Τα κακά παιδιά ο Γιάννης και ο Νότης και … η μπάλα όχι στο γήπεδο αλλά στη κερκίδα ( γαρύφαλλα)


images29 Μαίου 2013

Γράφει η Φιλαρέτη

Αναδείχθηκε σε ιστότοπο το σχόλιο «Όταν οι πολιτικοί, που βρίζετε τώρα, κάνανε κοτζάμ εθνική οικονομία γαρύφαλλα στις πίστες σας, ήταν καλοί τότε ε»;

Το σχόλιο αυτό έγινε προς λαϊκούς τραγουδιστές που εξέφρασαν την πολιτική τους άποψη, υποστηρίζοντας ένα  -για πολλούς- καταραμένο κι εξοβελιστέο πολιτικό κόμμα.

Δεν είμαι φαν των επιτιμωμένων και συμπαθών λαϊκών τραγουδιστών. Τους ακούω όμως, καθώς λένε διάφορα, οι ίδιοι ή και άλλοι γι’ αυτούς, και κυρίως τον μεν ένα επειδή δεν παραβρέθηκε κάποτε για να παραλάβει ένα βραβείο, τον δε άλλο όταν –λίαν προσφάτως- προσπαθούσαν να τον «ξεψαχνίσουν» σε ένα τηλεοπτικό κανάλι  προκειμένου να δούνε  οι θεατές   αν θα μπορούσε αυτός ο άνθρωπος να γίνει πρότυπό τους, με τις θέσεις του. Αυτό που συμπέρανα, στην τελευταία περίπτωση, ήταν το άτοπο του εγχειρήματος,  γιατί ένας λαϊκός τραγουδιστής όποια φιλοσοφικά/φραστικά/ πολιτικά/λογικά ή άλλα ατοπήματα και αν κάνει (αν κάνει) δεν ζητούμε από αυτόν να μας καθοδηγήσει στις επιλογές της  ζωής μας, όσο το να μας τέρψει/ «διδάξει»/πληροφορήσει/συγκινήσει με τη μελωδία και τους στίχους που επέλεξε να τραγουδήσει. Αν συμβεί μάλιστα κι είναι και μια ξεχωριστή προσωπικότητα μένει στην ιστορία και  μάλιστα κυρίως γι’ αυτό, ενώ μπορεί να διαγραφεί και από το επαγγελματικό του προσκήνιο και το κοινό του, αν αποδειχθεί κάλπικος άνθρωπος.

Ανέλπιστη είναι η υποστήριξη της άποψης ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να κρίνονται ως καλοί όταν είναι πελάτες της επιχείρησής μας, και ότι είναι κατακριτέα κάθε άλλη αξιολόγησή τους.

Αυτή  η θέση αναδεικνύει ότι η ελευθερία της γνώμης, δηλαδή της έκφρασης, αλλά και της πολιτικής επιλογής  (και συνεπώς της ψήφου) θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με με κριτήρια το προσωπικό οικονομικό κέρδος και όχι με κριτήρια που αρμόζουν σε κάθε συγκεκριμένη επιλογή.

Παραβλέπει η οπτική αυτή ότι για να αγοράσουμε υποδήματα, ενδύματα, τρόφιμα κλπ. αγαθά και υπηρεσίες, τα κριτήριά μας  θα πρέπει να είναι η ποιότητα των αγαθών και υπηρεσιών, οι τιμές, η ευκολία πρόσβασης στον τόπο πώλησης/παροχής, η εντοπιότητα αυτών (προκειμένου να ενισχύουμε την εθνική μας οικονομία), η συνέπεια του επιχειρηματία στην περίπτωση ελαττωματικών προϊόντων ή υπηρεσιών κλπ. συναφή.

Αντίθετα, στην περίπτωση της προτίμησης του ενός αντί του άλλου πολιτικού κόμματος, τα κριτήρια επιλογής έχουν να κάνουν με το αίτημα που προβάλλουμε ως πολίτες.

Έτσι, κοινό αίτημα όλων των πολιτών είναι η ασφάλεια, η παιδεία, η υγεία, η ύδρευση, ο φωτισμός, η εργασία, η ελευθερία ανάπτυξης  της  προσωπικότητας και της επιχειρηματικής δράσης, η ασφάλεια στις συναλλαγές, η εμπιστοσύνη του πολίτη προς την Πολιτεία και τις διοικητικές και εξουσιαστικές δομές αυτής, η απονομή της δικαιοσύνης, η διαφάνεια στις διοικητικές και οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης,  κλπ συναφή.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη οπτική, και ίσως αυτή να υπολανθάνει στην ανάδειξη αυτού του ατυχούς σχολίου: κάποιος δεν έχει αιτήματα ως πολίτης, αλλά ως πολιτευόμενος! (δηλαδή, δεν έχει αιτήματα ως πολίτης γιατί αυτός έχει τα μέσα να ικανοποιήσει οποιαδήποτε ανάγκη του, με οσοδήποτε μεγάλο κόστος,  «εξ ιδίων», είτε γιατί η κάστα του παρέχει αυτήν την ευκολία στους ομοίους του, είτε γιατί αυτός δεν ζητάει από κανέναν μας τίποτε αφού είναι υπεράνω ημών και η εξουσία του ανήκει, είτε γιατί δεν εξαρτάται η ικανοποίηση του αιτήματος του από το προηγούμενο αίτημα άλλου συμπολίτη του).

Αυτός λοιπόν, ο τελευταίος, ο πολιτευόμενος,  και οι φίλοι και συνεταίροι του, θέλει να ψωνίζουμε όλοι από το δικό του μαγαζί, άσχετα από το είδος των αγαθών και των υπηρεσιών που μας υπόσχεται ή/και μας προσφέρει.

Αιδώς!

Υ.Γ.

Σαν σήμερα ( χθές 28Μαι 1979 ), λέει,  γιορτάζουμε την είσοδό μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, πόσο «μέσα» θα μπούμε ακόμη;;;;

.

εικόνα

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: