεί την πολιτική εκμετάλλευση της επικαιρότητας προκειμένου να προωθήσει αντιδραστικές πολιτικές που στρέφονται ευθέως κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με αφορμή την παραβίαση των όρων της άδειας του Χριστόδουλου Ξηρού, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κος Χ. Αθανασίου διατείνεται ότι θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογία, σύμφωνα με την οποία «οι καταδικασθέντες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» δεν θα λαμβάνουν άδειες εξόδου από τις φυλακές, βάζοντας με τον τρόπο αυτό την οριστική ταφόπλακα στα δικαιώματα των κρατουμένων. Στην ίδια κατεύθυνση, οι δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού σχετικά με πειθαρχικό έλεγχο στο Τριμελές Συμβούλιο Φυλακών Κορυδαλλού, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε απόπειρα αδειοδότησης κρατουμένου στο μέλλον.

Περαιτέρω, προβλέπεται να χτιστούν νέες φυλακές υψίστης ασφαλείας στη λογική των λευκών κελιών και της «φυλακής μέσα στη φυλακή», οι οποίες σε συνδυασμό με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στα ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα  (ο υπερπληθυσμός κρατουμένων και ο συνεπαγόμενος   συνωστισμός σε κελιά με μια τουαλέτα για 60 ανθρώπους, οι εξοντωτικές -σε πολλές περιπτώσεις- ποινές και τα περιστατικά κακοποίησης και εγκληματικής αδιαφορίας για την υγεία των κρατουμένων), καθιστούν τη διαβίωση εντός των φυλακών ανυπόφορη. Ήδη η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει αρκετούς κρατούμενους στην απόγνωση, την αλόγιστη χρήση ναρκωτικών ουσιών και ψυχοφαρ­μάκων, ακόμα και στο θάνατο.

Ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα σημαντικός, με την συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων που τους χορηγείται άδεια να συμμορφώνονται πλήρως με τους όρους που τους τίθενται (άνω του 97%), ενώ, σύμφωνα με την Ένωση Εισαγγελέων, «ο θεσμός –από πολλών δεκαετιών γνωστός στο Δυτικό νομικό κόσμο- (α) αποτελεί εγγενές τμήμα έκτισης της στερητικής της ελευθερίας ποινής, (β) συμβάλλει ουσιωδώς στην επάνοδο του καταδίκου στην ανοικτή κοινωνία και στην άμβλυνση των δυσμενών συνεπειών του εγκλεισμού, ενώ (γ) επιστημονικά και δεοντολογικά δεν πρέπει να καθίσταται αντικείμενο κριτικής και συλλήβδην απόρριψης, με αφορμή μεμονωμένες μόνον περιπτώσεις της επικαιρότητας, χωρίς να συνεκτιμάται η γενικότερη σημασία του». Περαιτέρω, σημαντικά στοιχεία του θεσμού αφορούν στο γεγονός ότι η αίτηση χορήγησης άδειας κρίνεται εξατομικευμένα, χωρίς σύνδεση με εξωνομικά ή με μη συναρτώμενα με τη συμπεριφορά του αιτούντος άδειας κρατουμένου κριτήρια. Επιπλέον  η άδεια χορηγείται στον κρατούμενο ύστερα από την έκτιση ενός μεγάλου μέρους της ποινής του, αποτελώντας με αυτό τον τρόπο τον προθάλαμο της αποφυλάκισης και της επανένταξής του στην κοινωνία.

Η εφαρμογή του σχετικού νόμου μάλιστα όχι μόνο δεν είναι διασταλτική αλλά αντιθέτως είναι αδικαιολόγητα συσταλτική από τις Επιτροπές, οι οποίες αν και σύμφωνα με το Σωφρονιστικό Κώδικα (άρθρο 54, παρ.5) όταν λαμβάνουν απορριπτικές αποφάσεις πρέπει να τις αιτιολογούν ειδικά. Εντούτοις, οι περισσότερες απορριπτικές αποφάσεις δεν διαθέτουν καν στοιχειώδη αιτιολογία, η οποία να εξειδικεύει με αναφορά σε συγκεκριμένα δεδομένα την εφαρμογή ή όχι του νόμου, με αποτέλεσμα κρατούμενοι, ενώ δικαιούνται άδεια, να μην την έχουν λάβει για μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάσει και τα δέκα χρόνια. Περαιτέρω, ενώ σύμφωνα με τον νό­μο ο κρατούμενος έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για άδεια κάθε δύο μήνες εφόσον η αίτησή του για χορήγηση άδειας έχει απορριφθεί, στην περίπτωση που η αίτησή του γίνει δεκτή αλλά ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης, τότε ο κρατούμενος χάνει το δικαίωμά του να υποβάλει εκ νέου αίτημα σε δύο μήνες και υποχρεούται να το υποβάλει σε έξι μήνες!

O σεβασμός της αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων, η μέριμνα για τη λειτουργική επανένταξη του προσώπου στον κοινωνικό ιστό – που αποτελεί βασική αρχή που υπηρετεί ο θεσμός της άδειας- καθώς και τα ζητήματα λειτουργίας και απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης, δεν μπορούν να γίνονται βορά στον μιντιακό κανιβαλισμό και τα συντηρητικά αντανακλαστικά της Κυβέρνησης.  Η κράτηση οφείλει να στοχεύει στο σωφρονισμό και την κοινωνική επανένταξη και όχι στη φυσική, ψυχική και ηθική εξόντωση των κρατουμένων. Σε σχετική Έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει ότι η δημιουργία ή η διατήρηση οικογενειακών και ευρύτερων κοινωνικών σχέσεων, που προωθείται μέσω του συστήματος των αδειών, συμβάλλουν αφενός στην ομαλή διαβίωση στα σωφρονιστικά καταστήματα, αφετέρου στην ταχύτερη κοινωνική ένταξη, ενώ για τους ίδιους τους κρατούμενους, η χρήση του δικαιώματος άδειας (άρθρο 51 του ΣΚ) και η έξοδος από τους χώρους κράτησης είναι κρισιμότερη ακόμη και από τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους στους χώρους αυτούς.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούμε:

 • τη διατήρηση και ουσιαστική εφαρμογή του θεσμού των αδειών
 • την εφαρμογή εναλλακτικών μορφών ποινής
 • τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης
 • και την ουσιαστική αποσυμφόρηση των φυλακών με την επανεξέταση του Ποινικού Κώδικα (λ.χ.  μείωση του χρόνου τόσο της προφυλάκισης)

Η Θεματική Ομάδα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Περισσότερες πληροφορίες:

Ελεάννα Ιωαννίδου: 6932705289, Χ. Κατσούλη: 2103306301

_________________________________________________________________________________

Αθήνα, 10.01.2014

Ημερίδα διαλόγου: Οι δομές των υπηρεσιών φροντίδας υγείας

σε καιρό οικονομικής κρίσης

Πρόσκληση

Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014

Αθήνα, «Λεόντειο Λύκειο Πατησίων»

Νεϊγύ 17, Άνω Πατήσια

Με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Πράσινων, διοργανώνεται από την  Ελληνική Εταιρία Αλγολογίας ημερίδα με θέμα: «Οι δομές υπηρεσιών φροντίδας υγείας σε καιρό οικονομικής κρίσης», το Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 09:00-18.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολικού συγκροτήματος «Λεόντειο Λύκειο Πατησίων» (Νεϊγύ 17, Άνω Πατήσια χάρτης). Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα  και του Δήμου Αθηναίων.

Στην ημερίδα συμμετέχουν ως ομιλητές πολυάριθμοι εκπρόσωποι δομών υγείας, επιστήμονες, κοινωνικοί φορείς καθώς και η πράσινη ευρωβουλευτής J. Lambert (Μ. Βρετανία), μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εισηγήτρια της έκθεσης «Επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», η Άννα Ριστατάκη, Σύμβουλος για την Πολιτική Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ο Α. Κεντικελένης, Ερευνητικός Εταίρος στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge, ενώ έχουν προσκληθεί να παρέμβουν εκπρόσωποι οργανώσεων ασθενών και κοινωνικών οργανώσεων.

Στόχος της ημερίδας είναι μέσα από τη συζήτηση και την κριτική ανασκόπηση να συμβάλει σε συντονισμό ενεργειών και σε προτάσεις για μελλοντικές δράσεις που θα οδηγήσουν στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών υγείας, ώστε οι τελευταίες να είναι ολοκληρωμένες, βιώσιμες, σταθερές, αποτελεσματικές, κοινωνικές και δίκαιες, προς όφελος των πολιτών. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε δύο βασικούς θεματικούς άξονες: την ευρωπαϊκή και παγκόσμια εμπειρία και την ελληνική πραγματικότητα, εξετάζοντας ζητήματα όπως, το νομοθετικό πλαίσιο, τις υπάρχουσες δομές, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στον τομέα της υγείας, τις ανάγκες των ΑΜΕΑ, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας, τις υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας, τις δράσεις εθελοντικού χαρακτήρα, καθώς και άλλες πτυχές που άπτονται του τομέα της υγείας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

http://www.chrysogelos.gr/newsite/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/imerides/item/3538-the-structures-of-health-care-services-and-in-times-of-economic-crisis

Με αφορμή την ημερίδα ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τομέας της υγείας στη χώρα μας χρειάζεται μεταρρύθμιση, όμως η ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική που περικόπτει κοινωνικές παροχές είναι αποτυχημένη και επιβλαβής για το κοινωνικό σύνολο. Η επιδείνωση της υγείας των πολιτών, ο περιορισμός ή ο αποκλεισμός πολλών από την φροντίδα υγείας, τα εκατομμύρια ανασφάλιστων σήμερα πολιτών και η υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν είναι η λύση στις παθογένειες του συστήματος. Με τον θεσμικό μου ρόλο ως ευρωβουλευτή θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και του πολιτικού διαλόγου για να προωθούν δίκαιες αλλαγές προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας. Αντικείμενο μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης στον χώρο της υγείας πρέπει να είναι η διαφάνεια στις αποφάσεις, η αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος, των  δομών και πολιτικών – ως αποτέλεσμα αξιολόγησης και διαλόγου με τους πολίτες, τους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων ασθενών-, της υιοθέτησης κοινωνικών καινοτομιών αλλά και της αξιοποίησης της πλούσιας εμπειρίας και των  γνώσεων που έχουμε από πολιτικές μεταρρύθμισης στην υγεία. Χρειάζεται, επίσης, να αναβαθμιστεί η αυτο-οργάνωση των ίδιων των ασθενών αλλά και γενικότερα των πολιτών, ώστε να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, να μην είναι απλώς αποδέκτες των όποιων κατά καιρούς σχεδιασμών. Στόχος της Ημερίδας είναι να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, μέσω της ανταλλαγής προτάσεων και καλών πρακτικών που θα οδηγήσουν σε συντονισμό ενεργειών για ένα βιώσιμο, δίκαιο, αποτελεσματικό  και σταθερό μοντέλο υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα».

Συνοπτικά, θα λάβουν μέρος ως εισηγητές:

 • J. Lambert: ευρωβουλευτής των Πράσινων (Μ. Βρετανία), μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
 • Μ. Ιακ. Αμμάρι: Εκτελών χρέη Συντονιστή Διευθυντή Αναισθησιολογίας, Υπεύθυνος Μ.Θ.Π. και Ανακουφιστικής Ιατρικής και Υπηρεσίας Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, τ. Γ.Ν.Α. «Πατησίων»,
 • Κ. Βαγδατλή: Διευθύντρια ΕΣΥ Αναισθησιολογία, ΓΝΑ «Γεννηματάς»,
 • Βαρδάκη: ΠΕ Νοσηλεύτρια, Καθηγήτρια Νοσηλευτικής και Διευθύντρια της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθηνών,
 • Θ. Βοντετσιάνος: Διευθυντής Πνευμονολόγος, Υπεύθυνος Ειδικής Τηλεϊατρικής Μονάδας ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»,
 • Αθ. Δεληδάκη: Προϊσταμένη ΥΚΟΝ, ΓΟΝΚ «Οι Άγιοι Ανάργυροι»,
 • Δ. Δίπλας: Διευθυντής ΕΣΥ Αναισθησιολογίας, Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός»,
 • Α. Δρακάκη: ΠΕ Νοσηλεύτρια, Γρ. της Ν. Διεύθυνσης τ. Γ.Ν.Α. «Πατησίων»,
 • Μ. Ζήση: Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη της Υπηρεσίας Βοήθειας στο Σπίτι, Καλλικρατικός Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Χαλκηδόνας
 • Μ. Πίνιου Καλλή: Δρ Ιατρός Δερματολόγος, εμπειρογνώμονας του Istanbul Protocol για την πιστοποίηση θυμάτων βασανιστηρίων,
 • Χ. Καμμιλάτος: Γ. Ιατρός, Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αγ. Θεοδώρων, Υπεύθυνος Υ.Κ.Ο.Ν., Γ.Ν. Κορίνθου, Γ. Γραμματέας του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού»,
 • Ν. Κανάκης: Ιατρός, τέως Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου,
 • Α. Κεντικελένης: Ερευνητικός Εταίρος στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge,
 • Σ. Α. Κουτούζης: Διευθυντής Αναισθησιολογίας, τ. Γ.Ν.Α. «Πατησίων»,
 • Δ. Κώστας: Γ. Διευθυντής στο «Λεόντειο Λύκειο Πατησίων»,
 • Στ. Λιβάνιος: Αναισθησιολόγος, τ. Συντονιστής Διευθυντής του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης,
 • Μ. Μαλασίδου: ΤΕ Νοσηλεύτρια, Τομεάρχης Χειρ. Τομέα, τ. Γ.Ν.Α. «Πατησίων»,
 • Αν. Μαριόλης: Γ. Ιατρός, Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης,
 • Φ. Μπίμπασης: Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, Συντονιστής της Θεματικής Ομάδας ΑΜΕΑ,
 • Ι. Παξινός, Κλινικός Ψυχολόγος, Μ.Θ.Π. και Ανακουφιστικής Ιατρικής και Υ.Κ.Ο.Ν., τ. Γ.Ν.Α. «Πατησίων»,
 • Ν. Παπαναστασίου: Ιατρός Πνευμονολόγος, Τμήμα Δημοτικών Ιατρείων και Δημόσιας Υγείας Δήμου Αθηναίων,
 • Ε. Πλέσια: τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλγολογίας, Συντονίστρια Διευθύντρια Αναισθησιολογίας Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός»,
 • Μ. Ρεκλείτη: ΤΕ Νοσηλεύτρια, Νοσ. Κορίνθου, Συνεργάτης ΤΕΙ Αθηνών,
 • Α. Ριστατάκη: Σύμβουλος για την Πολιτική Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,
 • Γ. Τζίτζικος: ΤΕ Νοσηλευτής, Νοσ. Κορίνθου, Συνεργάτης ΤΕΙ Αθηνών,
 • Αικ. Τζωρτζοπούλου: Αναισθησιολόγος, Μέλος ΔΣ της ΕΕΑ,
 • Γ. Τρέντσιου, Διευθύντρια ΕΣΥ Αναισθησιολογίας, τ. Γ.Ν.Α. «Πατησίων»,
 • Ε. Τσαπατσάρη: Κοινωνιολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, γρ. Υγιών Πόλεων Δήμου Αθηναίων, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων,
 • Α. Τσερκέζογλου: Γυναικολόγος, τ. Διευθύντρια του Α.Ο.Ν. «Ο Αγ. Σάββας», Αντιπρόεδρος της Μον. Ανακουφ. Φροντίδας η «Γαλιλαία»,
 • Σ. Τσελάς: ΤΕ Νοσηλευτής, Υπεύθυνος Τμήματος Αναισθησιολογίας, τ. Γ.Ν.Α. «Πατησίων»,
 • Ε. Χρονά: Επιμελήτρια Α ΕΣΥ Αναισθησιολογίας ΓΝ Νίκαιας Πειραιά «Αγ. Παντελεήμων»,

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 

Αλεξία Τσούνη: τηλ. 210 2525421, 210 2522402, 6972301735, e-mail: steki.ano.patisia@gmail.com

___________________________________________________________________________________

10/01/2014

Απειλή για την ειρήνη στην περιοχή

Σχετικά με το σύμφωνο μεταφοράς πυρηνικής πολεμικής τεχνολογίας από την Ιαπωνία στην Τουρκία, ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων Βαγγέλης Πισσίας, δήλωσε:

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι ανησυχούν για την συμφωνία-και τα παρελκόμενά της- μεταξύ Ιαπωνίας και Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον Ιαπωνικό τύπο (εφημερίδα ΑΣΑΧΙ ΣΙΜΠΟΥΝ),  η συμφωνία επιτρέπει τον εμπλουτισμό ουρανίου και εξαγωγή πλουτωνίου «που μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή πυρηνικών όπλων»  και για τον λόγο αυτό «πρέπει να επανεκτιμηθεί».

 Οι Οικολόγοι Πράσινοι και τα πράσινα κινήματα σε όλο τον κόσμο αντιτίθενται απόλυτα στην χρήση της πυρηνικής ενέργειας και – προπαντός-  υποστηρίζουν τον γενικό πυρηνικό αφοπλισμό, όλων των χωρών χωρίς εξαιρέσεις. Η δυνατότητα παραγωγής πυρηνικών όπλων από την Τουρκία, επαυξάνει την ήδη υπαρκτή απειλή για την ειρήνη στην περιοχή και αφορά άμεσα στη χώρα μας. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να πάρει θέση»

Περισσότερες πληροφορίες: 6972207337

____________________________________________________________________________

Αθήνα,  10.01.2014

Επείγουσα ερώτηση για το ενδεχόμενο καταστροφής χημικών όπλων της Συρίας στα ανοιχτά της Κρήτης

Επείγουσα ερώτηση που βασίζεται στις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την καταστροφή επάνω στο πλοίο της ναυτικής διοίκησης των ΗΠΑ MV Cape Ray, πιλοτικά ή σε πραγματικές συνθήκες, των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Λιβύης και Μάλτας κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο Διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων έχει αναλάβει την καταστροφή των περίπου 1400 τόνων των Συριακών χημικών όπλων μέχρι τα μέσα του 2014. Μετά την άρνηση αρκετών χωρών (Αλβανία, Βέλγιο, Νορβηγία κ.α.) να φιλοξενήσουν στην επικράτειά τους αυτή την διαδικασία, οι ΗΠΑ πρότειναν τη χρησιμοποίηση της μεθόδου υδρόλυσης που έχει αναπτύχθει για την αδρανοποίηση. Το πρώτο φορτίο χημικών έχει ήδη αποπλεύσει από τη Συρία με προορισμό την Ιταλία, όπου θα μεταφορτωθεί στα Αμερικάνικα πλοία για να ξεκινήσει η διαδικασία σύντομα.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, «Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε πανικό. Ζητάμε ενημέρωση από την Κομισιόν και περισσότερη διαφάνεια και πληροφόρηση, ώστε η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας να γίνει πράγματι με ασφάλεια, με μεθόδους που δεν θα έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις ανθρώπινες κοινότητες. Χρειάζεται να απαντηθούν τα ερωτήματα που θέτουν επιστήμονες ως προς την μέθοδο. Αν διαπιστωθεί ότι δεν είναι ασφαλής η καταστροφή των χημικών όπλων με αυτή τη μέθοδο, να υπάρξουν εναλλακτικές πιο ασφαλείς. Η διαχείριση τέτοιου είδους ουσιών χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να αποτεθούν σε μια κλειστή θάλασσα, όπως η Μεσόγειος. Η μέθοδος δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί για καταστροφή αυτών των χημικών και μάλιστα σε θάλασσα. Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν οι περιβαλλοντικές ανησυχίες δεν λαμβάνονταν υπόψη και ποσότητες χημικών όπλων είχαν απορριφθεί στη θάλασσα. Σήμερα, όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό αφού υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι».

 

Ακολουθεί  το κείμενο της ερώτησης:

 

Θέμα:         Καταστροφή χημικών όπλων της Συρίας σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου και ενδεχόμενες επιπτώσεις

Το πρώτο πλοίο με φορτίο από το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας έφυγε από το λιμάνι της Λατάκειας στις 7/1/2014, για την Ιταλία , όπου οι «πιο κρίσιμες» χημικές ουσίες θα φορτωθούν στο πλοίο της ναυτικής διοίκησης των ΗΠΑ MV Cape Ray και θα καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Λιβύης και Μάλτας. Η όλη επιχείρηση είναι υπό τον συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων.  Εκατοντάδες τόνοι  χημικών όπλων, μεταξύ των οποίων «αέριο μουστάρδας» και νευροτοξικό «σαρίν» πρέπει να καταστραφούν, όμως, Έλληνες επιστήμονες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το αν τα χημικά αυτά μπορούν να αδρανοποιηθούν μόνο με υδρόλυση . Αν τα υπολείμματα διατεθούν στη θάλασσα υπάρχουν ανησυχίες για πιθανούς κινδύνους για τα οικοσυστήματα, την αλιεία, τους θαλάσσιους οργανισμούς και την παράκτια ζώνη. Η μέθοδος δεν έχει χρησιμοποιηθεί για αυτά τα χημικά και μάλιστα στη θάλασσα , πολύ περισσότερο σε κλειστή θάλασσα, όπως η Μεσόγειος με ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές . Η ζώνη όπου φαίνεται ότι θα γίνουν οι διαδικασίες καταστροφής και πιθανόν διάθεσης των υπολειμμάτων επεξεργασίας είναι σημαντική για τη βιοποικιλότητα , τις παράκτιες κοινότητες και τους αλιείς.

 

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι σε γνώση της το συγκεκριμένο σχέδιο; Έχει σχετικές διασφαλίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων; Τα υπολείμματα πρόκειται να διατεθούν στη θάλασσας ή αλλού;

2. Είναι η διαδικασία συμβατή με τις διατάξεις της Σύμβασης και του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου για την Αποφυγή Ρύπανσης της Θάλασσας ; Έχουν εκπονηθεί ειδικές μελέτες για τυχόν επιπτώσεις σε θαλάσσια οικοσυστήματα, είδη και παράκτιες κοινότητες;

3. Προτίθεται να ενημερώσει την επιστημονική κοινότητα, το Ευρωκοινοβούλιο και την κοινή γνώμη για την ακριβή διαδικασία και ταυτότητα των χημικών ουσιών που θα καταλήξουν τυχόν στη θάλασσα και πιθανές επιπτώσεις τους στο θαλάσσιο περιβάλλον;

4. Προτίθεται να παρακολουθήσει στενά την διαδικασία και να συμβάλλει πιθανόν σε ασφαλέστερη μέθοδο καταστροφής των χημικών όπλων;

 

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-25642463

http://www.haniotika-nea.gr/toxiki-apili/#ixzz2ppUWhuas

http://www.reuters.com/article/2013/12/05/us-usa-syria-idUSBRE9B40VP20131205

http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0011842

http://www.cetaceanhabitat.org/view_news.php?select=20)

(http://www.pelagosinstitute.gr/gr/prostasia/prostatevomenes_perioches.html

http://www.rac-spa.org/node/597

http://www.imo.org/OurWork/Environment/LCLP/Pages/default.aspx

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: